Ezt gondolom a saját tapasztalatod alapján írod, de gondolom te nem olyan magasan vezeted a főzést, hogy 68%-nál vagy felette vágsz, szóval ez nem általános.
Befogok építeni a felső tányér után egy pára hőmérőt, és akkor látni fogom a kilépő hőmérsékletét , és látni fogom ezt milyen víz hőmérséklettel érem el, illetve ellenőrizhetem a deflegmáció nagyságát, mivel a belépő pára hőmérsékletet is látom.
Ezután hátha tudom majd következtetést levonni, hogy milyen hőmérsékletű vizet érdemes tartani a felső tányérba
Ez az aroma az utópárlatban...sztem. a vicc kategóriáját sem éri el ilyen magasan vezetett főzésnél, de hangsúlyozom szerintem.
Lefinomítottam a 70%-os Up-okat, a tömény hányinger, semmire nem jó.
Elméletileg miért jönne máskor a visszaöntött eredetileg jól elválasztott up, mint az up frakciókban?
Alacsonyabban vezetett főzésnél, tányér nélküli kisüstin tudom elképzelni, némi up belekerül a kp-be, aroma marad az up-ban, mert kevésbé tökéletes az elválasztás, ezzel érdemes lehet foglalkozni, visszaönteni, újrafinomítani.
Viszont itt arra lennék kíváncsi, hogy ha az UP-t újra lefinomítanak, állítólag pluszban 10-15 % kihozatalt lehet elérni, akkor vezéraromákból mennyi kerül át.
Az már egyértelműen beigazolódott, hogy a következő cefrébe visszatöltve az UP, aromásabb, jobb KP-t eredményez.
UP-ot kifőzted? Mennyi lett? A savanyút tudod késleltetni, ha emeled a deflegmációt a végén, hogy ne essen be, akkor lesz még valamennyi ilyen édeskés, "kellemes" halvány alma ízű párlatod, de nem egyértelmű, hogy azt bele kell tenni. Meggynél bevállaltam, intenzív marcipános irányba vitte el, pedig mag mentes cefre volt, +7decit jelentett.
Egyébként aromája nagyon jó és intenzív, illatra és ízre is , száraz próbán pedig nagyon sokáig tudom illatozni a poharat, és a cefrézet alma illatát adja vissza abszolút.
Egyébként minőségben én megvagyok vele elégedve, a kihozatal miatt érdeklődtem igazság szerint, mert egy kicsit keveslettem.
Az UP megjelenésének idejét befolyásolhatja esetleg a deflegmáció erőssége?
Tányért illetően hőmennyiségekben kéne gondolkodni, azt pedig mérni nem tudjuk. 70 fokos hőmérséklet a tányérban nem okoz akkora a hőelvonást közel sem, hogy olyan extra erősítés történjen (tisztaszesz), pont jó. A Pistoriust, mint egymenetest használni...de ugye meg kéne kóstolni. :)
14-15brix. Olyan aromabomba lehetett ez az alma, hogy hígítani kéne? El lehet dönteni mi a cél, bele tenni még 1liter marcipán, gesztenye, édeskés ízű utópárlatot vagy maradni a tiszta alma íznél.
A "visszatérő" EP nálam is megvan, eddig azt hittem valami hibámból ered. De ezek szerint ezt te is tapasztaltad, akkor ebben lehet valami. A semleges sávot még nem érzékeltem, nem is tudtam róla. Majd a következő finomításnál megpróbálom "elkapni". A minimális EP nálam csak a leponál volt, a többi hozza az 1-1.5%-ot, persze a cefrézésemen még van mit javítani.
Ha 78 alk.fokon indult a főpárlat, és 2,2 liter jött le, akkor szerintem túl korai az utópárlat megjelenése. Főleg 68 alk.fokon, almánál. Ha a felső tányér vízhőmérséklete 71 Celsius fok, akkor ott, elvileg csak tiszta alkoholnak kellene átjönnie. Már ha a pistoriuson belül megvan a terelő tölcsér is. Mostanság szokás a terelő tölcsér nélkül gyártani.
Érzésem szerint sok szesz és sok aroma maradt még benne.
Szerintem, ezzel a berendezéssel ne nagyon erőltesd az egylépcsős főzést.
Cefre: florina alma 14,5-15 brix értéken cefrézve három hete.
Uvefarm denstil A élesztő, plusz élesztő táp, pektinbontás , sav beállítás 3,2-re, 16-18C fokos helységben erjesztve, tuning nélkül. A brix be állt fixen 6-os értékre , ezután kezdtem neki a főzésnek.
Próbáld ki a kettő ötvözetét (Miklós1-Green-féle colás flakon):egy kémcsőbe engedj 1-2 cm vizet,aztán 1 cm EP-t,csepegtetve.Amíg homályos,vagy a határvonal széles,nem hajszálvékony,éles,addig ismételd ezt.Akkor,amikor a víz és az alkohol találkozásánál már csek egy kis fénytörés látszik,és úgy a víz,mint az alkohol kristálytiszta,told alá a preparált flakont,és hagyd alatta tisztázás végéig.Ha ezután a felső 2 cm-t egy fecskendővel leszívod,kóstolással eldöntheted,maradt-e benne valami nem belevaló.Próbáltam a szerb módszert önállóan is,több adagnál,de egy birssel megszívtam,még nem tudom az okát,ezért használtam a kettőt együtt.
Nemigen halmozódott fel itt erre tapasztalat. Az indulás egy dolog, a cél, hogy a középpárlatot ki tudd nyerni megfelelő töménységben. Majd kitapasztalod.
Meddig tart, amíg megindul és onnan az UP elválasztásig a főzés?
76-78 fok körül indul meg
Ez alkohol fok? Alkohol fokokat kéne írnod, abból látni valamit. Hol indul, kp jellemzően hol jön tól-ig, Up mikor...ilyesmit. Tányérban hány fokos a víz, az nem túl érdekes adat.
hideg vízbe -a pohár oldalán csurgatva- beengedtem a párlat első 3-4 x fél decijét.
Az első fél deci szinte mindig opálos, a második többnyire opálos, a többi szinte mindig "tiszta".
Ettől kezdve nálam az "ötpoharas" verziónál (megjegyezve, hogy az előbbi módszert nagyjából pont annyira tartom "pontosnak", mint a "szerb" módszert) az első szinte lényegtelen, hogy belekerül, vagy nem.
Azon a második fél decin - 5 liter feletti nyers párlatról beszélünk, tehát 1% alatti mennyiség - aztán semmi sem múlik .... főleg úgy, hogy több gyümölcsfajtánál az "íz" kialakulásában az UP közeli részek is jelentősen dominálnak.
És az az egy deci majd leviszi, azt, amit az első 1-2 litert követő alszesz nem vitt le?:) Nem narancsra, vagy mandarinra gondoltam, azok biztos komolyabb takarítást kívánnak, azokat még nem főztem. A goldent vegyesen főztem több fajtával, nem tapasztaltam a több kozmaolajat benne, de mivel én nem választok attól még lehet. Nem hallottam még arról, hogy valaki azért dobja ki az első decit kontroll nélkül, mert a cefrefőzés kozmaolaja benne maradt a rendszerben.Te tudod, én nem dobok ki ekkora mennyiséget, amiben talán a legtöbb az íz, aroma. A komolyabb takarítás nálam a csőspirál ledugózása, felöntése 15-20%-os KOH oldattal, majd nagyon sok vízzel való átmosása. Ezt éppen a héten csináltam meg a birs leégetése után!:(
Az érett naspolya keverőszárral pépesíthető. Víz nélkül, ha felkened a falra, nem folyik le. ;) Egy kicsit érdemes hozzáadni. Sav, pektinbontó, élesztő. Elég jó a kihozatala, kb, mint egy jó almáé.
Naspolyat meg kell pucoljam? Vagy helyastol lehet cefrezni? Kb 2,5-3 almas ladanyi van belole, mar igen puhak tehat elmeletileg be ertek. Magas pektin tartalma miatt gondolom ajanlott pektinbonto hasznalata.... " Mivel ez nem egy nagy mennyiseg, igy esetleg erdemes lehet almaval "higitani" a cefret?
Mindenkinek koszonom a tanacsot a fozom 45perc alat melekszik fel es 2 ora a fozes ahogy kell. Gaz fuvoka atfurva es nyomas csokento megfelelo teljesegmenyu. Most mart elvezhetem a fozes. Meg egyszet koszi mindenkinek a jo tanacsokat.
Ki lehet pucolni. Még csak mechanikai tisztítás sem kell. Félig töltöd az üstöt tiszta (!) vízzel, a hűtőt szárazon hagyod. Felforralod a vizet, majd 20-25 percig hagyod, hogy nagy intenzitással áramoljon a gőz a hűtőn keresztül. Ezután gyorsan feltöltöd a hűtőtartályt a lehető leghidegebb hűtővízzel, és így desztillálsz még 15-20 percig. Garantáltan kijön minden mocsok.
(én, az így kimosott berendezéssel még 6-7 liter vizet ledesztillálok a köv. évi főpárlatok hígításához)
bocs, de nem az van, hogy törvényileg van egy elfogadható kihozatal max gyümölcsönként? ezen bármelyikét túlléped ekkora böszme mennyiségű cukorral, a főzdéseket erről megkérdezném. Illetve arról is, hogy pálinkát ittak-e valaha, vagy csak cukorpárlatot valami halvány ízesítéssel?
Nem 1 hete ,hanem 4 hete forr,bocs! Ha, jól értettem, azon parázott, ki fog-é forrni mire viszi főzetni. Arra tettem javaslatot, ha már kilúgozta akkor a pH-ja megemelkedett, ami valószínűleg nem szerencsés és tápanyag sem ártott volna bele.
A többrétegű ragasztott szélvédő és a fújt (egyrétegű) üvegballon pont annyira hasonlít egymásra, mint a téliszalámi és a virsli (mindkettő tartalmaz valamilyen húst). :-)
Az előbbi egyes (kicsi, csak a külső üvegréteget érintő) sérülései javíthatók speciális ragasztóval, az utóbbi ilyenkor a kukában végzi.
Ha érzelmi okból kötődsz hozzá, akkor nyugdíjazd és csinálj belőle dekorációt. A szélvédő javításhoz hasonlóan biztosan lehet vele próbálkozni, de én már nem tennék bele pálinkát.
Mesterséges tömítetlenséget csinálj a füstcsonk belső-felső(!) részén, véletlen sem tudd teljesen elzárni! Valamennyivel csináld kisebbre a lepke felső részét, alágyújtás után, az üstház teljes felmelegedéséig hagyd nyitva, utána teljesen elzárhatod! Majd látod, vagyis érzed, ha tökéletlen az égés úgyis csípni fogja a szemedet.:(
Segitsetek! Már mindenhol kerestem, hogyan lehet repedt üvegballont javítani, de mindenhol csak az újakat reklámozták! Dobjam el csak azért mert van rajta egy nem folyós repedés?
Ma ajándékba adtam az ismerősömnek fél liter meggypálinkát ami kint pihent a kocsiban és reggelre enyhén opálos lett.. nálam a 12-14 fokos pincében szép kristálytiszta, ha szoba hőmérsékletre kerül akkor visszanyeri a tisztaságát? Sajnos csak közvetlen az ajándékozás előtt vettem észre és így elég kellemetlen..
Idén az almának igen magas volt a cukortartalma. Október végi cefrézéskor 28-29 BRIX-et mértem az almaléből. Tavaly "csak" 24 volt. Így is majd 2 hónap kellett, hogy a 15-16 Celsius fokos helyiségben készre forrjon. Csak darált alma, pektinbontó és fajélesztő. Semmilyen más varázsszer! Mégsem romlott meg a cefre.
A tisztán japánbirsből ( plusz némi napfény) főtt pálinkának igen érdekes ízvilága van. Mondhatni dermesztő. Deazonbanellenben, ha erősen "hígítod" nagyon kellemes kesernyés párlatot kapsz. Én 4x-es mennyiségű jonatánnal hígítottam.
Tedd el a matériát tavaszra. Sör alapanyag forgalmazók szoktak külön-külön is árusítani komlókeveréket és sörélesztőt. 5-10 literenként csinálsz belőle jó kis mézsört. Jól jön majd a nyári melegben.