Keresés

Részletes keresés

kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.30 0 0 154354

Utolsó utáni akcióban szedett Jonatán, főként a fák tetejéről. A 100 kilóból 12,5 lityi 42 alk.fokos pálesz lett.

Errefelé (Hajdú-Bihar és Szabolcs) sok almáskert október végén kinyitotta a kaput, és azt mondta a gazda: akinek kell, vigye. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (154341)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154353

Nem 1 hete ,hanem  4 hete forr,bocs! Ha, jól értettem, azon parázott, ki fog-é forrni mire viszi főzetni. Arra tettem javaslatot, ha már kilúgozta akkor a pH-ja megemelkedett, ami valószínűleg nem szerencsés és tápanyag sem ártott volna bele.

Előzmény: vandox4 (154333)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154352

Én az ép, sérülésmentes üvegballont is először 2-3 réteg műanyagzsákba öltöztetem, majd úgy a kosarába!:)

Előzmény: schlumberger (154351)
schlumberger Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154351

 én már nem tennék bele pálinkát.

 

Elképzelni is borzasztó, ha éppen akkor adná meg magát, amikor teleönti az ember :-(

Előzmény: öreg_néne_b (154347)
endrepp Creative Commons License 2018.11.29 0 2 154350

El kell fúrni a repedés végét. :) 

Előzmény: öreg_néne_b (154347)
Jolida Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154349

A többrétegű ragasztott szélvédő és a fújt (egyrétegű) üvegballon pont annyira hasonlít egymásra, mint a téliszalámi és a virsli (mindkettő tartalmaz valamilyen húst). :-)

Az előbbi egyes (kicsi, csak a külső üvegréteget érintő) sérülései javíthatók speciális ragasztóval, az utóbbi ilyenkor a kukában végzi.

Előzmény: öreg_néne_b (154347)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154348

Köszönöm és megfogadom a tanácsaidat.

Előzmény: Green Corner (154346)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.29 0 1 154347

Ha érzelmi okból kötődsz hozzá, akkor nyugdíjazd és csinálj belőle dekorációt.
A szélvédő javításhoz hasonlóan biztosan lehet vele próbálkozni, de én már nem tennék bele pálinkát.

Előzmény: lacipapa55 (154344)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.29 0 1 154346

Mesterséges tömítetlenséget csinálj a füstcsonk belső-felső(!) részén, véletlen sem tudd teljesen elzárni! Valamennyivel csináld kisebbre a lepke felső részét, alágyújtás után, az üstház teljes felmelegedéséig hagyd nyitva, utána teljesen elzárhatod! Majd látod, vagyis érzed, ha tökéletlen az égés úgyis csípni fogja a szemedet.:(

Előzmény: vandox4 (154342)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.29 0 1 154345

Repedt akkor kuka, mert el is fog törni.

Előzmény: lacipapa55 (154344)
lacipapa55 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154344

Segitsetek! Már mindenhol kerestem, hogyan lehet repedt üvegballont javítani, de mindenhol csak az újakat reklámozták! Dobjam el csak azért mert van rajta egy nem folyós repedés?

1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154343

Akkor megnyugodtam, a kesernyés íz meg van. :)

Előzmény: kopasz szuzukis (154336)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154342

Ilyen pillenpátyút készítek magamnak. Kösz a képet.

Előzmény: Green Corner (154238)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.29 -1 0 154341

Milyen alma volt, mennyi lett a kihozatal?

Előzmény: kopasz szuzukis (154337)
endrepp Creative Commons License 2018.11.29 0 1 154340

Igen, visszanyeri.

Előzmény: vick_1899 (154339)
vick_1899 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154339

Sziasztok!

 

Ma ajándékba adtam az ismerősömnek fél liter meggypálinkát ami kint pihent a kocsiban és reggelre enyhén opálos lett.. nálam a 12-14 fokos pincében szép kristálytiszta, ha szoba hőmérsékletre kerül akkor visszanyeri a tisztaságát? Sajnos csak közvetlen az ajándékozás előtt vettem észre és így elég kellemetlen..

Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154338

Hm. Nekem a 300 kg 8 nap alatt kiforrt. Igaz 22-24 C°volt a műhelyben és beoltottam.

Előzmény: kopasz szuzukis (154337)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154337

Idén az almának igen magas volt a cukortartalma. Október végi cefrézéskor 28-29 BRIX-et mértem az almaléből. Tavaly "csak" 24 volt. Így is majd 2 hónap kellett, hogy a 15-16 Celsius fokos helyiségben készre forrjon. Csak darált alma, pektinbontó és fajélesztő. Semmilyen más varázsszer! Mégsem romlott meg a cefre.

 

Előzmény: Totya60 (154298)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154336

A tisztán japánbirsből ( plusz némi napfény) főtt pálinkának igen érdekes ízvilága van. Mondhatni dermesztő. Deazonbanellenben, ha erősen "hígítod" nagyon kellemes kesernyés párlatot kapsz. Én 4x-es mennyiségű jonatánnal hígítottam.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154261)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154335

MÉZSÖR!

Tedd el a matériát tavaszra. Sör alapanyag forgalmazók szoktak külön-külön is árusítani komlókeveréket és sörélesztőt. 5-10 literenként csinálsz belőle jó kis mézsört. Jól jön majd a nyári melegben.

Előzmény: evodia2010 (154325)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154334

Mindenképp tegyél hozzá vizet ha kiakarod venni a szesz részét. KB 50-50 litert.

Már + élesztőt nem kéne hozzátenni, abból csak problémák lehetnek.

Némi tápsó segít és (bár én idegenkedek tőle) némi sav is kellene, hogy nehogy elmenjen rossz irányba.

 

Kicsit híg lesz illatilag és ízben de ezen már nem tudsz változtatni.

Előzmény: Totya60 (154320)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154333

Be lett oltva már hidegtűrővel, 1 hete, cukor meg van bőven, ha felkeverte párszor már szaporodhatott.

Előzmény: !MARATHÓN (154330)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154332

Ha már hígítja, felesleges az alkoholtűrő élesztő. Egyébként sem jó keverni a fajélesztőket, egy csomó közülük úgynevezett killer hatású, olyan anyagot választ ki, ami elpusztítja az egyéb élesztőket. Jó az, ha élesztő háború dúl a cefrében?

Előzmény: !MARATHÓN (154330)
naivkezdo Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154331

nem okvetlen

Előzmény: Katyvasztó (154221)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154330

Jó nagy badarságot csináltál. De, ki fog erjedni, kb. két hónap alatt. Ha, már vizezném akkor  fél liter foszforsavat is tennék bele. Élesztő tápanyag minden képen kellene bele. Az Uvaferm PM hideg(6C-fok) és alkohol tűrő (17 V/V) borélesztő, gyümölcscefre, pezsgő, aszú. 

Előzmény: Totya60 (154300)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154329

Megértelek, kiszolgáltatott helyzetben vagy. Ezen "bérfőzőknek" az az érdekük hogy mennyiség legyen.

Kár érte de már a helyzethez kell igazodnod. Viszont a jövőre nézve jobb lenne más alternatíva után nézned.

Amit kifizetsz, az egy 35 literes üst fele ára:). Kitartás!

Előzmény: Totya60 (154320)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154328
Előzmény: endrepp (154326)
endrepp Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154327

Ha bizonytalan lennék, megkérdezném Green Cornert. :)

Előzmény: Totya60 (154324)
endrepp Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154326

Ez a rossz döntés olyan, mintha a vízi csúszda felénél gondolnád meg magad. :)

Előzmény: evodia2010 (154325)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.28 0 0 154325

Na ezt nem tudhatom, mi van ha csak főzés előtt hígítják leégés ellen, működik-e.

Mindenesetre pont ma magyaráztam diákoknak, egy rossz döntésnél csak az rosszabb, ha ragaszkodunk hozzá makacsul.

Példának hoztam brexitet meg Medgyessy kormányt, hát nem sokat értettek belőle :)))

Nulla tapasztalattal azt képzeltem, majd elkoptatom a kb. 150 kiló (kissé erjedt szagú, üvegezésre alkalmatlan) repcemézemet valami hasonló megoldással, a végén nem használtam belőle még azt a 4-5 kilót se, ami zacskóból ment 180 liter birs cefréhez. Lehet mézbort kell majd kipróbálnom belőle (?). Vagy pár tonna mézeskalácsot sütni :) A mézbor az szerintem nagyobb kihívás, mint a pálinka, de mikorra iszom én annyit? :)

Előzmény: endrepp (154322)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!