Keresés

Részletes keresés

Első Polgár Creative Commons License 2005.11.06 0 0 4550
A fekete kéz mögött az oroszok álltak. Helyesen érzékelték, hogy a Monarchia gyenge és sarokba van szorítva, ezért beleprovokálták a háborúba, amiben nem győzhetett.
Hasonló a helyzet itt is. Egy elszánt iráni, iraki, vagy szaudi vezetés térdre kényszerítheti USA-t a mai feszült olajpiaci helyzetben. Egyszerüen csak lángba kell borítaniuk a közel keletet és kitartani 2-3 évig. Az olajpiac majd megteszi a hatását. De a jelenlegi elitek nem elég elszántak ehhez, ahogy a 14-es szerb kormány is a megbékélést kereste először.
Előzmény: padisah (4548)
padisah Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4549

Hát nekem inkább az a rész volt érdekes, hogy "több is marad".

 Tehát azzal hogy nem veszed meg tőle, és nem használod el, azok számára akik még mindig veszik automatikusan olcsóbb lesz / tovább tart.

 

(A példa már csak azért is sántít mert 2x benzin kb. 2x CO2-őt termel 1x gázolajhoz képest, és ugye az a public enemy. Ebben a relációban a benzines Zilt drágább is üzemeltetni, és jobban is szennyez. )

Előzmény: Törölt nick (4534)
padisah Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4548

...vagy a Faterland, vagy éppen Anglia...

 

 Az pl. kiderült, hogy Leninnek a németek adtak pénzt hogy csináljon felfordulást. Arra nem számítottak hogy ilyen sikeres lesz.

 

"Attól még hogy paranoiás vagy, lehet hogy tényleg üldöznek!"  :))

Előzmény: Első Polgár (4547)
Első Polgár Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4547
meg a Monarchia fizette a Fekete Kezet
Előzmény: padisah (4546)
padisah Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4546

Nem tudom te érted-e hogy végső soron mi a célja a terroristáknak a robbantgatással. Nem kell hozzá egyetemi végzettség és politológiai szak, hogy akár egy arab is megértse : amerikát nem lehet néhány kósza robbantással, akár néhány toronyház lerombolásával sem térdre kényszeríteni. Ezt egyszer már leírtam, ha itt a cél valóban az lenne hogy az USA-t "legyőzzék" akkor nem embereket kellene öldösniük, hanem mondjuk az olajipart szabotálni, finomítókat és tankhajókat kéne felrobbantani, a legénységnek meg kedvesen felkínálni néhány gumicsónakot. De ez is elég nevetséges lenne az USA gazdaság méreteihez képest.

 

 Ennek az egésznek a célja pont a média, a médián keresztül a félelemkeltés, és a terror-veszély hangsúlyozása. Ideális annak aki a terrorveszélyre hivatkozva akarja megszegni az emberi jogokat, és elnyomni a szabadságot. Na és vajon ez kicsoda?

 

 Nem lennék meglepve, ha kiderülne hogy a szálak végén valamelyik amerikai titkosrendőrség pénzeli az alkajibát. Láttad az Angyalszív című filmet?

Előzmény: lcoder (4543)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4545
Na,ezért ne mondjuk azt hogy oly nagy ördöngösség belsőégésű motort meg olajtüzelésű erőmüvet készíteni....
Előzmény: lcoder (4544)
lcoder Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4544
Apróbb probléma hogy a nyugati országok nélkül õk ezt az olajkincset max. a hajukra kenhetnék mert önállóan egy nyúlketrecet nem tudtak volna megcsinálni nemhogy autót. De az tény hogy ha elfogy az olaj nagy szarban lesznek - de az is tény hogy ha holnap az USA, Európa és Kína áttérne fúziós meghajtásra és az olaj iránti kereslet a 0-ra csökkenne õk ugyanúgy éhenhalnának mint ha elfogy a s*ggük alól az olaj. Oszamáék meg a robbantgatás helyett jobban tennék ha a millióikat inkább az oktatásba és a helyi ipar megteremtésébe fektetnék, mivel ha egyszer elfogy az olajuk vagy ha lesz helyette más akkor csakugyan nagy lesz arrafelé a gáz.
Előzmény: hubab (4541)
lcoder Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4543
Szvsz szeptember 11-én a terroristák nemigen kérdezték meg az ikertornyokban idõzõ embereket hogy kire is szavaztak, vagy hogy egyáltalán elmentek-e szavazni.
Előzmény: keopsz (4542)
keopsz Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4542
Dehogyisnem. Demokracia van. Mi szavazzuk meg a vezetoinket. Igy nem bujhatunk ki az O altaluk hozott dontesek alol sem.
Előzmény: lcoder (4540)
hubab Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4541
Van egy olyan érzésem, hogy az egész arab terrozizmus hátterében is a peak oil fenyegető réme állhat.

Azok a Közel-Keleti politikai erők, akik pontosan látják azt, amit mi is látunk, hogy a világgazdaság pokoli és egyre fokozódó étvágyával feleszi azt az olajkincset, amin az ő egész gazdagságuk alapul.

A közel-keleti olajkincs elfogyásával össze fog roppanni az egész arab túlnépesedett térségnek a gazdasági háttere. Tehát nem csak arról van szó, amit a szaúdiak mondanak, hogy „az unokám majd ismét tevén közlekedik”, hiszen itt is óriási népességrobbanás ment végbe az utóbbi ötven évben, a lakosság többségének nem lesz megélhetése ezen a földön.

Értelmiségi rétegük nem hülye, éppolyan nyugati műveltségű emberek alkotják, mint a világ kevésbé mostoha (?) adottságú országokét.

El tudom képzelni, hogy az itteni nacionalista figurákban milyen indulatok lehetnek, ha úgy közelítik a dolgot: miénk a világ olajkincseinek jelentős része, de a belőle fakadó mérhetetlen gazdagságnak csak egy kis töredéke jut nekünk, valójában mégsem mi rendelkezünk vele, a hasznának javarészét olyan nemzetek vágják zsebre, akik uralkodnak rajtunk, politikai, katonai nyomással kipréselik belőlünk a kellően sok és olcsó olajat, tehát felélik azt a létalapot, amelyből mesésen elélhetnénk beláthatatlan ideig, ha mi rendelkeznénk teljes mértékben felette.

Ráadásul ez a forrás már tiszavirág életű, látszik a vége, ami nekik duplán világ vége lesz.(kivéve annak a szűk rétegnek, aki mérhetetlen vagyonát megfelelő helyeken befektette)

 

Nem vagyok biztos benne, hogy a terrorizmus vezető figurái valóban fundamentalista vallási fanatikusok, de nagyszerű eszközt találnak bennük arra, hogy halálmegvető akciókkal próbálják megingatni a nyugati gazdaságot. És kimeríthetetlen készletük van erre alkalmas emberekben.

Persze ennek ellentmond, hogy nehéz elképzelni, milyen értelmes kibontakozás lehetséges ebből az útból. Hiszen inkább egy tagadásnak tűnik, amiből csak káosz fakadhat, mint valami elképzelhető világgazdasági perspektíva.

Előzmény: lcoder (4535)
lcoder Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4540
Csakhogy akiket megtámadnak azok nemigen hoznak döntést semmirõl. Egy szavam sem lenne ha a vezetõ politikusokra vadásznának. Így viszont a dolog sima orgyilkosság akármivel is próbálják megideologizálni.
Előzmény: keopsz (4538)
lcoder Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4539
Azért azok a muzulmánok nem voltak annyira ártatlanok. Az elsõ keresztesháború még ha jól emléxem az akkori Bizánc védelmében történt amit az "ártatlan" muzulmánok el akartak foglalni. Az indiánokkal, stb. kapcsolatban persze igazad van, ennek ellenére olyat speciel nem nagyon hallottam hogy indiánok robbantottak volna fel ezt-azt hasonló okokból.
Előzmény: erbe (4536)
keopsz Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4538
Ja, mert az IRA meg az ETA az smafu, mi? Nem is beszelve az oklahomai robbantorol.

Azt kell latni, hogy itt haboru van. Csak nem ket hadsereg all egymassal szemben. Ha az araboknak olyan hadsereguk lenne, mint az USA-nak ezek mar reg egymasnak ugrottak volna.

A terroristak pedig azert tamadnak civil celpontokat, mert azok nincsenek vedve. Szvsz a terroristak orommel tamadnanak katonai celpontokat vagy hatalmon levo embereket csakhogy ok vedve vannak. Konnyu ugy donteseket hozni masok karara, hogy nem kell felni az esetleges megtorlastol.
Előzmény: lcoder (4535)
Első Polgár Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4537
szégyelled magad a bőröd színe miatt, mi?
Előzmény: erbe (4536)
erbe Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4536
Nem emlékszem már rá igazán, még nagyon kicsi voltam akkor:
Kik és miért is gyilkolászták halomra az ártatlan muzulmánokat évszázadokon keresztül a keresztes háborúk idején? De kérdezhetném az indiánokat, huszitákat, hugenottákat, zsidókat, stb.
Előzmény: lcoder (4535)
lcoder Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4535
Azért a dolog másik oldala hogy akik ellen harcolnak azok valóban nem fognak megnyugodni addig amíg az egész világ nem lesz egy kalifátus. Érdekes módon a világ teli van emberekkel és valahogy mégis szinte csak a muzulmánok tömeggyilkolásznak le orvul ártatlan embereket, legalábbis nagyobb mennyiségben. Nem csinálnak ilyet a zsidók, a keresztények, a buddhisták, a hinduk, stb, de az ateisták sem. Úgy hogy azért valahol nem feltétlenül csak az usákokban lehet a hiba.
Előzmény: hubab (4531)
padisah Creative Commons License 2005.11.05 0 0 4533

Én meg egy kicsit úgy látom hogy a "terrorizmus" feltalálásával megszületett az "általános bűn". Ez olyan mint a középkorban az eretnekség. Mindig mindenkire rá lehet húzni hogy ő terrorista, ennél fogva a a szabadság, a demokrácia, de legfőképpen Amerika ellensége akit könyörtelenül el kell tiporni.

 

 Én sokkal inkább egy olyan világtól félek, ahol Amerikában a tényleges hatalmat átveszik a különféle "terrorellenes" szervezetek, és az USA külpolitikája egész egyszerűen az atom-zsarolásra épül. Nekik vannak bombáik, aki nem fizet, az kaphat belőle, vagy még egyszerűbben a többi országot eresztik neki hagyományos fegyverekkel. Ez persze tök jó rendszer lenne számomra, ha amerikai lennék, lelkesen éltetném Busht, és furikáznék a SUV-ommal. De magyar vagyok. És egy kispolszkit sem engedhetek meg magamnak.

Előzmény: hubab (4531)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.11.04 0 0 4532

"Persze a lakosság jó része nagyon is tisztában van ezzel, és támogatja Bush politikáját."

 

Sajnos, az utóbbi időben egyre kevesebben, de 2008-ra ez ismét fel fog menni.

 

Amúgy a többiben teljesen igazad van.

Előzmény: hubab (4531)
hubab Creative Commons License 2005.11.04 0 0 4531

Ez egy érdekes téma, meddig él a demokrácia, hol vannak a határai.

Sok amerikai van, aki büszke az ország demokratikus hagyományaira, és alapból ellenez mindenféle diktatúrát.

 

De ebben benne van az is, hogy sokan közülük illúziókban élnek, azt gondolják, hogy az amerikai életforma, gazdagság valami olyan felsőbbrendűségből fakad, hogy ők mindent sokkal jobban csinálnak, okosabban szerveznek, és szorgalmasabban dolgoznak, mint a többi nemzet fiai, és fel sem merül bennük, hogy a jólétük javarészt abból fakad, hogy politikai katonai gépezetük segítségével, abszolut nem demokratikus módon dominálnak a világban.

Szóval kimegy az utcára tüntetni az iraki háború ellen, de nem tudatosul benne, hogy az ilyen akciókkal biztosított helyzetek jelentik a tartós amerikai jólét alapját. 

Szegénynek fogalma sincs, ha ő győzne,(ami persze lehetetlen) akkor abba ez a nagy jólét is belebukna, amiben azért ő is örömmel lubickol.

 

Igencsak tudathasadásos állapotba kerülne, ha választania kellene, mi kell inkább, a jól megszokott szuper életszínvonal a jelen politika mellett, vagy egy sokkal szerényebb életszínvonal valódi demokráciával és békepolitikával nemzetközi szinten is.

Persze a lakosság jó része nagyon is tisztában van ezzel, és támogatja Bush politikáját.

Előzmény: padisah (4529)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.04 0 0 4530
Biodízel a kukásautóba és az elnöki limuzinba Népszabadság • Petőcz András József • 2005. november 2.

Miközben Chirac francia elnök Ciroënjét már biodízel hajtja, hamarosan egy francia kisváros köztisztasági járműveibe is repceolajat tankolnak. A népszerű lépéssel csak egy a baj: ma még kérdés, miként lehet legálisan használni Franciaországban a bioüzemanyagot.

// <!-- // // -->

A francia Villeneuvois városának önkormányzata úgy döntött, tíz kukásautója repcéből nyert biodízellel közlekedik. A Bordeaux-hoz közeli kisváros egyik tisztviselője, Olivier Dourthe elmondta, hogy az autók biodízelre való átállása kísérleti jellegű, kezdetben az üzemanyag 30 százaléka származik majd a megyében gyártott növényi olajból, de hat hónap után már százszázalékos lesz a felhasználás. – Azt reméljük, hogy a város mind a 45 gépjárművét át tudjuk állítani. Ez 160 ezer litert jelentene évente, amivel a mezőgazdasági termelőket is támogatni lehet, túl azon, hogy a város költségvetésében is megtakarítást érnénk el – nyilatkozta Olivier Dourthe. Nemrégiben a Le Monde számolt be arról, hogy a Francia Köztársaság elnöke is biodízelt tankol autójába.

Franciaországban jelenleg kétfajta növényi üzemanyagot állítanak elő, az egyik a repcéből készült biodízel, a másik a gabonafélékből vagy takarmányrépából, burgonyából készített etil-alkohol. Chirac elnök új, Citroën C6-osa biodízellel száguld Párizs utcáin, így az elnök nem szennyezi Párizs levegőjét, és az emelkedő olajárak sem befolyásolják az elnöki háztartásra szánt büdzsét. A Le Monde szerint az Elysée-palotának saját benzinkútja van, amely növényekből készült üzemanyagot is kiszolgál.

Franciaországban az utóbbi hónapok jelentős üzemanyagár-emelkedései következtében mintegy 30 százalékkal növekedett az érdeklődés az alternatív üzemanyagok iránt. A növekedés természetes, mostanában kezdtek megjelenni azok a riportok és beszámolók, amelyekből a lakosság számára is világossá vált, hogy a dízellel közlekedő gépkocsik motorjába már átalakítás nélkül is lehet 30–50 százalékban üzemanyagként növényi olajat tölteni, kisebb átalakítással pedig akár 100 százalékosan növényi üzemanyagra állhat át az autós.

A Libération szerint ugyanakkor még mindig törvény tiltja Franciaországban a repceolaj használatát, hiszen elméletileg egy akármilyen élelmiszerüzletben vásárolt egyszerű étkezési étolajat beletölthet bárki a dízelmotor tankjába. Ebben az esetben hol van az állami haszon? A francia televízió, a TF1 riportjában egy fiatalember egyszerre 30 liter étkezési olajat vásárolt, aztán egyenként betöltötte a flakonokat az autója tankjába. Alain Juste, a Valenergol cég vezetője szerint Franciaországban ma háromezer dízelautó közlekedik 50, illetve 100 százalékosan növényekből készített üzemanyaggal. Egy liter növényi olaj 0,70 és 0,80 euró között van, ezzel szemben a dízel literjének ára 1,20 euró.

A növényi üzemanyagon nincs állami haszon, míg a hagyományos üzemanyag árának 70 százaléka állami bevétel, ebből 20 százalék az áfa és 50 százalék a jövedéki adó. A francia fogyasztóvédelmi igazgatóság, a DGCCRF egyik munkatársa a Libérationnak elmondta: az autótulajdonosok alternatív megoldásokat keresnek, de ez illegális, ezért növelik az ellenőrzést, hogy a jelenség terjedését megállítsák.

Mindennek ellentmond, hogy a mezőgazdasági lobbi Franciaországban egyre keményebben követeli a növényi eredetű üzemanyaggyártás lehetőségét, hiszen ez az egyébként válságban lévő franciaországi növénytermelők érdekeit is szolgálná. Ellentmondás az is, hogy miközben a francia törvénykezés még tiltja az üzemanyag-előállítást mezőgazdasági termékekből, aközben Dominique de Villepin francia kormányfő szilárd elhatározása, hogy 2010-re Franciaország Európa vezető bioüzemanyag-termelője legyen, megelőzve a most első helyezett Németországot. Villepin 2008-ra 5,75 százalékos, 2010-re 7 százalékos részesedés elérését tűzte célul a bioüzemanyagra a teljes felhasználásban.

Az egyelőre kérdés maradt, hogy az autójába a bevásárlóközpontban vásárolt étolajat töltő francia autós tevékenysége miért illegális akkor, amikor Villeneuvois város vezetése a szemétszállító autókat szinte ugyanazzal közlekedteti, illetve Chirac az Elysée-palota benzinkútjánál szintén repcéből készült biodízelt tankol a Citroënjébe.
Petőcz Andráspárizsi tudósítónkR

 

 

 

 

REPPPCÉTŐŐŐŐŐŐL REPŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰL A CITROEEEEEEEEEEN::::::::......:))))))))))))))))))

padisah Creative Commons License 2005.11.04 0 0 4529

Azt hiszem még Bomlat jegyezte meg:

  Ha valaki ma lemond az olcsó foszilis energiáról, azzal duplán hozza magát hátrányba, mert ő drága megújulót használ, a többieknek meg még több olcsó foszilis jut...

 

Egyébként addig jó, amíg lehet ilyeneket olvasni a neten. Majd ha eltűnnek ... akkor lesz nagyon nagy gáz, mert az a biztos jele annak hogy Amerikában hatalomra jutott a fasizmus... (Ezúttal megspékelve 5000 db nukleáris robbanófejjel)

Előzmény: vomit (4527)
hubab Creative Commons License 2005.11.04 0 0 4528

Erre nekem megint beugrik a már korábban tárgyalt film, "A keselyű három napja". Mikor erről fórumoztunk, ez a tény számunkra még nem is volt ismert, de teljesen megerősíti, hogy a téma nem volt véletlen.

Számomra egyértelmű, hogy a rendező jól beletenyerelt az aktuális politikai témába, de őt megvédte a művészi szabadság, nem úgy, mint ezt a nagykövetet...

 

Three Days of the Condor
( USA - 1975 )

 

Minden idők egyik legjobb kém-thrillereként tartják számon Sydney Pollack nagyszerű filmjét, amelyben a nagyszerű forgatókönyvnek és a szenzációs színészi alakításoknak - elsősorban Redford briliáns játékának - köszönhetően a feszültség egyetlen pillanatra sem csökken! Igazi paranoia-thriller a legjavából!

Joe Turner a CIA egyik titkos alosztályán dolgozik. Az iroda munkatársai - köztük ő is - naphosszat regényeket, újságokat olvasnak, és feljegyzéseket készítenek az írásokban talált eredeti ötletekről, elképzelésekről, a CIA-nél is alkalmazható módszerekről, illetve esetleges rejtett összeesküvésre, fenyegetésre utaló jelekről.
Joe egy napon az ebédszünetről visszatérve holtan találja kollégáit - a gyilkosok esélyt sem adtak nekik a védekezésre. Joe azonnal felkeresi főnökét, de a találkozón őt is majdnem lelövik. Ekkor döbben rá, hogy a gyilkosok nem kívülről érkeztek, hanem a CIA akarja eltűntetni őket. Biztos benne, hogy az iroda valami olyan nyomra bukkant, ami veszélyeztetheti a legfelsőbb köröket, de fogalma sincs, mi lehet ez az információ.
Magára van utalva, nem fordulhat a rendőrséghez, nem kereshet védelmet sehol, hiszen a hatalom akarja eltenni láb alól. Csak egy civil, a gyönyörű Kathy segítségében bízhat, és abban, hogy sikerül a New York Times segítségével nyilvánosságra hozni a sztorit mielőtt végleg elhallgattatják...

 

A titok persze a föld stratégiai jelentőségű olajlelőhelyeinek katonai megszállásáról szövődő tervek voltak...

Előzmény: vomit (4527)
vomit Creative Commons License 2005.11.03 0 0 4527

volt egy nagykovet, csunyat mondott az elso olajvalsag idejen.

James Akins, ambassador to Saudi Arabia during the oil crisis of 1973 and '74.

megjelent egy cikk 1975-ben, Seizing Arab Oil (az arab olaj megkaparintasa) cimmel. na amit abban leirtak, az megy most a teveben.

"Then I made a fatal mistake," Akins continues. "I said on television that anyone who would propose that is either a madman, a criminal, or an agent of the Soviet Union."


es mennyire kurvara igaza volt. az illetekes eftars egyszerre mind a harom.

Soon afterward, he says, he learned that the background briefing had been conducted by his boss, then-Secretary of State Henry Kissinger. Akins was fired later that year.


itt az egesz, es van egy masodik oldala

http://www.motherjones.com/news/feature/2003/03/ma_273_01.html

padisah Creative Commons License 2005.11.03 0 0 4526

Ezér' kéne szakítani azzal a felfogással hogy az áram mindig és mindenhol ugyanannyiba kerül. Ha egyszer megtermelni nem lehet mindig és mindenhol, akkor miért várjuk el hogy mindig és mindenhol ugyanannyiba kerüljön?

 

A széliparnak az volna jó, ha létezne egy kontinens mértetű hálózat, ami olcsón képes szállítani az energiát, és ki tudja egyenlíteni a különbségeket. Ehez képest elég nagyok a távvezetékek veszteségei, ráadásul pl. ajrópában erről a nemzeti villamos cégek nyilván hallani sem akarnak...

Előzmény: kilenctizenegy (4525)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.11.03 0 0 4525

"hatodanyi pénzböl építhentek ugyananyi atomerőművet,ami akkor üzemel amikor kell , a néhány gátat meg használhatják a csúcsfogyasztás kiegyenlítésére.Az atomerőművet meg oda rakhatják ahol a fogyasztó van,és nem oda ahol a szél fú."

 

Ezzel kénytelen vagyok egyetérteni. Támadhatatlan.

Előzmény: Törölt nick (4523)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.02 0 0 4524

A GM vesztesége perpil 1 miiliárd fölött van negyedévente.

A delphi USA operációi meg azért vannak chapter 11-ben,mert ezzel 0-ni tudják az UAW szerződéseket illetve a 11 milliárd healtcare kötelezetséget vissza tudják paszolni a GM-nek.

Tehát hidd el még nem lefutott játszma a jövő évi UAW tárgyalás.

Előzmény: csagal (4518)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.02 0 0 4523

Na ja,már csak valahogyan el kell juttatni azt az energiát a szélerőműtöl a fogyasztokig akkor hálózattal,mint a valahány gát,csak éppen hatodakkor átlag teljesítménnyel.....

Komolyra fordítva:hatodanyi pénzböl építhentek ugyananyi atomerőművet,ami akkor üzemel amikor kell , a néhány gátat meg használhatják a csúcsfogyasztás kiegyenlítésére.Az atomerőművet meg oda rakhatják ahol a fogyasztó van,és nem oda ahol a szél fú.

Előzmény: kilenctizenegy (4517)
vomit Creative Commons License 2005.11.02 0 0 4522
diesel meghalasa sem volt egyszeru tortenet. ugy remlik, hogy anglia fele hajozott, mert mindenhol mashol kirohogtek, de az atcuccolasa sem volt megengedheto, ezert elsullyedt.
Előzmény: hubab (4508)
Első Polgár Creative Commons License 2005.11.02 0 0 4521
kb, mint Kókának
Előzmény: malócz (4520)
malócz Creative Commons License 2005.11.02 0 0 4520

Mennyire hisztek az IEA-nak? Most olvasok egy cikke a Profiterol című újságban, szöveg: D. V. (nincs név), szerintem úgy másfél éves infókból dolgozhat, és az IEA előrejelzésire támaszkodik. E szerint 7-8 ezer milliárd hordóra tehető a Föld teljes kőolajkészlete, ebből 3 ezer milliárd kitermelhető és 1 ezer milliárdot már kiszedtünk. Durván 75 évre elegendőnek jósolják tehát, és ez csak a hagyományos. Ha hozzáteszük az olajhomokból és a palaolajból nyerhető vegyületeket (akár 2 ezer milliárd hordó kitermelhető), akkor még nyugodtabban alhat az emberiség.

Ilyen táblázat van előttem: A világ bizonyított olajkészleteinek alakulása 1980-2004. Természetesen folyamatosan növeszik, a végén 1000*1000 milliárd hordót ír. Meg úgyis lesz még sok nagy felfedezés. A peak oil természetesen fel sem merül, mint fogalom.

Szóval, mennyire hisztek az IEA-nak?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!