Az autolízis során az élesztő elhalt sejtjeiből a fehérjék elbomlaanak.Kozmaolaj keletkezik, majd a kozmaolaj a cefre savaival észtereket képez. Kis mennyiségben kellemes, nagy mennyiségben hátrányos. Lehet ezt érzik ki?
Nem tudom mi lehet ez a bizonyos élesztő íz. Elsősorban pálinkahibára gondolok.
Ha jól emlékszem otifoti kolléga írt egyszer valamit, az elhalt élesztősejtek autolíziséről. Ez a jelenség egy hosszan tárolt cefrénél fordulhat elő. Talán ott, és akkor keletkezhetnek ezek a nemkívánatos ízek/illatok.
Nehéz megmondani...de nem véletlen ajánlottam az almaszőlőt, ez már okozott kellemes meglepetést. Mikor minden elfogyott, megtaláltam belőle 2 litert, én nagyon tudtam neki örülni:-), szóval egy próbát megérhet. Kicsit magasabban kell vágni, mert hamar jön az UP UP-ja.
Ha nem szereted a vegyes pálinkát, akkor az UP kifőztje nem lesz nagy siker. Talán akkor csak max. két féle UP-ot próbálj keverni, mondjuk alma+szőlő, ez lehet hogy elfogadhatóbb lesz.
A végeredmény más lesz pálinkánál is, ha fajélesztővel erjeszted, de pont a fajélesztős az, ami inkább bele simul az általános elvárásokba és a közízlést jobban kiszolgálja, ugyanez a helyzet bornál.
Viszont arról szó sincs, hogy az élesztő érződne ki bármelyik esetben és arról sem, hogy komolyan kellene venned ezt a kritikát.
A mai napon szíven szúrt egy kritika miszerint a meggypálinkámon lehet érezni, hogy élesztővel erjesztettem...Nem tartom magam profinak pálinkafőzés terén, de próbálom magamba szívni a tudást itt a fórumon, könyvekből, és emberekkel beszélgetve, azonban ilyet még nem hallottam, hogy érezni lehetne az élesztőt a végtermékben. Borászokkal beszélgetve hallottam már borra hasonló kritikát, de véleményem szerint a kettő nem ugyanaz. Ti hogyan látjátok, valóban érezhető lenne a pálinkával az élesztővel való erjesztés?
-ami az előző főzésnél nem akart a kp val átjönni, most majd akar? Miért akarna? Ez olyan, mint EP-t elvenni újrafinomításnál ismét, pedig nem azzal volt a gond.
Ezek tökéletlen elválasztás esetén működhetnek, de akkor, ha te 60-70% felett tudsz vágni, abban már semmi értékes nem marad.
Ezt gondolom a saját tapasztalatod alapján írod, de gondolom te nem olyan magasan vezeted a főzést, hogy 68%-nál vagy felette vágsz, szóval ez nem általános.