Keresés

Részletes keresés

mckmester Creative Commons License 2015.01.08 0 0 575

Szia

Végigolvastam. Ennek nyomán néztem meg Tóth úr esszéjét.

Azt a megállapításodat nem igazán értem, hogy

"Ha megvilágítás csökkentésén expó korrekciót értesz, akkor csökkentés mértékétől függően egyre sötétedő, még árnyalt szegényebb szürke fátyolos képet kapsz. Itt a kontraszt növelése segíthet, de az a közbülső árnyalatok további csökkenésével jár."

Hisz én természetesnek veszem, hogy a rögzített információ növekedése (jobbra tolt expozíció) a kontrasztokat értelemszerűen csökkenti. Hiszen pont azért rögzítünk több információt, hogy meglegyenek a közbülső árnyalatok is. Pont erre való a dolgozatban vázolt megoldás

Viszont ha nem vagyunk elégedettek a végeredménnyel (lapos kép lesz, hiszen a középtónusaink így ugyanolyan hangsúlyosan megvannak, mint a szélsőértékek), még mindig jobb a kontrasztokat mesterségesen növelni (és ezzel természetesen az árnylatok szín információit a képszerkesztés során szándékosan elveszejteni), mint eleve nem rögzíteni a teljes árnyalatterjedelmet. Már csak azért is, mert pl kontrasztot növelni többféle módon is lehet. A felvételkor nem rögzített információt sokkal nehezebb pótolni. 

Persze ez eleve több utómunkával jár és a ma már legtöbb esetben értelmetlen foglalatosság. Hisz ma már eleve 12 - 14 fényértéknyi árnyalatterjedelmünk van, me pedig 5-8 mint régen. Az elv viszont ettől nem rossz.

Előzmény: estvan11 (573)
estvan11 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 574

Én is azt állítom, hogy használható és használom is a kész kép feldolgozásánál, persze ott is csak tájékoztató jelleggel. De arra amire a cikk írja teljesen alkalmatlan. Az elkészült képről ad egy információt amit a feldolgozásnál használsz  mit mankót vagy nem, de ennek alapján elkészíteni egy képet teljesen alkalmatlan.

Előzmény: monyesz (571)
estvan11 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 573

Én is értettem, csaknem kellett volna meg is csinálnom egy tesztet a cikk alapján, mert az a módszer csak high key felvétele készítésére alkalmas , de annak is gyenge.  542-től nézd vissza, ott van a cikkben leírtak alapján elvégzett tesztem, de nagyon tanulságos még előbbről indulni. 

Előzmény: mckmester (572)
mckmester Creative Commons License 2015.01.08 0 0 572

Na végigolvastam én is.

Én értem mit akar mondani. A lényeg annyi, hogy a legtöbb információt akkor tudjuk rögzíteni a RAW -ban, ha beégés közelire csináljuk a képet, de egy képpont sem ég be. Hiszen így lesz a rögzített képpontok rögzített jel/zaj aránya a legoptimálisabb.

Aztán ahogy ő fogalmaz: 

"

""

Magyarul RAW konverziónál húzzuk vissza a "majdnem" túlexponált felvételt ahogy nekünk kell. 

Namármost ez a "beégés közelire csináljuk a képet, de egy képpont sem ég be." c. művelet bizony nehezen megy előzetesen nézegetett hisztogram nélkül. 

Nem nagy varázslat, és jó trükk. Csak ma már nem feltétlenül szükséges, hiszen pár év alatt nagyot fejlődött az érzékelőtechnológia. Pl az írás születésekor elterjedt CCD -t felváltotta a CMOS.

Előzmény: estvan11 (570)
monyesz Creative Commons License 2015.01.08 0 0 571

Előtte nem szoktam nagyon nézegetni, mert a K10-en előtte nem lehetett, csak próbaexpóval.

Néha rá szoktam nézni, és kontrollálni.

Nem mondtam, hogy a fénymérő hülyeség, nem jó.

Nem mondtam, hogy az idézett cikkel egyetértek, csak hogy a hisztogram használható.

Előzmény: estvan11 (570)
estvan11 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 570

Én nem vagyok ilyen igényes. Nekem az első is jó, a második szar. Az elsőből lehet jó kép a másodikból  nem. Még egyszer elmondom: Ezek nem kidolgozott képek. Nem is ez a téma, hanem, hogy ez hülyeség: http://www.fotoklikk.hu/aktualis/d-toth-otto-huszonegyedik-szazad-fenymeroje-hisztogram És még mindig nem kaptam választ, mi értelme van a hisztogram nézésnek a felvétel előtt, és  most már nem is érdekel. Illetve Rollei elég pontosan megfogalmazta, ajánlom Neked is alaposabb tanulmányozásra.

Előzmény: monyesz (569)
monyesz Creative Commons License 2015.01.08 0 0 569

Most vetettem a két képre egy gyors pillantást, nekem egyik sem 'jó'. Az igazság valahol félúton van! :)

Előzmény: monyesz (566)
estvan11 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 568

A tanulmányban mutatott hisztogram sem érte el a kép széleit és nem is ez a lényeg.

Sajnos egy monitort akarok fotózni, hogy látszodjon nem aplikált kép, csakúgy tudok fotózni, hogy a monitort fotózom.

Amúgy a  kép űveg alatt van és az a becsillanás a csúcs fény. De most már én sem rugóznék rajta. Szerintem elég demonstratívak voltak a feltöltött képek, ha nem akarod megérteni a lényeget úgy sem fogod.

Amúgy a képek kidolgozásánál, mint alább írtam én is használom a hisztogrammot támpontnak, mert ott az adott képről valós információt ad,  de felvételnél soha. Ha valami nagyon problémás/ Pl. színház/ kimérem szpotban.

Előzmény: monyesz (567)
monyesz Creative Commons License 2015.01.07 0 0 567

Én egyébként szintén nem tolnám el jobbra teljesen a hisztogramot, csak annyit állítottam, hogy a hisztogram értve azt használható - nem többet, nem kevesebbet.

A fotózott kép hisztogramja egyébként láthatóan nem éri el a két szélet (teljesen feket-teljesen feháér), tehát nem 'teljes'.

A három színre bontott hisztogramot nézted már? Mert valójában az az alap.

Előzmény: estvan11 (557)
monyesz Creative Commons License 2015.01.07 0 0 566

Azért ez így elég fontos információ lett volna, monitorral fotózott képet nem szoktunk itt megjelentetni.

Nekem a bal szélső képen két fehér folt látszik az orr-száj környékén. Felteszem, hogy nem ennyi fehér van a képen. Holnap mondok többet, ha ugyanazon a monitoron látom a képet megint.

estvan11 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 565

Ill. MI?

Előzmény: estvan11 (564)
estvan11 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 564

Már mint mit! Kösz a grat, de nem a legjobb képeim közé tartozik csak ez volt kéznél, demonak. 

Előzmény: kgyd (561)
uffneked Creative Commons License 2015.01.07 0 0 563

Félre ne értsd, nekem ez imponál.

Előzmény: estvan11 (560)
kgyd Creative Commons License 2015.01.07 0 0 562

Nahát, grat!

Előzmény: estvan11 (560)
kgyd Creative Commons License 2015.01.07 0 0 561

Hát ez fura, tényleg, nem értem, hogy miért lett ez ilyen. 

estvan11 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 560

A hölgyet ne bántsd, mert én rajzoltam.

Előzmény: uffneked (558)
Rollei Creative Commons License 2015.01.07 0 0 559

"Miért mondod, hogy nem mér fényt a szenzor?"

Én nem mondtam ilyet. de ezt te is láthatod, ha visszaolvasol. És asszem le is akadok a témáról, mert kezd parttalanná válni a nyakatekerés. Inkább fényképzelek egy kicsit helyette. A gépbe épített fénymérő segítségével, és közben hagyom a francba a hisztigrammot. :-)

Előzmény: kgyd (544)
uffneked Creative Commons License 2015.01.07 0 0 558

Nekem ez így világos, és levontam a megfelelő következtetést. A hölgy beszívott.

estvan11 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 557

Eredeti rawból módosítás nélküli jpg-be konvertált 1,és utolsó kép.

Ezek még feldolgozás előtti állapot, a hisztogramhoz állított alapvet kontrasz beáálítást sem tartalmazzák. 

Az előző képek egy monitorról fotózót direkt nem módosított demostrálásra készített képek. Nem az volt a célom hogy kidolgozzam, hanem hogy bemutassam mekkora hülyeség ami a nekem küldött ismeretterjesztő anyagban áll.

EZEK IS NYERS KÉPEK! 

Előzmény: uffneked (556)
uffneked Creative Commons License 2015.01.07 0 0 556

Hogy ha a fehér felületet fehérnek vesszük, akkor a képeden nem jelenik meg a fehér szín.

Előzmény: estvan11 (555)
estvan11 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 555

Nem!!! Mit kéne látnom?

Előzmény: monyesz (551)
estvan11 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 554

Ezek raw-ok jpg-be konvertálva. Csak az alapkontraszt van beállítva a hisztogramhoz

Előzmény: kgyd (553)
kgyd Creative Commons License 2015.01.07 0 0 553

Félreértettem akkor, azt hittem, az "alapkontraszt" sincs rajta. Így már egészen tanulságos. Ezek a vázból kijövő JPG-k egyébként? 

Előzmény: estvan11 (548)
estvan11 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 552

Amúgy örülök, hogy Te érted és tudod. Kérlek mutasd meg. Én mindig szeretek tanulni az értő és tudó emberektől. Most is próbáltam, de nem sikerült. Biztos bennem van a hiba. Várom a képeket.

Előzmény: monyesz (545)
monyesz Creative Commons License 2015.01.07 0 0 551

Látod miről beszélek?

Előzmény: estvan11 (542)
monyesz Creative Commons License 2015.01.07 0 0 550

Az én monitoromon van fehér, és egyik képeden sem látom azt a fehéret. Akkor a fehéregyensúlyt rakd helyre, az nem stimmel.

Előzmény: estvan11 (547)
estvan11 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 549

Ha megvilágítás csökkentésén expó korrekciót értesz, akkor csökkentés mértékétől függően egyre sötétedő, még árnyalt szegényebb szürke fátyolos képet kapsz. Itt a kontraszt növelése segíthet, de az a közbülső árnyalatok további csökkenésével jár.  Ilyen kis méretben valószínüleg majdnem egy szintre lehetne hozni képeket, de nagyobb méretben, vagy egy kicsit is hozzáértőnek rögtön szemet szúrna. Ilyen képnél az a legjobb, ha azt mondja az ember ilyet akartam direkt, mert nekem ez tetszik. Itt amúgy is van erre hajlam néhány emberben.

Előzmény: kgyd (546)
estvan11 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 548

Ez még nincs feldolgozva, csak a hisztogram szerinti alapkontraszt van beállítva. Természetesen tudok javítani a képeken, de aki ért hozzá ránézésre látja, hogy csak komoly árnyalat vesztések árán.

Előzmény: kgyd (546)
estvan11 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 547

Ne haragudj de a kép nagy része fehér. Itt  feketétől a fehérig elég sok árnyalat van. Ezek a képek még nincsenek kidolgozva csak a hisztogram szerinti alapkontrasztra lett állítva. Direkt azért választottam ezt a képet, hogy legyen fehértől feketéig minden. Még megnézheted a színeket is hogy fakultak el. Bocs de nem a tesztben, hanem a tanulmányban nem stimmel valami. Én teljesen korrektül jártam el, a leírtak alapján. Nem próbáltam trükközni. 

Előzmény: monyesz (545)
kgyd Creative Commons License 2015.01.07 0 0 546

Elvileg kidolgozáskor csökkenteni lehet a megvilágítást, ha van kedved/időd, akkor kipróbálhatod, hogy mi lesz akkor a képminőséggel.

Előzmény: estvan11 (542)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!