Keresés

Részletes keresés

danielvonjeee Creative Commons License 2012.04.30 0 0 10948

Sziasztok!

Végre gyonyoruen beindult a fiatala packhams triumpf kortém,ma reggelre viszont ez a látvány fogadott:-((

Mi ez ,a tegnapi viharos szél,esetleg esti naplemente utáni ontozés,valami fertozés?Csak a hosszú friss hajtásokat tizedelte meg:

Más, a szolon és a mellette levo kerítésen,ilyen petéket találtam,gyonyoru ezust golyócskák,kemények mint a muanyag,mi lehet?

Didergő Király Creative Commons License 2012.04.30 0 0 10947

oké, értem. köszi! figyi, ez az n.b. mit jelent nálad? elsőre önkéntelenül "na bazmeg"-nek fordítom magamban mindig. :)) a sok jó embernek a segítségét megköszönném majd mindenféle gyümölccsel, ha Vp. környékén járnak! ritka jó cseresznyém van, és a kajszi is király szokott lenni, ha jól alakulnak a dolgok!

Előzmény: Antisystem (10934)
FantasyLandia Creative Commons License 2012.04.30 0 0 10946

Köszönöm a gyors válaszod, így már biztosan nyugodtan alszok :)

Tudatalatt pont egy ilyen válaszra számítottam tőled, és megfogadom a tanácsod, mint sok mindenben eddig is...

Köszi még1x!!! 

Előzmény: Antisystem (10945)
Antisystem Creative Commons License 2012.04.30 0 0 10945

Precizen a paprika 1,3-4g/10 l, a paradicsom meg 2,5g/10 l...

http://www.sumiagro.hu/portal/downloads/DM/mospilan_2010.pdf

Egyébként meg egyedül a pénztárcáddal szúrtál ki, mondanám, hogy emeld 3 napról 5-6 napra az ÉVI-t, de ugye ennek még semmi jelentősége egy palántánál...

ÜdV

Előzmény: FantasyLandia (10944)
FantasyLandia Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10944

Sziasztok!

Mospilannal kezeltem le ma a paprikákat és a paradicsomot. Sajnos nem jól emlékeztem az adagolásra, és "okosan" csak a permetezés után "megérzésből" elolvastam az adagolást...
Kivert a víz, amikor olvastam hogy 10L vízhez 2 g Mospliant kell adagolni. Ezzel szemben én kb.: 8L vízhez 4g Mospilant használtam... Úgy gondoltam 1 tasi elég 10L-hez, de hogy erősebb legyen a hatás, ezért csak 8L vizet használtam.

A figyelmetlenségem miatt dupla mennyiséget használtam belőle, milyen negatív hatással lesz a növényekre, ill.: pontosabban a palántákra!?  

Köszi a gyors válaszokat!

Maszatka55 Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10943

Köszi a tippet, a tusolás eszembe se jutott volna. De logikus.

Előzmény: Antisystem (10942)
Antisystem Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10942

Értem, akkor tehát szerinted nem vírusos?

Nézd, hogy atka, vagy tovább kell-e gondolkodni más szóba jöhető dolog irányába, azt te tudod megmondani, ha megnézel néhány levélfonákot erős nagyítóval, hogy van-e rajta atka vagy annak petéje, szövedéke...

A másik, hogy ha atka, akkor először zuhanyozd-slaugozd le a leveleket, hogy az atkák nagyja mechanikusan eltávolításra kerüljön, majd leszáradás után permetezd meg a Sanmite-vel...

ÜdV

Előzmény: Maszatka55 (10941)
Maszatka55 Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10941

Értem, akkor tehát szerinted nem vírusos?

Ma lefújom Sanmite-tal és meglátom mi lesz.

Antisystem Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10940

Nézd, levél-deformítást minden fajta kórokozó és kártevő tud csinálni, az atkák is, a tetvek is, bizonyos gombák is, és a vírusok is. A vírusokkal ez esetben azért nem érdemes foglalkozni, mert azt egyfelől nem lehet gyógyítani, tehát az egyed szempontjából mindegy, és nem is egy kertészetről beszélünk, ahol átterjedhetne a többi növényre. Ilyen szélétől kezdődő sárgulást-száradást én takácsatkáktól láttam, meg fizikai okból (perzselődés), meg elvben okozhatja bizonyos nyomelemek hiánya is, de gondolom te otthon szoktál valami tápoldatot adni időnként, tehát az ebben az esetben nem sanszos.

ÜdV

Előzmény: Maszatka55 (10938)
Maszatka55 Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10939

Még egy közeli kép:

Maszatka55 Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10938

Szabad szemmel nem látok semmit, de majd megnézem nagyítóval. Sanmite van itthon.

És a levélen a csíkokat és furcsa mintázatokat mi okozza? Egész télen kályha mellett voltak 2 méterrel, kb. 20 fokban, rendszeres öntözéssel. Ha vírus, akkor nagyon szomorú leszek, mert az gyógyíthatatlan.

Előzmény: Antisystem (10937)
Antisystem Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10937

Igen, az atkára van esély... meg kell nézni erősebb nagyítóval a levelek fonákját, hogy látsz-e rajta mozgó atkákat vagy petéket, esetleg finom szövedéket.

ÜdV

Előzmény: Maszatka55 (10935)
Maszatka55 Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10936

Nagyon megcsúnyultak a levelek. Sárgulnak és főleg a szélük romlik.

Az újabbak alig tudnak kibomlni.

De a legijesztőbbek mégis a levélerezettel keresztirányban futó szaggatott csíkok és egyéb furcsa mintázatok. És olyan furcsa, matt, zsíros fényű az egész növény, látszik, hogy beteg. Talán vírus lehet?

Maszatka55 Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10935

Szia Antisystem!

Korábban ígértem képeket a beteg Káláimról. Először a fehér pöttyek jelentek meg rajta, aztán sárgulni kezdtek. Talán atka?

Antisystem Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10934

De hogy rendbe rakjunk itt egy különböző formában de gyakran felmerülő kérdést, a kontakt szerek általában a betegségek megelőzésére, a felszívódó (és mélyhatású) szerek meg a betegségek kezelésére valók. Példának képzeljük el a szunyogriasztó spray használatát a trópusi mocsárban. Az is ugye csak az ember bőrfelületére kerül... jelentősen csökken az ember esélye a szunyogcsípésre, és így a maláriára? IGEN. Alkalmas a kialakult malária fertőzés gyógyítására? NEM, arra a kinin való, amit bevesz az ember.

ÜdV

Előzmény: Didergő Király (10932)
Antisystem Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10933

De, a Chorus is felszívódó, csak éppen úgy tetted fel a kérdésed, hogy azt nem szeretnél használni, ha nem muszáj...

A rézoxiklorid persze, hogy használható vegetációban, de most nem jut eszembe olyan jelentős betegsége a meggyfáknak, amire jó lenne a termésidő további részében... n.b a meggy termését a monilia után már inkább a rovarkártevők veszélyeztetik, aztán majd jön a gyümölcsmonilia, de arra meg túl hosszú már általában az ÉVI-je... szőlőben, uborkában peronoszpóra megelőzésére, almatermésűek tűzelhalásának megelőzésére, zöldségek mindenféle bacis és gombás fenésedése, ilyenek... meggynél majd letermés után valamennyire jó az ilyen levélbetegségek ellen, mint a blumeriella...

ÜdV

Előzmény: Didergő Király (10932)
Didergő Király Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10932

chorus-om is van, az nem felszívódó? egyébként a rezes szer csomagolásán azt írják, hogy csonthéjasoknál teljes vegetációs időszakban lehet használni. ha moníliára ilyenkor már nem jó, akkor másra még jó lehet meggy esetében?

Előzmény: Antisystem (10929)
Didergő Király Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10931

hát, most, hogy kérded, hogy biztos jól csináltam-e mindent...

az az igazsgág, hogy utálok permetezni, és a monília elleni védekezést mindig próbálom egy körrel megúszni. mivel idén nem volt olyan szerencsém, hogy a monília-érzékeny fák, a kajszi és a meggy egyszerre virágoztak volna, ezért akkor permeteztem, amikor a kajszi teljes virágzásba ért, mivel az élvez prioritást, meg nálam a kajszi érzékenyebb is a moníliára, mint a meggy. és amikor az előbbi virágzott, akkor a meggy sajnos még sehol nem volt. hát ja, ebbe még csak most gondoltam bele. :/ mondjuk abban bíztam, hogy megteszi a vegyszer azt a szívességet, hogy felszívódik a bimbókon keresztül.

oké, akkor lemetszem az ágakat. francba, megint elcsesztem, soha nem lesz ebből a fából semmi, minden évben le kell róla metszeni egy-két szép ágat. :((

Előzmény: pacsepa (10927)
Antisystem Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10930

:)))

ÜdV

Előzmény: pacsepa (10928)
Antisystem Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10929

Nézd, a rézoxiklorid (meg az összes rézvegyület) kontakt, tehát csak a fa felszínein hat, ahova eljutott. A virágfertőző monilia meg a virágon át bejutva benn terjed a hatásban... szóval kialakult moniliát kontakt szerrel kezelni nem jó ötlet, az csak a metszés sebfelületének védelmére jó ebben az összefüggésben.

Szisztemikusan jó pl a Topas, a Topsin M, a Folicur stb... szóval, ami a növénybe felszívódva a hajtásban is hatni tud.

ÜdV

Előzmény: Didergő Király (10924)
pacsepa Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10928

Jóvanno! Én nem vegyész vagyok! Gáz van benne, fulladjon meg tőle, a többi nem érdekel... :-)

Előzmény: Antisystem (10926)
pacsepa Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10927

Rézzel csak őszi-tavaszi lemosást csinálj szerintem, most már többet árthat, mint használ! Pontosabban mostmár ne görcsölj, ne vegyszerezz, a monilia győzött, amputálni kell a beteg részt.

A meggy moniliaérzékeny, de ezen belül is fajtánként különböző mértékben. Az is lehet oka a kis fa fertőződésnek, hogy nem ugyanakkor virágzott. A monilia azon keresztül fertőz, tehát ha azok jókor lettek permetezve, az még nem biztos, hogy időben jókor érkezett a kicsinek.

Ha megkapta a moniliát, már nincs mit tenni, le KELL metszeni a láthatóan fertőzött gallyakat olyan mélységig, hogy a metszési hely biztosan egészséges részen legyen. Ha halogatod, minden nappal növekedik a fertőzés okozta kár! Ha a fa nem is pusztul bele (amúgy ez is benne van a pakliban egy kis fánál), akkor is ágak halhatnak el. A monilia a fás szövetekben halad előre, Te pedig semmit nem tudsz kívülről tenni ellene. A fa a metszésre erőteljes növekedéssel fog reagálni, amit idén elbuksz, azt jövőre visszaadja, ha akkor már nem hagyod a moniliát elszabadulni!

Mellesleg biztos, hogy monilia? Szerintem a monilia ellen viszonylag jól lehet védekezni, vagy elrontottál valamit...

Előzmény: Didergő Király (10924)
Antisystem Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10926

Halk megjegyzés: az öngyujtóban bután van, nem propán:)) Egyébként persze jó rá, nem sok különbség van benne, ugye úgy van az alifás alkán sor, hogy metán-etán keverék a földgáz, propán-bután keverék a PB gáz, bután van az öngyujtóban (forráspont 4 celsius), az 5 szénatomos a pentán meg már szobahőn folyékony (36 fok celsius a forráspont), a könnyűbenzin (sebbenzin)  alkotórésze.

ÜdV

Előzmény: pacsepa (10925)
pacsepa Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10925

Ha szerencséd van, askkor megússza a fa. Nekem is gyanús az egyik kajszim... :-(

Most töröm a fejeemet, ki fogom próbálni a drótos módszert és a rovarirtó szer beinjektálásost. Van ezen kívül még egy ötletem, az öngyújtókhoz használt propángáz talán hasonló hatású lehet, mint a benzines vattás. A propánt könnyebb bejuttatni a tetteshez. Nem tudom...

A nagy farontó lárvája a szakirodalom szerint két évig csócsálja a fát a legrosszabb helyen, aztán bábozódik be és röpül ki. Intenzív védekezés mellett már nem jön vissza és akkor a fa is regenerálódhat, ha addig kitart...

Előzmény: Lactarius Curtis (10895)
Didergő Király Creative Commons License 2012.04.29 0 0 10924

na, megint segítségre lenne szükségem, mert most látom, hogy a meggyfacsemetét, ami idén fordult termőre, elkapta a monília. egyelőre nem olyan súlyos a helyzet, de 3-4 hajtáson a levelek fonnyadni kezdtek. nem igazán értem ezt a fertőzést, a mellette lévő öreg meggyfának semmi baja, pedig szintén érzékeny a moníliára, 1-2-szer átesett már rajta. és persze a szomszéd enyémmel azonos korú fájának sincs baja!! :)) ráadásul a kis fát nyilván sokkal alaposabban meg tudtam permetezni lemosóval is meg monília elleni szerrel is. most nem szívesen használnék chorust, ha nem muszáj, viszont ha lehet, akkor rézoxikloriddal lepermetezném. lehet? kis gyümülcskezdemények vannak már, de nem zavar, ha esetleg a permetezés miatt nem elmegy, vagy nem lesz ehető a termés. csak a fát tudnám már kikezelni véglegesen ebből a szarból...minden évben leszed róla a monília pár ágat. :(

Camille88 Creative Commons License 2012.04.28 0 0 10923
Antisystem Creative Commons License 2012.04.28 0 0 10922

Persze, enélkül nem ajánlottam volna, hogy tegyél HOZZÁ egy marék keserűsót...

ÜdV

Előzmény: hüvelygombás rongyosélet (10918)
Camille88 Creative Commons License 2012.04.28 0 0 10921

És a Zetanil-R?

Az tartalmaz Cimoxanilt és rézoxidkloridot, tehát 2 féle gombaölőt is, az egyik ráadásul felszívódó.

Előzmény: Antisystem (10915)
Camille88 Creative Commons License 2012.04.28 0 0 10920

Nem szürkepenész, hanem Botrytis paeoniae!

"Botrytis paeoniae is closely related to the grey mould pathogen Botrytis cinerea."

Azt írja az angol oldal, hogy ez a Pünkösdirózsa-botritisz közeli rokona a szürkepenésznek, de nem az.

Nálunk rengetegszer esett az elmúlt 2-3 hétben, biztos emiatt alakult ki.

Előzmény: Antisystem (10913)
hüvelygombás rongyosélet Creative Commons License 2012.04.28 0 0 10919

tuja

Előzmény: hüvelygombás rongyosélet (10918)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!