Keresés

Részletes keresés

courage the dog Creative Commons License 2003.04.15 0 0 27
courage the dog Creative Commons License 2003.04.14 0 0 26
haho polmodi!Kerem tegyek mar at ezt a topicot a torzsasztalra-hanyszor kell mar kernem?

Meg hany emilt kell irnom?!!

courage the dog Creative Commons License 2003.04.14 0 0 25
Az kap felújítási támogatást, aki fizet

2002. május 30., csütörtök, 8:06


Nem kap a városrehabilitációs keretből az I., az V. és a VIII. kerületi önkormányzat, mert nem fizették be a privatizációs bevételek felét a főváros kasszájába. A támogatás elnyerésének feltétele az, hogy a kerületek a lakások értékesítéséből befolyó pénzek felét átutalják a főváros városrehabilitációs számlájára.

Mivel a kerületek többsége nem fizet a fővárosi városrehabilitációs alapba így nem is számíthat anyagi segítségre. Sőt, alig van olyan önkormányzat, amely rendelkezik városrehabilitációs programmal.

A most pénz nélkül maradt VIII. és I. kerület a kivételek közé tartozik. Ugyancsak kiemelten kezeli az épületek felújítását a VII., a IX., a X. és a XIII. kerület. Ferencváros és Kőbánya meg is kapta a támogatást. A X. kerület olyan tervet készített és nyújtott be a fővárosnak a Liget telek rehabilitációjára, amelyről Győri Péter, a lakásügyi bizottság elnöke csak azt tudta mondani, hogy ilyen szép, részletes programot még nem látott. Tíz év alatt 11 milliárd forintból megújul a Szent László tér mögötti, most meglehetősen lehangoló látványt nyújtó lepusztult lakóövezet. A kerület évente 400-500 millió forintot áldozna a beruházásra, s a fővárosi támogatáson felül vállalkozói tőkével is számolnak. Az üres telkekre cégek építenek új házakat. Mindeközben igyekeznek megkímélni az épületeket, csak legszükségesebb esetekben küldik a buldózereket. A majdan megújuló városrész csendes kertvárosi övezet lesz sok fasorral, parkkal.

Győri Péter biztosra veszi, hogy ha csütörtökön elfogadja a programot a közgyűlés, akkor minden évben vita nélkül megítélik a támogatásokat.

Az V. kerület 800 millió forinttól esett el, amiért nem teljesítette fizetési kötelezettségeit. Az V. kerületi önkormányzat illetékesei viszont lapunknak állították, befizették a privatizációs bevételek ötven százalékát, épp ezért értetlenül állnak a történtek előtt.

A megpályázott 800 millió forintból a Kossuth Lajos utca és a Szép utca sarkán álló műemléki védettség alá eső házat szerették volna felújítani. A műemléki védelem mindig púp az önkormányzatok hátán, hiszen emiatt az épületeket eredeti állapotukban kell helyreállítani, így pedig egy épület felújítása több milliárd forintot is felemészthet.

Győri Péter elmondta: a kerületek mindenképp jobban járnának, hiszen többet kapnának vissza az alapból, ha befizetnék a szükséges pénzeket. Igaz, ehhez saját zsebükbe is bele kell nyúlniuk, hogy előteremtsék az önrészt.

Kérdéses, mi történik akkor, ha a rendszeresen nem fizető kerületek meggondolnák magukat, és a egyik évről a másikra teljesítenék a feltételeket. A bizottságból sokan úgy vélekednek: aki részt akar a pályázati pénzekből, annak évekre visszamenőleg ki kellene egyenlítenie tartozását. Győri Péter szerint azonban ez több száz millió forintot is jelenthetne egy-egy kerületnek. A város érdeke pedig az, hogy megteremtsék a feltételeket a házak megújulásához.

A bizottság Budapest főjegyzőjéhez fordult az ügyben.

(Magyar Hirlap)

courage the dog Creative Commons License 2003.04.14 0 0 24
Közel kétmilliárd forintos városrehabilitációs alapra pályázhatnak a kerületi önkormányzatok és társasházak. A felújításokra szánt pénz alig több mint fél százaléka Budapest költségvetésének. A többség csak a legapróbb renoválási munkákhoz kap támogatást, a teljes épület-felújítás nagyon ritka. A költségek felét általában a lakóknak kell befizetniük.

Május 5-ig pályázhatnak a kerületi önkormányzatok és társasházak a városrehabilitációs keretre. Az összesen 1,9 milliárdos összegre a fővárosi közgyűlés szociálpolitikai és lakásügyi bizottságánál lehet pályázni. A rehabilitáció nemcsak a homlokzatok felújítását jelenti, a pénz a fűtéskorszerűsítéstől a belső terek parkosításáig, a foghíjas telkek beépítéséig szinte mindenre felhasználható, de gyakori az is, hogy csatornacseréhez kérnek támogatást - írja a Magyar Hírlap.

A fővárostól elnyerhető pénz csak egy része vissza nem térítendő támogatás. Ezt a társasházak akkor igényelhetik, ha ugyanilyen arányban a kerületi önkormányzat is ad ilyen támogatást. Másrészt öt év alatt visszatérítendő kamatmentes kölcsönt vehetnek fel akár a felújítás összköltsége erejéig.


courage the dog Creative Commons License 2003.04.13 0 0 23
igy van.De kis tulzassal.Szerintem a legtobb ember megprobalna szepiteni a varost.Vannak, akik meg is teszik.
Vannak akik nem tehetik, mert nincs penzuk.
aztan vannak, akik szemetkupacokat hagynak mindenutt.masok meg direkt tonkreteszik masok munkajat.Ha a szemeteloket-graffitiseket megbuntetnek de nagyon kemenyen, akkor jo nehany haz megujitasara tellene, es pont azok fizetnek, akik kart okoztak.Egyszeru, mint a pofon.Miert nem teszik akkor?
Előzmény: kodelka (22)
kodelka Creative Commons License 2003.04.13 0 0 22
A kék Duna csak müvészi tulzás.
Sajnos egy ennyire lerobbantott városban a lakók is egyre igénytelenebbek lesznek, aztán már azt is tönkre teszik, amit némelyek megpróbálnak rendbe tenni.
Előzmény: courage the dog (20)
Alexander the Great Creative Commons License 2003.04.13 0 0 21
nem célzásnak írtam(egyébként leírtam a véleményemet abban a topicban is)
Előzmény: courage the dog (19)
courage the dog Creative Commons License 2003.04.13 0 0 20
1, ha ez lenne a demszkajrealiti, akkor nem lenne kek a Duna!!

2.latom, a graffitis topicomba is irszamit mondjuk egy baratom nyitott, de velem egyutt)
szep.Csak kar, hogy kevesen torodnek ezekkel a dolgokkal:(

Előzmény: kodelka (18)
courage the dog Creative Commons License 2003.04.13 0 0 19
ezt celzaskent mondod a masik altalam fontosnak tartott temara

amirol itt mar topicot is nyitottunk jo regen ?

Előzmény: Alexander the Great (17)
kodelka Creative Commons License 2003.04.13 0 0 18
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Alexander the Great Creative Commons License 2003.04.13 0 0 17
de hiába is renoválnák az épületeket az a sok sutyó graffitis csak újból összecseszné a házakat.
Előzmény: courage the dog (16)
courage the dog Creative Commons License 2003.04.13 0 0 16
kerem ismetelten a polmoderatort, hogy a torzsasztal, vagy a kultura forumba ezen topikot attenni sziveskedjek!
courage the dog Creative Commons License 2003.04.13 0 0 15
kerem ismetelten a polmoderatort, hogy a torzsasztal, vagy a kultura forumba ezen topikot attenni sziveskedjek
courage the dog Creative Commons License 2003.04.12 0 0 14
ezt a cikket mindenkepp olvassatok el!

A Fővárosi Közgyűlés Várostervezési és Városképvédelmi Bizottsága és Kulturális Bizottsága idén is meghirdette a Települési Értékvédelmi Támogatás elnevezésű pályázatát, amellyel rekonstrukcióra szoruló épületek felújítására.


2003-ra 125 millió forint áll rendelkezésre erre a célra, a pályázatokat július 15-ig adhatják fel postán vagy nyújthatják be személyesen a jelentkezők.



A Fővárosi Közgyűlés Várostervezési és Városképvédelmi Bizottsága Műemléki Alap néven is kiírt pályázatot főként épülettartozékok - korlátok, liftek, falfestmények - rendbehozatalára. Idén 60 millió forintos keretet osztanak szét a pályázók között, a jelentkezési határidő május 15.

Gyakran elhangzik, hogy Budapest egyik legnagyobb értéke a XIX. század második felében, s a kilencszázas évek elején kialakult épületegyüttese. Nem véletlenül forgatnak itt külföldi filmeket. Ám az államosítást követő évtizedekben a házak erősen megszenvedték a tulajdonosi szemlélet hiányát.



Az utcákon sétálva az ember mállott vakolatú, világháborús lövedéknyomokkal kicsipkézett épületek tömegével találkozik, ám az utóbbi években egyre több felújított egykori bérház és középület kényszerít bennünket arra, hogy rácsodálkozva megállapítsuk: mekkorát tévedtünk, amikor azt kívántuk, hogy bontsák le ezt a rusnyának vélt építményt, hiszen rendbe hozva a környék egyik ékessége lett. E változásban nagy szerepet játszik a főváros által életre hívott Települési Értékvédelmi Támogatás.



Vagy 15 évvel ezelőtt egy német hetilap terjedelmes összeállítást közölt Budapestről „Az aládúcolt házak városa” címmel. A szerző sajnos reálisan látta a helyzetet: idegenforgalmi szakemberek ma is gyakran felhozzák, hogy mennyivel több turista látogatna a városba, ha nem lepusztult épületek fogadnák az ide érkezőt. Ehhez nyilván három dolog kellene: pénz, pénz és pénz.

A régi budapesti épületek felújításához becslések szerint 6000 milliárd forintra lenne szükség. Mivel ilyen összegű beruházást a költségvetésből képtelenség finanszírozni, a Fővárosi Önkormányzat az épülettulajdonosok ösztönzésére és segítésére 1993-ban létrehozta a Települési Értékvédelmi Támogatás rendszerét. E támogatás nem a műemlékek, hanem a helyi védettség alatt álló épületek felújítására igényelhető, pályázat útján.



Nagy előnye, hogy kevés adminisztratív korlátozás vonatkozik rá, s az elnyert összeget - számos pályázattól eltérően - nem utólag kapja meg az arra érdemesült, amikor már önerőből végrehajtotta a beruházást, hanem előtte. Az is igen kedvező, hogy a felújítási munkálatokra akár évente is szerezhető támogatás. Ha például először csak a kapualj rendbetételére futja a lakók pénzéből és a kapott támogatásból, erre fordítják az összeget.



Ettől még a következő esztendőben szintén nyerhetnek támogatást a homlokzat felének felújítására, rá egy évre pedig a fennmaradó rész helyreállítására. Ráadásul jó eséllyel pályáznak azok a tulajdonosok, akik már bizonyították, hogy a kapott összeget gondosan használják fel, s az előirányzott munkákat megfelelő esztétikai és műszaki színvonalon végeztették el.

Szintén előny az elbíráláskor, ha a pályázók a felújítási munkálatokhoz saját pénzeszközeiket is felhasználják. A támogatás elnyerésében pedig egyenesen elsőbbséget élvez, akit ilyen munka elvégzésére jogerős hatósági döntés kötelez. A Főpolgármesteri Hivatal Települési Értékvédelmi Ügyosztálya alapos szakmai segítséget nyújt, amely a költségvetés és a tervek összehangolásától a legmegfelelőbb építéstechnológiai megoldások és a homlokzati színárnyalatok kiválasztásáig minden felmerülő kérdésre kiterjedhet.ű

Nyolc év alatt ezer rekonstrukció



S hogy miként juthat el idáig az épített környezetét rendbe hozatni szándékozó? Elsőként tájékozódnia kell, hogy az adott ház szerepel-e a helyi védettséget élvező épületek hatezres listáján, amely az említett ügyosztályon vagy a Fővárosi Önkormányzat ügyfélszolgálati irodájában megtekinthető. Ám akkor sem kell feladni a reményt, ha az ingatlan nem található a listán, mert ez folyamatosan bővül. A helyi védettséget bárki kezdeményezheti a főjegyzőnél vagy az illetékes kerületi jegyzőnél, s erről a Fővárosi Közgyűlés rendelettel dönt.



A védelem alá eső építmény felújítására beérkezett pályázatokat a közgyűlés illetékes bizottságai bírálják el. Az előterjesztést a főjegyző teszi a Települési Értékvédelmi Ügyosztály javaslata alapján. A döntésnek megfelelően vissza nem térítendő támogatás és/vagy kamatmentes kölcsön nyerhető el, az utóbbi futamideje 2-5 év. A pályázók esélyeit javítja, hogy a Települési Értékvédelmi Támogatásként elosztható pénz évről évre nő, mert a kölcsönként adott támogatások törlesztő részleteinek egy része is a támogatási alapot gyarapítja.

A tulajdonosok, a főváros és - esetenként - a kerületi önkormányzatok összefogása 1994 óta 1000 felújítást eredményezett. Nem véletlen, hogy a Települési Értékvédelmi Támogatás - más fővárosi városrehabilitációs tevékenységekkel együtt - néhány éve elnyerte az építészek Oscar-díjának számító FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíjat.

Kérjünk referenciát!

A Települési Értékvédelmi Támogatás megpályázása mellett nemcsak az esztétikus környezet iránti igény, hanem a felújítással bekövetkező ingatlan-értéknövekedés is jó érv. Bizonyos esetekben - például homlokzattatarozást követően - az árnövekedés a befektetett pénz öt-hatszorosát is elérheti, ám a támogatás elnyerésével a saját költség csökkenthető, illetve egyéb rekonstrukciós munkálatokra fordítható.

Dr. Kiss Katalin, a Főpolgármesteri Hivatal Települési Értékvédelmi Ügyosztályának vezetője elmondta, hogy a pályázók részéről nem jellemző a spekuláció. Pénzügyi elemzők a támogatás indulásakor tanácsolták, hogy építsenek be gátakat - a tulajdonosok például a felújítás után öt évig ne adhassák el az ingatlant -, de ez felesleges lett volna, mert a lakók ragaszkodnak a megszépült otthonaikhoz.

Az ügyosztályvezető asszony tájékoztatása szerint évente 120-150 millió forintnyi értékvédelmi támogatást osztanak szét, egy-egy pályázatot 100 ezer és 5 millió forint közötti összegekkel segítenek. A társasházaknak általában kétszer akkora vissza nem térítendő támogatást ítélnek meg, mint kölcsönt, intézmények esetén viszont fordított a helyzet.

Pályázni a tulajdonviszonyoktól függetlenül lehet: magánszemély, illetve lakóközösség épp úgy megkaphatja a támogatást, mint vállalkozás, állami intézmény, (iskolát, kórházat működtető) önkormányzat vagy bármelyik egyház. Az épülethez való jogviszonyra ugyanez áll, hiszen tulajdonos, kezelő vagy használó egyaránt pályázhat.

Ennek köszönhetően nincs olyan helyi védettség alá eső épület, amely el lenne zárva a lehetőség elől. Az értékvédelmi támogatással felújított épületek így iskoláktól kezdve lakóházakon át templomokig rendkívül változatos képet mutatnak. Kiss Katalin felhívja a figyelmet, hogy a védelmet élvező épületek privatizációja esetén célszerű kivárni a megfelelő igényű jelentkezőt.

Példaként az egykori Fegyver és Gázkészülékek Gyárának vasbeton üzemcsarnokát említi, amelyet végül egy vállalkozónak adtak el. Az új tulajdonos sikerrel pályázott a támogatásra, s a felújított építményben berendezte a több emeletes Arzenál Áruházat.



Az ügyosztályvezető a támogatást elnyerteknek azt javasolja, hogy olyan kivitelezőt bízzanak meg a felújítási munkálatokkal, aki szakszerűen dolgozik, s ezt referenciákkal igazolni is tudja. Az Építész Kamarának régebben volt listája az általa megfelelőnek tartott vállalkozásokról, jó lenne, ha visszatérne ehhez a gyakorlathoz. A Magyar Restaurátorok Egyesületének létezik referencialistája, bizonyos munkákra érdemes ennek alapján szakembert választani.

- Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy először egy kisebb célt tűzzön ki, például kerítés vagy kapu helyreállításába fogjon bele. Így megismeri a lakók tűrőképességét, hozzáállását, anyagi erejét, s a tapasztalatai alapján felmérheti, mibe érdemes a későbbiekben belefogni - mondja Kiss Katalin. Úgy látja, e támogatási rendszer ott nem működik, ahol nagyon lepusztult lakóházakban hátrányos helyzetűek élnek. Az ilyen épületek felújítására más megoldást kell találni.

Az ügyosztályon azt is el szeretnék érni, hogy a pályázatokra többen jelentkezzenek a külső területekről. E városrészeken ugyanis kevesebb értékvédettséget élvező épület található, ezért különösen fontos lenne az itt fennmaradt ékességek rekonstrukciója.

Alapos támogatások



A Települési Értékvédelmi Támogatás mellett egyéb keretekből is pályázhatunk épület-felújítási pénzekre. A Műemléki Alapból évente 50-60 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatással segítik a pályázókat. (E konstrukció hitelt nem tesz lehetővé.) Bármilyen - tehát nem csak helyi védettség alá eső - épület felújítására igényelhető pénz, de inkább tartozékok rendbehozatalára ítélik oda.

A Városrehabilitációs Alap a megfelelő karbantartásra helyezi a hangsúlyt. Praktikusan a hibák kijavítására szolgál, vagyis az épület működését lehet jobbá tenni a belőle elnyert összegből. Az 1990 óta privatizált lakásokban élők körülményeinek jobbá tételére alkalmas, szociális kompenzáció is van benne.


courage the dog Creative Commons License 2003.04.12 0 0 13
mind1.Asszem nem ezen kene vitaznunk.Szeretnek inkabb informaciokat szerezni a "hogyan tovabbrol"-honnan tudnek szerezni?
Előzmény: Venyerin (12)
Venyerin Creative Commons License 2003.04.12 0 0 12
Telekárral nem számoltam, mert a telek adott. Az a kérdés, hogy a 100 éves bérház marad rajta vagy valami új kerül rá.

Tervezni meg a felújítást se sokkal könnyebb ám, mi több, még engedélyeztetni se...

Előzmény: courage the dog (11)
courage the dog Creative Commons License 2003.04.12 0 0 11
ne feledkezz el arrol, hogy a egy uj haz felepitesehez kell ket koltsegigenyes dolog.

1.telekar.(a belvarosban ez szep magas)
2.epittetesi engedely,vadi uj tervek

ez a felujitasokhoz nem kell.

Előzmény: Venyerin (10)
Venyerin Creative Commons License 2003.04.12 0 0 10
Ez ugyebár teljesen ép szerkezetű, máig stabil és háborítatlan alapozású házakra lenne igaz...
Előzmény: courage the dog (9)
courage the dog Creative Commons License 2003.04.12 0 0 9
tevedsz.Kevesebbe kerul.Errol olvastam mar egy cikket is.Az eklektikus es szecesszios hazak felujitasa olcsobb, csak a barokk es gotikus hazak felujitasa a dragabb, mintha mos epitened fel oket.
Előzmény: Venyerin (8)
Venyerin Creative Commons License 2003.04.12 0 0 8
"nem felepiteni kell ezeket az epuleteket, hanem renovalni, tehat az akkorinal kevesebb penz kellene"

A 100 évvel ezelőtti épületek rendes felújítása szerintem már jó, ha nem drágább egy megfelelő új (mai technikájú) épületnél...

Előzmény: courage the dog (6)
courage the dog Creative Commons License 2003.04.12 0 0 7
a panelkerdes meg a masik-a rehabilitacio elol veszi el a penzt-ami nem jelenti, hogy ne kellene felujitani a paneleket, csakhat ez sem segit a belso varosmag megujitasahoz.

Hat ami itt varostervezeskent a kommunizmus alatt folyt.........no comment.

Előzmény: Alexander the Great (4)
courage the dog Creative Commons License 2003.04.12 0 0 6
1 billio, hidd el csodakat tudna tenni, amugy egyetertek veled.De ez nem jelenti, hogy belenyugszom a mostani allapotba.Igenis joval tobb penzt lehetne belefektetni a rehabilitacioba.csak elhatarozas kerdese.Es megterulne.Amugy mostmar nem felepiteni kell ezeket az epuleteket, hanem renovalni, tehat az akkorinal kevesebb penz kellene.
Előzmény: Venyerin (3)
courage the dog Creative Commons License 2003.04.12 0 0 5
kerem a t. polmoderatort, vagy csak moderatort, hogy ezt a topicot a kultura forumra attenni sziveskedjek.
Alexander the Great Creative Commons License 2003.04.12 0 0 4
hát szerintem például a város épületeinek jelentős százalékát le kellene bontani,a panelokat eltüntetni,tereket kialkítani,a régi épületeket szépen felújítani stb.
Előzmény: courage the dog (-)
Venyerin Creative Commons License 2003.04.12 0 0 3
Amiről te beszélsz, az egy a mainál jóval nagyobb, jó gazdaságú ország akkor kiépülő, virágzó fővárosa volt.
Most meg van egy túlméretes fővárosunk egy lestrapált ország közepén, hát persze, hogy lestrapált az is.

Amúgy az összegről (többszáz milliárdot írsz) szerintem lemaradt pár nulla.

Előzmény: courage the dog (-)
Alexander the Great Creative Commons License 2003.04.12 0 0 2
nem 0 problémák de sajna sok változás nem várható szerintem a város állapotában.
Előzmény: courage the dog (-)
courage the dog Creative Commons License 2003.04.12 0 0 1
hulye vagy?
Előzmény: Törölt nick (0)
courage the dog Creative Commons License 2003.04.12 0 0 topiknyitó
eloszor is itt egy nem tul biztato cikk

Ma elmentem a Budapesti Torteneti Muzeumba.Elneztem a Budapest aranykoraban, a Monarchia idejen keszult fenykepeket, es nem hittem a szememnek:mindenutt patinas, tokeletes allapotban levo gyonyoru hazak, utcak.A Kiralyi Palotarol nem is beszelve, amely akkor a Fovarosnak igazi disze volt.A mai kinezete egyszeruen szanalmas....legalabbis a regihez viszonyitva.Tudom, kar azon sirankozni, hogy 40 evig nem csinaltak semmit, de hat az elmult 12 evben sem nagyon.Tudjatok jol, hogy utalom a demszkajt, de most megsem az o szidalmazasaval szeretnek foglalkozni.csak elgondolkodtato, hogy hany ev kell a Fovaros megujitasahoz, hogy tobb100 milliard forint lenne a szukseges osszeg, de evente 3-4 milliard jut megis.Tehat semmi joval nem kecsegtet az, amit ez az altalam nem tulzottan kedvelt ujsag irt(amugy teljesen megalapozottan).Budapest elvesztette a versenyt Pragaval es Beccsel szemben.Es nem csak a turistak szamaban.Az a gond, hogy az igzan gazdag turistak is inkabb egy szepen rendbetett varosba mennek.Olyan sznob helyekre, mint Praga.Amig nem tesszuk rendbe Budapestet, addig nincs miben remenykednunk.Szerintem nem lenne baj, ha Budapest eppolyan sznob hely lenne, mint Venezia, vagy Praga.Csak legyen.

Az ujsagok csak iskolabezarassal, kozlekedessel, 4-es metroval foglalkoznak, amikre en nem vagyok kivancsi.Engem ez erdekelne, de sajna nem jutok informaciohoz.
Azert nyitottam ezt a tocsikot, hogyha valamelyikot esetleg ertesul egy-egy muemlek epulet, templom sorsanak alakulasarol, az kerem tudassa itt azt velem.Erdekelne az Anker Palota, a disz teri romos volt Hadugyminiszterium, a mellette levo asatas, a Varbazar(tudom, 60 evre haszonelvezetbe adtak, de azota semmi), az Andrassy ut(kulonosen a Kodaly korond) sorsa, a haboru ota csonkatornyu ortodox templom a Petofi teren, a felbe maradt Gresham(megyo) palota atalakitasa, a Duna-part rendbetetele...ilyesmi.

Ha valakiket meg erdekel ez a tema, varom hozzaszolasaikat.Remelem, azert lesz ilyen.

courage

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!