Keresés

Részletes keresés

pz07 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 487

Pm ment. Várom a válaszod.

Előzmény: Midnightx (486)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.22 0 0 486

Még mindig keresek málna és szeder töveket.

Cserére a következő dolgaim vannak: szőlővesszők dugványozni (Mathiász Jánosné Muskotály, Csaba Gyöngye, Otelló, Medina, Concord, Bianca stb.), egyéb dugványozni/oltásra való vesszők (feketeribizli, pirosribizli, Szentesi Rózsa naspolya, Kieffer körte és egyéb körték, vérszilva, ringlók, meggyek, cseresznyék, szilvák, kajszik, vad őszibarack, óriás sárgászöld alma, finom zöld nyári alma, mogyorók, aranyeső, bodza, magnolia, lila és fehér orgona, csipkebogyó, borostyán, piros virágú leander, lila akác, dupla narancssárga virágú gránátalma, Ukrán óriásdió és egyéb dió oltóvesszők stb.), zöldségmagok és denevérlevelű passiógyümölcs magok, Japánbirs, Mahónia és Tiszafa palánták, liliomgumók, lila virágú Írisz gumók, kaukázusi kefírgomba és még sok minden más.

Midnightx Creative Commons License 2011.03.21 0 0 485

A frissen ültetett málnatöveim negyed része víz alá került úgy 3 napja. Azt saccolom, hogy még legalább 2 napig ott is maradnak. Ez a kb. 5 napos vízben állás kipusztíthatja őket?

Midnightx Creative Commons License 2011.03.11 0 0 484

Soha életemben nem gyomirtóztam és nem is fogok. Nagyon ellenzem. Kártevőkről nem tudok, nincs semmi jelük. Persze minden lehetséges.

Előzmény: nyulica (482)
nyulica Creative Commons License 2011.03.11 0 0 483

Ezt találtam a környezeti igényről, hasznos lehet!

http://w3.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/gyumolcs/malna/kornyez.htm

nyulica Creative Commons License 2011.03.11 0 0 482

Nem gyomirtóztál mostanában?

Az is lehet, hogy valamilyen kártevő szaporodott el a talajban, ami kiírtja a málnát. Ebben az esetben ugyanarra a területre nem ültetnék málnát egy pár évig.....

Előzmény: Midnightx (481)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.11 0 0 481

Biztos nem a víz, mert az csak tavaly volt igazán sok, a málna meg már 2-3 éve brutálisan ritkul. És az a fura, hogy semmilyen betegségre utaló jel nincs rajta. Nem sárgulnak a levelek, semmi ilyesmi. Egyszerűen csak nem hajt ki következő évben, ennyi. Korábban nekem is rengeteg új sarjam volt, évről évre egyre több. Aztán kb. 3 éve megfordult a folyamat, olyannyira, hogy alig maradt 1-2 tő. És tényleg semmilyen körülmény nem változott, legalábbis nem tudok róla.

Előzmény: nyulica (480)
nyulica Creative Commons License 2011.03.11 0 0 480

Értetlenül állok a jelenség előtt. Nekem minden évben a feltörő sarjakkal kell küzdenem, mert a málna az egész kertet el akarja foglalni.

Azt írtad, hogy sok volt a víz felétek. Nem lehet, hogy az tett be neki?

Előzmény: Midnightx (479)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.11 0 0 479

Kb. 6 év sikeres termesztés után a málnaültetvényem 1-2 év leforgása alatt eltűnt, felszívódott. Tudtommal semmilyen káros hatás nem érte. Nem tudjátok mi okozhatta? Talán elöregedett? Nem tudom mennyi az élettartama a málnának.

szibo4 Creative Commons License 2011.03.10 0 0 478

Sajnos máshova is kell. van rézsű, és sziklakert. kínlódok a tarackkal rendesen!

Előzmény: Flanell (477)
Flanell Creative Commons License 2011.03.09 0 0 477

Amúgy ha nem tarackos, akkor áprilisban már látni az új hajtásokat, kapáláskor ki lehet őket kerülni.

Előzmény: szibo4 (473)
Flanell Creative Commons License 2011.03.09 0 0 476

Úgy látom, ez tarack a málna között.

Erre lehet venni szelektív gyomirtót, ami az egyszikűeket kiszedi a kétszikűek közül.

Pl. Pantera. De ez 2500 Ft egy 2,5 dl-es doboz, csak akkor éri meg, ha máshová is kell, nem csak erre a pár tő málnára.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.08 0 0 475

Ajvé,kissé elhanyagoltad.A málnát sem árt gyommentesen tartani.A kapálás miatt ne aggódj.Én simán elmegyek mellette a kapálógéppel,nem hal meg.A sort macerásabb tisztántartani,de megfelelő tőtávot tartva azt is lehet sekélyen kapálni.Egy jó kondiban lévő málnatőnek annyi gyökere van,hogy ha néhányat elvágsz semmi baja nem lesz,ha elhanyagolod attól inkább.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.08 0 0 474

A málna gyökérsarjakkal szaporodik,ebből következik,hogy a gyökerein sok járulékos sarj képződik.Tehát ha él a málnatő,akkor fog is hajtani :)

Előzmény: yotti (468)
szibo4 Creative Commons License 2011.03.08 0 0 473

Lefényképeztem a régi málnásomat a hétvégén. Nekiállás előtt, no és a rendbetétel után.

A gondom, hogy hogy tartjátok tisztán, gyökérsérülésmentesen a málnást? Ha kapálom,a gyöktörzse sérül.szerintetek jó így metszve? Nem tudom jól látható-e, mertle kellett kicsinyítenem a képet.

Midnightx Creative Commons License 2011.03.07 0 0 472

Köszi.

Előzmény: Rumanyi (471)
Rumanyi Creative Commons License 2011.03.06 0 0 471

Írtam neked mailt.

Előzmény: Midnightx (470)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.06 0 0 470

Jó fajta málna és szeder töveket, valamint csemegeszőlő vesszőket keresek.

Cserére a következő dolgaim vannak: szőlővesszők dugványozni (Mathiász Jánosné Muskotály, Otelló, Fehér Kecskecsöcsű stb., kb. 10 fajta), egyéb dugványozni/oltásra való vesszők (feketeribizli, pirosribizli, Szentesi Rózsa naspolya, Kieffer körte és egyéb körték, vérszilva, ringlók, meggyek, cseresznyék, szilvák, kajszik, vad őszibarack, óriás sárgászöld alma, mogyorók, aranyeső, bodza, magnolia, lila és fehér orgona, csipkebogyó, borostyán, piros virágú leander, dupla narancssárga virágú gránátalma, Ukrán óriásdió és egyéb dió oltóvesszők stb.), zöldségmagok és denevérlevelű passiógyümölcs magok, Japán Birs és Tiszafa palánták, liliomhagymák, lila virágú Írisz hagymák, kaukázusi kefírgomba és még sok minden más.

Flanell Creative Commons License 2011.03.05 0 0 469

Ha élnek a tövek, akkor ki fognak hajtani mindenképpen, lehet, hogy már el is kezdték.

Az öreg tövek alján (földszinten) már most ott vannak a hajtáskezdemények, de friss ültetésnél ezek természetesen mélyebben vannak, talán csak április elejére érnek a felszínre, mélységtől függően. Ne kapálj az öreg vessző közvetlen közelében, de ha véletlenül lekapálod a tetejét, azon nyomban hajt tovább oldalról.

Előzmény: yotti (468)
yotti Creative Commons License 2011.03.05 0 0 468

Sziasztok.

Tavaly ősszel ültettem málnát,de olyan málna tő volt,hogy igazából egy fiatal rügyyet se láttam a gyökere körűl.

A kérdésem az lenne,hogy ettől függetlenűl ki fog hajtani a málnám?Ill. a fiatal málna hajtások mikor kezdenek kibújni a földből,nehogy véletlenűl kikapáljam.Amúgy becsületesen ültettem el trágya stb. visszavágva arasznyira.Maguk a tövek élnek mert most metszettem le belőlük egy centit,nem fagyottnem száradt ki egyik sem.

Válaszotokat előre is köszönöm

Yotti

Flanell Creative Commons License 2011.03.03 0 0 467

Trágyázni igazából beásással tudod. Megnézed, ha fél méterre a tőtől leszúrod az ásót és kifordítod, sok gyökeret váx-e el. Ha nem, akkor mehet bele a trágya.

Évente mindenképpen felesleges, de ha ültetéskor volt alátéve rendes mennyiség, akkor még most sem fontos. Jó földben egyáltalán nem muszáj ültetés után.

Úgy szokták, hogy ültetés előtt a helyére jó sok trágyát beforgatnak 2 ásónyom mélységbe (a sok az nem egy 40 literes zacskóval egy hosszú sorra, hanem legalább 10 kiló tövenként, 60 centi szélességben).

A málna kizsarolja a talajt, ezért 10 évente át kell telepíteni, akkor az új helyen ismét jól megrágyázni, és annak ki kell bírni 10 évet. Legfeljebb az utolsó években lehet rá tenni egy kis levéltrágyát.

Előzmény: szibo4 (466)
szibo4 Creative Commons License 2011.03.02 0 0 466

Sziasztok!Új vagyok itt nálatok.

OLvasgattam az előzményeket, s egy -két dolog nem tiszta....

Nekem áttelepített málnásom van, kb3 éves, de a telepítés óta nem trágyáztam.

Azt olvastam akár évente kell.Lótrágyát tudok szerezni.

hogy trágyázzam, mert azt olvastam, csak lazító kapálást szabad, ásást nem.

Tehát most metszem, (régi ki, újjabb vissza) és még mit tegyek vele???

Köszi

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.19 0 0 465

Most nem tudok adni, esetleg próbáld a Fertődi Kutatónál, van webáruházuk.

Előzmény: oreghegy (464)
oreghegy Creative Commons License 2011.01.18 0 0 464

Kérdés   "lalilalilali"- hoz. Polka málnát keresek és olvastam hogy 2009 végén neked sikerült szerezni.  Csak néhány tő (kb. 5-6) érdekelne.

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.16 0 0 463

A talajforgatás persze szükséges,ekkor tudod a trágyát is a gyökérzóna alá forgatni.Műtrágya fölösleges,ha van szervesed.Szervestrágya mindegyik jó,de azért  a neten utánaolvashatsz a felhasználásuk módjának.

Vegyszer : ha vannak cserebogár -pajorok célszerű talajfertőtlenítőt használni,a csimaszok nagyon szeretik a málnát /meg az epret.../,a vesszőbetegségek ellen rezet,a többit még ráérsz.Gondozott ,szellős,gyommentes legyen,a letermett vesszőket mielőbb kivágni ,eltüntetni...és akkor nagyobb baj nem lehet :)

Sok szerencsét :)

Előzmény: arancio (462)
arancio Creative Commons License 2011.01.16 0 0 462

Hálásan köszönöm a tanácsokat!

A fölldet hogyan készítsem elő. Évek óta nem volt benne semmi. Felszántassam, vagy elég, ha meg lesz robizva? Kell- e valami spéci műtrágya hozzá? A kecskék, meg a tyúkok trágyáját ki tudom rá vinni. Az megfelelő? Pemetszert vegyek, mert az sincs itthon semmi sem, mert a kis konyhakertemben, nem szoktunk permezetni, igazából fogalmam sincs, hogy milyen anyaggal kell permetezni.

Tudom, hogy nagyon előre kérdezek, de rá szeretnék készülni az ültetésre.

Előzmény: Törölt nick (461)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.14 0 0 461

Miért lenne baromság ?Aki kérdez tanulni akar.

Célszerű kordonosan.Oszlopokra 3 sorban drót,kb 50-100-150 cm magasan.Tőtáv / ültetéskor/ 50 cm,sortáv...úgy állítsd be,hogy normálisan lehessen közte közlekedni akkor is amikor már nagyok a nem termő hajtások is. Kb 170-180 cm.20-25 cmes vessződarabbal ültesd,öntözd be.Ha megjelennek a az első hajtások /tő ill. gyökér/ akkor ezt a régi vessződarabot tőből kivágni.Ősszel hozzákötözni a drótokhoz.Ha kapott vizet és trágyát /mindkettőt meghálálja/ akkor nagyon hosszú hajtásokat hoz ,ezeket egységes 150-170 magasra kell visszavágni /az ellátottság és növekedési erély függvényében/.A metszése ezen kívül a letermett vesszők kivágásából áll.letermés után mielőbb.Permetezés:tavasszal rezet,lehet többször is,a többit majd ha terem :)Nem macerás a termesztése ekkora mennyiségben.Víz,tápanyag,gyommentesség,ne legyen túl sűrű...és terem ,mint az atom.

Előzmény: arancio (459)
Deryan Creative Commons License 2011.01.14 0 0 460

Gondolom kezdetnek nem árt kicsit olvasgatni, ezt-azt jegyzetelni.

Lényegében itt már választ is kapsz a kérdésedre :)

http://www.oazis.hu/tippek/338

Előzmény: arancio (459)
arancio Creative Commons License 2011.01.14 0 0 459

Sziasztok!

Már egy ideje olvasgatlak titeket.

Új vagyok, annyira, hogy még málnám sincs.  Az anyukámék, most akarják kicsit megritkítani otthon a málnást, modták, hogy adnak töveket, de én nagyon félek, ahhoz messze laknak, hogy idefutkossanak, hogy hogyan kell metszeni, meg megmutogatni, hogy mit hogy kell. De mi meg imádjuk a málnát, pláne a gyerekek.

Elvileg a kertben rakhatom a töveket, hogyan rakjam? mennyit hagyjak el két sor között, én két sorban gondoltam, és kábé 10 méter hosszan. Két tő között mennyi legyen a távolság, és egyáltalán, ha most tavasszal elrakom, akkor mit csináljak vele?

Todom, hogy most sok baromságot kérdeztem, és mindenkitől elnézést is kérek érte!

Köszönöm a válaszokat!

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.13 0 0 458

Bizonyos kötekedő elemek miatt tiltottam le.Írok én.

Előzmény: SándorTiszteletes (457)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!