Keresés

Részletes keresés

v79benno Creative Commons License 2011.03.21 0 0 9408

NB. A Ferihegy–Budapest hátravetett desztinációjelölőben a nagykötőjel is érthetetlen...

Előzmény: v79benno (9407)
v79benno Creative Commons License 2011.03.21 0 0 9407

Szokás szerint lefelejtettem a részleteket. Szóval: a sajtóból rekonstruálható (hiteles?) forgatókönyv szerint volt egy kormányjavaslat, ami a "Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér" nevet kívánta adományozni a reptérnek.

Ha az FNB. magánál van, akkor erre szerintem a normatív válasz az, hogy átteszi helyesírásba a nevet, mire előáll az eddigi gyakorlatnak megfelelő Budapest-Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér helyesírt alak (lásd "Párizs-Charles de Gaulle repülőtér" és kismillió társai), azaz elhelyez a tisztelt FNB. egy normatív kiskötőt a desztinációjelölő és a tiszteleti név közé, és a nem annyira intézményi jellegű típusjelölőt a jelzővel együtt kicsivé avanzsírozza.

Ez volna a secundum normam eljárás (gondolom én).

Ehelyett, ha hihetünk a lusta újságíróknak, a bizottság előállt egy a kormányénál sokkal érthetetlenebb formával:

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest–Ferihegy

Ebben körülbelül minden érthetetlen. Miért kerül a desztinációjelölő a végére egy vessző után? Mitől lesz a nemzetközi repülőtér csupa nagy? Ha a Ferihelyet meg akarjuk őrizni, akkor az eddig gyakorlatnak megfelelő forma az én érzésem szerint a kicsit bonyolult, de orthographice korrekt Budapest-Ferihegyi Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér lenne.

Szóljatok hozzája. Az egész félretájékoztatás volna? Rosszul írták a részleteket? Vagy suttyomban lecseréltük az AkH.-t az éjjel? :)

Előzmény: v79benno (9406)
v79benno Creative Commons License 2011.03.21 0 0 9406

Hoooóppácska!

http://index.hu/belfold/2011/03/20/a_kormany_megtorolta_hogy_leszavaztak_ferihegy_uj_nevet/

Itt valamit nem értek, hátha tudtok segítni: van-e valahol közzétett állásfoglalása erről az FNB.-nek? Számomra ugyanis az újságok szerint a bizottság által elfogadott változat is totálisan antinormatívnak tűnik. Már mi a fenéért írnánk csupa naggyal a Nemzetközi Repülőtér részt is, amikor az minden eddigi iránnyal szembemegy? Vagy valami itten megváltozott, amiről nem tudok?

Hyuji Creative Commons License 2011.03.16 0 0 9405

Kedves 3x!

Nagyon szepen koszonom, hogy valaszoltal! A weblapokon keresgettem a valaszt, de nem jol sikerult. Neked koszonheto, hogy igazan jol ertettem a dolgot!

Hyuji

Előzmény: 3x (9404)
3x Creative Commons License 2011.03.16 0 0 9404

Északból/tól nem lehet.

Északról és észak felől, ezek nagyjából szinonimák.

Előzmény: Hyuji (9403)
Hyuji Creative Commons License 2011.03.16 0 0 9403

Sziasztok!

Lenne egy kerdesem.

"Eszak felol jon a vonat".

A fenti mondatban az "Eszak felol" helyett az Eszakbol/tol/rol is ugyanugy hasznalhato?

Nagyon orulnek, ha valaki valaszolna erre. Elore is koszonom!

Hyuji

rumci Creative Commons License 2011.03.15 0 0 9402

Ja, értem! Nálam az érdekes fejtegetés elsődlegesen pozitív.

A duplázáson én is gondolkoztam, azt nem tudnám eldönteni. Dejsz nem tudok arabusul, úgyhogy nagyon nem ciki.

Előzmény: v79benno (9401)
v79benno Creative Commons License 2011.03.15 0 0 9401

Az, persze, az "érdekes fejtegetés" nálunk ezt jelenti, csak elfelejtettem szmájlit tenni mellé. Arabosunk szerint egyébként duplázás van a d-nél: Kaddáfi.

Előzmény: rumci (9400)
rumci Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9400

A cikk – szerintem – meglehetősen zűrzavaros.

Amúgy a nem hagyományos, hanem szabálykövető átírás ez lenne: Kadáfi – legalábbis ha az OH. 267–271.-et vesszük alapul.

Előzmény: v79benno (9399)
v79benno Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9399

Köszönöm, továbbítottam. Deo volente egyszer összeszedem az alakulatnevekkel kapcsolatos gondokat is...

Más: érdekes fejtegetés Gadafi/Gaddzáfi/Kadhafi/Kadafi testvéri forradalmi vezető nevének írása kapcsán:

http://www.nyest.hu/hirek/kadafi-qaddafi-vagy-gaddafy-a-libiai-elnok-112-neve

Szó éri benne a Wikipédiát, az OH.-t és a Keleti nevek írását is. :)

Előzmény: rumci (9398)
rumci Creative Commons License 2011.03.12 0 0 9398

Biztos, hogy kicsivel írnám. De az arabs szám nekem itt kissé fura, bár általában nagyobb híve vagyok, mint az rómaiusoknak.

Előzmény: v79benno (9396)
Hyuji Creative Commons License 2011.03.12 0 0 9397

Kedves Onogur!

Nagyon szepen koszonom a reszletes magyarazatodat es az erdekes linket is! Ne haragudj, hogy most irok neked, mert sokaig nem vettem eszre az uzenetedet.

Ugy latszik, hogy sok nehez nyelvtani rendszer letezik a magyarban, de szeretnem tisztazni azt. 

Koszonom szepen a segitseget!

Hyuji

Előzmény: Onogur (9395)
v79benno Creative Commons License 2011.03.12 0 0 9396

Újabb milliódolláros kérdés: a frontok nevének írása (1. ukrán front, keleti front stb.) Ezekkel sokszor ugyanaz a baj, ami az alakulatnevekkel is: a front ezekben a kontextusokban hadseregirányítási szint, van neki parancsnoksága meg intézményi jellege, nem az éppen folyó harcok térbeli elrendeződését jelenti. Tanácstalanság vagyok, egy merő. Fogok hozni még példákat rá, Deo volente.

Onogur Creative Commons License 2011.03.08 0 0 9395

Kedves Hyuji!

Az általad észrevételezett magánhangzó kiesés nyelvtörténeti eredetű és az ún. két nyílt szótagos tendencia az okozója, ami ritkábban, de még ma is működik. Azaz a legalább három szótagos szavaknál a második nyílt és egyben rövid szótag magánhangzója kieshet. Nyílt a szótag, ha magánhagzóűra végződik.

énekelek > é-ne-ke-lek > é-nek-lek

vödör - többesszámban vö-dö-rök > vöd-rök

S ami még érdekes ezzel a tendenciával kapcsolatban, hogy az egyetem fura ura írta le és róla korábban Horger-törvénynek is nevezték. (József Attila: Születésnapomra)

Előzmény: Hyuji (9371)
rumci Creative Commons License 2011.03.07 0 0 9394

Igen, csak azzal az egyetlen „vsz.”-vel volt bajom. Különben teljesen egyetértünk.

Előzmény: v79benno (9393)
v79benno Creative Commons License 2011.03.07 0 0 9393

Ja hogy ja! Most vettem észre, hogy "vsz."-t írtam oda, ami csúnya nagy félrevezetés volt, eredetileg másként fogalmazódott volna még a mondat, aztán ott maradt. Etimologice nincs köze, persze, de akkor is nagyon érdekes sorsjáték, hogy ennyire egybecseng & annak következményei. :)

Előzmény: rumci (9392)
rumci Creative Commons License 2011.03.07 0 0 9392

Formatörténetileg értettem, hogy semmi köze a latinhoz. Funkciótörténetileg nyilván nagyon erős a latin hatás. De nem is azzal akartam vitatkozni.

Előzmény: v79benno (9391)
v79benno Creative Commons License 2011.03.07 0 0 9391

Érdekes volna tudni, hogy a "kellési" mellékértelem (kerülendő, csinálandó, építendő stb.) alakulásában milyen szerepe lehetett, ha volt, a gerundivum erőteljes necessitas-jellegének. Bár persze jövő időre vonatkozó kijelentések ilyen kellési mellékértelmet fel tudnak venni mindenféle hatás nélkül is.

Előzmény: rumci (9389)
Hyuji Creative Commons License 2011.03.07 0 0 9390

Szia zsolesz1984!

Nagyon szepen koszonom, hogy nagyon reszletesen magyaraztad! A magyzarazatod olyan ertheto, hogy most sokkal jobban ertem a dolgot, mint regen. Nagyon-nagyon halas vagyok neked!

Hyuji

Előzmény: zsolesz1984 (9381)
rumci Creative Commons License 2011.03.06 0 0 9389

A magyar -AndÓ = -And időjel (vagy inkább aspektusjel) + igenévképző. Tehát nem csupán vsz., hanem tuti, hogy nem latin jövevény.

A másik ilyen gyönyörűség a szörp (< szörpöl) a szirup kiváltására. Vagy a pendrive helyett szórványosan használt penderítő.

Előzmény: v79benno (9388)
v79benno Creative Commons License 2011.03.06 0 0 9388

Az interpolációra közkeletű példa az "-andó/-endő" beálló melléknévi igenévképző. Ez valami csodás véletlen folytán funkciójában és alakjában is nagyon hasonlít a latin háromvégű "-endus" gerundivumra, holott etimológiailag vsz. semmi közük egymáshoz. Itt például hathatott interpoláció a kétnyelvű használókra bőven. A történetben az a szép, hogy az "-ndus" italikus különfejlemény, példa nélkül áll az egyéb indoeurópaikumban (esetleg magyar átvétel lenne? :P [mielőtt valaki a szívéhez kapna: időben lehetetlen]).

Előzmény: scasc (9383)
v79benno Creative Commons License 2011.03.06 0 0 9387

A kérdés jogos. :)

Félre tréfa: súlyosan vitatott terület a hasonló konstrukciók eredése és származtatása, utána kellene nézni a vonatkozó szakirodalomban. Egyrészt nyilván visszahatott a hazai latin írásbeliség, másrészt hasonló szerkezetek függetlenül is képesek alakulni (és aztán még interpoláció is bezavarhat), harmadrészt nem a latin az egyetlen indoeurópai hatás, ami zivatarok dúlta Kárpát-medencénkbe beszivárgott. ;)

Előzmény: scasc (9383)
rumci Creative Commons License 2011.03.06 0 0 9386

Ez büntetés? Épp hogy eddig bántunk úgy velük, mint ha egyszerű közszavak lennének. Ráadásul ha nem magyar volt az a Bernadett, máris kötőjelezni kellett. De az igazi nyertesek az Annabelek és az Annabellek, őket ugyanis bizonyos toldalékok előtt nem lehetett megkülönböztetni.

Előzmény: scasc (9384)
scasc Creative Commons License 2011.03.06 0 0 9385

Persze, a koránt sem, de a bibliát, sőt a tórát sem nyűgözte le...

Előzmény: 3x (9354)
scasc Creative Commons License 2011.03.06 0 0 9384

Eggyel több érv, hogy ne adjunk kettős mássalhangzóra végződő nevet gyermekeinknek... Az Anettek és Bernadettek ezentúl büntetettek. ;-)

Az észszerűt és társait szívélyesen fogadom!

Előzmény: rumci (9278)
scasc Creative Commons License 2011.03.06 0 0 9383

Azon gondolkoztam, hogy a latin DAT + Gerundiv + est szerkezet mennyire hasonlít is a magyar [nekem] pihennem kell-re (persze nem egyeztethető). Ez valami általános tipológiai szabályszerűségre utal vajon, vagy lehet-e részben latin hatás?

Előzmény: zsolesz1984 (9240)
rumci Creative Commons License 2011.03.05 0 0 9382

Azért azt tegyük hozzá, hogy mindez csak a nagyon formális írott nyelvre érvényes (és sosem is létezett az a nyelvállapot, amely széltében igazán szigorúan megkülönböztette e vonatkozó névmásokat). „Normálisan” nem használunk amelyt. Ebből adódóan persze kialakulóban van az, hogy az ami és az amely között egyre inkább csak stiláris különbség van.

L. még A burjánzó vonatkozó.

Előzmény: zsolesz1984 (9381)
zsolesz1984 Creative Commons License 2011.03.05 0 0 9381

Szia Hyuji!

Örülök, hogy ennyire érdeklődsz a nyelvünk iránt! :-)

Szóval, az "ami-amely probléma" nemcsak külföldieknek, hanem az anyanyelvi beszélőknek is feladja a leckét!

Mivel angol tanár vagyok, ezért tudom, hogy a kettő között nagy különbségek vannak. Amikor a vonatkozói mellékmondatokat tanítjuk (Relative Clauses), felhívjuk a figyelmet, hogy a which vonatkozói névmás sosem összekeverendő a what kérdő névmással, hiába hasonlít a két szó magyarra fordítása!

I don't know what you want. = Nem tudom, mit akarsz.

What you did is really wrong. = Amit tettél, az tényleg helytelen.

Budapest, which is the capital city of Hungary, is a metropolis. = Budapest, amely Magyarország fővárosa, egy metropolisz.

Látható, hogy a what kérdő névmás mit és amit szavakra fordítódik, míg a which az amely szóra.

Tehát a magyar nyelvben az ilyen mondatokban, melyet te is írtál, inkább az amely, mely szavakat használjuk, hiszen ez egy vonatkozói mellékmondat!

Az ügyet az bonyolítja még tovább, hogy van még egy ilyen eset:

She passed her driving test, which surprised everyone. = Átment a vizsgán, ami mindenkit meglepett.

Viszont itt a which névmással bevezetett mellékmondat az egész (azt megelőző) mondatra vonatkozik vissza (tehát nem főnévre, hanem az egész állításra). Ilyenkor a magyar nyelv következetesen az ami szót használja.

Ezek alapján az ami csak akkor használható, ha egy egész mondatra utalsz vissza:

Nem sikerült megmenteni az országot, ami elég elképzelhetetlennek tűnt.

(Nem az ország volt elképzelhetetlen, hanem a megmentése!)

Előzmény: Hyuji (9377)
Hyuji Creative Commons License 2011.03.04 0 0 9380

Kedves 3x!

Nagyon szepen koszonom, hogy valaszoltal a kerdesemre! Nagyon halas vagyok neked!

Hyuji

Előzmény: 3x (9378)
Hyuji Creative Commons License 2011.03.04 0 0 9379

Kedves 3x!

Nagyon szepen koszonom, hogy valaszoltal a kerdesemre! Nagyon halas vagyok neked!

Hyuji

Előzmény: 3x (9378)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!