Na, igen, ha a deciméteres - centiméteres hullámokra kell antennát építeni akkor tényleg a finom rézcső, esetleg az autókhoz árult réz fékcső megfelelő.
Ez egy olyan körpolarizált antenna, amely a QSB függvényében automatikusan változtatja a polarizációt, a lehető legjobb vétel érdekében. De pályinka tárolására is használható.
Én ilyen tudományos magasságba nem tudok emelkedni, csak annyit tudok, hogy a pályinka -mint dielektrikum - szigorúan csak tudományosan nagy behatással bír az antenna hangolásának időbeli lefutásán. Volumenváltozásának dV/dt függvénye időben nem lineáris módon befolyásolja az antenna önfrekvenciáját, további tudományos kutatások tárgyát képezve. Nekem csak egyszerű, mezítlábas villanymérnöki képesítésem van, nem tudok részletes tanácsadással szolgálni. :-))))
Ez egy olyan körpolarizált antenna, amely a QSB függvényében automatikusan változtatja a polarizációt, a lehető legjobb vétel érdekében. De pályinka tárolására is használható.
Mennnyivel lehet meghajtani őket? hány W-al? gondolom ere is van valami törvéyszerűség..
Ezzel nem kell foglalkoznod, az a néhányszor tíz watt, ami a gyári transceiverekből kijön, nagyon kevés ahhoz, hogy elolvassza azt a vastag rézcsövet vagy rézdrótot.
Első körben Rothammel bácsi antennakönyvét ajánlatos megismerni. Fenn van a neten száz helyen. Ha mégse találod, szólj!
Igen tudom hogy nehéz de jelen pillanatban azt a legkönyebb beszerezni! ( villanyás bolt)
Milyen vastagságut érdemes venni? Mennnyivel lehet meghajtani őket? hány W-al? gondolom ere is van valami törvéyszerűség.. Azt hiszem első körbe fabrikálok egy J-pole-t és agy slim-jim-et. Abba talán nem törik bele a bicskám! :)
Esetleg Gyál Vecsés térségébe vagy a közelbe valaki aki hozzájárulna SWR-mérő használatához? :) A koaxiál koloniál tényleg olyan nagy durranás, valóban akkora eredményeket lehet vele elérni? Illetve j-pole antennáknál láttam ugynevezett super j-pole antennát, a grafikus karakterisztikája alapján minth az "újaknak" (kiálló vagy körkörösen csavart valami) köszönhetően sokkal inkább lapult volna a "sugárzási kép, de ugyan akkor nőtt is.
Nem probléma , mindenkinél van , volt ködös folt, de legtöbben elfelejtették hogy voltak kezdők. A J pole és a Slim Jim nagyon jó választás kezdésnek , a végeredmény szempontjából , igen nagy esély van a sikerre. A megadott méreteket
meg kell valósitani fixen , stabilan és a betáplálási pontot , a hideg -meleg eret föl- le álligatva a legkissbb SWR értékre
beállitani. A körülbelüli betáplálási pont különben is meg van jelölve, de végső helyét az SWR mérő mutatja meg.
Olvasgatok... olvasgatok.. szakanyagokat, de van pár ködös folt! :)
Nekem még mindig nem tiszta hogyha építek egy antennát legyen mondjuk egy egyszerü j-pole akkor a megfelelő betáplálási pontot hogy tudom leellenőrizni, vagy hogy tényleg arra a frekire sikerült e csinálnom mint amire szerettem volna? Egyálltalán mivel érdemes kezdeni? ha mondjuk valami jobbfajta körsugárzót szeretnék bázisra?
Nem akarok nagyon beleugrani de valamerre szeretnék elindulni! :)
Egy kérdés... Nézegetem itt a sugárzási térkép készítő progikat, első körbe a radio mobil-t de valahogy a térképet nem tudom betölteni! Beállítok nagyjából mindent beis tölti a térképet de csak egy kék képernyő jön be... semmi szint semmi. Tudtok ebbe segíteni? vagy esetleg javasolni másik programot?
Ebbe igazad van és ahogy irtam is ezt nem is k3érdőjelezem meg! De ez itt egy rádio"amatőr" fórum. Nem pedig rádiotechnikai technikum... :-) ;-)
Én pedig ha lehet és segitetek akkor tanulni szeretnék, nem pedig azt várom hogy helyettem megoldja valaki.
Amugy nekem is volt ilyen tapasztalatom más területen amihez én konyitok... De aki akarta az megtutta tanulni, aki meg nem a helyett meg meg kellett volna csinálni... Na az a mai napig nem tudja...;-)
Rutinos volt a kisöreg mert nem az antennát vittem be a boltba hanem ő hozta ki a ketyerét a kocsiba.
Amugy biztos sokan ismerjük. Pesten az Ady Endre ut végén lévő rádios bolt. Szerintem kb 20
éve ott van