"A somlói bor alapja volt: vegyes szüreteléssel, leginkább furmint, juhfark és ??házasításával készítették a somlói bort, a fajboroknak nem volt olyan nagy szerepe, mint napjainkban. Régi feljegyzések szerint a hagyományos somlói bor eleganciáját, harmóniáját a furmint adta, savgerincét a juhfark, gazdag illatát pedig a ??."
Több juhfark rajongónk jelezte, hogy a 18-as fúró az hozza azt a élményt amit a 18-as juhfark.
Egy jó somlói furmint szerintem sosem olyan gazdagon gyümölcsös mint egy jó tokaji. Ezt szerintem el kell ismerni. Viszont karaktere, intenzitása tud több lenni mint a hegyaljaiaknak.
A 18-asban 8,5g/l a maradékcukor. Ami kicsit magasabb mint az átlagos furmintunk (6,7 a tízéves átlag), de a savai is egy g/l-rel magasabbak mint a 6,5-ös átlag.
Szerintem rosszul emlékszel. Az amit a Józsi abban a videóban hatalmas nagy baromságokat mond. A whataboutism pedig ősi bolvesik trükk :) Az, hogy a Ráspi mekkora kapitális pöcs az nem teszi hitelesebbé Pistabácsit.
A Királyudvar sztori pedig a napnál is világosabb. Istvánunk bizony a Királyudvarhoz érkező vendégeknek bizony-bizony a saját borait mutogatta. Pistabácsi bizony, kőkeményen a Királyudvar erőforrásait és infrastruktúráját felhasználva futtatta fel a saját márkáját. Ez tény.. és ez az olyan tény amiért mondom, a világ civilizáltabb részein bíróság elé szokta a munkaadó vinni az ilyen etikátlanul viselkedő alkalmazottját, a kevésbé civilizált részein pedig úgy megverik, hogy összeszarja magát. Pistabácsinak mindig is jó szokása volt más farkára verni a csalánt... amikor a Somlón a milliárdos vállalkozónak is nagy bölcsen a teraszosítást tanácsolta meg a száz éves fák kivágását akkor is kijárt volna neki egy akkora saller, hogy az uzsai bazaltfal adja a másikat.
Hitelesnek pedig azt tartok amit akarok és kamunak is azt nevezek amit annak tartok. Bár tudom, hogy pipacsvirágos szép hazánkban ha valaki nem borul le a szekértáborok félistenei előtt az jellemzően meg szokták próbálni eltaposni. Ha valaki nem ereszt maga alá Pistabácsi megható történeteitől akkor az eretnek akit meg lehet köpködni. Ilyen ez... de mondom, egyszer beszélgess el néhány hegyaljai borosgazdával.
Willi Haag Riesling 2017: a moseli Haag-klán egyik ágának terméke. Mivel a palackon semmi nem jelölte az édességet, ezért anno kabinettként vettem. Bontás után szembesültem vele, hogy ez bizony egy félédes (lieblich) cucc. Ezt a bakit leszámítva ez egy egész korrekt, tiszta, jól csúszó, gyümölcsös darab. A savak sokat segítenek, hogy ne fulladjon unalomba a korty. Hozza a moseli karaktert. 5- pont.
Frischengruber Riesling Smaragd Kirnberg 2016: a pince belépő smaragdja. Meglepően sokrétű, közepes testtel, sok ásvánnyal. Vakon talán egy német (nem moseli) Erste Lage-nak mondanám. 20 € alatt elég jó vétel. 6+ pont.
Ha jól emlékszem valami olyasmi szerepel a cikkben, hogy "egyszer valaki mondta".
Tehát idézett, nem saját forrásból származik qz ostyás hasonlat.
A személyében úgy látszik nem fogunk konszenzusra jutni, minden esetre emlékeztetnélek, hogy amikor Kovács Anti mond például bődületes hülyeséget a Ráspis - őzes videóban, akkor sokkal megengedőbb vagy.
A Királyudvarral kapcsolatban megint csak véleményes, hogy ki nevelt ki - és kicsodát, ki mit adott a közösbe és mit vett ki abból... minden történetet több oldalról lehet nézni, én konkrétan a másik fél verzióját ismerem.
Kamunak nevezni azt pedig amiről max. félinformációd van az minimum bátorság.
Igen, de Lazaridi éppen a 18-as Hársat vizsgálja. Tegnap (nyitáskor) birsalma volt, ma inkább citrom, de szép citrom, kiváncsi vagyok mi lesz még, nekem tetszik. Zoli ugye ebben kevés a maradék cukor?
Ott a pont... lepároltatja szakszerűen, belerakja egy erre való frankó hordóba. Vár vele pár évet, lepalackozza és eladja aszú áron fél literét. Ezzel simán olyan árat tudna érvényesíteni amit az alap furmintjaival. Ráadásul nem kér kenyeret a termék.
Én a lepárlást önmagában nem látom problémának, ha jó céllal, szándékkal végzik. Gondolom hibátlan alapanyagot főzetett le, miért kell egy ilyennek szélvédőmosó alapanyagként végeznie (ha igaz) ahelyett hogy borpárlat lenne?
Esetleg a fiatal Szepsy ezen is töprenghetne, hogy érdemes lenne borpárlatot érlelnie.
Nem koncepció egyébként Somló kihagyása, csak jellemzően a készleten levő borokból csináljuk, talán 1 alap Balassát vesz hozzá Balázs. Túl sok bort bevenni amúgy sincs értelme, amikor max. öten leszünk.
Mindig elfog a szomorúság amikor egy furmint sorból kihagyják Somlót :) Nem azért mer azt hinném, hogy aratna... ugyanis korántsem vagyok meggyőződve arról, hogy a somlói termőhelyi jelleg és a furmint együtt kellően poppos lenne, de szerintem nehéz a furmintról teljes képek kapni a bazaltos megoldás ismerete nélkül.
Bárki akinek van erre a 20-30 ezer forintja simán megteheti, hogy tol egy Demeter, Balassa, Szepsy alp furmint összehasonlítást... ünnepróntónak pedig be lehet alájuk tolni 3-4 feleannyiba kerülő kóbor furmintot.
Milyen érdekes, hogy ezt egyetlen borblogger sem vállalta be az elmúlt 15 év során.
Nem valószínű, hogy mi jobban tudnánk, hogy mi jó neki - ha esetleg maga se tudja, az elég nagy baj neki.
Az árcsökkentés nem szerencsés dolog, ha már egyszer beáraztak egy márkát valahová a magasba, leszámítva, ha ez az árszint a távoli jövőre célozva is irreális.
Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy a Szepsy-borok (a szárazak) kiugranak-e felfelé a tokaji menők mezőnyéből vakteszten . Arra tippelnék, hogy nem, de eddig brutál árfekvésű dűlős furmintból csak Demetert és Balassát hasonlítottuk közvetlenül össze (Demeter Kakas vs. Balassa Szent Tamás, az utóbbi kiütéssel győzött).
Szepsy esetleg csinálhatna egy külön márkát a fiának (Szepsyjunior), olyan Bott-árfekvéssel, és ott kitolhatná, amit most lepárol.
Ettől még eladhatná tisztes haszonnal a lét márkázatlanul és egy olyan szerződéssel amiben benne van, hogy ha a vevő bárhol megemlíti a termelő nevét akkor tripla ananász análintrúdert kap.
Csak egy magyarázata lehet: az árképzést kőbe véste, és ezzel párhuzamosan úgy látja, hogy ezzel az árszinttel 10 éves távlatban sincs perspektíva eladni a borokat.
Mások (pl. Balassa, Gizella, stb.) láthatóan másként reagálnak a helyzetre.
Nem célom Hepcivel konkurálni, pláne amíg jó áron szerzi be a tételeket;-) szóval bátran hagyj nála más borokat, megnézném a szortimentet! Nem ingyen, ofc
Egyébként mennyi ennek a Zenitnek a sava, cukra, alkoholja?