Szovjet Órák Gyűjtőinek fóruma
Azaz rövidítve SZÓGY ;-)
Magyarul itt azokról az órákról legyen szó, amik a Szovjetunióban készültek.
- Сделано в СССР -
Szervezzünk találkozókat nézzük meg egymás óráit, a valóságban is ne csak virtuálisan.
Köszönöm szépen! Ha esetleg érdekel ez a MOM ebben az állapotában, keress meg privátban.
Én olyan funkcióját is el tudok képzelni a Fórumnak, hogy pl. amit én találok a piacon, de nem konkrétan az én érdeklődési köröm, azt felajánljam azoknak, akiket jobban érdekel és többet is ki tudnak belőle hozni.
Nekem ezt felújíttatni, leszervízeltetni sokba kerülne, de annyit éreztem, hogy nem kellene otthagyni. És szerintem annyit megér egy gyűjtőnek, amennyit én adtam érte.
Ez a MOM csodás. Egyszer én is szeretnék egy rövid ingás változatot, de sajnos még nem találtam megfelelőt, csak betétjáratosom van. Nem tudom, hogy "hivatalos" gyűjtői szempontból mennyire értékes, de nagyon jó óra az biztos!
Végre találtam már egy kedvemre való karórát is a piacon. Egy kedvenc Rakéta a 80-as évekből. Jó a tokja, csak dzsuvás. És nem tudom mennyire látszik a képen, de enyhén texturált a számlapja.
És a "nagy-óra" kedvelőknek is valami, bár ez nem szovjet.
Nem tudom, hogy van-e valami ritkaság értéke, de elég réginek tűnik. Igaz, hogy jelenleg nem jár, de nem tudtam otthagyni.
Meglestem neked a 8 napos Majak pontosságát, és gyakorlatilag 1 hét után nem kell rajta állítani semerre. Tehát biztos, hogy 1 percen elül van. Hú, ennek örülök:-)
Nekem is nagyon tetszik ez a típus. Sajnos még csak egy ilyenem van, ha találkozok még ilyennel, írok. Eddig erre a típusra költöttem a legtöbbet. Nagyon rossz állapotút sikerült vennem 2500-ért, hiányozott róla az ajtó, és az eredeti dombornyomásos inga is. Nehezen, de beszereztem őket, súlyokat is venni kellett hozzá, sípokat műanyag előlaposból raktam bele, így a végösszeg mostanra 8055 Ft.
Már néhány éve kutakodok a témában, tényleg jól benne vagyok, csak a szakmai dolgokban kell még fejlődnöm. Összerakni, beszabályozni már nem okoz gondot, viszont ha valami nem jó (pl. nagyon kopott a horgony), akkor csak cserélni tudom, ha van feleslegben másik. De mindent megteszek, amit egy házi barkácskészlettel lehetséges :D
A madarat tartó rúd aljánál van egy kis pöcök, a síp valószínű takarja, és lehet nem látni. Ott kellene lenni egy kis rugónak, ami visszahúzza a rudat, a madárral együtt, ami pedig össze van kötve az ajtóval. Amikor elindul az ütőszerkezet, egy kar ("drót") megnyomja ezt a kis pöcköt, ami a madárrúd aljánál van, ennek hatására kinyílik az ajtó, ütés végeztével a kar visszaugrik, és a kis rugónak vissza kell húzni az ajtót.
Konyhanyelven leírtam, nem tudom mennyire lehet így megérteni :D
Szóval: az inga ilyen, a súlyok ilyenek, van hozzá díszléc (amit úgy hoztak utánam), a síp felfogatást és a pecsétet most nem tudom megnézni. Majd, ha hazaérek:-). Természetesen nem hagytam ott. Kicsit kevesebbet fizettem érte, mint amit te írsz, de nem is tökéletes rajta minden.
Igaz, úgy nézki, hogy a piaci próbával ellentétben mégiscsak működik, viszont a madár ajtaja nem csukódik be, illetve nem mozog a madár előre hátra. Kellene neki?
Az nem 100%, hogy a te Majak órád 1960-as szériából való, lehet későbbi is, de szerintem az biztos hogy 1960 és 1985 között készült.
Úgy gondolom a háromszög alakú kakukkos órák a 80'-as években készültek. Vannak megállapításaim, amiket helyesnek gondolom, de mérget azért nem vennék rá.
A sípok felfogatása 2 féle lehet. Ha olyan, mint az első képen látható, akkor szerintem 80'-as évek eleje, ha a másik képen lévő, akkor pedig a vége.
Az első képen látható hogy van benne gyári pecsét. Ha mázlid van, és nem takarja a szerkezet, valamint nem mosódott el, akkor rajta van a pontos dátum, mint az első képen látszik, 1981 május (a hónap nem biztos, nem tudok oroszul :D )
A háromszög típusnak készült saját ingája is, nem tudom adtak-e el belőle a hagyományos festett ingával, de általában a képen lévővel látom.
A súlyok fenyőtoboz alakúak, szerintem az ebay-es már "végtermék" lehet, ezért van hozzá más.
Olyan széria is volt, ahol az óra még egy plusz díszléccel is kiegészült, amit az óra mögé kell felakasztani a falra.
Ha a piacon lévő óra sípjai szépen szólnak, a képen látható inga van hozzá, és a tokkal sincs probléma, valamint a motorkerekeknél nincs eltörve a rugó én 7-8000-et mondanék érte. Abból indulok ki, hogy mostanában a megszokott műanyag előlaposok 4-5000 Ft-ért szoktak elkelni vaterán, és ez azért többet érhet.
Ha arra jársz, nézd át, csinálj róla képeket, érdeklődj az ár felől, aztán ha nem tudsz dönteni, küld el a képeket és majd megírom mit gondolok.
ui. Örülök hogy egyre többen érdeklődnek a kakukkosok iránt. A honlapom készülőben van, az anyagok nagyjából össze is vannak rakva, csak a weblapszerkesztéssel szenvedek egy kicsit. :D
És erről mit tudnál mondani? Itt van a piacon egy ugyanilyen tőlem 1 km-re. Fogalmam sincs, hogy mennyit érhet. Kűlsőre teljesen rendben van, ha nincs rajta az inga, akkor működik, ha ráakasztjuk, akor lelassul és megáll.
Sajnálom otthagyni, mert annyit látok, hogy nem egy mindennapi darab, de nem akarok ráfizetni sem.
Nem tudom, meddig gyárthatták, de az állapotát nézve nem is gondoltam, hogy ilyen öreg ez az óra. Így még jobban tetszik. Na, akkor itt most meg is szűnik a nőkkel való párhuzam:-)
:-))) Mintha csak a nőkkel vontál volna párhuzamot. Kicsit nagy az orra, kicsit szeplős, kicsit görbe a lába, stb., de mégis...
Igazából nem tudom, hogy mikori lehet ez az óra (megköszönném, ha elhelyeznéd nekem időben), de ez a bikolor számlap nekem az 50-es évek, 60-as évek elejének karóráit idézi, amit én nagyon kedvelek.
Nem tudom, de a kakukkosokon kívül a többi Majak óra valahogy rám furán hat. Egyetértek, nem giccsesek, nem is művészeti alkotások, de valamit nagyon jól csináltak a tervezésnél. Ha pl. a te órádat elemezném, akkor a színe nem tetszik, a mutató se, a számformátum se, stb., de így egészbe mégis jól néz ki, és már tetszik. :D