Nem az apacak, illetve nem is a lanyok vannak veszelyben. Tobb szaz feljelentes erkezett/erkezik pedofil papok ellen az utobbi idoben mar felnott ferfiaktol, akik gyerekkorukban estek aldozatul nemi eroszaknak, molesztalasnak.
Sokeve tortentek ezek az esetek, es tudott roluk az ersekseg, de elsimitottak a dolgot azzal, hogy ezeket a pedofil papokat mas varosba helyeztek. Ahol azok tovabb zaklattak a fiukat, igy ujbol athelyeztek oket.
A papa most az osszes biborost a Vatikanba hivatta, hogy errol csevegjen veluk.
Azt hiszem hogy most a topic soknak hasznal es orulok hogy az ottani magyarajkuak segiteni akarnak a magyar beutazoknak tanacsal,tapasztalatal.Koszonom.
En veled vagyok MrSpock; En is megvartam mig allampolgar lettem es aztan latogattam haza.
En sohasem probaltam megjatszani a torvenyeket, de ugy latszik most ez a divat a mai fiatalsagnal, hogy minnel tobbet csaljanak.
Ha vizumod lejárta után illegálisan az USA-ban maradsz, nem lesz semmi bajod addig, ameddig nem akarsz hazamenni vagy valamiért nem kerülsz kontaktusba INS emberekkel, akik esetleg kiváncsiak lehetnek az útleveledre. Abban ugyanis benne van a vizum, a vizumon pedig rajta van, hogy meddig érvényes. De ha csak ott akarsz maradni és dolgozni, ahol vagy, akkor nem lesz semmi bajod, több millió mexikói csinálja ugyanezt. Ugyanis az INS jelenleg nem képes az országban tartozkodó külföldieket számon tartani illetve nyomon követni. A kongresszus ugyan utasitotta már az INS-t, hogy üzemeljen be egy számitógépes rendszert, mely képes lenne számon tartani a beérkező külföldieket, de az ott uralkodó általános töketlenség eddig megakadályozta őket eben. Most próbálnak kiötölni valamit.
Ismertem valamikor egy afrikai fazont. Bejött New Yorkba egy turista vizummal. Ott szerzett egy hamis vizumot, ami 1 évi ott dolgozásra adott neki engedélyt. Ezzel a hamis vizummal nyugodtan ellébecolt 3-4 évig (senkit nem zavart, hogy már rég lejárt a hamis vizuma, pedig minden munkahelyén megnézték). Akkor eltökélte, hogy legalizálja magát, és a marha elment egy INS irodába, hogy megkérvenyezzen egy tartózkodási engedélyt. Megdöbbentő módon ott valakinek feltünt, hogy 1 a vizum évekkel azelött lejárt, 2 a vizum hamis. Úgyhogy letartóztatták. Én hoztam ki 500 dollárért. Aztán megkérte a politikai menedékjogot, és most zöldkártyája van.
Szerintem a törvényeket saját érdekedben érdemes lenne betartanod. Ha igaz az, hogy van egy cég amelyik szponzorál, akkor nagy gond nincs. Amig a munkavállalásod ügyintézése tart, érdemes lenne visszamenned. (esetleg visszamenni és megint kijönni egy hónapra később). Amikor meg már törvényesen itt leszel, lesz bőven lehetőséged egy jó szakmával sok mindenre. Akár saját céget is csinálhatsz. Szerintem kár ezt kockáztatni a szokásos magyar ügyiséggel.
Konkretan arra lennek kivancsi azonban, hogy amikor kifele mennek az orszagbol lelellenorzik-e azt hogy meddig szol a benttartozkodasi engedely, vagy ugy terelik haza a nepet mint a birkakat.. mert ugye ez regen igy zajlott. Otthon meg ugye nem nagy ugy elhagyni az utlevelet es csinaltatni egy masikat..
Tudni konkretan nem tudom a valaszt, mert en megvartam amig USA allampolgar lettem mielott eloszor hazalatogattam. De elkepzelni sem tudom, hogy ha megjelensz egy magyar utlevellel, ne belyegeznek be a kilepesedet, es nem utnek be mindenzt a computerbe. Ezert semmi jelentosege nincs annak, ha "elveszted" az utleveledet.
A lenyeg az, hogy a helyedben most nem kockaztatnek semmit, hogy ittmaradjak nehany honapot illegalisan, esetleg elvagva a lehetoseget hogy ki tudja hany evig legalisan itt lehessek.
Bocs, hogy nem fordítom, le dehát te tudsz angolul:
"Finally, some people who become US citizens hope to take advantage of the fact that the US didn't make them actually go to their old country's consulate and get their citizenship revoked (all they were required to do was make a renunciatory statement as part of the US naturalization oath) -- and so they continue to exercise rights of citizenship in the old country as though nothing had happened. The US State Department used to take a dim view of such behavior if they found out about it, and people acting in this way were known to lose their US citizenship on the grounds that their pledge to renounce their prior status had evidently not been made in good faith. Now, though, the State Department almost never pursues such cases."
Ha nincsen semmi papirod mar arrol, hogy magyar allampolgar (is) vagy akkor az utlevelkerelemmel egyutt (aminek itt van a leirasa) be kell adni egy kerelmet arrol is, hogy allapitsak meg neked (ujbol), hogy magyar allampolgar vagy. Ehhez ez az urlap kell.
:-))) és :-(.
Mindíg vannak barmok és sajnos ennek a következményeit mindíg azok szenvedik meg, akik nem szeretik az illegális megoldásokat.
Az ilyenek miatt kell eleve a "biztosan ez is csak csalni akar" szituációból kiküzdenem magamat egy sima vízumkérelemnél.
De a (pillanatnyi) topiccímjavaslatok tökéletesek.
schgy
Koszonom a valaszt Mr. Spock!
Konkretan arra lennek kivancsi azonban, hogy amikor kifele mennek az orszagbol lelellenorzik-e azt hogy meddig szol a benttartozkodasi engedely, vagy ugy terelik haza a nepet mint a birkakat.. mert ugye ez regen igy zajlott.
Otthon meg ugye nem nagy ugy elhagyni az utlevelet es csinaltatni egy masikat..
Nagyon jó összefoglalót lehet találni az amerikai-más kettős állampolgárságról ezen az oldalon. Sajnos most nem működik, úgyhogy ajánlom a goolge cache-ét. A lényeg, hogy -elvileg- amerikai-más kettős állampolgár csak úgy lehetsz, hogy előbb vagy amerikai _azután_ veszed fel a másik ország állampolgárságát (hiszen ekkor nem ütközöl az amerikai állampolgári ekütétel szövegébe).
Én tanulóvízumról kérvényeztem meg a zöldkártyát anno, minden probléma nélkül (házasság alapján). Persze, mind késöbb kiderült, ehhez az kellet, hogy én tényleg csak tanulni jöttem ki, és semmilyen más "hosszútávú" tervem nem volt, másrészt a bevándorlási kérelmet több mint két év tanulás után adtam be (azaz nem úgy rögtön a repülőről "beesve").
Ja, pár éve én se írtam be az állampolgársági kérvénybe, hogy úttörő
voltam, merthogy az gyerekszervezet, meg ilyen alapon akkor azt is írjam
be, hogy kisdobos voltam? És mi van a cserkészekkel? (A katonaságot azt
viszont be kell írni, azt kifejezetten kérik a nyomtatványon). Ráadásul 2
évvel az állampolgárság megkapása után az INS már nem vonhatja vissza
adminisztrative a megadott állampolgárságot (és akkor is csak úgy, hogy
bizonyítani tudja, hogy tőled kapott hamis információk alapján adta meg),
azt csak amerikai bíróság teheti. Egyébként asszem az elmúlt 50 évben úgy
talán 50 embernek vonták így vissza az amerikai állampolgárságát (sajnos
linket nem találtam), azok is általában náci kollaboránsok, miegymások
voltak (lásd Demjanuk).
Ha esetleg valaki nem kovette volna Heavy_D linkjet bemasolom az oldal szoveget ide, mert erdekes:
Megszüntetik a leszerepelt amerikai bevándorlási hivatalt
Meg kell szüntetni a szövetségi Bevándorlási és Honosítási Szolgálatot, amelynek bürokratikus apparátusa - miként az kiderült a tavaly szeptember 11-i terrorcselekmények nyomán - meglehetősen leszerepelt a gyanús külföldiek beutazásának ellenőrzése terén - foglalt állást az amerikai kongresszus képviselőházának igazságügyi bizottsága szerdán.
Az INS „jóvoltából” szabadon és jogszerűen utazhatott be az Egyesült Államokba mind a 19 terrorista, aki részt vett a négy polgári repülőgép szeptember 11-i elrablásában. Éppen ezért a képviselőházi bizottság szerint a hivatal szerepkörét két utódszervezetnek, egy bevándorlási szolgáltató hivatalnak és egy rendészeti apparátusnak kellene átvennie, úgy, hogy mindkettő fölött az igazságügyi tárca egyik csúcsvezetője - egy úgynevezett „társ-főügyész” - látná el a felügyeletet. Az Egyesült Államokban az igazságügy-minisztérium alá tartozik az ügyészi hálózat, olyannyira, hogy magát a miniszteri tisztséget is „főügyészi” tisztségnek nevezik
Fontos lenne hogy itt maradjak egy jo ideig mert most tudnam epiteni a kapcsolatokat.
Mennyire veszik ezt most komolyan? Figyelik-e egyaltalan amikor kifele megy az ember? Mit tudnatok ajanlani?
Ha mindez USA-ra vonatkozik:
Akarmikor maskor azt mondtam volna, hogy maradj csak, valahogy majd el lesz intezve. De most, a 9/11 hatasara az INS-el kapcsolatos dolgok nagyon meg lettek szigoritva.
Kozvetlen kozelrol figyeltem, hogy rendkivul ugyes felesegem (aki MO-rol mint ugyved jott ki, most mar USA allampolgar), milyen kinkeservek kozott es tobb eves munkaval intezte el, hogy csaladja (elozo hazassagbol, lanya, ket unoka, ferj) kinn tudjon maradni legalisan, miutan latogatokent jottek ki annak idejen. Es a tobb ev munka ugy volt tobb ev munka, hogy minden lepest kepes volt valahogy a legalitas hatarain BELUL vegrehajtani. Tehat egyik sem, meg egy napra sem volt itt illegalisan. Es meg igy is vert izzadt vele. Ha most te illegalisan itt maradsz, ki tudja hany evre (ha jol emlekszem 10 ev, ha tobb mint 180 napot maradsz illegalisan, 3 ev ha csak egy napot) elvagod a lehetoseget annak, hogy legalissa valjal. Es a mostani atmoszferaban, akarmennyire is kellesz esetleg itt valamilyen company-nak, meg eselyed sincs, ha illegalitasbol indulsz. Californiaban kukoricat szedni esetleg, de azon kivul......
Egyetertek.Megint felre ertesz valamit.En csak bszamoltam arrol hogy mi a helyzet.
Azzota megjott az uj szabalyozasa a vizumoknak,nem csak Mo-allampolgarok szamara hanem altalanos es szemelott tartja a biztonsagi intezkedeseket.Nincs itt semmi diskriminalas.erre szukseg van de nem csak Amerikaba.
Sziasztok!
A segitsegeteket szeretnem kerni.
Most jutottam ki a nyugati partra es a benttartozkodast sajnos csak egy honapban hataroztak meg. Gondolom ez mostanaban standard dolog. A szakmam nagyon keresett, termeszetesen itt is. Ugy nez ki munkak tomkeleget tudnam itt csinalni, sot mar egy ceg is lenne aki szponzoral.
A problemam az hogy ha tullepem az egy honapot itt, akkor attol tartok soha, vagy egy jo ideig nem lephetnek be az orszagba.
Fontos lenne hogy itt maradjak egy jo ideig mert most tudnam epiteni a kapcsolatokat.
Mennyire veszik ezt most komolyan? Figyelik-e egyaltalan amikor kifele megy az ember? Mit tudnatok ajanlani?
Teljesen igazad van mindenben, csak szorszalhasogatni fogok:
"Az eskü nem mondja ki világosan hogy nem lehetsz másik ország polgára "
Igy kezdodik az esku:
"I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate,
state, or sovereignty, of whom or which which I have heretofore been a subject or citizen;"
Ez valoban nem beszel kettos allampolgarsagrol, de azert nekem erosen ugy tunik mintha azt mondanam, hogy lemondok a husegrol a masik irant.