Ez a topic arra jött létre, hogy itt legyenek megosztva a Miskolcon közlekedő buszok-villamosok rendzsámai-viszonylatszámai. Nyomatékosan felhívom a figyelmet, hogy aki ezt ennek ellenére a Miskolci tömegközlekedés topicban teszi meg, azonnal moderálják!
A hátsó utastérben konkrétan pattogni lehetett az egész út alatt, még a hepehupásabb úton is csak úgy pattogtunk (szerintem nincs lengéscsillapító). Az ilyet hogy lehet forgalomba engedni? Amikor meg leszálltam a Tapolcainál, akkor meg is néztem kívülről, a motor felé eső része eléggé lefele állt, ja és miután elindult egy szép fehér füstöt is ontott magából.
Nem szeretnék új vita témát indítani, csupán folytatom a múltheti hozzászólásokat.
Mint minden évben idén is beköszöntött a nyári nagy meleg és ezáltal jobban melegednek a cng buszok (mint ahogy már megszoktuk).
Egy ideje már írom a napi buszcseréket is a kiadás mellett és múlt héten nagy hangott keltett, hogy többségében cng-s buszokat kellett cserélni. Volt panasz arra is, hogy az Avasra miért nem dízel busz közlekedik, illetve hogy a háromtengelyes miért csuklós fordára került.
Lassan vége ennek a hétnek is, és azt vettem észre hogy ezek az emberek most csendben vannak. Lehet elmentek már nyaralni, vagy mivel a héten rengeteg dízelt kell cserélni kiderült, hogy azok sincsennek jó állapotban.
Már a tegnapi kiadásnál is látszott és alatta külön ki is van emelve, hogy bizony újra csuklós Neoplanok közlekednek a 8-as vonalon, amire egyébként utasszámot tekintve egyáltalán nincs szükség de máshogy nem tudják megoldani a járatok közlekedtetését késés nélkül.
Az Avasra is csak a szükséges 2db dízel csuklós van kiadva, mely egyik a reggel 6 órási, másik pedig az este 18 órási műszakváltós 240-es járatot teljesíti papíron. Gyakorlatban egyre többször már csak a reggeli van meg, mert estig nem bírják ki a dízelek és előfordul hogy a másikat is napközben cserélik.
Ilyenkor mit tudnak küldeni pótolni? Legtöbbször szóló cng-t vagy szóló byd-t, jobb esetben a 6-os vonalról megmaradt csuklós cng-t.
Remélem így már érthető magyarázatot tudtam adni arra, miért vannak szóló buszok a fővonalakon, illetve miért van tele az Avas cng-vel.
Nagyjából összeszedtem a (mkv specifikus) byd csuklós eddig látott részleteit,nem tudom röviden leírni ezért többfelé osztom,kicsit hosszú lesz.Van néhány kérdés,észrevétel laikus felhasználóként.Írom fokozatosan,több hozzászólásban.
1-monitor Szükség van ilyen átmérőre?Kisebb is teljesen megfelelt eddig,minden megállónevet el lehetett olvasni.Villamoson szintén nincs ilyen széles.Indokolja valami egyáltalán?Eddig direkt figyeltem a képernyő harmada lényegében funkció nélküli.Háttal ülő utasok is szívesen vennének egy monitort hátsó ablak felett.Az új szólónál inkább oda kellett volna mint kettesajtónál.Betűméretet lehet "hízlalni" hogy kövérebb legyen és faxa is lesz ha már ilyen nagy monitort sikerült beépíteni.
2-fenti kapaszkodó A sofőr mögött lentebb van 4-5 centivel mint az ajtó oldali,szólónál nincs ilyen magasságkülönbség.Nem tudom miért kellett az ajtóknál megemelni mert a műanyag csimpaszkodó így is túl rövid.Véletlenül vettem észre amikor álltam fel és egy síkba került a szememmel.Van valami oka hogy ajtónál magasabbra tervezték?
3-hegesztett tartozék folyosón Megint sikerült a legszarabb megoldást kivitelezni.Eddig csak azt látom hogy kerülgetik,bosszankodnak és mindenkinek útban van.Minden százezredik utas miatt szívatják a maradék 99 999 utast.Csak le kellett volna koppintani cng kihajthatóst (sőt neo is kihajthatós).De még hármasajtóhoz is került ugyanilyen idióta középre belógó agymenés.
4-biztonsági öv Nem jött át eddig hogy automata behúzó helyett miért hagyják szabadon lógni az öveket.Tényleg ez lenne a legtökéletesebb megoldás hogy himbálódzik három szíj a kapaszkodón?Egyáltalán hogy számolták ezt?Hármasajtónál három szíj ,viszont két gyerekkocsinál többet nem tudnak eltárolni.Harmadik szíj minek vagy kinek lenne?Kettesajtónál ha nincs mozgássérült akkor-talán-elfér három gyerekkocsi,csak azt nem értem a szíjjal hogy rögzítik a szülők mert életidegen helyzetben tudnának beállni.Eddig négyszer láttam anyukát kocsival de le se szarták a szíjat,taposott egyet a kerékfékre és beállt mellé.Nem is használják.
5-ajtó kapaszkodó Ezt hogy sikerült ilyen szarul megtervezni?Szólónál szinte tökéletes,le kellett volna másolni oszt csók.Nem értem minek kell variálni ha bevált,főleg idősek imádják felhúzni magukat szólónál mert némelyiknek ez is kihívás.Rendesen kitoltak velük.Komoly 175 centi magasságommal is lentebb kell görnyedni hogy megfogjam.Tőlem magasabbaknak ez már irracionális testhelyzet.Új szólónál ugyanez az ökör megoldás,pedig a "réginél" jól sikerült.
6-tűzoltókészülék Sikerült kerékdobra rögzíteni de minek.Eddig a fülkeajtónál figyelt egyik hogy villámgyorsan sofőr kezébe kerüljön ha baj van.Most szívatják a sofőrt hogy megvárja a pánikoló tömeg leszállását,lépjen hátra,szabadítsa ki a túlméretezett pántokból a készüléket és már el is ment sok értékes másodperc.Akkutűznél mindegy mert poroltó semmit nem ér de más is kigyulladhat és ezzel a cég helyzetét rontják mert nagyobb lesz a kár.Nem beszélve a biztosítók kifizetéséről mert azoknak is többet kell perkálni ha nagyobb a kár (na jó azok kibírják mert milliárdosok de itt a cég érdekeit néztem elsősorban) A pántok hossza meg egyszerűen felfoghatatlan,eddig még sehol nem láttam ilyen méteres megoldást,pont annyi volt (némi ráhagyással) amekkora egy tűzoltókészülék átmérője.Nem nagyon tudom hova tenni mert láthatóan semmi funkciója nincs de másodperceket elvesz a kibogozása tűzesetnél.Valamelyik típusnál fémcsatos megoldásra emlékszem,pontosan nem tudom melyiken láttam.Az is megfelel mert gyorsabban lehet kioldani mint a pántot.
7-ajtóknál térelválasztó Kifelé nyíló ajtóknál szükség van egyáltalán byd feliratú táblára ülésekhez?Úgy láttam 079 csuklósnál is elhagyták némelyiket mert minek,pedig az régi darab finoman szólva.Az üldögélő utasoknak nem hagytak lábfejnél egy 15-20 centi alsó rést hogy kényelmesebb legyen és ne gyűrje maga alá a lábait.Érdekes ezt régi típusoknál figyelembe vették.Nagy felületű táblák helyett kellene három vízszintes kapaszkodó ablak és a függőleges hosszú kapaszkodó közé.Térdmagasságba (gyerekeknek) egyet,derékmagasságba (alacsonyabb utasoknak) egyet és vállmagasságba (magas utasoknak) hogy minden generáció megtalálja a megfelelőt.Nem látom értelmét tábláknak kifelé nyíló ajtónál mert a példa azt mutatja hogy anélkül is működik.Kivétel ez alól egyik oldalon egy fenti rész ahova matricát ragasztanak kódot beolvasni.
8- műanyag csimpaszkodó Sikerült csuklóson is rögzíteni de minek.Évtizedekig (vagy inkább évszázada?) tökéletesen működött.Továbbpasszoltam másnak vagy magam elé húztam ahogy épp hozta az állóhelyzet.Takarítóknak is könyebb tisztítani ha nincs rögzítve mert így csak gyűlik a mocsok alatta.Természetesen rövidre sikerült megint ahogy az előző típusoknál (ez már valami rögeszme hogy nem gondolnak diákokra és alacsony felhasználókra).Nem ezen kell spórolni két kilót járművenként hanem rá kell tenni azt a 15 centi plussz hosszúságot és hálásak lesznek az utasok.Hozzá kell tegyem a cng csimpaszkodó egy oltári tévedés mert valami műszálas szar anyagra tettek szürke műanyagborítást és töredezik több helyen.Kopik el a borítás és alatta foszlik a műszálas pánt.Ezt legalább sikerült egyféle anyaggal kiküszöbölni.Villamoson kicsit "ridegebb" műanyagot sikerült beszerzni de az is megfelel,kevésbé hajlékony mint byd,eddig még nem láttam sérülést rajta,persze szintén rövidre vágták.A skoda anyaga szerintem még előnyösebb is mert nem csavarodik a nyakrésznél ridegség miatt és hosszabb lesz az élettartama.
9-lehajtható ülés? Elvitte a szisza ezt is?Érdekes hogy cng falára fel tudták rögzíteni,meg a pösti csuklósoknál is megoldották.Jól jönne az kettes és hármasajtóval szemben.Ha nincs babakocsi vagy mozgássérült akkor simán 4 utas tudna ülni.Érthetetlen miért marad ki.
10-ajtók feletti zöld/piros jelzés Szólónál ("régi") tökéletesen eltalálták a méretet és a pozíciót is.Miért kell csuklósnál 10 darab (!) led két sorban?Három belőle bal/jobb oldalon bőven sok ha már nem akarnak szólóról lemásolni.Nem értem minek kellett ezen változtatni mert többen is lesnek fel hogy lássák jeleztek vagy sem.Reflexből odanéznek ahol egyébként sok évtizeden át volt a fényforrás.Nem értem minek variálni ha több százmillió utas így szokta meg.A cng hosszú zöld/piros csík egy másik értelmetlen tervezés mert arra meg semmi szükség.Láttam már valamelyik cng első ajtónál hogy le is takarták,gondolom idegesítette a sofőrt és gányolt egy balkáni megoldást.Abba talán 20-25 led is be van építve de minek.
Azért szólók is visítanak felfelé mert 1631 már harmadik alkalommal hallat földöntúli hangokat.
Utóbbi néhány évben (részben az itt leírtaknak köszönhetően) nem csak szemeimet hanem fülemet is hegyezem minden részletre.Igazi 4D élmény mvk fedélzet ha minden érzékszerveddel arra koncentrálsz amit keresel.
Ilyenkor mondjuk az logikus lépés lenne, hogy kikapcsolják a klímát. Nem tudom mennyit segítene a helyzeten, de az biztos, hogy ez így nagyon nem okés.
Nekem szent meggyőződésem, hogy ezt szándékosan csinálják. Tudatos cél a züllesztés és az utasok "elriasztása". Évek óta ezt mondom ismerősöknek, kollégáknak, és itt a fórumon is. Ez nem inkompetencia, ez egy másik szint. Ilyen szintű inkompetencia nem létezhet, ezt csak szándékosan lehet csinálni. De ez sok mindenre ráhúzható ami az MVK-nál történik vagy történt az elmúlt 5/10/20 évben.
Nem értem én se, hogy miért kell ezt csinálni. Nem látják az utas szemszögéből, hogy milyen a közlekedés, erre amit csak lehet méginkább leszólósítanak hétvégén!?
Példának lehetne hozni a múlthét vasárnapi (05.31-jei) kiadást. Megszámoltam 38 szóló, 14 csuklós, és 4 midi volt kiadva. Ha már ritka a menetrend, miért kell tovább zülleszteni a délután 30-60 percenként járó buszokat csuklós helyett szólóra? "Mert hétvégén nem tömegközlekednek sokan" mondják ezt odabent a nagyokosok. Ha az a céljuk, hogy kevesebben Mvk-zzanak a jövőben, akkor nagyon jó úton haladnak.
Az évtizedes szakmai tapasztalattal az sem jutott eszükbe, hogy a régiségvásáros VP alatt sokan választják az 1-es buszt, mint átszállásmentes alternatíva. Természetesen az is szóló, tömegnyomorral.