Ez semmit nem jelent. A Frigotrade olyan árakon dolgozik, ami vetekszik egy olcsó klímával itthon is. Konkrétum?
Akkor várlak ügyfélnek. Olyasmit végzek amiből itthon égető hiány van, és a nyugat-európai rezsióradíj felét ha el tudom érni, akkor már én vagyok a király. Holott nekem is ugyanannyiba kerülnek az eszközök, a rezsi jelentős része is mint a Lajtán túl, oszt mégis.
A rezsi egyébként nyugaton is több... Égető hiány van kb. 30-35 szakmából, de ettől még a többit sem fizetik meg.
Egyébként válaszolva kérdésedre, ha a szolgáltatás is nyugat-európai, eddig is kifizettem...
Akkor várlak ügyfélnek. Olyasmit végzek amiből itthon égető hiány van, és a nyugat-európai rezsióradíj felét ha el tudom érni, akkor már én vagyok a király. Holott nekem is ugyanannyiba kerülnek az eszközök, a rezsi jelentős része is mint a Lajtán túl, oszt mégis.
Ezek szerint mi már negyven éve ott tartottunk, mint a svédek most. Akkoriban nálunk már az (IKV, FIMÜV) szerelővel jött egy tanuló, meg egy gépkocsivezető is, és általában Ők sem tudták elsőre megoldani a dolgot. Néha sokadjára sem.
Svéd árak, és ez még csak nem is klíma: rokon él åkersberga településen, tipikus északi fház, kötelező elemekkel, ezek egyike a 200literes 3f bojler. Eredzt. Itthon kimegy egy szaki, 20e tömítéssel együtt. És még lehet, lehúzást emlegetnek.
ő durván 4000koronát fizetett, mert ilyenkor kijön a vízművektől a szaki, egy kiszállás. Kiküldi a villamos művektől az embert áramtalanítani, kiszállás. Visszajön a vizes, megszereli, visszajon a villanyműves.
nincs olyan, hogy jön egy ember és felrak egy klímát, vés, fúr, csövez, villanyt szerel. Ez 4 ember
Főleg úgy, hogy a csapat másik fele a konyhaasztalon igazgatta a céget :-)))
A kérdés megint csak az, hogy hajlandó vagy kifizetni az átlag nyugat-európai szolgáltatási díjaknak akár az 50%-át? Mert ha igen, akkor a góré nem fog kimenni létrán egyensúlyozni és a konyhaasztalodról igazgatni a céget.
Altalaban telefonon szoktam a kovetkezo ugyfelet megkeresni, mikor mar tudtam, hogy kb fel ora mulva szabad leszek. Ha negativ volt a valasz az idopontal kapcsolatban, akkor a kovetkezo, de a kozelben levo ugyfelet felhivtam, hogy mehetek-e hozza hamarabb. Igaz, ez egy varoson, vagy egy falun beluli munkaknal volt. Ott azert konnyebb, mint amikor az ugyfelek kozott tobb tiz kilometer van.:(
Igen így van.. Pénz a megrendelőnek és pénz a vállalkozónak. Feltételezzük , hogy egyformán.
A jó vállalkozó általában rövid, ki tudja szűrni az érdeklődők komolyságát,, mármint azt hogy a megrendelő hol tart az elképzelésénél. Elején a közepén vagy a végén.
Elvileg minden projekhez terv kell még egy klíma telepítéshez is. Igaz ezt a látszat szerint nem csinálják.
De csak a látszat szerint. Mert amikor egy klímás, vagy bármely telepítő (pl. fűtésszerelő, vizes ajánlatot ad), akkor neki fejben kell tervet készíteni, az beárazni és megmondani a megrendelőnek, hogy mennyi lesz.
Vagy készít idegen tervek alapján és ingyen !! Ilyen egyszerű.
ha le is írja akkor elviekben valóban jár érte e pénz, de ha a megrendelőnek nem kell, akkor nem tudta eladni az árazott tervét, akkor mire járjon ?
"Pár ezer forintos kiszállást én is kérek, ez megmutatja, hogy mennyire komoly a megrendelő, vagy a 10. vagyok a sorban." kérni kérhetsz, de tőlem biztos nem kapnál.
Természetes lehet mindenféle előleg nélkül klímaszerelést kérni ... és az esetek többségében, épp nem lesz nálunk valami.
Tudom mindenki csak falon-innen telepít és oda tényleg nem kell sok anyag ... de mikor 3m hosszú Mercédesz Vito és az Opel Vivaro L2H1 is kicsi ... azt pont Pesten mondtam az embernek majd elszalad a boltba ami pont 5 percre van a GPS szerint ... erre kiderült hogy csak a Szegedi boltjuk árulja ... még szerencsére hogy az ügyfél Szegedi és Műszaki Egyetemre jár megtudja oldani, nem kell időpontot keresni és újra becsöngetni ... :-) :-) :-)
"és van úgy hogy egy lakásban 2-3 nyomvonal is szóba jön, attól függően, hogy a kültéri hova kerül.... Ezek mind olyan információk, melyet a szerelés előtt illik pontosítani, hisz ekkor tud gördülékeny és precíz lenni egy szerelés... " Lehetséges, de azért ez az árat alapvetően nem befolyásolhatja..
Én talán úgy folynék bele a diszkurzusba, hogy 5 eft nélkül lehetséges e egyáltalán klímát rendelni ??? Ez a kérdés nem csak a megszólítotthoz, hanem minden egyéb érintetthez szólna !!
Tehát elmegy az ember a klímás céghez, kiválasztja a kínálatból a berendezést visz egy léptékhelyes alaprajzot, megbeszélik a témát, ha szimpatikus a ár és az időpont ad egy előleget és várja szerelőket.
Lehetséges e az árat plusz-mínusz 10 % -kal megmondani ?
Szerintem igen !
Sőt a modern technika világában ezeket e -mail - ban is lehet intézni ? !!!
hacsak ez a klímás móka manapság már külön engedélyhez kötött.
amúgy amikor a klímámat a elsőt és az utolsót szereltettem, akkor megvettem a készüléket / kül és beltéri /, meghatároztam a kül és beltéri helyét, ebből a nyomvonal már adódott. Sőt állást is biztosítottam a két szerelőnek, akikkel most tizenév után is elégedett vagyok.
Akkor fel sem merült hogy ők méregetni jönnek 5 eft -ért. Se klímásnak se más egyéb installörnek elvből soha sem adok ajánlati díjat.
"Csak olyan helyszínre megyünk ki, ahol az ügyfél összes kontakt adata megvan (név, cím, telefonszám, FEA szám) . így ha egy rendszerben levő ügyfél hív (FEA számmal rendelkező), akkor minden esetben visszahívjuk . számunkra ismeretlen számról hívó, vagy hívószám tiltott hívót nem minden esetben tudunk felvenni-visszahívni."
Érhető. Akkor én eleve ne próbálkozzam mert nincs FEA számom. Tényleg az mi lenne ?
Akkor honnan fogja tudni hogy ez nem FAIR? (ha miatta nem haladok?)(általában fix díjunk van ... nem tudjuk érvényesíteni, hogy bocs csak elszaladtam a gyerekért ... mi meg 3-an a kocsival együtt 4-en várjuk hogy hazakecmeregjen)
Az esetek igen nagy százalékában az ügyfél ideje drága, az enyém nem ... és ha miatta kések a következőtől aki ezért ideges ... na akkor Én konkrétan elmondom, hogy Én eddig is dolgoztam hogy ideérjek, és ha hülyeségével feltart akkor a következő címről késni fogok és akkor most őt itt hagyom.
És volt is akit ott hagytam a és nem is mentem vissza. A Főnökömnek alvállalkozót kellett hívnia.
Mikor még Én is szereztem innen ügyfeleket akkor mindenkit megkértem hogy csak a hozzájárulásommal írjon ide a kapcsolatunkról.
És ha jól rémlik egy ember dicsért itt meg nyilvánosan, és természetesen az Ő klímáját cseréltem ingyen és bérmentve, 3-4x voltam Röszkéről Kiszomboron ... és mikor a klíma elromlott itt futott egy okoskodó thread aminek a végén Én már elég szürke-fekete voltam ... majd kiderült hogy a szűrőt kellett kimosni ... és aszszem a fehérré nyilvánítás azóta is várat magára.
Egy jo uzletember elnezest ker a vevotol, hogy veletlenul megfeledkezett rola. Ennyi. Kozben meg nyel egy nagyot, gondol amit akar es mosollyal az arcan folytatja az uzletelest a masik vevovel. Voltam en is kozvetlen kapcsolatban naponta tobb tiz csaladdal, akiknek vagy a kabeltv-t, vagy az uj telefonvonalat kellett beszerelnem a lakasba. Engem sohasem lattak idegesnek, pedig sokszor voltam, mert a megbeszelt idore nem voltak ott, ahol kellett. Az uj vevonek sohasem szabad latnia, hogy az elado egy pillanattal elotte meg merges volt az elozo vevore.
Szerintem embere valogatja. En itt helyben bementem egy bizonyos automarka kereskedesbe es elmondtam, hogy milyen szinu ,felszereltsegu autot akarok. Erre a tulaj (aki ismerosom is) elkezdett a szinrol lebeszelni, mert valahogyan lusta volt a neten keresztul lefoglalni es megrendelni. Erre felalltam, megkoszontem az idejet, majd 30 kilometerrel arrebb pillanatok alatt az en altalam megalmodott autot lefoglaltak a lerakatnal. Megmondtak milyen gyartasi szammal kapom. Naluk vettem meg kapeban. Tehat kolcsonosen kell igyekeznie a vevonek es az eladonak, hogy az uzlet letrejojjon. Szerintem.
Na ez az ami furcsa, miért pont most. Az embert akkor üti meg a guta, nem két és fél hónappal később. És ha azok az ilyen*olyan-amolyan szerelők fránya módon nem jelentkeznek, hát nem szállok le róluk, ha tényleg tőlük akarom a klímát.
Igen, már céloztam rá, hogy a történet kétféleképpen hangzik el a két érintettől. Az, hogy melyik nem mond igazat, talán sosem fog kiderülni. Mindenesetre nagyon tanulságos történet, sok következtetést levonhat belőle mind a szolgáltatói kör, mind az ügyfél, leendő ügyfél, stb.
A konkrét elképzelésemre pedig kapásból rávágta a kollégád, hogy az nem lesz jó.
Ja... ez csak a szakmai ártalom. A saját területemen is ez napi probléma, az ügyfélnek konkrét elképzelése van. Nyilván kiguglizta.:-) 10 esetből egyszer jön be a dolog. A szaki meg ránéz és a másik 9 esetre rá tudja vágni, hogy nem jó. Ki is fejthetné kb. fél órában az alapokkal együtt, de megfizeted azt a fél óráját ameddig neked szakért?
Választ vársz egy iMessage üzenetre? Hát arra várhatsz.
"ráadásul nem használt nick nevén, hanem egy új név alatt íródott"
Az semmit nem jelent ha egy nicknév új.
"mivel konkrét elképzelései voltak géppel-szereléssel kapcsolatban, így feltételezem, hogy nem mi voltunk az egyedüli klímás csapat ott ( ezzel nincs semmi baj) . Gondolom, hogy végiggondolta a mások és általunk adott infókat, ajánlatot"
Nem. Ti voltatok az egyetlenek. A konkrét elképzelésemre pedig kapásból rávágta a kollégád, hogy az nem lesz jó.
"A telefonbeszélgetést követően már soha semmilyen megkeresés, jelentkezés nem volt a részéről "
De. Próbáltalak hívni titeket, hogy mikorra várható a klíma, ugyanis mondtátok, hogy hiánycikk a Daikin klíma, de ti tudtok szerezni.
"és szerintem ez a beírás sem a saját ötlete"
Hanem kié? Soros György beszélt rá?
"miért 2 hónappal később ír egy fórumon egy reklamáló, szidó beírást, látszólag spontán módon"
Mert most jutott eszembe, hogy itt találtam rá a cégetekre.
"(ráadásul egy újonan regisztrált névvel)?"
Már írtam. Egy új nick nem jelent semmit. De ha nagyon akarod akkor átváltok egy veterán nickemre.
"Milyen folyamatnak kellett lennie, hogy sem telefonon, sms, mail, crm -ben nem szól a sérelmeiről, nem ad hangot esetleges csalódásának? . Azt nem tudom elképzelni, hogy a nyarat végig ülte és várta, hogy csengessünk annak ellenére, hogy sem számlát, sem díjbekérőt nem kapott az általa választott berendezésről. Ha jól értelmezem az írását, akkor már más által lett oda egy klíma beszerelve."
Mivel hívtalak titeket telefonon és nem vettétek fel és nem hívtatok vissza, így tovább léptem és kerestem másik céget.
"Nem 15-20 perccel később hívott bennünket"
Pontosan egy bevásárlással, majd utána egy kávé+cigi kombóval később. Akkor lehetett vagy 50 perc is!
"Mindezek által úgy gondolom, hogy nem Önszántából és nem szándékosan teszi azt amit tett."
Mondom, Soros György beszélt rá személyesen. :-D
"Én mindenesetre fel akarom vele venni a kapcsolatot, hogy tisztázzuk a dolgokat."
Én meg nem akarok veletek beszélni. A legjobb lenne, ha minden adatomat törölnétek a rendszerből és örökre elfelejtenétek.
"Azt mondtad, hogy Te olyan ember vagy, aki nem fog ott helyben dönteni, mert "meg kell innod egy kávét minden döntésed előtt""
Nem. Azt mondtam, hogy hirtelen nem tudom, hogy megér-e nekem +60ezer forintot, hogy a drágább, de pofásabb beltéri egységet vegyem meg. Erre mondtam, hogy iszom egy kávét, elszívok egy cigit és telefonálok.
Mondjuk ez a történet legérdektelenebb része.
"Kollégám kérte, hogy mailban küldj egy megrendelést és a pontos számlázási adatokat az előlegszámla megküldéséhez."
Én erre nem emlékszem, hogy ez elhangzott volna. A honlapotokon lévő rendszerben, ahova regisztráltam, ott megtalálható minden adatom. Akkor miért is kellett volna újra elküldenem ezeket?
"Azt viszont tudnod kell, hogy az általad megadott telefonszámról a mai napig nem érkezett HÍVÁS Tőled...így az nem igaz, hogy nem érsz el bennünket!!!"
Most konkrétan hazudsz. Kétszer hívtam az egyik és egyszer a másik számotokat. Fel nem vettétek, vissza nem hívtatok.
+vicces dolog hogyan kezeli a Frigotrade az ügyfeleket.
Pénteken kaptam egy szabadkozó üzenetet iMessage-ben. Nem egy telefonhívást, nem egy emailt, hanem egy chat applikációban egy üzenetet. :-D
+ma délelőtt azt hiszem ők kerestek telefonon, de ezek után nem értem miért gondolták, hogy valaha is szóba állok velük.
"ha nincs mailban leírva a számlázási infó, akkor mire állítsam ki a számlát?? A kontakt személy nevére aki kihívott, vagy a lakás címére??? ...Honnan tudjam, hogy Ő ki (albérlő, megbízott ügyintéző, melyik cégére akarja elszámolni, stb) ...
Ezeket az infókat nem szokás előre elkérni, mert a fókuszban a klíma kiválasztása és az árajánlat egyeztetése van"
Előre nem szokás elkérni, de te ott voltál másfél órát ahogy írod, volt A-B verzió, és csak ezt kellett eldönteni! Nem azt döntögette, egyáltalán titeket kér, hanem hogy melyik verziót! Tehát ha már ott vagytok személyesen, árajánlatokat gyártotok, akkor már felírom mire kéri majd a számlát, ez által is gördülékenyebb lesz a dolog. De lehet ez csak nálam működik így?
Ezt csak esetleg az érti meg, aki napi 16 órát dolgozik és közben a legszélsőségesebb telefonhívásokat kapja, olykor 5-10 percenként.... (és nem telefon központos)
Ezt a részét teljesen megértem, és átérzem. De ez nem indok az egész kialakult szituációra.
Beírsz egy topikba, egy fórumon... leírod a te cégednél hogy működik az ügyfélkapcsolat, amikor ez a cég egyrészt nem is klímával foglalkozik, másrészt meg alkalmazott vagy. :)
Képzeld mikor még egy nagycégnél alkalmazott voltam (ami nem klímával foglalkozott) és számítógép előtt ültem, én is ugyan így tettem, sőt ez követelmény is volt mivel ISO 9001 alapja a tökéletes dokumentáció...
Sanszos hogy a 3.5kW-os ment a főnök kecójába (akármijébe), onnan meg ide a nagy, mert rájött, hogy oda az túl nagy volt. Csak kellett valami hülye indok a cserére.
Nálunk ha valaki akar valami komolyabbat, akkor emailt kérünk minden esetben, és a további infók is így mennek. Ez meg azért van, mert nálunk akár naponta másik műszakvezető van bent, akinek amúgy fogalma sem lenne hogy tegnap vagy azelőtt, vagy mégazelőtt mi volt, ha telefonon lenne minden elintézve.
Nyilván ami sürgős az telefonos, de akkor ő ír saját magunknak egy emailt, és akkor a másnapi vezető tudja mi van.
A helyszínen jelen voltam. Megkértem, hogy amíg a kollégával egyeztet-számol, spekulál a nappaliban, addig én a konyhában had ülhessek le és a laptopon dolgozhassam fel a beérkező mailokat-megrendeléseket, stb...
Amikor kész voltak az ajánlat-szerelési lehetőségek átbeszélésével, szóltak, kezet fogtunk, eljöttünk.... az ajánlat ilyenkor ott marad, hogy a végelszámoláskor minden az előre leírt, megbeszéltek szerint legyen számolva.
Ha a kollégám nem felejti el, akkor lefényképezzük magunknak is az ajánlatot...
Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy én azt az ajánlatot jelen pillanatig nem is láttam....
Amikor jött a telefon, akkor kértük a mailos megerősítést, hogy melyik verziót, melyik gépet rendeli meg, illetve a pontos számlázási adatokat...
Csak neked.... Egy lehetséges telepítésnél sok variáció van....falba vésve vagy csatornázva kell....alap konzol, vagy prémium konzol, feltüntetett opciók kellenek, vagy sem......és ezután még ott van a berendezés pontos típusa, esetleg választott teljesítmény.... és van úgy hogy egy lakásban 2-3 nyomvonal is szóba jön, attól függően, hogy a kültéri hova kerül.... Ezek mind olyan információk, melyet a szerelés előtt illik pontosítani, hisz ekkor tud gördülékeny és precíz lenni egy szerelés...
...ha nincs mailban leírva a számlázási infó, akkor mire állítsam ki a számlát?? A kontakt személy nevére aki kihívott, vagy a lakás címére??? ...Honnan tudjam, hogy Ő ki (albérlő, megbízott ügyintéző, melyik cégére akarja elszámolni, stb) ...
Ezeket az infókat nem szokás előre elkérni, mert a fókuszban a klíma kiválasztása és az árajánlat egyeztetése van.
...és igen, hibáztam, mert észben kellett volna tartanom 2-3 napig, hogy Ő még nem küldte meg az infókat, hívjam fel, vagy írjak neki, hogy mizujs... Sokszor már este sem tudom, hogy kivel beszéltem reggel...
Ezt csak esetleg az érti meg, aki napi 16 órát dolgozik és közben a legszélsőségesebb telefonhívásokat kapja, olykor 5-10 percenként.... (és nem telefon központos)
És mit kezdesz a mail-el, ha mégis visszamondja az ember? Akkor nem lehet I.J ?? (Mert az biztos felér egy közjegyzői okirattal...)
Elmész a bíróságra, és bepereled polgári peres eljárásban, és pereskedsz jó esetben 2-3 évet,
mert potyára rendeltél egy 150ezres klímát? :)))
Nem ezt fogod tenni. Lenyeled a békát, és eladod valaki másnak.
Elég régóta csinálom de még nekem nem volt I.J egy magánszemélyes megrendelésem miatt sem.
Nyilván nagy megrendelésnél vállalkozói szerződést is kötünk, stb.... (mielőtt itt összekevernénk egy nagy beruházást, az 1-2 db-os lakossági klíma telepítéssel.) Egyébként meg az a tapasztalatom, hogy sokkal több a probléma a céges megrendelésekkel mint egy magánszeméllyel. Azok ugyanis nem szeretnek fizetni, főleg nem időben!
Elolvastam, újra értelmeztem.... ugyan az még 1x rizsával. Próbálod magad valamiképp védeni ez érthető...de esélytelen.
Ügyfélként kell gondolkodni, és objektíven átlátni a problémát, ez a kulcs! Viszont találtam az írásodban valami érdekeset:
"Azt tudni kell, hogy cégünknél a készülékek árát a szerelés előtt, előre kell minden ügyfélnek kifizetni. Ezt is tisztáztuk vele a felmérés alkalmával. Nagyon ritka, mikor ettől eltérünk."
Ezzel az üzletpolitikával Budapesten nem rúgnátok labdába az biztos :))
Annyit hagy tegyek már hozzá, mert látom nagyon elkanyarodtunk a lényeg felett.
Mindenki csak olvas, de nem komplex értelmez.
Tegyük rendbe a dolgokat. Nem arról volt szó, hogy random csörög a telefon munka közben és érdeklődik valaki (létra tetején vagy nem tudsz beszélni, pont az állítós kulcs a kezedbe sorolhatnám...) mert nyilván vannak ilyen helyzetek, amikor az ember visszahívást kér, vagy sms-t, vagy viber, üzenetet vagy e-mailt stb...
Ez az eset nem ez volt. Itt történt egy megrendelés weben, amire nem történt reagálás! Telefonbeszélgetés ami befelejtődött (beismerte). Majd ezután újabb telefonbeszélgetés, kiszállás + felmérés + 2db konkrét árajánlat! Itt minden részletesen át lett beszélve személyesen (ezt írta). Egyedüli tényező a döntés volt ami nem azonnal született meg abban a pillanatban. Ami véleményem szerint érthető...
Tehát nekem ne mondja egyetlen kolléga se azt, hogy mindezek után, ha aznap még rá csörög az ügyfél, hogy eldöntötte melyik legyen az a klíma, nem elég neki?!
A jelenlévő szakikat szeretném megkérdezni, hogy mi történik, ha egy kb.20nm területű szobába 7,1kw teljesítményű klíma kerül felszerelésre? Egy 3,5-es helyére rakták be azzal a megjegyzéssel, hogy kicsi volt a teljesítménye, pedig nem volt az.
Van ennek így vmi egészségkárosító hatása? Lefúj a székről?
Úgy látom, hogy az elmúlt napok izgalomba hoztak egyeseket, hogy hol is tud belém rúgni :)
Kb azok akasztottak egyből, akiktől ezt a hozzáállást tapasztaltam máskor is. :))
A hétvégén nem akartam ide írogatni, mert vártam az érintett válaszát, melyet privátban küldtem neki. Jelen pillanatig nem érkezett semmi válasz, reakció.
Mivel azért egy eléggé bántó hangnemű és szerintem nem megalapozott a reklamáció, ráadásul nem használt nick nevén, hanem egy új név alatt íródott, így mégegyszer, más szavakkal is megírom a válaszom, hátha csak most válik világossá egyeseknek a történet kereksége.
Én alapból abból indulok ki, hogy minden érdeklődő, minden csalódott ügyfél jószándékú.
Volt egy ügyfél, aki tavaly ősszel mailban kért egy árajánlatot (szeptemberben jelentkezett). Akkor elfelejtettem időpontot egyeztetni és kimenni egy felmérést elvégezni, árajánlatot adni. Hogy miért felejtettük el, nem tudom. Talán mert a mailban az volt írva hogy nem sürgős, 2016 tavaszán kell a szerelést elvégezni.
Eltelt az ősz-tél-tavasz . jött egy telefonhívás 2016.06.08-án, hogy most már nagyon melege van, folyamatban a felújítás, stb adjunk ajánlatot. Telefonban leegyeztettük nagyjából az árakat, egyeztettünk a kiszállási díjról, feltételekről Megállapodtunk abban, hogy mivel valóban mi nem jelentkeztünk, nem mentünk ősszel-tavasszal a felmérést elvégezni, így most soron kívül, másnap elmegyünk (a szeptemberi mail után, 9 hónappal később jelentkezett telefonon az ügyfél, addig semmi kontakt nem volt irányunkba gondolom Ő is elfeledkezett rólunk) Ez a másnapi felmérés megtörtént. Kb 1-1,5 órát voltunk ott. Mivel az ügyfél nem akart a helyszínen dönteni, így kifizette az előre egyeztetett kiszállási-felmérési díjat. (mivel konkrét elképzelései voltak géppel-szereléssel kapcsolatban, így feltételezem, hogy nem mi voltunk az egyedüli klímás csapat ott ( ezzel nincs semmi baj) . Gondolom, hogy végiggondolta a mások és általunk adott infókat, ajánlatot ..majd aznap este hívott bennünket, hogy döntött és megrendeli az egyik ajánlatunkat. Kértük, hogy írásban erősítse meg, hogy melyik megoldást választotta és pontosítsa a számlázási adatok. (hiszen ekkor még autóban, úton voltam/voltunk. Azt tudni kell, hogy cégünknél a készülékek árát a szerelés előtt, előre kell minden ügyfélnek kifizetni. Ezt is tisztáztuk vele a felmérés alkalmával. Nagyon ritka, mikor ettől eltérünk. A telefonbeszélgetés 2016.06.09 -én estefele volt (19:30-20:00 között). A telefonbeszélgetést követően már soha semmilyen megkeresés, jelentkezés nem volt a részéről . csak ez a fórumos beírása 2016.08.26-án .és szerintem ez a beírás sem a saját ötlete, mert az a rövid idő alatt, míg találkoztunk, nem ilyennek ismertem meg a fiatalembert. Amikor a fórumos beírását elolvastam, akkor a rendszerünkből visszakerestem, hogy ki lehet és mi is történt valójában. A berakott fénykép alapján a dátumokból könnyű volt visszakeresni, óra-percre pontosan .ezért tudom pontosan a kilétét, a folyamatot. Az írását követően jelentkeztem nála sms-ben. Tettem felajánlást, illetve tisztázni szeretném, hogy hiba vagy félreértés van közöttünk. A mai napig nem kaptam rá reakciót, választ. Az, hogy hol és mennyit hibáztunk, nem kimondottan érdekel (nem itt akarom megvitatni), mert tudok amit tudok Ami kérdés viszont felmerült bennem, hogy egy előre gondolkodó ügyfél, akinél ütemezett feladat volt, az a sürgős kivitelezésnél, miért 2 hónappal később ír egy fórumon egy reklamáló, szidó beírást, látszólag spontán módon... (ráadásul egy újonan regisztrált névvel)? Milyen folyamatnak kellett lennie, hogy sem telefonon, sms, mail, crm -ben nem szól a sérelmeiről, nem ad hangot esetleges csalódásának? . Azt nem tudom elképzelni, hogy a nyarat végig ülte és várta, hogy csengessünk annak ellenére, hogy sem számlát, sem díjbekérőt nem kapott az általa választott berendezésről. Ha jól értelmezem az írását, akkor már más által lett oda egy klíma beszerelve... (olyan szaga van, mint a viccben, mikor a nyuszika azt mondja a medvének, hogy ba.d meg a fűnyíród) Azt nem állítom, hogy mi soha nem tévedünk, nem ejtünk apróbb hibákat . minden esetben igyekszünk maximálisan helyrehozni. Ami felháborít, az az, hogy valaki azt állítja rólunk, hogy a következőt mondtuk:,
"Mondták, hogy döntsek gyorsan, mert egyre több a munkájuk. Miután elmentek, leültem, ittam egy kávét és kb. 15-20 perccel később felhívtam őket, hogy a drágább megoldást választom. Mondták, hogy rendben, majd jelentkeznek. Azóta sem jelentkeztek! Párszor hívtam őket telefonon, de nem vették fel és vissza sem hívtak! "
1, Nem sürgetünk senkit a döntésben, hisz a készülék árának a bankszámlára történő utalása a klímaszerelés egyik ütemezési tényezője.
2, Nem 15-20 perccel később hívott bennünket
3, Egy telefonos megrendelésre sosem mondunk olyat, hogy "majd jelentkezünk
4, Csak olyan helyszínre megyünk ki, ahol az ügyfél összes kontakt adata megvan (név, cím, telefonszám, FEA szám) . így ha egy rendszerben levő ügyfél hív (FEA számmal rendelkező), akkor minden esetben visszahívjuk . számunkra ismeretlen számról hívó, vagy hívószám tiltott hívót nem minden esetben tudunk felvenni-visszahívni.
Ügyfelünk nemhogy többször, de még egyszer sem jelentkezett nálam/nálunk telefonon (sem sms, sem mail, sem crm bejegyzés nem volt)
Mindezek által úgy gondolom, hogy nem Önszántából és nem szándékosan teszi azt amit tett. Sajnálom, hogy így alakult. Az is megfordult a fejemben, hogy nem is minket választott, nem is velünk akarta a munkát megrendelni ..talán nem is minket hívogatott, csak nem tud róla......csak valamiért az idő elteltével ez pattant ki belőle.. :( Én mindenesetre fel akarom vele venni a kapcsolatot, hogy tisztázzuk a dolgokat. Ha érdemben lesz közölni való, akkor megteszem.
Szerintem aki 06.08-án ajánlatot kér, majd 06.09-én elvégzik a felmérést és utána nem történik semmi, az nem 08.26-án reklamáljon, hanem 06.26-án legalább. De most már le kellene zárni ezt a témát, mert ez a topik nem erről szól.
Én telefonon kértem árajánlatot egy konkrét típusra, egy bizonyos cégtől. Egyből e-mail címet kértek és mondták, hogy igazoljam vissza, ha elfogadom. Még aznap megjött az e-mail, visszaigazoltam, egy héten belül átvettem a készüléket.
Nem, a CRM rendszerben az a jó, hogy tervezheted a munkaerő felhasználásod és ha a CRM-ben csak torlódnak a nyitott jegyek, az azt jelenti, hogy kellhet egy új ember, mondjuk négy órában. Oh wait, mindenki kényszervállalkozó.
A nagyok tudod, hogy csinálják?(nagyok, érted, akik értenek hozzá :-)) )
Automatizálják a folyamatokat. Ha egy jegy 5 napig áll megrendelés után állapotban, akkor küld egy emilt a bejelentőnek, hogy kettő napja van megválaszolni az eldöndentő kérdést, amennyiben nem teszi meg, lezárjuk a jegyet. Természetesen újat nyithat, de ez az ő döntése. 2 nap után a workflowban lefut a beállított kivárakoztatási idő és lezárja a feladatot, valamint kiküldi a bejelentőnek is az emilt.
Szivesen, hogy elmagyarázhattam egy automatizálható eljárást egy tipikus CRM rendszerben. Dehát kinek is magyarázom ezt, a zseniális programozónak és társának a szuper rendszerekben gondolkozó klímás vállalkozó...
Igen, kb. erről van szó. Nem kell befuttatni magunkat, mint tévedhetetlen, maximális ügyfélközpontú valakinek, és akkor a kis hiba elnézhetővé válik, ugyanis emberből van mindenki. Meg persze, mint említettem, egy " elnézést ... " is igen sokat segített volna. Az, meg, hogy a pajtás elvtelenül védi, még ellenszenvesebbé teszi az egészet.
igen, bizony, kell ember, aki továbblöki a kereket. És bizony van olyan, hogy elfelejtettem. Garfield rendszerét kell használni, mert ott nincs, agyhullámok vezérlik a rendszert, és közvetlen besugározza a teendőt az agyba, nehogy elfelejtsd.
Ügyfél leadta, kér egy felmérést. Felmérés megtörtént, és vártak a következő lépésre.
Mivel sem az ügyfél, sem a Frigo nem vett fel további lépést, itt megállt a folyamat, teljesen jogosan.
Képzeljük el, hogy bejön napi 10 megkeresés, ez ugye nem sok, ez 10 nap alatt 100 új esemény, amire naponta jön 10 értesítő, hogy nyitott, majd mindezekre jönne 10 miért nem rögzítettél új lépést üzenet. ez 30 nap alatt hogy is állunk, ha naponta csak 4-el tudok foglalkozni lezárás szinten?
egyszerűen a túl sok jelzés ugyanolyan rossz, mint a túl kevés.
És itt lehet basztatni a Frigot, meg engem, hogy szar a crm, de legalább a Frigo már használ ilyet. Nem határidőnaplóval bénázik, meg postitekkel a műszerfalon, ami leesik mert 45 fokot nem bírja a napon.
Igen, sajnos az emberi tényező meg ugyanaz mindkét esetben. Ha nem jelölöd be, hogy a státusza újra nyitott, mert ügyfél rendelés megerősítésre vár, akkor az utolsó státusz felmérés megtörtént, felfüggesztve.
ezen a ponton át kell gördíteni a kereket valakinek, ez nem történt meg.
Miért?? ezt két ember tudhatja, Feri meg az ügyfél.
Sajnos én nem tudok várni a keresi találatokra. A G keres az excel és pdf mellékletben is és 1mp- nél nem tart tovább az eredmény. Nekem ilyen erős hardveren sose lesz de nem is kell van másnak aki ebből él.
Sajnos nekem nem gyarapszik a mentés. Van egy gép xp-outlook expressz el de azt google már nem engedi csatlakozni.
És windowst 10- ben még nem tudom van-,e levelező ami fizikailag nálam táRolna ...
Köszönöm de óvatos duhaj vagyok. Ismeretlen program nem igen telepűl. Így csAk a nagy multik vannak a gépen, bennük se bízom igAzán de a scriptek kiddiekben még pláne. :-)
Ezért volt jó az iOS az mentett mindent, de sok más nem tetszett így lett symbian , iOS, után Android.
hát, ha neked áll az autó, és évi 15-20e km-t se mész, megértem, hogy az évenkénti cserét tudja figyelni. ez a legtöbb szakmában nem így működik. Mennek az autóval, és amikor eléri az adott limitet, akkor viszik.
a másik kérdésre: te kevered az emberi tényezőt és az adott eszköz megfelelését. A kettőnek semmi köze egymáshoz.
hidd el, egy telefonhívásra nem fog neked senki berendelni egy klímát, és kivinni
Csapkodsz össze-vissza. Ilyet senki nem írt. Megint csak a lényeg veszett el számodra.
Egyébként meg gúnyolódhatsz, de éppen a bariddal ti estetek nekem, ohgy a CRM rendszer milyen fasza, mert az ügyfélnek is jó, meg a vállalkozónak is, ohgy minden észben tartható, automatizálható. Most meg éppen arról győzköditek a jónépet, hogy elfelejteni nem bűn.
ha már mailbox méret. 2000 óta figyelek jobban a levelezésemre, előtte 3 év eléggé kiesett, abban az időben mondjuk heti 2 emailt ha kapott az ember :)
És mielőtt rákérdeznétek, a spam mappa 7 napnál régebbit töröl, a kuka meg 30 napnál töröl, tehát ez csak a valóban lényegesnek tartott, elmentett levelezés, mappákba rendezve
Nem ördögtől való a sok mail.
Mindentől eltekintve, én is mindig írásban kérek megerősítést minden telefonos dologra, bár van, hogy este eszembe jut, miről beszéltünk, de akkor ÍROK én egy emailt, hogy "hello, nem küldtél írásban választ, ez és ez volt a megbeszélés tárgya, kérlek erősítsd meg" és ha nem válaszol, ugyanúgy nem teszek semmit, mintha nem hívott volna fel. És nem érzem úgy, az én saram lenne.
Feri helyében meg visszaadnám az 5ezret, ne piszkálják :)
Az autószerelőm SMS-ben jelzi számomra, hogy olajcsere, műszaki vizsga, stb aktuális. A fogorvosom a féléves felülvizsgálat előtt két héttel küldi az SMS-t. A klímaszerelőm az éves karbantartás előtt telefonál időpontot egyeztetni. Nálunk ez már teljesen természetesen bevett szokás. Meg az is, hogy nagyjából a szolgáltató van az ügyfélért...
Megint nem értek egyet. Nálam is kint voltak felmérni, megnézni, mit hová, majd kiderült, hogy nem lesz daikin. Kérdezték, jó lesz e a mitsu, én is időt kértem a válaszhoz. Utánanéztem, hogy mégis mit is fogok venni és küldtem egy emailt, hogy rendben, megrendelem a mitsu-t. A telefonon előzetesen történt egyeztetésünkkor kérte az ügyintéző, hogy írjam le emailben, ez lesz az alapja annak, hogy ők előjegyzik nekem a mitsu-t. Szerintem ezért kell az írásos megrendelés, hiszen mi van, ha hozzák a klímát, én meg elküldöm őket, hogy mégsem kell? És mivel nincs róla "papír", hogy megrendeltem, nem tudnak semmit csinálni.
Arról nem beszélve, hogy mivel tényleg akartam azt a klímát, legalább 5* telefonáltam, mert a Daikin nem akart megérkezni. És nem azt vártam, hogy majd ők szólnak, mert nem ők akarták rámkényszeríteni a klímát, hanem én szerettem volna beszereltetni a házunkba.
Értelemszerűen nem minden olvasatlan levelem klímás érdeklődő ... de nekem kellene reagálnom valamit ... pl. törölni mert elavult/spam/ de egyszerűen annyi a az elektromos smog hogy képtelen vagyok úrrá lenni rajt ... így biztos nálam is vesznek el ügyek. Ja és volt egy telefon crash ... és persze az sms-ket nem menti a Google ... hogy azt elmondaná valaki pont azt miért nem?????????
Tudjuk, te vagy az, akit mindenki hívogat, hagyd ott a pénzed
a fogorvosom reggel 8-tól este 10-ig dolgozík, és 3 hetes a várólista, olyan profi, hívogatni kell, mert nem ér rá visszahívni. Biztos nem vagyok ekkora istenkirály
hidd el, egy telefonhívásra nem fog neked senki berendelni egy klímát, és kivinni
Az ügyfél jelentkezett, elment felmérni, adott ajánlatot, a jegy itt nyitott. Az ügyfél döntésével zárható a jegy. Ha az ügyfél X ideig(a rendszerben pontosan definiálva) nem jelentkezik, akkor megkeresni és megkérdezni, ezek után zárni vagy folytatni.
Ja az ügyfél telefonálása után belépni a CRM-be is újra nyitni a ticketet mert ugye tudjuk egy ügyfél is ügyfél ... igaz 1000 megtudja tenni amit kérsz tőle, egy meg nem (ennyit tudunk biztosan) és itt a baj.
Mondja azt hogy kérem Én nem vagyok hajlandó belépni a CRM-be és akkor gondolom Dr. Klíma is elköszön és lenyeli a békát. Ha jól sejtem nem Szegedi volt az ügyfél így majdnem biztos kellett tankolni 5.000-ért a kocsiba.
Még mielőtt, ismerem a Dr. Klímát de kőkeményem a konkurensem még ha most nem is úgy tűnik. De nem az ellenségem.
Nem lehet elfelejteni ... hát nem tudom ... nekem is van egy pár nyitott ügyem. Akinek nem jelzek vissza az jelezzen újra és újra. És ha megunta azt is kérem hogy közölje. Én is így teszek, ha az autószerelőm 10.-re tud időpontot adni akkor 10x hívóm. A fogorvosomat szintén. Én valamiért nem várom el hogy visszahívjanak.
100x hívnak rosszkor ... dolgozom/van a kezemben valami/ az ügyfél várja már hogy eltűnjek a lakásából, nem hogy egyezkedjek mással./ ... párszor hívnak jókor vasárnap délelőtt még fűnyírás előtt ... de aki ilyenkor hív azt úgy is lerázom, nem az Én világom. :-) pedig ráérnék felírni az adatait.
Szóval szerintem a tanácsadás is pénzbe kerül ... próbálnék Én ügyvédnek nem fizetni 20 perc beszélgetésért ... vagy az orvosaimnak ... persze MI kétkezi munkások ingyen vesszük a gázolajat és az autót, sőt a telefontársaság is nekünk fizet hogy beszéljük és telefont is ad hozzá.
A rendszerben ott az elindított folyamat, nem lehet elfelejteni...
Az egy nem teljesen nyitott folyamat volt, az az etap lezárult. Ami nyitott volt benne az az, hogy az ügyfél elvileg jelentkezhetett is volna, ez alapján valóban ludas a cég, mert rá kellett volna telefonálniuk az ügyfélre, hogy mit döntött.
a megbeszéltek szerint újra telefonált rövid időn belül, miért kellett volna már megint mélt küldenie?
Mert valószínűleg épp lógott a falon a szerelő, és fél kézzel a klímába kapaszkodva telefonált. Ha engem vezetés közben hívnak, nekem is az az első reakcióm, hogy erről most küldjön gyorsan egy emailt, mert nem tudom felírni sem.
A szó elszáll, az ügyfél meg írhatott vilna 3 mondatot a crmbe, emailbe, smsbe, vagy postán is. Ott lesz nyoma, mit rendelt és ki.
Az ügyfél?? Fordítva ültök a lovon, főleg a bevallottan elbaszott helyzetben. Mindenki tévedhet és hibázik meló közben, de ezek szerint én is egy kivétel vagyok, aki egy olyan helyzetben amikor bizonyítottan én hibáztam 5x olyan gondosan járok el. Nekem csak a jóhírem van, sem jó ismerős a hátam mögött, sem zsíros állami megrendelések...
Vannak munkák ahol a vállalkozónak kell fizetni azért, hogy egyáltalán szóba álljanak vele.
Meg kell vásárolni egy tendert, amiben le van írva, hogy mit mi alapján kell készíteni. Aztán ő ez alapján ad egy árajánlatot, azaz ő adja meg az árait. Ha nem távolba látó, csak kimegy megnézni azt a munkát, hogy azért ne nagyon lőjön melléje.
Aztán a többség meg ingyen ád ajánlatot. Annak minden rizikójával és nyűgével. És végül vannak akik már az ajánlatért is pénz kérnek.
Vagy kapnak vagy nem.
Viszont ha már a témánál . vannak telefonok amik un. perc díjas , ráadásul emeltdíjas hívásokat is bonyolíthatnak.
Nem is kell kiszállni, csak egy ilyen telefon kell és jól lehet vele keresni... addig amig valaki ki nem szúrja.
Már csak azért is nehéz ebben dologban megtalálni az igazságot, mert mindkét fél mást állít, legalább az egyik nem mond igazat:
Az egyik oldal : "Miután elmentek, leültem, ittam egy kávét és kb. 15-20 perccel később felhívtam őket, hogy a drágább megoldást választom. Mondták, hogy rendben, majd jelentkeznek."
A másik oldal : " A telefonhívás lista alapján valóban hívtál még aznap este, hogy döntöttél és megrendeled az egyik verziót. Kollégám kérte, hogy mailban küldj egy megrendelést és a pontos számlázási adatokat az előlegszámla megküldéséhez.....a mail nem jött meg Tőled...
Az egyik oldal : " Párszor hívtam őket telefonon, de nem vették fel és vissza sem hívtak!"
A másik oldal : " Azt viszont tudnod kell, hogy az általad megadott telefonszámról a mai napig nem érkezett HÍVÁS Tőled...így az nem igaz, hogy nem érsz el bennünket!"
Tehát ezek szerint itt valaki hazudik. Egyébként meg én azért azt nem nagyon értem, hogy Ha már egyszer küldött az ügyfél levelet (ezzel indult a történet), és arra sem kapott semmilyen reagálást ("Sem télen, sem tavasszal nem jelentkeztünk, hisz elfeledkeztem Rólad"), majd újra ő jelentkezett, úgy, hogy beregisztrált a híres CRM rendszerbe, és telefonált, majd megvolt a felmérés is, ami után a megbeszéltek szerint újra telefonált rövid időn belül, miért kellett volna már megint mélt küldenie? Kifizette a felmérésért a pénzt is, kiválasztotta a berendezést is, a drágábbat, ennél komolyabb érdeklődő már nem hiszem, hogy kell. Ehelyett mit kapott? Hát, elfelejtettük, mert nem küldtél egy újabb levelet. Szerintem ez azért igen messze áll a megrendelőbarát ügyintézéstől, amivel itt futtatja magát a doki. Ez a történet meg azért is gázos kicsit, mert ha annyit írt volna válasznak, hogy elnézésedet kérjük, de a kurva nagy hajtásban valahogy kimaradtál, akkor a sokkal szimpatikusabb lett volna, mint nehezen hihető magyarázkodásba fogni.
Kell lenni a vállalkozónak egy irodájának, kell lenni ügyfélfogasi időnek, és a leendő megrendelőnek meg szabatosan el kell tudni mondani az igényét.
Nagy ritka , hogy 3-at hívok ki. De az is csak azért van mert az első kettőnél valami nem stimmelt. És mint írtam ajánlat tételért soha sem fizettem és nem is fogok.
Van klímám is kb 12 éve ... jól működik.
De most egy ajánlattételes munkáról lesz szó .
egy terasz alsó része már vagy 10 - 15 éve készen volt. Elérkezett az idő a felépítmény elkészítésére is. ez egy acélszerkezet és poli... valami fedés.
Készítettem egy vázlatot és a környékbeli hirdetéseket böngésztem ép. lakatos címszó alatt. Az első úgy 4 nap múlva jött is. Előadtam a projektet, ami az ép terület bemutatásából állt az általam készített vázlatok- gyakorlatilag tervek megmutatásából állt ill. a már meglévő anyagok szemléjéből. Tartott 20 percig. A terven rajtavolt minden... méretek anyag mennyiség stb.
az illető, csak az anyagot kifogásolta / cső helyett zárt szelvényt javasolt.
ok. Az nem problém. Vártam az árat, amit ő valamiért nem mondott meg. majd 2 nap múlva jelentkezik. Nem jelentkezett. Közben 3-4 nap múlva elmenten egy műhelyes lakatoshoz ... a műhelyébe. Itt már az átdolgozott elképzelés alapján adtam elő a kérést / rajz pontos mértekkel, anyag kiírás stb. / Rá harapott az illető, harmadnapra megmondta pontos árat, de azért egy 8 perces szemlét csk megejtett. Igaz csak hat héttel későbbre vállalta. Ok.
közben a harmadik is befutott - még a második után közvetlenül.
nagyjából azt látta amit a második. igaz az anyagot sokalta ... fele annyiból készítette volna el majd a duplájáért. Nofene vagy én nem tudok számolni ( kb. 10 % ráhagyásom volt ha a második azt keveselte volna nyilván mondom legyen 15 %. De ez eleve fele anyagból készítette volna el. Tudtam az árat és elköszöntünk. Majd alig telik el 10 perc cseng a telefonja, hogy túltolta bicajt 20 % -kal ólcsóbb is lehetne. Montam majd gondolkodom rajta. Végül kivártam a 6 hetet, elmentem a műhelybe , előleget adtam és harmadnapra kész volt a
terasz fedés 3 eleme. Mivel nem beszéltük meg a száálítást nekem kellett haza szállítani. 3 elem 3 x -ra a tető csomagtartón - 1 km táv.. összesen 100 kg , a tévedés 6 % annyival kevesebb anyagot használtak fel. A beállítás és a helyszíni hegesztés a helyszínen pontosan 4 óra. Igaz a szerszám szállítás /oda -vissza / az én feladatom volt, de hát azért kicsinyesek már ne legyünk.
Bizonyára te vagy az a megrendelő aki kihívsz 5-10 vállalkozót egy ,melóra játszol az idejükkel.
Én más területen vagyok, de egyre ritkábban megyek ki a habokra. Pár ezer forintos kiszállást én is kérek, ez megmutatja, hogy mennyire komoly a megrendelő, vagy a 10. vagyok a sorban.
Természetesen ennek vannak feltételei. Kell lenni a vállalkozónak egy irodájának, kell lenni ügyfélfogasi időnek, és a leendő megrendelőnek meg szabatosan el kell tudni mondani az igényét.
Ha nem tudja, akkor terveztesse meg és azért már jár a pénz.
Mert azért az komolytalan, hogy egy klíma szerelés 140 eft lesz vagy 380 eft.
Azért nem azon múlik egy munka, hogy 3,5 m vagy 6.8 m a beltéri és a kültéri között a táv.
Tehát még egyszer felmérésér ajánlattételért nem jár pénz !!
Feri nagyot hibázott, mert nem kereste a potenciális ügyfelet, hogy nem küldtél még írásban rendelést, igen. Semmi másban nincs gond. Engem is naponta többen hívnak a kéréseikkel, majd mindenkit megkérek, emailben erősítse meg, mert az a fix.
Ne legyen már ördögtől való egy megrendelés? Ok, kiviszi a gépet, és ott közli az ügyfél, nem is ezt kérte? Mint klímakirály amit korábban írt? A szó elszáll, az ügyfél meg írhatott vilna 3 mondatot a crmbe, emailbe, smsbe, vagy postán is. Ott lesz nyoma, mit rendelt és ki.
Kétségkívül a rendszernek jeleznie kellett volna úgy 2-3 nap múlva, hogy itt van egy nyitott jegy, mi van vele? Ezért látom én is árnyaltan a dolgot, mert mindkét oldalon ott vagyok egyszerre, mint ügyfél és mint szolgáltató is.
Ebben igazad van, de azért itt már nem csak egy egyszerű telefonos megkeresésről van szó. Már voltak nála felmérni, beszéltek többször is, a csudálatos CRM rendszerben is benne volt már, pénzt is kértek tőle..... Azért ez már cseppet túlmutat az egyszerű "elfelejtettemen". Azt gondolom, ha egy szolgáltató már pénzt kér a felmérésért, plusz van egy iyen CRM rendszere, akkor már az is elvárható, hogy esetleg egy hét elteltével megcsörgessen, hogy jutottam-e döntésre, vagy lezárhatja a projectet. Nálam pontosan ez történt, amikor az árnyékolást intéztem.
Bocs... de határeset. Ha én is pl. úton vagy ügyfalatkánál vagyok, mindig megkérem az illetőt akivel beszéltem, hogy azonnal írjon egy emailt is, mert most csak szóban tudtunk egyeztetni és nem kizárt, hogy túltöltik az agyamat és elfelejtem. Itt is megkérték az ügyfelet, aki jelesül gépnél is volt valószínű, a klímások meg terepen, esetleg házfalon fél kézzel kapaszkodva.
Az elhangzottak alapján, teljesen egyetértek a panaszossal!
Ne keljen már 2 fajta képen lefixálni ha az ember klímát akar! Ne hülyéskedjetek már!
Már eleve ott hibádzik a történet, hogy kb 2x irod hogy megfelejtkeztél róla... elismered! Sűrű elnézés mellőzve!
Felhívott, felmértétek, majd adtatok kétfajta megoldást és időt kért eldönteni majd még aznap felhív, hogy döntött, beszéltek és akkor még e-maileket írogasson meg ilyenek??? 1x már irt egy megrendelést a rendszerbe, hányat akarsz még??? :)
Hát ne haragudj de én nagyon elküldtelek volna melegebb éghajlatra... Ő még finoman fogalmazott.
Most a legkevesebb amit tehetsz, hogy vissza adod az 5000Ft-át és sűrű elnézést kérsz, mert ez a minimum.
Te vagy érte, és nem ő érted. Neked kellett volna jelentkezned és visszahívnod valahányszor! Téged választott, és kért egy szolgáltatást amiért fizet, Ő együgyfél! A "Mit tehetek önért" megszólításnak ezt kell tükröznie. Ezt a szemléletet vallja egy jó vállalkozó. Máshova is viheti a pénzét, amit meg is tett a végén, és abban biztos lehetsz, ha így folytatod nem sok ember lesz aki a te szolgáltatásodból kérni fog. Valaki elindít egy facebook fikázási láncot, és le is húzhatod a rolót. Az első lépést ő itt megtette. Érdemes ezen elgondolkodnod szerintem... Mert amit a közösségi média ad, azt el is tudja venni, ezt elhiheted ;-)
Nekem nincs számítógépes rendszerem csak egy okos telefonom, amiben mindent el lehet menteni jegyzettömb, naptár stb...
Ha valakivel megbeszélek valamit, mi több megígérem, akkor ahhoz tartom magam, vagy minimum felhívom hogy program változás van, és "újratervezés". Én pontosan tudom hogy nem lehet mindent fejben tárolni, szezonban főleg izzik a telefon.
De van rá megoldás.... Mondom ezt én szintén szakmabéli.
Valószinűleg nálad olyan fekvésű a hely, ahol a klíma van, hogy nem volt rá szükség. A nappalink az emeleten déli és nyugati tájolású, volt, hogy 8 napot ment egyfolytában a klíma. És szerintem azért van a klíma, hogy kellemes hőmérséklet legyen a házban.
Most lehet válaszolni (visszatérni) erre a kérdés(kör)re. Azért jó pár 30 fok feletti hőmérsékletet is megéltünk még a hozzászólás(od) óta. Sőt, többször "vertük" a 35 fokot:
2015.09.22-én írtál egy levelet, hogy kérsz egy ajánlatot és a szerelést 2016 tavaszán kell valamikor megcsinálni...
Sem télen, sem tavasszal nem jelentkeztünk, hisz elfeledkeztem Rólad. Nem volt konkrétum leegyeztetve...
2016.06.08-án hívtál, 2016.06.09-én ott voltunk felmérni. Helyszínen minden részletet a legnagyobb alapossággal átbeszéltél a kollégámmal, leírtátok a konkrét ajánlatot A-B verzió... Azt mondtad, hogy Te olyan ember vagy, aki nem fog ott helyben dönteni, mert "meg kell innod egy kávét minden döntésed előtt" ... kifizetted a kiszállási-felmérési díjat és eljöttünk.
A telefonhívás lista alapján valóban hívtál még aznap este, hogy döntöttél és megrendeled az egyik verziót. Kollégám kérte, hogy mailban küldj egy megrendelést és a pontos számlázási adatokat az előlegszámla megküldéséhez.
....a mail nem jött meg Tőled... így megrendelésed nem élesedett be, illetve telefonos megrendelésed még aznap éjszaka elfeledtük ...
Az, hogy mennyire vagyunk ebben hibásak, mindenki döntse el maga.
Azt viszont tudnod kell, hogy az általad megadott telefonszámról a mai napig nem érkezett HÍVÁS Tőled...így az nem igaz, hogy nem érsz el bennünket!!! Sem rendszerüzenet, sem mail nem érkezett Tőled...
Még tavaly találtam erre a topikra a google segítségével. Gondoltam az itt talált Frigotrade nevű cég nagyszerű választás lesz, hiszen az ott dolgozó ember rendszeresen fórumozik és hozzáértőnek tűnik. Rendszeresen kommentel ide, tehát nem egy link kókler az illető.
Még szeptemberben beszéltem velük, regisztráltam az oldalukon, ahol kértem felmérést és árajánlatot. (1. kép) Majd vártam. Gondoltam, hogy ősszel és télen valamikor nyugodtan fel lesz szerelve a klíma, akkor talán nincs nagy pörgés a cégnél. Majd szépen el is feledkeztem a dologról. Idén eszembe jutott megint a klíma. Felhívtam őket, hogy hát izé, meg élnézést, meg én sem jelentkeztem, de ugyan jöjjenek már el hozzám és beszéljük meg a részleteket. Ekkor kaptam egy visszaigazolást az oldalukon. (2. kép) Eljöttek, elmondták, hogy mik a lehetőségek, de azonnal nem mondtam igent, mert egy egyszerűbb és egy drágább készülék is felmerült. A kettő között kb. 60ezer forint különbséggel. Mondták, hogy döntsek gyorsan, mert egyre több a munkájuk. Miután elmentek, leültem, ittam egy kávét és kb. 15-20 perccel később felhívtam őket, hogy a drágább megoldást választom. Mondták, hogy rendben, majd jelentkeznek. Azóta sem jelentkeztek! Párszor hívtam őket telefonon, de nem vették fel és vissza sem hívtak! Amikor kijöttek felmérni, azért lehúztak 5000 forintra, mondván, ha megrendelem a klíma szerelést, akkor azt majd levonjuk belőle.
Ezeke alapján SENKI NE BÍZZON MEG A FRIGOTADE NEVŰ CÉGBEN! Én senkinek nem fogom őket ajánlani, mert még egy egyszerű visszahívásra is képtelenek.
Gondolom majd most lesz válasz, meg lesz magyarázat, hogy ne haragudjak, mert éppen szült a macska, betegek voltak az aranyhalak, stb....
De ez engem nem érdekel. Én kerestem őket. Újra kerestem őket. Fizettem nekik. Majd megint nekem kellet őket hívni. Az eredmény pedig az, hogy keresnem kellett egy másik céget és szegényebb lettem 5000 forinttal.
Csak részben adok neked igazat. Én pl. kaptam a kérdéseimre választ. De a topiknak nem az a célja, hogy szerelési tanácsokat adjon. Tippeket, tapasztalati infokat ad, milyen klímát érdemes egy adott lakásba venni. Az, hogy ezen kivül még bővebb információkkal szolgálnak, köszönetet érdemel. Hogy ennél nem bővebben, ez a szívük joga, különösen most, csúcsszezonban, amikor elég nekik nap, mint nap ügyfelekkel foglalkozni sok-sok órán keresztül. Nem hiszem, hogy nem a topikba, hanem emailben feltett kérdésre ne válaszolnának, már ha idejük és fáradtságuk engedi. Nekem mindenki válaszolt, akitől emailben kérdeztem valamit.
Többnyire kaptok választ. Ki így, ki úgy. Persze ne szájbarágós válaszokat várj... Akinek van egy kis hozzáértése, az bőven megérti. Akinek lövése sincs és nem tud megkülönböztetni egy PH -s csavarhúzót iegy PZ -s csavarhúzótól, az elégedjen meg azzal, hogy amihez nem ért, hívjon olyat aki igen.
Én ilyen vagyok ... vagy lettem? ... annyi de annyi konkurenst kineveltem már hogy nem kívánok többet. Há már nem ebből keresem a kenyerem, hanem már portás leszek vagy olyan munkaköröm amit már nem csak a "fiatalok" tudnak csinálni segítek írásban is.
Addig marad a fizetős verzió, aki megkeres az 100% megoldást fog kapni a pénzérét.
Így is elég gyakori hogy nem fogadják el az ajánlatom, és nem tölem rendelik meg a munkát, csak információt gyűjtenek.
És igen ilyen hitvány szakma a mienk, hogy még tegnap is tanultam saját káromon ...
Pont ezt várnám el én,ahogy más szakterületen,amihez jobban érek, én is szívesen a leírom a megoldási és hibalehetőségeket.
Viszont itt eddig a legtöbb esetben sajnos csak a fellengzős csak én értek hozzá és a többi hülye és tutira szarul csinálja hozzáállást látom.
Srácok sajnálom,hogy ilyenek vagytok!
És tisztelet a kivételnek!
Nem megbántani akartam senkit,csak ez a tapasztalatom itt sajnos...
Én magamból kiindulva nagyon szívesen segítek szakmai tanácsokkal,ha tudok és nem megtartom magamnak az információt.
Azt gondoltam,hogy ez máshol,másoktól is elvárható lenne...
A saját klímámról feltett kérdésemre is csak fura és értékelhetetlen válaszokat kaptam sajnos,pedig azt gondolnám,hogy akik évek óta,kihangsúlyozottan profin végzik a munkájukat,simán belefutottak ilyesmikbe.
És pont nem a szarrágásról,spórolásról szólt,de hiába...
Azért nem hiszem,hogy olyan bonyolult dolog lenne egy ilyen klíma,hogy ez ennyire indokolt lenne és csak sejtelmes válaszokra érdemes az olvasó közönség.
Szerintem sokkal tisztességesebb,ha valaki rákérdez egy probléma okára,hogy akkor,ha tudom elmondom neki.
De sajnos nem vagyunk egyformák,ez van.
Csak az eddigi fórum tapasztalataim szerencsére mást mutatnak,ahogy jómagam sem így állok a dolgokhoz.
Azon a rugó kinézetű fűtőszálon átfolyik az áram? Ugyanis annak a melegedése szakítja meg az indítórelé áramkörét. (ha jól emlékszem) Összeszereléskor nem kötöttél el valamit?
Ha szét volt szedve és ki volt takarítva, akkor lehet, hogy úgy jártál, ahogy én. A klímám alig egy hónappal az alapos szerviz után indításkor és még utána jó darabig penetráns szagot lehelt.
Az ok: az utóbbi idők magas hőmérséklete és páratartalma miatt a rendszerben maradt kondenzvíz egy éjszaka alatt megbuggyant.
A megoldás: egy flakon Frionett szórófejes klímatisztító. Egy alapos befújás a hőcserélőre, fél óra várakozás, indítás, és azóta a szagnak nyoma sincs.
Nem olcsó szer (hatezer pénz egy flakon), viszont annyi van benne, hogy az elkövetkező néhány szezonban nem fogom a többszörösét fizetni kiszállás és munkadíj címén azért, amit magam is meg tudok csinálni....
Nincs. A kültérihez nem teszünk dérvíz szivattyút mert belefagy a víz. Akkor kellett volna erre gondolni amikor felszerelteted a klímát, hogy olyan helyre kerüljön ahol szabadon csöpöghet ha fűteni is akarsz vele. Mert ugye ez csak fűtésnél csöpög.
Igen, ha nincs belső hőtároló tömeg, akkor az 5-10cm hőszigetelésen át csak kevés beáramló hő is hamar túlfűti a hőtároló hiányában a helyiséget. Azonban a szükséges klima nagy lakásban is legalább 1-2-3 szoba mérettel kisebb lehet, de szükséges lehet. Azonban ne keverd a vékony fa-szerkezetű hétvégi házzal, ahol hőszigetelés sincs, mégis a kinti hőt átveszi gyorsan.. Ugyanis 5cm nikecell is megfelel kb. 80cm plusz téglafal hőszigetelésének, tehát hőtorlaszként kiváló egy 38-48cm vastag téglafallal szemben, csak éppen a hőtárolása nulla! Az alkalmazása akkor jó, ha nem lehet bármiért kívül hőszigetelni. akkor belül kell pl. 5cm vastagon, és állandóan működőképes, legalább 1 mérettel kisebb helyiséghez való Klima kell a hő állandósításához! Ez pedig (fele)-harmada költséget okoz a szigeteletlen állapothoz kellő fűtés kiadáshoz képest. Ezzel szemben a 120cm vastag mészkő épület hőszigetelése aligha éri el az 5cm nikecell habét, de az átmelegedése 1-2 hónapig tart az "átlag" hőmérsékletek között. Viszont télen a kb. 70cm-es téglafaléhoz hasonló, azaz jókora fűtést igényel. Ideális. a 40cm tégla, vagy 20cm -beton fal hőtárolása, ha kívül legalább 10-20cm hőszigetelő hab védi a hőáramlásoktól. Utóbbi esetben a hőszigetelés 160-320cm téglafaléval egyenlő, A hő-egyenletesség pedig a szellőztetéstől függ csak. Ekkor klima nyáron rövid ideig kellhet, télen pedig a legkisebb klima is túlzó fűtést ad, bár egész évben a szellőztetéstől függ a fűtés igénye! Ekkor akár 1db. max 2kW-os ventillátoros hősugárzó is képes ki-be kapcsolgatva kb. 300W hővel kifűteni egy 50-80m2 tégla belsejű lakást. ÉS a FŐZÉS-MOSÁS-FÜRDÉS hőigénye tűlfűti a lakást, azaz utána-közben szellőzés kellhet, különben penészedni fog a leghidegebb pontokon!
A motornak nincs szaga. Ha van akkor leégett a tekercs és meg is áll. Másmilyen szagot az nem áraszt.
Dohányzás volt abban a szobában amiben ez a klíma megy? Ha volt akkor nincs az a vegyszer ami azt kiöli belőle.
Ha nem volt akkor a csepptálcáját és a mókuskereket ki kell venni, be kell áztatni és fogkefével ki kel szedni a lapátokból a mocskot ami oda belesült. Hozzáteszem a magasnyomású gőztisztító is nehezen hozza le ezt a fekete ragacsot. Nem kis hadművelet, de ez az ami a szagot árassza.
Nyilván az a jó ha tudod használni is felszerelés után, mert ha van valami akkor jobb ha most derül ki, mint később...
Egyébként meg nem kell ezt ennyire betartani amit a szerelő mondott. Én is el szoktam mondani, hogy járassuk ha felkerült. De nyilván ha olyan az időjárás ami nem teszi ezt lehetővé nem kell bekapcsolni.
Nem ismerem ugyan a típusokat, ám azoknál az ősrégi szaratovoknál olyan kellemes a kompresszorhang, még ha hangos volt a gép, összehasonlíthatatlanul elviselhetőbb volt, mint az új hűtők vékony zizegő hangja. Min múlott ez, ma miért nem készül rendes, elviselhetőbb hangú hűtő?
Szerintem mindegy...megfordul a dolog...hutesnel a belteri hut a kulteri füt.....egy szelep szegitsegevel megforgul a futeskor...ennyit tanultam itt a forumon.
Mondjuk havonta egyszer-kétszer. Viszont szezonon kívül érdemes kihúzni a konnektorból, mert alaphelyzetben is van fogyasztása, még ha kicsi is, dehát sok kicsi sokra megy.... :-)
Tudom hogy fűteni is lehet vele csak azt nem tom hogy ugyan az e a fűtés ,mint a hűtés! Tehát ha fűtök vele ugyan azok a dolgok vannak mint hűtésnél! tehát tök mindegy hogy fűtök vagy hűtök vele?
Neke is most lett ugyan ilyen ma09 be.....nem csak hüteni lehet vele......jön a hüvös ősz....bár még lesznek 30 fokok....nekem meg a karbantartásrol, jotallasrol nem mondott semmit..
Szevasztok! Nord Nwh12mb-k3dnc9b/i 3, 5 ös klimám elég büdös szagot áraszt, ki lett takaritva (darabokra szedve) és még mindig büdi. Szerelő motorra gyanaxik, eléggé olyan a szag. Meg tudná valaki mondani hogy milyen motor van benn, hogy ne kelljen még egyszer szétszedi, csak már a beszereléskor. /szerelő elég messze lakik, hogy még 2x jöjjön :)
Csak ráérzésből, ez tekercs leégését is jelentheti, tekercszárlatos. Ha meg tudod mérni a huzal átmérőjét, tekerd újra, zománcozott huzal pl. a rádiós adok-veszek topikban lelhető fel, de ezt a 3-4 dekát ingyen is odaadja neked a legtöbb elektronyos szaki, ez nem mennyiség. Nekem most nagyon el vannak ásva a huzalok, azért nem ajánlkozok rá.
Üdvözletem! Hűtőgép kompresszor motor indító relét keresek. Orosz Szaratov 1209-es típusú hoz.Sajnos a relé adatait nem tudom esetleg más típusúval is belehetne helyettesíteni?Bekapcsolt ment kb 20mp ig utána leált szédszedtem megtisztítottam és most meg csak zúg a tekercsközepében a fém nem mozog és így nem indítja a motort.Mi lehet a baja?Előreis köszi a választ!
Több okból is érdemes - de nem muszáj - néha kicsit megjáratni a klímát:
- Ha új, akkor azért, mert ha előjön valami hiba, akkor az még garanciában javítható;
- Ha már nem új, akkor azért, mert az olyan műszaki berendezéseknek, amiben forgó alkatrészek vannak, nem tesz jót a hosszadalmas állás;
- Végül: szezonon kívül hamarabb találsz szerelőt, ha valami gond akad a masinával. Én a fentieken kívül ezért néha megpörgetem télen is, és tavasszal is.
Ha a kondenzvíz kifolyó cső nem esőcsatornába megy, akkor tegyél a végére egy finom szövésű szűrőt, hogy a sötét nedves/párás búvóhelyet kedvelő rovarok ne verjenek tanyát benne, leszűkítve, vagy elzárva a kondenzvíz útját.
Hogy a tömítéseknél "helyrerázódjon" minden (nem ezzel a szóval fejezte ki magát) De a lényege ez! Akkor ha nem kell hasaználnom fél évig nyugodtan lekapcsolhatom a biztosítékát?
Mert anno amikor mi szereltettük fel a klímát semmi ilyesmiről nem volt szó. Kivéve amikor az éves karbantartás van akkor szokta mondani, hogy kb. egy fél órát menjen tisztítás után...(most hogy ebben van-e ráció, azt nem tudom, de had menjen :) )
Sziasztok új klímatulajdonos lettem, most szereltettem be egy gree gwh12qb klímát! Ugye most nincs az a meleg és nem használjuk! A szerelő aki beszerelte azt mondta hogy hogy egy hétig menjen napi két órát!
És utána hetente egy órát ha nem rendszeresen használjuk! Ez tényleg így van? Kerestem a neten erre vonatkozóan dolgokat de nem találtam :(
Milyen időközönként javasolt a bekapcsolása (télen) és mennyit menjen? Ti mit javasoltok? Mire kell ügyelni a klímával?
Bármilyen klímával kapcsolatos tanácsot és tapasztalatot megköszönök! Köszönöm ;)
Most szeretnénk klímát beszereltetni. Két típusra kaptunk árat, az egyik Daikin a másik Polar. A két fajta műszaki tulajdonságai nagyjából megegyeznek, csak az árában van eltérés. Melyiket célszerű választani? A műszaki adatok alapján mindkettő tökéletesen megfelelne. Tapasztalatok érdekelnének vagy hogy pl. lehet-e mindkettőhöz alkatrészt szerezni meghibásodás esetén?
Klíma cserén töröm a fejem, de a hely (tetőtér) adottsága, hogy a beltéri nem lehet 78cm-nél szélesebb. Most nagyon sok akciós pl. Whirpool terméket találok, de ezek jellemzően 85-89cm szélesek. Hiába a jó ár, ha nem fér el. A kültéri egység egyébként most is a fal másik oldalán van, tehát csak a fal választja el egymástól a két egységet, nincs szükség hosszú csövezésre.
Van esetleg ötlet milyen gyártót/terméket keressek?
Nem tudom hogy most akciós e de nézd meg a Polar klímát. Nagynevü magyar cég importálja megbízható háttérrel. Nálunk ez az alsó kategória. Egész jó,csendes berendezések szerintem.
Nézd, az a gond, hogy itt a szakik csak olyan klímákat ismernek, amiket forgalmaznak. Kivéve ha valahova javítani hívják őket, mert az a szaki aki felszerelte már nem elérhető, vagy csak cseszik menni.
Így az ilyen noname, meg román, meg ki tudja milyen millió féle nevű klímákról itt nincs infó. Mert ezekkel nem foglalkoznak.
Azokkal foglalkoznak, amik lehetőleg kevésbé romlanak, illetve jó a hazai disztribútor, tehát ha egy hiba garanciális akkor elismerik, adják ingyen az alkatrészt, illetve VAN alkatrész, vagy gyorsan be tudják szerezni. És persze az a disztribútor már bizonyított, és nem most jött a falvédőről, hogy nála aztán minden 10 évig világgaranciás. A mesékben a szakik nem hisznek. A vevők igen.
Senki sem fogja magát emagos meg praktikeres izékkel szopatni, hogy ő legyen az aki egy normális klíma helyett azt felszereli nálad, mert ha elromlik, akkor nem az emagot fogod basztatni, hogy miért nincs alkatrész, hanem a szakit aki felszerelte... persze lehet találsz valakit, aki meg van szorulva és negyvenért feldobja, csak aztán töröld is ki a számát, mert soha többet nem megy feléd.
Nem szokott 2 hétig 40 fok lenni, ezt a kolléga vetette fel de volt már pár évben gatyarohasztó nappali meleg, esti 28 fokokkal. Na akkor baszhassuk a szellőztetést, indítjuk a klímát.
Bár nagy hazudozó vagyok és hülye is az épületfizikához, de ha ettől eltekintünk:
- több évre visszamenőleg pontosan tudom az összes nagyfogyasztóm havi fogyasztását (klíma is)
- a ház fűtési, hűtési, hmv energiaigényét
- a napelem, napkollektor termelését
- a benti hőmérsékletet, fűtési előremenőt, fal, padló hőfokot infra hőmérővel üzem közben stb...
- mértem fatüzelés ft/kwh értéket,
- Sokat teszteltem kútvízzel fal, mennyezetfűtést
magam programoztam a vezérléseket itthon a mért adatok alapján.
Tervben van még a hővisszanyerős szellőzés, de soká térül még és még idegen a családnak, megszoktuk a friss esti levegőt. Előtte a hőszipka jön.
Mondjuk azt hogy ez a hobbim.
Laktam e házban felújítás előtt és után.
De persze mindezt csak kitaláltam, a szigetelés szar, klíma nélkül nincs élet.
én csak arra vagyok kíváncsi, ti melyik régióban éltek, nálunk mióta az eszemet tudom nem volt 2 hétig tartó 40 fok, max. 1-2 napos időszakokra ért el ilyen rekord meleget...
Ne viccelj... mi is így élünk nyáron, az éjszakai szellőztetés leviszi a hőmérsékletet jó gyorsan, ugyanis nem belül van szigetelve a ház hanem kívül! Emiatt a hűtés gyorsabb mint a melegedés, ez az a bizonyos aszimmetria amit hiányolsz.
Atyaisten! Ennyi butaságot! Nem érted. Ha már szgetelés ellenére bejutott a hő, akkor azt jelenti, hogy a hőtároló tömeg átmelegedett. Amnek kihűlését gátolja a szigetelés. A szellőztetés meg alig ér vmit. Kicsit mélyedj el a hősugárzás fogalmában
A google CSAK görög találatokat dobott ki rá. Akkor hogy lenne itt valakinek ezzel tapasztalata? Ha itthon vennéd, kerüld el jó messzire. Mert a garancia meg az alkatrész az olyan távoli vágyálom...
Az állandóan dolgozó kültérihibánál ott tartok hogy a beltéri nem tűnik hibásnak a kis japán relé ügyesen kapcsolgat . Kikötött beltérinél visszadtam a tápot és a kültéri bezony elindult . Abban is van valami mágneskapcsoló ami összeéghetett ? Mert beltéri nélkül gondolom nem kellene elindulnia , vagy de?
Nem voltak hülyék a régi öregek. Olyan kialakítású volt hogy a nyári nap állásban kitakarta a falat, nem sütött rá, télen viszont az alacsonyabb napállásnál besüt a nap. Nyáron túl erős lenne a direkt fény, elég a szórt is.
én a zárt teraszomat így oldottam meg, annyival megspékelve hogy van elé futtatva zöld növény is. Nyárra befutja a hálót (golgota), télen, tavasszal meg nincs ott, bejön a fény szabadon.
Hatodik emelet, sík homlokzat a hálók felől. Amúgy "penthouse" jellegű lakás, a másik oldalon van 40nm füves terasz meg méteres túlnyúlás :/ Hogy ezért mennyit fizetett a tulajdonos, nem akarom tudni. Ingyen sem kellene ...
A képről látszik, hogy legalább a sötétítő külső oldala fehér volt. Erre sikerült rátromfoni a belső fekete reluxával :(((
Erezhetoen sokat javitott nalunk a loggia ele felszerelt arnyekolo. Igy egyaltalan nem eri a halo falat direkt napsutes, ami jo hoszigeteles ide, vagy oda, megtette a hatasat. Azert nem veletlenul talaltak ki anno a tornácot, nem is értem miért szoktak le róla.
Pont ezt tapasztaltam én is, először könnyűszerkezetest akartam építeni, azután rájöttem hogy minimál költségspórolás aránytalanul sok kompromisszummal jár.
A komolyabb szigetelés segít abban, hogy egy amúgy pl. 6kW hőterhelést levigyen napi átlagben 1-2kW közé. Azaz, lehetővé válik nagyobb területek, akár az egész lakás v. ház hűtése is komfortosan, energiatakarékosan. Mindez azonos árnyékolás mellett. Persze, ha a lakás/ház eleve egy napcsapda akkor kevesebb is lehet a haszon, de mindenképpen jelentkezik.
Hőtároló tömegnek is óriási szerepe van. A saját házam B30, komoly szigeteleéssel. Összehasonlítva a mostani lakással ahol lakom, ami acélszerkezeten fagerendás padló és gipszkarton normál szigeteléssel, ég és föld! Itt most, gyakorlatilag amint reggel kisüt a nap és éri az ablakokat azonnal elkezd melegedni a szoba. Persze csak belső árnyékolás van, az viszont orrvérzésig (fekete reluxa, nehéz sötétítők). Kb semmit sem ér, reggel fél nyolckor már 26 fok van bent. Agyrém! Mondjuk este fél óra lehűteni is, de szerencse hogy nem sajátom csak bérlem időről időre.
"és nem is mindenki akarja azt a "komfortot", hogy este ablaknyitással keljen kezdeni, reggel meg ablak becsukással."
ez egy jó mondat, jellemzi is az átgondolt házépítéseket.
Mivel már hétköznapi és elérhező dolog a klíma, fel sem merül hogy értelmesen árnyékoljanak, tájoljanak bármit is.
A friss levegőre felejtenek el csak gondolni, a fokozott légzárású ablakok mellett.
Azért is írtam az itt kérdező építkezőnek hogy jól gondolja át az ELEJÉN hogy mit akar, beszéljen szakemberrel mert később a toldozás-foltozás többe fog kerülni és nem is lesz jó.
Kutya az itt is van a fene vigye el a szomszédokat. Az egyiknek van 6 db (2 puli, foxi, stb), ha felkapcsolom a budiban a lámpát szerenádot adnak az ablaknak :-)
Szellőztetni viszont kell, nappal nem sokat lehet mert meleg van, este szoktunk pár órát, mikor mennyit.
Ennyi bőven elég visszahűteni is a kecót.
De ismétlem, nagyon elkanyarodtunk mert a szigetelés ér-e valamit vagy sem kérdésről indult a parttalan vita.
Ja, csak én. Annyi kutya van mellettünk, közelben, hogy csukott ablaknál sem lehet sokszor aludni. Nemhogy nyitottnál. Itt sztenderd a 2-3 kutya egy háznál....
Azt azért vegyétek figyelembe, hogy nem mindenhol lehet minden nap, minden éjszaka folyamatosan szellőztetni...,és nem is mindenki akarja azt a "komfortot", hogy este ablaknyitással keljen kezdeni, reggel meg ablak becsukással.
Nem mindenki lakikcsodálatos vidékies környezetben :(
Nálunk ennyi van most. Volt jó hideg mostanában, akkor lement 23-ra és kevesebbet volt nyitva az ablak.
Ez egy régi ház, még a jó tömör aprólyukas B29 téglából, utólag szigetelve. Laktam már jobb hőszigetelésű durisol házban, na azzal a tököm televolt. 0 hőtárolás, kinyitod az ablakot és annyi van benn. Nyáron meleg volt mint a fene.
Ha építenék akkor minél nehezebb, tömörebb tégla+vastag szigetelés mellett döntenék.
Persze vannak helyzetek amikor szopás a nyitott ablak.
De hogy visszatérjek a vita elejére:
Ott indult hogy a szigetelés nem ér semmit, sőt átok a nyári felmelegedés ellen.
Ordas szerint így van, szerintem faszság.
Az a baja ennek a szutyok internetnek hogy nem lehet érdemben megvitatni dolgokat a személytelensége miatt. Egy sör mellett már valószínű dűlőre jutottunk volna.
Ne viccelj... mi is így élünk nyáron, az éjszakai szellőztetés leviszi a hőmérsékletet jó gyorsan, ugyanis nem belül van szigetelve a ház hanem kívül! Emiatt a hűtés gyorsabb mint a melegedés, ez az a bizonyos aszimmetria amit hiányolsz.
"Az időjárás egyik évben olyan, hogy a nyári esetet is pozitívra hozza,másik évben,meg átok lesz a szigetelés"
Nem vettem még észr hogy átok lenne :-)
Konkrétan össze-vissza hazudozol :) Azt állítod, hogy neked olyan varázs szigetelésed van,ami kintről befelé lassan engedi át a meleget, nyáron meg bentről kifelé gyorsan. Az a baj, hogy én értek az épületfizikához és kjön, hogy helytelen, amit mondasz
Van egy szarul megépített házad, emiatt megpusztulsz benne nyáron.
Nem is láttad :) Nem szar az, csak nem passzív és a minimumra készült.
Azt nem akarod megérteni és erre gyártasz elméletet, hogy az elmúlt sok évben bár hány fok volt kint bár hény hétig neked mindig pont 25fok volt bent klíma nélkül.Igen, a 3 literes, 2 tonnás autód meg 4 litert fogyaszt százon.
Esetleg, ha hozzafersz es kitudod iktatni a szivattyubol az uszoka lapos vezeteket, akkor varsz egy kicsit . Ha lehul a szivattyu, akkor valoban az uszoka a ludas. De majd a szakik eligazitanak.
A klímánkhoz egy Mini Orange cseppvízszivattyú van kötve. A klíma kb. egy hete nem volt bekapcsolva, a szivattyú mégis meleg (40-50 C). A logikus az lenne, ha csak akkor működne, amikor az úszótól jelet kap. Azt nem tudtam megállapítani, hogy megy-e folyamatosan, mert kézbe fogva nem érezni semmit, csak a meleget.
Sziasztok , tanácsot kérek. Egy régi Daikin klíma kb egy hónapja lett beüzemelve . Most azt produkálta hogy párásításon volt és elkezdett zörögni-pattogni a beltéri (gondoltam talán jegesedik) átkapcsoltam venti módra pöffentett egy füstszerű párafelhőt . Járattam ventillátor módban de folyamatosan hűt , a kültéri is megy folyik a kondenzvíz és a kültéri csapnál a vastag cső jeges.
Mivel sajat otlet es sajat kivitelezes volt a cso a csoben rendszer, igy eleg olcson sikerult osszerakni. Termeszetesen a tied is biztosan tudja azt,, amire tervezted. Nalam annak idejen az volt a fo cel, hogy a haz rezsikoltseget minimalizalni, de esszeru penzbefektetessel. Sikerult.:)
"Ez azert ,mert hocserelos szelloztetorendszerrel szelloztetek a futesszezonban. :)"
Nekem az drága lett volna, de egy aktív szellőztetőrendszer is már nagyon sokat segíthet a dolgon: nálam így alakul a dolog 3db páraszabályzott AERECO légbeeresztő az ablakokon, pára- és idő-vezérelt elszívó a fürdőben...egyenlőre csak így raktam össze a rendszert...ha nem lesz tökéletes akkor jövőre váltok 2 sebességes ventilátorra
Ezt a sok dolgot sajat tapasztalatbol irod, vagy ertekesito vagy? Ha hoszigetelt hazrol beszelunk, az mostansag szerintem 16cm EPS, vagy 12cm grafitos EPS-nel kezdodik ( EU-s szabvanyt figyelembe veve). A mi eghajlatunkon nagy hidegben sem alakul ki hohid hatas a hazban, vagyis szerintem nem lesz olyan pont, ahol harmatpont alakulna ki. A peneszedes veszelye viszont fenn all, mert az emberek telen maximum 2 x 5 perccel letudjak a szelloztetest. Igy viszont a hazban felgyulemlett para lehetoseget ad a gombak elterjedesere. En csak a sajat tapasztalatom alapjan mondhatom, hogy a 20cm-es EPS szigetelesem mar 11 eve fent van a kulso falon es a hazban sehol sincsen nyoma a gombasodasnak. Ez azert ,mert hocserelos szelloztetorendszerrel szelloztetek a futesszezonban. :)
Bocsika! Talán, de nem kötelező meggondolni, hogy a klima tud pl. 2kW hideget bevinni, de a lakás nincs hőszigetelve se kívül, se belül. ezért kinti 35 fok árnyékban, 50-70 fokosra hevült falak bevisznek saccra 10kW hőt nappal, a forró déli fal éjjel is kb. 3-5 kW-ot. Mit vársz a klimától?
Vagy veszel 10kW-os klimát és forrósítod a föld légkörét is. Klima katasztrófa. Vagy hőszigeteled a falaidat, és a 2 kW-os klima hűtése érvényesül már 5cm hőszigetelés kb. 90-120cm téglafallal egyenértékű! De vigyázz! A belső hőszigetelésnél a falat párazáró folyékony fóliával kell lekenni hibátlan vízzárásúra. Különben a falba jutó, és ott lefagyó víz szét repeszheti a falakat. Külső hőszigetelésnél télen a hőhidaknál bent a lakásban penészedni fog. Amit párásító (fürdés, ruhaszárítás, főzés) esemény után azonnal ki kell szellőztetni a párát. Vagy gépi páraelszívó kell pl. 400W és 0,8liter vizet vesz ki a levegőből. Ugye a magas fordulatú centrifugálás után kisebb víz marad a ruhákban!
Néhány napja írtam, hogy volt 4 héten át 43 C fok árnyékban, és éjjel 30C fok a falon kívül. No olyan esetben a Klima nélkül épp hogy életben maradtam, mondhatni fiatalabb voltam! Tehát aki nem tudja elviselni a teljesen nyitott szobákat éjjel, pláne ventilátorral befúvatva a kinti hidegebb levegőt, annak kell klima. De hiába van klima, ha a déli tűzfal átvette a napsütést, és éjjel 45-50 fokos a lakásban! ERRE VAN 2 MEGOLDÁS: 1.) vegyél nyári hőtükör festéket és a tűző napsütéses külső falat fesd le! A festékben kerámia gömböcök külső felülete akár 160C fokos is lehet, de a belső fele a naptól megvédett falat már nem melegíti. Erre jó a hőtükör festék! 2.) A déli 40C fok fölé felforrósodott falat belülről 5cm zártcellás hőszigetelővel kell bevonni, és dryvit üveghálós belső vakolattal hőszigetelni. Az fékezi a hő átáramlást befelé! Ezért azt a kisebb hőmennyiséget ki lehet szellőztetni.
Az 1.) Hőtükör festék a jobb, de 2.-tól 10. emeletig társasházban nem egyszerű lakásonként plusz festést csináltatni!
A szobámban lévő klímával én az előszoba hőmérsékletét kettő fokkal tudom csökkenteni.
A te konyhád elhelyezkedése sokkal komplikáltabb, erre írtam azt, hogy véleményem szerint a szobádban elhelyezett klímáddal, érdemi, vagy érezhető változást a konyhában nem fogsz elérni.
Ha a B pontra szerelem, akkor a levegőt részben ki tudja fújni az előszobába is. Viszont ebben az esetben a beltéri egységet olyan magasra kellene szerelnem, hogy a plafontól kb 10 cm választaná el. máskülönben nem tudnám elvezetni a képződő kondenzvizet. Ja, és 3,5m beltéri magasságról beszélünk.
Előszobába azért nem akarom szerelni, mert a szoba fontosabb.
Amit még érdemes tudni, hogy A nagyszobában is van egy klíma.
ha mindkét klímát egy időben használom, akkor jó eséllyel sikerül a lakást megfelelően hűteni. Mindkét készülék 3,5 kwh.
Ragozzam még a szellőztetést? Nappal kívülről melegíted a szigetelésen keresztül, este belülről hűtöd szellőztetéssel, ahol ugye nincs szigetelés. Olyan bonyolult ez?
Gyakorlatban működik, olyan elméletet gyártotok amilyen jól esik.
Semmiképp se ess bele abba a hibába ami felé készülsz.
Keress egy jó tervezőt, és ülj le vele az elképzelésekről, visszahozza az árát egy ekkora projektnél.
Amikor már szerkezetkész a ház csak a kompromisszumok várnak.
A tervező pontosan ki tudja számítani a hűtési és fűtési teljesíményigényedet, a benapozások miatti helyiséghőmérsékleteket, stb...
Pár ötlet az ezerből min érdemes gondolkozni:
- miből lesz a fal, jó vagy rossz hőtároló képességű (tégla vagy más)
- akarsz-e hidegpadlót, és zavar-e ha hideg (padlófűtés kell-e)
- mennyire tagolt a ház (hány beltéri kellene hogy egyenletes legyen a hőmérséklet)
A fűtés hőelosztás és hőérzet szempontjából sokkal kényesebb mint a hűtés. Míg egy jól szigetelt házat egy központi szobában elhelyezett klímával sok esetben vissza bírsz hűteni, a fűtés nem lesz komfortos.
Ha pl téglaházban gondolkodsz, és szeretnél padlófűtést:
- fűtesz padlóval (gáz, hőszipka)
- hűthetsz egy-két egyszerű split klímával
Ha nem kell padlófűtés:
- légcsatornás klíma légfűtés
- vagy a drágább mennyezetfűtés-hűtés+hőszivattyú
A lehetőségek tárháza végtelen, de érdemes jól átgondolni mit szeretnél.
Split klímás fűtés ekkora házban nem valószínű hogy jó beruházás lenne.
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok mely klímával kapcsolatos. Házat építenénk jövőre és a ház A+ energetikai besorolású lenne 146m2 és klímával szeretnék fűteni. Tudnátok segíteni hogy milyen klímát érdemes venni és hogy mekkora teljesítményűt hogy ne fagyunk meg és ne legyen melegünk. Mindenkinek a hozzászólását nagyon köszönöm.
Sajnos korábbi hozzászólásomra nem kaptam túl sok segítséget, de bízom benne, hogy a mostanira több fog érkezni.
Ezúttal a beltéri egység elhelyezésével kapcsolatban szeretnék tőletek segítséget kérni.
Amint az alábbi rajzon láthatjátok, egy 3,5 Kwh. beltéri egységet szeretnék elhelyezni a kis szobában, amely kb. 9 nm. az A és B pont között kell dönteni. A két pont közötti távolság 2,3 méter. A cél az, hogy egyúttal az előszobát és konyhát is tudjam hűteni v. fűteni. Az előszoba konyha összterülete 18 nm.
Személy szerint az A pontot preferálnám, mivel nagyon kevés véséssel fúrással lehetne felszerelni, egyúttal a csövek hossza kb. 4 méterrel lenne rövidebb a B ponthoz képest
Ha lehetséges, akkor nem az utcai homlokzatra szereltetném a külső egységet, illetve az ablak alatt közlekednek, így a kondenzvíz elvezetését sem az utcára kellene kifolyatni, ha lehetséges.
Az egyik elgondolásom az, hogy a teraszra szereltetném a kültéri egységet (de egy másik szoba közötte van) és a kondenzvizet pedig a wc lefolyóba vezetném el.
Nem ismeretlen a gép,újonnan vettem és már volt teljes gáz csere,nem sajnáltam a rá valót.
Ennek a vákuumolását is egy hivatalos,engedéllyel rendelkező klímás szakember végezte.
A fizikai és elektromos szerelést én csináltam.
A tesztüzemi nyomásmérésnél derült ki ez a probléma.
Mivel tavaly késő ősszel lett leszerelve költözéskor,szinte közvetlen a gáztöltés után csak fűtés üzemben használtam.
Az egy kisebb és sokkal jobban szigetelt helyiség volt és ott mivel szinte alig kellett menjen ezért nem nagyon derült ki.
De most itt elég sokat kell menjen és előtérbe került a probléma.
Ezért kérdeztem,hogy van-e tapasztalat ilyennel kapcsolatban.
A gázcserekor hivatalos 410-es palackból lett töltve,nem hiszem,hogy ezzel gond lenne.
Ha a gázzal van gond,minőség,mennyiség,kenőolaj,természetesen a csere a megoldás.
Nem gond,ha cserélni kell,csak feleslegesen nem szeretnék kidobni az ablakon egy gázcsere árát...
Ha meg ekkor a fizikai kopás akkor be kell szerezzek egy másik készüléke,mert klíma nélkül nem nagyon tudok létezni.
Nem sértés volt a szándékom a válaszommal,csak alapból nem kell lebecsülni aki kérdez,mert nem lehet tudni,hogy mihez ért.
Nekem műszergyártó és karbantartó műszerész az első tanult szakmám.
De mire az iskolát kijártam már a családi háttérnek köszönhetően eléggé otthon voltam az elektronikában is.
És ez elég érdekes helyekre juttatott be.
Mentem az első és fejlesztés alatt lévő M63 villanymozdonnyal pl.,az apróbb átalakításoknál személyesen is részt vállaltam.
Szerettem a MÁV-nál dolgozni,de elég rövid ideig voltam,jött a rendszerváltás...
Szóval sok helyen jártam és sok mindent csináltam.
Volt részem 1200 db. toyo klíma beltéri paneljavításában is,teljes szét össze,vissza a dobozba a javítás után,úgy,hogy semmi ne látszódjon.
Túl vagyok rajta,még mindig van pár mérőpanel a teszteléshez,megkerült a költözéskor.
Az a tapasztalatom,és legyen szó bármilyen munkaterületről,hogy aki másnak csinálja pénzért az szinte sosem csinálja meg úgy,mintha magamnak csinálnám.
Ezért szoktam magamnak csinálni a legtöbb dolgomat és akkor tudom,hogy hogy van megcsinálva.
És ezért lett ez a szerelés is általam elvégezve,ahogy előzőleg is saját magamnak szereltem.
De vannak dolgok amiket szakemberre kell bízni.
És tudom,hogy vannak nálam tapasztaltabbak minden tekintettben,ezért is volt a kérdésem.
Nem azért nincs vákuumszivattyúm és nyomásmérő órám mert nem tudok venni...
"Az időjárás egyik évben olyan, hogy a nyári esetet is pozitívra hozza,másik évben,meg átok lesz a szigetelés"
Nem vettem még észr hogy átok lenne :-)
Te beszélsz önigazolásról, kamuról?
Van egy szarul megépített házad, emiatt megpusztulsz benne nyáron.
Ebből következik számodra hogy más nem is lehet, a szigetelés semmit sem ér, és inkább ordas nagy baromságokat írsz, elméleteket gyártasz hogy ez miért is törvényszerű.
Azt hiszem nincs sok értelme vitatkozni ezen, ha kíváncsi vagy mutatok élőben normális házat, jöhetsz az ősz végi hőhullámban, lemérheted hány fok van benne klíma nélkül.
Barátom, nálam lent egy 3,5 kW-os beltéri van a nappaliban (étkező és konyha is, 35 nm). Van még itt egy fürdő és egy kis szoba. Fürdőben kb. 5 fokkal van melegebb (csukott ajtó), kisszobában 2-3 fokkal (nyitott ajtó). Ez van a levegő tudja a fizikát.
Mondjuk mi a nappali kellemes érzetére állítjuk be a klímát. 25 fok, automata ventilátor fokozat. Így a gyerekek is simán játszhatnak alatta nem lesznek betegek.
Tudod, a beltérik vsszaszívott levegő hőmérsékletre szabályoznak, nem a legtávolabbi szobára.
Iker, 30-as tégla fal, lófütty szigetelés (5 cm... pfff), ferde tető és a padlástér is minimális kőzetgyapot. Winwattal átszámítva éppen a 2006-os szabványoknak megfeleljen. Látható, eladásra készült. Én 5 éves korában költöztem be, azóta javítgatom.
Az a vicc, hogy télen egész jó, mert a fűtés költsége annyi a 103 nm-re, mint 40 nm-es panelé.
Új külső szigetelést nem éri meg átépíteni, mert 12 cm-re cserélve évente kb. 20e Ft gázt spórolok meg, ami soha meg nem térülő beruházás. Éves 140e-s gázszámlából lenne kb. 120e. (Ebben van fűtés, főzés, HMV)
És sajnos csak kis fák vannak a ház körül. Nincs, ami árnyékoljon.
"Arról indult a vita hogy a szigetelés ér-e valamit vagy sem. Szerintem igen, de nem mindenható. Szerinted nem. "
Nem. A szigetelés ér vmit. Sokat is. Télen.Nyáron kb. semleges. Előnye, hogy késlelteti a hő bejutását, de utána akadályozza a kijutást. Az időjárás egyik évben olyan, hogy a nyári esetet is pozitívra hozza,másik évben,meg átok lesz a szigetelés. Itt írta egy klímás, hogy idén több klímát telepített szigetelt panellakásra. Ennek is van ám oka. Én kifejtettem.
De a kultéri csatlakozásnál ketté vállik a cső...ott akkor pucér? Az baj akkor...de vannak akik rutinbol vagjak ezt...calami nagyon nem ok. már ott h nem vakumoztak....mert igy rokon szaki is be tudja szerelni / barkácsolni/
Arra rájöttem h ha bolt ajánlja agy adja a szerelött maga fele hajlik a keze...csak győzed kifizetni...az a jo ha te keresel magadnak szerelöt...s mélyen a szemébe nézel...mindjárt ok..sabb a dolog....sokat tanultam e tekintetbe is a nyaron.
Akkor csak jól éreztem, hogy nem így kéne. Most mondjam azt, hogy 30 ezerrel vettem drágábban a klímát mint egy webshop ár és kb. 40 ezerrel volt több a szerelés? jót akartam és a Samsung hotline által javasolt egyik legismertebb klímaüzletet hívtam, ők adták meg a szerelőjük számát, stb.
No csak no csak...mit hallok?! Pedig a regizet szerelők azért lettek..h ne igy szereljenek / mint a kontárok/....én is ify akartam magamnak...mert ugyanis igy is lehet / szabálytalanul/ ugyanis a hütőközeg saját maga elött kitolja a levegőt a csöböl ill. A beltériböl s kész. De mégis a mellett döntöttem h rendesen reg. Szerelö tette fel....nekem vákumozta...de előtte rá kötött egy palackot s azzal mit csinalt? Nem tudom....még rá is kérdeztem...mondom gárilag fel van töltve az minek kellett az volt a válasz: mánamelyik....nem értettem....de minden rendbe müködik s ez a fontos....jot allasba nem töltött ki semmit...pedig szerintem kellett volna...a bolt az kitöltve küldte...szerencsére.... ő szerelés után nem töltött ..irt alá semmit.
Szeretnék kérdezni. Minap szereltek fel egy inverteres samsung klímát nálunk. (regisztrált szerelők, derekasan megfizetve). Két dolog fura volt számomra a korábban látottak alapján:
- egy szigetelőcsőbe tették a két rézcsövet a kültéri és a beltéri között.
- cső összekötés után vákuumszivattyú helyett a kültéri gázát megpörgetve és lefújatva ürítették a csövet - fehér gázfelhő, majd elzárták és kész van.
Ez így oké, így kell manapság?:) 10 éve szereltettem utoljára klímát akkor nem így volt.
Szellőztetéskor tódul a légcsere. Ennél 1 adott pillanatban kevés levegő cserélődik, de a klíma hosszú üzemideje végett mégis ugyanannyi, mintha feltépnénk ajtót-ablakot, kereszthuzatra, 10 percre. Ráadásul ez megpróbál rekuperátor lenni egyúttal.
Másképp.
Bár valóban a kis mennyiségű, hozzákevert, beszívott meleg levegőt is le kell hűtenie a beltérinek, de közben a kifújt (kültéri által kiszívott) hűvös lakáslevegő hűti is a kültérit valamennyire (ez meg javít a hatásfokon).
Szerintem van hátránya is....mert a kinti meleg levegöt kell hütenie...vagy futéskor a hideget kell futeni...plusz energia...nem elég naponta egyszer kiszellözteni? Amit klima nélkul is szoktunk? Meg hat járkálunk...nem egész nap zárva van az ajto...
Hogy ez mekkora ötlet?!!! ;) Köszi! (nekem kandalló mellett van hasonló megoldás, mivel az égéshez meg kell oxigén állítólag, de ez a megoldás eszembe nem jutott volna. Viszont meg kell csinálnom a klímához majd!)
Bár nem klímázok, de igen. Több kisebb lukat is lehet (vízszintesen), hogy ne látszódjon. Ekkor nem indul be a légaramlás, ha áll a klíma. Lejtésekre figyelni! Hatásfokról ne kérdezzen senki, hisz én is képtelen vagyok megmérni.
Fúrni kell a falon át 1db 60-as lukat a klímabeltéri fölé, hogy friss levegőt is szívhasson kintről. (dekorcsatornával szétterítve a beltéri fölött) Közben szintén fúrni 1-et a klímakültéri mögé is, hogy az meg kiszívhasson a házból. Ekkor megvalósítottunk 1 valahány%-os rekuperátort.
Ha lenne szúnyoghálóm, akkor ventilátor is kéne a hathatós szellőztetéshez. Csak a fürdőszobán van szúnyoghálóm és az az ablak van néha bukóra nyitva. Ott lehet melegebb. A fürdőszoba ajtajának résnyire hagyásával elégséges a légcsere. Evvel a klíma ellen sem dolgozok jelentősen. De ha nagyon fülledt a levegő odakint és fontos a légszárítás, akkor a fürdő ablaka is becuppan!
van egy ősrégi találmány: szúnyogháló! Készítik aluból is, az sztem mókus ellen is véd. Legalábbis nálunk a macska nem fúrta át, pedig az előző üvegszálast igen.
és nem elsősorban a spórolás miatt használom az ablakot a klíma helyett, hanem azért is, mert (talán az ururu-sararát kivéve) a klíma csak hideget ad, friss levegőt nem.
Biztos remek dolog ez az egész éjszakás szellőztetés, de ha én ilyet tennék, nemcsak szúnyogok csípnének szarrá, de mókusok is buliznának az arcomon, harkály döfködné a szemgolyómat. :-)
Ezek a mai klímák meglehetősen keveset fogyasztanak. Havi 1-2eFt villanyszámla-növekmény megéri azt a komfortot a szezon 1-2 durva hónapjában.
Más. Valamikor éjszaka beindult a 26,5°-ra állított hőszipka fűtésben. (télen 27,5-re van állítva) Reggel -kilépvén a lakásból- pofánvágott a kinti 13° hideg. Akkor szembesültem vele, hogy épp fűtök. :-)
Nem emlekezel jol.:( Egy 1950-ben epitett 63nm hasznos teruletu hazikot ujitottam fel a sajat elvarasaim es sajat otleteim szerint.:)
Udv , Peter.
U.I.: A szobatermosztat a deli falon van felszerelve. Valamint az egesz haz eves komplett energiafogyasztasat mar parszor leirtam. Elektromos energia:3200kWh es gaz 150m3 atlagban.. Klimaval futok es nem lenne gond huteni is vele, de felesleges azert a par napert. Nincs is ugy telepitve, hogy huthessek vele.:)
Egy napja volt huvosebb, igy igaz. Kerdezem en, ha ugy lenne a dolog, mint ahogyan Te allitod, akkor 28°C-rol ilyen gyorsan lehult volna 23°C-ra a fal? Mert Te azt allitottad, hogy nalad sugarozza a meleget a fal. Nalam 50cm-es tomortegla a falazat es ha az sugarozna a 28°C-t, akkor az a tomeg 1 nap alatt nem hulne vissza 23°C-ra. Amugy meg nem szokasom hazudni. Tevedhetek, de azt el is ismerem, ha tenyekkel alatamasztott erveket kapok. Regen vagyok a forumon es sok topiktars ismer szemely szerint is, mert kepzeld en vagyok olyan ,aki hajlando elutazni a topiktarshoz, ha konkret segitsegre van szukseg, vagy eppen kellett kolcson a mobilklimam. Alapbol bizok az emberekben. Idaig meg nagyot nem csalodtam az emberismeretemben. Ezzel az ugy lezarva reszemrol, mert itt csak off topik.
kb. 130 m2 a ház, ebből 80m2 a földszint, ott van egy db klíma.
Fűtéskor 0 fok felett tökéletes, alatta kezd zavaró lenni a hőmérséklet különbség a szobák között (a zavaró azt jelenti, hogy már van 1,5-2 fok az eltérés, nem 12!)
Hűtéskor tavaly nyáron ment vagy 10 napot, idén vagy 3 napot a klíma. Nem spórolásból ment ilyen keveset, hanem a többi időben nem volt rá szükség, mert klíma nélkül sem volt melegebb mint 25 fok.
Többnyire nem is meleg, hanem túl párás levegő ellen kapcsolok klímát. Ilyenkor néhány óra alatt lehűti élhetőre az egész földszintet. A tetőtérbe kellene külön klíma, de csak idén vettük használatba a felső részt, az első nyár alapján megvagyunk nélküle, majd meglátom mi lesz a helyzet télen és jövő nyáron.
ha van szigetelés, nem kell túlhűteni, hisz te magad mondtad, hogy a falak nem fél nap, hanem 1-2-7 nap alatt melegszeneket át.
Ha én 22 fokban érzem jól magam, akkor éjjel annyi ablakot nyitok, hogy 22 fokra hűtsem a házat. Mivel van szigetelés, a következő éjjelig nem fog 28 fokra melegedni, csak 23-ra.
Elég sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy jó klímával lehűtik a házat, így aztán nem szellőztetnek és fasza oxigénhiányban élnek éjjel-nappal...
Az én megoldásom egy esetben nem jó, aki főútvonal mellett él, ahol éjjel is forgalom, zaj, bűz van.
De én pl. egy zsákutca végén élek egy kis faluban, egy folyóparttól kb. 50 méterre.
Nem egy nagyvárosi vendég mondta már megdöbbenve, hogy mennyire sokkoló itt a csend.
Most vagy mindenki önigazoló vagy te nem láttál még normális házat.
1-2 fok hőkülönbség van max a szobáim között ha klímázok, 3 szoba, előszoba, konyha 120m2-en. Tényleg gyere el, hűtsük le 22-re és nézd meg, ezek szerint nem láttál még ilyet.
Sőt, az ismerősöm panelját is lehűti 1 klíma, 3 helyiséget. Pedig az is science fiction.
Nem érdemes veled vitatkoznom hiszen te jobban tudod, te régebbóta laksz a házamban mint én. Ez nem a polidili topic, ott van értelme ennyire szajkózni a faszságot.
Kb 10évig laktam eredeti állapotában benne, 10 éve elszigetelt állapotában, 3 éve van klímámat (főleg fűtésre).
A szigetelt, de nem klímás 7 évben SOHA nem volt 27-28 foknál melegebb benn.
Előtte igen, nálam is volt 32.
De biztos emlékszel, hisz ott voltál.
Arról indult a vita hogy a szigetelés ér-e valamit vagy sem. Szerintem igen, de nem mindenható. Szerinted nem.
1 hét meleget simán átvészel a ház, de 2 már nekem is sok, akkor kell a klíma, nem szeretem a 26 fok feletti hőmérsékletet alváskor.
Most pont a fordítottja van napok óta. Este bazi hűvös, nyitott ablak, és nem hűl ki a ház nyitott ablaknál sem, mert most lefelé adódik a hő a betonból.
Kinn 15 fok van, ablak nyitva, benn 24.
A kulcsszó a nagy hőtároló képesség és a jó szigetelés.
Ha én építettem volna, akkor jobb lenne a helyzet.
De nincs olyan szigetelés, ami 40fok nappali és 30 fok éjjelni hőmérséklet esetén bent 25-tart. Ezért mindenképpen lenne klímám. Ahogy van is. Minimális fogyasztással olyan időm van bármikor, ami nekem jól esik.
"De nalam megsem melegedik fel a szigetelt haz 25,5°C fole,"
Konrétan a fórum (papír) bármit elbír. Szóval a hazugságot könnyű ám kiszűrni :) Csak kiderül, hogy az a 25,5, inkább 28,5. Tudod, mint mindenkinek a saját autója a katalógus érték felét fogyasztja :)
Pl. régen csináltam (klíma nélküli hálóba - 32°C), hogy éjjelre vittem fel vizet magamnak éjjelre inni. Félliteres PET palack fagyasztóba be, mikor jégtömb lett, engedtem még bele vizet.majd törölközöbe becsomagoltam.
Reggelre mégegy pici jégvolt benne, de egész éjjel kb. 0 fokos vizem volt. Mégsem 32 fokosat kellett inni. Király.
"1-2 hét tartós meleg kell hogy egy kicsit is elinduljon felfelé a hőmérő benn"
Na ez az öngazoló, elmélet gyártás. Met amikor napközben 40 fok van, éjjel meg 30-32 (pl 2013 nyara, jó 2 hétig; ill. 2015 nyarán többször kb.1-1 hétig), akkor a második naptól kezdve szívsz és nincs olyan szigetelés, ami ennek ellenáll.
"azért, mert a gyakorlatban simán át lehet hűteni. Nyilván nem 30 fokról 20 fokra, de 2-3 fokot és főleg szárazabb levegőt simán csinál nálunk is a klíma 4 helyiségben, nyitott ajtókkal és ehhez még max. fordulaton sem kell hajtani."
Attól a ventilátortól csodát ne várj. Mondjuk közepes fordulaton tud 400 m3/h-t. Egy közepes lakótelepi lakás kb. 200m3. "Légcsere szám" (itt ugye nem friss levegőről van szó; legyen "légátmozgatás"): Átlag 2. Ami lófasz.
A takarékos (és elméletgyártó) felhasználó azt fogja érezni, hogy a klimatizált szobában leviszi haját a gép (mert ugye nagy fordulatra és hidegre kell állítania), ott lesz 22 fok,távolabbi helyen meg 27.
Nélküle mindenhol sztenderd 29 fok lenne. Tehát van hatása klímának mindenhol ,de lakáson belül kb. mindenhol diszkomfort érzete lesz (és azon felülmindng sokat fogyaszt a gép).
Ezért mondom kompromisszum. 30 fok után örülni fog a polgár, egészen addig, míg egy jól megtervezett rendszert ne tapasztal,mert onnantól fogva lószarnak tartja.
Hanem előre gondolkozok, amikor az időjósok mondják, hogy jön a kánikula a jövő héten, én már szellőztetek éjszakánként, így 22 fokos házzal megyek neki a melegnek.
És kb. 2. napnál lesz az inflexiós pont amikor meg a szigetelés gátolni fogja, hogy az átmelegedett falad kívülre leadja a meleget. MAikor már jó lenne klímát használni.
Na meg a diszkomfort. Túlhűtöd a lakásod (egyéne válogatja, hogy 20, vagy 25 fokban érzi jól magát),nem érzed jól magadat, hogy későbbre toljad, amikor a meleg miatt nem érzed jól magad. Miközben egy jó klímával bármikor jól érzed magad. :)
Újra itt. Korábban Exodus1 néven voltam fenn, de valamilyen okból töröltek. Valószínűleg azért mert második hozzászólásomban felsoroltam 5 db. klímát, amit kiszemeltem.
Röviden ismét leírom.
Hosszabb tanulmányozás után arra jutottam, hogy ha klímát vásárolok, nem fogok kínai és koreai márkát vásárolni.
3,5 kwh japán készülékek közül szeretnék választani. ezek a Daikin, Toshiba, Mitsubishi, Hitachi, Fujitsu.
Fontos tényező, hogy télen ezzel szeretnénk a főtést is megoldani.
Számomra a Hitachi nagyon szimpatikus. Jó az ára, jó SCOP és SEER értékekkel rendelkezik. 4,6 és 7,2.
Ti mit javasolnátok? Azt szeretném, hogy a legjobb fűtésem legyen a legkisebb áramfogyasztás mellet. Max. keretem bruttó 300k.
Van egy tényező, mai még zavar. Bivalens hőfok. Mitsubiszi esetében ez -10 fok, viszont nem olyan jók a SCOP és SEER értékei.
Tanácsaitokat nagyra értékelem.
Nem merem ismét felsorolni a konkrét készülékeket, nehogy megint töröljenek, de PV üziben szívesen megírom.
Pedig pont az, hogy belül arra van kitalálva, hogy -15 fokban is a lehető legjobb hatásfokkal fűtsön, és üzembiztosan tegye. A fűtés sokkal jobban igénybe veszi a klímát.
Az ugye megvan, hogy egy 4 kW teljesítményű klíma -15 fokon jellemzően a telejsítményének a 60%-át tudja? (kivéve az LTCA, talán van más is) Elég lesz az neked??
A bivalens hőmérséklet fogalmát szerintem rosszul értelmezed.
Ha jól tudom az a gyártó által az előírások szerint meghatározott hőmérsékleten vett ún. Pdesign.
Lényeg az, hogy ez a Pdesign messze kevesebb, mint a névleges teljesítmény, jelen esetben 4kW.
Azt is értem, hogy a magasabb SCOP érték komolyabb technikát követel. De jellemzően jobb SCOP-t tudnak a fűtésre "ajánlottak?
Magasabb SCOP egyértelműen kiszámolható, hogy a használattól függően mennyit spórol X év alatt kisebb SCOPhoz képest. El lehet dönteni a számok tükrében.
De továbbra is mi az a jelzés ami mutatja, hogy egy bizonyos készülék fűtésre ajánlott?
Hát, igen ez az, hogy árban jelentősen drágábbak, de mi az amit ezért pluszban kapok? Csepptálcafűtés OK, de az nem annyira drága a maga vezérlésével együtt, hogy a különbözetet hozza. Erősebb jobb anyagok használata itt-ott kritikus helyeken? Ebben sem lennék biztos, mert a kb 10 éve használt nagyon alultervezett ezért agyonhasznált ON/off-om sem hullott még szét, pedig ráadásul noname. Nem hinném hogy az újabb gépek sokkal spórolósabban lennének tervezve és egy kicist többet használva kárt lehetne bennük tenni.
"Melegebbről a hidegebb felé. A kulcsszó, hogy a falad hány fokos lesz. Klíma nélkül 1-2-...-7 nap után pont annyi, mint szigetelés nélkül. És miután a légfűtés/-hűtés a legkevésbé hatékony (de gyors), ezért a szellőztetéssel csak ideig-óráig hűtöd át este a lakást (után a falakból jön majd a meleg)"
remekül megfogalmaztad miért jó a hőszigetelés nyáron is...
ha szigetelés nélkül a falak fél nap alatt melegednek át, szigetelve viszont 1-2-7 nap alatt, az nekünk éppen elég.
ugyanis az éjszakai szellőztetéssel nem lehűteni kell a már átforrósodott falakat, hanem a hideget megtartani.
Ha nincs szigetelés és estére átmelegszenek a falak, akkor már nem bírod éjszakai szellőztetéssel lehűteni őket.
ha viszont a szigetelés miatt kapsz min. 1 napot, amíg átmelegedne, akkor éjszakai szellőztetéssel megőrzöd a hideg falakat.
nyilván nem akkor kezdek éjszaka szellőztetni, amikor már 30 fok van bent és éjjel kint sem megy 25 alá.
Hanem előre gondolkozok, amikor az időjósok mondják, hogy jön a kánikula a jövő héten, én már szellőztetek éjszakánként, így 22 fokos házzal megyek neki a melegnek.
azért, mert a gyakorlatban simán át lehet hűteni. Nyilván nem 30 fokról 20 fokra, de 2-3 fokot és főleg szárazabb levegőt simán csinál nálunk is a klíma 4 helyiségben, nyitott ajtókkal és ehhez még max. fordulaton sem kell hajtani.
a radiátoros példád ott bukik meg, hogy a radiátorban nincs ventilátor ami megkeveri a levegőt.
"Szerinted tetőn lévő folyadékhűtő rendszer esetén a csővezetéket télen:
- miért eresztik le
- miért látják el villamos kísérőfűtéssel
- töltik fel glikólos oldattal"
És még te magyarázol az alma-körtéről.
Ez nem hitvita, ez kurva egyszerű fizika, amelyre nem nagyon járhattál be.
A ház esetén a fal a hőtároló tömeg. Azt kell elszigetelni a külső hatásoktól.
Légy szíves tégy egy próbát:
Végy két ásványvizet, egyforma hőmérsékletűt.
Az egyiket csomagold be hőszigetelőbe, a másikat ne.
Tedd ki a melegbe, de árnyékba (mert ugye azt is megtudtuk hogy a meleg a fénnyel gyün).
Mérd meg pár óra múlva hány fokos.
A ház a vizes üveg. Adott hőmérsékletű, tömegű valami.
A szigetelés pedig elszigeteli a külső hőmérséklettől.
Ami még plusz a ház esetén, hogy ha süti a nap a falat akkor még durvább a dolog.
Ha a ház hőtároló tömege kicsi (mint a példában lévő csőé) akkor hamarabb felmelegszik ez tény, ezért klímáznak hamarabb a ksz házakban, hiába jó a hőszigetelése.
Mindkettőt átmelegszik előbb-utóbb, de szerencsére az időjárás legtöbbször olyan hogy áthidalja a házam a hőingást, 1-2 hét tartós meleg kell hogy egy kicsit is elinduljon felfelé a hőmérő benn
Amit a hálószoba fölé raktunk ott volt egy kis galéria ami kb két méter széles volt másfél mély. Először beraktuk mi a beltérit és körbe építették kartonnal, kb 10 cm-es falat csinàltak neki hang/hőszugeteléssel eggyütt. Megyünk majd karbantartani lefényképezem hogy néz ki. Ha valaki esetleg élőben is megnézne egy ilyet mielőtt belevág szívesen megmutatom neki élőben is!
Honnan lehet azt tudni, hogy egy adott típus szakaszos, vagy állandó fűtésre ajánlott? Mire figyeljek? A másik, hogy van-e olyan készülék ami egyszerűen tudja a dolgát és nincs teleszórva csillivilli dolgokkal (vírusdoktor, nanorobot, világmegváltó szűrő) nekem ezek nem kellenének, nem is fizetnék értük, ha nem muszáj.
Nalam a szigeteles vastagsaga az eltervezett hoigeny alapjan lett kiszamolva. Hol van a logikad? Ha az egyik esetben konkretan leirom, hogy a haz hoigenye 2kWh orankent es felteszem a kerdest a masik esetre, akkor az ido adja magat 1 ora alatt. Ennyi.
Lehet, hogy dilettans vagyok.:) De nalam megsem melegedik fel a szigetelt haz 25,5°C fole, mig a Te szigetelt hazadban meg akar 30°C-ra is. Nem erdekes?
Laikussal (esetedben dilettánssal) nehéz érdemi vitát, eszmecserét folytatni.
Hővezetés és hőtárolás azért két elég eltérő fogalom, fizikai jelenség.
Hatalmas baromsag. Honnan tudja az EPS, hogy melyik oldalat melegiti a Nap es melyiket a kozpontifutes?
Melegebbről a hidegebb felé. A kulcsszó, hogy a falad hány fokos lesz. Klíma nélkül 1-2-...-7 nap után pont annyi, mint szigetelés nélkül. És miután a légfűtés/-hűtés a legkevésbé hatékony (de gyors), ezért a szellőztetéssel csak ideig-óráig hűtöd át este a lakást (után a falakból jön majd a meleg)
Javaslom, ezt is kend a házadra és termelni fogja a hideget:
Te papa, én a hőszigetelés és tömegről beszélek. Azaz a sorrend fontosságáról. Olyan szigetelés nincs, ami télen is és nyáron is jó. Az csak önámítás. És épületfizikai ismeretek hiányát látom megint.
Szerkezet hűtéssel lehet leghatékonyabban védekezni a tűzőnap ellen. Sátortető esetén, meg a léréses kényszerszellőztetett tetőszerkezettel. Na ekkor pl. nem kell klíma jó eséllyel.
Mikor jön rá végre a polgár, hogy egy 4-5 helységes lakást egy beltérivel a büdös életbe nem fog áthűteni (ergo tök mind1 hova teszi, súlyos kompromisszumot fog kötni). Vagy ezeknek a lakásban is csak egy radiátor van?
Lényegében két egymás melletti helységből álló épületről van szó, a válaszfal kisméretű téglából van. A födém gerendás, perlittel kiöntve. A maximális hőigény kb. 5 kW. Valószínűleg kályha is be lesz építve az egyik szobába, így a klíma szükséges fűtőteljesítményét 3 kW-ra saccolom.
Csend alatt azt értem, ami nem hangosabb egy alapjáratú laptop-ventillátornál, 2m-ről ne lehessen hallani bent (legalább a melegebb helységben). Ezt szeretném valahogy megoldani.
Alaprajz/rétegrend, mit értesz minimális zaj alatt, esetleg hőigény számítás estleg, etc
Klímáknál 70-100ezret kell fizetni minden egyes kW-ért, amit aztán egyre zajosabb ventivel lehet lefújni a hőcserélőről. Ez nem olyan, mint a gázkazán, 24kW azt' jóvan.
ha úgy érted, hogy a födém másik oldalára, a padlástérbe akkor egyértelmű, hogy nincs zajgond. Az lcs beltérik 40dB alatt vannak. (Nálam, mint írtam egy 65dB-es venti lakik a padláson. Logaritmikus a skála. ) Ha viszont hálószoba mennyezetére, akkor meg wow... és nem értem.
Azt hogy nekem mire volna szükségem, elég pontosan tudom. Hangtalanul kéne fűtenem egy kis épületet. Az egyik helység fontosabb, a másikban lehet hűvösebb, vagy minimális zaj is.
Ez nem olyan, mint a benzin literje, hogy szór 10%-ot. Elég pontosan fel kell mérni, hogy mik az adottságok. Van 300 e-ért és 1300 e-ért is. És a drágább nem csak azért kellhet, mert jobb a neve.
Ez van, mikor a raktáron levő klímákat tolják. Az ftxb a daikin legalja. Komfort, szakaszos üzemre van tervezve. Nagy hiba lenne, ha aktív fűtés igényre ilyet választanál...még a J3 sorozat sem ajánlott...
A lakáson kîvül van a beltéri de ott se lehet sok zajt hallani. Van egy kecónk ahova szintén egy légcsatornás gépet raktunk 5 kwos Daikint a hàlószoba fölé.A tulaj teljes mértékben megvan elégedve vele.
Ha tényleg inkább fűteni akarsz vele, akkor ne magasra szereltesd, illetve válassz parapetes(padlónálló) beltérit! Fent nem lesz jó megoldás még kis lakásban sem tagolt beltérrel.
Hát, felerősíteni gondolom nem erősítené fel. Nehéz dolog a választás azt már látom. Papíron egész hasonló gépek vannak egymáshoz képest dupla áron.
Felvettem közben a kapcsolatot egy szakival is, ajánlott nekem egy egyszerű Daikin FTXB35 gépet szerelve 210 ért. Szerinte nem érdemes túltolni a dolgot, ez teljesen meg fog felelni fűtésre és hűtésre is az egész területre. Ilyen kis lakásban nem érdemes vezetgetni a levegőt, aszondi megfelelően elkering az magától is.
Persze még nem döntöttem, de feleslegesen sem akarok azért túl sokat költeni rá. Ha valamiért megéri egy gép azt a pénzt amivel többe kerül, akkor egy határig igen... de pont ezt nehéz eldönteni laikusként, hogy mi éri meg és mi nem.
Ami fontos, hogy hatékonyan fűtsön, mert arra lesz többet használva, mint hűtésre. Minél halkabb legyen a beltéri és a kültéri egység is. A kültéri azért, mert egy kis udvarra nézünk, fölöttünk is laknak... A közös képviselőt kérdeztem nincs a házban külön tiltás klímára, de másnak még nincs szerelve. (legalábbis az udvar felé nincs, de én nem láttam utcafronton sem)
Nemrég szereltünk egy légtechnikás gépet. Semmi hangja nincs, csak belép az ember a helységbe és azt érzi hogy jó idő van. http://indafoto.hu/primaklima92
Ha téglaházad van, akkor a sok tonna fal, padló, födém tömeg kiegyenlíti a napi ingadozást.
Nappal betárolja a hőt, este amikor szellőztetsz (tök jó manapság az esti hőfok) visszahűtöd.
Nálunk minimál klímázással (tavalyi egész év 121kWh volt) működik a dolog, bár mifelénk más a fizika.
Ha a tartós éjszakai meleg miatt (amikor nem tudsz szellőztetéssel hűteni) 24 fok fölé megy a hőfok benn akkor indítjuk a klímát, 23 fok beállítással. Ez idén nem sokszor kellett.
Az asszony főzőcskézik, otthon van a gyerekkekkel és használja a konyhai elszívót.
Amit az kifúj oda meleg levegő jön a helyére, ergo nyitott ablaknál a konyhában kurva meleg van.
A többi szobában meg jó hűvös. Ezt úgy oldottuk meg hogy a konyhába a levegő a pince-kamra kombón keresztül megy be, így nem melegszik fel annyira a konyha.
A könnyűszerkezetes háznál, tetőtérnél az a szopó hogy nincs meg ez a hőtároló tömeg. Hiába szigetelsz akármennyit. Nincs ami eltárolja-visszaadja a hőt, ezért melegszik fel a levegő benn gyorsan, és hűthető vissza gyorsan.
Ha én a 25 fokos szoba ablakát 2 órára nyitva hagyom 35 fokban (volt már rá példa véletlenül) akkor 1-2 foknál többet egész nap sem melegszik fel a szoba.
35 nm2-es lakás (Bp. II. ker.) fűtésének a megoldására gondolkozom klíma vételén. Legtöbb helyen azt mondják, gazdaságosan használható.
Arra gondoltam, hogy légcsatornázható kivitelt szereltetnék és akkor a konyhában lehetne a beltéri egység ott keletkezne a zaj és a szobába csak a levegőcső menne át.
Mi a véleményetek, mit tudtok erről mondani? Ajánlat is érdekel és mivel szűkösek a keretek akár megfelelő paraméterekkel rendelkező használt gép is érdekelhet.
Azert Te is gondolkozzal el egy kicsit legy szives! Mikor suti a Nap a haz osszes falat egyszerre es egyforma intenzitassal ? Foleg egyes falak eseteben is milyen hosszu ideig? Ezert en nem alltam neki lebontani a dolgot orakra es egtaj szerinti oldalakra. Egyszeruen az egesz haz feluletere irtam a 40°C homersekletet es a 22°C belso elvart - beallitott homersekletet. Nalam a padlasterben ugyszinten van homero, igy folyamatosan tudom merni, hogy mikor milyen a homerseklet es jegyzi a legmagasabb es legyalacsonyabb homersekleteket 24 oran belul. Ha szigeteli a hazat valaki, akkor valoban figyelembe kell vennie azt a tenyt is, hogy a falfelulet szinezese ne legyen sotet , inkab vilagos szin, hiszen a felulet szine is nagyon kozrejatszik a felulet felmelegedeseben. Ami a tetoteret illeti, nalam a minimum szigeteloreteg az 35 cm, mig a legvastagabb reteg eleri a 80cm-t is, ahol a hocserelo fut 21m hosszan a padlasterben. Ezzel csak azt akarom mondani, egy dolog a lemezcserepem alatt a mért 52°C es mas a fodem homerseklete a szigeteles alatt, ami messzirol nem 52°C, maximum annyi mint a haz belso homerseklete a mennyezetnel. Ennyi.:)
Tehat a haz tulmelegedeset a falak hoszigetelese, szinezese, az ablakok arnyekolasa, a szelloztetes jol megszervezese nagyon befolyasolja.
mivel a nap nem a falat, hanem a hőszigetelést süti, egyértelmű, hogy lassabban melegszik át a fal, cserében lassabban is fog kihűlni utána.
Az, hogy ez a lassabban fél nap vagy 1 hét, az ablakok tájolásától és árnyékolásától függ.
Nem sokat fog lassítani a felmelegedésen a fal vastag hőszigetelése, ha van 20m2 délre néző ablak a házon.
Ha viszont ezeket tudod árnyékolni, akkor már sokkal lassabban melegszik át a ház, főleg, ha éjjelente szellőztetsz.
Nálam legalábbis bejött, redőny csak a 2 db 2,2x2,5 méteres terasz ajtón van, az ablakokon nincs, de már az rengeteget számít, hogy ezeket a nagy ajtókat leárnyékolom, és így sötét sincs a házban, mert erős napsütésben bőven elég fény jön be az ablakokon.
A redőnyöket nappal elég akkor nyitni, amikor vihar jön és nagyon beborul, olyankor kell az extra fény a házba.
így érem el azt, hogy gyakorlatilag felesleges a klíma a házba, de ha már fűtésre van, pár napot megy hűteni is.
Bár leginkább szárítás módban megy olyankor, ha egy nyári zápor után vagy a sok mosástól/főzéstől megugrik a páratartalom bent.
1-2 olyan éjjel volt, amikor már nem sokat hatott az éjszakai szellőztetés, mert 25 fok volt kint, bent meg 26, ekkor ment 2 napot nonstop a klíma.
ezt leszámítva idén csak néhányszor fél napokra kapcsoltam be.
vki írta, hogy tavaly melegebb volt, ezt aláírom, tavaly azért többet ment nálam is. Akkor volt talán 2 hét is, amikor használni kellett, idén max 1 hét összeadva a napokat.
Klíma beszerelés előtt állunk és az elhelyezésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Az alábbi alaprajzon bejelöltem hova képzelük el a beltéri(zöld) és a kültéri (piros) egység felszerelését.
Ez így jó megoldás lehet vagy lenne esetleg jobb tipp az elhelyezésére?
Illetve, a klima méretezéssel kapcsolatban azon vívódok, hogy vajon a 2.5kW vagy a 3.5kW lenne a jobb választás? A lakás összterülete 42m2, egy kb. 40-50 éves tégla épületben van. Az épület fákkal van körülvéve, így a lakás elég jól árnyékolt, igazából csak a nagyon meleg nyári napokon érezzük hiányát a klimának, így valószínüleg ritkán lenne használva. Fűtésre nem tervezzük használni. Magam részéről a 3.5kW felé hajlanék, de azt olvastam, hogy a túlméretezésnek is lehetnek hátrányai (túlzott légmozgás), nem tudom, hogy esetünkben lehet- e ilyen probléma. Előre is köszi bármilyen tippet, tanácsot mind a méretezéssel mind az elhelyezéssel kapcsolatban.
Persze tudom hogy em a levegőt melegíti hanem aminek neki ütközik, és az a valami melegíti majd a levegőt.
99%-ban olyan helyre szerelünk ahol nem hogy gépi szellőzés nincs még páraelszívó vagy központi ventilátor sem üzemel mert nem birja a közös költség az 1db. 1kW motort 15 lakásra.
a sok épületfizikával dobálózó kolléga kérem, kicsit gondolkozzon el. Mert alapvető hiba van.
Télen kint -10fok, bent 23 fok, az 33 fok hőkülönbség, miközben a fal kívül szintén -10 fokos, ha nagyon tűz a nap, -5 fokos
Nyáron ne azzal számoljatok már, hogy kint van 40 fok, bent 26 akkor az 14 fok különbség!
Nálunk pl a nyugati fal, amíg az infraszűrős polikarbonát előtető nem lett meg, 60fok körül volt a fal külső hőmérséklete! na ez jön befele, nem a 40 fok, a 60 fok!
A tetőtérben az 55 fokig mérő hőmérő kültéri egysége elromlott, előbb csak nem adott jelet, mert 55-ig mér, majd egy hét múlva végleg elhalálozott, de Ferike az egyik kilensénél ugye 63 fokot mért. Na az meg fentről jön, ezért halál a tetőtéri lakás
Nos, akkor a napos fal tehát 34 fok hőkülönbséggel bír, a nem napos meg 14-el, az azért nem mindegy.
az infraszűrős polikarbonát óta csak 45 fokig melegedett a fal, de leginkább maradt 40 körül. bár kint sem volt 35 fok felett 1 óránál tovább
Ezt a reszt amit leirtal: Hőszgetelés arra való, hogy a mögötte lévő tömeget melegen tartsa (téli eset) és nem arra, hogy a napsugárzás általi hőnek ellenálljon (ami télhez képest nyáron sokkal nagyobb). Ez az épületfizika, amit láthatóan nem értesz. """ Hatalmas baromsag. Honnan tudja az EPS, hogy melyik oldalat melegiti a Nap es melyiket a kozpontifutes? Van a gyartok oldalan kulon megadva hovezetokepesseg kintrol befelere es bentrol kifelere? Ugyan ne egesd mar magad! A hazamon 20cm-es a szigeteles , igy a hoigenye -15°C kinti homersekletnel es 22°C bentinel 2kWh egy ora alatt. Kerdem en toled, akkor szerinted kinti mondjuk 40°C-nal es benti 22°C-nal mekkora lesz a bejuto homennyiseg ? Elso esetben a ket homerseklet kozott 37°C van, mig a masodik esetben csak 18°C.
10 nm, éves fűtési gázmennyiségem (24°C belső hőm.) kb. 1000 m3. Ennek ellenére nyáron fent 32 fok volt, lent meg 30. (kint meg ugye volt 39-40 fok).
Na most berakattam egy quatro Daikin multit, 6,8 kW hűtési teljesítménnyel. 25°C kívánt belső hőmérsékletre a villamos almérő szerint hűtési szezonban kb. 190 kWh megy el (gyk. 4 hónap alatt)
Látható, hogy a visz.kedvező téli eset ellenére nyáron kibaszott meleg van. Szellőztetés ide, vagy oda falakból süt a meleg (szélcsend esetén fikarcnyit sem hűl a lakás)
Minmális hűtési igénnyel 5 fokot csökkentek a belső hőmérsékleten (30 nap alatt kb. 2500 Ft-ból)
Nincs rá szükségem hogy bármit is bizonyítsak neked, elég hogy 40fokban is tökéletesen működik.
Az egyik vendéglátóhelyen 3db. klíma beltérit rakott fel a tulaj vagy öt éve, azokat nyomatja egy kis Pedrolló szivattyúval. 50m2 a terem ami hűtve van vele, benne egy sörhűtő, egy süteményes, egy jégkrémes, és 4 vagy 5 általános hűtő. Tavaly a 40fokokban is tartotta szépen a 26 fokot.
Az a baj, hogy hőszigetelés ellenére a tömeget képviselő falazat belülről és kívülről kapja az "ívet". Hőszgetelés arra való, hogy a mögötte lévő tömeget melegen tartsa (téli eset) és nem arra, hogy a napsugárzás általi hőnek ellenálljon (ami télhez képest nyáron sokkal nagyobb). Ez az épületfizika, amit láthatóan nem értesz.
Az nem érv, hogy leírsz félig egy fizikai adatot csak éppen a lényeget nem teszed hozzá.
Sajnos nem erted a dolgot. A szigetelesnek valoban kicsiny a tomege, de a hovezetokepessege nagyon pici, igy nem jut at rajta a meleg. Ami meg atjut, azt a falazat tomege , hotarolo kapacitasa rohogve elnyeli. Szamolj utanna, hogy egy sima 10 x 10-es tomorteglahaz 45cm-es fofalaiba hany kWh meleget kell bejuttatni, hogy 1°C-al felmelegedjen! En jol szigetelt hazban lakom, mint mar irtam. Tudni kell hasznalni a haz adottsagait.:)
Nyilván nem akkor, amikor kint 35-37 fok van. Amikor a benti 28-30 fokot kell 24-relevinni. Akkor ez nem működik,bármit is próbálsz bizonygatni.
Értelemszerűen, amikor kint. pl. 26-27 fok van és a benti 25-t kell 24-relevinni, akkor 11-13 fokos előremenő hőmérséklet is elég.Sőt,ki is fog kapcsolni egy idő után a termosztát.
Semmiben sem cáfoltál. Én nem bontottam a folyamatban szereplő hőfajtákat tovább. Egy hőszigetelt ház (mivel a szigetelésnek nincs tömege) nem sokkal tartja magát tovább a külső hatás ellen. De belülről jobban gátolja bármilyen hő kijutását.
Sajnos ez az allitasod elso resze nem igaz! """ Hőszigetelt ház kb. azonos idő alatt melegszik át, de sokkal lassabban hűl ki. Szóval szigetelt házba pláne kell a klíma. """ Kicsit olvas utanna. Az egyes anyagok hovezeto, hotarolo ertekeinek foleg! Ami melegiti egy jol szigetelt haz belso levegojet, az a benapozasbol szarmazo homennyiseg, a bent keletkezo hulladekho,valamint a hoszigetelesen bejuto homennyiseg, ami elenyeszo, ha eleg vastag a szigeteles. Ezeket a homennyiseget kell a falnak eloszor elraktaroznia, de ebben segitunk neki, hogy visszahuljon, ha ejjel szelloztetjuk a hazat.
Fan-coil (magyarul klímakonvektor) érdemi hűtőhatáshoz 7-8°C hűtőközeg hőmérséklet kell. E felett igazából csak azt érezni, hogy meleget fúj.
Amúgy kutivizzel sokkal inkább szerkezet hűtést-fűtést kell megoldani. Egész évben kb. 8-14 fokos vízzel nagyszerűen lehet átfűteni, áthűteni a falszerekezetet. Kevesebbet kell fűteni és hűteni. Télen eltűnnek a hőhidak pl.
Nalunk nem emlekszem, hogy ejjel lett volna olyan meleg. Komarno , itt azert a sok viz kicsit valtoztat a homersekleten. Viszont nem allitom, hogy nem lehetetlen. Akkor is csak kell szelloztetni es a homerseklet kordaban tartasahoz azert segit a szigeteles alatt a fal tomege, ami nem melegszik fel annyira gyorsan a benti melegtol.
Nekem ugymond jol szigetelt a hazam 20cm EPS a falakon es 35cm a fodemen, van harom retegu uvegezes. idaig 25,5°C-nal nem volt melegebb bent. Miert ? Mert este visszahutom a hazat szelloztetessel. Mivel az ablakaim keleti es deli tajolasuak, igy tudni kell hasznalni a zsalukat, hogy benapozasbol ne legyen nagy hoterheles. Kozben delig meg siman hasznalhatom a rekuperatoros szelloztetest lassu uzemben, addig meg nem emelkedik eszrevehetoen a befujt levego homerseklete, mivel a beszivo es kifujopont nyugati oldalon van.
"Én magamnak ilyet raktam fel amikor megjelent. Csak ajánlani tudom, több éve nyűzöm, tesztelem..."
Nagyon tetszik, ami viszont negatívum a dologban, hogy a párom is megnézte a videót. Most festhetem át a szobát, mert tetszett neki a színösszeállítás :-)
Hát nálam a tapasztalat az, hogy az átmeneti időszakban 86m2-re olcsóbban jövök ki, ha klímával fűtök pedig az alsó szinten on/off-os Fujitsu multi van. Most a felső szintre is került egy inverteres multi Fujitsu (75m2). És nem csak a hűtés miatt, hanem éppen az őszi és tavaszi fűtés olcsósítása érdekében is.
Nagyon jól számolható a nyári hűtési igény is építész programokkal. De amíg a téli hőigényt se tudják kiszámolni nincs miről beszélni.
Nem azt mondom hogy nem kell klíma egy szigetelt házban, de az sem igaz hogy a szigetelés nem ér semmit. Viszont csak az egyik eleme a hővédelemnek.
Sok dologban sajnos kell a saját mérés, tapasztalat is.
A múltkor beszéltük itt hogy a szigetelt másfél szobás panelba mindenképp kell a két klíma, még alaprajzokat is rakosgattunk ide.
Az ismerős, aki tényleg csóró felrakatott egyet az előszobába, mivel kettőre nem lenne sose pénze (midea 3.5kW) és láss csodát: jégverem van a panelban azóta egy klímával. Ilyen is van.
Ám legyen ... megfordultam már sok, igen-sok házban lakásban. És már csengetés előtt tudom hogy meleg lesz bent vagy nem.
És továbbra is állítom hogy a szigetelés nem oldja meg a nyári meleg problémáját ... de addig jó nekem még az emberek hisznek a mérnököknek és építési vállalkozóknak. Addig van munkám, és ha végre beindulna az új építés egyre több lenne.
Szigetelni bárki tud 500HUF/óráért de a mocskos klímaszerelők nem mennek csak 5-8.000HUF/óraért így az nem kell mert azon nem tudnak annyit keresni ... mert az 500HUF is 5.000-el van elszámolva, de 2.500-al tuti.
Életmódtól is függ. Este 5-en lefürdünk, meleg is lesz, pára is lesz, szellőztetni kell. És este is még meleg van kint. Ha meg hajmosás a gyerekeknek, hajszárítással... hehe.... terasz nyitva, és ha végeztek, a klíma is bekapcsol. Aztán már csak klíma.
Én méregettem annó kútvízzel, fal+mennyezet hűtéssel. Nem volt jó az energia mérleg még parasztosan sem, úgy hogy nem sajtoltam vissza a vizet. Hosszútávon pazarlás a kiengedés, plusz a homokkal szarakodás, stb.
Ráhagytam a picsába, hűtök klímával. Júliusban 9kWh-t klímáztam el.
Kihagytam az egyik lakásban 50m2-nél a déli tűzfalon kinti 45 C fok mellett benn is annyi volt, miután hőszigeteltem belül 3cm porán lemezzel, akkor nyertem nyáron 5C fokot a kinti árnyék csúcshoz képest! De persze éjjel tárva nyitva! Na akkor kellett volna klima, azóta sincs! Csakhogy abban a lakásban téli átlag fűtés kiszámolva 5,2kW folyamatosból az 1. hőszigetelés 4,2kW-ra csökkentette, a 2. hőszigeteléssel már 3kW átlagos fűtés is elég, Ebben az esetben kb. 3kW-os klima lenne jó. Másik lakásban 20+10m2 hőszigetelésével a kezdeti 6,5kW-ról 600W-ra csökkent a fűtés igény, na ott a nyári hűtéshez sem kell a klima többet tudjon 1kW-nál. De nélküle 7kW-os kellett volna. Ennyi a különbség a Klima igényre a szigeteletlen és a hőszigetelt lakások között! Klima ott sincs de hőszigetelés után 27-28C fok fölé még nem ment.
Bocsika, te elfogult vagy, ezért kell a hőszigetelés után beépített kicsi, de jóféle klima! Sőt 5-10 fok különbséget szabad csak beállítanií De amikor most jó idő van, csak 25C fok + napsütés, és már ájuldoznak az emberek. Csak én átéltem a 4 hetes 43C fokos meleget árnyékban kint, és éjjel 30C fokot. Akkor bent 40 C fok felett volt 24 órán át!
a hőszigetelés a legnagyobb kamu nyáron. hiába a 10-15cm szigetelés, ha kint tartósan 40 fok van, akkor 1 hét után bent is 29 lesz. hiszen KELL szellőztetni, ajtón is közlekedsz, stb
mint ahogy télen is kell fűteni
nekem a 60m2-re évi 700m3 gáz kell, meg egy tizes kb a kandallóba ami hébe-hóba beugrik. a teljes fűtés+HMV igénye megvan a háznak 100.000ft alatt/év
Tehát mondhatni, jó a hőszigetelés, ugye? ha neked 76m2-en a 2,5szerese megy el.
aztán nyáron mikor jött a 10 napos 35+ fok, akkor a 3. nap után már 25 fok alá éjjel se ment, az 5. napon meg nappal 28 fok, éjjel 26 fok, leengedett redőnnyel. szuper.
Én a soklyukú agyagtéglát helyettesítettem be vályog helyett. És akkor ugyanaz, ami most Klíma kicsinek bizonyult, az elég lehet a teljes lakás kifűtésére. De a hypertherm vakolóhabarcs 7-10cm vastagságban ugyanezt tudja. 15-20cm esetén pedig 1/3 és 1/4-ed lesz a hőveszteség. Mégis a fal kiszellőzhet a vakoló habarcson keresztül. Ez a jövőben akár nulla ráfordítást igényel, ha a ház falát alulról nem vizesíti a talajvíz. Esetleg ez az ajánlat segíthet a vízfelszívást megállítani. http://www.szuperpiac.hu/hirdetes-id-185569.htm
Igen, lentebb en is ezt szamoltam ki, csak a masik oldalt nem tudjuk, hogy mennyi hot vontunk el a hazbol. Viszont itt utanna olvashatsz, hogy melyik energia osztalyu klimanak mekkora a szezonalis EER-je a SEER. En egy modern klimat irtam ,hogy versenykepes a hutesben .
igazából amíg nem tudod mennyi hűtési energiát adott le a rendszered, addig nincs mivel összehasonlítani, mert ebből a teljesítményből úgy tűnik minimális a házad hűtési igénye.
Szóval teljesen mindegy, hogy a 3kW-os inverteres klíma 150W óránkénti felvett teljesítményre szabályoz le, mert lehet, hogy a te házadban óránként 3 percet menne átlagosan, a többi időben kikapcsolna, mert nem lenne hűtési igény.
Megnéztem a baromkodó cikket, ami iszonyat hazudozva mond igazat. Persze, hogy a nyári hűtés fűti a földi légkört! Amúgy a lábnyomról azt mondom, hogy idiótáknak kiváló hülyítés. Pl. nálunk a népsűrűség magasabb az EU átlagnál, ezért a (lábnyom/m2) akkor is magasabb, ha senki soha nem használ elektromos cuccot. Különben a legjobb az lenne, ha hazánk sivatag lenne, ahol 100-szor kevesebben élnek! Itt a hazugság lényege! Ezek még a Spektrum TV-t sem látták pl. a tundráról, és a tengermélyi metánhidrátról, ami máris kezd kiolvadni, és világméretű óriás kipusztulásig fajulhat! (Volt ilyen, ahol feltételezett metánrobbanás felégette a földi életet, 98%-os kipusztulás volt, és 10 millió év után tért vissza az élet a földre.) A KNAUF nyilván hazabeszél, azaz hülye reklámszöveg "zöldnek látszó" mesébe csomagolva. Megjegyzem, hogy közepesen szigetelt (5-7cm nikecell/közetgyapot/hőszigetelő habarcs) esetén már kb. harmadára, és negyedére zuhan a fűtés hőigénye, az azonos teljesítmény igényű főzés, mosás + egyebek miatt máris felére zuhanna a lakások energia fogyasztása. DE az értelmetlen autózás sokkal több energiát pocsékol, mert a földön csak minden 4. családnak van autója! Ehhez képest az autózás máris ugyanannyi kárt okoz, mint a háztartások fenntartása, vagy a teljes ipar. Mert A földi CO2 kibocsájtás 2007-es statisztikájából ez volt kiolvasható: Erdő égetések 28%, mezőgazdaság 28%, Közlekedés 14%, Ipar 14% Háztartások 14%, repülés 2% Tehát Erdő égetés betiltandó, mezőgazdaság ökológiai átállítása (ami CO2-kötne le a gépi földpusztítás CO2 kibocsájtása helyett), és a munkahely-lakóövezet közelítése kevesebb autózással sokkalta kisebb lábnyomot okozna. Autózás többsége felesleges, csak bajt okoz, többet mint a háztartások, amelyek az emberiség létalapját jelentik!
Azaz erdőégetés helyett erdő ültetés 28% CO2 kibocsájtás csökkenés, Mezőgazdaság humusztermelésre átállítása 28% CO2 kibocsájtás csökkenés, autózás 2/3-a értelmetlenség, lakások energia igénye felezhető. Az Iparról sosincs korrekt adat. DE ami bizonyos: A sarki jég kiolvadását (a jégmetán kiolvadását) pontosan a levegőbe szórt emberi aeroszol okozza, mert azok ionizálódva pont a sarki jégre hullva, annak sötétítésével okozzák a napsugarak elnyelésével a gyorsabb jég olvadást!
A befűtéssel nem lesz gondja. Szigetelés is van, igaz vályog, de 70 cm-es falazat. Ablaküvegek nagyok, de régiek, a külsők bemarásos technikával valamennyit javítva (szél előtte sem fújt be). Áram-radiátoros hőmennyiséget nem tudok mondani sajnos (szerencsére), kandallóval fűtöttem eddig (meg tervezek is, de ritkábban már csak nagyobb hidegben). Az árkülönbözetet az egyes modelleknél kérdezném, hogy ha nagy hidegben nem "erőltetem", amikor kisebb a COP, hanem kandalló menne, megéri-e a nagyobb árkülönbözetet vajon? Vagy ha már "igazi" fűtést szeretnék, erre tervezett klímával, akkor van ugye a http://klimatechnika.ensolar.hu/files/9613/9465/4761/FJ_ASYG-LTCA_SLIM_2014_adat.pdf (árat nem is merem már írni sem). De Ő teljesít -20°C-ban is, és jónak tűnő értékei vannak nagy hidegben is. Egyszer kell megvenni és utána talán csak karácsonykor a kandallóba begyújtani (nem a hideg okán, hanem a hangulat miatt) ? ;) Szóval hosszútávra ha tervezek, biztosan megérné az árkülönbözet? (Fujitsunál maradtam, mert van egy kistestvére a kisszobában, de azzal (sem) lehet a ház másik felét fűteni.
""" Az 5fok 5kw-ot csak azért írtam, hogy aki nincs tisztában a dolgokkal, az is értse valamilyen szinten.
5kw hűtésre biztos hogy nincs szükségem, csak a töredékére. """ ezt irtad most.
Viszont a 72415 szamu hozzaszolasod azt sugalja, hogy ilyen piciny elektromos energiaval elersz akkora hoelvonast, ami koztunk szolva is felrevezetes. Tovabbra is fentartom az allitasom, hogy egy modern klima versenykepes a kutvizessel energetikailag. Viszont nem vitatom, hogy a megoldasod tobb legyet is csap egycsapasra.:) De ez olyan mint az en futoklimam, ami a padlasterben van elhelyezve. Nalam tokeletesen mukodik, de a klimasok annak idejen nem ajanlottak ezt a megoldast.
Alapból a locsolás az első, amit egy búvár szivattyú nyom az IBC-ből a szórófejek felé, ahonnan a fan-coil is kapja a vizet. Ennek a kijövő vize meg a csepegtetőrendszerbe megy. A locsolástól függ hányszor kell feltölteni a szivattyúnak óránként.
A 70m-es kútban 14-15 fokos víz van, 1200Ft-ért csinálták méterét, mint írtam homok a talaj.
Az 5fok 5kw-ot csak azért írtam, hogy aki nincs tisztában a dolgokkal, az is értse valamilyen szinten.
5kw hűtésre biztos hogy nincs szükségem, csak a töredékére.
mondjuk ha egy IBC-be tennék egy tiszta vizes tartályt, és annak a vizét keringetném a fan-coilban, akkor a homok probléma nálam sem jelentkezne... itt már csak annyi a gond, hogy öntözni kora reggel praktikus, nem amikor meleg van...
éjjel meg fan coil sem kell a hűtéshez, elég kinyitni az ablakokat.
Hat itt van a kutya elasva, mert ugye megadja a teljesitmenyeket es a kWh-t, amit atad a viznek, csak itt pont az idohosszot nem adja meg, igy csaloka a dolog.:) Mert ha 1 ora alatt tortenik meg, akkor durvan 445Wh-val erne el 5kWh hutest, ami fantasztikus lenne, de a valosagban csak alom marad, sajnos.:( De majd valaszol nekunk es lehet, hogy mi fogunk meglepodni, akkor viszont erdekelne a dolog , mivel mindenem megvan hozza ami kell.
a klímám többnyire max 300W teljesítménnyel hűti a házat. A kútban 10 méteren van kb. a víz, éppen felhozza egy 300W-os búvárszivattyú, de annak nem kell csak talajszintre hozni, nem pedig talajszint +5 méterre ahol a klíma ideális helyen van, ráadásul nem nonstop üzemre van van tervezve.
Ráadásul a vizet szűrnöm is kéne, mert kétlem, hogy a fancoil hőcserélője szeretné a homokot, amit felhoz a szivattyú, ahhoz pedig további teljesítmény kellene.
Szóval az "ingyen" vízhűtésem 2-3x annyit fogyasztana, mint a klíma. Igaz az öntözés már tényleg "ingyen" lenne...
Elmeletileg elfogadom amit irsz, de a gyakorlatban szeretnem ezt latni, esetleg meresekkel alatamasztva.:) Milyen a homerseklet a kutviznel? Jelenleg ugy 16-18°C nalunk, mivel a Duna is kb olyan meleg . Viszont mekkora az a fan-coil, ami kepes 500liter vizet egy ora alatti atfolyasnal felmelegiteni 5°C-al? Ha a benti homerseklet mondjuk atlagosan 25°C, mert ugye hontartasrol beszelunk folyamatos uzemben . Mekkora a dT? Hany m3 levegot kell atforgatni rajta? Inkabb maradok a klima mellett.:) Hova csurgatod el orankent a sok vizet? Akkora kertje nincs mindenkinek.:(
A megnézett adatokból kiderül, hogy a LECA nem női név, és alig szigetelt 20m2-re bőven alkalmas, ha a csúcs hőigény teljesül. Ezt a korábbi áram-radiátoros mérésből derülhet ki mekkora volt a fűtés hőigénye!
egyszer már ki lett számolva, hogy amennyi víz elfolyik, annyival egy 18 lyukas golfpályát is lehetne öntözni, ha meg visszaforgatod, akkor még kisebb az amúgy sem magas hatásfok
De persze, ez is egy megoldás, de akkor már rendes talajszonda, nem fúrt kúttal bohóckodás
Köszi, ugyanis kishazánkban a kereskedőknek fogalmuk sincs a készülékek műszaki adatairól, sőt külföldi oldalak fordításait nézve is csak reklám-adatok vannak. A Fujitsu klimák 07,09,12 jelzettel, mindegyik 0,9kW minimális teljesítményt mutatott. Én ebből arra gondoltam, hogy kisebb leadott hőfok teljesítménynél vagy roszabb a hatásfoka (az hagyján), vagy egyáltalán nem üzemképes az inverteres kompresszor. Komoly leírást csak 1 volt, de azóta ott is gagyizódott! Ott még arra is volt adat, hogy mekkora néhány külső hőfokon a legkisebb és a legnagyobb hőteljesítmény és az áramfelvétel. Teljesen érthetően -15C foknál lecsökkent a kapható legnagyobb teljesítmény, és beszűkült a működőképesség mindkét határa, akárcsak a COP is. Szóval 500W-ról indul, és ott 125W áramot fogyaszt?
Az 1.1Kw-os szivattyú a kútból 15perc alatt feltölti az 1 köbméteres IBC tartályt. 50w-os keringető nyomja tovább a két fan-coilba, amikben 1-1db 60w-os ventilátor van. 1m3 víz 5 C fokkal történő hőmérséklet változása kb. 5kw-nak felel meg.
Azert ez mar egy kicsit santit! A kutbol kikell emelni a vizet, a fan-coil ventije is villanyra mukodik. Ha folyamatos uzemben ugyanazon erteku hoelvonast akarjuk elerni, akkor lehet, hogy a modern klima lenne hosszutavon a nyertes.
Nalam is futesre van a klima felszerelve es hasznalva.:) De hutesre nem is lett kialakitva a belteri, mert minek. Jelenleg is 25,5°C-nal meg a benti homerseklet nem ment feljebb. Most eppen 24,5°c van bent. Viszont nagyo sok lakas, haz van, ami gyorsan tulmelegszik, azert ott mukodjon a klima hutesre es eljenek elfogadhato emberi korulmenyek kozott a lakok.
Akinek van saját kútja az olcsón és kis CO2 terheléssel megtudja oldani a háza hűtését. Fan-coil a jelszó. A belőle távozó vízzel pedig lehet locsolni a kertet.
igazából én teljesen jól eléldegélnék klíma nélkül, úgy, hogy éjjel szellőztetek nappalra meg igyekszem árnyékolni.
De mivel fűtésre megvettem a klímát, így ha már ott van, nyári időszakban is megy átlagosan 10 napot.
Ezt a 10 napot simán kibírnám klíma nélkül is, ha nem lenne. Nálam nincs bekapcsolva és fix hőmérsékletre állítva, mert akkor a fűtési szezonon kívül 180 napból 170-et feleslegesen menne készenléti teljesítményfelvétellel, ami valahol 15W körül van. Amikor úgy érzem, hogy túl meleg van, ez páratartalomtól függően 25-27 fok között szokott elérkezni, akkor bekapcsolom, megy néhány órát, durvább időszakban néhány napot, aztán pihen a következő felmelegedésig.
De ha fűtésre nem vettem volna meg, akkor ezekben a napokban is simán elviselhető lenne az élet nélküle.
Termeszetesen van benne valami, mert a villamos energia eloallitanal sajnos sok CO2 keletkezik. Vszont szerintem az emberek hasznaljanak klimat esszel, igy komfortosabban elhetnek es foleg tovabb, ha meg szelloztetnek is eleget. Viszont az ellenervem meg az, hogy a sok termek amit az uzletek es gyartok kidobnak, sokkal nagyobb teher a Foldunk szamara. Komcsiban hianycikk volt minden technikai dolog, ami nem volt nagyszeru, de szemetre nem termeltunk. Ma elelmiszer tonnai mennek naponta a szemetbe, a technikai dolgokrol nem is beszelve. Szerintem eloszor regulalni kellene a gyarthato mennyiseget mindenbol. Egyforma tudasu technikai dolgokat nem engedni gyartani eszeveszetten. Mert a kapitalista vilag profitorientalt es ez lesz a vesztunk. Az uj vilagrendben majd ez megvaltzik, ott minden orszag belesz sorolva kategoriakba, melyik, mit es hogyan. Par ev es hatalmas valtozasok kozepette fog eljonni, de sajnos az is csak rovid idore.:( Ezt igyekezik az USA megakadalyozni foggal korommel, ezert a nagy oroszellenesseg.
ez az alap biztos, nem kevés emberrel találkoztam, aki nyáron 24 fokban klímát kapcsol, mert elviselhetetlen a meleg, télen meg 23-ban panaszkodik, hogy megfagy, nem fűtenek rendesen :)
a szerelője el volt hülve, hogy mennyi mocsok (szürke-porszerű lerakódás) van a mókuskeréken, és mondta h következő karbantartáskor azt is ki kell szedni és tisztítani.
Neeeeem... azt most kellett volna, csak lusta tetű a szerelő és áttolta a lószart a következő szervizes területére.
"A Knauf Insulation korábbi felméréséből kiderült, hogy Magyarországon minden negyedik ember otthon is használ légkondicionálót. A klímaberendezések áramfogyasztása növeli az üvegházhatást okozó széndioxid-kibocsátás mértékét: minél inkább hűtjük a lakást, annál inkább növeljük a külső meleget, vagyis azt, ami ellen védekezünk. Ha a belső hőmérsékletet 2°C-kal alacsonyabbra állítanánk télen és ugyanennyivel magasabbra nyáron, nagyságrendileg 1 tonnával kevesebb CO2-t bocsátanánk ki évente."
( Megj.: 1 tonna CO2-t háztartásonként vagy hogy? )
No, hogyha végre szakmai kérdést is szabad, akkor kapcsolódva az előzőekhez: a FUJITSU ASYG 7 LUCA már fűtésre tervezett készülék lenne. Nekem egy kb. 20 m2-es kis szobát kellene temperálnom. Az árkülönbözet az LLCC vagy LECA típusokhoz viszonyítva (majdnem 100ezer a LUCA javára) megérhet-e ennyit? A heti programozhatóság, meg pici dizájn többlet igazán nem játszana. De teljesítményben (hidegebben), vagyis fogyasztásban, beltéri hangban?!
Folyamatosan be van kapcsolva a legkisebb fokozaton (így is sokat áll a mókuskerék) áprilistól-szeptemberig hűtés üzemben, még nyaralás alatt sem kapcsolom ki...
A májusi karbantartáskor a szerelője el volt hülve, hogy mennyi mocsok (szürke-porszerű lerakódás) van a mókuskeréken, és mondta h következő karbantartáskor azt is ki kell szedni és tisztítani.
Más is tapasztalt a Fujival ilyet? Mi lehet a gond?
Még annyi hogy 0-24ben megy a szellőztető rendszer.
Kellene egy olyan légkondi (hőcserélős-inverteres) amelyik képes 500W fűtőteljesítménytől maximum 2000W. Több márkás példányt megnéztem, de többnyire 800-900W felett indul a fűtés pl. 3kW-ig, Pl. FUJITSU ASYG07LLCC/AOYG07LLCC, ami elvben 2kW hűtés-fütésre készült, de fűtés 900W-tól mehet felfelé! Akkor a COP 4,0-s. Csakhogy a hőszigetelt kislakásban 600W is elég -15C fok kinti hidegnél a benti 22C fok meleg fenntartására. A kimért maximum igény 1200W volt. További hőszigetelést csak a hőigény felezésére lehetne létesíteni, a hőcserélő pedig elvben negyede energiát igényel! Tudom, hogy a kinti hőfok csökkenésekor a COP is durván gyengül. Erre ritkán adnak adatokat, vagy diagrammot. Tehát ha a Klima fűtéskor 900W-nál indul, akkor 2/3 időben fűt, és 1/3-ad időben kikapcsol, azaz lényeges hőingadozást képzelek a reális fűtés közben a megadott adatokból számítva! Tud-e valaki kisebb induló fűtéssel is jó hatásfokkal működő berendezést?
2-4 hét alatt megjönnek a cuccok, sőt már EU-s raktárak is vannak. Meg lehet külön fizetni a vámmentes postázásért is. Hong Kongból a microSD-hez 2 hét sem kellett, hogy a kezemben legyen az ebayes rendelés.
Ertem en, hogy sok mindent gyorsan meg lehet naluk kapni, csak azt akartam erzekeltetni, hogy sok embernek rogton kell a holmi es nem hajlando varni, inkabb megveszi tobbszoros aron. Esz sehol, de ez ma mar igy van sajnos.:(
Mi már egy csomó mindent közvetlenül Kínából rendelünk.
Az 1 dolláros USB-s LED lámpa helyett is küldtek másikat.
Nincs 3 hónap szállítás, 2-3 hét, de volt ami európai raktárból itt volt 1 héten belül...
Aki megteheti persze vehet itthon is mindenfélét, de amíg pl. ODD helyre beépítő keretet 4e helyett 1200 forintért vehetek, ami konkrétan az asztalomon landol, nekem mondhatnak bármit...
Azert ez igy nem igaz szerintem. Ha Kina itt lenne a szomszedban es nem minimum 3 honapnyira a szallitas vegett, akkor sokan es sok mindent ott vennenek. A mai fiataloknak most es azonnal kell minden, azert veszik meg itthon a holmit akar 3x-os aron is, vagy lekotik magukat ket evre es kesz.
Ha veszek két román klímát, az 270ezerFt, ami itthon 410-be kerülne. Felszereltetem és le..-rom a garanciát, de megmaradt 140ezrem az estleges meghibásodások javítására. Ami elég elég ritka ez első években, egy rendesen üzembehelyezett készülék esetén.
És akkor még nem beszéltünk az évenként két kötelező fizetős "karbantartás" áráról.
Az van, hogy van a Daikin légtisztító. Nem klíma, légtisztító. Ebben vannak különböző szűrők. A hajtogatott pollenszűrő "papír" az cserélendős, lehet csomagban rendelni, 6db egy csomag. Én egy darabot kettévágtam, és rátettem a klíma belső műanyag moshatós szűrójére. De lehet hogy valami légtechnikás boltban olcsóbban kapsz pollenszűrő lapot, és akkor azt rakod rá.
Az LG plazmaszűrője vagy a többi gép ilyenje, az beépített.
Legutolsó infóm (emlékem), hogy a régi LG-kben (Art Cool meg Art Cool Gallery) még jó nagyok voltak ezek a szűrők, mára összementek.
De egyik sem ér a nyomába egy tisztességes légtisztítónak.
Szerinted miben különbözik egy román Daikin felszerelése egy magyartól?
Felhívok egy céget, ott a doboz rakd fel és pecsételd le.
Hol érzed a különbséget?
A garanciában lehet egyezkedni, de Dokiék legnagyobb bánatára avagy örömére rövidesen lesz bőven beszámoló ahogy nő a külföldről behozott klímák száma.
Azért mert te kérdezted, téged érdekel hogy mennyi. Engem nem érdekel.
Így viszont felesleges habverés amit csinálsz. Ugyanis nem egyforma dolgokat hasonlítasz össze. Mert egy működő, felszerelt klíma messze nem a bedobozolt és leszállított meztelen klímagépből áll.
A forgalmazók kereskedelmi hálózatában vagy a nagyobb áruházláncokban kapható termékekhez a hatályos magyar törvények szerint kötelező jótállást biztosítani. Ezt a kötelezettséget azonban nem hatékony alapvetően kereskedelemmel foglalkozó szervezetnek felvállalnia. Ezért a kereskedő cégek legtöbbször független szervizszolgáltató partnert bíznak meg a szervizháttér biztosításával.
Most költöztünk "új" lakásba és van klíma. Sajnos használati nincs, neten sem találtam, itt sem nagyon tolongtak a válaszok (Daewoo DSAC 1200N - 72028. hsz). Tudnátok segíteni, hogy a távirányítón melyik ikon mit jelent?
1. csak valami sima ventilátor?
2. passz
3. ez a hűtés, de csak hűtés?
4. valami páratartalom?
5. ilyet akkor jelez, ha megnyomom a smart feliratú gombot, ez mit takar?
Megnéztem az itt megadott weboldaladat. Az árlistánál az található, hogy 2013. 05. 29-től érvényesek az árak. Ezek ugye már nem érvényesek? Akkor hol az aktuális árak?
Szintén a weboldalon a termékeknél, a klímáknál egyetlen termék sem található? Az én rendszeremben van hiba, hogy nem találok aktuális adatokat?