Keresés

Részletes keresés

Kelemen Péter Creative Commons License 2000.10.27 0 1 60
Kedves Gábor!

Hosszú ideje olvasom vitátokat, de nem értem én sem, hogy mit vársz még!

Én csináltam néhány mérést, de ez még önmagában kevés ahhoz, hogy véleményt mondjak. Többek között megismételtem a vasalós kísérletet is, de be kell valljam, nekem szobahőmérsékletről 120 fokosra hevített vasalóval sem sikerült megmozdítanom sem a kereket. Pedig, ha ez az elképzelés igaz, akkor ennek a kisérletnek mindig sikerülnie kell!!!!!
Próbáltam kézzel is forgatni, volt olyan,
hogy a kerék 23-at pörgött és a kezem hőmérséklete 34 fok volt az ujjam hegyén és a tenyeremben is. A környezeti hőmérséklet 24 fok volt, tehát igen meleg volt a helységben. Mindez persze nem jelent semmit és lehet, hogy elrontottam valamit, de azért ezek után azt hiszem, hogy joggal kérlek arra, hogy méréseket végezzél a témában, mielőtt végtelen ciklusba kezdenél.
Mivel eddig még számomra ez sem derült ki, ezért szeretném megkérdezni, hogy van-e Egely kereked, amivel a méréseket el tudod végezni?
Különben ez az elmélet már évekkel ezelőtt napvilágot látott és meg is jelent a Rádiótechnikában.
Magam részéről nem tudom, hogy mi forgatja a kereket, de figyelembe véve a sikertelen vasalós kísérletemet, további megfejtés után kell kutatni.
Elkézelhetőnek tartom, hogy valóban légmozgás mozgatja a kereket, de mi hozza létre a légmozgást? Figyelembe véve a 120 fokos vasalót és a 34 fokos kezemet, szerintem nem hőmozgás kelti a légörvényt, hanem pl. valamilyen elektomos, vagy elektromágneses jelenség, vagy valami egészen más, amire még senki sem gondolt.
Nem tudom, ezért kell mérni!!!

Üdv.
Kelemen Péter

Előzmény: Iván Gábor (59)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.27 0 0 59
Kedves ZYx!
Szerintem várd ki a végét a dolognak mielőtt itélsz, hogy mit csinálok jól vagy rosszul.

Egyébként rajtam kívül a Vassy és a parajfalók mérték ki Egely kerekét és Egely önként beismert egy 33% mérési hibahatárt hő hatására a 100% értékéhez képest. Tehát amit Egely már az Élet és Tudományban elismert minek kellene időt pazarolnom.

Egyébként az 1-es és a 2-es állításod igaz.

Mindenesetre a Vassy "racionalításán" már nagyon sokan röhögnek.

Kezd az az érzésem lenni, hogy Téged madzagon mozgat valaki a hátérből.

Előzmény: Zyx (58)
Zyx Creative Commons License 2000.10.27 0 0 58
Nem tudom mit kellene még mondanom neked, én csak annyit tudok, hogy azt állítottad, a kereket a hőmérsékletkülönbség keltette légáramlat forgatta. Ezt az állításod sem kisérlettel, sem méréssel igazolni nem tudod. Hiába kértelek rá.

Miért nem az Egelyvel beszéled ezt meg, mondjuk egy tévéadás nyújtotta publicitás közepette, ahogy tervezted?

Én már azt se értem, mi köze van a Schrödinger macskájának a Vassy Zoli garázsához.

Amit élértél eddig itt az annyi, hogy már tudjuk:

1. az Iván Gábor nem szereti a Vassy Zolit
2. az Iván Gábor úgy gondolja, hogy a hőhatás mozgatja az Egely vitalitásmérőjét.

Azt hiszem, valamit nem jól csinálsz Gábor.

üdvözlettel
zyx

Előzmény: Iván Gábor (57)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.27 0 0 57
Kedves Zyx!
Kicsit másképpen látom a helyzetet. Egyre több emberben kelltem fel a kételkedést és maguk is elkezdenek gondolkodni és kisérletezni. Ez egy Öveges professzor könyv címe is.

Én már mértem, állítólag te is és tudom, állítólag Te is, hogy Egelynek nincs igaza, másokat meg meggyőzni réérek.

Előzmény: Zyx (56)
Zyx Creative Commons License 2000.10.27 0 1 56
Tudod volt egyszer egy tanárom, akihez oda ment egy tankörtársam a zéhá kiosztása után reklamálni, hogy miért nem kapott kettest, amikor ez meg az, így van. A tanár válaszolt neki, mire a srác újra elmondta, hogy szerinte ez meg az, így van. Ekkor a tanár ránézett és azt mondta.
- Ezen a ponton kénytelen vagyok igazat adni magának, kolléga, mert különben végtelen ciklusba kerülnénk, inkább megadom a kettest.

Nagyon jó, hogy te állítasz valamit, amit ismételgetsz, nagyon jó, hogy az Egely is állít valamit, amit ismételget, de mi fog ennek véget vetni szerinted? Nem lenne egyszerübb végre utána mérni és megnézni, kinek volt igaza?

Előzmény: Iván Gábor (55)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.27 0 0 55
Kedves Zyx!
Nem igazán szeretem a Fullcontact küzdésmódot, tudod pacifista vagyok. Ha már küzdenem kell, akkor az aikidó szimpatikusabb.

De miért kellene nekem küzdeni Egelyvel? Viszonylag nyugodtan szoktunk például telefonon is beszélgetni. Megigérte, hogy megint átnézi az akkori kontrollvizsgálatait, hogy tényleg nem esett-e benne hiba.

Te tényleg nem hiszed el, hogy nem az a célom mindenképpen, hogy tönkretegyek egy embert. Az Egelynek szerintem is vannak nagyon értékes oldalai, megtanítja álmodozni az embereket és általában az álmok előbb utóbb valóra is szoktak válni.Lásd Verne. Én csak inkább féken szeretném egy kicsit tartani álmodozásait. Ezt azért teszem, mert nagyon sokan minden kritika nélkül elfogadják az Ő tanait és ezért egzisztenciák mehetnek tönkre.

Előzmény: Zyx (54)
Zyx Creative Commons License 2000.10.27 0 0 54
Igazad van, erősen lobbiztam azért, hogy az elkövetkező vitátok az Egelyvel, ne a frázispuffogtatások jegyében teljék, hanem legyenek konkrétumok is benne. Szeretnélek rávenni, hogy amennyiben beakarod bizonyitani, hogy a kerék nem a feltaláló által megadott módon működik, hanem másképp, azt legkevesebb, hogy mérésekkel bebizonyitsd, és ne csak hipotetikus szinten vitatkozzatok egymással. Ennek nincs semmi értelme, semmi nem fog kiderülni, a közvélemény pedig meg fog oszlani a vitatott kérdést illetően. Reklámot fogsz csapni az Egelynek, semmi egyebet nem érsz el. Ha viszont rendelkezésedre állnának konkrét mérési adatok egész más lenne a helyzeted. Egyszerüen tálalnád, - kérem ez van - és a dolognak vége is lenne, mielőtt elkezdődött volna egy felesleges vita.

Jövőbelátó képességem onnan fakad, hogy időközben elvégeztem (igaz csak kis mintán, ezért ez nem lehet hivatalos, meg nem is az én dolgom lenne) a vitatott méréseket. Tehát én már ismerem a vita végeredményét. Kiváncsian várom a fejleményeket, amikor összecsaptok az Egelyvel.

Kedves Gábor, itt az idő, már eleget beszéltél, támadj nyugodtan! Én itt ki is szállok az ügyből. Ez már kettőtökre tartozik. Dobj már egyet azzal a kockával!

Előzmény: Iván Gábor (53)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.27 0 0 53
Kedves Zyx!
Te a látszat ellenére igen erősen lobbizol valamiért. Úgy beszélsz, mintha tudnád, hogy a kocka mit hozott ki. Ehhez viszont jövőérzékelési, vagy prekogniciós képességekkel kellene redelkezned, mert a valóságban még nem dobtam.

Nekem nem fáj sőt, minnél több pénzt kivánok Egelynek, mert akkor már nem tudna állandóan pénzhiányra hivatkozni, egyes kisérletek elmaradása, vagy gépek megépítésének hiánya miatt.Sőt ha pénze van, akkor talán nem fogják megélhetési okok vezérelni sokszor elveit.

Előzmény: Zyx (52)
Zyx Creative Commons License 2000.10.27 0 0 52
Hát kedves Gábor, mélységesen sajnálom, hogy végül a normális tudományos megközelítés helyett, ezt a Kisfaludy előadásain tapasztalható érvelési technikát választottad, a nehezebb kutatási munka és út helyett. Gyakran fordul ez elő, az emberek nem nagyon szeretnek dolgozni, sajnálják az időt és fáradtságot, hogy alaposabban utánajárjanak egy egy témának. Épp ezért ostorozzák a tudományos közélet szereplői oly gyakran teljes joggal a parakutatókat, megalapozatlan és bizonyitatlan állításaik miatt. Nincs semmi baj azzal, amit állítasz, csak próbáld meg bizonyitani is! Ha igazad van, talán nem lesz olyan gyötrelmesen nehéz.

Megjegyzem, ezzel a magatartással többet fogsz ártani magadnak, mint az Egelynek, de csak tessék. Talán hozzásegíted őt egy kis extra pénzhez, biztos jól fog jönni neki.

Előzmény: Iván Gábor (51)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.26 0 0 51
Kedves Zyx!
Jelenleg pont hat fajta megoldási lehetőségem van az Egely féle vitalításmérő rejtéjének végleges megoldására. Úgy hogy van egy buddhista (azaz naracssárga dobókockám)minden oldalhoz hozzárendelek egyet és akkortól a kocka el van vetve. Itt most egy kis hirzárlatot rendelek el magam ellen, ebben a döntési témában. Sajnos a nyilvásos leszerepeltetésre márom lehetőségem is adódott.
Előzmény: Zyx (50)
Zyx Creative Commons License 2000.10.26 0 0 50
Bár nem ismerem, de ha jól tudom a szerkezet messzebbről közvetiti egy ember bioenergiajat (legalabbis Egely szerint). A távolság két-három méter lehet, tehát nem a szerkezet forgatja a kereket, hanem azon keresztül egy ember.

Talán elkerülte a figyelmedet, hogy irtam már arról, miszerint kisérleteim során sikerült elektromos eszközzel is megforgatni a kereket. Én azonban mégsem következtetnék arra, hogy a kerék nem bioenergiát mér, pusztán abból, hogy élettelen eszközzel forgattuk a kereket.

Ennek az az oka, hogy számos, a további mérések nélkül nem eldönthető magyarázat is lehetséges.

1. Bioenergia nincs, a kerék elektromos elven működik.
2. Bioenergia van, de a kerék ettől függetlenül elektromos elven működik.
3. A bioenergia elektromos természetü jelenség.
4. Az elektromos szerkezet bioenergiát állított elő.
5. (Hogy legyen neked is kicsit igazad). A kerék a tekercseken keletkező hőtől forgott, a bioenergiáról pedig semmit se tudunk mondani.

Az a baj a logikával, hogy nem mindig működik, ezért szoktunk kisérleteket és méréseket végezni.

Előzmény: Iván Gábor (48)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.25 0 0 48
Kedves Zyx!
Van egy egyszerübb megoldás is. Egely is te is céloztál már rá, hogy Egely feladta azon állásrontját, hogy a kerekét vitalitás, bio, vagy életenergia mozgatja. Mivel én csak ezen állítását kívántam cáfolni és ha ezt Egely írásban önként bevalja, akkor értelmetlenné válik annak megerősítése kísérletekkel, illetve akkor tudóshoz illően belátta tévedését és nem szükséges nevetségessé tenni.

Itt arra gondolok, hogy Egely felkért hogy nézzek meg egy szerkezetet, ami messziről forgatja a készüléket. Nos a szerkezet sem élő és ha forgatni tudja, akkor itt aligha beszélhetünk élettel összefüggő energiáról.

Előzmény: Zyx (47)
Zyx Creative Commons License 2000.10.25 0 0 47
Kedves Gábor!

Nagyon örülök, hogy ezek szerint, végre lesz egy valóban tudományos igényességü birálat, de szeretnélek jó előre figyelmeztetni, hogy módszertanilag nem elég a kereket logikai okfejtésekkel cáfolni, azt megfelelően elvégzett mérésekkel is alá kell tudni támasztani. Vagyis meg kell találnod azt a mérési eljárást, mely kimutatja, hogy a kéz hőmérséklete és a forgatás értéke között korreláció tapasztalható. Ez volna a bizonyíték, aminek léte igen hasznos lenne. Alkalmasint ezt add cikkiró társad tudomására is. A mérések nem nehezek, könnyen elvégezhetőek, szóval ne végezz félmunkát légyszives! Korrektnek kell lenned!

Enélkül a hivatkozott "tények", csak egyszerű hipotézisek maradnak és ez lehetőséget ad a cáfolatod elvetésére és ily módon a kerék további sajnálatos közszereplésére is.

És ne feledd a szabályt - egy mérés, nem mérés!

Sok sikert!

Előzmény: Iván Gábor (46)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.24 0 0 46
Az Egely kerékről szóló populáris stilusban megírt cikkemet, (www.zotyo.hu/para/egely2.htm) egy Tényeket Tisztelők Társasági (Szkeptikus) társszerző segítségével tudományos formában is meg kívánom jelentetni. Az abban szereplő tények már remélem mindenki számára elfogadhatóak lesznek. Adig türelmet kérek azoktól akik tudományos igényességet hiányolták.
Stabilka Creative Commons License 2000.10.24 0 0 45
OFF

Graff Zoltán ! Csak egy kérdés! Ismerős-e az alábbi három sor?

/***** Zcomm -- include file *****/
/***** ZTOOLS Ver 1.3, 1990.III.25. *****/
/***** InfoKer (Graff Zoltán) T:1384-685 *****/

Megláttam a neved a topicban, és kíváncsi vagyok, Te "követted-e el" a ZTOOLS nevű segédletet a régi szép időkben? Ha nem, akkor elnézést!

Zyx Creative Commons License 2000.10.24 0 0 44
Bocsáss meg kedves Gábor, de most itt nem rólad volt szó.
Előzmény: Iván Gábor (43)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.24 0 0 43
Dehogynem bizonyítottam-unk semmit. Bebizonyítottam-uk, hogy,

-Egely koppintotta a találmánya ötletét,

-Azt, hogy a készülék nem mérhet semmiféle, bio-, élet, vagy vitalítás energiát. Állítóleg ezt már te is így gondolod Zyx. Te írtad nekem, hogy ezt már neked Egely is elismerte. Kitaláltatok tehát valami mást, amit viszont mér szerintetek.

-bebizonyosult, hogy a készülék nem tud úgy mérni, ha mármilyen anyag búraszerüen körülveszi. Igy tehát amit Egely mér, legyen az akkor bármi is nem tud semmilyen anyagon áthatolni. Erre pedig most a leglogikusabb és bízonyított tény is az, hogy a mozgó levegő az az anyag amely nem tud semmilyen buraszerüen körülvett tárgyon át a készülékhez jutni.

-bebizonyosodott az, hogy a készüléken olyan kialakitásokat és átalakításokat végeztek, amellyek szabadabbá tették a körülütte lévő levegő áramlását,illerve a tüskék által a kerékbe való kapaszkodását. Ez a cél egyértelmű.

-bebizonyosodott, hogy a kereket hő jelenség hatására kialakuló légmozgás (is) képes megforgatni és ennek mértéke amit Egely már elismert 33% az egészséges ember átlagát tekintve.Tehát már Egely szerint is van 33% mérési hibaszázaléka a műszerének hő hatására.

Ha ezeket a bizonyítékokat logikailag összerakjuk kijön belőle, hogy az Egely mérőműszerét a mozgó levegő forgatja meg. Tehát Egely műszere alapjában és leegyszerűsítve nem más mint egy szélforgás és erősség kijelző. Azt pedig már nagyon régen feltalálták már mások.

Előzmény: Zyx (42)
Zyx Creative Commons License 2000.10.24 0 1 42
Itt kis tévedés van, egyik fél sem bizonyitott be semmit. Állóháború van, és ha a médiák nagyon helyesen nem is tudósitanak nap mint nap, azért még nincs lejátszva a történet.

Hát igen, nincs jelentősége a sarokban gyűlő pormacskának, mint ahogy az alkonyati levegőben kialakuló csendzónák sem nagyon érdekelnek senkit. Aztán egyszer csak hipp-hopp a francia csapatok lemaradnak egy csatáról, mert nem hallják meg a tőlük pár száz méterre zajló ütközetet és fegyverropogást, Savoyai győz, így adódik lehetősége átvezetni a császári seregeket magyar területre és tönkreverni a Rákóczy szabadságharcot. Igy megy ez a lényegtelen dolgokkal.

Előzmény: bastyaelvtars (40)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.24 0 0 41
Én is megnéztelek, hogy mit irogatsz NagyTesvér.És nagyon egyetértek veled, hogy mindenbe beleszólsz és mindent látsz, hiszen azért vagy. Az remélem nem zavar, hogy én Benned sem hiszek.
Előzmény: Big Bother (39)
bastyaelvtars Creative Commons License 2000.10.24 0 1 40
Szerintem kár felesleges költségekbe verned magad. Most a keréktől függetlenül, de rég kiderült már, hogy ez az összes hókuszpókusz, uri gellerestül, telekinézisestől, mindenestől egy nagy szélhámosság. Említés sem történik már ilyenekről évek óta. Azt nem csodálom, hogy a rendszerváltáskor más szeméttel együtt ez is becsusszant valahogy, de szerencsére az idő helyre tette a dolgokat. 10 év alatt nem történt semmi, hanem ami volt is feledésbe merült.

Az Egely kereket tanulmányozni tehát csak olyan, mint ha azon merengenénk, hogy a pormacska miért gyűlik össze hamarabb az egyik sarokban, mint a másikban. Valami oka biztosan van, na de jelentősége?

Előzmény: Big Bother (39)
Big Bother Creative Commons License 2000.10.24 0 1 39
Elvtársak! Nagyon helyes, bizonyítsa csak Iván Gábor azt ami nincs! Mert ha a világon DIREKT bármiről bebizonyítja, hogy nincs, akkor menten felkötöm magam! De vigyázzon ám, mert aki nem ad részletesen dokumentált és bármikor megismételhető magyarázatot, akkor nagy hülyét csinál magából.

Elolvastam az írásokat. Nemcsak ezeket, hanem Iván Gábor egyéb mást pellengérező írását is. Egy középiskolai fizikatanár szintjén vannak, mely szint számomra sok esetben nem több mint félút a csótány és a pióca tudományos ítélőképessége között.

Most már magam is ki fogom próbálni a készüléket, és ha nem válik be elvitetem az Egelyt :)

Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.23 0 0 38
Néhány nappal ezelőtt telefonon, viszonylag hosszasan és higgadtan elbeszélgettünk Egelyvel. Ő azt mondta, hogy a Szintézis Szabadegyetemen a Paulinyi Tamáséknál létezik egy olyan készülék, amely nagy távolságból megforgatja a kereket. Mintha a Zyx is erre célzott volna. Ez valami rezonátor lehet? Kérem aki látta már ezt a készüléket és a forgatási folyamatot írjon róla, hogy mik a tapasztalatai.
Silan Creative Commons License 2000.10.23 0 0 37
Egely a méréseinél figyelembe vette-e a szobahőmérsékletet is? Vassy Zoltánék kísérletei szerint meleg szobában nem lehet forgatni a kereket. Ez is alátámasztja a hőhatásra hivatkozó magyarázatot. Valamint nem elég a tenyér hőmérsékletét mérni, mérni kell az egyenlőtlenségek nagyságát is a tenyér és az ujjak között, ill. tulajdonképpen az egész tenyéren.

De ha mutat nekem valaki olyat, hogy valaki mondjuk 5 méterről egy búra alatt lévő kereket megforgat, akkor meg leszek győzve.

Előzmény: Zyx (36)
Zyx Creative Commons License 2000.10.23 0 0 36
Ha jól tudom, a jelzett kisérletet Egely elvégezte már több esetben és a mérési adatok szerint nem található korreláció a tenyér hőmérséklete és a forgás sebessége között. Korlátozott mintán én is elvégeztem és nem adódott ettől eltérés. Viszont elég bizonytalan a kerék forgása egyedi esetekben, ezért mindenképpen csak egy elég nagy számu mintán végzett kisérlet adhat reális eredményt.

Emiatt a kisérlet elvégzése nem érdektelen, mivel ellentmond a logikai úton levezetett magyarázatodnak, márpedig a mérés erősebb szempont, mint az elmélet. Pusztán csak arról kell meggyőződnünk, hogy a mérés megismétlése hasonló eredményt hoz e egy nagyobb mintán.

Tartom a fogadást, a hőhatásnak csak az alsóbb sebességtartományban (0- 8 f/perc)lehet szerepe, akárcsak a huzatnak vagy bármilyen légáramlatnak.

A magasabb forgatási sebességet szerintem egy elektromos elvü jelenség okozza. Utaltam már, hogy sikerült a kereket tisztán elektromos elven 10-12 f/ perccel forgatni, ami szokatlan és elméleti úton nem várható jelenség.

Az én tapasztalataimmal is megegyezik, hogy a kerék nem mér egyfajta bioenergiát, a mért értékeknek nincs közük a vitalitáshoz. Ez gyakorlatilag az első perctől kezdve világos.

Szerintem igazad van abban, hogy a kerék humbug a parakutatóknak, de hibás fizikai magyarázatot adsz hozzá.

Előzmény: Iván Gábor (35)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.22 0 0 35
Igazad van tényleg kellene ídőt szakítanom a mérésekre, de most nem tehetetem. Talán mentségemre szolgál, hogy eddig is két évet vártam, hogy hátha Egyely önkét belátja tévedéseit. Ha tudsz várni néhány hónapot, akkor együtt mérhetünk, ha nem akkor biztosan más is elvégzi veled párhuzamosan a méréseket és ha azok összecsengenek és logikusak is igyekszem elhinni őket.

Másrészt nem igazán tartom fontosnak ezeket a kísérleteket, mert már logikai úton is egyértelmű, másokat (a parajfalókat) és saját magát lehívatkozva, hogy Egely kereke nem mér semmiféle bio-, élet-, vagy vitalításenergiát.

Az angol illemszabályok szerint úriember abban amiben bíztos nem fogad, de mivel én talán nem minősűlök annak (tehát angolnak) így fogadhatok. Van rá egy sportszeletem, hogy az Egely kereket csak a hőhatás mitt létrejövő levegőáramlás forgatja. Ki állja a fogadást?

Előzmény: Zyx (32)
V.László Creative Commons License 2000.10.22 0 1 34
Nekem ez a bizonyítás nagyon tetszik! És milyen elegáns...! Bravó! Akit még ez sem győzött meg, annak úgy kell...!
Nem volna valami ötletetek a Szabadenergeia-kutatás topicban felvetett piezós témára is?

V.L.

Előzmény: Silan (33)
Silan Creative Commons License 2000.10.22 0 1 33
A leárnyékolás-teória biztosan nem érvényes, ugyanis elvégeztük a következő kísérletet:
1. takard le az Egely-kereket egy nejlonzacskoval. Ha igy melleteszed a kezedet, nem forog. Erre lehetne mondani, hogy a nejlon learnyekolja a bioenergiat.
2. A nejlonzacskot ne a kerekre tedd, hanem huzd a kezedre, azaz burkold be a kezedet nejlonzacskoba, de jo szorosan simuljon ra a borodre. Tedd a kerek melle: a kerek forogni kezd! A nejlon tehat semmikeppen sem arnyekolja le a hatast.

Barmilyen mas anyaggal is elvegezheto a kiserlet, ami felhuzhato a kezre, ill. alkalmas modon a kerek letakarhato vele. Az eredmeny mindig ugyanaz. A kezre huzva ugyanis az anyag atveszi a kez homersekletet, a homersekleti egyenetlensegek miatt letrejonnek a forgashoz szukseges legaramok. A kerekre boritva viszont ezek akadalyoztatva vannak. Még ha beteszed a kezedet a nejlonzacskóba a kerék mellé, akkor sem forog, pedig ott nincs a kerek és a kéz között semmi.
Úgy gondolom, ezek a kísérletek meggyőzően cáfolják azt az állítást, hogy letakarva a kerék azért nem forog, mert sajnos minden anyag leárnyékolja a bioenergiát. Ha vastag téli kesztyűt húzunk a kezünkre, még azzal is meg tudjuk forgatni a kereket (kimérték, hogy a vastag kesztyű is átveszi a kéz hőmérsékleti egyenetlenségeit).

Viszont meg senki sem magyarazta meg azt, miert forog a kerek altalaban eppen ellenkezo iranyba, mint varnank. Hiszen a melegebb levego gyorsabban szall fel, a helyere oldalrol hidegebb levego jon, ezert a kereknek a hidegebb hely felol a melegebb fele kene forognia, vagyis az ujjak felol a tenyer kozepe fele. De epp ellentetesen forog altalaban. Szerintem ezt a tenyer kulonleges alakja es bonyolult homersekleteloszlasa okozza, de ezt meg jo volna alaposabban megivizsgalni.

Udv: SziA (szintén Parajfaló)

Zyx Creative Commons License 2000.10.22 0 0 32
Szomoruan hallom, hogy nincs idod ezekre a kiserletekre. Mert mi lesz, ha ellenkezo eredmenyt hoz. Ott fogsz vadaskodni, hogy nyilvan csaltak a meresek kozben. Ha megis szakitanal egy kis idot, akar egyutt is elvegezhetnenk ezeket a kiserleteket Szerintem husz harminc emberen elvegezve a mereseket, nyilvanvalova valna, hogy van e osszefugges vagy nincs a homerseklet es a kerek forgasa kozott.
Előzmény: Iván Gábor (31)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.10.22 0 0 31
Jó ötletnek tartom a méréssorozatot amit javasoltál és természetesen már nekem is eszembe jutott.Én ezt nem szándékozom elvégezni, mert nincs rá időm, de bárkit aki elvégzi szívesen lehivatkoznám a későbbiekben.

A kézen lévő hőmérséklet különbség fontossága nagyon jól le van írva a Parajfalók kisérleteiben, amit itt Graff Zoltán is megadott pontosan, hogy hol érhető el.

Előzmény: Zyx (30)
Zyx Creative Commons License 2000.10.22 0 1 30
Hat akkor igen egyszeru az ellenproba. Vegig kell merni egy eleg nagy szamu mintat. Merni kell a tenyer homersekletet a forgatas elott, legalabb harom vagy negy ponton, meg kell merni a forgatast es a vegen visszamerni a homersekleteket. Ezen adatokkal egyertelmuesn felallithato a korrelacio es meg csak a vasalokra sincs szukseg.

Bar azt meg mindig nem ertem, miert fontos a homerseklet kulonbseg, hisz a tenyer masik vegen, nincsen testfelulet, tehat ott mindig adott az alacsonyabb kornyezeti homerseklet. Es mi a helyzet a balkezesekkel? Azt nem kellene esetleg leellenorizni, egy szinten nagyobb szamu mintan?

Előzmény: Iván Gábor (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!