Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Szerencsém volt, emiatt lett munkakönyvem:D (Viszont köszönöm a jószándékú figyelmességet!)
Ez valóban komoly dolog. A gimiben az osztály egészen novemberig hétvégenként el kellett menjen "mezőgazdasági munkára", hogy megkeressük az évközbeni tanulmányi kirándulásokra a fedezetet. Most, hogy nyögdíjba vonultunk, a legutóbbi érettségi találkozón kiderült, hogy két, a névsorban elöl szereplő csaj már több mint fél évvel megelőzött bennünket - a kedves munkaadók egyszerűsítették az adminisztrációt, és valamennyiünk idejét az ő nevükre írták, egyszerűen eldátumozva (akkoriban ez még simán megoldható lehetett...). Ez ugye négy éven át évi kb. egy munkahét szorozva osztálylétszám, ami 32-ről fogyott harmincra... Ők meg csak csodálkoztak, de persze hogy nem tettek semmit:D
Emléxem tinikoromra, nyári meló, kukoricakapálás. Két hold, négy (!) sor, egyik dűlőúttól a másikig. Azzel kezdtem reggel, hogy a kaját-vizet bevittem középre:(
Aztán ugyanazt a négy sort címerezni is kellett, mert vetőmagnak ment...
Hát ilyen nem szokott előfordulni, csak a te képzelgéseidben... és az eredete, nagy valószínőség szerint, hogy magadból indulsz ki. ;) Ezt csinálod te. Évek óta csak rongálod a fórumot, zaklatod az embereket. ;) Szégyelld magad.
Hát ez fordítva van. Te nem tudod ki vagyok, én meg tudom, mert voltál olyan szíves, hogy megosztottad. Na most, ÉN ismerem mindkettőnket! Zongorázni lehet a különbséget. ;) Persze jópofa dolog ez a fórum, (ezért szereted) mert itt előadhatod magad, meg beszólhatsz olyanoknak, akik élőbe szóba se állnának veled, csak legyintenének. ;)
Igen olyanokból mindig akad. Nemtudok ide képet feltölteni róla mert túl nagy a kép mérete de ha valaki kér tudok képfeltöltésre feltölteni. De viszont ha csak kikéne ütni a szárból úgy sem nagyon tudom megoldani max ha befognám mondjuk egy satuba a lendkereket és úgy ütném a dzárat ovatosan de nincs semmi amibe betudnám fogni mivel elég nagy. És amig nemtudom biztosan hogy kéne nem is akarok hozzányúlni
Legalábbis szerinted, ami semmit nem számít. Fogalmad nincs ki vagyok, mit csinálok, hogyan élek. De vagy annyira ostoba és nagyarcú, hogy azt képzeled, te tudod. Mindent IS. Pedig hát nem, nem tudsz te semmit, csak pofázni.
Valami robbantott rajzot kellene keresni hozzá, hátha azon látszana, hogy menetes-e (azt kétlem, mert elvileg van egy előre meghatározott pozíciója...), vagy ékkel van rögzítve az a lendkerék.
Esetleg megszólalhatna valaki az elvileg itt fellelhető számos kínaikasza-tulajdonos közül (máskor mindig van, aki éppen ripityára szedte...) hogy mi lenne a kárt nem okozó, helyes eljárás, mert a távtalálgatás nem sok jóra vezet. Szóval egy olyan kellene, aki ért is hozzá:D
Menj el orvoshoz, mert hallucinálsz és üldözési mániád van. De ha ez még nem lenne elég nagy baj, van más is...
...például az, hogy túl sokat képzelsz magadról. Azt hiszed, nagyon okos vagy, de ha olyan okos lennél, az élet visszaigazolná! Eredményekkel. De nem. Egy senki vagy, senki voltál és az is maradsz. ;)
Sziasztok eljutottam odáig hogy a berántó oldalán látom az egyik szimeringet a másik oldalon pedig még rajta van a lendkerék ami a hűtőbordás cucc. Nemnagyon volt olyan mint egy stihl nél. Itt 2 17 csavart kelett kicsavarnom a kuplunkból hogy kijöjjön. A lendkerék közepéből kicsavartam az anya csavart de nemtudom hogy a lendkerék hogy jönne le. Van rajta egy nyil amerra elkezdtem kalapálni hogy egy fadarabot raktam oda hogy ne verjem szét de megsem mozdul. Természetesen bevan fixálva a dugattyú berántózsinórral. Mit kéne csinálnom hogy lejöjjön? Szétverni sem szeretném
Hát ennek legfeljebb a fölső harmadát szecskáznád le damillal, az alja ilyenkorra már-már fás:(
A damil egyszerűen szétszálazódik, eszeveszetten fogy. Mindegy, milyen márka és profil, némi különbség csak a fogyás intenzitásában van: gyors vagy nagyon gyors:( A vasnak viszont ideális, mert még torpanás nélkül átvágja magát a teljes íven, na és "tartása" is van a dudvának, nem hajlik el a kés elől vagy a rádőlő többitől. De tényleg, szinte vigyázni kell, mert az ember automatikusan nyélgázt adna... Mondom, alapjában véve ezzel nem is lenne gond, halad is, csak sok. Nagyon sok:(
Viszont már egy maréknyi kéve is rettentően útban tud lenni, az elfekvőbe meg nem szívesen mártod a mulcskést, mert alatta valahol ott a föld, és nem tudni, hogy tarlón fexik-e vagy a talajon... Tulajdonképpen nem is érdekel, a következő nemzedéket így is visszafogja, és nem is golfpályát akarok csinálni:D
Az lehet talán. Fagyökér átvágásához csak azért nem ideális, mert valakinek fognia kell a nyelét - de egyébként jobb rá, mint a balta/fejsze, ha előtte megélezted.
Ez a "saraboló" vsz nálunk "horoló" néven fut. Ez olyan széles, de "alacsony" kapaféle, nem?
Meg van még az egyelőkapa is, ami olyan, mint a rendes kapa:D, csak kisebb, könnyebb - régen a sarjadó kukoricában meg a szőlőtövek közén (és minden hasonló helyen, még veteményesben is) azzal vertük ki a növő dudvát, illetve a felesleges hajtásokat is. Szóval olyan lányos szerszám:D
"Sőt, láttam egy "legyező" formájú vastag bunkószerű kapát, az lehetett akkor a budák." Hasonló nekem is van mi veremvágónak hívjuk. Nem tudom egyről beszélünk e.
Vidéken lehet. Onnan tudom, hogy éppen tegnap vettem egy sarabolókapát. Nálunk több boltban is van. Sőt, láttam egy "legyező" formájú vastag bunkószerű kapát, az lehetett akkor a budák.
Nálam nem takar semmit a "ledőlő", nincs ledőlő :) Azért használom a damilt, mert azzal mindent szépen apróra szecskázok, a bodzát, ecetfát, szőlővesszőt is.
Ha legközelebb el nem felejtem majd csinálok képet, most a szárazságban egész jól lelassult az újratermelődés :)
Nagybátyám egyszer kiderítette, hogy Pesten írtókapának hívták (balta meg kapa egyben), mert mikor ő is "budákot" akart venni, értetlenül néztek rá.
Azért mondta múltidőben, mert manapság mikor már csak divatkertészkedés van, ilyesmit már nem lehet kapni, mint ahogy rendes könnyű (és mégis erős) MSZ608-as vagy hasonló kapát, kaparót se (ja, ez utóbbit meg van ahol sarabolónak hívják).
...na igen, de a fő probléma ugyanaz, hogy valahogy meg kell szabadítani a kuplungtól és lendkeréktől a főtengelyt, mert mögöttük van a szimering. Na, ezt nem tudom, hogy van a "kínainál", viszont láttam már erőltetéstől repedt lendkereket a szervizben, ami az álmoskönyv szerint sem jó jel:(
Persze ha az is filléres tétel, lehet, hogy egyszerűbb letörni:DDD
Igen, néhány méter után én is csendesen (de átkozódva) visszaballagtam és felszereltem a vasat, a hármas szögletes damilból szégyenkezve kunkorodott ki pár centi a dobból, rövid helikopterezést követően. De még így is csak kizárólag szélen haladós, gondosan ügyelve, hogy legyen hová borulnia; elég sok erőt elvisz a ledőlő hosszú kévék terelgetése, hogy a még álló tövét ne takarja ki, mert ott lehet akármi (is):(
Szépészetről persze szó sem esik, csak arról, hogy hozzá lehessen férni a dolgokhoz - most egy ritkás (mert hatalmas "ősfákból" álló) gyümölcsös alját csaptam le, de a szélét alkotó, szintúgy beültetett lejtő aljába le sem merészkedtem. Ha volt már veled, hogy a munka végeztével a változást szemlélve még a fáradtságod is enyhült, akkor tudod, hogy a kezdeti kilátástalanság ellenére miért fog mégis ilyesmibe az ember:D.
Haladna azért, mert ahogy a videón is látszik, a vassal minden erőlködés nélkül kiröhögi a kasza ezt a "dzsungelt", még a fogyasztása sem ugrik meg különösebben - mégis oltári szívás. Nem egy kis zártkertről, hanem négyzetméterek tízezreiről (és évtizedes elhanyagoltságról!) van szó, ez így csak szárzúzónak lenne való, de az folyton megakadna valamiben... Sokat várok a tavasztól, a hó (ha van...) le szokta amortizálni akár térdig érőig is (ha nem, rendelek napalmot:D). Akkor már sokkal átláthatóbb lesz, és a mulcsvas sem csak vág, hanem egyből csócsál is. Majdnem olyan lenne utána, mint amit a videón a zúzó produkált. Ha megvan, vsz elkerülhetetlen lesz a (talán többlépcsős) gyomirtás és tereprendezés, mert kizárt, hogy ezt újra végigcsináljam azzal a tarackos sz@rral - majd ha újra rét lesz, apránként bele-belekapva lehet művelgetni, hogy megmaradjon a flóra. Akár felülőssel is:D