Oké, neked az én kórházi élményeimről ez jutott eszedbe, nekem erről az írásról az a másik link jutott az eszembe.. Rendszer.hiba -nak ciki volt az én linkem, én pedig ragaszkodtam ahhoz hogy hadd linkelhessek ide olyant ami nekem jut eszembe.
Mikor volt olyan, hogy a nyugdíjak értékét évről évre sikerült megőrizni, sőt még növelni is?
Mikor volt olyan, hogy egyszerre csökkent alacsonyabb szintre a személyi jövedelemadó, a vállalkozások adója, és a családok adóterhe? Mindez egy tomboló európai válság közepette. Korábban, ha válság, akkor elvették a gyermekek utáni adókedvezményt, és elvettek egyhavi gyedet az édesanyáktól.
Mikor történt meg Magyarországon vagy akár másutt Európában, hogy radikálisan csökkentek a rezsiköltségek?
Mikor volt olyan, hogy az óvodáskorú magyar gyerekek 90 %-a ingyenesen jut napi legalább háromszori étkezéshez?
Mikor volt olyan, hogy a multik és bankok részt vettek volna a közteherviselésben? Az önkéntesség itt nem szempont.
Mikor fordult elő az, hogy az állam igazságot szolgáltatott a megkárosított ügyfeleknek a bankokkal szemben?
Mikor volt korábban a miénk az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság Európában?
Az sem fordult elő 23 év óta, hogy annyi embernek legyen munkája, mint most.
És mikor volt olyan Alaptörvényünk, amely magában foglalja nemzeti értékeinket, kiáll a keresztény hagyományaink mellett, védelmébe veszi a házasságot, a családot, a nemzeti összetartozást?
Mikor és melyik országban fordult elő, hogy felére csökkentették a politikusok számát?
Az is először történt a rendszerváltoztatás óta, hogy 3500-zal növeltük a rendőrség létszámát.
És olyanra sem emlékszem, hogy Budapest buszparkját néhány év alatt gyakorlatilag teljesen lecserélték volna.
Mikor volt olyan, hogy mi, magyarok határozottan és büszkén kiálltunk az országért és a magyar érdekekért a nemzetközi küzdőtéren?
Olyan sem volt még, hogy Magyarország inkább a saját útján járjon, és újszerű megoldásokat merészeljen kipróbálni. Többen azok közül, akik kezdetben gúnyos megjegyzéseket tettek a mi unorthodox módszereinkre, immár tisztelettel érdeklődnek a recept után. Mára az IMF-től az Európai Bizottságon át a hitelminősítőkig mindenki elismeri eredményeinket.
Csak így hirtelenjében 15 olyan nagy tettét sorolhattam föl Magyarországnak az elmúlt öt esztendőből, amilyenre korábban nem volt példa. 15 kimagasló oszlop, ami azt bizonyítja, hogy ebben a népben van kurázsi, és ebben az országban van fantázia.
Nem állok le magyarázni hogy ki mondta ki először hogy a hála az nem politikai műfaj.. én azt mondtam hogy még az évek óta valóban sajtót megtöltő szenzációkról se tudok annyit amennyit a szenzációgyárosok szeretnének hogy tudjak.
Tehát : a blogvilágban való tájékozottságodat tőlem elvárni azzal sem igazolt, ha te évek óta olvasol ilyen híreket.
Nem vagyok megsértődve.. ezért próbálok lassan és érthetően írni. :-))
Szívesen olvasom azt az oldalt, mert az érveikkel egyetértek, a stílusuk nem gyűlölködő, nem kell magamat ocsmánynak éreznem az olvasásuktól..
"pedig a gyuribácsival aztán tényleg évek óta teli van a sajtó."
Tele bizony. Fidessesek tucatjainak fizette a tanulmányait, s biztosított nékik ösztöndíjat, csak aztán amikor számon kérte rajtuk azt, hogy miért viselkednek tisztességtelenül, diktatórikus allűrökkel, miért tesznek az ország s a nép ellen, s miért tagadták meg a demokráciát, s az emberi jogokat, akkor besértődtek reá...
A hangvételedből és a leírtakból véltem sértődöttséget kiolvasni... :) :)
Attól senki sem válik szenzációtudó emberré, hogy a kvázi mindenhonnét szembejövő híreket el is olvassa, s értelmezi... Csak tájékozottabbá.
Én azt se olvasom hogy Sorosnak ki az európa-parlamentet befolyásoló strómanja.. pedig a gyuribácsival aztán tényleg évek óta teli van a sajtó.
Dehogy tartom magam szenzációtudó embernek, ki mondta ezt neked.. nem is akarok az lenni.
..ö..ö.. hol olvastál te rád-sértődésemet? Most visszaolvastam, érvelési hibáról írtam példát és magyarázatot, és harcokká alakuló beszélgetésekről.
De azt hogy én most megharagudtam rád..??
Azzal teljesen egyetértek hogy meg kell gondolni hogy kinek és mit hisz el az ember - de egy véleményformáló hírforrástól szerinted ezzel a módszerrel el lehetséges lökdösni egy ötvenkéthárom éves véleménytulajdonost, vagy inkábbcsak az ellenkezését lehet felkelteni?
Belelátok a mindennapjaikba. Látom hogy aki akar az kiemelkedik. Negatív vagy pozitív eszközökkel, tartósan vagy csak a TEK megjelenéséig - de nem vagyok felháborodva.
Te pedig fel vagy háborodva.
Lehet hogy nem a saját szemeddel látod a tényeket hanem úgy írják és mutatják neked?
Az általam behivatkozott médiatermék stílusát véleményezhetjük, de a tényközlését minek?
Elveszünk a részletek magyarázatában, elveszünk a fogalmak magyarázatában, elveszünk a mögöttes szándékok magyarázatában - minek?
Elolvasom az írást, és ha érzelmet okoz akkor elgondolkozom rajta.
Ha azt az érzelmet okozza amit szándékozott akkor az írás tárgyáról gondolkozom el, ha az ellenkező érzelmet okozza akkor az írójáról.
Nem megyek bele a kérdésedre adandó válasz megfogalmazásába, a részletekben benne felejtett hibák és fogalommagyarázatok és félreértések magyarázgatásába és a kialakuló érzelmek kezelésébe.
Tettél egy linket, az írójának a stílusa érzelmeket keltett bennem - tettem egy linket, a megjelenési helye érzelmeket keltett benned.
Nem érzelmezem veled.. vagyis CSAK pozitívan (és távolságtartóan) érzelmezem veled. :-))
Endrebá. Évek óta tele van a sajtó, a facebook s stb a prostisrácok aljasságaival, hazugságaival, illetve az elvesztett pereikkel stb-ivel. Ha tájékozott embernek tartod magadat, akkor mindezzel is tisztában érdemes lenni... gondolom én. Akkor miért sértődsz meg reám?
Én még mindig beszélgetésnél tartok, s nem harcoknál. Nem is akarok harcolni, mert nincs értelme. Csupán az a véleményem, hogy nagyon meg kell gondolni, mit hisz el az ember, s mit nem...
Én is szerettem a formáját is és a konstrukciót is, csak a lelkesedés egy idő után elmúlt - a hibák viszont ugyanúgy jöttek mintha lelkesen vártam volna őket.
Nem létezik hogy te úgy kezdesz olvasni egy könyvet hogy előtte lepriózod az íróját.
Én legalábbis nem tudom hogy kik írják a pestisrácokat, fogalmam sincsen hogy hány vesztes per van mögöttük és kik fizetik őket a reklámbevételeken fölül.
Ha legalább ennyi háttértudás kell neked ahhoz hogy olvass tőlük, azt sem tudtam.. és azt se hogy véletlenek nincsenek. (sőt)
Most komolyan.. neked a "túloldalt" ocsmány -ozó stílus tetszik?
Na ez például érvelési hiba. Most éppen tőlem, és most éppen szándékosan - de így alakulnak harcokká a beszélgetések. Pedig te nem is mondtál ilyent, csak a párhuzamosság elvén visszakérdezek mert komolytalannak minősítesz azért mert nekem valami jobban tetszik mint valami más.
Ez a célod amikor azt kérdezed hogy "most komolyan" ?
Egyre jobban nyílik a jövedelem és életkilátásbéli különbség a szegények és a gazdagok közt. Ez akkor is komoly baj lenne, ha létezne egy komoly, erős, nagy létszámú középosztály. De sajnos a középosztály is szép lassan árnyéka lesz régi önmagának... Félreértés ne essék, ez nem csak kishazánk problémája... az egész világon ez van...
Hangzatos dumák vannak, közben pedig elveszik azt a csekély finanszírozást is azoktól, akik valóban segíteni akarnak a mélyszegénységben élőknek, amit eddig (nagy kegyesen) Állam bácsi lökött nekik! Lásd: Iványi, + Igazgyöngy alapítvány csak példának...
De közben nyiltan tömik pénzzel a "majdani elit kinevelésére" létrehozott spéci tanintézményeket,
amelyek borsos tandíját amúgy is csak a "jelenlegi elit", a kegyeltek, tudják megfizetni, gyermekeik
számára... Vagyis, a társadalmi különbségek bebetonozása, a szegénység marginalizálása a cél!:-(
... azt megértem, hogy az 500-as Fiat tetszett (rém cuki kis kocsi!❤️❤️), de az elvileg modernebb 126-os miért nem (mondjuk nekem sem - ültem olyanban, és utáltam).
Elég azzal tisztában lenni, hogy kik és mifélék alkotják a "prostisrácok"-at, vagy csupán elég annyira képben lenni, hogy miért is történt meg vélük a rengeteg elvesztett per, becsületsértés, helyreigazítás, kártérítés stb... Véletlenek nincsenek!
Most komolyan, az ilyesfajta hangvétel tetszik? Csalódnék, ha komolyan így lenne! :)
Rendszer.hiba, én nem ismerem a te blogokról alkotott értékrendedet - és így ismeretlenül miért is akarnék annak megfelelni?
Nem politizálni akartam, hanem példát felmutatni hogy egy más által példaképpen idetett blogbejegyzés stílusához képest milyen fogalmazási stílus tetszik jobban.
A becsületről és becstelenségről nem elég annyi hogy kijelentjük.. hogy valakire rámondjuk ezt a fogalmat.
Pláne nem így és ebben az esetben.
Nem most találtam erre a blogra, nem a rátalálás érdekességét akartam veletek megosztani.. nem linkelgettem ide nyakra-főre a cikkeket ha nekem tetsző gondolatokkal találkoztam bennük - de ha egy másik blogról ez jut eszembe, akkor bizony hogy idelinkelem.
...és nem fogadom el az arcomba vágott kesztyűt mert nem az én blogom, nem az én gondolataim és megfogalmazásom - csak példa a nekem jobban tetsző stílusra.
A magyar rögvalóság sajnos az, hogy akit csak lehet, a magán-egészségügy felé akarnak terelgetni. Egy orvosigazgató ügyfelemmel beszélgettünk erről a témáról, s szerinte tudatos az egészségügyi rendszer lerohasztása, illetve az allami pénzekkel való magánszektor kitömése.
Járulékokat kötelező fizetni, de mégis a lakosság kb 40 százaléka képes a magánrendeléseket is megfizetni, ezért miért ne fizetessék meg velük... ??? Az állami egészségügyre meg rámarad a lakosság kb 50 százaléka... így kisebb a terhelés, kevesebb befizetést kell visszaforgatni, mehet a sok lé a nertársakhoz.
S ami a borzasztó, lesz egy olyan kb 10 százalék, aki totálisan kiesik az ellátórendszerekből... :(
Olvasgattam egy kicsit a blogon, és elcsodálkoztam.
Művelt és nagy élettapasztalatú véleménytulajdonos írja, és mégis minden tőle eltérő meggyőződésű személyt ocsmánynak mutat be.
Itt is olvasok néha "az-erteksemleges-neveles-diadala", és ez a világszemlélet (nem amit bele lehet magyarázni, hanem azok a szavak amit olvashatok) - nem ocsmányozza a túloldalt
Hejj de szerettem az elődtípusát, az ötszázas Fityulát.
Aztán mikor a modern utódtípusra is kezdte futni, akkor kezdtem kiszeretni a farmotoros kéthengeres konstrukcióból. Nem büszke és mosolygós fejlődéstörténet az enyém, de ez jutott.
Az ötvenes kábé három tonna (vagy kettőnyóc) - és a kormánya mögött sokkal kisebbet mutatott volna ugyanaz a leány.. ha csak nem kétméteres kosárlabdázó.
Én szemre inkább az RS 09 -es Maulwurf és az ötvenes Mötözö közé saccolnám ezt az ÍHáCét
Sőt, inkább a mostani T 25 -ös.. vagy T 35 -ös nyugati megfelelője.
Most is kéne egy ilyenhasonló játéktraktor. Mondjuk kéne hidraulikus hárompontfüggesztés rá, meg hogy dajcse precizitét szerint legyen összerakva és a metrikus rend alapján - de a méretei és a képességei kellenének.
Az a lényeg, hogy gyógyulsz, s hogy jól érzed magad a bőrödben....
............
.................
................
.............. meg a társaságunkban.... :)
Az egészségügy meg... ha így megy tovább, béke poraira... :( :(
Sokaknak minden sejtje tiltakozik az ellen, hogy ner lovagokat s orvosbárókat gazdagítson, de a jól felfogott érdeke az az embereknek, hogy normális egészségügyi ellátást kapjanak... ezért sikerül a fizetős helyek felé terelgetni...
A mélyebb és magasabb összefüggések vizsgálgatása nélkül, a gyógyuló bal hüvelykujjam mai kötésből kibontása láttán jutott eszembe ez-az. Annak egy részét megírtam a barátaimnak itt.
Szívesen vagyok a társaságotokban.
Annak ellenére hogy nem mindenkivel értek egyet - mert velük is szót értek.
A kórházakat illetve a magyar egészségügyet "orvosbárók" tartják a kezükben... Kásler, Mikola is ilyen, többek közt... Nekik nem érdekük a normális egészségügy léte, fejlődése, nékik nem érdekük a hálapénzrendszer megszüntetése, nékik nem érdekük a működő állami egészségügyi rendszer ...
Tyintyin gyártmányú motor itt is van gyári új - de nekem most japán minőségű (és minőségi) motor kell.
Nem őszinte a mosolyom ha a fizetendőre gondolok, de most a legfontosabb hogy a maradék kilenc köb gyertyán is fel legyen hasítva.. és az idén lehetséges következő adagok is fel legyenek.
Collos főtengely kéne.. a Vanguardnak olyan van, és akkor nem kéne a Honda-közdarabba perselyt faragtatnom.
Jó,akkor legyen a hatos Perkins...nem tudom,a Leyland honnan jött...mert olyant láttam hajóba rakva,a D613 helyére...biztos az rémlett fel...
Perkins motorból volt nálunk három hengeres,négyhengeres,meg a bolgár klónok is...hatost csak kombájnban láttam,függőlegesen szerelt köradagolóval...
Ki súgott?Rákérdeztél,vagy valaki onnét is nézelődött erre felé?Mert láttam nagy Dutrát eredeti motorjával,Steyer motorral,négyes Csepellel,SzMD motorral,négyes IFA motorral,de a hatos Perkins,az gondolom ritka motor volt hazánkban...olyan átépitést azt nem...ja,mind házi átépités volt,amiket irtam....a kényszer szülte igy...meg a gép felépitése is alkalmassá tette a variálásra...ami volt motor,arra....
Nem kellett a baleset után erővel elhurcolni a kórházba, nem kellett erővel rámhegeszteni a szájmaszkot, nem kellett erővel belémszigonyozni a tetanuszt, nem kellett erővel vitetni a röntgen alá, vagy vízipisztollyal rámkenni a jódot.
A kétértelmű dolgokban viszont el kell érni az egyetértésemet.
Ez egy nagyon jó megfogalmazás.. hogy a doktor nem fél, hanem kockázatot kerül.
Ezzel mint ténnyel egyet is értek.
(a kérdés az az hogy minek a kockázatát érzi kerülendőbbnek.. illetve másodlagos fontosságúnak)
"..az odafigyelés sajnos.."
Ebben a kijelentésedben homlokegyenest eltér a meggyőződésünk. Maradhatunk is ennyiben, nem kell győzködjük egymást.
Valami Hippokratész nevű annak idején írt arról, hogy az orvosnak mi is a dolga...
A magyar orvosképzésben pedig ez az orvosi eskü szövege:
Én ( ) esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Legfőbb törvénynek tekintem a betegek testi és lelki gyógyítását, a betegségek megelőzését. Az emberi életet minden megkülönböztetés nélkül tisztelem. Orvosi tevékenységem soha nem irányul emberi élet kioltására. A betegek emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartom, bizalmukkal nem élek vissza és titkaikat haláluk után is megőrzöm. Tanítóimnak megadom az illő tiszteletet, orvos társaimat megbecsülöm. A betegek érdekében ismereteimet, tudásomat folyamatosan gyarapítom. Minden erőmmel arra törekszem, hogy megőrizzem az orvosi hivatás tisztaságát és tekintélyét. Az Egyetem hírnevét öregbítem és megbecsülését előmozdítom.
Csak be kéne tartani! Ha már egyszer eskü... Mindig, mindenhol, minden orvosnak!
Hatalmaskodó és arrogáns (tisztelet a kivételnek) az állami egészségügyben, udvarias, korrekt, segítőkész a fizetős-magánklinikákon.
Pedig sok esetben igen nagy számú átfedés van orvosban, egészségügyi dolgozóban a kettő közt...
Asszonykám már évek óta elakart küldeni egy teljes kivizsgálásra, elvégre az ötödik X felé közelítve nem árt az ilyesmi. Egy ideig mismásoltam, kitértem jófajta kis kifogásokkal a vizsgálatok elindítása alól, a megúszásra játszottam, hiszen ki időt nyer, életet nyer, hisszük mi férfiak... sokszor tévesen. :)))
Természetesen az asszonyi óvó-féltő akaratnak nem lehet sokáig ellenállni, ezért rákérdeztem a körzeti dokinál, hogy is megy egy alapos kivizsgálás. No, nem akart rábeszélni, lebeszélni annál inkább... mindenhova beutaló, várólisták, időpont-egyeztetgetések a messzi távolba, no és persze spórolásból el sem végzett vizsgálatok... Sejtettem, hogy ez lesz, nem is igazán hittem azt, hogy állami egészségügyben érdemes ezt végigvinni... ezért már előtte keresgéltem, s találtam... egy jó nevű Budai klinikára beugrottam... kaptam egy szimpatikus időpontot... Reggel nyolcra odamentem, autóval beparkoltam az udvarra, kint parkolóhely nem sok szokott lenni, hiába fizetős... S a LÉNYEG, kábé délután háromra be is fejezték mindazt a vizsgálódást, ami az államiban legalább egy hónapig eltart... Egy fűzött mappában is illetve emailben csatolt fájlban is az összes vizsgálati eredményt érthető formában megkaptam. Aztán amikor visszamentem, egy doki kívánságomra személyesen, ÉRTHETŐ EMBERI NYELVEN (!!!!) kielemezte az összes vizsgálati eredményt.
Az orvosok kedvesek, udvariasak, emberiek, az egészségügyi személyzet dettó, végig asszisztálgatták, hogy mikor hova kell menni... Szóval olyan volt, amilyennek az állami SZTK-s kórházasdis rendszernek és dolgozóknak is lenniük kéne... DE NEM AZOK!
Miért? Hiszen mindenféle címszó alatt beszedett járulékban évente sokszorosát kifizetem annak az összegnek, mint amennyibe egy teljes, alapos Menedzser-szűrés belekerül. Mérges lettem, tavasszal átváltottam az 50 ezres katára, így évente kettő ilyen teljes szűrésnyi+fogdokizásnnyi pénzt megtakarítok... :)
... a fogászatra még visszaugrottam egy letört-lyukas fog miatt... A körzetes fogdokinéni mindig 1-3 órás csúszásban van, itt meg másodpercre pontosan behívtak...
...a mindent megkérdőjelezés, az mindenképp bonyolítja a helyzeteket...
Az orvos nem fél, csak nem akar felesleges kockázatot vállalni. Egészség, ugye, csak egy van. Ezért játszanak sokszor biztonsági játékot, úgy a beteg, mind az orvos viszonylatában.
Így is, úgy is kifejlődnének a rezisztens baktériumok. Evolúció... ez esetben sajnos. 😕
Az odafigyelés sajnos nem mindent old meg.
A redundancia párhuzamosságot, többszörözést jelent. Ez feleslegesnek tűnhet, de adott esetben létfontosságú lehet.
Akkor ott valami hiba történt.
Nem lenne szabad úgy kinéznie, ahogy az állításod szerint kinéz.
A napi többszöri kötéscsere, az rendben van, de az antibiotikus kenőcsöt is szükségesnek tartom - talán a kettő kombinálása lenne a jó megoldás?
>Dr. Pamela Isley elgondolkodva kopog a tollával az asztalon<
Pedig azt IS alázattal, a másik ember EMBERKÉNT történő kezelésével kellene csinálni.
Nekem szerencsére sikerült néhány ilyen orvost találnom, de sajnos több volt(van) a magát istennek (de minimum tévedhetetlennek) tartó.Én sem vagyok egyszerű eset, mert gondolkodom, utána járok, és nem engedek mindent, ami hirtelen eszükbe jut. Ezért még élek :-)
Mert ez nekik a munkájuk. Egy pénzkereseti lehetőség... vagyis a pénzkereseti lehetőség.
És az akadékoskodó paciens ezt a nagynehezen elért lehetőséget akadályozza.
Elfogadom én hogy nagyon sok a valóban csak idegesítő és hátráltató önjelölt tanácsadó.. meg a következő kategória az önmagán kísérletező, aki ha elbaxxa akkor mindenáron tologatná a hibásságot a fehérköpenyt viselőkre - ezt is elhiszem.
Csak azt nem, hogy nem lehet a betegek felelősségi szintjét felnőtt szintre emelni.
Igen, az az érdekes pl, hogy az ellátandó embert páciensnek hívják. Aminek a jelentése:türelmes.
Odáig fejlődött az orvostudomány, hogy a betegnek el kell tűrnie bármit, amit az orvos tenni akar vele. Tisztelet a kivételnek, aki meg is beszéli a beteggel, mit és miért akar vele/rajta csinálni. Kb úgy bánnak az emberrel, mintha semmi köze nem lenne ahhoz, ami történik.
Pedig valójában, akármilyen furcsán hangzik, ez is egy szolgáltatás. És sajnos, már nem foglalkoznak a megelőzéssel, csak a minél több gyógyszert felírni, beszedetni, kipróbálni dolgokat, ha nem válik be, majd a másikat...
Pedig az eredeti orvostudomány a gyógynövényekből, a most már elítélt természetgyógyászatból indult ki.
És a legtöbb orvos tényleg egy kiló lisztnek tekint.
Látodlátod.. ez a kép is jó példa arra hogy a látvány lehet ugyanarról a szereplőről vonzó is és közömbös is
Mert ha jobban megnézem akkor gyanús hogy egy régirégi Porsche traktor van a képen, és a hölgy sem az én álomkategóriám - de ezen a képen egyértelműen magára vonja a figyelmet. Nem kell hogy harminc foggal mosolyogjon és titkos ruhazugok látványával varázsoljon.
A tapasztalaton alapuló különvéleményem, vagy az ehhez való ragaszkodásom? :-)
A félelem és a biztonság annál is inkább különálló két fogalom, mert én a félelmet az orvos részéről érzem, az általad említett biztonság pedig a beteg biztonsága lenne.
Az egészség "kissé" túlbiztosítása pedig megéri-e az antibiotikumokra ellenálló baktériumtörzsek kifejlődését?
A sebre odafigyelés közben beinduló fertőzés nem harapózhat el mire észreveszik - ezért van az odafigyelés. Ha nem látható a kötés alatt, akkor persze minden.. sőt, minden IS kell.
Mondd kérlek, mi az a redundancia?
Nézd az én helyzetemet : kibírtam a kötszert, és mikor ma levették, gennybűzös sebfelület tárult a szemem elé. (az antibiotikumos kenőcs a fedőkötést szabályos párakötéssé változtatta, illetve a napi többszöri átkötés hiánya is a gennyfelhalmozódást segítette)
A tegnapelőtti bekötözéskor még száraz és szagtalan sebesült ujjam mára gennyes szagú felázott területté változott - aminek a gennymentesítésére nem akartam a szikét választani.
Mondd kérlek Izli Pamela szereplő.. ha így nézed, nem arról szól a történet, hogy azzal a "prosztatával" kialakított helyzetet kezelnék szikével?
Szia Atti, az a kisvonat inkább csak egy kisvonati kordé, és egy mozdonynak látszó kecskeméti tárgy az elején. Lehetne belőle kisvonatot gyártani, pár alkatrész pótlásával.
Nem voltak rossz gépek ezek az Mk48 -asok, mindmáig dolgoznak és még hasznot is képesek lennének termelni ha teherfuvarozásra használnák őket.
RhB -vel beszélgettünk két topiktalálkozóval ezelőtt hogy mennyire csak szándék kérdése lenne hogy az erdei faközelítések vasúton oldódjanak meg.
Isssten bizony ha itt lenne a kísérlet terepe a helyi erdőgazdaságban, ingyen jönnék mozdonyvezetőnek.
Szerintem nem a lényeget nézted az én hasonlatomban - de én nme a gyógykezelés közben vagyok engedetlen, hiszen azt kenhetnek rám és úgy kötözhetnek be ahogyan a kórházi prosztata megköveteli.
Az tuttifix hogy csak akkor vághatnak belém, ha meggyőznek annak a szükségességéről.
Ma pont ilyen nyilatkozatot írtam alá..
Pont az a baj hogy a zegésségügy arrafelé fejlődik hogy jajjmentsetek meg kedves doktorok, hadd ne kelljen a saját egészségemre figyelnem és értenem hozzá legalább alapfokon se. Mindenki másképpgondolkodó pedig veszélyes felforgató.
>Dr. Pamela Isley felveszi az irattábláját az asztalról<
...maga egy nagyon, nagyon nehéz eset. 🙂
A félelem és a biztonság két külön dolog. Az egészség meg fontos annyira, hogy adott esetben kissé túlbiztosítsunk.
A sebre hiába figyel oda valaki, ha beindul egy fertőzési folyamat, ami lehet, hogy már elharapózik, mire észreveszik. Ezért kell az antibiotikum - ami mellett persze nem árt figyelni is, a redundancia sem ártott még soha senkinek...
A kenyeres hasonlat kissé meredek... az embert nem lehet futószalagon kezelni...
Oszt eccercsak itt termett a faluba egy kisvonat... először csak csudájára jártam.. de már kin van egy tábla okosításként... :) Meg fel is lehet mászni,s körbenézni.. persze még vendégkönyv is van. :)) Na majd jól körbefényképezgetem a hétvégén.
Igen, ahogyan minden hasonlat - természetesen ez is sántít egy kicsit, eszerint - úgy vélem - a te ellenpéldád is: a légkondis kocsik (amelyinnel én is utaztam már) a nyitható ablakai szakaszkulccsal nyílnak, azaz hardveresen van kizárva az utas szuverenitása ebben a tekintetben.
Ezért inkább vissza a gyógykezelésben tanusított együtt(nem)működési hajlandóságról.
Igen, a gyógykezelés után jogodban áll levenni a kötést / gipszet / sínt, kiszedni magadnak a varratokat, nem beszedni a rendelt gyógyszert stb, mert a gyógykezelésben önként veszel részt. (a kényszer-gyógykezelést minden esetben bíró rendeli el) Viszont tiltakoznod/engedetlennek lenned gyógykezelés közben felesleges, mert bármikor kimehetsz, esetleg kér egy nyilatkozatot tőled, hogy a saját felelősségedre nem veszel részt az ellátásban.
A vásárlók könyvébe írt panaszok néha változtatnak dolgokon (kis)kereskedelemben/vendéglátóiparban, de az egészségügy (sem a tömegközlekedés) nem ezen a módon működik/fejlődik.
A pillanatnyi protézis valóban a részt vevés vagy a kimaradás lehetőségét adja meg nekem - csak én ez ellen tiltakozom (illetve a polgári engedetlenség keretei között teszek is)
A vasúti párhuzam sok helyen sánta, mert én nem az egészségügy eszközbeszerzése, felszerelési szintje vagy belső jelzési rendje ellen tiltakoznék, hanem az utazók saját biztonságával kapcsolatos hülye szabály ellen. Mert ha nem lehet lehúzni az ablakot hogy nehogyvéletlenülvalaki kieshessen, de légkondi nincsen - akkor ne várjanak tőlem automatix egyetértést és segítőkészséget csak azért mert nekem dolgom van Pesten.
És azt hiszem hogy a vasúton ilyen elvárás nincsen is.
Nem kell a kalajnak írásban kérvényezni tőlem a jegyet, de ha azt nekem gumikesztyűben vagy búvárruhában van kedvem átadni ahhoz jogom van. Én meg nem felülvizsgálom a doktor tevékenységét azzal ha leszedem a kötést, és nem is tanácsot akarok elfogadtatni vele.
"akkor van rám is bízva valami a történetben" - szerintem az van rádbízva, hogy részt veszel-e benne, vagy sem.
Mint a vasúton - például. Megveszed a jegyet, felszállsz, aztán leszállsz amikor kell, vagy előbb - amikor akarsz. Hogy hogyan állítják össze a szerelvényt, milyen jelzésekre lassít, áll meg a szerelvény közben - az nem a te dolgod - utas vagy. Ha le akarsz ugrani a mozgó szerelvényről - tiltás/ellenjavallat ellenére is - megteheted, de ha sikerül nem elesned, akkor ne a szabályt vond kétségbe. A vasút - szolgáltató rendszer, a protokolljait nem az utasok találják ki - hanem (jobb esetben) hozzáértők, tapasztaltak. (jellemzően azért, hogy bizonyos nagyobb baleseteket elkerüljenek, vagy ha úgy jobban tetszik: a nagyobb balesettől való félelem miatt)
Az meg, hogy a kalauznak van-e igénye/energiája/kedve/ideje meglátni benned az embert, és emberként viszonyulni hozzád - az nem a vasút, mint rendszer szolgáltatása, hanem az adott kalauz - mint ember - döntése. Az emberségességet nem lehet szabályzatba foglalni, és betartatni is bajos lenne. Az mindenkinek saját privát döntése kell legyen - azt hiszem. A vasúthoz a civilek jellemzően utazni mennek, vagy utasokat fogadni/elintegetni. Nem revizornak, és nem tanácsadónak - azzal együtt, hogy indokolt esetben lehet panaszt tenni helytelen, van annak vélt eljárás miatt.
Illetve a protokoll is az azt összeállítókról névjegy. Megelőzési célzattal antibigyót etetni : félelemre utal. Mert ha az a protokoll.. mijalófüsz.. rend, hogy fertőtlenítés -kötözés után megkérdeznek hogy akarok-e figyelni a sebemre vagy inkább eszem az antibigyót - akkor van rám is bízva valami a történetben. De ha csak egy kiló lisztként kezelnek aminek mindenképpen muszáj kenyérré változnia, akkor én tiltakozom a protézis ellen.
Milyen lenne az a világ, ahol a biztonságról tanácsoló emberek azon kéne elsősorban gondolkozzanak hogy nehogy túl sok biztonsági előírást hozzanak, mert a hiszékeny paciens belepusztul - és emiatt ő óótomatix mehetne életfogytiglan követ törni.
Áááá.. én nem gondoltam bele se kirúgást, se kivégzést. Csak mint egy valóban az én gyógyulásomra ösztönző módszerként szerettem volna említeni. Mert a te utolsó mondatod egy nagyon ideális képet mutat az orvosi hozzá(m)állásról, én úgy látom hogy az én egészségem nekem a fontosabb és nem nekik.
Nem, dehogy bántottál meg.. ennyire azért nem vagyok érzékeny virágszál.
Ha csak akkor kapna fizetést amikor én egészséges vagyok, akkor egyetértenék veled.
Ez csak a kínai császároknál volt így, hogy akkor (és addig) kapta a szép javadalmazását az udvari orvos, amikor (és ameddig) a császár egészséges volt!
Ha tartósan beteg volt a császár, akkor nemcsak hogy nem fizette az orvosát, hanem még jó eset,
ha csak kirúgta, és mást tisztelt meg a magas hivatallal. Mert -többnyire- inkább ki is végeztette!
Ezt gondolom, tudtad te is, ezért utaltál rá...
Viszont igen nagy különbség, hogy a kínai császárok a legritkább esetben dolgoztak rönkhasítóval!:-)
Na mindegy, nem győzködlek tovább, és remélem, nem bántottalak meg?...:-)
Isstók lötty hogy illedelmesen meghallgattam minden alkalommal.
Nem férhet az én illedelmemhez semmi kétség, de az ő indítékait mire kitapasztalom addígra visszafiatalodnék.
Az a tapasztalatom hogy a legfontosabb szempont bennük is az hogy csak véletlenül se történhessen semmi olyan ami miatt felelősségre lehetne vonni őket. Ezért aztán már a baleset napján felírtak nekem valami Curam-duo antitablettát mert hátha megfertőződtem a seben keresztül Na azt például most is itt nézem recept alakjában a billentyűzet mellett.. mert köszönöm nem kérem.
És ez lehet hogy vehető negligálásnak is - de csak egészséges távolságtartás.
Nem.. nem mondtam el a doktornak, hiszen nem kérdezte hogy mik az indítékaim.
De nem a munkáltatóm, akinek tényleg nem szabad rám megsértődnie.
Ez az utolsó mondatod.. hm.. ez szerintem nem ilyen egyértelmű. Ha csak akkor kapna fizetést amikor én egészséges vagyok, akkor egyetértenék veled.
Vagy a beledöglött étolaj...az is csodákra képes...
Műanyag a tank...nem tudtam,azt akartam irni,hogy söröshordóból gyártani egy uj tankot...de akkor már ez igy tárgytalan...fejlődik a lengyel is ezek szerint...mert a régié vas volt...legalább is a miénké az...
Kezedre meg vigyázzál,mert a seb-olaj nem jó párositás...
Nem fogod elhinni, de ezt a gépet '98 -ban már műanyagtankkal készítette a polyák.
Úgyhogy biztos valami kísérleti fáradtolajos üzemmódban kaphatta azt a mocskot ami a tápszivattyú szűrőjét eltömítette. A motorra rögzített papírbetétes szűrő amikor tiszta feleslegesen szétszedtem, nagyon friss papír-színt mutatott, úgyhogy azt majd a tanktisztítás után szedem újra széjjel.
Még az a nagy kérdőjel, hogy az adagolóba bevezető Bosch-szem után van-e egy utolsó mikroszűrő betét.. mert van olyan német autó amelyikben van.
Ezt az utólag felszerelt előszűrőt én is végiggondoltam - de előbb leengedem a tankból a gázolajat, leszerelem a tankot, és kitörölgetem három komplett vasutaspólóval...
Akár hiszed, akár nem - én eddíg is gyulladásmentesen és nagysebességgel gyógyultam.. éppen csak a kötés nem a kórházi kánon szerint volt jelen a sebeimen. :-)))
És persze hogy vigyázok magamra, abszolúút balesetmentesen teszem a dolgom..
De a büdösödés az egyértelműen rossz jel lesz.. és lemosni csak kötés nélkül tudnám. :-PPP
És nagyon tévedni tetszel, mert éppen hogy tisztelettel megkért.
Najóó.. szinte tisztelettel megkért - de nagyon figyeltem hogy próbál-e megszégyeníteni, mert akkor biztos nem is mentem volna vissza a "trahomatológijára" többet ezzel a sérüléssel.
Nagyon jól jön hogy most itthon lehetek, de százszor inkább visszamegyek ezzel a pillanatnyi állapottal a mozdonyra mintsemhogy elfogadjam hogy mááámegint én legyek a rosszkisfijú.
Nem kötelezhetnek arra hogy bekössék -vagy az ajtón kívül le ne tépkedjem a kezemről a gézpólyát.
De ha megkér, akkor azt szinte muszáj elfogadni és betartani.
Jó pár régi gépeket üzemeltető ember panaszkodik,hogy ez a mostani gázolaj jobban eszi a rendszert...mármint az üzemanyag ellátót...rozsdásitja tankot...meg ami ebből jön..magam is tapasztalom..
Tápszivattyúk gumi részei feladják...szűrők dugulnak el idő előtt...
Én próbálkoztam szilikon csövekkel-egy nap alatt megette az olaj-pedig igen minőségi és árú volt...
Van valami olyan cég,aki a fém tankot kitisztitja,és valami műanyag szerű anyaggal bevonja...hogy az olaj ne marja a fémet rozsdásra...utána kéne nézni...esetleg...ha hosszabb távon is számolsz ezzel a géppel...
A balról nem sokat tudok, mert kísérletképpen rajtahagytam a kórházi kötést.
Úgyhogy nem láttam már tegnap reggel óta, és viszket, és a kötés koszolódik, és 11. -én lesz csak levéve.
De nincs az a gyönyörűen gyógyult állapot ami rávenne hogy a következő fáslit rajta hagyjam - de most megígértem a doktorúrnak hogy megpróbálom. (jav : megígértette velem)
Naháát(neked tényleg tetszenek?).. hát persze hogy tennék - de nem tudok.
Majd a bevált módszer szerint megkérem valamelyik idevalósit hogy magánlevélből töltse át ide a Trafópálcára a képet. Magánban még tudok küldeni.
Semmi különös amúgy.. egy nyitott platós változat, házilag kissé kibővítve a platószélességet és hosszat(4,80x2,40) A problémám most az vele hogy valahol el van szűkülve a gázolajellátás útja, és néha ledöglik. Csak még nem szedtem össze az elszántságot ahhoz hogy levegyem a tankját, meg végigfújkáljam a csöveket - szűrőket. (bár a szűrők már nem lehetnek túl sokan)
Szervusz pumukli, majdnem.. egy Daewoo Lublin áll az udvarban, és ma mentem vele az első magáncélú fuvarba.
Nem nagy dolog : a szomszéd udvarba átállva elpakoltam a körtefa alól a sok éve halmozódó faanyagokat. Amik még alkalmasak a kályhába azt a plató elejébe, amik teljesen szivaccsá változtak azokat a plató hátsó részébe válogattam - aztán kimentem az erdőszélre és a vékony ágakat és elkorhadt fákat ott hagytam.
Talán emlékszel, volt Csepelem - hát azzal könnyebben benavigáltam ugyanazon a szomszéd kapun - és sokkal később vette észre a laprugója is hogy pakoltam a platóra. Pedig papíron az is 3,5 tonnás volt..
(igaz hogy az terhelhetőségre, ez meg össztömegre - de akkoris) :-)))
Nekem szerencsémre csak egy gyors lefolyású tűzoltási gyakorlat jut eszembe egy 1310-es TLX Dácsiával kapcsolatban.. Egyik gimis osztálytársam édesapja friss új autója volt az alany, és máig fogalmam sincsen hogy milyen apropóból ijesztett bennünket halálra. De mindkét bal ajtó már a megállás előtt kivágódott a fiúszereplők mellett, aztán rohantunk egyik a tűzoltó anyagot keresni, a másik a motorteret nyitni és pontosítani hogy mi lángol. Én rögtön az első udvarban tudtam rekvirálni egy vödröt és a belevaló homokot, a Beeeela meg már csapkodta az érettségi bankettos öltönyfelsőjével a karburátor környékét.. úgyhogy odalöttyentettem a vödör homokot és már mehettünk is csitítani a jobboldali ülésekből szóló sikítozásokat.
A homok lefújkálása után mehettünk is tovább.. semmi nem sérült.
Rendszer.hiba.. lehet hogy hamarosan vinnék a környéketekre egy csomó pénzt és hoznék egy Honda motorblokkot. Nem akar ez a hasítót hajtó Vanguard motor stabilan és megbízhatóan működni.
Azt hiszem hogy először egy jó blokkot teszek a helyére, aztán a lefáradt régit valahová beadom felújításra. Aztán meglátom hogy szalagfűrészt hajtani is jó lesz-e.
Szervusztok barátaim, nem nagyon voltam számgép közelben az utóbbi napokban. Részben mert a lengyel teherautót kellett a magamévá tennem, részben pedig mert bámulatosan jó idő van (és ilyenkor mindíg van kapirgálni való a birtokon)
Dorka uram, a hozzászólásod utolsó mondata egy akkora életbölcsesség, hogy erre muszáj írásban is bólogatnom. Nem is értem hogy miért nem nekem jutott eszembe - de ha már így esett akkor átvenném későbbi idézésre. :-))
1992 környékén történt a 120-as helyrehozatala... akkor még némi túlzással minden bokorban volt hozzá bontott vagy új alkatrész.
A ladádhoz elvileg még mindig lehet sok mindent kapni, de lehet, a lökhárítót s a mögötte lévő lemezeket "alternatív" módon is lehet javítani házilag...
A mostani csupa műanyag lökhárítókat amíg lehet hegeszteni, azt érdemes, aztán ha már a kuka-kategória, akkor jöhet a mélyen zsebbe nyúlós csere.
Nekem a Lada hátulját kéne így megoldani. Megrokkantotta a lököst egy lökött román bmw mikor álltunk egy körforgalom előtt. Már igaz ez 8 éve volt. De utólag is mindig bánt a dolog. Akkor semmit nem tehettem már, előtte 20 kmel megelőztem mert 70el ment csalinkázva. Inkább mentem volna végig utána jól lemaradva...
Fiatal fruska, elég béna szögből és szerencsétlen testtartással fotózva... s vasággyal együtt kb 45 kiló. Némi testmozgás-sport, + 10 kiló felszedése, a test-tudatosság fejlődése, s nem is lesz véle semmi baj.
Végignéztem a képeket a típusról, és leesett az állkapcsom. Ez valami fantasztikus precizitás a képeken. Egy totálisan érdektelen és ismeretlen Ford típus, és gyönyörűen dokumentálva minden porcikája.
Ez az oldal kellett volna mondjuk egy évvel ezelőtt a kasztnis barátomnak, amikor egy pozdorjává roncsolódott hátsórészű plymouth autót adtak neki hogy építse már újjá. Na az volt a varázslás amit a srác akkor megtett.
Érdemi támpont (mint ez az oldal például) nélkül újraalkotta a gép hátsó részét.
Én az elmaszatolást azokra a kifejezéseidre írtam hogy "nemteljesen nembiztos hogy nemvéletlenül nemegészen..."
Ez a pontos körvonalak elkenése.. elmaszatolása.
Ha azt írtad volna hogy a védelmek felülírhatóak.. illetve hogy szerencsétlen ötlet belepiszkálni a tachográfba, mert okkal szerelték azt fel - akkor azzal pontosan körvonalaztad volna a véleményedet.
De nem így írtad.. ezért mondtam hogy impresszionista stílusban maszatolsz.
(jóóó.. nem mondtam hogy impresszionista..)
Ami a per-jel helyett használt "p" betűt illeti, abból a logikusan egyszerű jelzésedből még mindíg hiányzik a kiló előtag utáni mértékegység jelzése - ezért jelez a te kápéhá -d nekem kilopond-órát.
Pár éve Németországban érdekes élményben volt részem. No limites szakaszon békés 165 körülre állított tempomattal kocogtam, amikor egy utánfutót (szó mi szó, csinos utánfutó volt) vontató Golf Gti úgy tépett el mellettem, hogy csak pislogva néztem utána... a 80-as korlátozás nem igazan zavarta... :)
Ami a többit illeti, az nem elmaszatolás volt... és nem is teljesen erre gondoltam.
Az se haljon meg, aki hülye, de azt a pár kellemetlen kérdést azért tegyék fel neki, hátha okosabb lesz tőle, vagy legalább megtanulja, hogy nem érdemes hülyének lenni.
A kph azért ilyen, mert nekem így logikus és egyszerű - nem kell használni a perjelet.
Ennyi. 🙂
Érdekes, hogy az angol nyelvterület is rájött erre, és m/h helyett az mph formát használja.
Isstenkém.. ahogy húztam lefelé a csúszkát, és elsuhant a szemem előtt ez a kép, egyből a névrokonod autó jutott eszembe - és kiderült hogy tényleg az.
És van az a logikai sor, ami ide illővé teszi a Plymouth Fury -t.
Megdícsérlek Krisztina, szép levezetés volt. :-)))
Ami a regényt megelőző gondolataidat illeti, nőiesen elmaszatolod a véleményedet.
Tessék szépen férfiasan odaírni hogy aki hüje az hajjon meg de ne vigyen magával ártatlant - és egyből nem a maszatolást fogom majd felróni neked. :-)))))
(maszatolás : nem biztos hogy nem véletlenül nemegészen nagyjábólkörülbelül)
Hm? (mondjuk a kápéhás utalgatásomat se vetted észre)
2 hónapja a veszettség elleni oltássorozatot kellett végigcsinálnom. 10 évig megúsztam a harapásokat, karmolásokat, szúrt és vágott sebeket nagyobb probléma nélkül.
Ez a szerencsétlen ismeretlen előéletű macska harapásból szerzett fertőzésben szenvedett. El kellett altatni, de előtte még megharapott. Így az állatorvosom ragaszkodott az oltáshoz (hivatalos bejelentés kell, meg egyéb macerákok).
Na, most jött a tetanusz. De mivel nem állította meg, nem a a baktérium terjed bennem (Clostridium tetani)
Mivel régóta állatozok, mindenfajta fertőtlenítő van itthon. Nem vagyok már ámátőr :-) Fertőtlenítettem is rendesen, a seb be is gyógyult, ahogy illik.
Aztán egy hét múlva egy kicsi pirosság, és napról napra növekedett meg dagadt.
Most egy normálisabb dokihoz kerültem, adott rá másfajta kötést, amivel próbálják megállítani a terjedést (szerintem nem kívülről kellene).
Ha hétfőn is car a helyzet, kézsebészeten felmetélik
Ahogy Bercy is írta, nagyjából minden védelem vagy biztosítás átverhető (itt nálunk meg pláne, mert a magyar büszke arra, hogy majd megoldja okosba'), csak aztán nem biztos, hogy szerencsés ötlet megpiszkálni a dolgokat, mert azt a szerkentyűt nem véletlenül szerelték oda...
Ha baj lesz, márpedig az is benne van a pakliban, örülhet az ember, ha túléli, és csak néhány kellemetlen kérdésre kell válaszolnia.
"...éjszaka hazafelé a kőröshegyi völgyhídon lejtőnek gurultam szépen 95 körül, és hátulról naaagyon láttam növekedni egy fényszórópárost..."
Ezt úgy fogalmaztad meg, hogy még maga Stephen E. King is büszke lehetne rád... mindazonáltal mázli, hogy nem ez a fényszórópáros jelent meg a tükrödben... 🙂
Az egy régi emlék, mikor utánfutós szerelvénnyel 130 -cal előztük a motorosrendőröket (és hogy akkor mit tanultam) - ilyen többet nem fog előfordulni velem. De kábé egy hónapja éjszaka hazafelé a kőröshegyi völgyhídon lejtőnek gurultam szépen 95 körül, és hátulról naaagyon láttam növekedni egy fényszórópárost.. Busznak is gyors lett volna, de amikor elgurult mellettem a GLS -es pótkocsis teherautó, akkor néztem ám nagy szemekkel. Ha nem ment 110 -zel, akkor eggyel sem.
A legutóbbi szalagfűrészelést kamionosnak segítettem, egy kivételével minden segítő "szintén zenész" volt - nna ők mondták hogy létezik..hm.. ők is hallottak ilyen varázslásról, de nem mindennapos.
Szia Korosztályom, lehet hogy a szervezeted most telítődött a mindenféle macskakarmolástól lefelé-fölfelé (rozsdás drót, kutyahorzsolás, mittudomén)
És ráadásul nem is ürülhet ki könnyen, mert ha jól emlékszem akkor te fordítva vagy bekötve.. nincsen is jó módszer a szervezeted méregtelenítésére. Mert ami másnak bevált, az benned tán emelné a zűrzavart.
Ez legfeljebb arról árulkodik hogy neked sokkal kevesebb trehányságra maradt lehetőséged - mármint ami a sebek gyógyulását illeti. Így aztán elvárod magad körül a te (mostanára) pedáns hozzáállásodat.
Ezek ellenére is a jószándék érződik a soraidból, amit köszönök szépen.
Erről jut eszembe, hogy Cipruson láttam olyan sebességkorlátozó táblákat, amin az volt, hogy 65 km.
Kicsit furcsa volt, hogy nem 60, vagy 70...
Aztán rájöttem, hogy valószínűleg azért, mert amikor átálltak az angolszász mértékegységekről, egyszerűen "lefordították" a 40 mérföldet, és ez jött ki!:-)
De a baloldali közlekedést meghagyták, gondolom, azt nem lett volna egyszerű változtatni!
Nem bántasz meg Cyrano, jól meg tudod te fogalmazni még a leminősítő véleményedet is.. a problémám azzal van amikor tényszerűen rámbizonyítják a rosszindulatot vagy a mások kihasználására való törekvésemet.
Ha te ezt nem akarod, akkor legfeljebb undokság lesz a véleményedből.. :-)
A későbbi hozzászólásodban idézett táblázat nekem azt sugallja hogy minden ugyanaz a változatok kivitelében, csak az elérhető motorfordulat más és más.
Nekem természetesen a leggyengébbik változat van. Az lehet hogy el tudná érni a százat (lejtőnek és hátszéllel) - de a háromezres fordulat az én fülemnek már felső határeset. Ahhoz pedig éppenpont nyolcvan kilaméter per óra sebesség tartozik.
Ma már gyakoroltam hogy hogyan kell elengedni magam mellet a kamionokat.. hát nem ehhez a járműszélességhez szoktam az eddígi közutas múltam során.
Amit a teherrel való elindulásról és a szembeszéllel való sebességtartásról írsz azt pedig közúton abszolúúút nem játszottam.
(terepen igen, az elindulást - a valamikori 344-es Csepelemmel)
Van minibusz belőle, de nem hiszem, hogy az más mechanika lenne mint a platós.
A busz általában nehezebb is.
A másik dolog, hogy vízszintes úton üresen könnyen megy a gyenge motorral is hosszú híddal... de ha fúj a szembeszél ráadásul emelkedik is az út..... na akkor mi lesz vele? Az emelkedőn elindulást rakottan nem is említve. A kuplung nagyon nem örül olyankor.
De találtam egy táblázatot.
Dízelmotorok:
2,4 4C90 2,4 l (2417 cm³), OHC Andoria 70 LE (51,5 kW) 146 Nm 104 km/h
2,4 4CT90 2,4 l (2417 cm³), OHC Andoria 90 LE (66 kW) 195 Nm 120 km/h
2,4 4CTi90 2,4 l (2417 cm³), OHC Andoria 102 LE (75 kW) 230 Nm 126 km/h
2,6 ADCR 2,6 L (2636 cm³), OHC Andoria 115 LE (85 kW) 250 Nm n.a.
2,8 8140,43S 2,8 l (2798 cm³) Iveco 125 LE (92 kW) 290 Nm 140 km/h
Benzinmotorok:
2,0 MPFI 2,0 l (1998 cm³) GM 105 LE (77 kW) 165 Nm n.a.
2,2 C22NED 2,2 l (2197 cm³) GM 117 LE (85 kW) 178 Nm n.a.
Lépésről lépésre.. feladni nem szabad. Ez csak két ujj ami ideiglenesen ki van van vonva forgalomból.... egészséghez kicsi a köze. De azé csak finomann...
Ha megvan még az a kapcsolatod a Lublinforgalmazó felé, akkor kérdezd meg kérlek tőle hogy van-e a típusnak busz-változata, és az tud-e menni autópálya-minyimum sebességgel (kamionsebesség), és hogy olyanfajta hátsóhidat mennyiért lehetne beszerezni.
Köszönöm a szurkolást, megígérem hogy mesélek a javulási folyamatról. :-))
A munkaköröm folytán tudom hogy mi az a vis maior helyzet - de azt is tudom hogy itthon aki tudna tenni de mentegeti magát, az hibás. És hogy rosszul teszi.
Én meg igyekeztem szórakozásnak felfogni a tennivalókat.
Tudod barátom, volt pár pillanat amikor megtorpantam.
Amikor úgy néztem a Lublinkára hogy sose fogom tudni átlátni, és már rég mennie kéne, és hogy mikorra lesz ez megbízható..
Aztán visszaúszott a szemem elé a következő csavar, a következő munkamozzanat, a célként kijelölt alaphelyzet.. és azt még képes voltam újrakezdeni. Aztán lassan kész lett, még megszüntettem az apró szivárgásokat, és most már majdnem jó.
..deazééér holnap a kilenc órási időpontra biztos hogy megindulok nullanyolckor. :-)
Endre, ha minden rendben megy, a csonttörés maradandó károsodás nélkül gyógyul, legfeljebb a röntgen, vagy Dr. Csont csapata mondja meg, hogy ott volt valamikor valami.
De a lényeg, hogy használható maradjon, és emiatt kell nagyon odafigyelni rá.
Tehát nem kell műtét. Ez jó.
Az már annyira nem, hogy te önhatalmúlag felülbírálod az orvos utasításait, és sajátos gyógyászati megoldásokat alkalmazol... szurkolok, hogy mielőbb rendbe jöjjön a kezed.
Tudod, mi az a vis maior?
Hát ez.
Ilyenkor a mégoly fontos dolgokat is lehet és kell halasztani - kivéve a valóban életfontosságúakat.
Minden más majd elvégződik akkor, amikor el fog végződni.
Ami az egyik embernek munka..az a másiknak játék.. :) Most felfoghatod úgy is,hogy jót szórakoztál. Nem irigyellek. :)) De azé becsüllek hogy így megoldottad.
Tisztellek Cyrano, büszke vagyok hogy sikerült meglepődést okoznom... :-P
:-)))
A röntgen már tegnap megvolt, ma csak átkötötték a gyönyörű tiszta sebet. Azt mondta a traumatológus hogy egy hét biztos, két hét valószínű.. és hogy holnapután menjek csak be átkötésre. Addíg szépen cukrozom a sebeket.. ma már beszáradtak és elkezdtek duzzadni hogy nem távozik kifelé a távoznivaló anyag.
Dolgozni.. hm.. de szórakozni szabad? :-)
Képzeld, ma lett volna eredetvizsgálat a kisteheren, ehhez képest eljátszotta a "nagyhalál" -t, hogy dízel létére leállt mikor melegítettem az indulás előtt.
Biztos kifogyott a gázolaj, hogyarosseb egyemeg.. - gondoltam, és hoztam a gázolajos kannát. Hát a tanksapka is be van állva. Az összekötő gumicső bilincseit lazítottam meg, és ott öntöttem a tankba löttyöt - aztán nekiálltam légteleníteni. Hüvelykujjak nélkül valami nevetségesen tehetetlen voltam a legegyszerűbb csatlakozócsavar visszakapatása esetén is - és akkor ne is beszéljünk hogy milyen feladat volt a komplett gázolajszűrő le és vissza felszerelése. Úgy mondom inkább, hogy bonyolult volt.
Az egész napot elszórakoztam mire elindult. Nem mondom meg hogy odaütött-e a motorburkolat zárókapcsa a selejt ujjam hegyére, és azt se hogy folyt-e rajtuk a gázolaj, és azt se hogy ..hm.. azt elárulom hogy nem sírtam. (de csak kicsin múlott)
És akkor a végére megint eljátszotta hogy megállt. De újraindítható volt, és holnap bent hagyom a szervízben az eredetvizsga után - hogy ezt a problémát vizsgálják felül.
Szervuszszervusz.. (hogy a te szavaddal éljek) - az éjjel mindenfelé rendesen esett.
A szúnyogok befelé igyekeztek, a kutyák ugattak reggelig, a petróleumlámpából kifogyott a szúnyogriasztó lámpaolaj.. de legalább napközben egészen szép idő volt.
Nem lehet az ilyesmit maradandó nyom nélkül kiheverni - de működőképes marad.
Ma megnézte a traumásdoktor, és egyetértettünk hogy nem kell nyiszálni. Jól bekötötték, én meg hazaérkezés után jól megmentettem a tiszta kötszert, hogy a holnaputáni kötözéskor ne kelljen beleragadt gézt kiollózni a sebből. Most aztán szinte tökéletes a gyógyhelyzet. :-)))
Tessék kétszer is meggondolni..??? Naaaa.. Krisztina.. Hát én nem játszásiból fogok bele a dolgaimba, hanem azért mert azoknak el kell hogy végződjenek - és én vagyok akinek el kell őket végeznie.
Ahááá.. a formaegy. Hát azt se nézem, persze hogy nem értettem az utalást.
Szia Endre! Sajnos levélből nem tudok tölteni csak fényképezőről. Nekem a telefonokról sem sikerül,az enyém nem képes rá, Ildikóéhoz pedig kevesek vagyunk. Éjjel itt is leszakadt az ég,tíz cm-es víz hömpölygött az udvaron,szerencsére jég nem esett.
Ma megyek és felmutatom a dokiknak a bűnjeleket.. Ők mondanak "A" -t, én mondok "B" -t, aztán majd egyezkedünk hogy kinek a szempontjai a fontosabbak.
Aztán nagyon figyelmesen nézem hogy hogyan kötik be a kezeimet (hogy itthon ne ollóval kelljen lenyiszálnom) - aztán meglátom hogy milyen ténykedés fér még a mai napba.
Mire utaltál azzal a dupla sárga zászlós képzavarral?
Útkarbantartóra, fényképészre biztosnem, vízilabdában nem vagyok otthon - úgyhogy szabad a gazda..
... hát Endre, most nem ezért vagy azért, de a tágabb családban akadt olyan, aki eljárt olyan lábon, amiben hosszanti törés volt - ugyan nem könnyen, de eljárt rajta. Igaz, a vége kórház lett...
Endre, nem vitatkozom.
Erre oda kell figyelni, és pont. Az egészségnél nincs fontosabb.
Ha nyílt seb is van a csonttörés mellett, akkor mindenképpen oda fognak figyelni - de szerintem a csonttörésre magára is odafigyelne.. hm.. legalább a tulajdonos.
Nincsen fokozott meg fokozatlan odafigyelés. Odafigyelés van, vagy sok fontosabb dolog van. :-)
Most olyant csináltam amilyent évek óta se : éjszakai menet nélkül aludtam egyet kaja után.
Hallottad hírét a kristálycukros kötözésnek?
Én most végzem az emberkísérletet a témában.. és el kell ismerjem hogy jó.
Azt írja róla az internet hogy gyógyhatás terén tudja azt amit a só - annak a fájdalmai nélkül. Úgy gondoltam hogy egyszer élünk, miért ne? És tényleg.
A távozni kívánó mindenfajta nedvesség útját könnyíti meg, fájdalom csak módjával, tisztaság mindenek felett.. nincsen beleragadt kötözőanyag..
Nem akarom megtudni hogy milyen történettel kezdődött ennek az ötletnek a kitapasztalása (ahogy a tehéntej emberi felhasználását se) - de a módszer nálam és eddíg csillagos ötös.
Azééé a "muszáj" megtanított hüvelykujj nélkül is összegombolni a nadrágot.. meg van még pár szakterület ahol lehet ügyesednem/ügyeskednem.
Teljesen igazad van Cyrano : hiába van meg a képességek nagy része, így vezetni próbálkozni elég szerencsejáték jellegű. De gyógyulok elszántan.. :-)))
Tisztellek Anti bácsink, nekem nem adatik meg hogy ötven éves korom után már csak felejtsek.. most éppen a munkabiztonsági területen kaptam egy gyakorlati "feddés-fenyítés" -t.
Szia Apuci!! Te mindig oda dugod az ujjaidat ,ahova nem szabadna!! Ettől óvakodni kell ,mert ez keményebb dió, a megszokottól!! Szorítok neked ,hogy mihamarabb tudjad használatba venni őket ,minden területen!! Arra vigyázz,hogy a" leghosszabb" ujjadat ne érje baleset!! :-)))))
Szia Krisztina, csak valami mikroelmozdulás lehet, mert csak az utolsó ujjpercek sérültek.. kábé a köröm fele.. vagy a másik ujjamon az egész köröm. De ízület nem.. tudom görbítgetni őket.
Még az is szerencse hogy mindkettő fel is hasadt, úgyhogy aminek távoznia kellett az tudott is távozni - nincs dagadás, meg lüktetés, meg dübörögve fájás.. csak úgy.. hm.. fájdogál.
Szia Korosztályom, persze.. azzal kezdtem hogy először a felvigyázó, aztán a sürgősségi(lusstasági) osztály, aztán most pár perc múlva a házidokink hogy tápos pénzre vetessem magam.
Dehooogy.. hüvelykujj nélkül nemsok dolgot tudok.. (mondjuk fejet vakarni igen)
Az ujjtörés nem vicc, pláne, ha el is mozdult... úgyhogy én is azt mondom, amit az előttem szóló - tessék pihentetni, már ha még használható kezeket akarsz a további életedben...
Sziasztok barátaim, tegnap reggel még úgy tűnt hogy osztódnom lesz muszáj mert annyi feladat alakult hogy azt egy ember képtelen megcsinálni - de estére a vasúti szabadidő kérdőjele kiegyenesedett : táppénzre mentem. Most aztán lesz időm minden hivatalos cuccot végigjárnom a kisteherautó ügyében, meg a kert meg a tűzifa.. mármint amit két hüvelykujj használata nélkül képes leszek csinálni.
Nem.. nem a szalagfűrész - és nem is hiányoznak azok az ujjak, hanem csak megsérültek. Az utolsó ujjpercek végei. Van törés, meg elmozdulás, meg mittudomén.. rájuk esett egy harminckilós méterfa. Függőlegesen, ahogy a hasítóékről lecsúszott.
Most aztán csak nyolc ujjal gépelnék (ha tudtam volna előtte tízzel)
Ja ezt a dolga van dolgot úgy értettem, hogy ő úgy érzi, hogy dolga van, és majd okosba megcsinálja gyorsan. Csak az nem szokott sikerülni. Épelméjű ember nem megy oda.
Ki kell húzatni a gépet a drót alól vagy feszültségmentesíteni kell a szakaszt, elől - hátul füldelőrúddal, akkor lehet felmenni a tetőre, de akkor sem a vezér!!!
Más dolog, ha a gőzmozdony drót alá áll és a fűtő elkezd szenet lapátolni előre, meg más az, ha pld képzett villanymozdony vezető babrálja a tetőt, mert neki ott dolga van.
Egyébként a villanymozdony is tud nagyot szólni ami sok emberre van kihatással, csak nem helyszínen, hanem arrébb pld Csernobilban.
Nagyon komoly mechanikus reteszelő rendszer próbálja megakadályozni, hogy a "drót" alatt kinyitható legyen a tetőajtó. Annak idején mégis évente 4-5 mozdonyvezető égett meg, mert volt olyan ügyes, hogy átverte a védelmet...
És hagyták égni? Nem lehetett volna előbb eloltani?
Egy egész szakasz tűzoltó asszisztált az égéséhez :-))) Eloltani nem tudták, úgyhogy csak csendesen imádkoztak, hogy nem robbanjon fel a trafó a felforró olajtól :-)))...
Bercy, biztos lehetsz benne, hogy semmi olyannak nem megyek a közelébe, amiben huszonötezer volt kering... tudom, mi az az átütési távolság, meg a villamos ív...
És hagyták égni? Nem lehetett volna előbb eloltani? Habbal vagy porral vagy széndioxiddal oltóval?
Láttam, és mind a kettő úgy néz ki, mint amit megrágtak, pedig ahogy elnézem a képeidet, nem ilyen állapotban kerültek oda...
Én értem, de nem én vagyok a hely igazgatója, akit meg kell győznöd... mondjuk, ahogy leírod, abból nekem az jön le, hogy ez önmagában megérne egy kiállítást...
Nem, ez kettő. A V40 és a V60 ugyanis gépészetileg azonos (mindkettőből van a Füstiben).
Egyébként meg nem az egy mozdonyról van szó, hanem egy vontatási rendszer kezdeteinek bemutatásáról... Az olaszok persze tudták konzerválni és üzemképes állapotban megőrizni az 1906-ban a Valtellina vasútra gyártott Kandó gépeket...
A Kandó mozdonyok főmotorját az angol Vickers csinálta. Mikor itthon ezeket a gépeket selejtezték és szétvágták hulladéknak, akkor a 001-es pályaszámú gép "valahogy kikerült" Angliában (erről néhai Kiss József mérnök főtanácsos tudott izgalmas részleteket), North Berwick mellett egy magánmúzeumban van, üzemképesen...
A fázisváltóból valami észkombájn évekkel ezelőtt leeresztette a hűtőolajat, úgyhogy az egész szétkorrodált. Szét kellene szedni és újraépíteni, de akkor már 25 kV-ra...
Alaphelyzetben meg kellene nézni, mi használható ebből a mozdonyból
Megnéztük. Jelen állapotában semmi.
Szét kellene szedni, "kicsontozni", (már itt baj van, mert a szétszedéshez szükséges infrastruktúrából is dalszinházat csinált Ókovács) minden egyes darabját restaurálni, szükség esetén újragyártani. Kritikus része a fázisváltó, ami hat villamosgép egybeépítve és a méretezése "nem teljesen triviális", viszont ha a gépet üzemeltetni akarjuk, akkor a fázisváltót át kell méretezni 16 kV vonali feszültségről 25 kV-ra. Ez persze szigetelési problémákat vetne fel a főáramköri megszakítónál és az elvezetéseknél, de ez a mai anyagokkal megoldható.
Két apróság, hogy érezd a probléma nagyságát:
- A Kandó főmotor forgórészének átmérője 3 méter. Ezt 2 mm-es légréssel kell bedarúzni - vízszintesen - az állórészbe...
- A fázisváltó állórésze olajhűtésű, a forgórész vízhűtésű. Az állórész pajzsok olajálló tömítéséhez cukorszirupba áztatott azbesztzsinórt használtak...
Igaz. Jó néhány 100 millió Ft és jó néhány tízezer munkaóra árán talán meg lehetne csinálni, de akkor még mindig ott van az, hogy már nincs, aki ért hozzá...
Dehát ez nem egy stadion...
Amikor a japán vasútmérnök, a Shinkansen egyik tervezője idejön csak azért, mert az édesapja, aki szintén vasútmérnök volt, lelkére kötötte, hogy a Kandó hagyatékot nézze meg mert az fontos mérföldkő volt a villamos vontatásban, akkor csak egy romhalmazt tudunk neki mutatni...
Akkor rosszul emlékszem hogy a Kandómozdonyos topikban mi volt a le is írt oka amiért nem lehet a fázisváltót a mostani rendszerre csakúgyheccból rákapcsolni és fölgerjeszteni..
Ezt valamikor még gessszti tanította nekem, hogy vékony lemezt érdemes fordított bekábelezéssel hegeszteni, mert nem átégeti.. vagyis kevésbé átégetős az eredmény.
kipróbáltam, és úgy volt.
De ezer százalék hogy az általános kábelcsatlakozással hegesztettem ezzel a pálcával, és nem volt rossz az eredmény.
Viszont.. mondd kérlek : van valami jellel közölve ezen a kis sárgán hogy melyik csatlakozóaljazat a pozitív és a negatív?
Mert én nem emlékszem hogy lenne, csak a szokás használtatja velem hogy összerakáskor melyik kábelt hová rögzítem. (festékjelem van az egyik csatlakozón és kábelvégen)
Fordított polaritás: az elektródát kötöd a pozitívra, a testkábelt a negatívra! Ha a bázikust egyenessel vagy váltakozóárammal próbálod, egy szivacsos-zárványos fos lesz belőle.
Rutilosnál lehet mindkét módon. Azonos áramerősség mellett egyenes polaritásnál keskenyebb és mélyebb, fordítottnál laposabb és szélesebb lesz a varrat. Ha nem hiszed, próbáld ki! :-)
Endre, nem mondtam, hogy újra kellene gyártani az egész mozdonyt. Ez a végső megoldás lehetne csak.
Alaphelyzetben meg kellene nézni, mi használható ebből a mozdonyból ahhoz, hogy üzemképes jármű legyen belőle. Ami nem használható, azt újra legyártjuk. Nem replikát kell építeni, hanem gyári újra felújítani/restaurálni a masinát.
Emlékszem mikor az évforduló környékén beszélgettünk róla a topikjában.
Azéért szerintem csak kormányzati akarat kellene csak hozzá.. és lenne egy külön vonalszakasz is hozzá a megfelelő feszültségre átkapcsolhatóan. Ugye 16egész és 2/3 Hz..?
Függőleges varratot sose is húztam lefelé.. csak mikor még tanultam a hogyanokat.
Köszönöm nyunyuka, ez a nekem való szakszöveg.. biztosan találtam volna tankönyvi leírást a kódszám alapján, de azt nem értettem volna így. Ez a nekem való ismertetés.
Annyit még mondj meg hogy a fordított polaritás azt jelenti ugye hogy a munka-kábeleket a szokásoshoz képest fordítva kell a hegesztő házához csatlakoztatni?
Ha már "mindenre jó", az inkább a Böhler FOX OHV, esetleg az ER23. A legratyibb trafó is elviszi, nagy a résáthidalása, stabil az íve. Nem kényes annyira az ottmaradt festékre, pici rozsdára stb., ha nincsenek speciális szilárdsági követelmények.
Az említett spéci bázikus elektróda (meg a nagy kedvenceim, a Böhler FOX EV47, EV50, Elektrode Jesenice EVB50) gyakorlott hegesztők kezébe készülnek, persze kertkaput csinálni se tilos velük :-). Szélsőséges hőmérsékleteknek kitett acélszerkezeteknél (pl. hajótestek), rezgéseknek, dinamikus igénybevételnek kitett szerkezeteknél (pl. vasúti járművek teherhordó elemei) nem véletlenül használják ezeket.
Itt ez a két jószág. Csapatmunkában csináltuk, de jópár doboz elektródát beléjük toltam :-).
Szóval ez egy nagyszilárdságú bázikus elektróda, fordított polaritáshoz, eletródát a pozitívra. Persze hogy a trafó nem viszi, aa kissárga nagyon is jól.
Gyakorlatot igényel a használata, nehezebb vele ívet fogni, főleg ujragyújtásnál. Cserébe jóval szilárdabb a varrat,meg erősebb az ív fúvása, hígabb a salak, jobban feljön a felszínre. Függőleges varratot alulról fölfelé kell vele húzni.
Mert szándékosan azt gyengítették ki, az törjön ha gebasz van. A vezérműszíjat+feszítőjét 40.000km-enként cserélni kellett, ezzel sose volt gond.
A másik konstrukciós baromság a belső gyűrű nélküli hengergörgős csapágy a nyelestengelyen. Magyar mérnökön nem lehet kifogni :-). A tartalék hibás váltómat is megvették a vaterán, mikor az autó kimúlt.
A ford mindig megugrotta az iparági átlagot nagy bakik nélkül. Jó, tudjuk, hogy volt egy hatalmas Pinto botrány.
Ha lehetne szalonból, új autóként venni az Escort MkIV-est a jó öreg 1.8D szívódízel motorral akkor most is vennék. Nem volt egy versenygép, de kacifántos hibák nélkül kiment a világból. Két hülye rákfenéje volt, amire nagyon oda kellett figyelni, bár az egyik csak 400.000km körül jött elő :-).
ne is haragudj,de öregségedre megakarsz bolondulni????
"Ha lesz feleségem" minek megvenni, ha "bérelni" ,lizingelni is lehet .olcsobb,kiméli az idegeket,és mindig lecserélhetö....egy modern typusra..(évjárat "karosszéria" stb.)
nyunyuka.. ha olvasol itt akkor lenne egy hegesztős kérdésem.
(nem sürgős, holnap fogom csak folytatni)
Kaptam szinte ingyen egy szinte bontatlan doboz OK 55.00 -s jelzésű pálcát.
Még az is rá van írva hogy E7018-1H4 R.
Aki adta arra panaszkodott hogy az ő trafója nem fog vele ívet, ha adok egy marok trafópálcát akkor ideadja az egész dobozzal, mert amúgy a kukába dobná. Biztos voltam benne hogy a kis sárga invertered vinni fogja, de el kell ismerjem hogy nagyon másképpen muzsikál vele.
Egy marék pálcát elégettem belőle ma, mert két kapuszárnyat kellet összeállítsak. Új vastelepi derékszögvasat használtam, és először is nehezen gyújtott be bármilyen darab pálcáknál, de nagyon ragadós volt és nehezen tudtam letépkedni. A hegesztési varrata szépen terült, a salakja erősen ragaszkodott a varrathoz, és mivel nagy kapuszárnyakat csináltam (4x2-esek) muszáj voltam függőlegesen is felrakosgatni az olvadékot.. arra is hajlandó volt. És alig fröcsköl 90V -nál.
De sokkal nehezebb ívet fogni vele mint az eddíg használt átlagpálcámmal (aminek természetesen nem tudom a jelölését) - és ragad mint a rosseb.
Szia Krisztina, ez a kép is jó példa arra hogy mennyit számít a látvány terén a testtartás és a ruha.
A lány olyan csípőmozgással képes lépni hogy kerek csípejűnek látszik .. egyik oldalon. Amit utoljára küldtem neked képet, azt tedd majd fel kérlek, az jól mutatja hogy miért is számít hogy milyen a csípő és comb formája.
Mi forditva szoktuk, a babot fozzuk a csulok leveben!
Úgy készült ez is, már csak egy kis maradék van, de már átvették a stafétát a gyerekek, készül a grillrácson a többi, camembert, fokhagymásan, meg valami csirkealkatrészeket, fóliás krumplikat látok.
Nemcsak hogy felniből, még komplett autókerékből is láttam szalagfűrészkereket.
A külső gumin simán elfut a lap, gumizni sem kell, ha túlfeszíted akkor jól mutatja azzal hogy megrogyik egy kicsit, és tart annyi ideig mint a fémvázra ragasztott gumizás.
Hooogyne lenne meg.. tegnap éppen azzal játszottam a délután, ma is azzal fogok, és hétvégére van egy nagyobb lélegzetű meghívásom huszonegy köb erejéig. (kétnaposra tervezem)
Nem tudom Serdis.. nem tudom. Tőlem Zemiátor elköszönt, és úgy is maradtunk.