Keresés

Részletes keresés

vandox4 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154446

Ilyenkor szerencsés megkérdezni, hogy melyik az, az íz, és milyen tapasztalat alapján mondja ezt. Aztán ezen el lehet gondolkodni.

Előzmény: vick_1899 (154439)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154445

Borászatban se lehet élesztőt érezni a borban :) nemhogy pálinkánál.

De tény, hogy van aki egy bizonyos ízre ezt mondja.

Előzmény: vick_1899 (154439)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 1 154444

A végeredmény más lesz pálinkánál is, ha fajélesztővel erjeszted, de pont a fajélesztős az, ami inkább bele simul az általános elvárásokba és a közízlést jobban kiszolgálja, ugyanez a helyzet bornál.

Viszont arról szó sincs, hogy az élesztő érződne ki bármelyik esetben és arról sem, hogy komolyan kellene venned ezt a kritikát.

Előzmény: vick_1899 (154439)
mili70 Creative Commons License 2018.12.03 0 2 154443

Mindig vannak nagy guruk. :)

Mondjuk valaki elmondhatná nekik, hogy élesztő nélkül nincs alkoholos erjedés. :)

 

Előzmény: öreg_néne_b (154442)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.12.03 0 1 154442

Nyilván előtte elmondtad, hogy élesztőzted, ezért "érezte" rajta.

Előzmény: vick_1899 (154439)
mili70 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154441

Persze, én mindegyikben érzem. :)

Előzmény: vick_1899 (154439)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154440

Idén nem csináltam barackot mert nem termett semmi sajna de a tavalyi barack pálinkámra nem panaszkodtak, hogy aromaszegény :)

Lehet, hogy igazad van de én kóstolgatva és illatolva választok el és amint a fazék íz megjelenik én nem engedem tovább.

 

Egyszer kipróbálom, hogy összegyűjtöm az up-okat és újból lepárolom de nem fűzök hozzá sok reményt.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154438)
vick_1899 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154439

Sziasztok!

 

A mai napon szíven szúrt egy kritika miszerint a meggypálinkámon lehet érezni, hogy élesztővel erjesztettem...Nem tartom magam profinak pálinkafőzés terén, de próbálom magamba szívni a tudást itt a fórumon, könyvekből, és emberekkel beszélgetve, azonban ilyet még nem hallottam, hogy érezni lehetne az élesztőt a végtermékben. Borászokkal beszélgetve hallottam már borra hasonló kritikát, de véleményem szerint a kettő nem ugyanaz. Ti hogyan látjátok, valóban érezhető lenne a pálinkával az élesztővel való erjesztés?

1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -2 1 154438

pl.:

Kisüstinél Barackot nem addig engeded míg a végén az a bizonyos nagy mennyiségű barack aroma megjelenik, mert akkor vele együtt már UP-s lesz.

Az UP-t ismét lefinomítod, és hozzáöntöd az előző KP-hez, jelentősebben aromásabb és lekvárosabb lesz UP - nélkül.

Előzmény: Jocó0423 (154437)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154437

Én biztosan nem értek annyit hozzá mint te de én az up-ban csak zavaró rossz ízeket, aromákat találok.

Isten ments, hogy hozzáöntsem a cefrémhez. Nem kockáztatok az esetleges pár deci nyereségért.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154426)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154436

valamennyi mennyiségű vezéraroma is kerül bele

 

-ami az előző főzésnél nem akart a kp val átjönni, most majd akar? Miért akarna? Ez olyan, mint EP-t elvenni újrafinomításnál ismét, pedig nem azzal volt a gond.

Ezek tökéletlen elválasztás esetén működhetnek, de akkor, ha te 60-70% felett tudsz vágni, abban már semmi értékes nem marad.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154435)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -1 1 154435

Abban az esetben ha tiszta alkohollal növeled.

 

Viszont itt valamennyi mennyiségű vezéraroma is kerül bele.

Előzmény: endrepp (154433)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154434

Igen

Előzmény: macokk (154424)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154433

Ha növeled a cefre alkohol tartalmát aroma nélkül, az olyan, mintha cukrot raknál bele.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154428)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154432

Ezt gondolom a saját tapasztalatod alapján írod, de gondolom te nem olyan magasan vezeted a főzést, hogy 68%-nál vagy felette vágsz, szóval ez nem általános.

 

Előzmény: obsitos3 (154430)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154431

E szerint az ábra szerint minőségi párlat a 25. litertől kezdődően jön, addig nincs aroma. Ezt te saját tapasztalataiddal alátámasztod?

 

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (154428)
obsitos3 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154430

Próbaképpen hígítsd vissza az UP-t 10 % környékére,és úgy finomítsd.Pálinkánál gyengébb,de hibátlan KP nyerhető ki,a tömény középpárlat hígítására alkalmas.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154426)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154429

Befogok építeni a felső tányér után egy pára hőmérőt, és akkor látni fogom a kilépő hőmérsékletét , és látni fogom ezt milyen víz hőmérséklettel érem el, illetve ellenőrizhetem a deflegmáció nagyságát, mivel a belépő pára hőmérsékletet is látom. 

Ezután hátha tudom majd következtetést levonni, hogy milyen hőmérsékletű vizet érdemes tartani a felső tányérba

Előzmény: endrepp (154427)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -1 0 154428

Az már egyértelműen beigazolódott, hogy a következő cefrébe visszatöltve az UP, aromásabb, jobb KP-t eredményez.

 

Ekkor a cefrének az alkoholtartalmát növelem meg, szerintem egy lépcsősnél a KP-végE picit kitolódik, de a vezér aromák nem.

Előzmény: endrepp (154427)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 1 154427

Ez az aroma az utópárlatban...sztem. a vicc kategóriáját sem éri el ilyen magasan vezetett főzésnél, de hangsúlyozom szerintem.

Lefinomítottam a 70%-os Up-okat, a tömény hányinger, semmire nem jó.

Elméletileg miért jönne máskor a visszaöntött eredetileg jól elválasztott up, mint az up frakciókban?

Alacsonyabban vezetett főzésnél, tányér nélküli kisüstin tudom elképzelni, némi up belekerül a kp-be, aroma marad az up-ban, mert kevésbé tökéletes az elválasztás, ezzel érdemes lehet foglalkozni, visszaönteni, újrafinomítani.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154426)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -1 0 154426

Nem tudom, hogy az az utolsó 5 liter kell bele?

Kóstolással lehetne egyértelműen eldönteni.

 

Viszont itt arra lennék kíváncsi, hogy ha az UP-t újra lefinomítanak, állítólag pluszban 10-15 % kihozatalt lehet elérni, akkor vezéraromákból mennyi kerül át.

 

Az már egyértelműen beigazolódott, hogy a következő cefrébe visszatöltve az UP, aromásabb, jobb KP-t eredményez.

Előzmény: endrepp (154417)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -1 0 154425

Én azt tapasztaltam, hogy az illat zöme a KP-nak az kb. első 1/4, 1/3 határán jön, akkor nálam kb: 80 alkfok van.

Előzmény: naivkezdo (154419)
macokk Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154424

Mármint hogy a túl sok előpárlat elvétellel (hogy minél lágyabb legyen) eltűnik/csökken az illat?

 

Előzmény: naivkezdo (154419)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154423

UP-ot kifőzted? Mennyi lett? A savanyút tudod késleltetni, ha emeled a deflegmációt a végén, hogy ne essen be, akkor lesz még valamennyi ilyen édeskés, "kellemes" halvány alma ízű párlatod, de nem egyértelmű, hogy azt bele kell tenni. Meggynél bevállaltam, intenzív marcipános irányba vitte el, pedig mag mentes cefre volt, +7decit jelentett.

Előzmény: Laca_89 (154422)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154422

Savanyú íz, édes háttér ízzel

Előzmény: endrepp (154421)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154421

A magas deflegmáció miatt korábban jön, de az pont arról szól, hogy élesebb, pontosabb lesz az elválasztás, nem arról, hogy kevesebb.

Az UP-ot milyen íz jelezte?

Előzmény: Laca_89 (154420)
Laca_89 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154420

Egyébként aromája nagyon jó és intenzív, illatra és ízre is , száraz próbán pedig nagyon sokáig tudom illatozni a poharat, és a cefrézet alma illatát adja vissza abszolút. 

Egyébként minőségben én megvagyok vele elégedve, a kihozatal miatt érdeklődtem igazság szerint, mert egy kicsit keveslettem. 

Az UP megjelenésének idejét befolyásolhatja esetleg a deflegmáció erőssége?

Előzmény: naivkezdo (154419)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154419

az elején az illatot bukod el.

Előzmény: Jolida (154393)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154418

ha nem megy a keverő, előfordul ilyen, de ez nemrég volt téma azthiszem.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154387)
endrepp Creative Commons License 2018.12.02 0 0 154417

4-6 alk% esés szokott lenni a mgindulástól

A 10% nem sok. (Ez pont Aromat, 10-et esik éppen.:)

Előzmény: 1zsakkrumpli (154415)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!