Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2018.12.04 0 0 154459

Megint kezditek? (Vagy csak folytatjátok? :-)  ) 

Előzmény: Jocó0423 (154458)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 154458

Ha készítettél volna valaha 1 dl bort, akkor nem írnál ilyen baromságot :)

Igaz a pálinkát is csak iszod okoska :DD

Előzmény: naivkezdo (154454)
ZalaiBetyár Creative Commons License 2018.12.04 0 0 154457

Üdv!

 

Hétvégén lefolyt a málna, a vége 2,7 liter 65 fokos pálinka lett. Az up ot 50 nél leválasztottam. Az illata és az ízecis eszméletlen jó málna.

1 litert beálítottam desztvízzel 43 ra... Na itt kezdődik a gondom, anbak az illata maradt, az íze viszont pocsék, keserű lett.

Ahogy érik ez elmúlik? Vagy elronthattam valamit?

naivkezdo Creative Commons License 2018.12.04 0 0 154456

küldj/adj mintát többeknek:)

Előzmény: vick_1899 (154439)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.04 0 0 154455

mit értesz lágyabb alatt? Karcosnak, nyersnek találod? És 3-6-12 hónap pihentetés után is? Vagy kationcserélő gyantát próbáltad már?

Előzmény: macokk (154450)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.04 0 0 154454

borban pont hogy lehet érezni, van ilyen jelleg.

wikipedia professzorként ne oszd már az észt.

Előzmény: Jocó0423 (154445)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.04 0 1 154453

főző, főzőkészülék, meg talán cefrefüggő is. Én 20-25-ig lemegyek a barackoknál, nincs up, csak tömény barack.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154438)
vandox4 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154452

Az autolízis során az élesztő elhalt sejtjeiből a fehérjék elbomlaanak.Kozmaolaj keletkezik, majd a kozmaolaj a cefre savaival észtereket képez. Kis mennyiségben kellemes, nagy mennyiségben hátrányos. Lehet ezt érzik ki?

Előzmény: mili70 (154451)
mili70 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154451

Nem tudom mi lehet ez a bizonyos élesztő íz. Elsősorban pálinkahibára gondolok. 

Ha jól emlékszem otifoti kolléga írt egyszer valamit, az  elhalt élesztősejtek autolíziséről. Ez  a jelenség egy hosszan tárolt cefrénél fordulhat elő. Talán ott, és akkor keletkezhetnek ezek a nemkívánatos ízek/illatok.

Előzmény: mili70 (154443)
macokk Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154450

Ha megtalálnám a tuti módszert arra, hogy lágyabb legyen, talán bátrabban korábban váltanék KP- ra. 

Előzmény: naivkezdo (154434)
vandox4 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154449

Nehéz megmondani...de nem véletlen ajánlottam az almaszőlőt, ez már okozott kellemes meglepetést. Mikor minden elfogyott, megtaláltam belőle 2 litert, én nagyon tudtam neki örülni:-), szóval egy próbát megérhet. Kicsit magasabban kell vágni, mert hamar jön az UP UP-ja.

Előzmény: Jocó0423 (154448)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154448

Szerinted megéri a gázt? :)

Előzmény: vandox4 (154447)
vandox4 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154447

Ha nem szereted a vegyes pálinkát, akkor az UP kifőztje nem lesz nagy siker. Talán akkor csak max. két féle UP-ot próbálj keverni, mondjuk alma+szőlő, ez lehet hogy elfogadhatóbb lesz.

Előzmény: Jocó0423 (154440)
vandox4 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154446

Ilyenkor szerencsés megkérdezni, hogy melyik az, az íz, és milyen tapasztalat alapján mondja ezt. Aztán ezen el lehet gondolkodni.

Előzmény: vick_1899 (154439)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154445

Borászatban se lehet élesztőt érezni a borban :) nemhogy pálinkánál.

De tény, hogy van aki egy bizonyos ízre ezt mondja.

Előzmény: vick_1899 (154439)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 1 154444

A végeredmény más lesz pálinkánál is, ha fajélesztővel erjeszted, de pont a fajélesztős az, ami inkább bele simul az általános elvárásokba és a közízlést jobban kiszolgálja, ugyanez a helyzet bornál.

Viszont arról szó sincs, hogy az élesztő érződne ki bármelyik esetben és arról sem, hogy komolyan kellene venned ezt a kritikát.

Előzmény: vick_1899 (154439)
mili70 Creative Commons License 2018.12.03 0 2 154443

Mindig vannak nagy guruk. :)

Mondjuk valaki elmondhatná nekik, hogy élesztő nélkül nincs alkoholos erjedés. :)

 

Előzmény: öreg_néne_b (154442)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.12.03 0 1 154442

Nyilván előtte elmondtad, hogy élesztőzted, ezért "érezte" rajta.

Előzmény: vick_1899 (154439)
mili70 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154441

Persze, én mindegyikben érzem. :)

Előzmény: vick_1899 (154439)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154440

Idén nem csináltam barackot mert nem termett semmi sajna de a tavalyi barack pálinkámra nem panaszkodtak, hogy aromaszegény :)

Lehet, hogy igazad van de én kóstolgatva és illatolva választok el és amint a fazék íz megjelenik én nem engedem tovább.

 

Egyszer kipróbálom, hogy összegyűjtöm az up-okat és újból lepárolom de nem fűzök hozzá sok reményt.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154438)
vick_1899 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154439

Sziasztok!

 

A mai napon szíven szúrt egy kritika miszerint a meggypálinkámon lehet érezni, hogy élesztővel erjesztettem...Nem tartom magam profinak pálinkafőzés terén, de próbálom magamba szívni a tudást itt a fórumon, könyvekből, és emberekkel beszélgetve, azonban ilyet még nem hallottam, hogy érezni lehetne az élesztőt a végtermékben. Borászokkal beszélgetve hallottam már borra hasonló kritikát, de véleményem szerint a kettő nem ugyanaz. Ti hogyan látjátok, valóban érezhető lenne a pálinkával az élesztővel való erjesztés?

1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -2 1 154438

pl.:

Kisüstinél Barackot nem addig engeded míg a végén az a bizonyos nagy mennyiségű barack aroma megjelenik, mert akkor vele együtt már UP-s lesz.

Az UP-t ismét lefinomítod, és hozzáöntöd az előző KP-hez, jelentősebben aromásabb és lekvárosabb lesz UP - nélkül.

Előzmény: Jocó0423 (154437)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154437

Én biztosan nem értek annyit hozzá mint te de én az up-ban csak zavaró rossz ízeket, aromákat találok.

Isten ments, hogy hozzáöntsem a cefrémhez. Nem kockáztatok az esetleges pár deci nyereségért.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154426)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154436

valamennyi mennyiségű vezéraroma is kerül bele

 

-ami az előző főzésnél nem akart a kp val átjönni, most majd akar? Miért akarna? Ez olyan, mint EP-t elvenni újrafinomításnál ismét, pedig nem azzal volt a gond.

Ezek tökéletlen elválasztás esetén működhetnek, de akkor, ha te 60-70% felett tudsz vágni, abban már semmi értékes nem marad.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154435)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2018.12.03 -1 1 154435

Abban az esetben ha tiszta alkohollal növeled.

 

Viszont itt valamennyi mennyiségű vezéraroma is kerül bele.

Előzmény: endrepp (154433)
naivkezdo Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154434

Igen

Előzmény: macokk (154424)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154433

Ha növeled a cefre alkohol tartalmát aroma nélkül, az olyan, mintha cukrot raknál bele.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154428)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154432

Ezt gondolom a saját tapasztalatod alapján írod, de gondolom te nem olyan magasan vezeted a főzést, hogy 68%-nál vagy felette vágsz, szóval ez nem általános.

 

Előzmény: obsitos3 (154430)
endrepp Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154431

E szerint az ábra szerint minőségi párlat a 25. litertől kezdődően jön, addig nincs aroma. Ezt te saját tapasztalataiddal alátámasztod?

 

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (154428)
obsitos3 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 154430

Próbaképpen hígítsd vissza az UP-t 10 % környékére,és úgy finomítsd.Pálinkánál gyengébb,de hibátlan KP nyerhető ki,a tömény középpárlat hígítására alkalmas.

Előzmény: 1zsakkrumpli (154426)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!