Keresés

Részletes keresés

agicza Creative Commons License 2007.11.27 0 0 234
Volt már, vagy csak akartam mutatni? http://gardening.about.com/od/gardendesign/ig/A-Place-to-Sit-in-the-Garden/The-Summer-Palace.htm Elég szerteágazó oldal, jó pár pofás kertrészlettel.

agicza Creative Commons License 2007.11.22 0 0 233
Az angolos szekcióba viszont nem keveset linkeltem ma, szinte kivétel nélkül mind-mind jó kis dzsungeles, ahogy azt szeretjük itt páran... ;-))) Ez meg szegény ide került, de valami megfogott benne, lehet, hogy majd 20-30 év múlva értékelni is tudom ezt az elvágólagos szépséget... Vadvirágok: egy pár már hozzám is bekerült, Xeranthemum annuum pl., szedtem magot belőle egy napsütötte domboldalon, most meg évről-évre kihajt itt-ott, ahol éppen kedve tartja. Attól, hogy vadvirág, még lehet dekoratív, nem? :-D
Előzmény: Kiskertész (232)
Kiskertész Creative Commons License 2007.11.22 0 0 232
Ezek nekem túl rendezettek. Tényleg manikűrözött kertek. Én jobban szeretem a természetközelibbet. Egy ismerősöm egyszer azt kérdezte tőlem, hogy miért nem húzom ki a tó mellől azt a gazt. Már nem is tudom, hogy mi volt, de valami vadvirág.
Előzmény: agicza (231)
agicza Creative Commons License 2007.11.22 0 0 231
Hátha ezt a hsz-t nem nyeli el a zindex...: Gondosan manikűrözött kertekbe egy-két kiegészítő: http://www.mosslandscaping.com/Landscape-Design.htm
ZsuR Creative Commons License 2007.10.31 0 0 230
Nalam eleg sok napot kap. A talaj jo, es locsolom, mert a sok nap miatt kiszaradna. Igaz, van egy jo vastag mulch reteg rajta.

Szeretem. . .
Előzmény: agicza (229)
agicza Creative Commons License 2007.10.31 0 0 229
Ahogy elnéztem, virágügyileg nem sok különbség van a kettő között. Az enyémet tudom, hogy szereti a félárnyékot, napon kissé megég, és meghálálja a jó laza, patakparti erdőtalajt, és a sok vizet. Egyébként amúgy is gyorsan nő, még itt is. :-)
Előzmény: ZsuR (228)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.31 0 0 228
A lonc: Lonicera japonica; Purpurea. Kellemes latvany!!! Nem ismerem a tapanyag igenyet - mit szeret enni, tudod?
Előzmény: agicza (227)
agicza Creative Commons License 2007.10.31 0 0 227
'Mennyi (es mekkora) wisteriat tudsz benni egy orai berbol. . .'

Eeegen, az arányok valóban egy kicsit mások...

'a lonc csodaszepen benotte a haz egyik oldalat - szoval az siker.'

Milyen loncod van? A L. japonica 'Haliana' talán a leghálásabb növénykéim egyike, hatalmasra nőtt, a hátsó kerítés szinte roskadozik a levelei alatt és majdnem egész nyáron virágzik, imádom az illatát! :-D A kiskapu másik oldalára most ültettem egy Clematis tangutica-t, ugyanakkora kis bokorként, mint amekkoraként a lonc anno idekerült, meglátjuk, le tudja-e körözni ezt a növekedési tempót!
Előzmény: ZsuR (226)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.31 0 0 226
Feltetlenul nincs izlesuk. . .meghogy klinkerre. . .:(( ilyen szepen viragzot. . .

Hat en mar kivagtam ketszer, de masnap-harmadnap megkonyorultem rajta, es ujra elultetem. . .mashol.

Fogok nezelodni, es remelem valami jo uzlet adodik. Igen dragak a novenyek - de hat a keresetek is magasabbak. Mennyi (es mekkora) wisteriat tudsz benni egy orai berbol. . .

Nekem is jo lenne ez a hangulat. . .azzal vigasztalom magam, hogy a lonc csodaszepen benotte a haz egyik oldalat - szoval az siker.
Ide is sikerulni fog, nem is kell annyit varni ra. . .(mondogatom magamban, egyszer majd elhiszem. . .).
Előzmény: agicza (225)
agicza Creative Commons License 2007.10.30 0 0 225
Jajj, bocsánat, nem akartam a képpel túllőni a célon, mindössze a Wisteria 'Black Dragon' illusztrációjának szántam. =:-O Aztán belegondoltam, hogy egy tíz éves tő már nálad is bőven nézhetne ki így... Inkább gondolj arra, hogy pfujj, de giccses, képesek voltak egy piros klinkerhez lila futónövényt választani, hát van ezeknek ízlésük? ~;-)))

Naszóval, két apróság is eszembe jutott a lilaakác-keresésedről: az egyik, hogy nálatok igen borsosak a növényárak, akciózva van csak kb. a reális ára. Itthon is lehet most kapni barkács-nagykerben, meglehetősen drágán rózsaszínt és fehéret, persze import áru, talán holland, és nem mertem megvenni az ismert kifagyásos okok miatt. Viszont elmorfondíroztam azon, hogy hova fogok egy kevert színű dupla tövet tenni, amit fának nevelek majd, ez elég régi vágyam, és a bejárati ajtó dupla virágú liláival és az ezüst-kékes lombú cédrusokkal elég jól mutatna az előkertben.

A másik meg a betelős pohár: viszonylag jól megbékéltem már azzal, hogy a kertnek idő kell, amíg elhelyezkedik benne a növényanyag és ez-az megindul, de az tuti, hogy tíz évet várni egy virágzóra nekem nem menne. A csúfos kudarc a bejárati ajtó melletti két kúszó hortenzia, két és fél év után most adtam fel a harcot, a helyükre kerülnek a lilaakácok, csak hát a felturbózott/trágyázott földet is ki kell majd termelni onnan, mielőtt beültetem őket. Egy helyen sikerült elrettentésül olvasnom, hogy a Hydrangea petiolaris-ra valakinek 8 évet kellett várnia, hgoy virágba boruljon, na ez adta meg a végső lökést. Ehhez aztán tényleg nincs cérnám, különösen úgy, hogy egy vadszőlő már két év alatt igencsak felfutott volna az emeleti ablakig, ha a keleti oldalt is megküldöm két tővel... Most inkább ilyesfajta hangulatra hajtok:

Előzmény: ZsuR (223)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.30 0 0 224
Nem volt fuga helye. . .szorosan egymas mellett voltak.

Nem tudom, milyenek az otthoni korulmenyek, nalam nem volt gond.
A viragagyas es a fu kozott most kerek 40-45 cm atmero??? (16-18 inch) lapok vannak - a teglakbol utat csinaltam. . .es itt utkent is szolgal a szegely, mert kellett valami amin lepegetunk.

A funyiro is csodasan lepeget rajta. A tobbi helyen nem kell, ott csak asonyom. . .

Előzmény: agicza (222)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.30 0 0 223
Jajj ne mutass nekem ilyeneket kerlek. . . szornyu turelmetlen leszek tole!

Tiz eve varom turelmesen, hogy az a szerencsetlen viragozzon, es nem. . .viszont nem maradt tobb turelmem. . .kell, most rogton. . .!

Fogom jarni a boltokat - meg most, mert november elejen sok jo uzleletet lehet talani viragokkal. . .igy vettem a loncot is annak idejen - 5 dollar/cserep. . .eredetileg 29.99. . .

Most 4 wisteriat keresek lazasan. . .
Előzmény: agicza (221)
agicza Creative Commons License 2007.10.30 0 0 222
És nem nőtt ki a fű, fuga helyett a közökben? Ugyanis a legnagyobb problémám az, hogy a látszó részeken a tervezett kőszegély nem fog elég mélyre menni ahhoz, hogy a füvet megfogja, a kerítés mentén pedig kell a mélyebbre menő ágyásszegély majd egyszer, ha már erre is jut erő/idő/energia. A téglát tartogatom hátra, a patakpartra, ha majd egyszer a kiépítésének nekilátok, addig is gyűlnek az ötletek, két dolog már biztos, a télálló hortenzia és a bontott tégla.
Előzmény: ZsuR (220)
agicza Creative Commons License 2007.10.30 0 0 221
Na, akkor ez a tető tényleg ideális kompromisszum, dilemma már csak a növényesítés terén maradt. :-)) A Wisteria-ból próbáld ki, hogy kevered a rózsaszínt és a fehéret, meg van egy telt virágú, majdnem liláskék verzió is, az nagyon mutatna... Valami ilyesmi:

Előzmény: ZsuR (218)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.30 0 0 220
Nekem volt agyasszegelyem teglabol egyszer - es bevalt. Egy szintben volt az agyassal, a fuvel, es mivel a fu is nott, meg a novenyek is az agyasban, nem lehetett nagyon latni. Aztan az ido is dolgozott. . .volt amelyik mohas lett, volt amelyik belefakult a kornyezetbe.

Szepen sorban fektettem oket le - mint a vonat - , minden kulonosebb elokeszites nelkul.
Előzmény: agicza (219)
agicza Creative Commons License 2007.10.30 0 0 219
Az ágyásszegély-alternatíva keresésének nálam pusztán anyagi indokok játszottak, mert ekkora tételben már marhára nem mindegy, mit ások le, ha a hatékonysága ugyanaz... De erre szerencsére még jó sokat lehet aludni, jövő tavaszig meg majd csak megszületik, melyik megoldás lesz a nyerő.
Előzmény: CBNora (217)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.30 0 0 218
Szerettem volna a magassagat a nagy tetonek - de hat el kell ismernem a korlatainkat :)).

Ha nem lehetett nagy teto - kihangsulyozott hozzaadas - akkor a masik otlet a minel kevesebb feltunes. . .azt hiszem harmonikusan nem tunik fel :)), nem gondolod?

A novenyek. . .a rozsaval nagyon nem szeretnek itt hatul foglalkozni, hatrahoznam veluk a japanese beetle-ket, azt meg nem akarom. No meg itt a rozsak juliusban-augusztusban randak.

Marad valami futo - es wisteria az orok szerelmem. Van egy bokrom, ami nem akar viragozni. Ferjemtol kaptam egy masikat (nem azt a fajtat amit szeretek - de errol nem beszelek vele :)), meg nem vesz tobbet nekem novenyt), az is majdnem tonkrement iden, nem viragzott ugy mint igertek, es a viragok nem azok amiket csodalok.
Szoval maradna egy teljesen mezei wisteria, semmi flanc, csak sok virag.
Negy bokor kellene a negy oszlopra.

Aztan. . .ha a kis juhar nagy juhar lesz. . .akkor nem tudom, mennyire fogja befolyasolni. Legfeljebb az a sarok nem lesz viragos.

Az agyas ele. . .hat az kell! Valami napos, ahogy mondod, valami evelo, de szines.
Aztan. . . ha kesz lesz a deck is, akkor johet a patak epites :)) mint a kertepites utolso stacioja.
Előzmény: agicza (216)
CBNora Creative Commons License 2007.10.30 0 0 217
Akkor nem értem, miért undorodtok úgy a műanyag ágyásaszegélytől, hacsak nem anyagi okai vannak. Nem tudom, mennyivel lenne olcsóbb a tófólia. Viszont biztos, hogy puhább anyag, nehezebb lehet lenyomni a fű szélére kiásott árokba. Bár a Te agyagodon lehet, hogy nem probléma. Homokos talajon omlik az árok, ezt a szegélyt valameddig bele lehet tuszkolni a laza talajba, nem kell olyan művészien ásni.
Előzmény: agicza (215)
agicza Creative Commons License 2007.10.30 0 0 216
Így is telejesen jó lett, tényleg nem kellett volna a nagy tetőhöz hozzápasszítani, kivéve, hogy ha valami matyómintát akartatok volna az oromzatra-fából ;-)), így ez funkcionális és nem sokat zavar látványilag.

Most már értem, hova keresed a kúszókat, tényleg, nem akarsz egy próbát tenni a futórózsákkal? Elég nyitottnak tűnik így első ránézésre ez a tér, talán az oszlopokra felküldhetnél egy-egy folyton virágzót, az azért mutatna, elé meg egy napfénykedvelőkből összeállított ágyást, vagy inkább ne adjam az ötleteket, mert még kénytelen lennél rózsázni? ;-PP
Előzmény: ZsuR (212)
agicza Creative Commons License 2007.10.30 0 0 215
Mondjuk úgy, mint ahogy nálad vannak az ágyásszegélyek, tehát hogy a tarckolókat megfogja.
Előzmény: CBNora (211)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.29 0 0 214
Igen. Egy-egy beton tuskon allnak, amikhez oda vannak erositve.
Előzmény: Hörpi (213)
Hörpi Creative Commons License 2007.10.29 0 0 213

ZsuR!

Kérdeznék egy butát... A tartógerendákat, amik a földön támaszkodnak, lebetonoztátok?

Előzmény: ZsuR (212)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.28 0 0 212
Sotet este lett, mire a teto le lett boritva katranypapirral, no es a szemet kicsit eltakaritva. Oruletes, mennyi mindent elo tudunk szedni. . .

Jovo het vegen kesz lesz teljesen - de mar most sem azunk a hot tub-ban.

A tetoablak az ebedlore es a fedett resz csinositasa majd tavasszal.
A korlat a pincelejaronal meg a lepcso kicserelese szinten - de az mar nem kerti epitmeny lesz :)).

Előzmény: ZsuR (210)
CBNora Creative Commons License 2007.10.28 0 0 211
És milyen mélyen ásnád be?
Előzmény: agicza (207)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.28 0 0 210
Igen - ugyes az oregur :)) - ha ezt meghallja, nem epit nekem tobbet. . . :))

Igen, leszavazodott minden mas megoldas. A boritasa a tetonek megegyezik a hazteto boritasava. Igy csinalta a sufnit is - no az is szep kerti epitmeny lett! Raadasul funkcional is rendesen. . .orom ramolni bele!

Most mar a festesen gondolkodom, meg a korlaton, ami majd a pincebe lemeno lepcso mellett lesz. Szeretnem, ha a haz szinei folytatodnanak ott is, igy egybefogna szepen.

No a lepcso lejaro nem lesz nagy epitmeny, de azt hiszem rengeteg idot fog igenybe venni! Babra munka. . . a meglevo vas szerkezeten all - illetve dulongel - es hat 45 ev alatt elrozsdasodott. Ideje kicserelni. Hala az egnek, kidobhatjuk azt a gusztustalan pinceajtot ami most van. Utalatos nagyon.

Szoval van munka boven. Nem szeret unatkozni - ezert idonkent kitalalok valamit :)).
Előzmény: agicza (202)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 209

Köszi! :-)

 

Elfelejtettem  az előbb írni -- munka miatt kettőkor keltem ma, s kicsit zilált vagyok :-) --, hogy a faburkolattal az az aggályom, hogy nagyokat esnének a gyerekek (meg esetleg mi is kosarazás közben), mert szerintem a peremébe beakadhat az ember lába. Bár nem biztos, még nem próbáltam... Amúgy tetszetős lenne. Ki kéne valahol próbálni. :-) 

Előzmény: agicza (207)
agicza Creative Commons License 2007.10.28 0 0 208
Ja, szóval erre értetted a gumiburkolatot, akkor sajnos nem tudok alterntívát, bár a telifa talán tényleg megoldás lenne, bár a költségvonzatát neki sem ismerem...
Előzmény: caterina3 (205)
agicza Creative Commons License 2007.10.28 0 0 207
A Kerti tavasba feltettem a kérdést és vértes kolléga szerint a tófólia felhasználható ágyásszegélynek, úgyhogy lehet vele bátran kísérletezni! :-)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 206

Teljesen igazad van, hogy a gyep adja meg a megfelelő hátteret, csak néha már úgy nekikeseredek... De azért nem valószínű, hogy felszámolom. :-)

Előzmény: agicza (202)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 205

Dehogynem. A gumiburkolat remek lenne, csak sajnos számunkra megfizethetetlen, mivel milliós nagyságrendű még az anyagára is. :-(( Pedig az nagyon megfelelne a használat szempontjából, és még látványában is elmenne.

 

A hobbitház nem is rossz! :-))

 

 

 

 

Előzmény: agicza (202)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!