Keresés

Részletes keresés

Davidon Creative Commons License 2009.12.03 0 0 209
Nem véletlenül kell a szenzortisztítást is teljesen feltöltött aksival csinálni.
Előzmény: _Sandrusz_ (208)
_Sandrusz_ Creative Commons License 2009.12.03 0 0 208
Nem gondolnám hogy a tükröt mondjuk addig fogja egy tekercs vagy ilyesmi. A vaku a töltődés kezdetén meg több A-t kajál - persze ezt rövid ideig.
Előzmény: Davidon (207)
Davidon Creative Commons License 2009.12.03 0 0 207
"A video és az LV áramfelvétele sehol nincs pl. a beépített vakuhoz képest."

Biztos vagy te ebben? Ne felejtsd el, hogy a tükröt folyamatosan fent kell tartani, ami azért elég sokat eszik.
Előzmény: _Sandrusz_ (195)
kolgét Creative Commons License 2009.12.03 0 0 206
Köszi !!!
Előzmény: RiukoMiyamoto (205)
RiukoMiyamoto Creative Commons License 2009.12.03 0 0 205
Előzmény: kolgét (204)
kolgét Creative Commons License 2009.12.03 0 0 204
Sziasztok! Tudna segíteni valaki az új firmware letöltésének menetében? Sajnos angolból (is) gyenge vagyok...
RiukoMiyamoto Creative Commons License 2009.12.03 0 0 203
Úgy látszik nem véletlenül volt kiakadva 1-2 kolléga.
Tab Creative Commons License 2009.12.03 0 0 202
K-x tulajok hajrá! Már nagyon kíváncsi vagyok az eredményre.
Előzmény: Szegedi Béla (201)
Szegedi Béla Creative Commons License 2009.12.03 0 0 201
http://www.pentax.jp/english/support/digital/k-x_s.html

Lehet próbálni, állítólag javítottak az akkutöltöttség érzékelésén.
Emdzsí Creative Commons License 2009.12.01 0 0 200
Uniross elemeimet jól leteszteltem. Még K100D koromban kinyílt a 4.-en az elemtartó, és 4 emeletnyit zuhantak lefelé. Csodák csodájára kissé horpadtan, de megtaláltam őket, és még mindig vakuzok velük. Szerintem 1 cella se ment tönkre.:) Egész tisztességes elemek. Teljesítményre is jók, töltést se veszítik anyira.
Előzmény: gabor01 (198)
Emdzsí Creative Commons License 2009.12.01 0 0 199
Na mondom, hogy több ló kell.:))
Előzmény: switch (196)
gabor01 Creative Commons License 2009.12.01 0 0 198

Ha már mind elvéreztetek, akkor folytatnám:-)

Felajánlom, hogy megmérem a szóban forgó aksikat.

Hozd el olyan állapotban, melyről úgy gondolod, hogy a toppon vannak.

Megmondom, hogy Pentax kompatinilis-e.

De ha neked, vagy másnak van némi egyszerű felszerelése, maga is megmérheti:

Kb. 4A-al kell megterhelni az akkut. Ha 5 másodpercig nem csökken 1,2V alá a feszültsége, akkor nyertél. A Pentax bekapcsolási teszten is eredményesen átesik... 

Ha 1-1,15V közötti a fesz, akkor nem fog maximumot mutatni a váz bekapcsoláskor.

Ha csak egy cella rossz, már gond lesz. Sokat javít a formázás. (IPC-1 esetén mondjuk 2x refresh különböző kisütőáramokkal).

Van egy kiegészítő-alternatív (gyilkos) mérés is: 20A-es mérőállásban rövidrezárod az aksikat. 15-20A esetén valószinűleg jók Pentaxba :-)

Előzmény: eREr78 (191)
eREr78 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 197
Na ezt én sem tudom :) Pedig örültem volna neki ;)
Előzmény: switch (194)
switch Creative Commons License 2009.11.30 0 0 196
"mégse csökken drasztikusan, mert ott a katalizátor, a légkondi, a rengeteg elektromos fogyasztó,"
Bocs, de nem csak elektrosztatikus nem vagy, de az autókhoz sem értesz (annyira :-) )
No, a mai autók nem a fenti dolgok miatt nem fogyasztanak kevesebbet (a katalizátor nem is értem, hogy' jön a képbe) hanem a megnövekedett biztonsági felszerelés (aktív-passzív) és a folyamatos méretnövekedés okozta tömegnövekedés miatt. Nézd meg az új Polot pl, és vesd össze az egyes Golfal. Az előbbi nagyobb, mint a Golf, pedig az egy kategóriával felette van/volt. A tömegük közt meg van vagy 250kg... Az új autók nehezebbek, de ugyanakkor szeretnénk velük dinamikusan is autózni. És ehhez lovak kellenek.Azokat pedig etetni kell. Ennyi. A megnövekedett elektromos fogyasztók miatti plusz generátor terhelés sokkal elhanyagolhatóbb, mint a súlyprobléma. Légkondi okozta komfort-értéket bőven megéri a plusz fogyasztás.
Hű, bocs az OFFért :-)
Előzmény: Emdzsí (192)
_Sandrusz_ Creative Commons License 2009.11.30 0 0 195
A video és az LV áramfelvétele sehol nincs pl. a beépített vakuhoz képest. A K20D pedig úgy 30%-al többet tud mint a K10D - akku azonos. De nem is ez a lényeg! A leírtakból egyértelmű hogy itt nem akku-hibáról van szó. Igen, voltak korábbi Pentax gépekkel is hasonló tapasztalatok, de nem ilyen durvák...
switch Creative Commons License 2009.11.30 0 0 194
Szerintem ezután kár további adok-kapokba belemenni, elég világos (nekem már elég rég az) a tényállás.

Más.
A 18-55 AL L-re nem jó a 18-55 WR napellenzője.
Pedig mindkettő 52es, egyforma obisapka megy rájuk, szemből rájuk nézve tökugyanolyanok. És mégsem. Miért jó ez?!
Előzmény: eREr78 (191)
Emdzsí Creative Commons License 2009.11.30 0 0 193
Igaz az akksija is 1.5X erősebb.:) Szóval egál.
Emdzsí Creative Commons License 2009.11.30 0 0 192
Nem vagyok egy elektrosztatikus mérnök:), de szerintem azért a video, és az LV bőven növeli a gép fogyasztását. Olyan ez, mint az autóknál. Egyre korszerűbb motorok, egyre gazdaságosabb, hangoztatják, a fogyasztás mégse csökken drasztikusan, mert ott a katalizátor, a légkondi, a rengeteg elektromos fogyasztó, ami viszi az energiát. Szóval sikerült energiabarátibbá tenni az adott készüléket csak nem látszik:) LV és video nélkül lehet hogy több bír a gép, csak nehogy bekapcsoljuk ezen opciókat. Melyek is azok a típusok amikkel egyre több képet lehet készíteni?:) A KM amiben nincs semmi extra fogyasztó? Van egy 450D-m csak úgy zabálja az energiát még LV nélkül is, a régi K10D-m 50%-kal többet bír.
Előzmény: _Sandrusz_ (188)
eREr78 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 191
Az aluljáróban vett, xar, szénné használt, gyorstöltők által már rég kinyírt akksijaimmal most vettem fel 50(!) perc HD videót, közben persze LV ment (végig aktív LCD-vel). Tényleg az akksikkal van a baj, mert extra energiaigénye van LV-nek meg a videófunkciónak, ezért csak a drága akksik jók meg a precíziós töltők a K-x-hez. Japersze... Ha valóban ez lenne és hulladékok lennének az akksijaim, akkor 1 perc után kikapcsolt volna a gép, mint a szél..

Elmagyaráznád azt is, hogy hogyan lehetséges az, hogy mikor bekerül az akksi a gépbe, miért detektálja félre, nem kapcsol be vele, majd a trükkök után bekapcsol, pirosnak, esetleg sárgának detektálja, majd újabb trükökkel zöldre vált és ezután majd 1 óra HD videót felveszek ugyanezekkel az akksikkal. És még mindig csak narancsnak mutatja őket a gép, nem full üresnek. Tényleg kevesek ezek az akksik ezekhez az új funkciókhoz. :)

Tessék, te jössz. Kiváncsi vagyok mit találsz ki most a K-m géped mögül.

Remélem firmware-rel megoldja pentax ezt a problémát.
Előzmény: simico (189)
_Sandrusz_ Creative Commons License 2009.11.30 0 0 190
Komolyan hiszed is amit mondasz? Hasonlítd már össze néhány egymást követő azonos akkuval működő gép fogyasztását - az elkészíthető képek alapján nem nehéz. Tudom, nem egy hiteles adat, de megközelítőleg jó!
Előzmény: simico (189)
simico Creative Commons License 2009.11.30 0 0 189
Az meg hogy egyre nagyobb fogyasztásúak ezek a masinák, enyhén szólva butaság. A gyártók épp az ellenkezőjére törekszenek.
...
Birtos vagyok benne hogy néhány éve egy-két bridge-gép nagyobb áramot igényelt,

Én meg konkrét szervízinfókból tudom, hogy nem így van. A különböző alkatrészek gyártói és a fgépgyártók (akik a működető firmware-t és a vázat leszámítva valójában csak összeszerelők, finomhangolók és nem klasszikus gyártók) valóban folyamatosan törekszenek a fogasztás leszorítására, azonban az egyre nagyobb számítási és egyéb működési teljesítményigény ritkán jár kevesebb fogyasztással. A kétszer annyi pixelt és azt kiszolgáló elektronikának nem a legyek hozzák össze az energiát, ahogy az egyre nagyobb mennyiségű nyers adatot egyre gyorsabb tempóban (ami ugye szintén fogyasztói elvárás, mert amíg nem is olyan régen még a 4MP kép 3FPS sorozat jó volt, addig ma ugyanez a sebesség sokaknak már nevetséges 10-14MP kép esetén) feldolgozó egységek sem a semmiből táplálkoznak, a gyorsabb fókuszt lehetővé tevő erősebb és nagyobb forgási sebességű fókuszmotorról nem is szólva. Ami az erőfeszítésekből látszik az az, hogy egymást követő generációkban a fogyasztás vagy közel azonos marad, vagy nem nő egyenes arányban a nyújtott teljesítménnyel együtt.

Egyébként szokás szerint az egész hisztinek nagyobb a füstje mint a lángja. Ugyanez lement a K200D-vel és a K-m-mel is a bevezetésük után - egyikbe se bukott bele a Pentax, sőt. És mindkettőt igencsak sok ember használja gond nélkül azóta is, persze azért minden második héten felbukkan egy-egy "újszülött" a "miért nem megy a 3 éve aluljáróban vett cerkaakkuval a gépem" kérdéssel.

Minden bizonnyal a Pentaxnak is van még mit javítania ezen a téren is (vagy akár hagyhatja a jövőben a fenébe az AA-s gépeket és csak saját akkus modelleket fog a jövőben tervezni), mindenestre a probléma nagyobb része szvsz az akkugyártóknál van - rég megvan már a jobb technológia (lásd újratölthető Li-Ion és NiZn akkuk és társaik), de megy a szokásos előbb még húzzuk le az ezredik bőrt is a rókáról és a selejtet is nyugodtan adjuk el (legfeljebb olcsóbban). Nincs ebben semmi új, minden területen ez megy - sajnos. Az erőltetett, felesleges túlfogyasztásban van a biznisz, nem a tartós és igazán jó dolgok termelésében és azonnali elterjesztésében.
Előzmény: _Sandrusz_ (188)
_Sandrusz_ Creative Commons License 2009.11.30 0 0 188
Ez már csak ebkötözés! Igenis mennie kellene kissé fáradtabb akkukkal is! Ezek az akkumulátorok még leharcoltan is olyan iszonyatos áramot tudnak leadni hogy azzal fűteni lehetne - egy ilyen gépnek minden további nélkül elég kellene hogy legyen. Az meg hogy egyre nagyobb fogyasztásúak ezek a masinák, enyhén szólva butaság. A gyártók épp az ellenkezőjére törekszenek. Nem véletlen hogy akár azonos akkumulátorokkal működő egymást követő típusokkal egyre több képet lehet készíteni egy töltéssel!
Sajnos be kell látni hogy a Pentax valaniért sz...k a NiMh akkus üzem megbízhatóságára. A K100D-nél is volt és van ehhez hasonló bizonytalanság - szerencsére nem ilyen durván. Birtos vagyok benne hogy néhány éve egy-két bridge-gép nagyobb áramot igényelt, mégsem volt velük ez a macere - vajon miért? Jobbak voltak az akkuk? vagy a töltők?
Előzmény: simico (186)
eREr78 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 187
Ismétlem, amit leírtam már párszor és a linkeken is megtalálható: netszerte tesztelték a gépet minden fajta akksikkal is, vadi újakkal is! És mi az, hogy meg sem nyekkenik ezekkel sem a gép? Be sem kapcsol? Vicc...

Miért nem tesztelte le normálisan pentax ezt a gépet? Ha letesztelte, hogy engedhette piacra, ha ennyire háklis a NiMh akksikra? Ha ennyire háklis rájuk, miért nem tették bele a gépbe pl. a K-7 akksirészt? Zéró probléma lenne, picit magasabb árral. De nem lenne netszerte anyázás, helyette mindenki hepi lenne és vinnék, mint a cukrot. Ez egy hatalmas öngól pentax részéről, mindenki megy vesz majd canont meg nikont ez a gép helyett...

Ehelyett most szív mindenki egy belépőszintű olcsó géppel, mert ez a gép csak csúcsakksikkal és csúcstöltővel hajlandó együttműködni, amik nem 2 Forintok. Tényleg csodás és reális úgy, hogy az oldalukon csak ennyi van fent: "Power Source: Four AA (lithium, alkaline, and rechargeable Ni-MH) batteries Optional AC adapter also available."

Tényleg az az idióta, aki azt várja el, hogy az eddig bevált és használt, nem lestrapált vagy akár vadi új akksijaival is induljon el a gép és normálisan működjön. Belépő szinten... És az is elvárás lenne, hogy évente vegyek garnitúraszám Eneloopokat? Mert ezek is fáradnak és egy pont után ezekkel is be fog hülyülni a gép.

Ezt a gépet ebben a formájában nem lett volna szabad piacra dobni. Vagy kapásból olyan firmware-rel, amivel sokkal több akksit elfogad (ha tényleg firmware frissítássel orvosolható ez a hibája a gépnek), vagy javított áramkörrel (ha tervezési hiba miatt xarakodik) vagy AA helyett saját akksival.

Érdekes D90-ről nem hallottam még ilyen marhaságokat. Ja hogy az eleve Li-ion akksival jött ki? Lehet tudtak már valamit 1 évvel ezelött pentax meg nem?
Előzmény: simico (186)
simico Creative Commons License 2009.11.30 0 0 186
Írtam én, hogy a géppel nincs gond?
Megnyugtatlak, hogy a feltételezhető akkutesztelési problémák megoldása után se várhatsz csodát nagy belső ellenállású, pluszban még szar feltöltésekkel tönkre is tett akkuktól - egyszerűen nem bírják azt nyújtani amire a gépnek szüksége van, pláne nem LV vagy videó módban. De ezt úgy látom neked nagyon nehéz felfogni.

Ahogy azt is, hogy teljesen lényegtelen mit tudott a K100 a mostani akkujaiddal (amiket ha tényleg évekig használtál, akkor mostanra szépen el is használódtak, pláne gyorstöltős rombolással). Képzeld, a Commodore vagy anno a 80386-os pc meg tizedannyit se fogyasztott mint a mostani pc, sőt, a 1610-es mobil 1 hétig bírta szemben a X1-gyel - és? Mintha lenne kis különbség a kettő között, ahogy a K100 és a K-x fogyasztása és tudása között is. Ezt minden normális ember fel tudja fogni. Nem véletlen, hogy a saját akkus gépek is normális Li-Ion akkut és megfelelő töltőt használnak - gondolom szerinted azok is mind szarok, mert azok se nyikkannának meg az elhasznált, gyorstöltővel tönkretett akkujaiddal.

A Li-Ion elemekkel való tökéletes működés emlegetése meg szép öngól részedről: ez is csak azt igazolja, hogy normális elemekkel semmi gond nincs. Ha pedig már korábban belinkelted a pentaxforums-os topikot, akkor figyelmes olvasással szintén világos, hogy normálisan töltött normális akkukkal szinte mindenki pozitív eredményről számolt be.

Egyébként nekem a szintén cerkaelemes/cerkaakksis K-m van és eleve egy szett Varta ready2use akkuval vettem meg, plusz szereztem egy IPC-1 töltőt és nem is volt semmi gondom eddig. Az sem véletlen, hogy sok külföldi bolt eleve Eneloop akkukkal csomagban adja a K-x-et.

Ennél jobban már úgysem lehet megértetni veled, hogy normális töltő és normális (továbbá nem többéves elhasznált) akku alapfeltétel, még hibátlan géppel is - úgyhogy részemről innentől vége is a veled való társalgásnak.
Előzmény: eREr78 (185)
eREr78 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 185
Neked is gratulálok ahhoz, hogy nem látod át az egészet, nem bírod felfogni, hogy a géppel is gond van. Ez esetleg csak egy (kis) része a problémának. Meséld el nekem akkor azt, hogy ugyanazokat az akksikat miért látja először töküresnek, majd LV trükkel zöldnek, majd utána zöldnek bekapcsolásonként. És ebben a sorrendben ahogy leírtam, nem fordítva!

Majd 1 óra után miért nem kapcsol be a gép velük, amikor kikapcsoltam full zöldnek látta. Gondolom ez mind csakis az akksik és a töltők hibája. Japersze... Még szerencse, hogy nem a te jópár tízezer Ft-od áll benne a gépben illetve nem te szívsz a géppel.

Ha xar lenne az akksi vagy xarul lenne feltöltve, akkor mindig, stabilan ugyanazokat produkálná a gép: vagy be sem kapcsolna velük, vagy mindig zöldnek-sárgának detektálná, majd gyorsan pár 10-100 expó után lemerülne az amúgy megadott 640 helyett (1900mAh-s akksik esetén). De itt nem ez a történet!! Szinte mindig mást ad vissza a gép, említett trükköket alkalmazva lehet javítani a dolgokon.

Az is érdekes, hogy lítium elemet pikk-pakk le tudja tesztelni, nem kell fél percet várni vele akksifedél becsukása után, hanem pl. garnitúra NiMh akksi ki, lítiumok be, ajtó bezár és egyből bekapcsol és minden remek. NiMh-nál miért nem így működik? Ugyanazt a tesztet kell neki lefuttatni.

Anniyra nem lehet ipari hulladék az akksim, ha előző K100D-mel 500-800 képet simán lehetett csinálni (vakuhasználattól függően), illetve ha K-x is épp olyan kedvében van és zöldnek látja, akkor csomó vakus képet, LV-t, videót, gépen képszerkesztést, menüben turkálást, folyamatos LCD használatot tudok ugyanezekkel az akksikkal csinálni. Biztos xarul vannak feltöltve, igaz?

Ha ebből is csak az jön le neked, hogy xarok az akksik meg a töltők és a gépnek kutya baja, akkor légyszi többet ne is reagálj rám, hogy a további felesleges szájtépést elkerüljük. Köszi.
Előzmény: simico (184)
simico Creative Commons License 2009.11.30 0 0 184
Úgy néz ki jó (jobb) minőségű töltő kell az akksiknak ...

Gratulálok annak felismeréséhez amit már az elejétől fogva írunk... a gagyi gyorstöltők által teljesen fel nem töltött, egyébként is ipari hulladék akkuktól kár csodát várni.
Előzmény: eREr78 (173)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.30 0 0 183
Remélem 2 hónap alatt javítják a hibát. Sajnálnám ha ez a gép is kihullana a lehetséges nyertesek közül, mint oly sok társa az elmúlt hetekben ezért vagy azért. Bár nekem vannak Eneloop akksik + IPC1 töltőm is, de ez így valahol nem gömbölyű...
eREr78 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 182
1 óra kikapcs után Auto beállítással is dögledezett. Bekapcsoltam, de kapásból kiírta, hogy az akksik lemerültek és kikapcsolt. Akksikat éjszaka újra feltöltöttem, lehet instabil zónába gyengültek már le a tegnapi nyúzásoktól. Tesztelem még.
Előzmény: eREr78 (180)
Emdzsí Creative Commons License 2009.11.29 0 0 181
Nem egyszerű.
Előzmény: eREr78 (180)
eREr78 Creative Commons License 2009.11.29 0 0 180
Csak kicsit. :)

NiMh-ra volt beállítva, pár órára ki volt kapcsolva, majd mikor próbálom bekapcsolni meg sem nyikkanik a gép. Csak azután éledt fel, mikor kivettem az akksikat, vártam egy keveset, visszatettem őket, vártam fél percet és bekapcsoltam. Üresnek detektálta őket, de LV után már full zöldre váltott. Menüben áttettem Auto-ra a detektálást, kiváncsi vagyok ilyenkor is megkergül pár óra kikapcs után. Remélem nem...
Előzmény: switch (176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!