Nem 1 hete ,hanem 4 hete forr,bocs! Ha, jól értettem, azon parázott, ki fog-é forrni mire viszi főzetni. Arra tettem javaslatot, ha már kilúgozta akkor a pH-ja megemelkedett, ami valószínűleg nem szerencsés és tápanyag sem ártott volna bele.
A többrétegű ragasztott szélvédő és a fújt (egyrétegű) üvegballon pont annyira hasonlít egymásra, mint a téliszalámi és a virsli (mindkettő tartalmaz valamilyen húst). :-)
Az előbbi egyes (kicsi, csak a külső üvegréteget érintő) sérülései javíthatók speciális ragasztóval, az utóbbi ilyenkor a kukában végzi.
Ha érzelmi okból kötődsz hozzá, akkor nyugdíjazd és csinálj belőle dekorációt. A szélvédő javításhoz hasonlóan biztosan lehet vele próbálkozni, de én már nem tennék bele pálinkát.
Mesterséges tömítetlenséget csinálj a füstcsonk belső-felső(!) részén, véletlen sem tudd teljesen elzárni! Valamennyivel csináld kisebbre a lepke felső részét, alágyújtás után, az üstház teljes felmelegedéséig hagyd nyitva, utána teljesen elzárhatod! Majd látod, vagyis érzed, ha tökéletlen az égés úgyis csípni fogja a szemedet.:(
Segitsetek! Már mindenhol kerestem, hogyan lehet repedt üvegballont javítani, de mindenhol csak az újakat reklámozták! Dobjam el csak azért mert van rajta egy nem folyós repedés?
Ma ajándékba adtam az ismerősömnek fél liter meggypálinkát ami kint pihent a kocsiban és reggelre enyhén opálos lett.. nálam a 12-14 fokos pincében szép kristálytiszta, ha szoba hőmérsékletre kerül akkor visszanyeri a tisztaságát? Sajnos csak közvetlen az ajándékozás előtt vettem észre és így elég kellemetlen..
Idén az almának igen magas volt a cukortartalma. Október végi cefrézéskor 28-29 BRIX-et mértem az almaléből. Tavaly "csak" 24 volt. Így is majd 2 hónap kellett, hogy a 15-16 Celsius fokos helyiségben készre forrjon. Csak darált alma, pektinbontó és fajélesztő. Semmilyen más varázsszer! Mégsem romlott meg a cefre.
A tisztán japánbirsből ( plusz némi napfény) főtt pálinkának igen érdekes ízvilága van. Mondhatni dermesztő. Deazonbanellenben, ha erősen "hígítod" nagyon kellemes kesernyés párlatot kapsz. Én 4x-es mennyiségű jonatánnal hígítottam.
Tedd el a matériát tavaszra. Sör alapanyag forgalmazók szoktak külön-külön is árusítani komlókeveréket és sörélesztőt. 5-10 literenként csinálsz belőle jó kis mézsört. Jól jön majd a nyári melegben.
Ha már hígítja, felesleges az alkoholtűrő élesztő. Egyébként sem jó keverni a fajélesztőket, egy csomó közülük úgynevezett killer hatású, olyan anyagot választ ki, ami elpusztítja az egyéb élesztőket. Jó az, ha élesztő háború dúl a cefrében?
Jó nagy badarságot csináltál. De, ki fog erjedni, kb. két hónap alatt. Ha, már vizezném akkor fél liter foszforsavat is tennék bele. Élesztő tápanyag minden képen kellene bele. Az Uvaferm PM hideg(6C-fok) és alkohol tűrő (17 V/V) borélesztő, gyümölcscefre, pezsgő, aszú.
Na ezt nem tudhatom, mi van ha csak főzés előtt hígítják leégés ellen, működik-e.
Mindenesetre pont ma magyaráztam diákoknak, egy rossz döntésnél csak az rosszabb, ha ragaszkodunk hozzá makacsul.
Példának hoztam brexitet meg Medgyessy kormányt, hát nem sokat értettek belőle :)))
Nulla tapasztalattal azt képzeltem, majd elkoptatom a kb. 150 kiló (kissé erjedt szagú, üvegezésre alkalmatlan) repcemézemet valami hasonló megoldással, a végén nem használtam belőle még azt a 4-5 kilót se, ami zacskóból ment 180 liter birs cefréhez. Lehet mézbort kell majd kipróbálnom belőle (?). Vagy pár tonna mézeskalácsot sütni :) A mézbor az szerintem nagyobb kihívás, mint a pálinka, de mikorra iszom én annyit? :)