Keresés

Részletes keresés

II. Kastilias Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6257
Ammianus Marcellinus (XV, 11, 8):

 

„Dein prima Germania, ubi praeter alia municipia Mogontiacus est et Vangiones et Nemetae et Argentoratus barbaricis cladibus nota.”
Előzmény: Epstein dr. (6216)
II. Kastilias Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6256
Id. Plinius (IV, 17):

 

„A Scaldi incolunt [texero] Texuandri pluribus nominibus, dein Menapi, Morini ora Marsacis iuncti pago qui Gesoriacus vocatur, Britanni, Ambiani, Bellovaci, Bassi. introrsus Catoslugi, Atrebates, Nervi liberi, Veromandui, Suaeuconi, Suessiones liberi, Ulmanectes liberi, Tungri, Sunuci, Frisiavones, Baetasi, Leuci liberi, Treveri liberi antea et Lingones foederati, Remi foederati, Mediomatrici, Sequani, Raurici, Helveti, coloniae Equestris et Raurica. Rhenum autem accolentes Germaniae gentium in eadem provincia Nemetes, Triboci, Vangiones, in Ubis colonia Agrippinensis, Guberni, Batavi et quos in insulis diximus Rheni.”
Előzmény: Epstein dr. (6217)
II. Kastilias Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6255
„valószínűleg az akkori latinban sem volt c hang. (Lásd Ceasar - Kaiser)”

 

Ez nem más, mint a szabályos hangfejlődés tanításán alapuló egyfajta spekuláció. Az indogermanisták ugyanis felosztották szatem és kentum nyelvekre az általuk kigondolt indoeurópai nyelvcsaládot azon az alapon, hogy szerintük az egykor létezett alapnyelv felbomlott volna hátul képzett mássalhangzókat (k, g, h) és elöl képzetteket (s, c, cs, z, zs) alkalmazó idiómákra. A latint a kentum csoportba sorolták, ezért – némi szóviccel élve – szabályosan „elvárják” tőle, hogy úgy is viselkedjék, mint ahogyan azt a kiejtést nem ismerve egyszer már kikövetkeztették.

 

Kiderült azonban, hogy az említett felosztás nem jó, mert valamennyi indogermánná minősített nyelvben egyaránt előfordulnak kentum meg szatem variációk, legfeljebb különböző arányban. Másfelől nyilvánvalóvá vált, hogy a nyelvek nem isteni sugallatra fejlődnek, nem is valami egyéb transzcendens determináció révén, de még csak nem is ebihalak módjára. Ettől fogva pedig jogosan merül fel az igény, hogy – minő döbbenetes gondolat! – esetleg a beszéd alanyát, a gondolkodó (és a kreativitásnak rendszerint híján nem levő) embert is bevonják ebbe a nyelvi változások okait feszegető elmélkedésbe. Így tehát szükségtelen feltennünk, hogy a korai latinban a c-t csakis k-nak ejthették (/takitusz, mukiusz szkévola/), mert egyáltalán nem biztos, hogy a késői /c/ hangérték valamiféle „fejlődés” eredménye. Magyarán a /k/ hangértéket csak azért kellett feltételezni, hogy minél tisztábban besorolhassák az ólatint a centum („kentum”) nyelvek közé.
Előzmény: Pusztai Telivér (6219)
II. Kastilias Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6254
Nyilván erősen hasonlított a törökre, ezt senki nem vonja kétségbe. De olyan szögletes és primitív megközelítést, hogy csak azért, mert a türköt részleteiben ismerjük, a korábbi hun nyelvet meg nem...
Előzmény: cyprus_people (6250)
II. Kastilias Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6253
Ez áll a forrásban... remélem, nem akarod azt mondani, hogy al-Garnátit is kitalálták...?
Előzmény: cyprus_people (6249)
II. Kastilias Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6252
Földrajzi fogalomról lévén szó, ebben az esetben nem kell sokat mérlegelnünk, pl. régészek is számtalanszor írják, hogy neolitikus romokat tártak fel Törökországban, Irakban... Vagy mi a kifogásod az "Északnyugat-Afrika" ellen?
Előzmény: cyprus_people (6248)
II. Kastilias Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6251
Valóban, meg kellene vizsgálni, hogy a szűkebben értelmezett magyarok türk neve mennyiben toposz, vagy mennyiben nem az a khorezmi Dzsajháninál, illetve a bizánciaknál. Lehet, hogy azok a magyarok, akikről ott szó van, valamikor türk politikai keretek közé tartoztak. Kézainál aligha lehet toposz az Aba Sámuel khorezmi származására történő utalás.
Előzmény: cyprus_people (6247)
cyprus_people Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6250
Altheim óta a hunok nyelve török...
Előzmény: Epstein dr. (6243)
cyprus_people Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6249

Ezután elbeszéli, hogyan harcoltak hittestvérei Géza oldalán Mánuel császár ellen,"

 

Azért ezt nem kellett volna...

Előzmény: Epstein dr. (6244)
cyprus_people Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6248

Kik voltak a magrebiek? Mohamedánaink – korabeli kifejezéssel izmaeliták, bőszörmények, szerecsenek – ezen csoportját az Afrika északnyugati vidékeiről elszármazottak alkották. "

 

Képes vagy egy mai, vagy párszázéves fogalmat visszavetíteni  12. századba...

Előzmény: Epstein dr. (6244)
cyprus_people Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6247
István meg turk magyar volt?
Előzmény: Epstein dr. (6246)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6246

"Szerinted Aba Sámuel nemzetsége is hozzájuk köthető?"

 

A kérdés nagyon ON, mert úgy tűnik, hogy ez a Sámuel bizony-bizony avar (uvar, kavar, hvárezmi) volt...

Előzmény: szu ma (6240)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6245
A kálizokat tehát nem araboknak kell elképzelni, hiszen a mohamedán világ lakosságának ezek amúgy is csak töredékét adták. Kmoskó hangsúlyozza, hogy a középkori iszlám vezető értelmiségében az arabok gyakran elenyésző kisebbséget alkottak. Uvarazmiya őslakói lehettek tehát ezek a mohamedán hitre tért kálizok. Talán nem túl nagy merészség megkockáztatni, hogy zömében avarok voltak!
Előzmény: Epstein dr. (6244)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6244
Ugyancsak a Granadai írja: „Itt ezerszámra élnek a magrebi szárma­zásúak, és szintén megszámlálhatatlanul sokan vannak a hvárezmiek. A hvárezmi származásúak a ki­rályt szolgálják, keresztényeknek tettetik magukat, s titokban tartják, hogy muszlimok. A magribi szár­mazásúak ezzel szemben csak háborúban szolgálják a keresztényeket, és nyíltan vallják az iszlámot.”

 

Kik voltak a magrebiek? Mohamedánaink – korabeli kifejezéssel izmaeliták, bőszörmények, szerecsenek – ezen csoportját az Afrika északnyugati vidékeiről elszármazottak alkották. Al-Garnáti bese­nyőket említ közöttük. Nem volt kevésbé összetett etnikai szempontból moszlimaink másik tábora sem. Keletről jöttek, Horezm államából. Ezeket az Aral-tó vidékéről ide költözötteket hívtuk kálizoknak. Ké­zai a tanú rá: jóval 712. évi arab leigázásuk előtt Atilla fia Csaba közülük választott feleséget magának, s ugyancsak e gestaíró szerint „de gente Corosmina” származott Aba Sámuel.

 

Abu-Hámid azzal dicsekszik, hogy a magyarországi muzulmánokat ő tanította meg a pénteki imára. Ebbéli működését eredményesnek ítéli: „Ma már több mint tízezer helyen prédikálnak péntekenként, nyíltan vagy titokban, mivel országuk hatalmas.” Ezután elbeszéli, hogyan harcoltak hittestvérei Géza oldalán Mánuel császár ellen, hogyan ejtettek mohamedán türk foglyokat, és miként adott a császár „rengeteg kincset és számos muszlim hadifoglyot” a békéért cserébe.

 

Magával a királlyal is elvitatkozott al-Garnáti a többnejűségről...
Előzmény: szu ma (6240)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6243
Ezek az eredmények egyébként valahol várhatóak voltak, s talán eljön az az idő is, amikor nem törökös nyelvekről, hanem hun kapcsolatú nyelvekről fognak majd beszélni
Előzmény: Törölt nick (6241)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.05.06 0 0 6242
Számszerű adatokat most nem tudok mondani neked, de al-Garnáti írt valamit a magyarországi mohamedánok magas arányáról... megpróbálok utánanézni...
Előzmény: szu ma (6240)
szu ma Creative Commons License 2008.05.05 0 0 6240

Köszönöm a válaszokat.

 

"Vendége iránti kitüntetett bizalmát tanúsítja, hogy Géza diplomáciai megbízatással engedte útjára a Granadait. Azt mondta a családjához – a Volga-torok környéki Szágszínba – utazó tudósnak: „Hagyd itt idősebbik fiadat, Hámidot, én pedig elküldök veled egy küldöttet, aki majd összegyűjt nekünk olyan moszlimokat és türköket, akik szegények és gyengék ugyan, de kitűnőek a nyilazásban.” Iszmáil ibn Haszant, egy böszörmény emírnek a fiát s annak szolgáit, kíséretét adta mellé. Ibn Haszán a követ­kező évben célhoz ért, s iszlám harcosok kíséretében indult vissza a törökök földjéről."

 

Mégis, mekkora lehetett a Magyar Kir. káliz, böszörmény közössége? Úgy tűnik a 12. századig az uralkodócsalád szoros kapcsolatban állhatott velük. Szerinted Aba Sámuel nemzetsége is hozzájuk köthető?

 

 

 

 

Előzmény: Epstein dr. (6235)
II. Kastilias Creative Commons License 2008.05.05 0 0 6239

Úgyszólván az összes ősi (tehát bizánci vagy nyugat-európai átvételként nem magyarázható) Árpád-házi személynév kimutatható Elő-Ázsia ókorából, mint azt a méd topikban láttuk: Ámos-Álmos (volgai-bolgár uralkodónév is), Árpád, Emeš-Emesa-Emese, Levent-Levedi-Levente (óbolg. 'hős'), Gazah-Ghazza-Gáza-Géza, Bél-Béla, Vaik-Vajk...

Előzmény: szu ma (6226)
II. Kastilias Creative Commons License 2008.05.05 0 0 6238

Szigorúan véve a történelemre vonatkozó összes állítás csak feltételezés, ill. spekuláció. Ennyire nagy filozófiai mélységekbe én a magam részéről nem bocsátkoznék.

 

A témával behatóbban egyébként itt foglalkozunk: Magyar_(méd)_őstörténet

 

Az Árpád-házat a parthusoktól tudtommal nem eredeztette itt senki.

 

 

A "török származtatás"-ról: Ez egy nyelvészeti alapú megközelítés, ami történetileg elég érdekesnek látszik, ha számításba vesszük, hogy például a hun birodalmak vezető etnikumára is sokan egyszerűen csak rásütik, hogy "török" vagy "törökös" nyelvet beszéltek. Ugyanis a hunok korábban hoztak létre birodalmakat, mint a türkök, és a Hiung-nu Birodalomba a türkök éppenséggel bele is tartoztak. Ezért meglehetősen módszertelen dolog az időben későbbi népcsoport nyelvét abszolutizálni, és más nyelveket, ad absurdum: etnikumokat a türköktől származtatni. A türk-török kifejezést szvsz nem szabad egy olyan hipotetikus nyelvcsalád neveként használni, amelybe korábbról adatolt népcsoportokat is besorolnak vagy megpróbálnak besorolni. Újabban pl. a mongol Isjamcs és Harmatta bizonyította, hogy a türkök a rovásírásukat is a hunoktól örökölték.

Előzmény: szu ma (6226)
II. Kastilias Creative Commons License 2008.05.05 0 0 6237
A tz-t szerinted hogyan ejtették? (Vö. gör. Aκατζιροι)
Előzmény: Pusztai Telivér (6224)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.05.05 0 0 6236
Forrásokat idéz, amelyekben a kelta-germán nemet népnév előfordul. Ez a népnév kerülhetett át hozzánk hunugur közvetítéssel, mint láttuk, elsősorban a IX. század 20-as éveitől nyugatról visszatelepedő var-khunok jelzőjeként.
Előzmény: Pusztai Telivér (6225)
Epstein dr. Creative Commons License 2008.05.05 0 0 6235

Három esztendőt töltött II. Géza király országában Abu-Hámid, ezalatt az uralkodó kihallgatáson fogadta őt. Idősebb fiát hátrahagyva indult haza azzal, hogy reményei szerint visszatér. A király vörös arany arcmásával lepecsételt kísérőlevelével belépő idős utazót a kijevi uralkodó határtalan tisztelettel fogadta. A sorok megtették hatásukat, a fejedelem „nagy becsen tartotta a básgird király levelét, félve tőle”.

 

Vendége iránti kitüntetett bizalmát tanúsítja, hogy Géza diplomáciai megbízatással engedte útjára a Granadait. Azt mondta a családjához – a Volga-torok környéki Szágszínba – utazó tudósnak: „Hagyd itt idősebbik fiadat, Hámidot, én pedig elküldök veled egy küldöttet, aki majd összegyűjt nekünk olyan moszlimokat és türköket, akik szegények és gyengék ugyan, de kitűnőek a nyilazásban.” Iszmáil ibn Haszant, egy böszörmény emírnek a fiát s annak szolgáit, kíséretét adta mellé. Ibn Haszán a követ­kező évben célhoz ért, s iszlám harcosok kíséretében indult vissza a törökök földjéről.

Előzmény: szu ma (6227)
szu ma Creative Commons License 2008.05.05 0 0 6234

Nem tűnik kimerítő válasznak.

Előzmény: varhun (6230)
szu ma Creative Commons License 2008.05.05 0 0 6233
Tényleg nem.
Előzmény: varhun (6229)
szu ma Creative Commons License 2008.05.05 0 0 6232

"997-ben bajuwar szövetségesei segítségével a méd király, Vajk mért reá végzetes csapást"

 

  "...ezt honnan idézted, ? mert nem lelem"

 

topik 6174.

 

 

 

 

kisharsány Creative Commons License 2008.05.04 0 0 6231
v

"997-ben bajuwar szövetségesei segítségével a méd király, Vajk mért reá végzetes csapást"

 

  ...ezt honnan idézted, ? mert nem lelem

 

 köszi: kisharsány

 

Előzmény: szu ma (6226)
varhun Creative Commons License 2008.05.04 0 0 6230
Mindenki, mindenhol heterogén...
Előzmény: szu ma (6228)
varhun Creative Commons License 2008.05.04 0 0 6229
Tényleg nem tudod?
Előzmény: szu ma (6227)
szu ma Creative Commons License 2008.05.04 0 0 6228

"A Kazár Birodalom népessége köztudottan összetett volt, a szabírok mellett türkök, kálizok (khorezmiek, vagyis a perzsául „Uvarazmiyá”-nak mondott államból bevándorlók), alánok, zsidók, továbbá böszörmények, azaz „muzulmán”-ok is éltek benne. De éltek itt médek is, másként mondva „baskír”-ok, akiknek egy része majd részt vesz majd a Kárpát-medence elfoglalásában. (Az m–b hangátmenetre a „baskír” és a „böszörmény” szavaknál méltóztassanak felfigyelni!)"

 

Az árpád-kori teljes településszám hány százalékát tehették ki a káliz, böszörmény települések? Illetve az adószedés, mely területein működtek ők? Az egyházét is ők szedték? Mi lett ezeknek a közösségeknek a sorsa?


szu ma Creative Commons License 2008.05.04 0 0 6227

"Egy 1150 körül tudósító mór utazó, Abu Hámid al-Garnáti megfordult II. Géza udvarában. A magyar uralkodótól – mai kifejezéssel szólva – diplomáciai megbízást is kapott, leírja beszélgetését is a királlyal."

 

Milyen diplomáciai megbízást kapott Gézától?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!