E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
még annyit hozzátennék, hogy bár mindenki tévedhet, de a FŐMTERV fotók a fortepan nem túl nagy számú igen megbizhatóan elődatált sorozatai közé tartoznak - szóval én bíznék a 71 és Vadászati kiálltás verzióban
Ez érdekes, és megfontolandó felvetés. Talán nem kizárt, hogy már a hatálybalépés előtt is tettek ki ilyen táblákat új helyekre, de a régieket még nem cserélték le (ugyebár a régi 'Megállni tilos!' úgy nézett ki, mint a mai 'Várakozni tilos!', és alatta kiegészítő táblán volt a felirat, hogy "Megállni tilos"). Talán az új KRESZ sok esetben már csak jogszabályba is foglalta az addigi gyakorlatot, ilyenre azért manapság is van példa. Ennyiben különösen érdekes a 267732 kép, mert az új 'Megállni tilos!' és a régi 'Zsákutca' tábla ugyanott, együtt szerepel, holott mindkettő 1976. január 1-jei hatálybalépéssel változott.
Mit mondjak? Csaknem ötven év távlatából annyit állíthatok határozottan, hogy hát nem tudom... ;-)
Tulajdonképpen biztos, hogy BNV idején készült a 253045 és 253071 kép, ami alapján 1973/4 utánra datálnánk? Volt valamikor (1971?) egy Vadászati Világkiállítás, ami sok látogatót - külföldit is (talán pont miattuk "előlegezték" meg az új táblát?) - vonzott. Ez magyarázhatná a Zsigulik* meg a 200-as Ikarusok hiányát is. És azért a régebbi mezőgazdasági kiállításokra is érkezhettek sokan autóval, nomeg a jóöreg "farosokkal"...
* őszintén? Zsigulit nem is látok, csak két "nagypolszkit"...
úgy sejtem, h ezek a képek nem '81-ben készültek, hanem később, mert sztem ezek a metálos bőrkabátok, mert szegecsek inkább a 80-as évek második felében terjedtek el. De lehet, h tévedek. Mindenesetre az első képen a palánknál álló két srácon Running Wild póló van, ami ugyan egy régi együttes, de albumuk csak 84-től jelent meg. Nem tudom, árultak-e pólót úgy, h még nem volt lemezük.
A "Pelé Rio" Puma cipő 1983-84 körül volt kapható.
A Warlock első LP-je is 1984-ben jelent meg, viszont azt nem tudom, ez:
mikortól volt kapható. Lemezborítóként nem találom sehol, de azt se tudom, melyik lemezhez/számhoz kapcsolódhat.
A "tigrisgatya" 85-86 körül volt divat.
Jó eséllyel sztem az 1986. június 14-i kisstadionbeli Pokolgép koncert elött/alatt készülhetett, a sok kiszegecselt csuklóvédöt magyarázná. Késöbb, mint 86 sztem nem készülhetett.
úgy sejtem, h ezek a képek nem '81-ben készültek, hanem később, mert sztem ezek a metálos bőrkabátok, mert szegecsek inkább a 80-as évek második felében terjedtek el. De lehet, h tévedek. Mindenesetre az első képen a palánknál álló két srácon Running Wild póló van, ami ugyan egy régi együttes, de albumuk csak 84-től jelent meg. Nem tudom, árultak-e pólót úgy, h még nem volt lemezük.
de legalább 1976 - a 'Megállni tilos!' tábla alapján,
Nagyon logikus gondolat, de valahogy az autók összetétele nem stimmel. Hogy lehet, hogy a képen majdnem 100 autó között alig van két Zsiguli, amikor 1976-ban már volt "ezeröcsi" is, és ebből az időből származó utcaképen az autók negyede Zsiga. És ennyi busz között ne lenne egy 200-as Ikarusz?
Ez a keresztbe áthúzott tábla biztos nem volt előbb? Találtam két képet, ami szintén gyanús:
"74748, 253045, 253071 - Legalább 1974, a két utolsó egy időpontban."
Szóval akkor az első legalább 1973...
A két utolsó valóban ugyanakkor készült, de legalább 1976 - a 'Megállni tilos!' tábla alapján, amit az ún. "KRESZ'76" (1/1975 KPM-BM) vezetett be '76. január 1-jével.
Pontosabban 1974-től _csak_ Kőbányán volt. Az 1973-as BNV mindkét helyen volt megrendezve, a két helyszín között különbusszal lehetett utazni a vásárjegy felmutatásával, ami mindkét helyszínre is érvényes volt.
A wikipedia szócikkeivel csak óvatosan - amit leírtam, az annyira biztos csak, hogy személyes emlék... :-)
Az Arcanumon talált adatok alapján 1982-ben a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat utazó cirkusza itt szerepelt
Székesfehérvár - Vásártér Eger - a Csebokszári-lakótelepen, a Spartacus sportpályán (bejárat a Zalka Máté utcából, a hőközpont mellett) Miskolc - az Ady-hídnál -Bajcsy-Zs. u.-Vándor S. u.-Arany J. u. 11-23
Szekszárd
Budapest
Dunaújváros
Nyíregyháza
Pécs - Vásártér
Debrecen - SPORTCSARNOK MELLETT A ZÁKÁNY UTCÁBAN
Zalaegerszeg
Szolnok - a Széchenyi lakótelepnél
Tatabánya Győr
Szombathely - a Szabadidőközpont mellett
Szeged - Ybl Miklós tér
Kecskemét
Hajdúszoboszló - Rákóczi utca és Hőforrás utca
eddig még egyik városban sem tudtam megtalálni, remélem valaki sikerrel jár. :)