Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154434

Igen

Előzmény: macokk (154424)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154433

Ha növeled a cefre alkohol tartalmát aroma nélkül, az olyan, mintha cukrot raknál bele.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154428)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154432

Ezt gondolom a saját tapasztalatod alapján írod, de gondolom te nem olyan magasan vezeted a főzést, hogy 68%-nál vagy felette vágsz, szóval ez nem általános.

 

Előzmény: obsitos3 (154430)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154431

E szerint az ábra szerint minőségi párlat a 25. litertől kezdődően jön, addig nincs aroma. Ezt te saját tapasztalataiddal alátámasztod?

 

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (154428)
obsitos3 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154430

Próbaképpen hígítsd vissza az UP-t 10 % környékére,és úgy finomítsd.Pálinkánál gyengébb,de hibátlan KP nyerhető ki,a tömény középpárlat hígítására alkalmas.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154426)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154429

Befogok építeni a felső tányér után egy pára hőmérőt, és akkor látni fogom a kilépő hőmérsékletét , és látni fogom ezt milyen víz hőmérséklettel érem el, illetve ellenőrizhetem a deflegmáció nagyságát, mivel a belépő pára hőmérsékletet is látom. 

Ezután hátha tudom majd következtetést levonni, hogy milyen hőmérsékletű vizet érdemes tartani a felső tányérba

Előzmény: endrepp (154427)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -1 0 154428

Az már egyértelműen beigazolódott, hogy a következő cefrébe visszatöltve az UP, aromásabb, jobb KP-t eredményez.

 

Ekkor a cefrének az alkoholtartalmát növelem meg, szerintem egy lépcsősnél a KP-végE picit kitolódik, de a vezér aromák nem.

Előzmény: endrepp (154427)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 1 154427

Ez az aroma az utópárlatban...sztem. a vicc kategóriáját sem éri el ilyen magasan vezetett főzésnél, de hangsúlyozom szerintem.

Lefinomítottam a 70%-os Up-okat, a tömény hányinger, semmire nem jó.

Elméletileg miért jönne máskor a visszaöntött eredetileg jól elválasztott up, mint az up frakciókban?

Alacsonyabban vezetett főzésnél, tányér nélküli kisüstin tudom elképzelni, némi up belekerül a kp-be, aroma marad az up-ban, mert kevésbé tökéletes az elválasztás, ezzel érdemes lehet foglalkozni, visszaönteni, újrafinomítani.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154426)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -1 0 154426

Nem tudom, hogy az az utolsó 5 liter kell bele?

Kóstolással lehetne egyértelműen eldönteni.

 

Viszont itt arra lennék kíváncsi, hogy ha az UP-t újra lefinomítanak, állítólag pluszban 10-15 % kihozatalt lehet elérni, akkor vezéraromákból mennyi kerül át.

 

Az már egyértelműen beigazolódott, hogy a következő cefrébe visszatöltve az UP, aromásabb, jobb KP-t eredményez.

Előzmény: endrepp (154417)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -1 0 154425

Én azt tapasztaltam, hogy az illat zöme a KP-nak az kb. első 1/4, 1/3 határán jön, akkor nálam kb: 80 alkfok van.

Előzmény: naivkezdo (154419)
macokk Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154424

Mármint hogy a túl sok előpárlat elvétellel (hogy minél lágyabb legyen) eltűnik/csökken az illat?

 

Előzmény: naivkezdo (154419)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154423

UP-ot kifőzted? Mennyi lett? A savanyút tudod késleltetni, ha emeled a deflegmációt a végén, hogy ne essen be, akkor lesz még valamennyi ilyen édeskés, "kellemes" halvány alma ízű párlatod, de nem egyértelmű, hogy azt bele kell tenni. Meggynél bevállaltam, intenzív marcipános irányba vitte el, pedig mag mentes cefre volt, +7decit jelentett.

Előzmény: Laca_89 (154422)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154422

Savanyú íz, édes háttér ízzel

Előzmény: endrepp (154421)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154421

A magas deflegmáció miatt korábban jön, de az pont arról szól, hogy élesebb, pontosabb lesz az elválasztás, nem arról, hogy kevesebb.

Az UP-ot milyen íz jelezte?

Előzmény: Laca_89 (154420)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154420

Egyébként aromája nagyon jó és intenzív, illatra és ízre is , száraz próbán pedig nagyon sokáig tudom illatozni a poharat, és a cefrézet alma illatát adja vissza abszolút. 

Egyébként minőségben én megvagyok vele elégedve, a kihozatal miatt érdeklődtem igazság szerint, mert egy kicsit keveslettem. 

Az UP megjelenésének idejét befolyásolhatja esetleg a deflegmáció erőssége?

Előzmény: naivkezdo (154419)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154419

az elején az illatot bukod el.

Előzmény: Jolida (154393)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154418

ha nem megy a keverő, előfordul ilyen, de ez nemrég volt téma azthiszem.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154387)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154417

4-6 alk% esés szokott lenni a mgindulástól

A 10% nem sok. (Ez pont Aromat, 10-et esik éppen.:)

Előzmény: 1zsakkrumpli (154415)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154416

Minimum 6 liter :) de inkább 7.

Előzmény: endrepp (154411)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.02 -1 0 154415

Nekem olyan érzésem van, hogy így ez a főző alkalmatkan egy lépcsős főzésre.

Ismerőseim akik így főznek, a KP tartomány 4-6 alk% esés szokott lenni a mgindulástól.

Valószinüleg a berendezés nem megfelelően dúsít.

Előzmény: endrepp (154409)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154414

Közben megmértem egy elég édes alma brixét, 15, az tényleg kizárt, hogy annyit adjon.

Előzmény: endrepp (154411)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154413

Köszi.

Előzmény: Green Corner (154412)
Green Corner Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154412

Én de. végeztem az egy hete cefrézett Vranjával, brixet nem mértem nála 6-6,5 lesz a vége, még nem kevertem be. Úgy tudom neked is a Vranja maradt.

Előzmény: endrepp (154411)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154411

Alma brix-nek az igen kevésnek tűnik, de nem tudom, ha az jó almánál, akkor ok, birset most mértem 17, ebből mennyi lesz /100kg?

Előzmény: Jocó0423 (154410)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154410

Én nem tudom de minden tapasztalatom azt mondja, hogy 100 liter cefréből minimum 6 liter pálesznek lekell jönnie! Cukor nélkül.

Előzmény: endrepp (154408)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154409

Tányért illetően hőmennyiségekben kéne gondolkodni, azt pedig mérni nem tudjuk. 70 fokos hőmérséklet a tányérban nem okoz akkora a hőelvonást közel sem, hogy olyan extra erősítés történjen (tisztaszesz), pont jó. A Pistoriust, mint egymenetest használni...de ugye meg kéne kóstolni. :)

Előzmény: kopasz szuzukis (154404)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154408

14-15brix. Olyan aromabomba lehetett ez az alma, hogy hígítani kéne? El lehet dönteni mi a cél, bele tenni még 1liter marcipán, gesztenye, édeskés ízű utópárlatot vagy maradni a tiszta alma íznél.

Előzmény: Jolida (154405)
vandox4 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154407

Nem is lehet 100kg almára vetíteni szerintem, 100 liter cefrére??(max.80-90l) lehet.

Előzmény: Jolida (154405)
vandox4 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154406

A "visszatérő" EP nálam is megvan, eddig azt hittem valami hibámból ered. De ezek szerint ezt te is tapasztaltad, akkor ebben lehet valami. A semleges sávot még nem érzékeltem, nem is tudtam róla. Majd a következő finomításnál megpróbálom "elkapni". A minimális EP nálam csak a leponál volt, a többi hozza az 1-1.5%-ot, persze a cefrézésemen még van mit javítani.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154388)
Jolida Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154405

"Így lesz kb 2,1-2,2L 70%-os középpárlatom 80L cefréből. "

Ezt azért ne fogjuk az almára. :-)

 

100kg-ra vetítve kb. 3.7l 50%-os nagyon karcsú.

Előzmény: endrepp (154403)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154404

Valahogy nem kerek nekem ez a főzés.

Ha 78 alk.fokon indult a főpárlat, és 2,2 liter jött le, akkor szerintem túl korai az utópárlat megjelenése. Főleg 68 alk.fokon, almánál. Ha a felső tányér vízhőmérséklete 71 Celsius fok, akkor ott, elvileg csak tiszta alkoholnak kellene átjönnie. Már ha a pistoriuson belül megvan a terelő tölcsér is. Mostanság szokás a terelő tölcsér nélkül gyártani.

Érzésem szerint sok szesz és sok aroma maradt még benne.

Szerintem, ezzel a berendezéssel ne nagyon erőltesd az egylépcsős főzést.

Előzmény: Laca_89 (154400)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154403

Így összességében szerintem ez nem tűnik rossznak, ha az eredménnyel elégedett vagy, akkor főleg. Ha nem, akkor rá lehet fogni az almára.

Előzmény: Laca_89 (154400)
kupeci Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154402

Benéztem ,ez 1menet:)

Előzmény: kupeci (154401)
kupeci Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154401

Ha kisüsti módon főzöl, nem sok egy kicsit ez a 70 % ?

Előzmény: Laca_89 (154400)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154400

Igazad van , írom az adatokat :)

 

Cefre: florina alma 14,5-15 brix értéken cefrézve három hete. 

Uvefarm denstil A élesztő, plusz élesztő táp, pektinbontás , sav beállítás 3,2-re, 16-18C fokos helységben erjesztve, tuning nélkül. A brix be állt fixen 6-os értékre , ezután kezdtem neki a főzésnek. 

 

A főző : 100L Destilatori keverős, 3db Pistorius tányérral, 300 literes csőkígyós hűtővel, 28mm-es páracsővel.

A fűtés üstházban, 40cm paella 15kw-os égőfej. 

 

A felfűtés kb 1,5 óra mire elindul az EP ez a cefre mennyiségének kb 0,3% , aztán a KP elindul 78%-on , majd 68-69%-on megjelenik az UP.

Így lesz kb 2,1-2,2L 70%-os középpárlatom 80L cefréből. 

Ilyenkor a felső tányér víz hőmérséklete 71°C - van tartva. 

 

Előzmény: endrepp (154398)
obsitos3 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154399

Próbáld ki a kettő ötvözetét (Miklós1-Green-féle colás flakon):egy kémcsőbe engedj 1-2 cm vizet,aztán 1 cm EP-t,csepegtetve.Amíg homályos,vagy a határvonal széles,nem hajszálvékony,éles,addig ismételd ezt.Akkor,amikor a víz és az alkohol találkozásánál már csek egy kis fénytörés látszik,és úgy a víz,mint az alkohol kristálytiszta,told alá a preparált flakont,és hagyd alatta tisztázás végéig.Ha ezután a felső 2 cm-t egy fecskendővel leszívod,kóstolással eldöntheted,maradt-e benne valami nem belevaló.Próbáltam a szerb módszert önállóan is,több adagnál,de egy birssel megszívtam,még nem tudom az okát,ezért használtam a kettőt együtt.

Előzmény: Jolida (154393)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154398

Nemigen halmozódott fel itt erre tapasztalat. Az indulás egy dolog, a cél, hogy a középpárlatot ki tudd nyerni megfelelő töménységben. Majd kitapasztalod.

Meddig tart, amíg megindul és onnan az UP elválasztásig a főzés?

 

76-78 fok körül indul meg

 

Ez alkohol fok? Alkohol fokokat kéne írnod, abból látni valamit. Hol indul, kp jellemzően hol jön tól-ig, Up mikor...ilyesmit. Tányérban hány fokos a víz, az nem túl érdekes adat.

Előzmény: Laca_89 (154397)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154397

Igen, egymenetben főzök, a három Pistorius segítségével.

Előzmény: endrepp (154396)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154396

1 menetben szeretnél főzni?

Előzmény: Laca_89 (154395)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154395

Az almát főzöm, és az EP elvétele után kb 76-78 fok körül indul meg , 73fokos felső tányér vízhőmérsékletnél, cefréből. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (154392)
Green Corner Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154394

Nem fogunk összeveszni, te úgy, más másként!:)

Előzmény: Jolida (154393)
Jolida Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154393

Párszor kipróbáltam Miklós1 ötletét:

hideg vízbe -a pohár oldalán csurgatva- beengedtem a párlat első 3-4 x fél decijét.

Az első fél deci szinte mindig opálos, a második többnyire opálos, a többi szinte mindig "tiszta".

 

Ettől kezdve nálam az "ötpoharas" verziónál (megjegyezve, hogy az előbbi módszert nagyjából pont annyira tartom "pontosnak", mint a "szerb" módszert) az első szinte lényegtelen, hogy belekerül, vagy nem.

 

Azon a második fél decin - 5 liter feletti nyers párlatról beszélünk, tehát 1% alatti mennyiség - aztán semmi sem múlik .... főleg úgy, hogy több gyümölcsfajtánál az "íz" kialakulásában az UP közeli részek is jelentősen dominálnak.

Előzmény: Green Corner (154389)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.02 -1 0 154392

Mennyinél indul meg?

Előzmény: Laca_89 (154391)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154391

Erről lenne szó

Előzmény: Laca_89 (154390)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154390

Sziasztok. 

Egy Destilatori 100l keverős főzöm van , Pistorius tányérokkal ki bővítve. 

Az lenne a kérdésem, hogy okozhat e problémát a túlhűtés olyan formában, hogy a felső tányér hőfokát túlságosan csökkentem?

Minél jobban csökkentem annál magasabb fokon indul meg a párlat.

Ha valakinek van tapasztalata, mi a megfelelő hőmérsékletet körülbelül, ami ideális lehet, vagy ami alá nem tanácsos menni semmiképp? 

 

Green Corner Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154389

És az az egy deci majd leviszi, azt, amit az első 1-2 litert követő alszesz nem vitt le?:) Nem narancsra, vagy mandarinra gondoltam, azok biztos komolyabb takarítást kívánnak, azokat még nem főztem. A goldent vegyesen főztem több fajtával, nem tapasztaltam a több kozmaolajat benne, de mivel én nem választok attól még lehet.  Nem hallottam még arról, hogy valaki azért dobja ki az első decit kontroll nélkül, mert a cefrefőzés kozmaolaja benne maradt a rendszerben.Te tudod, én nem dobok ki ekkora mennyiséget, amiben talán a legtöbb az íz, aroma. A komolyabb takarítás nálam a csőspirál ledugózása, felöntése 15-20%-os KOH oldattal, majd nagyon sok vízzel való átmosása. Ezt éppen a héten csináltam meg a birs leégetése után!:(

Előzmény: Jolida (154383)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.02 -1 0 154388

Még azt vettem észre, hogy nálam van az EP és KP között egy íztelen semleges pici sáv, amit szerintem nem kell beleengedni a páleszbe.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154387)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.02 -1 0 154387

Én azt vettem észre, hogy ami koncentráltan EP (jó cefrézésnél), az szinte nulla, de "nyomokban, halványan, szakaszosan" az 1 %-ban lehet.

Poharazgatásoknál is tapasztaltam, hogy a 2.-ban nem, de 3.-ban volt.

 

Előzmény: vandox4 (154386)
vandox4 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154386

Jól cefrézett, magozott, egészséges lepoticánál tapasztaltam hasonlót, szinte csak "rézeleje" van.

Az ideinél erőltettem az EP elvételt, rutintalanságból. Jövőre ha lesz, jobban figyelek, és szerintem megállhat majd a 0.5% EP.

Előzmény: naivkezdo (154384)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154385

ez most erősebb alszesz volt, mint amit szoktam tisztázni, úgy lehet:)

Előzmény: naivkezdo (154384)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154384

olaszrizling, leveses, tehát épphogy prés.

Előzmény: vandox4 (154367)
Jolida Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154383

"az már az első 1-2 literben lejön"

A csőkígyó fala meg teflonnal bevont, amire ez nem ragad fel. :-)

Aha..

 

Csak azt tudnám, hogy egy golden -vagy még inkább egy narancs/mandarin után miért kell az apparátot majdnem kézigránáttal tisztítani. :-ppp

Előzmény: Green Corner (154380)
vandox4 Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154382

De ugye nem a falon kell savazni bontózni, mert szerintem azok már lefolynának:-), vagy ezt a módszert még nem ismerem?:)

Előzmény: öreg_néne_b (154381)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154381

Az érett naspolya keverőszárral pépesíthető. Víz nélkül, ha felkened a falra, nem folyik le. ;)
Egy kicsit érdemes hozzáadni. Sav, pektinbontó, élesztő. Elég jó a kihozatala, kb, mint egy jó almáé.

Előzmény: Totya60 (154378)
Green Corner Creative Commons License 2018.12.01 -1 0 154380

A cefrefőzés végén nincs kozmaolaj, az már az első 1-2 literben lejön. Sokat dobsz el!:(

Előzmény: Jolida (154379)
Jolida Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154379

"a hűtőt szárazon hagyod"

Aha... évente egyszer... 300l. :-)

 

Amiről én beszéltem, az egy jól eltalált évközi vastag kozmaolajos cefrefőzés utáni tisztázás.

Előzmény: kopasz szuzukis (154372)
Totya60 Creative Commons License 2018.12.01 -1 0 154378

Esetleg cukor hozzaadas nelkuli kihozatalrol van -e valakinek tapasztalata?

Előzmény: Totya60 (154376)
Totya60 Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154377

* héj

Előzmény: Totya60 (154376)
Totya60 Creative Commons License 2018.12.01 -1 0 154376

Sziasztok!

Naspolyat meg kell pucoljam? Vagy helyastol lehet cefrezni? Kb 2,5-3 almas ladanyi van belole, mar igen puhak tehat elmeletileg be ertek. Magas pektin tartalma miatt gondolom ajanlott pektinbonto hasznalata....
"
Mivel ez nem egy nagy mennyiseg, igy esetleg erdemes lehet almaval "higitani" a cefret?

60 literes hordo eseten mekkora mennyisegu cukor hozzaadasa szukseges?

Lakasban lenne erjesztve ( 18-22 fok) . Be indul magatol az erjedes vagy inkabb tegyek hozza faj elesztot?

Segitsegeteket elore is koszonom.



UI: Az elozo agyon cukrozott almamhoz erkezett valaszokat is koszonom szepen mindenkinek. Sokat tanultam belole. :)

Marco33 Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154375

Mindenkinek koszonom a tanacsot a fozom 45perc alat melekszik fel es 2 ora a fozes ahogy kell. Gaz fuvoka atfurva es nyomas csokento megfelelo teljesegmenyu. Most mart elvezhetem a fozes. Meg egyszet koszi mindenkinek a jo tanacsokat.

Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154374

Nana :)) A tiéd 42-es és 37,5l lenne :DD

Előzmény: kopasz szuzukis (154373)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154373

A 25 lityi 50fokos páleszt hígítva kb. 31 liternyi 40fokosat kapunk. Forma-forma.

Előzmény: Jocó0423 (154359)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154372

Ki lehet pucolni. Még csak mechanikai tisztítás sem kell. Félig töltöd az üstöt tiszta (!) vízzel, a hűtőt szárazon hagyod. Felforralod a vizet, majd 20-25 percig hagyod, hogy nagy intenzitással áramoljon a gőz a hűtőn keresztül. Ezután gyorsan feltöltöd a hűtőtartályt a lehető leghidegebb hűtővízzel, és így desztillálsz még 15-20 percig. Garantáltan kijön minden mocsok.

(én, az így kimosott berendezéssel még 6-7 liter vizet ledesztillálok a köv. évi főpárlatok hígításához)

Előzmény: Jolida (154369)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154371

Szupermarketes :DDD

Előzmény: vandox4 (154367)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154370

:)))))

Előzmény: Jolida (154365)
Jolida Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154369

Én az  első egy decit (20-30l alszeszből) helyből kidobom.

Csőkígyós hűtőnél nem lehet annyira kipucolni a rendszert, hogy ne maradjon belőle minimális lerakódás, amit felold a 80% feletti alkohol.

 

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154368

Vagy a cefre ilyen jó, vagy nem jól választasz el. ;)
Azért a 0,3% kevésnek tűnik.

Előzmény: naivkezdo (154366)
vandox4 Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154367

Milyen cefre volt?

Előzmény: naivkezdo (154366)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.01 0 0 154366

Nem volt eloparlatom, sokadszorra. Vagy fogalmazzak ugy, hogy 0,3% alatt. Hogy a turoba cefrezek ilyen jol?

Jolida Creative Commons License 2018.11.30 0 1 154365

"42. Az élet, a világmindenség, meg minden." :-ppp

 

Előzmény: öreg_néne_b (154364)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.30 0 0 154364

Még kell bele egy szám, ami nem nagyobb száznál. ;)

Előzmény: foxrudi (154363)
foxrudi Creative Commons License 2018.11.30 0 0 154363

A mi megyénkben így működik.Persze nem kötelező,de egy engedélykérés így kerek.

 Ez milyen már? :-)

  "-Tisztelt NAV! Kérek engedélyt otthonomban pálinkafőző berendezést gyártani. -Engedélyt megadom!" :-) Kicsit sarkítva.

 

Előzmény: Alpári Gnác (154362)
Alpári Gnác Creative Commons License 2018.11.30 0 1 154362

Annyit tennék hozzá, hogy sem indoklás, sem tervrajz nem kell.

Legalábbis nekem nem kellett.

endrepp Creative Commons License 2018.11.30 0 0 154361
Előzmény: cszoza (154360)
cszoza Creative Commons License 2018.11.30 0 0 154360

Sziasztok,

Saját készítésű pálinkafőzőt hogyan lehet a engedélyeztetni?

Tudtok ebben segíteni?

Előre is köszönöm.

Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.30 0 0 154359

Akkor neked nagyon jól adott :) Bár Nekem is, a 300 kg-ból lett 25 liter 50°-os.

Előzmény: kopasz szuzukis (154354)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.30 -1 1 154358

Le a kalappal, szépen adott.

Előzmény: kopasz szuzukis (154354)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.30 0 0 154357

Látom hogy a legjobbat akarnád, de ebben az esetben kell?

Előzmény: !MARATHÓN (154353)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.30 0 0 154356

nem az van, hogy törvényileg van egy elfogadható kihozatal max gyümölcsönként?

 

Volt.

Előzmény: naivkezdo (154355)
naivkezdo Creative Commons License 2018.11.30 0 0 154355

bocs, de nem az van, hogy törvényileg van egy elfogadható kihozatal max gyümölcsönként? ezen bármelyikét túlléped ekkora böszme mennyiségű cukorral, a főzdéseket erről megkérdezném. Illetve arról is, hogy pálinkát ittak-e valaha, vagy csak cukorpárlatot valami halvány ízesítéssel?

Egyébként melyik megyében vannak ekkora ászok?

Előzmény: Totya60 (154320)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.30 0 0 154354

Utolsó utáni akcióban szedett Jonatán, főként a fák tetejéről. A 100 kilóból 12,5 lityi 42 alk.fokos pálesz lett.

Errefelé (Hajdú-Bihar és Szabolcs) sok almáskert október végén kinyitotta a kaput, és azt mondta a gazda: akinek kell, vigye. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (154341)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154353

Nem 1 hete ,hanem  4 hete forr,bocs! Ha, jól értettem, azon parázott, ki fog-é forrni mire viszi főzetni. Arra tettem javaslatot, ha már kilúgozta akkor a pH-ja megemelkedett, ami valószínűleg nem szerencsés és tápanyag sem ártott volna bele.

Előzmény: vandox4 (154333)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154352

Én az ép, sérülésmentes üvegballont is először 2-3 réteg műanyagzsákba öltöztetem, majd úgy a kosarába!:)

Előzmény: schlumberger (154351)
schlumberger Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154351

 én már nem tennék bele pálinkát.

 

Elképzelni is borzasztó, ha éppen akkor adná meg magát, amikor teleönti az ember :-(

Előzmény: öreg_néne_b (154347)
endrepp Creative Commons License 2018.11.29 0 2 154350

El kell fúrni a repedés végét. :) 

Előzmény: öreg_néne_b (154347)
Jolida Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154349

A többrétegű ragasztott szélvédő és a fújt (egyrétegű) üvegballon pont annyira hasonlít egymásra, mint a téliszalámi és a virsli (mindkettő tartalmaz valamilyen húst). :-)

Az előbbi egyes (kicsi, csak a külső üvegréteget érintő) sérülései javíthatók speciális ragasztóval, az utóbbi ilyenkor a kukában végzi.

Előzmény: öreg_néne_b (154347)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154348

Köszönöm és megfogadom a tanácsaidat.

Előzmény: Green Corner (154346)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.29 0 1 154347

Ha érzelmi okból kötődsz hozzá, akkor nyugdíjazd és csinálj belőle dekorációt.
A szélvédő javításhoz hasonlóan biztosan lehet vele próbálkozni, de én már nem tennék bele pálinkát.

Előzmény: lacipapa55 (154344)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.29 0 1 154346

Mesterséges tömítetlenséget csinálj a füstcsonk belső-felső(!) részén, véletlen sem tudd teljesen elzárni! Valamennyivel csináld kisebbre a lepke felső részét, alágyújtás után, az üstház teljes felmelegedéséig hagyd nyitva, utána teljesen elzárhatod! Majd látod, vagyis érzed, ha tökéletlen az égés úgyis csípni fogja a szemedet.:(

Előzmény: vandox4 (154342)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.29 0 1 154345

Repedt akkor kuka, mert el is fog törni.

Előzmény: lacipapa55 (154344)
lacipapa55 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154344

Segitsetek! Már mindenhol kerestem, hogyan lehet repedt üvegballont javítani, de mindenhol csak az újakat reklámozták! Dobjam el csak azért mert van rajta egy nem folyós repedés?

1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154343

Akkor megnyugodtam, a kesernyés íz meg van. :)

Előzmény: kopasz szuzukis (154336)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154342

Ilyen pillenpátyút készítek magamnak. Kösz a képet.

Előzmény: Green Corner (154238)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.11.29 -1 0 154341

Milyen alma volt, mennyi lett a kihozatal?

Előzmény: kopasz szuzukis (154337)
endrepp Creative Commons License 2018.11.29 0 1 154340

Igen, visszanyeri.

Előzmény: vick_1899 (154339)
vick_1899 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154339

Sziasztok!

 

Ma ajándékba adtam az ismerősömnek fél liter meggypálinkát ami kint pihent a kocsiban és reggelre enyhén opálos lett.. nálam a 12-14 fokos pincében szép kristálytiszta, ha szoba hőmérsékletre kerül akkor visszanyeri a tisztaságát? Sajnos csak közvetlen az ajándékozás előtt vettem észre és így elég kellemetlen..

Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154338

Hm. Nekem a 300 kg 8 nap alatt kiforrt. Igaz 22-24 C°volt a műhelyben és beoltottam.

Előzmény: kopasz szuzukis (154337)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154337

Idén az almának igen magas volt a cukortartalma. Október végi cefrézéskor 28-29 BRIX-et mértem az almaléből. Tavaly "csak" 24 volt. Így is majd 2 hónap kellett, hogy a 15-16 Celsius fokos helyiségben készre forrjon. Csak darált alma, pektinbontó és fajélesztő. Semmilyen más varázsszer! Mégsem romlott meg a cefre.

 

Előzmény: Totya60 (154298)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154336

A tisztán japánbirsből ( plusz némi napfény) főtt pálinkának igen érdekes ízvilága van. Mondhatni dermesztő. Deazonbanellenben, ha erősen "hígítod" nagyon kellemes kesernyés párlatot kapsz. Én 4x-es mennyiségű jonatánnal hígítottam.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154261)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.29 0 0 154335

MÉZSÖR!

Tedd el a matériát tavaszra. Sör alapanyag forgalmazók szoktak külön-külön is árusítani komlókeveréket és sörélesztőt. 5-10 literenként csinálsz belőle jó kis mézsört. Jól jön majd a nyári melegben.

Előzmény: evodia2010 (154325)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!