Keresés

Részletes keresés

Auralianus Creative Commons License 2024.07.18 -1 0 11947

Ember!

Ki mondta, hogy az oregek duskalnak? Azt irtam, hogy a fiatalok karara finanszirozzuk az oregebbeknek kedvezo tarsadalmi strukturakat!

Vagyis arrol beszelunk, hogy jeln tarsadalmai az egyenek atlagos eletkoranak 5-10 evvel torteno kitolasaert cserebe elfogahatonak tartjak  1-2 gyerek meg nem szuleteset.

A gyermekvallalas ugyanis - modern tarsadalmakban, ahol a szuletestervezes / terhessegmegszakitas legalis dolog -meglepo modon bizony sokkal inkabb anyagi-joleti dontes, mint ertekrendi valasztas...

 

 

Előzmény: ketni (11945)
ketni Creative Commons License 2024.07.18 0 1 11946

"fel sem tetelezed roluk, hogy ugyanazt az ertekrendet kepviselik, mint te..."

Rólad nem tételezem fel, meg a hozzád hasonló elveket vallókról.

Nem is kell feltételeznem semmit, hiszen te magad állítod az ellenkezőjét annak, mint amilyen elveket én vallok.

"...minden mas esetben ugye nem lenne okod feltetelezni, hogy onkentes alapon kevesebb gondoskodast kapnanak az idosebbek a mostaninal... nemde?"

 

Mi a fenéről beszélsz?

Önkéntes alapon semmilyen közellátás és társadalmi szolidaritás nem létezne!

Persze, hogy az árokparton végeznék a betegek, öregek, nyomorultak, ha csupán a jóérzésűekre lenne bízva!

Előzmény: Auralianus (11944)
ketni Creative Commons License 2024.07.18 0 1 11945

"Aki azt forszirozza, hogy a kovetkezo generacio karara tartsuk fenn az oregeknek kedvezo strukturakat, az elegge ikulajt..."

 

Ember!

Ki forszírozza, hogy a fiatalok kárára dúskáljanak az öregek a javakban?

Mindössze arról beszélünk, hogy ne verjék agyon az embert csak azért, mert már nem képes dolgozni.

Előzmény: Auralianus (11941)
Auralianus Creative Commons License 2024.07.18 -1 0 11944

bocsanat, de ez egy elegge szelsoseges es elegge megalapozatlan velemeny is...

...raadasul annak, hogy az idoseket tisztelik-e zero koze van ahhoz, hogy az o joindulatukra bizzuk az aktiv koruak joletet vagy forditva... az allaspontod sokkal inkabb azt turkozi, hogy te nem tisztelsz masokat... fel sem tetelezed roluk, hogy ugyanazt az ertekrendet kepviselik, mint te...

 

...VAGY pont azt feltetelezed roluk, hogy pont annyira szarjak le masok boldogulasat, mint amennyire teged sem erdekel....

 

...minden mas esetben ugye nem lenne okod feltetelezni, hogy onkentes alapon kevesebb gondoskodast kapnanak az idosebbek a mostaninal... nemde?

Előzmény: ketni (11942)
ketni Creative Commons License 2024.07.18 0 0 11943

"Aki ezt forszírozza, vagy provokátor, vagy simán ostoba, nincs tisztában vele, hogy megöregszik, és a hülyesége rajta is csattanna."

Ez egy nagy igazság.

"Lehet, hogy a testük már gyenge, de a tengernyi tapasztalat és bölcsesség, amit összegyűjtöttek, komoly iránymutató lehet a fiatalabb generációk számára."

Ez is egy szép gondolat.

Volna azonban egy megjegyzésem.

Attól félek, hogy ez egyre inkább csak egy álom.

Az előzőekben használtam az infantilizálódás szót a társadalomra.

Sajnos ez a mai idősekre is egyre inkább vonatkozik abban az értelemben, hogy ma nem illik öregnek lenni. A 70 az új 50 és hasonló marhaságok terjednek, a vele járó visszataszító, idősekhez méltatlan viselkedéssel, életmóddal, öltözködéssel együtt.

Azok az új nemzedékek, amelyek belépnek az idősebbek korosztályába, fokozatosan elveszítik azt a szerepüket emiatt, ami valójában az öregebbek küldetése lenne. Az, hogy eligazítsák és segítség a fiatalabbakat az életben megtalálni a szerepüket.

Előzmény: Zellem Estelen (11940)
ketni Creative Commons License 2024.07.18 0 1 11942

"akkor nem lenne kizarolagosan az osszetett es fejlett civilizacioban elo embercsoportokban megfigyelheto jelenseg...."

Az idősek tisztelete általános jelenség az emberi közösségekben, kivéve a "fejlett" civilizációkat. Ez is egy jellemzője a süllyedő, infantilizálódó társadalomnak.

"...vagyis az oregember meg oregasszony "etetese es gondozasa" nem "evolucios elony"

De, bizony, hogy előny!

A kultúra átadásának megnövekedett jelentősége van az evolúcióban.

Ebben igen erősen támaszkodtak mindig is a tapasztalt, élemedett korúakra.

 

Előzmény: Auralianus (11938)
Auralianus Creative Commons License 2024.07.18 -1 1 11941

Aki azt forszirozza, hogy a kovetkezo generacio karara tartsuk fenn az oregeknek kedvezo strukturakat, az elegge ikulajt...

 

...az oregekkel ellentetben a fiatalok ugyanis EL TUDNAK VANDOROLNI onnan ahol kiszipolyozzak oket a vegletekig... oda, ahol nem tudjak / akarjak...  utana pedig megnezhetik az oregek, hogy fiatalok elkul mi is tortenik a joletukkel... akarmit is szavaznak meg...

Korunk kihivasa sokkal inkabb az, hogy mikent tegyuk fenntarthatobba a tarsadalmi folyamatainkat? Mikent lehet megoldani, hogy egyre kevesebb es a aktiv munkavallalo is kepes legyen fenntartani a tarsadalom viszonylagos joletet.

 

Akarmennyire is hihetetlen szamodra az en hajam is osz... de nekem - ezek szerint veled ellentetben - van szamologepem es kepes vagyok hasznalni is :)

Előzmény: Zellem Estelen (11940)
Zellem Estelen Creative Commons License 2024.07.18 -1 0 11940

Az idősek társadalmi megítélése kevéssé mutat kedvező képet. Annak ellenére, hogy az idős korban élő emberek övezte tisztelet évszázadok óta meghatározó.

 

„Korunk kihívása egy olyan világ kialakítása, amely épp úgy reagál az idősek igényeire, mint ahogy a fiatalokéra is.” –  Laura L. Carstensen

 

 

Carstensen szerint olyan társadalmi és tudományos áttörések felé közelítünk, ahol újjáépíthetjük a környezetünket az idősödő népesség igényeit figyelembe véve és átgondolva az idősek társadalomban eltöltött helyét is.Ahogy ő fogalmaz:

„Egy érzelmileg stabil, ismeretekkel bőségesen rendelkező és viszonylag jó egészségnek örvendő, nagy létszámú idős társadalom remek erőforrás.”

Az ősz haj és a merev ízületek ellenére azonban a mai napig ők a társadalmunk alapkövei. Ha hajlandóak vagyunk meghallgatni őket és tanulni tőlük, akkor láthatjuk mi is, hogy nem csak azért fontosak, mert vigyáznak az unokára, mesét olvasnak nekik vagy főznek rájuk.

Lehet, hogy a testük már gyenge, de a tengernyi tapasztalat és bölcsesség, amit összegyűjtöttek, komoly iránymutató lehet a fiatalabb generációk számára. Kulcsszerepet játszanak abban is, hogy átadják a kulturális értékeket és megőrizzék a hagyományokat, hiszen ők ennek a gazdag kulturális örökségnek az őrzői.

Ma az idősek szép koruk ellenére is aktívabban vehetnek részt a társadalom életében, szólhatnak bele annak kérdéseibe. Azonban még hosszú út áll előttünk. Reméljük, hogy folytatjuk ezt az irányt, és egy olyan társadalommá válunk, mint Japán és az ausztrál őslakosok társadalma, ahol az időseket már évezredek óta elismerik, tisztelik és megbecsülik a bölcsességük és az éleslátásuk miatt. Sem csoportban, sem egyénileg nem szabad megkérdőjeleznünk azt, hogy az idősek mit adnak a társadalmunkhoz.

 

Aki ezt forszírozza, vagy provokátor, vagy simán ostoba, nincs tisztában vele, hogy megöregszik, és a hülyesége rajta is csattanna.

De ahogy létezik ikulájt, emocionálisan csökött is. 

Előzmény: Nick & Nick (11937)
Auralianus Creative Commons License 2024.07.18 -1 0 11939

Nem tudom te hol lattad azt leirve, hogy en a nagyik meg a papik etetese ellen ervelek...

 

...sot igazandibol azt sem ertem miert talalod fortelmesen rossz dolognak azt, hogy ne a fiatalokat bizzuk az oregek joindulatara, hanem forditva? Megis miert NE latnak el az oregeket a fiatalok legalabb ennyire jol onkentes alapon ha tenylegesen fontos szerepet toltenek be?

Előzmény: Nick & Nick (11937)
Auralianus Creative Commons License 2024.07.18 -1 0 11938

Ne keverjuk mar ossze a szezont a fazonnal... ha az "oregember" meg az "oregasszony" (oreg egyed) valoban EVOLUCIOS ELONY lenne, akkor nem lenne kizarolagosan az osszetett es fejlett civilizacioban elo embercsoportokban megfigyelheto jelenseg....

...vagyis az oregember meg oregasszony "etetese es gondozasa" nem "evolucios elony", hanem a civilizaciok gazdagodasanak egyik mellektermeke... 

Előzmény: Nick & Nick (11936)
Nick & Nick Creative Commons License 2024.07.18 0 1 11937

Nem tudom te milyen lelketlen környezetben élsz, de pl. a jól megöregedő nagyik az unoka nevelésében és támogatásában jelentős szerepet töltenek be.

Előzmény: Auralianus (11934)
Nick & Nick Creative Commons License 2024.07.18 0 1 11936

Azért van öregember meg öregasszony mert ez evolúciós előnyökkel járt

a populáció fennmaradása szempontjából.

Nos, ezt a szép hagyományt megszüntetni elég nagy ostobaság lenne

az önzőség színpadán.

 

Előzmény: ketni (11935)
ketni Creative Commons License 2024.07.18 0 2 11935

Úgy állítod be a hajlott korúakat, mint akik tejben-mézben fürdenek.

 

Nem érted magát a lényeget: a gyereket föl kell nevelni, és ezt az áldozatot a szülő hozza meg, a későbbi öreg ember. Befektet a gyerekébe látatlanul, hogy öregségében legyen kire támaszkodnia.

Már, he ezt ennyire üzleti alapon akarod mindenképpen felfogni.

A fiatalnak kutya kötelessége istápolni a felmenőit, és ezért erőfeszítéseket tenni.

 

Az a felfogás, amit te képviselsz, az annak az önpusztító társadalomnak a modelljét tartja kívánatosnak,

amiben a gyerek az teher, nincs rá szükség, az öreg szintén teher, arra sincs szükség, csak "rám" van szükség, mert én itt és most akarom jól érezni magam, aztán utánam a vízözön.

Előzmény: Auralianus (11934)
Auralianus Creative Commons License 2024.07.18 -1 0 11934

Elegge perverz felfogasa van a jelen tarsadalmanak a szolidaritasrol...


...azt teljesen szolidarisnak tartja, hogy vonjunk el forrasakat tobbsegi dontessel (aka demokratikusan) KOTELEZOEN a jovo zaloganak tekintett fiataloktol, aztan indokoljuk meg azzal, hogy a csalados oregek majd ONKENTES alapon az elvont eroforrasok egy toredeket ugyis visszacsatornazzak...

 

... de azt a verziot mar antiszolidarisnak tartana, hogy hagyjuk a forrasokat a fiataloknal KOTELEZOEN.... es ok majd eldontik akarjak-e ONKENTES alapon tamogatni az oregeket?

Ugye erzed? :)



Előzmény: ketni (11933)
ketni Creative Commons License 2024.07.18 0 0 11933

Elég perverz felfogásod van a társadalmi szolidaritásról.

Előzmény: Auralianus (11931)
ketni Creative Commons License 2024.07.18 -1 1 11932

"VAGY torvenyszeruen elerunk a sok lehetseges kozul egy, vagy tobb torespontot es utana megnezzuk sikerul-e a romokon jobb rendszert epiteni."

 

Ez így szokott történni, csak sosem sikerül.

Átmeneti felívelés történik, aztán törvényszerűen jön a zűrzavar.

Ennek egyetlen oka van: az ember nem tud tömegben élni, mert az elidegenedés és az ezzel járó minden

rossz tulajdonság felerősödése feloldhatatlan ellentéteket szül.

Ez az oka annak is, hogy az egyéni felismerés nem elegendő a változtatáshoz, mert lenullázza, felülírja

az önérdek.

Előzmény: Auralianus (11929)
Auralianus Creative Commons License 2024.07.18 -1 1 11931

Amire gyakorlatilag semmi szukseg nem lenne, ha nem csatoraznank at a jovedelmet es az eroforrasokat az oregekhez, hanem hagynank a fiataloknal...

 

...az egyre nagyobb szamban oregkort elero gyermektelenekrol nem is beszelve...

Előzmény: Minimálszennyező (11930)
Minimálszennyező Creative Commons License 2024.07.18 0 0 11930

Erőforrás fiataltól öreghez: öreg segíti fiatal unokáját.

Előzmény: Auralianus (11929)
Auralianus Creative Commons License 2024.07.18 -1 0 11929

Ezek nem Magyarorszagspecifikus jelensegek :)

A gerontokrata alapokra epitkezo kleptokracia csak ratesz ezekre egy lapattal, de reszemrol nem tartom szora erdemesnek ezzel kulon foglalkozni, mert a globalis jelenseget kifejezetten a magyrorszagi viszonyokon keresztul tanulmanyozni zero ertelme van... ha a vilag tobbi reszen elegge jol mennek a dolgok, akkor a kleptokracia fel sem tunik (lasd 2010-2019) mert boven van eleg penz a bajok elfedesehez... a gondok akkor kezdodnek, amikor a vilag altalanossagban nem teljesit jol.

A problemat pont az jelenti, hogy a demografia megborulasa miatt az egyeni erdekek tobbsegie egyenesen ellentetes a technologiai-civilizacio fenntartasahoz szukseges meghozatalaval, vagyis a demokratikus jogallami struktura torvenyszeruen vedi a kodolt aranytalansagot, a vagyonok aranytalan merteku felhalmozasat es az eroforrasoknak a fiataloktol az oregekhez torteno atcsatornazasat.

 

-----------------------

Es a helyzet pont attol valik dilemmava, hogy a demokratikus jogallam felszamolasaval NEM oldhato fel a fenti ellentmondas. Az ellentmondas csakis ugy lenne feloldhato, hogy az egyenek donto tobbsege megerti a fenti osszefuggeseket, belatja milyen iranyba mutatnak a jelenben hozott dontesek osszesitett eredmenyei es ennek tudataban onkent valtoztat a magatartasan (ami nem fog megtortenni, mivel az alapkovetelmeny: a belatas hianyzik)

VAGY torvenyszeruen elerunk a sok lehetseges kozul egy, vagy tobb torespontot es utana megnezzuk sikerul-e a romokon jobb rendszert epiteni.

-----------------------

+1 a "Nagy Osszeomlas" sokkal nagyobb esellyel fog autokrata allamszerkezetek kialakulasaba torkollni, mint Mad Max-szeru altalanos kaoszba :)

Előzmény: ketni (11873)
Imnaga Creative Commons License 2024.07.17 -1 0 11928

Hmmm hmmm....Elminster Aumar 

Előzmény: ketni (11923)
Lamma lamasszu Creative Commons License 2024.07.17 -1 0 11927

sok virgács pardon migráncs nem idegen "kulturábol" jön hanem KULTURÁLATLANSÁGBOL.

Hazánkba egyre több betelepülő érketik FEJLETT EUROPÁBOL német holland ilyesmi.Semmi gond velük.A falumban németek kitünnek azzal hogy ÁPOLT a kertjük tiszta.Ők szolid emberek.

 

Előzmény: ketni (11925)
ketni Creative Commons License 2024.07.17 -1 0 11926

"41 fokot ígérnek mára, de semmi gond....

 

A kukorica termést már befolyásolja negatív irányba."

 

 

Mégsem a vízgazdálkodás újra gondolása van napirenden.

Érdekel valakit, hogy elsivatagosodik a Kárpát medence?

Csak a "növekedés" meg a "versenyképesség" az egyetlen ami számít.

Előzmény: Nick & Nick (11906)
ketni Creative Commons License 2024.07.17 -1 2 11925

"Jó alanya vagy a politikai szélhámosoknak."

Te magad vallod, hogy mindenkit tárt karokkal kell fogadni. 

Ez egy meghívás!

Arra persze nem adsz megoldást, hogy mi a fenét kezdjünk a millió számra beözönlő, idegen kultúrákból jövő

kecskepásztorokkal akik abban az álomvilágban élnek, hogy itt a tenyerünkön fogjuk hordozni őket, és alapból jár minden. Kaja, pia , nők, meg a szipu.

Ráadásul elkülönülnek, eszük ágában sincs lemondani a saját önazonosságukról, hogy majd sírva összeborulhassanak velünk.

Azt az életvitelt viszik tovább, azt az erkölcsi normát amiben szocializálódtak, és minden más csak frusztrálja őket.

Egyre ellenségesebben viselkednek emiatt.

Mi a jó ebben szerinted?

 

Ez recept a tökéletes társadalmi, szociális csődhöz.

Meg az anyagi csődhöz. Ki a franc tud eltartani ennyi munkanélkülit, és miből amikor mi is fuldoklunk?

Előzmény: Elminster Aumar (11911)
Lamma lamasszu Creative Commons License 2024.07.17 0 0 11924

pótolni a hiányzó munkáskezeket.

:((((

a javakat a hatékony gazdaság állitja elő.

Előzmény: ketni (11923)
ketni Creative Commons License 2024.07.17 -1 2 11923

"és bizony jönni fognak az "idegenek" mihozzánk is, és hozzák a kultúrájukat és a vallásukat (összevegyíteni a mienkével)"

Alig várják, hogy adhassanak valamit.

 

"És bizony gazdaságilag nézve JÖNNIÜK KELL, mivelhogy természetes folyamat: a viszonylagos jólét berogyasztja a reprodukciós rátát, azaz kell valahonnan pótolni a hiányzó munkáskezeket."

 

Elegen vagyunk, ahányan vagyunk. A gazdaság működik kicsiben is, ha akarják.

Droidokra és gyökértelen, tehát kultúra nélküli embermasszára az imperialistáknak van szükségük.

 

"Mondom: a helyzet nem megoldhatatlan katasztrófa, pláne nem borzalmas thriller (max. a fehér-fajvédő rasszista felsőbbrendűség-tudatosoknak), viszont mindenkinek alkalmazkodnia kell tudnia."

 

A kultúra és az önazonosság tudat megőrzése létkérdés. Nem fajgyűlölet, hanem az emberi minőség alapja.

Aki olyat állít, mint te az a népek önrendelkezési jogát és a sokszínűséget tagadja. Az ember, emberi mivoltát tiporja sárba.

Az meg a legalja rasszista, ha valaki "fehérezik".

 

"Bele kell törődni a változásba és lenyelni a békát, hogy "multikultivá" válik minden társadalom, és megpróbálni a legtöbbet kihozni a dologból."

 

 

Süket náci duma. A pénzoligarchák szócsövei nyomják ezt a baromságot.

Multikulti nem létezik.

Vagy van irányadó, meghatározó kultúra vagy nincs semmilyen kultúra.

 

"Mellesleg valószínűleg az emberiség megerősödve fog ebből is kikerülni, mint eddig mindenből a történelem során."

 

Megint egy oltári hazugság.

Az emberiség történelme során a GYŐZTES kultúra lenyomta a többit.

Soha az életben nem lesz multi-kulti.

Ez most is így lesz.

Vagy a júdaizmus, vagy az iszlám fog győzni, mert ezek zárt egységet képeznek és eszükbe sem jut maguk közé engedni mást. Nem lesz belőlük híg fos.

Ez a két legszilárdabb kultúra ma, ami alapja lesz az új Világállamnak.

 

Előzmény: Elminster Aumar (11913)
Nick & Nick Creative Commons License 2024.07.17 -1 0 11922

Nem szabad altatni, az nem kifizetődő, reagálni kell a klíma változására

amit a mezőgazdaság már meg is tett, nincs más lehetőség.

 

 

 

Előzmény: Imnaga (11919)
bulvárbulitömegember Creative Commons License 2024.07.16 0 0 11921

Kritikus állapot szélére sodorja Romániát a szárazság:


https://www.economx.hu/kulfold/erdely-romania-vizhiany-ivoviz-korlatozas.792818.html ...

Völgyvidéki Creative Commons License 2024.07.16 0 0 11920

"A klímaváltozás nem csak azt eredményezi, hogy kutya meleg van nyáron, hanem szervesen összefügg a mezőgazdaságunkkal vagy éppen a kedvenc édességeinkkel. A jelekről, az irányokról, a társadalmi rugalmasságról Nagy Balázs geográfust, az ELTE egyetemi docensét kérdeztük."

 

https://gusto.hu/gusto-egyeb/fott-kukorica-sem-jut-majd-az-izzados-nyarakon

Imnaga Creative Commons License 2024.07.16 -3 0 11919

Az utolso tizezer év àtlaga egy kicsit meggyozobb lenne...de még az se sok.....

Előzmény: Nick & Nick (11918)
Nick & Nick Creative Commons License 2024.07.16 0 0 11918

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!