Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
Tudom, én most a menetirányváltásról beszéltem, tehát az addig menesztő állomásról kiindulva a térközök irányfordításáról. Amikor ez a folyamat zajlik, néhány másodpercre vörösre váltanak az érintett vonali sorompók.
Lényegében igaz amit írsz, csak a szabad fény megjelenése (ami valami egyéb ok miatt akár el is maradhat) már nincs hatással a sorompóra. Amit késedelemként látsz, az egy szándékos időzités.
Hát, még marad egy mozdonyrádió, azzal megelőzhető a baj. Nem emlékszem hirtelen olyan esetre, amikor konkrétan emiatt baleset következett volna be.
Olyanra már annál inkább, amikor a kereskedelmi adón kiemelt hír volt az esti híradóban egy amatőr telefonos filmfelvétel, amint a fehéren villogó sorompónál szabályosan átközlekedik egy vonat, és ennek kapcsán még megkérdezték az atyaúristent is hogy ez hogy fordulhatott elő...:S
A gond legtöbbször a beállított menetiránnyal szembeni közlekedésnél áll elő
De ilyenkor eleve kézzel zárják a sorompót a fszt-k, nem?
A gond legtöbbször a beállított menetiránnyal szembeni közlekedésnél áll elő, mert akkor a vonatérzékelő elemek hatástalanok ill. hibásan reagálnak.
Erről jut eszembe, hogy nyíltvonali sorompóknál szoktam látni, hogy menetirányváltáskor néhány másodpercre vörösre váltanak, aztán ha sikeresen lezajlott a dolog, visszajön a fehér. Ez végülis érthető, hiszen irányváltáskor a behatási pontok "megcserélődnek", és amíg ez meg nem történik teljesen, nyilván jobb, ha vörösen villognak. Viszont most az jutott eszembe, hogy mivel a menetirányváltás gyakorlatilag egy pillanat alatt lezajlik (legalábbis abban a konkrétan egy darab térközben, ahol a sorompó van), nem csak az irányváltás lezajlásáig vörös a sorompó, hanem egészen addig, míg a vágányjelfogó fel nem éled, tehát amíg a vonatkozó térközjelzőn meg nem jelenik a szabad fény. Ebben mennyire van igazam?
Ha azt figyeli meg, hogy nem záródott le a sorompó...
...akkor már csak az ima marad, hiszen az fszt. a felé közeledő vagy a tőle már eltávozott vonatot nyilván nem tudja értesíteni. A gond legtöbbször a beállított menetiránnyal szembeni közlekedésnél áll elő, mert akkor a vonatérzékelő elemek hatástalanok ill. hibásan reagálnak. Ahol a sorompó maga állapítja meg a vonatközlekedés irányát, nem szokott ilyen probléma előfordulni.
A pontszerű vonatérzékeléssel működő jelfogós sorompók esetében az eredeti (1968?) megoldáshoz képest még egyszerűsítés is történt, két elemet (a távoli behatási pontokon az ún. sínérintőket) kivettek a rendszerből, annyira megbízhatónak bizonyultak az általánosan használt 13 kHz-es rövid szigeteltsinek.
Nem-nem-nem!!! A kézi kezelést itt értsd úgy, hogy a biztber kezelőpultra vissza van jelentve a fszt-nek a sorompó állapota. Ha azt figyeli meg, hogy nem záródott le a sorompó, vagy egyéb kínja van (például ugye megmarad a fehér fény), akkor kézi kezeléssel zárja le a sorompót. Ám ha ez sem működik, akkor toll és formanyomtatvány elő...
Tehát ez csakis biztberhiba miatt lehetséges, emberi mulasztásról szó sincs :) (éppen hogy az ember előzi meg a balesetet...)
Na igen. A vonat elé hajtást még fölfogom, de aki nem vesz észre egy keresztben álló óriási, dörmögő, világító ősmasszívumot, azzal vasúttól távol sem szeretnék találkozni...
Van olyan eset, amikor a kézi kezelés ellenére is megmarad a villogó fehér, tehát közút számára megtévesztő jelzés. Nos, ebben az esetben, az F2-es utasítás passzusai szerint az arrafelé haladó vonatok mozdonyvezetői kapnak írásbeli rendelkezést, hogy ez a tényállás. Ekkor a vonat az útsorompóhoz legfeljebb 5 km/h sebességgel közeledhet, és hogyha netalán a vonat áthaladásával veszélyezteti a közút forgalmát, akkor meg is kell állni. A kürtkoncertről talán nem is kell külön szólnom ... :)
Ennek ellenére a mai magyar közúti közlekedési morált valamennyire ismerve simán kinézem egy-két ökörből, hogy a vonatnak hajt...
Az itt elhangzottak (meg úgy a topicok) kapcsán úgy látom, a magyar honpógár mindig nyugodtan hajthat a sínekre, ha fehéren villog a sorompó, mert jól működő, ügyesen kitalált, megbízható, redundáns biztosítóberendezéseket aklamaz a vasút, amelyek emberi mulasztások hiányában csaknem tökéletesek lehetnének.
Felmerült bennem a kérdés: ismert egyáltalán olyat baleset, amikor fehér sorompó mellett gázolt vonat? (és kizárólag biztber hibájából)
"Ekkor viszont elképzelhető lenne, hogy a berendezés nem veszi észre az utolsó vonat távozását (nem old fel), de még észreveheti a következő vonatot. Ez részemről pusztán elméleti eszmefuttatás volt..."
Helyes eszmefuttatás. Három vonatot tud beszámolni.
Na igen, én abból indultam ki, hogy -- konyhanyelven fogalmazva -- nem szint-, hanem élvezérelt a dolog. Ekkor viszont elképzelhető lenne, hogy a berendezés nem veszi észre az utolsó vonat távozását (nem old fel), de még észreveheti a következő vonatot. Ez részemről pusztán elméleti eszmefuttatás volt...
Azt is szabályozza a KRESZ, hogy (régebbi típusú hajtóműves) sötét sorompó esetén odamehetek és megpróbálhatom a csapórudat kézzel felemelni? : )
"Az OK, hogy időtúllépéssel valamikor felnyílik, de mégsem nyílhat fel akkor, ha egy vonat elérte a behatási pontját... (...gondolom én, mint automatizálási mérnök:)"
Amennyiben az elvárhatónál jóval hosszabb ideig (6...10 perc felett) tart a zárás valamelyik vágányon, feltételezhető, hogy az egyik behatási pont meghibásodott. Ez esetben az útátjáró berendezése (hogy ne álljon elő örök ideig tartó zárás) "zavarba megy", a közút felé az összes fény kialszik. Ahol még régi tipusú sorompó-hajtómű található, a csapórúd ezután kézzel akadálytalanul felemelhető. A képen látható újabb, hidraulikus hajtómű esetében viszont az a szokásosnál sokkal lassabb mozgással magától felemelkedik. Az elővigyázatos áthaladást a KRESZ szabályozza.