Szépek! Az off bridge gépemmel rengeteg képet csináltam a Holdról. Egész jó minőségben. Az én "kívánságom" nagyjából olyan kép készítése mint Sandruszé.
Csakhogy Ő is 1/60 záridővel készítette. Ami engem igazán érdekel: hogyan lehetséges 1/200as záridővel ilyen képet. Biztos lehet. Ne kíméljetek . :-)
Igen, egy jó állvány sokat segít a kép minőségén, ebben az esetben / is / döntő tényező lehet. ! Én nem ruháztam be komoly állványra, mert általában kézből fotózom, de ilyen esetekben bizony jó volna.
Élesség visszajelzés van manuális objektíveknél is, a középső fókuszpontra. Beállítható a fókuszcsapda is. Tehát addig tekered az élességállító gyűrűt, amíg nem jelzi, hogy éles a kép, félig lenyomott exponálógomb mellett. Ha van a belndegyűrűn A állás, akkor tekerd oda, és az automata módok is működni fognak.
Azt a módját ismerem, de engem az érdekelne, hogy a beillesztett kép alapján 1 expóval (Ps nélkül) hogy lehet megoldani. Jónéhány variációt kipróbáltam, de vagy kiég, vagy bebukik, olyan módon, hogy nem lehet visszahozni Raw feldolgozás után sem. Ha pedig úgy látjátok, hogy nem megoldható, csak több expóval akkor a pixinfo képei megtévesztőek lehetnek, mivel nem utal rá semmi, hogy így készült.
Ennek ilyen vonatkozásban semmi köze a nagylátóhoz. Azzal ugyanúgy ki lehet exponálni mint telével. Egész egyszerűen az időpontot kell jól megválasztani. Amikor már túl sötét az ég, akkor már csak a Photoshop marad.
Inkább azt mondanám hogy nincs értelme nagylátóval holdat fotózni.
Kettős expoziciót probáltad ? A hold maga és a háttér is más beállitást igényelhet. Előbb meglővőd a holdat, majd a hátteret, így olyan háttérbe helyezheted amilyenbe akarod. Egyébként már volt róla szó itt valamelyik Pentax oldalon. / kép is volt / A többszörös exporól a használatiban van leírás !