Kamu ez a 6 bár szerintem ! Én már találkoztam ilyen kék szivattyúval nem is eggyel és kb semmit sem tudott nem hogy 6 bárt nyomni ! Colos csövön a végén a szórófejjel kb 50cm-re pisikélt 30méter slag végén ! Ha a kámát rákötöm meg 18méter átmérőben viszi még 50 méterről is ugyanazon slaggal ! 70 méterre meg még szabadkifolyással simán eláraszt pár m2-t 7-10 perc alatt bármilyen száraz földön ! Két szivattyút összefordítva meg 400 méterig jók 50mm Kpe csővel ! De ott már nyomás is van rendes ! Sőt olyat is láttam ahol tűzoltó tömlővel árasztottak velük ott is két szivattyú ment .
Alsó nyomás érték a legtöbb áramásérzékelős vezérlőnél előfeszítéssel(csavarhúzóval vagy csavarral) állítható. Ez az az érték amit ha nem ér el 20-30sec alatt akkor hibajel, magyarul ezt lejjebb veszed és a kamat is indítja felső érték állítás nincs. Az alsó érték miatt pl. ha a nyomás oldal szabad kifolyású elindul és rövid idő után leáll hibajellel
Mert egy felszini szivattyú nem nagyon tud felszívni már 8 méterről sem . Tavaly játszottam pont a szomszédban ,a szomszédaimmal hogy a régi kútat ők nem tudták a vizet felszívni belőle bármit is tettek vele ,de felőnteni se tudtuk mert minden vizet elnyelt de fel nem telt az 30mm csőkút ! A szivattyújukt felöntöttük de nem tudta felszívni az istennek se ,csaka zt tudta kiköpni amit beleöntöttünk . De volt nekem egy ilyemi szivattyúm mint ez amit néztél ezek elégjó szivattyúk szívásilag de nem nagyon tudnak semmit sem messze nem tud nyomni kicsi a szállítása nagyon és elvész a nyomása . Azt átvittem és az önmagától felszívta a vizet de akiáramló víz csak épp folydogált ,el volt már veszve a kút hozama . De egy óra után is még éppen csak csörgedezett a víz belőle . 30 méteres kút aminek a nyugalmi vízszintje valahol 4 méteren lehet de mire azt felemeltettük az elzáró golyó szintjéig vért izzadtunk ! Ezért jobbak a belógatott lábszelepes szívócsöves megoldások azokat fel lehet tölteni és a szivattyú aztán már tudja szívni a vizet könnyedén 5 méterig tuti le tudja szívni a vízszintet . Ettől mélyebb tapasztalatom nincs sajos .
És azt egy elektronika honnan fogja tudni ? pl a káma csak 2bár környékét tud nyomni ,többet nem igen tudhat ,ezt hogyan fogja lejövetni egy elektronika ?
"Az Elpumps DSK-10 áramláskapcsoló (PressControll) szabályozza a szivattyú automatikus elindítását és leállítását, amikor a rendszer bármelyik csapját vagy szelepét kinyitjuk és elzárjuk. A szabályzó képes állandó nyomást és vízáramlást fenntartani a rendszerben, ameddig a szivattyú működése során bármelyik csap nyitva van a rendszerben. A folyadékáramlás megszűnése után néhány másodperccel megszakítja a szivattyú áramellátását, így akadályozza meg, hogy a szivattyú szárazon fusson és ezáltal károsodjon. A bekapcsolási nyomásérték szabályozható. A kikapcsolási nyomásérték a szivattyú végteljesítménye.
Szárazon futás miatti lekapcsolás esetén az áramláskapcsoló RESET gombjával lehet újraindítani a szivattyút tehát a készülék automatikusan NEM kapcsolja vissza a szivattyút.
Az Elpumps DSK-10 áramláskapcsoló csak függőleges átfolyási irányban építhető be!
Az Elpumps DSK-10 áramláskapcsoló egy automatikus szivattyú vezérlő egység, NEM szivattyú.
FIGYELEM!! A készüléken nem lehetséges kikapcsolási nyomást állítani. A kikapcsolási nyomás érték mindig az adott szivattyú maximális nyomásértékétől függ.
Pl.: Ha az adott szivattyú amivel a terméket összeépítik a felszínen 8 bar-ra képes akkor a kikapcsolási érték 8 bar lesz, ha csak 3 bar-ra képes a szivattyú akkor 3 bar-nál fogja a készülék kikapcsolni a szivattyút. Amennyiben a kikapcsolási érték túl magas a szivattyú teljesítménye miatt, akkor egy nyomáscsökkentő beépítésével lecsökkenthetjük a rendszer nyomását."
De akkor az beépített alacsony nyomás értéknél már lekapcsolaj a motort . Gondolom gyárilag 2 bárnál már lekapcsol . Amit az úr nézet azt néztem én annál programozni kell hány bárig engedje a motort nyomni ,mert azt írta 12 bárig lehet állítani ,bár nem láttam hogy azt majd honnan tudja ugyan a paraszt ember mennyi is az annyi ! Azért nem mindegy hogy egy nagy 4 lépcsős szivattyút vezérelnünk vele ,vagy csak egy Kámát ami nem tud csak 2 bárt nyomni ! Láttam ilyet működni kiállításon de ott olyan szépen vezérelte a motort hogy az csoda volt ,mert csak zárták elfelé a vízcsapot és ahogy csökkent az áramlása a víznek úgy csökkentette a motor fordulatát lefelé ,de annál a típusnál nem volt ütés szerű leállásból eredő lökéshullám a rendszerben ,nem hirtelen állt meg a motor . Ugyanez volt a csap nyitásánál is ahogy el kezdte nyitni a csapot úgy indította a motort és adott neki fordulatot ahogy nőtt a víz áramlása . Al-ko volt talán azoktol volt is sokáig katalógusom ,régen jó ezközöket árultak a többihez képest .
Én kb 20éve használok áramlás érzékelő szárazonfutás gátlót, tökéletesen működik(visszacsapó szelep is van benne). Soha nem kell félnem hogy nem kap vizet vagy falsol valahol a szívó rész és nem tud légteleníteni, valahány másodperc után talán 20-30sec után hibajel és stop. Természetesen ha a nyomó oldalt lezárom akkor is leáll áramlás hiány miatt de a visszacsapó lassúsága miatt kicsit visszaüt a szívó oldalra is. Az enyémben nincs felső nyomás érzékelés ezért nyomóoldal záráskor szivattyú max nyomásnál áll le amikor megszünik az áramlás.
A lidülös kerti szivattyú ami saválló házas fémből van ugyanezen áron ,nem tudom nem -e jobb vétel ,de ez sem rossz ha ez tetszik . A nyomáskapcsolót én hidrokontrol néven ismerem . amit betettél mindenképp olvasd el először a használatiját hogy tudd a nyomást állítani rajta mert én a képről nem látom mennyin állna épp ! ha ugyanis valaki megnyomkodja üzem közben akár csak véletlenül is ,nem fog lekapcsolni sosem ha a 2,5 helyett tíz báron áll ,főleg ha a szivattyú nem is tud annyit nyomni 4 Akkor menni fog a szerencsétlen lehet addig míg lenem ég ! Hacsak a szárazonfutási védelem le nem kapcsolja ,de azt nem tudom hogyan működik sajnos . Én is mindig szerettem volna ilyet de én olyat tudnék elképzelni ami ki írná a beállított adatokat valamilyen módonakár leddel is megfelel hogy lássam mennyin áll . Nekem pl frekventáltam kéne ilyesmi mert a kutak kifogynak nyaranta . Már olyan is volt a szimeringeket kinyírta mert kifogyott a kút és elejtette a vizet a szivattyú, és víz nélkül ment tovább több órán át mire megnéztem hogy nem is öntöz már semmit sem ! Sokféle van ezekből a hidrokontrolokból ,nézegesd egy darabig őket miket írnak hozzájuk . Olyan is volt régen amikor a szivattyút nem kellett lekapcsolni csaka csapot elzárni és ahogy záródott a csal úgy csökkentette a szivattyú fordulatát ,majd állította meg a motort ,amikor ezáródott a csap ! Úgy viselkedett mint egy hidrofor !
Ehhez a Gardena 3000/4 kerti szivattyúhoz kérnék egy ötletet az automatizálásra. Gondolom az egyszerü nyomáskapcsoló nem jó, mert ahhoz állítolag hidrofor tartály kell. Viszont találtam ezt:
Akkor már eltünt volna ! Ez már legalább 10 éve volt . Mindenkútból csak a homokos réteg ad vizet másban nem közlekedik a víz . Olyan helyen melóztam ahol 100 méteres lyukakat fúrtunk ,vagy ami épp a domborzatnak megfelelt . De mélységi korrekciók mind 100 méteres volt . URB nevű ZIL fúróval . Az én ásott kutam is homokon van már 30 éve ,igaz tavaly egy agyagrétegig leszivattyúztam az egész kutat ,de onnan tovább már csak a kzepébe fúrt lyukkal tudok további vizet nyerni mert anyugalmi vízszintje jelenleg 3 méter körül lehet és nyáron meg lemegy 4,5 méter mélyre is az öntözések miatt . Az agyag réteg alatt is homok lesz csak az lehet még rosszabb mint ez amiben van . Ez is azért ad ilyen kevéske vizet mert félig már a réteg cementálódott jórészét lapátolni nem tudod csak ásózni annyira tömör és a víz ettől csak lassan közlekedik benne . Abban reménykedek én is hogy lentebb csak jobb vízvezetésű lesz a homok abba nem szivárgott még olyan anyag ami gátolná a víz közlekedését . Egy kis beton gyűrűs kút van a mellettem lévő telken azok amikor fúrták átmentek vagy 6 agyagrétegen de még sincs benne víz nem jön utánna és kifogy . Volt hogy én adtam a kútba vizet hogy onnan tudjon szivattyúzni a gazda .
"Ezt jó sokáig játszottam vele de ki is jött belőle vagy 2m3 is talán....addig kell folytatni amíg ki nem fogy.... Ha sokat ál akkor megint ismételni kell mert újra elhomokosodik"
Hát azért a finom homok nem olyan vészes dolog ! Tavaly télen én az ásott kútból a Makita búvár azért lett volna ,de venem kellett egy kínai búvárt az már kivitte némi módosítással a föveny-egyhe sódert is . Kiszívtam némi módosítással a kb 5mm méretű homokot a kútból totál az agyagig . a kínai búvárnak a szellőzője a tetején van énéha a kompresszorral ki kellett azt is fújnom mert eldugította . A kútat amikor csinálták tettek szűrőket a cső aljára ,vagy csak flexel bevagdalták ? Egyszer fúrtam egy csőkutat na abban olyan futóhomok van ha száraz el lehet fújni a markomból olyan apró . Azt megkompresszoroztam vagy 3 napig nyomtam bele e levegőt és köpködte kifelé a homokot ,de maradt ,vagy jött új bele . Akkor bajai szivattyúval meghúzattam ,úgy hogy kézzel befogtam a rövid slag végét és csak olyan újnyi tempóban engedtem avizet jönni ,közben a másik kezemmben néztem hordja-e a homokot kifelé amikor lecsökkent a homok akkor nagyobb sugárban engedtem a kifolyását . Ezt jó sokáig játszottam vele de ki is jött belőle vagy 2m3 is talán ,jó nagy folt lett a fűben amit kihordott a víz . Ezt egyre jobban lehet olyankor engedni kifelé egyre nagyobb sugárban . Egy fél nap után már szabad kifolyással kitettem az utcára az árokba és hagytam hehy termelődjön kifelé a vízzel . néha megnéztem egy műanyag tányérban mennyit hoz ki . Et addig kell folytatni amíg ki nem fogy úgy egy csipetnyi mennyiségig . Aztán érdemes megállni hagy nyugodjon a vízszint és álljon vissza nyugalmi szintje . Majd ismételgetni megint . Ha sokat ál akkor megint ismételni kell mert újra elhomokosodik ,d egy tavaszi tisztító szívással megint kitermelődik belőle . De ez csak az apró homokkal igaz . Porhomokkal .