A fotóra történő rákattintás után 126db vasúti daru kép között lehet válogatni. A következő kép ugyanezen híd beemeléséről készült (1981. Üllői út, a kép megjegyzése szerint az MD 1252 és 1253 végzi).
Szebbnél szebb ilyen és hasonló amerikai képeket tudnék én is betenni, de akkor már a "horror" kategória lenne ez a fórum. Az általam betett kép egy bemutatón készült, az éppen horogra akadt öregecske kocsin mutatták be a - fene tudja hányadszorra - a daruzás mibenlétét.
A MÁV 3 db ezres daruja egy típus három változata volt. MD 1251 Kirow EDK 1000/1; MD 1252 Kirow EDK 1000/2; MD 1253 Kirow EDK 1000/3. Az 1000/1, illetve az 1000/2, 1000/3 típus gémjének vége eltérő kialakítású volt. A váltás az 1000/1 - 1000/2 között történt. A fotón éppen a gém végének kialakításából látható, hogy az MD 1251 van a bal oldalon, jobb felől viszont az MD 1252 vagy MD 1253 egyaránt lehet.
Ezt a történetet én is hallottam,hogy még a koalíciós időkben még Toldi néven kezdték gyártani a darut, csak a fordulat éve után a békeharcos Béke néven fejezték be - csak éppen az öreg vasutasok továbbra is Toldinak hívták
Tudod kit fog ez érdekelni? Sajnos senkit. Na de a több! Majd jön "alkotasu", hogy a kocsikról nincs egy jobb fotód, "váltógyártó" meg a váltójelző nagyított képéért fog tolongani, "gumidani" és "zsivany2" a jobb oldalon álló kocsisorról kér élesebb képet...:-))
Képzeljétek el, hogy a piszok reakciósok milyen elégedett pofával terjesztették volna, hogy: "Szart se ér a békeharc, hiszen már megint felborult a Béke!"
Elvileg megtörténhetett, hogy még a koalíciós időkben még Toldi néven kezdték gyártani a darut, csak a fordulat éve után a békeharcos Béke néven fejezték be - csak éppen a vasutasok továbbra is Toldinak hívták...
Ugyanis elkaptunk egy levelet amolyan K.A. stílusban./Remélem, nem sértem meg a művész urat../
""Ha már kiderült az egyik daru hibája, ne sározzuk be a másik becsületét, tévesszük csak meg azt a reakciós ellenséget!! Még csak az kell, hogy a cuclizmus hajnalán építünk két korszerű darut, és mindkettő POCSÉK LETT!!! No nem kedves P..központ, ezt nem engedhetjük meg, legyen az egyik mindenért a bűnbak, a másik meg a tökéletességével dicsőítsen minket!
Az első mondatoddal teljesen egyetértek, főleg azok után, hogy egy ma olvasott jelentésben az illetékes miniszter mit össze hisztizett egy balesettel kapcsolatban. A hiszti oka az volt, hogy nem ítélték el azokat, akik a helyszínen bevallották neki - Bebritsről van szó -, hogy ők okozták az ütközést. Nem elég, hogy nem ítélték el, de az illetékes balesetvizsgálók az ő kifejezett tiltása ellenére még bizonyítási kísérletet is tartottak, melynek alapján kiderült, hogy a mozdonyvezető és a fűtő nem hibáztatható az ütközésért. Ennek alapján a bíróság első és másodfokon is felmentette őket, de ebbe sem nyugodott bele Bebrits, a Pártközpont (így, nagy P-vel írják az iratban) útján még azt is elrendelte, hogy ismét újra tárgyalják az ügyet első fokon, de azt is elrendelte, hogy az érintett bizonyítási kísérletben résztvevők és azt szervezők ellen is fegyelmi eljárás induljon. És még szerintem nincs vége, csak ma nem jutottam tovább az iratkötegben. Szóval hülye volt az a rendszer, úgy, ahogy volt!
A daru építéséről szóló adatnak én is megörültem. 1954-ben Ormosbányán felborult a "Toldi", akkor a következőket írták a fegyelmi iratban: "A baleset az 1949-ben készült provizórikus daru hiányosságaiból és nem eléggé körültekintő kezeléséből származott. A daru építésekor ugyanis sem megfelelő minőségű anyag, sem kellő mennyiségű pénz nem állt rendelkezésre egy korszerűbb daru építésére, a MÁV pedig sürgette annak megépítését, mert hasonló darukkal egyáltalán nem rendelkezett." Ez az építés éve alapján vagy a másik daru (Béke) lehetett, vagy elkeverték a dolgokat. Az gyanús, hogy abban a pár iratban, ahol szóba kerülnek ezek a daruk, mindig a Toldit emlegetik, a másikat sosem. A Toldi esett majdnem a Dunába, a Toldi borult Ormosbányán, a Toldi siklott Kehida környékén, de a Toldi volt az is, aki Tamásiba egy balesethez csak nagy harcok árán tudott vonulni, mert éppen vagont rakott bérmunkában a fonyódi kikötőben. Vagy állandóan Toldit érték balesetek, a Béke meg békében volt, vagy mindkettőt Toldi néven emlegették.
Azért az bicskanyitogató, hogy azokon az állomásokon ahol áthaladt, senki sem vetette össze az okmányokban szereplő súlyt a feliratozottal. Az ilyen trehány munkavégzés miatt késlekedett a szocializmus alapjainak időbeni lerakása.
De közben - mellékesen - megtudtuk, hogy a Toldi daru Istvántelken készült 1950-ben. Merészen következtetek arra, hogy a Béke is ugyanott és kb. ugyanakkor készülhetett.