Ebbe igazad van és ahogy irtam is ezt nem is k3érdőjelezem meg! De ez itt egy rádio"amatőr" fórum. Nem pedig rádiotechnikai technikum... :-) ;-)
Én pedig ha lehet és segitetek akkor tanulni szeretnék, nem pedig azt várom hogy helyettem megoldja valaki.
Amugy nekem is volt ilyen tapasztalatom más területen amihez én konyitok... De aki akarta az megtutta tanulni, aki meg nem a helyett meg meg kellett volna csinálni... Na az a mai napig nem tudja...;-)
Rutinos volt a kisöreg mert nem az antennát vittem be a boltba hanem ő hozta ki a ketyerét a kocsiba.
Amugy biztos sokan ismerjük. Pesten az Ady Endre ut végén lévő rádios bolt. Szerintem kb 20
éve ott van
Nem vitatom hogy nagyon sok helyen van "köd" bennem! :) Ezért kérdezek! A műszerek iránt meg azért érdeklődtem mert nem akarok hülyeséget csinálni vagy a rádiónak ártani!
Mert nem hiszem hogy mindenki pontos és tökéletes antennát tud készíteni csak vonalzó segítségével. ezért gondoltam hogy valahogy csak csak lehet őket ellenőrizni! De hogyan?! :)
A kép amit feltettél hát lehet hogy hülyeséget írok de bevállalom! :)
Szürke görbe: Hát így elsőre nem sokat mond...
Piros görbe: elvileg az SWR értékét mutatja hogy milyen frekvencián milyen SWR-t produkál a jól látom akkor a minimuma az olyan 145.xxx MHz környékén lehet 1,1-1,2 körül
Kék görbe: nem tudom elvileg a nyereség? Tehát a minimum pontján üzemel a legjobban az antenna??
Ilyen relative egyszerű logikus személytől független tények nem jelentenek jelentős szakmai tudást, a kérdéseidben is jelentős ellentmondások vannak ha jobban megfigyeled vagy ha egy két tény a helyére kerül.
Félre ne értsd, tisztelem a szakmai tudásodat, de akkor viszont volna egy két kérdésem!
Volt (van) nekem mágnestalpas "pálca" antennám! amikor elmentem szakihoz, hogy behangolja akkor rákötötte az antennát egy kis dobozra ami kiírta a frekvenciát, és csípő fogóval elkezdett csipkedni az antennából amíg az általam használt frekvenciák "középértékéét" nem mutatta a műszer! Akkor nem így kell hangolni az antennát?
Az általunk, tehát házilag készített antennák hangolását akkor teljes mértékben a pontos méretek betartásával lehet a kívánt frekvenciára hangolni? mi van ha pl egy koax kolineárt készítek és a forrasztások miatt hosszabb lesz egy egy tag vagy rövidebb? Vagy egy pálca antennát vagy akármit.. honnan tudom, helyesebben hogyan tudom a frekvenciáját leellenőrizni?? mert elvileg csak úgy ha bemérem!
Illetve elkészítés után hogy tudom az SWR-jét leellenőrizni? és a megfelelő Betáplálási pontot?
Ezekhez azért csak csak kell valami mérő műszer... :)
De javíts ki ha hülyeséget írtam, mert én nem tanultam meg nem végeztem ilyen jellegű semmit csak ami az x év használat és az internet felületes olvasása alatt rám ragadt!
Antennákkal kapcsolatban kérném a segítségeteket! Arra adtam a fejem, hogy építenék pár saját antennát! egyrészt a tesztelés másrészt pedig a kihivás harmadrészt pedig a marhadrága antenna árak miatt!
Főképpen Vhf antennát szeretnék de egy két 2sávosat és uhf-et is összeraknék.
Két problémám van ezzel kapcsolatban! az egyik hoyg az antennákat ok méretezéssel lehet hangolni, de azért nem árt néha leellenőrizni hoyg milyen frekin rezeg, és láttam már egyszer kétszer ilyen ügyes kis szerkezetetami csipkedés közbe szépen kiirta hogy mi az antenna középfrekije (tuti házikészítésű volt mert ip védett elektromosdobozba volt beépítve! :) ) illetve SWR értéket sem árt mérni, már csak a rend kedvéért! Tehát ilyen műszereket hol lehet beszerezni esetleg utánépíteni stb... stb....
A másik gondom hogy a pálca és hasonló antennákkal ( körsugárzókkal) javarészt az a bajom hoyg valóban kört sugároznak, azaz gömböt, egy két helyen viszont láttam ilyen ( lentebb beszurt kép) karaktrisztikájú antennákat ahol ugymond földközelbe volt a legjobb a tulajdonsága!
Tudnátok e javasolni egy két antenna tipust vagy esetleg részletesebb leiró oldalt kalkulátort ( ahogy nézem eddig a J-POLE/SlimJim és a KoaxKollineár a befutó)
Az építésre sajnos nem adottak jelen állás szerint a feltételek, ezért keresnék inkább "kulcsrakész" megoldást. Nem sértésből: de ha építgetni szeretnék akkor azt írtam volna, hogy építési tanácsot kérek :)
Némileg ellentmond a tanfolyamon tanult helyes billentyűfogásnak... Aki elköveti, valószínűleg a szovjet hadsereg egy magyarul beszélő távírásza ( vagy hogy is mondjam)
Szerintem ez egy fejőgép vákum szivattyú. Javítottam ilyet, kb -1,0 -et tud. Belül egyszerű mint a faék. Az álló és a forgórész is kör alakú, csak a forgórész tengely vonala el van csúsztatva az álló rész tengely vonalától. Tehát egyik oldalán a forgórész majdnem hozzáér az állórészhez. Általában 4 darab szénlapát van benne. A motorral ellentétes oldalon lévő zárólappal szokott probléma lenni, ki szokta marni a forgórész és elmegy a vákum. Ilyenkor le kelle marattni a lapot.
Ilyen előfordul. Régen telepíteni akartunk egy átjátszót Őcsény-Kab hegy viszonylatban Mórágyi rögön. 5ésfél órát gubbasztottam egy árbocon amire feladtuk. Kiderült, hogy közben egy másik csapat felment Kab hegyre karbanntartani és beleejtettek az átjátszóba valami fém tárgyat amitől nagy szikra kiséretében megállt az átjátszó. Akkor még nem volt mobiltelefon. Amikor megkérdeztük a tagállomásokat azt mondták, hogy minket jól hallanak de a sok birka azt nem mondta, hogy csak minket hallanak.
Szerintem ez egy csúszólapátos kompresszor .Valamikor a nyomdaiparban dolgoztam,ott sok helyen használják ezt a típusú kompresszort. Van fémlapátos és grafitlapátos változata. Nagyon régen gyértottak még bakelitlapátost. http://hu.wikipedia.org/wiki/Kompresszor
Kínaiból a Wouxun egész jó. Fél OFF: elérték az ilyen áraikkal, hogy szépen rárohadtak a hazai nepperekre a HT800-ak, FTH2010-ek, 7010-ek.
BRG cuccokból összesen egy fali táp+akkutöltő kombóm maradt, azt rendberakom, olyan szép :-). Pár éve volt egy halom javítóanyagom (FM10-164), időben szabadultam tőlük.
Sok panelból kivettem a tekercstesteket, a többi a szemétbe. A hátam közepére nem kívánom a hunos (hun érintkezik, hun nem) elkókat, trimmereket, rapszodikusan vándorló értékű ellenállásokat.
A cirillbetűs jószágokkal ilyen téren ki vagyok békülve.
Hasonlót már láttam, amit szét is szedtem. A dugattyúja egy nem hagyományos forgattyús tengelyes, hanem forgódugattyús, a wankel motorhoz hasonló megoldás. Tehát a dugattyúnak nincs lineáris mozgása, csak forgómozgás, ami igen gazdaságos üzemet eredményez.
Most kaptam egy vákumszivattyút.Nem szeretném szétszedni de kívülről nem tudom megállapítani, hogy milyen rendszerű? Az adat táblán még típust sem találok.
Ha valakinek ismerős és tud róla valamit akkor kérem jelezze.
"Elégséges-e a számítógépről történő programozáshoz a gyári CAT-kábel?"
Nem. Nem elég. A kábel egyik oldalára kell venned előszöris egy PC-t (talán Mac is jó) méghozzá olyan csatlakozóval ami a kábelen is van. A kábel túlvégére pedig kell venni egy a kábellel kompatibilis rádiót. olyan rádiót válassz amilyen a kábeledhez illik..
de ez még nem elég. Elő kell fizetned egy áramszolgáltatónál (pl. ELMŰ) mert anélkül egyik se fog működni. sőt javaslom mindezekhez egy fedett épületet is biztosíts, mert anélkül egy nagyobb esőben tönkremegy a PC és a rádió is, a kábel is beázhat...
"A CAT-kábel igényel-e valamilyen driver előzetes telepítését a soros- illetve az USB-csatlakozós kivitelnél?"
Csak, hogy tiszta legyen a kép, hogy mi is volt a(z) (egyik) kérdés:
"Elégséges-e a számítógépről történő programozáshoz a gyári CAT-kábel? A CAT-kábel igényel-e valamilyen driver előzetes telepítését a soros- illetve az USB-csatlakozós kivitelnél?"
Soha, egyetlen hozzászólásomban nem ejtettem arról szót, hogy meglenne a kábel. Így aztán arról sem írhattam semmit, hogy elkadtam volna a rádió programozásában.
Ha úgy érzitek, hogy a fent idézett két részkérdés bármelyikére válaszolt itt valaki, akkor attól itt a fórumon elnézést kérek, és eltűnök a fenébe. Amennyiben viszont kényszerűen be kell látniuk az itt fikázóknak, hogy ezekről bizony semmit nem mondtak, akkor viszont én várom el a kioktatásért, a gúnyos megjegyzésekért a nyilvános elnézés kérést!
Így volna korrekt.
Amúgy pedig a részemről sincs harag, sértődöttség.
Mindenesetre hajdan úgy tanultam, arra kell válaszolni, amit kérdeznek. Ennyire egyszerű.
És mivel állítólag a Google a barátunk, én sem segítek, milyen is az Aniconál megvásárolható, az általa a készülékhez ajánlott CAT-kábel.
A sorok között már rég látszódott, hogy itt kevés lessz a segítő szándék és a jóindulat. Ő maga sem tudja mi a gondja, akkor hogy segít neki. Végig vaktában lövöldözött. :-)
mert minden kábel egyforma felépítésű. van amelyeken az egyik oldalán a fej is cserélhető, Yaesu, Kenwood, Motorola, stb (programozó/cat) egyre megy. 3db ér van: gnd+rx+tx. PC oldal pedig USB vagy soros.
ha 15eFt feletti akkor márkás, ha 5eFt alatti akkor gyanítom kínai gyártmány. elfelejtetted linkelni hogy mit ajánlottak.
javaslom ha usb-hez ragaszkodsz akkor egy Win8-as laptoppal menj és próbáld ki felismeri-e a PC. rádióra nemis kell feldugnod, csak PCre.
Win7 laptoppal legalább chipteszterrel ellenőrizd hogy Pl-2303HXD chipsetes-e mert különben csak azzal a winnel fog menni semmi mással, PC upgradekor dobhatod ki a kábelt.
Anicótól vásárolt garanciális rádióhoz és kábelhez "nekünk" mi közünk?
Felhívod őket visszaviszed, reklamálsz, fogyasztóvédelem, stb. ami csak szimpatikus neked. Veszel új rádiót új szoftverrel, reklamálhatsz a gyártónál is, hogy mi ez a f.talicska ha nem megy neked. Ez az egész csak pénz kérdés.
Vagy.
A google a barátod, keresgélsz, tanulsz megkeresed magad a hibát! A Te hibádat. Nem kell mindig várni a sült galambot. :-)
Már bocs, de ez a fórum nem egy ideális éllettárs aki minden bajban segít :-D
Már megbocsáss, de mi köze van egy Kenwood kinézetű, USB-s programozó kábelnek a Yaesu FT-817ND-hez, az Aniconál ajánlott CAT-kábelhez? A kérdés ugyanis arra vonatkozott.
De hogy ne raboljam a drága időt, kényszerűen kiszállok.
ugyan nem közvetlen neked céloztam a hozzászólásaimat, de ha figyeltél még idéztem is tőled, és a kérdéseid (30557) meg lettek válaszolva.
én ezért váltok USB kábelről sorosra. A gagyi csípőfogóval javítva. De ugyanezt látom már az anico-nál is. rákényszerültek hogy 3.fél szxr minőségű kábeleit is árulják, nemcsak a márkatermékeket.
ax.25-öt 20éve használtam aktívan. Már akkor is volt IP-re lehetőség. Építettem volt egy Z80-as TNC2-t 9k6 g3ruh modemel, de az utóbbi 20évben kihalt a packett.. :(
..ma már ha 100kbps-nál járnánk talán labdába rughatnánk
Nem Windows-Linux vitáról van szó és rádiós vonatkozása is van. Tavaly elkezdtünk kialakítani egy keretrendszert, ahol a TCP-t rádiós linkek viszik tovább. Hasonlóan az AX.25-höz, itt is három lehetőség van: a rádió tudhat fogadni és kezelni közvetlenül digitális jelfolyamot; a gép és a rádió között van egy modem; a hangfrekvenciás jelkombinációkat a gép hangrendszere kezeli. Egy szükséghelyzeti kommunikációban a harmadik megoldás volna a legcélszerűbb, mert akkor gyakorlatilag bármilyen rádióval "befoltozhatók" volnának a kiesett hálózati ágak. Igen sokat szívtunk a "nagyjából szabványos" megoldások és bizonyos oprendszerek védelemnek álcázott korlátozásai miatt, és a rádiós résznél is a régebbi vagy házi építésű készülékekkel volt a kevesebb baj.
A Linux/Windows vita örök ellentéteket gerjeszt, szerintem nem kéne belekezdeni. Ezért én most nem is foglalok állást, csak szerintem jobb lenne ha ti sem offolnátok szét a rádiós topikokat ezzel, mert itt nem ez a téma. Köszi előre is a többiek nevében IS.
Vannak tisztességes operációs rendszerek és van a Windows. Mivel a soros port kezelése meglehetősen szabványos (CCITT vagy ITU-U Orange Book V.24 és V.28 fejezete), ezért a chipgyártók helyzete egyszerű: ezt a szabványt kell tudni, vagy legalább ennek subset-jét, az RS232-t. A Windows - állítólag védelmi megfontolásokból - nem engedi, hogy a felhasználói programok közvetlenül hozzáférjelen a portok regisztereihez (8250,-51,-55, stb. regiszterei). Ettől persze még hozzá lehet férni, csak "ki kell cselezni" a kölünböző Windows verziókat. És itt kezdődnek a kompatibilitási problémák...
Tehát amelyik gépen csak win3.11 fut, az nem korszerű?? 8-()
más megközelítés: ma már nem lehet legálisan XP-t vásárolni (legfeljebb valami tripla feláras rendszer mellé).
nézz szét a boltokban: akár online akár bevásárlóközpontban. Csak W7-8 -al lehet PC-t vagy laptopot venni (vagy freeDOS-al a Linuxosoknak) XP-vel nem.
(és most haggyuk ki azt a verziót hogy valaki LOP hozzá crackelt XP-t, és azt is hogy tripla áron vesz valami 'ultimate' verziót, ami mellé legálisan lehet XP-t telepíteni - mert home verzióhoz nem adnak ilyen licenszet.)
tehát az utóbbi években (és a jövőben) várárlókra (köztük magunkra is) gondoljunk..
Jó hogy mondod. most elolvastam az alapkérdést, mert eddig csak a programokról esett szó, a driverről nem:
"..kábel igényel-e valamilyen driver előzetes telepítését a soros- illetve az USB-csatlakozós kivitelnél?"
Win XP-7-8 -on is mindenhez kell driver. a sima soros porthoz is, a különbség az hogy vannak egységes perifériák, amihez az oprendszer már eleve tartalmazza ezen drivereket. ilyen az alaplapi soros port és a képen mutatott DeLock USB-soros átalakító is. nem kell hozzá CD, még a gyártótól (delock) se lehet letölteni, mert a win beépítve tartalmazza (vagy önállóan letölti a netről a whql drvt).
Természetesen az XP-mód és hasonló emulátorok semmilyen hatással nincsenek a (periféria) driverekre, így nem lesz jobb tőlük az előző oprendszerre írt (=működésképtelen) driver..
a kínaiak csak azért spórolnak hogy olcsóbb legyen, ne kelljen kifizetni a jogdíjat - ezért inkább hamisított chipet szerelnek be. nyilván az eredeti Yaesu kábel drágább (mint a kínai) de legalább működik és van support.
A sima soros kábelhez már nem kell driver - Mert elvileg a PC azt már tartalmazza. De az USB kábelben levő USB/soros fordítóhoz már kell. Ilyen van a programozókábelekben is.
HibaA(z) "Címzett" mezőben lévő orion9391@gmail.com. címet nem ismerte fel a program. Kérjük, győződjön meg arról, hogy minden címnek megfelelő a formátuma.
azért vannak emberek akik nem akarnak retro öreg gépen dolgozni, vagy ismerősnél, kitelepüléskor 'felsülni', mert ott korszerű W7-8 gépek vannak csak..
és ha vesznek új PCt, laptopot (Az új gépeket az XP képtelen kiszolgálni mert a gyártók már nem írnak eszközillesztőket csak Win7 Win8-hoz) akkor ne kelljen a rádiós kábelt kidobni, újjat venni - ahogy én jártam.. jobb előre gondolkodni, vagy legalább tudni a dolgokról.
új gépre laptopra ilyen soros portot vettem mostmár ami W7-8 kompatibilis:
ebbe bedugható a soros portos rádió- programozó/CAT kábel...
625-ön, AM-ben az UVB76 most is megy (meg mindig is...), leveri a rádiómat. Félelmetes.
Ne is mondd, hétvégén kivittem a "vadonba" a 326-ost (mindenféle QRM-generátortól jó messzire), a csapattársak is ezt a frekit emlegették. Kb. olyan erővel szólt, mintha a szomszédban lett volna.
Igen, ez így van. Ha írsz mailt a címemre ott megbeszéljük a mixw-t. Nekem fülre a legjobban a ROS üzemmód tetszik, de nem tudom dekódolni.
Azért én bízombenne, hogy még sokáig lesz mit hallgatni. Ha más nem az amatőrök és utility állomások körében biztos maradnak "analóg" üzemmódok is. Sajnos a műsorszórásban egyre több a DRM adó. A rádiókba egyre többen szerelnek olyan kimenetet aminek segítségével számítógéppel dekódolni tudják a DRM-et, de abban semmi élvezet nincs.
Mikor múltkor Pesten jártam, nekem is feltünt az alogper a külügymin tetején. Én MiXW-t használok, ott be lehet állítani a sávszélt és a baudot, de nem tudom eldönteni sebesség alapján. Ez pont ugyanolyan, mint 447 megán vannak ezek a szolgáltatók packet állomásai. Hiába hallom, ha nem tudom a sebességét. Ezt például sikerült megfejteni, mert szabályosan ad/adott:
A videó nem az én művem, de a kód alapján találtam a videóra. :)
Ismeri a SITOR, SYNOP, POCSAG nevű módokat is, de az egy dolog.
Ha nem tudom mit hallok, cseszhetem.
Sokmindent (mindent) be lehet állítani a progiban, attól hogy RONDA.
Szívesen elkapnék pl valami jelentést, állapotot országok közötti követtségektől (itt is kint van a logper a külügy tetején, nem is egy, és a dipólok az Andrássy úton), de gyanítom, hogy valami lehetetlen módot állítanak be.
Semmi esetre sem 50, vagy 75 baud-ot, hanem 33+1/3.. Amit csak a két végponton lévő szoft tud.
Jó párszor felbosszantottam magamat rajta, de valószínűleg ismerethiány miatt esélyem se sok van.
Szerintem ebben Te tudnál nekem segíteni, nem én Neked :)
Ha military témát szeretnék látni, akkor az englishrussia honlapon kóborlok.
Minőség, komponált képek(!), és hihetetlen tartalom.
Én is belebotlok néha egy-egy ilyenbe. Meg ott 12 mega körül mindenféle CW és géptávíró adók vannak. Apropó van valami géptávíró dekóder program, ami felismeri a baudját egy géptávíró állomásnak? Általában a sávszélt vízesésdiagramm alapján eltalálom, de a baudot fülre nem mindig tudom megmondani.
Helyesebben: nem kell hebehurgya módon ismeretleneket minősíteni! Innen már stimmel.
Sajnálom, de a kérdés továbbra is elsikkadt!
Azaz, alkalmas-e az Anico-nál megvásárolható CAT-kábel a programozásra? Továbbá, ha igen, igényel-e külön meghajtó telepítést a soros- , illetve az USB-csatlakozójú kivitel?
A Kenwood programozásnál már találkoztam az alább említett driver-problémával. Annál a kérdés megoldott.
De ha egy soros csatlakozójú CAT-kábel, külön driver telepítés nélkül megfefel a célra, akkor szerintem sokkal inkább célszerű azt beszerezni, mint az USB-s kivitelt, már ha van a gépen csatlakozási lehetőség.
Annál szabatosabban megfogalmazni kérdéseket, mint ahogy azt az #30557-ben, egy korábbi hozzászólás szövegét szó szerint megismételve megtettem, valószínűleg nem lehetne. A minimális visszaolvasás nélküli minősítés viszont gondolkodás nélkül megy. Nem érdemel piros pontot.
Azt hiszem elég világosan fogalmaztam, amikor nem a rádió vezérléséről, hanem a memóriájának a feltöltéséről, azaz a programozásáról írtam, mint feladatról, kiváltandó a kézi adatbevitel nehézségeit.
Ennyi, nem több. De azért köszönöm a "tájékoztatást"!
csak megjegyzem hogy sok ilyen kínai USB kábelben hamisított chip van. itt olvasható a chipgyártó figyelmeztetése (pirosbetűs warning rész).
én is így jártam. WinXP-n jól működött, Win7-en híába töltöttem le a linkelt W7 drivert, működésképtelen maradt. inkább rendeltem soros (rs232) kábelt usb helyett..
CAT- meg adatkábelt persze tudok vásárolni náluk, de onnan, a kérdéseimre vonatkozóan ugyanannyi információt kaptam, mint eddig itt. Azt meg elég nehezen tudom elképzelni, hogy az adott készülék korábbi és jelenlegi használóinak ne lenne tapasztalata a kérdésekkel kapcsolatban, ne tudná pontosan megfogalmazni a készülék programozás követelményeit.
Csak megismételem a #30356-ban, március 19-én feltett kérdéseim:
Néhány kérdés a Yaesu FT-817ND-vel kapcsolatban. Tekintve, hogy egy kissé nehézkes a csatornák kézi rögzítése a készülék memóriájában, a hozzáértőktől érdeklődöm, hogy:
Milyen szoftverrel lehet az adó-vevő programozását elvégezni? Hol lehet ehhez a szoftverhez hozzáférni?
Elégséges-e a számítógépről történő programozáshoz a gyári CAT-kábel? A CAT-kábel igényel-e valamilyen driver előzetes telepítését a soros- illetve az USB-csatlakozós kivitelnél?
Végy egy négyzet alapút és egy köszörűt. Komolyan. Én is ilyen problémával szembesültem 2 hónapja és nem volt más megoldás. Azóta is kiválóan üzemel a rádió! :)
Erre a sávra nemigen vannak műszerek. Legalábbis az internetet kutatva nem nagyon találtam. Műszerezettség nélkül pedig nem sok értelme van belevágni. Nemde?
Nem rossz az RH munka, sokkal inkább rádióamatőr tevékenység, mint az átjáátszókon a gazdakör. Nálam sajnos nem játszik az RH, QTH adottságaibl kifolyólag.
23 centi: sok pénzt és energiát nem fektettem bele, csak kipróbáltam, "ha már" ott van a kézirádión. Kiderült, pár amatőrtársnak van 23 centis cucca, kicsit játszottunk oszt ennyi.
(A "CB szökevényen" meg még mindig jókat röhögök :-D.)
Hm. MGM és DV is van? Szimpatikus! Azt hiszem elkezdek aktívabban keresgélni ebben a témában.
Ami a szomszédokat illeti...nos az IQ messze több, mint 10. Normálisnak is mondhatnám őket, egészen addig amíg valami számukra ismeretlenről nem esik szó :)
Egyébként 2m / 70cm-en találkozott már valaki DV módokkal a simplexeken? Mert ahogy láttam, oda lettek kiosztva. De síri csend és hullaszag honol. Nemhogy DV :)
A digitális üzemmód nekem már régóta csábító és már régóta kísérletezgetek vele alacsonyabb frekiken. Elgondolkoztató. Érdemes lenne parabolatányért venni? Na vajon a szomszédok mit szólnának hozzá :)
GHz feletti sávokban a nagysebességű és nagy sávszélességű (akár több MHz) adásoknak van értelme. szerintem. packet és hasonló. nagy irányítottságú (pl. parabola) antennával. IARU bandplan. a Profi rádiózásban sincs már mikrohullámon analóg kommunikáció, de egyre általánosabb a nagysebességű (pl. >Mbps adatsebesség <256QAM moduláció) adat. ATV-t is említhetném de retro hangulatot árasztana miután a profik idén vezetik ki mint elavult és sávszélességpazarló technológiát az éterből.
Ugyanígy halott a 2m is. Ha nem beszéled meg előre a QSO-t vagy nem írod fel az aktivitást valamely fórum SOTA-témafalára, kicsi az esély, hogy válaszol valaki.
(leszámítva a hajnali kör-QSO-t valamelyik átjátszón)
És van valami dokumentációd, tananyagod, akármid a terjedésről? Jó lenne kicsit tanulmányozni. Esetleg emailben megosztanád velem? Milyen üzemmódok engedélyezettek 1,2 GHz-en?
Kicsit hasonló a 400 megához, ez is egyenesen terjed, mint a fény... de jóval kisebb méretű dolgokról is hajlandó visszaverődni, szeszélyes ls vicces dolgokra képes.
Csináltak már QSO-t utasszállító repülőgépről visszaveretetett hullámokkal. Amíg elment a repcsi, létrejött az összeköttetés.
SHF versenyeket leszámítva, ne számíts túl nagy aktivitásra.
Leginkább a terjedés érdekelne a Gigahertzes tartományban. Pár amatőrtárs és én már egy ideje ilyesmin törjük a fejünket, hogy magunk mögött hagyjuk a 70cm világát is és magasabb frekik felé lépnénk.
Azonban vajmi kevés dolgot találtam erről a neten. Akár magyar vagy angol oldalakon.
Adva volna egy olyan probléma, miszerint egy Titán nevű készüléket (legalább az adó részét) kellene életre kelteni és áthangolni az amatőrsávra. Van valakinek ebben némi jártassága?
Szerintem a klasszikus inverteres megoldás. Egy FET egy kapcsüz. IC-vel egy ferrit trafót etet és a túlvégéről egy visszacsatolás a stabilitásért.
Persze kérdés, milyen teljesítmény kategóriáról van szó. 12 V-nál már a power FET ideális kapcsoló. Jól megválasztott diódákkal felesleges zaj sincs. Illetve autós inverterek és laptop tápok szűrő cuccait fel lehet használni. Fém doboz, oszt jónapot.
Milyen kialakítást javasoltok feszültségnövelő DC-DC áramkörhöz, ha a minél jobb hatásfok az elsődleges szempont? 12-48V-ról 200V. Ha lehetséges, minél kevésbé zavarja a rádióvételt.
Segitséget kérnék, van egy sdr 1000 es gépem, most kaptam végerősítő nélkü.
Win 7 re akartam telepíteni a programját de ne siikerült, most xp vel próbálkoztam az se ment.
hangkértya audigy 2zs, usp2lpt kábel eredeti, de nem ismeri fel semmi, halfzmann#sofrare, sárgán violágít az 1 db led ami a csatiba van. Nem tud komunikálni a számító és az adóvevő között. A szoftver ami működik is az kellene nekem ha tudsu segíts légyszi.
Kicsit böngészgettem a neten, google-ban keregéltem rá az IARU Region 1 VHF és UHF BandPlan-ra. Többek között itt is megtaláltam a magyar vonatkozását:
Ma este beszélgettem rádión pár amatőrtárssal. És felmerült egy kérdés ezen táblázatok böngészése közben. Mi számít DV-nek azaz Digital Voice üzemmódnak? Gyakorlatilag minden ami a közforgalomban fellelhető, amatőrök számára megvásárolható és digitális hangátvitelt biztosító eszköz? Mondjuk a D-Star?
Igen ez valóban ismert. De vajon ebből mennyi és mikor fog nálunk megvalósulni? Mint itt korábban is írták, nálunk kissé kusza a 70cm sáv és sajnos felém a kapunyitók, táviránmyítók, riasztós eszközök miatt a szimplexek használhatatlanok :(
Pl. ebbe a táblázatba hova sorolhatunk be egy digitális D-Star Icom kézirádiót?
- gondolom a vegcel az hogy toekedjunk az eus szabalyozashoz, megnezed a nyugati orszagok freki ki/fel-osztasat es megtudod kb. merre kene tartanunk :)
Oké, köszi ... csak nem számoltam, mert a 10 MHz olyan bőnek tűnt, de 432-433 az másra foglalt, akkor nyilván csak úgy fér bele 7.6, ha 432 alatt van a felmenő. Amire én gondoltam az csak 5MHz-es (USA) shiftnél fordulhatott volna elő.
"a felhasználók eddigiekkel ellentétben legálisan használhatják a környező országok átjátszóit is."
Tudom, hogy csak idéztél, de tudsz-e (vagy bárki más) valami arról, hogy miért ne lenne (lehetett) legális olyan átjátszó használata ami felmenője Magyarországon engedélyezett frekvencián van (ezen adok), lejövője viszont nem, de vehető. Egyszer felvetettem hasonló kértdést az EchoLink-el kapcsolatban is, hogy végül is olyan frekvenciákon lehet vele beszélni ami Magyarországon egyáltalán nincs kiadva. A lejövő ág ugyanis nem én vagyok, hanem egy önálló saját hívójellel rendelkező jogosult rádióállomásé ami ráadásul nem esik a magyar jogrendszer területi hatálya alá. Elsősorban a jogi aspektusa érdekel, nem a hallgatólagos gyakorlat.
Néhány szót szeretnék szólni a 2013-as tervekről. Az FNFT módosítás alapján a 70 cm-es amatőrsáv kiterjesztésre került. Ez elég régóta fennáló problémánkat tudja megoldani. Egész Európában minimális kivétellel gyakorlatilag mi vagyunk az egyetlen ország, akik 70 cm-en -1,6 MHz-es shiftet használunk. A 70 cm-es amatőrsáv nem kizárólagosan a miénk, azt más felhasználók is használhatják, használják. Sajnálatosan például a nagyon nagy tömegben előforduló rádiós távirányítók (gépjárművek központizára-riasztója) pont az átjátszóink felmenő frekvenciáit használják. Ez relatíve nagy sávszélességű, ezért nem hallható a létrehozott zavar, de spektrumanalizátorral jól látható.
A 70 cm-es sáv kiterjesztésével lehetőségünk nyílik 7,6 MHz-es eltolású átjátszók használatára. Viszont ez felvet néhány műszaki kérdést, amit meg kell oldanunk. Ilyen többek között az, hogy nem minden átjátszó antennája működőképes. A rádiók azonban tipikusan képesek működni ezen a frekvencián is. Lehetőség nyílik arra is, hogy a 70 cm-es átjátszók antennarendszere egyszerűsödjön. Üregrezonátor nélkül is egy sima duplex szűrővel lehetséges a közös adó-vevő antenna használata.
Mindezen műszaki lehetőségek és kihívások megbeszélésére létrehoztam egy levelező listát, összefogva az átjátszók üzemeltetőit.
Az átállást véleményem szerint nem egységesen egyidőben, hanem folyamatában, néhány év alatt hajtanánk végre. Természetesen ezt sem érdemes kötelezővé tenni, mert az mindenképpen nem kívánt ellenálást, vitát váltana ki. Amikor már az átjátszók többsége az új sávrészt fogja használni, a többi üzemeltető követni fogja őket. Ezt a folyamatot erősíteni fogja, hogy a felhasználók eddigiekkel ellentétben legálisan használhatják a környező országok átjátszóit is.
Jelen pillanatban a szóbajöhető frekvenciák megfigyelése folyik, új rádióengedély kiadására csak a MRASZ nemzetközi frekvencia koordinációja után van lehetőség.
Rendkívüli AM vétel volt tegnap délután. A párás időben Budaörs felett 200 méteren jól hallható volt Kaposújlak reptere. Azonos frekin van LHBS-el. De elvileg nem lehetne ilyen alacsonyról "odalátni".
Attól félek, hogy ez olyan középső sávos mert 170 felett egyáltalán nem megy, 145-ön legalább ad de rendesen nem vesz. Holnap megnézem, hogy csak érzéketlen vagy egyáltalán nem vesz. Nem szívesen csavargatnám, csak ha nagyon muszály mert semmilyen alkalmazást nem találok neki.
Ez is Yaesu, csak német rendelésre készült. Echte tüchtig japán.
Sokáig gyártották a családot, elég sokféle proc panellel.
De a lényeg, hogy sikerült.
Ha érzéketlen, valszeg más sávrészre készült. Az érzéketlenség más, mint ha nem is venne egyáltalán. Erre is van esély, hogy ott már kiakad a VCO. Csak ekkor és szigorúan csak ekkor szabad ahhoz hozzányúlni!!!
A vevő bemenő tekrenceken lehet sokat javítani az érzékenységen. De pl. D sávúból soha nem lesz rendes amatőrsávos. Ahhoz hangolókondikat is kellene cserélni, ami felejtős. Általában 1 sávrésznyit át lehet húzni. Tehát C-ből B-t például.
Illik nagyon pontosan jusztírozott hangolópálcát használni a kis ferritekhez, mert biztos 2 évtizede jól belakták a helyüket.
tehát beteszed az átjátszó lejövő frekijét szimplexbe a csatornára. Ha ez megvan, beállítod a felmenőt a VFO-ban mindent úgy csinálsz mint amikor eltetted szimplexbe, de amikor villog a csatornaszám akkor nyomod a PTT-t és a memorizáló gombot.
Pedig stimmelnie kell. Nekem is volt egy Ricofunk RTH-2006-osom. 10 évig használtam. Ugyanaz mint a Yaesu FTH-2006 csak ezt Németországban gyártották. Úgy kell beletenni a frekit ahogy XANTI írta.
És azért érzéketlen, mert a VCO nem oda van optimalizálva. Szétveszed kétfelé és ott van a belső fém dobozon két csavar, a bal oldalra eső alsó csavarral tekered de óvatosan mert törékeny grafit rúd. Ezek be voltak jelölve A B C D típusokra, a tied valószínűleg a D lesz ami 160-174-ig van belőve és azért koki süket amatőrsávon. De le lehet odáig tekerni. Akkor meg a felső sávokat nem fogja venni.
Ez nem stimmel mert a fiam közben kitalálta. Ez nem olyan... :-) Mondja, hogy a HA5BRG oldalain megtalálta. Viszont ez a dög 2006 ami nem is Yaesu hanem Ricofunk de ugyanolyan az amatőr sávon ad ugyan de olyan érzéketlen mint a bot. Indítja a Galyát de nem veszi.
Külön kell beadni a vételi és utána az adási frekit a memóriába, de csak az első 6 használható erre a célra.
Először beírod a vételit egy adott fiókba. Megtanítod vele szimplexként. Utána az adásit ugyanoda, annyi eltéréssel, hogy mielött benyomnád másodszor a VFo/memo gombot a rögzítéshez, elötte megnyomod a PTT-t és nyomva tartod a memorizálás közben.
A VFO üzemben csak belső jumper átforrasztással lehet shiftet állítani. De ez zavaros, mert sokféle vez.panel és firmware van.
Nagy élmény KH vagy RH AM műsort hallgatni ISB-ben. A REV251 vevő (is) tudja azt gyárilag, hogy egy sztereó fejhallgatóra kiadja a két oldalsávot külön. Ha így hallgatjuk az amúgy monó adást az valami csoda. Még a Kossuth rádió is olyan mint ha egy óriási csarnokban hallgatnánk. A távolabbi RH műsorok olyanok, mint ha az a csarnok forogna is. Szédítő....
Nektek mennyire zavarja a számítógép/laptop a rádióvételt?
Sajnos a laptop kapcsitápja, és maga a gép is erőteljes zavaróadó 14070kHz-en, kábelen csatlakoztatva is.. Készítsek 18V-os trafós tápot toroiddal?
Szükségmegoldásként telefonnal rögzítettem a vételt, majd lejátszva dekódoltam a Digipannal a PSK31 adásokat. Tetszik, hogy ezen a frekin egész nap "zajlik az élet", és szerencsére a zaj is kicsi(ha a szgép kikapcsolt).
Én úgy gondolom, akkor lehet gond, ha az egyik adó szinte a szomszédban van. Képes elnyomni a távolabbi adásokat.
Fullra azonos frekivel adó 2 AM adót még nem próbáltam adásra kapcsolni, és nem vizsgáltam egymásra hatásukat, és az érthetőséget. Ha eltérő a 2 freki, a különbségi frekvencia megjelenik. AM vivőnél szinusz sípolás formájában. CB-n terjedéskor gyakran előfordul, azonos csatin az AM és SSB adók egy időben beszélnek. Ekkor AM rádión BFO nélkül is érhetővé válik az SSB(ha kb. frekin ad az AM-es).
Mikor még nem volt SSB-s rádióm, egy kis teljesítményű AM/FM rádiót kapcsoltam adásra műantennával. Megfelelő távolságra a vevő AM-estől szépen demodulálta az SSB-s adásokat. Túl közel hozzá elnyomta azokat. Ezt csak mint érdekességet említem, érdekes kísérlet volt.
Sőt megfelelő frekiválasztás esetén megjelent az 540kHz különbségi freki, Lajos bácsi rádiója hallható volt. :-)
Rádiófüggő, hogy az erősebb AM adás alatt mennyire hallható a gyengébb. [nagyjel tűrés, AGC konstrukció, stb.] Mivel az AM a gyakorlatban jól bevált, nem nagyon noszogatták a fejlesztőket gyökeres változtatásokra. Épp'hogy sőt, (szerintem) a költségek miatt. Szemben a költséghatékonysággal, műszaki érveket nem olyan nehéz találni mellette vagy ellene. A hivatkozott "capture effect" sem más, mint a több felhozott érv egyike.
Ámbár:
Egyszer valaki véletlenül rátette az utazótáskáját az adást indító lábpedálra. Elég sokáig blokkolta így a frekvenciát, de az azonos körzetben, hasonló teljesítménnyel indított adások mégis többé-kevésbé érthetően "lejöttek". (későbbi rádiókban lehetőség volt 1-3 perces adásidő korlátozásra, részben a hasonló "beragadt PTT" esetek, részben a túlmelegedés elkerülésére)
Ez az elment gyakorlatban annyit jelent hogy egy leadott közlemény rádion akkor van , volt leadva ha azt az ellenállomás betű szerint visszaismételte, magnóra ment, valamint be-
tű szerint leirásra került. A magno egyik csatornájára a pontos idő rögzitődött mindennel párhuzamosan. Valamint az összes leirás időrögzitéssel szignózva. Itt kezdődik a forgalmazás.
Minden rádiórendszer olyan jó amilyen a leggyengébb pontja: rendszerint az ember. Huszonév hallgatódzásának a tapasztalata szerint a mentősök nagyon fegyelmezetten, korrektül rádióztak. A tűzoltóké is elment. A rendőrök hááááát...
Emléxem, volt egy szellemes megoldása, hogy az AM vivőre rászinkronizál (PLL) a vevő BFO-val, majd az alsó és felső oldalsávot külön-külön demodulálja egyféle "sztereo" vevőként. Nagyon tetszett és kacérkodtam a megépítés gondolatával, de a lustaság és az idő .... bár még nem késő.
A gyakorlat az , ha a rendőrt kiküldik autóval egy helyszinre pl . tűzeset , akkor rácsapja az ajtót a rádiora és elmegy bámészkodni, hivhatja őt az üti , amig meg nem unja a
bámészkodást. Emiatt ha az ütinek tájékozodni kell valami miatt akkor a tűzoltó hirközpontot hivja , lévén ott a rádioforgalmazási fegyelem nagyságrendekkel jobb. Ezt a mindenkori
rendőr üti közölte ha rákérdeztünk hogy miért nem a kintlévő rendőröket hivja.
FM-nél az összenyomásnak érthetelen katyvasz a vége. Nemrég épp láttam a Légikatasztrófákban, hogy az erősemm AM adó elnyomta a gyengébbet. Nem hallották meg, emiatt sokan odavesztek.
"Ha viszont az lenne a feltétel, hogy ha a rendőr csak egyszer is nem tud kapcsolatba lépni az ÜTI-vel akkor agyonlőnék akkor már kevés élő rendőr lenne és elég hangosan tiltakoznának a változtatás ellen."
A rendőrt, vagy az ÜTI-t? :-)
Úgy értelmezhető a mondatod, mintha a rendőrök könyörögtek volna a Tetra rendszerért a régi FM-es frekik helyett. A régi féltégla rádiók "intézkedés eredményességét elősegítő eszköz"-ként is használhatók voltak. :-D
Információt szeretnék kérni. FTH-7020 kézi adó-vevőt hány csatornára lehet beprogramozni? Nekem minimum 1től-16ig kellene (tizenhat csatorna). Tudja e a 6,25khz es lépést programozásba? PMR csatornákra kellene beprogramozni. Esetleg foglakozik a programozásával valaki? És mi a maximális teljesítmény amit tud? Maximum hány voltal táplálható?
nem cserélték FM-re. (Azaz az erősebb adó aktiválja a limiter fokozatokat, emiatt a gyengébb próbálkozása nem hallható) Az SSB rövidhullámon bevált, de pl. a szelektív hívás [SelCal] a doppler miatt bizonytalan. URH-n nem tudok próbálkozásról sem.
A zsúfolt légterekben elfogytak a frekvenciák, az amerikaiak valamilyen speciális trönkölt megoldásban látták a megoldást. Mivel ez nem kompatibilis a meglévő technikával, a világ összes rep. rádióját földön-égen le kellett volna cserélni. "persze, majd valahol Afrikában, egy décéhármason, észnél vagytok?" Ezért inkább a kezdetben 200, majd 100, 50, és 25 kHz-es rasztert 8,33 kHz-re változtatták. Az újonnan szolgálatba állítható frekvenciákat adás és vétel oldalon is 2,5÷2,7 kHz-re korlátozták, ezért csak fóniára használhatók, az eredetileg is használt raszter frekvenciáknak pedig a lehetséges legnagyobb sávszélességet biztosították a klf. adatkommunikáció nagyobb sávszélesség igénye miatt. A kompatibilitás megmaradt. De ahogy olvasom, az idő most már a CLIMAX-nak dolgozik:
Ha sérül is, a forgalmazás érthető marad, "átmegy".
Ha akkora lenne a repülés biztonsága, mint a digitális rádiózásé, nem unatkoznának a bulvárlapok újságírói (nagy bánatukra csak egy címlapja van az újságnak), épeszű ember meg nem ülne gépre.
BS sincs már 520-on Budaörsön. Mivel a reptér MRSZ kezelésben van, frekihasználatot kellene fizetni. De a reptér besorolása nem engedi meg a műszeres megközelítést, így csak gyakorlásra volt jó.
Ez nem probléma ma már. Nagyon sok gépen ott a műholdas internet az utasoknak is.
A GPS is elég fürge műholdakkal dolgozik bő 2 évtizede.
De a világ nagy részén kell tudni kezelni egy helyen, egyszerre a "fatengelyes" kis sportgépet, meg a csoda repülő kisvárosokat.
Annyi gond lett az elmúlt 2 évtizedben, hogy elfogytak a frekik. Ezért tart az átállás a 8,33 kHz-es raszterre. De a repülésben egy gép, egy berendezés átlagos élettartama 30-40 év!
Ma is vidáman repkednek a 70-es években gyártott Cessnák. Sőt, világháborús DC-3-ak is vagy 100-150 példányban. Persze rendszeres nagyjavítások után.
Így még mindíg más dimenziókban gondolkodnak. SZERENCSÉRE sokszor nagyon más srófra jár az agyuk.
Javításra is előfordul még a tranzisztoros kor elejéről származó rádió, műszer.
Azért AM mert a légiforgalomban a kisérletezés illetve a müszaki csingilingikkel való próbálkozás nem megengedett mert nagyon veszélyes lenne. Ha AM-ről pl FM-re kéne áttérni akkor EGYSZERRE a világ összes repülőgépét és irányító munkahelyét át kéne állítani. Mivel a repülésben még egy csavarnak az ára is sokszorosa a közönséges szerkezeti alkatrészeknek ezért egy ilyen átállás horribilis pénzbe kerülne amit a légi fuvarozó ipar nem vállal be. Pl. a rendőrségnél minden további nélkül bedobnak valami rádiónak csúfolt ketyerét aztán lesz ami lesz. Ha viszont az lenne a feltétel, hogy ha a rendőr csak egyszer is nem tud kapcsolatba lépni az ÜTI-vel akkor agyonlőnék akkor már kevés élő rendőr lenne és elég hangosan tiltakoznának a változtatás ellen.
Nem voltak olyan súlyú technikai gondok, ami ne tette volna lehetővé a nagyon sokkal szélesebb tájékoztatást. Akár a Facebook, ahol a civilek lám tudtak, mert akartak kommunikálni. Akár a kis műsorszórók, akár a nagyok. Akár célzott cellákba menő SMS IDŐBEN!
Mert nagyon más volt a baj Szabolcsban mint az M1 mentén.
A fel nem vett segélykérő vonalakról és honlapokról nem is beszélve!
Fej nem volt a cselekvéshez. A kezek meg lettek volna.
10 pont! Ebbe az "erőszakolt műszaki fejlesztés" irányába megy el Csák Noriszunk is. Jó játék az egyre bonyolultabb digi, de pont azt veszti el az amatőrrádió, "amiért jó" és megbízható.
Talán nem véletlen, hogy a légisáv analóg, VHF és AM.
Szintén gratula, nézni is öröm, más , katasztrofavédelmi párbeszéd: sokmindent eldönt amit a bádogos meghatározott, a jogosultság , a kötelesség , valamint a felelősség , valamelyik
állandóan felmerülne egy adott szituációban. Vagy mindegyik. Namármost ezeknek minden helyzetben meg kell felelni aki részt vesz a dologban, egy hobbiból , romatikus kalandvágy-
ból rádiozó nem biztos hogy hajlandó, vagy nem tud ,vagy nem akar. Nem véletlenül szankcionálták a ,,semmittevő figyelés " szabályainak megsértését anno . A partvonalon kivülről
valóban egyszerűnek látszik, az erőszakos műszaki fejlesztés sokszor becsődöl, ha az emberi tényező ki van zárva.
Pedig az igazi nagfrekis embör igyekszik minden milliméter bekötést megspórolni. Nem az esztétikának, hanem az elektronyoknak kell tetszeni. Azok meg szeretnek ponttól pontig a legrövidebben közlekedni.
Pontosan ezért állok értetlenül. A mostani katasztrófa szerveknek nincsen(!) rövidhullámú technikájuk. Az egykori PV-nek,(urambocsá)a munkásőrségnek,talán még a vasútnak is volt. Az most más kérdés,hogy ki mennyire tudta használni,de legalábbis elvi lehetőség volt az együttműködésre az amatőrökkel. Talán a katonáknak még van,de ők meg már alig vannak.
Tehát,ha én,mint amatőr állandóan bevethető mobil technikával rendelkezem is,az mire jó? Mutogatni. Azt sem tudják,akiknek kellene,eszik-e vagy isszák?
"Mennyé a kordonontúlra öcsi,mert itten katasztrófa fennforgásossága eszközlődik."
Gyakorlatilag ugyanez a helyzet az URH állomással bíró amatőrtársakkal is.
El kell ismernünk,hogy ebből a szempontból a CB és PMR rádiósok sokkal többet tudnak tenni a rádióamatőröknél. Mégpedig azért,mert többen vannak,pillanatnyi önszervezőképességük hatalmas nagy rugalmasságot tud teremteni.
És akkor rátérnék valamiféle akcióterv létének szükségességére,de ez az írásom elején taglaltak miatt tárgytalan.
Általában minden rádiórendszer akkor és csak akkor ér valamit a gyakorlatban ha azon éjjel nappal figyel valaki bekapcsolt és üzemképes, nem lehalkítot, stb. rádióval olyan aki intézkedni tud és jogosult. Minden más esetben linkre meghatározni egy vészhelyzeti frekvenciát az teljesen haszontalan, értelmetlen.
A különféle szervek sem tudtak egymásról hála a milliárdokért összehordott EDR rádióknak. Erre mondta egykori meteorológiás főnököm, hogy "nem való a parasztnak a technika".
Néhány kérdés a Yaesu FT-817ND-vel kapcsolatban. Tekintve, hogy egy kissé nehézkes a csatornák kézi rögzítése a készülék memóriájában, a hozzáértőktől érdeklődöm, hogy:
Milyen szoftverrel lehet az adó-vevő programozását elvégezni? Hol lehet ehhez a szoftverhez hozzáférni?
Elégséges-e a számítógépről történő programozáshoz a gyári CAT-kábel? A CAT-kábel igényel-e valamilyen driver előzetes telepítését a soros- illetve az USB-csatlakozós kivitelnél?
Mert nem volt egyetlen ember sem, aki infót tudott volna átadni, tekintve, hogy nem volt mit. Meg felhatalmazás, stb. A telefonokat nem volt aki felvegye, a honlapok lefagytak. Milyen infót is tudtak volna továbbadni?
Mindegy. Fedje sűrű homály az ilyen szégyenteljes dolgokat. Csak a plecsniket osszák szét egymás közt.
már egyszer talán linkeltem ... itt egy megyei ciivil vészhelyzeti rádiós szerveződés weblapja: http://www.rivcoraces.org/ ... hogyan csinálják máshol. 350 ezer emberre vigyáznak.
Így utólag Kellett volna egy felvételt csinálni milyen segítség nyújtás ment 14.-én éjjel az Enyingi műsor szóró a cb közép 40 az FM22 és a 146.100-on érdekes rengeteg embernél volt adó-vevő. (utólag szerencsére nem tette senki a hatóságokon kívül.nincs netes csipkelődés.)
Külső segítségkérés esetén be kellett volna ismerni valamiféle saját kudarcot.
No azt a "kissé" nagyra nőtt arcuk nem engedné, légy nyugodt.
Még a sajátjaikat sem tudták koordinálni, nem hogy külsősöket.
Ahogy busszal indultak civilek segíteni és odaérve egy árva lapátot nem tudtak nekik adni.
Fejetlenség, lúzer hozzánemértés, de nagy arc volt és van.
Valóban tucatnyi hírforrás lehetőségük lett volna tájlkoztatni mindenkit. De mivel nekik sem volt derengő elképzelésük sem, nem volt mit megosztani másokkal.
A legkomolyabb infócsere mégis a civil Facebook-on zajlott.
De mondjátok meg, ki kapcsolja be a készülékét, ha tudván tudja, hogy a kutya sem hallgatja ill. a kutya sem fogja vele felvenni a kapcsolatot.
Tanulságul egy hsz. a hasixről:
Én több, mint 14 órát töltöttem egy helyben állva az M1-esen Mocsánál. Az egyetlen használható hírforrás az (illegális) 27.405MHz USB volt. Pedig volt műsorvevő rádióm, okostelefonom, internet, autopalya.hu kozut.hu minden. Ott a környéken nagy élet van (illegális) VHF/UHF rádiózás terén, azokat a frekiket hallgatva hihetetlen mennyiségű hasznos információhoz lehetett jutni. Amatőr frekin nem nagyon hallottam semmit, bár RH rádiót nem tudtam bekapcsolni mobil antenna híján. A 10 méteres horgászbotomat meg nem volt erőm felállítani és szétdobálni az ellesúlyokat - idő lett volna rá - pedig elég speciális QTH lett volna az autópálya belső sávja. Így az én aktivitásom az információ fogadásában merült csak ki. Egyébként jellemző hogy pl. az SSB-ben CB-ző kamionosok azonos csatornán folyó 3-4 beszélgetését kis odafigyeléssel szét lehet választani, míg az engedélyezett FM-nél ez lehetetlen. Nem véletlenül használják mai napig, 11 évvel a hivatalos betiltás után.
Nálam be volt kapcsolva a 145,500 meg a 433,500, néma csend és hullaszag...
Most már értem hogy honnan volt ismerős a cucc,én is sokat olvasgattam eféle irodalmat.Tegnap megkerestem az adatlapját miután elolvastam az írásod,és rácsodálkoztam hogy egy fokozatú erősítő 32DB-es erősítést csinál.Nem semmi.Kíváncsian várom az eredményeket.Az enyém is már szépen szól,csupán utána kell picit hangolnom mert az alu dobozba beszerelve kissé elment a frekvencia.További jó bütykölést!
Persze ez régen volt. Amikor egyáltalán ki lehett ganyézni. Meg ilyet az ember saját magának csinált leginkább a nagy csóróság miatt. Mikor a vállalati verdából kikurjantották pikk-pakk. Oszt a saját gépsárkányban még eldolgozgatott.
Ma értelmetlen volna, mikor 10 doboz cigi ára egy új battéria.
Ez a lúgos akksiknál teljesen korrekt de a savasoknál ha egyszer fel lett töltve akkor már sehogyan nem lehet visszaállítani a szüzességet. A lerakódott iszapot már próbáltuk mi is kiönteni majd az eredeti elektrolitot visszaönteni de: 1., rendszerint egy munkaruha rámegy a manőverre. 2., veszélyes és mérgező. 3., az eredmény nagyon kétséges, néha a földhöz csapkodás is segít. 4., az ügyfél mindezeket nem fizeti meg, meg sem köszöni sőt ha végül nem lesz tartósan jó akkor ugat is. Az új akksi sem sokkal olcsóbb ettől a maceránál viszont van garancia. Tehát ilyen akksikat csak roncsderbi autókhoz használunk ha nagyon muszáj.
Ismert hiba. Ha erős rázkódás, vagy öregedés miatt kihullik a massza egy része az aksi aljára (ez valamennyire természetes) és eléri a lemezek alsó szélét. Nagyon durva lesz az önkisülés, mikor még a belső ellenállása nem túl nagy.
Ezért is szokták töltés után egy éjszakát pihentetni és másnap mérni.
Engem egyszer a barátom felhívott éjjel, hogy kint Németországban valamit ráejtett a Toyota egyik akksijára (24V-os) és nagy durranás után kifolyt a sav. Szerencsére járó motornál egy parkolóban. A savat lemosta de kérdezte, hogy haza merjen e indulni. Javaslatomra hazajött de nem állította le a motort.
Igen, láttam de pl. nekem több olyan akksim is volt ami rendesen indított hidegben is töltés után de az esti leállítás után reggel már át sem fordította a motort. Töltés után közvetlenül terhelve is jót mutatott.
Na, az a Jász Plasztik... Itt van a szomszédban. Mint a kínai... Van amelyik tényleg kibír 6 évet de egy másik példány meg 6 hónapot sem. Ja kérem, aki minőséget akar annak ott a VARTA vagy a BOSCH esetleg a BANNER.
Szokták kérdezni tőlem, hogyan lehetne megmérni egy autó akkumulátort, hogy jó vagy rossz? Meg kell mérni, hogy az autó töltőfeszültsége jó e? Ha az jó és mégse viszi rendesen az önindító csak lassan vagy leesik a feszültség akkor nyugodtan menjen akksit venni. Persze előfordulhat valami trükkös dolog de az elvétve fordul elő. Vannak csillogó terheléses műszerek de az csak hókuszpókusz.
Szia Emil, természetesen kettő kézzel kell fogni , arra tippeltem hogy olyan erősen fogod hogy a feszültség ettől emelkedik, pont erre ne lenne ötletem, persze tévedhetek.
Ha az ablak szélére ragasztasz szalagot az tökéletes lehet egy normális autórádióhoz. A hosszának semmi jelentössége, minél hosszabb legyen. Az erősítőt inkább hagyd el. Érdekességként elmondom, hogy sok autón a hátsó ablak fűtése az antenna sőt némelyiken a csomagtartó elszigetelt fedele.
Szia, titkos? lételemem az illegalitás és konspirácio, csak a gugliba be ne ird hogy ha7wdh, tehát a módositások zöme az 1978-ban kiadott Rádiomatőrök Kézikönyve és az ott lévő rajzok a fokozatokról, meg szeretném elhasználni a meglévő akkori alkatrészeket. Tehát szinte sosincs komplett készülékrajz , csak jól működő fokozatok. Bevált kapcsolások avagy
Egy CB/amatőr rádió helyreállítása során olyat láttam, amit még soha, pedig....
A durván elkötött dróthalmaz már sejtetett valamit. Hamar kiderült, hogy a rádió összes potmétere TÖK SZAKADT!
Minden láb minden irányban, de szétszedve nem voltak.
Megbontva az egyik potit kiderült, hogy a szénpályák végének és a középső leszedő gyűrű ezüstözése eltűnt. Volt benne egy olajos trutyi, de az ezüst felületek helyén egy fekete krétás valami maradt. A pályák szén része jó, a leszedő csúszka fekete, de ép!
Valami agresszív (és olajos) kontaktspré megzabálta az ezüst kivezető felületeket.
Zsírtalanítás után vezető ezüst lakkal ki lehetett javítani, de bő fél nap elment a jó sok poti restaurálására. Még szerencse, hogy nem összeszegecselt kivitelűek voltak, csak miniatűr duplapotik, kapcsolóval.
Birtokomba került ez a berendezés. Első ránézésre egy RH, távíró üzemmódban működő rádió. A csövek felfűtenek 1 kivételével és azon kívül semmi reakció. Ismeri valaki ezt a rádiót?
Itt falun saját kuckóm van de apránként mindenzugot belakok.A szanaszét anyagokra zömmel emlékszem de ha be vannak tömörítve a pocokra rendként azt már nem tudom átlátni.
A múlt évben volt egy kötelező rendtevés .Egy előnye lett az, hogy be lehet állni a garázsba.
A hátránya az egy kész tragédia.
Feladat volt, hogy írjak fel mindent, hogy mit és hová tettem.Egy darabig írtam de később már nem.Amit felírtam már azt sem találom(a füzetet).
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésemet: autórádió tetőantennáját szeretném kiváltani. Az első szélvédő belső szélére/széleire (a függőleges oldalakra) szeretnék tenni szalag antennát. Az a kérdésem, hogy lehet-e ilyennel jó vételt elérni, illetve, hogy az autó eredeti antennatalpába tett "erősítőt" is használjam-e? Úgy tudom, hogy az antennák hosszát a venni kívánt frekvenciához kell igazítani. Egy vagy két szalagantenna esetén milyen hosszúságúak kellenek az FM 87,5-108-ig? Ami eddig volt az kb.: 32 cm-es és van tekerve köré is egy szál.
Köszönöm a válaszokat, és bocsi, ha sületlenségeket kérdezek.
Ha rádiózni akarok akkor mindjárt javítással kell kezdenem.
A TS930 ant. hangoló hülyül.Valaki átalakította de ez nem lenne baj.Csak nem hangol le 10-től lefelé.Eddig hangoló nélkül használtam de most szétszedtem és vissza alakítom az eredeti állapotra.Remélem bejön.
A TR7 is néha elhallgat de ha oldalba vágom akkor észhez tér.
Akkor jön rám ilyen gép készítés amikor nagyon utálok valamit csinálni de muszáj.
Előzőleg kézi vezetéssel próbálkoztam.8000 után szakadt el.A kutyák többször riasztották a feleségem, mert úgy néztem ki mint aki meghibbant.Órákon keresztül ülni mozdulatlanul egy ketyergő valami előtt.Ezt furcsálották.Amikor elszakadt némileg ordítani kezdtem ami megint csak szokatlan.
Már lassan elfogy a 0,06-os drót a spulniról.1x szakadt el amikor belepiszkáltam a huzal feszítőbe....
Nagyszerű konstrukció! ....és a rend is fantasztikus.Ezt magyarázza nekem a feleségem évtizedek óta de nem megy.Persze én sem díjazom a kép szerinti kupit és időnként rendet csinálok.Ezt követően semmibe sem merek fogni de addig tart is a rend.
Egyszer ilyen tiszta időszakban jött egy idős barátom és amikor belépett a műhelybe riadtan kérdezte:"Mi van? - összevesztetek?
Büszke lehet erre a munkádra is,a kreativitás a lényeg,-és a külalak csak másodlagos tényező.A szegény amatőr otthon nem mindig rendelkezik olyan eszközökkel amelyekkel gyári szépségű készüléket lehet előállítani.A készülék a célnak megfelel,az a lényeg.
Fel tud vidítani minden otthoni konstrukció.Kár, hogy ilyen szép dogokat már nincs türelmem létrehozni.Igy maradnak az összecsapott förmedvények,bár működnek.
A monitor LED világít? Esetleg be van állítva valamilyen CTCSS, ilyenkor egy mikrofonnak be kell dugva lennie. Ha van vétel, a piros lednek villognia kell, de a hangszóró lehet eközben süket. Egyébkén sziasztok!
Néhány hónappal ezelőtt elindult ebben a topic-ban a repülők sávján működő rádió készítési hullám.HA7XK Laci barátom hívta fel rá a figyelmem.Akkor mi is elhatároztuk hogy készítünk ilyen készüléket.Sajnos az eredetiség gondolatáról hamar le kellett mondani,tehát a DR.Hetényi László által leközölt cikk, átdolgozott, kissé egyszerűsített változatát kezdtük el megépíteni.A mi általunk elkezdett rádió nem veszi a repülő sáv felső FM. modulált részét,ezért kihagytuk belőle az FM.demodulátort.Az MGC lehetőséget is kihagytuk,és jumperes megoldással kiiktathatóvá tettük a KF kristály szűrőt.Ezáltal nőtt ugyan az átvitt sávszélesség,de még egyszer sem fordult elő hogy két állomást egyszerre lehessen hallani.Viszont a VFO elmászására sokkal kevésbé érzékeny így a rádió.Az eddigi eredményekről,és rajzokról tettem fel egy kis anyagot a Data.hu-ra,akit érdekel megnézheti,és le is töltheti.Ha valakit érdekel szivesen írok itt magyarázatot,eligazítást ezekkel kapcsolatban.http://data.hu/dir/z0xectowr6250286
Még a tápegység hátra van az én készülékemből,de azért már deszka modellen is kipróbáltam.Van egy pici avi is oda feltéve,amin egy bejelentkezés végét sikerült elcsípnem,és felvenni.
Ha nem hangszóró hiba, akkor lehet hangvégfok. Az nem biztos, hogy egyszerű lenne. Mérj rá, üzem közben a hangszórón fél tápfeszültségnek kell lennie mindkét lábán.
Ifjúság krt-i szembeszomszédod, és én is bármikor rászedhetők vagyunk egy hasonló alkalomra, ha távolabb lakó topiktársaink nem is mindig, de ez érthető.
Hamarost BP-en, a Jupátban is tartani kell egy összevont értekezletet, mert Qq elvitt két műszeremet javíttatni, és azt csak ott fogom tudni visszaszerezni :-)
Itthon viszont időpontegyeztetés! Holnap-hlnapután 5 GHz-en fogunk kicsit játszani, ha az ízületeim, meg az időjárás engednek oszlopot mászni.
Ha Te is ott voltál délután, mi a bejárattól rögtön jobbra ültünk, és akkor már nem rádióztunk, csak kulinárisan élvezkedtünk, meg beszélgettünk. Viszont legközelebb szívesen látunk, most is csatlakozhattál volna!!!
Így ismeretlenül, kocarádiósként üdvözölni szerettem volna - egyelőre csak sötétszürke módon - a 145,525-ön a társaságot, de vagy túl nagy volt a háttérzaj vagy túl jó volt a halászlé, meg a többi, így nem sikerült. A túróscsusza viszont nekem is megvolt. Egészségünkre!
Egy bemeneti szűrőnél a VHF tartományban nem lehet csak méretezés+szimulátor használatával boldogulni.A szimulátor arra jó, hogy grafikus felületen, könnyen és rugalmasan méretezzünk,próbálkozzunk.E mellett ad egy csomó olyan alkatrész értéket
aminek a környezetében van a kívánt megoldás.
Egy wobbulátorral szintén megjeleníthető,mérhető az átvitel.Sőt ezzel már a valós helyzetet lehet megtekinteni.
Kettőnél több tagú szűrők beállítását szinte csak így lehet rendesen elvégezni.
Én a szimulátorba a *-os kondinak 5pF-et írtam be és lehet, hogy ettől lett olyan a kurfli.
Töltsd le (free) és játsz vele.(RFSim99)Először egy kicsit gyakorolni kell a beállítást és paraméterezést de nagyon alapos a helpje.
Miért van az mostanában, hogy egy kérdésre többnyire vagdalkozás a válasz :-))
Talán a hangulatjelek nem megfelelő használata, a felületes/sajátos szövegértelmezés, ill. az alapos visszaolvasás hiánya miatt...? (Esetleg a kérdező zsigerből hülyének nézése miatt.)
A szúrő az a töréspontok között szűr, analizátorral be lehet állítani a töréspontokat...
A szűrőben lévő varikapok sajátos kapcsolástechnikájának oka érdekelt, nem a szűrő feladata, azt valamikor tanultam. Választ kaptam már a felmerült kérdésekre. Ez alighanem elkerülte a figyelmedet.
Nézegettem az említett rádió nyák rajzát, gyakorlatilag smd induktivitásokkal építették fel majdnem az egész tcvr-t. Egyedül az adó szűrőjében vannak "hagyományos" tekercsek, de ott érthető az alkalmazásuk. A nyák rajzolata semmilyen extrát nem mutat. A panelen az áramköri egységek a nagyfrekis részben szinte majdnem követik a kapcsolási rajz topológiáját. A csillaggal jelölt alkatrészek helye ugyan meg van a panelen, de hogy ott ténylegesen ültettek-e be alkatrészt, az nem derül ki. Elképzelhető, hogy ezek a "szükség szerint" kategóriába tartoznak.
Van egy régi, elég jól sikerült AM KF kapcsolásom, amit direkt airband-hez alakítottam ki, ahhoz akarok egy tűrhető front-end egységet összehozni. A szintézer is meg van hozzá, a keverő egy Sanyo gyártmányú IC, ide tökéletesen jó, és minden benne van, ami kellhet (LA1177). Építettem már ezzel vevőt, ~150 MHz-ig garantáltan működik. Ad AGC feszültséget, van benne KF erősítő, oszcillátor puffer a PLL-hez, olcsó, egyszerű programmal lehet nyüstölni (LC72131).
0805 méretű smd alkatrészekből - némi kiegészítéssel (erősítő BF998-cal + egy kipróbált airband sávszűrő) megépítem ezt a szűrőt a keverő elé, hátha sikerül úgy ráhibázni az áramkörrel, hogy jó lesz. Ha meg nem, legalább nem unatkoztam, HI!
Végül is, nem egy műszert építek, "csak" egy vevőt. Ha nem pont akkora lesz a sávszélessége a szűrőnek, mint a gyárinak, ez nem ok a harakirire.
Nos akkor én 13:21-re ott leszek a győri vasútállomáson (ha azt tituláltad Főpályaudvarnak. Nem is tudtam, hogy Győrben van váltás, elég rövidet áll ott.
Mindent tud.Nem is ezzel van a baj hanem a gyakorlattal és a bevitt adatokkal amit nem lehet tervezni csak saccolni.Pl. a rajzon a C *** mekkora?Szórt induktivitás/kapacitás?
Szerintem 100-200 kHz körüli lehet. A 100 pf-es kondik egy laza csatolást adhatnak a 3 kör között. Mert a 470pF hidegítővel összemérhető impedanciát ad. A felső kapacitív csatoláson felül valamennyit ez is jelent.
Ezen szűrő kapcsán támadt két kérdésem. (Ez amúgy a Yaesu VXA-220-as rajzának részlete.)
Az egyik a korábban tárgyalt "sajátos" varikap-bekötés volt, míg a másik az, amire utalsz, s ami számomra fő kérdés volt: a C1186, C1194 kondik szerepe.
Szerintem ez a két 100p-os kondi nem lehet oka ennek a fajta varikap-bekötésnek, mert ugyanebben a kapcsolásban - beleértve a L.O.-t is - ebben az elrendezésben alkalmazzák a varikapokat.
Vagy ha mégis emiatt a szűrő miatt kellett ez az elrendezés, akkor ez a többi, "egytagú rezgőkörnél" semmilyen működésbeli változást nem okoz - ahogyan a többiek válaszából sejteni lehet.
Mégegyszer köszönöm a rádió programozóhoz nyújtott segítségeteket! Megépítettem és kivállóan működik. 4 különböző rádióval próbáltam ki, minden gond nélkül kiolvas és beír. :)
A TÉNYLEGES áramkör egy háromfokozatú sávszűrő volt. Ott úgy tűnt. a hidegítés a fő szempont, a közösítő kondik a rezgőkörök alját ekvipotenciálra hozták. Úgy véltem, ennek a csatolásra, a sávszélességre van hatása.
Sch, nincs meg véletlenül CD-n a Rádiótechnika 1978-79? Valakinek odaigértem Gschwindt Bandi egyik cikksorozatát, de nekem csak papíron van meg és lusta volnék szlennelni...
Rendezvény nem lesz... Ez a múltkor is úgy volt, hogy én már ott voltam jóval előtte, és aztán beestek, akik jöttek, én foglaltam az előre lefoglalt hosszú asztalt. Aztán amikor már együtt voltunk, ettünk egy jót.
Délután félhárom-háromra van célozva a fő időpont, pluszmínusz annyiamennyi.
Nem kell jelentkezni, ha beesel, megismersz minket, jobbra leszünk. Ha nem ismersz meg, a te bajod, de én megismerlek, vén rókavadász!
Sajnos házon és magamon kívül voltam. Nincs ki elvigyen, így nem kóstolhatom meg a jó borocskát. Azért még gondolkodom, lehet hogy elmegyek busszal. Nem tudom hogy bírom, 30 éve nem utaztam se vonattal, se busszal. Ha még OKÉ a jelentkezés, akkor megyek, csak pontos időpont kellene mikor lesz a rendezvény.
Itt nem termett rózsát a türelem, nem jelzett vissza senik. Akit elértem a sávban: Szabolcsnak jó, jotiknak jó, nekem jó, funker44 majd szombaton nyilatkozik.
Olyan délután három körül, mint a múltkor, jó lesz? Akkorra lemegy az ebédelős boom.
Az ott levő címre küldtem a mailt. A rendelés előtt le akartam tisztázni hogy a családi béke érdekében ne utánvéttel,hanem utalással tudjam az árat kiegyenlíteni.