Mint írtam, én erről Veled vitáztam egy ideg tavaly ősszel a JT topikban, de elengedtem ezeket, mert én nem kárhoztatok senkit sem, aki ezekkel a látásaimmal nem értenek egyet, a kárhoztatást és az elítélést meghagyom azoknak, akik azt gondolják, hogy jogosultak minimum virtuálisan, de akár valóságosan is keresztre feszíteni hozzájuk képest más nézeteket vallókat."
Szerinted az kárhoztatása az embereknek, ha megtudják az igazságot Istenről és az Isten Khrisztoszáról az Úr Jézusról?
Szerinted Pál apostol kárhoztatta a Hébereket, amikor megírta neki, hogy a Fiú az nem más, mint az Istene által, társai az Istenek fölé felkent Isten, a Föld és az Ég teremtője, aki Atyja és Istene az ember Jézusnak, aki az ember Jézusnak szellemet formált, még mielőtt Ádámnak ygermekei születtek volna? Nem arról kellene tanúskodni az embereknek, Ami az Isten Szava által ki lett nyilatkoztatva,hanem arról, képek szobrok, tárgyak előtt leboruló, nyilvánvalóan állkeresztény tévtanítók és a római császárok által létrehozott egyházuk a saját istenükről állítanak?
Zsid. 1: 7 És bár az angyalokról így szól: Ki az Ő angyalait szelekké teszi, és az Ő szolgáit tűz lángjává, 8 Ámde a Fiúról így: A Te királyiszéked, oh Isten, örökkön örökké megáll. Igazság pálcája a Te királyságod pálcája. 9 Szeretted az igazságot és gyűlölted a hamisságot; annakokáért felkent téged az Isten, a te Istened, örömnek olajával a te társaid fölé. 10 És: Te alapítottad kezdetben Uram a földet, és a Te kezeidnek művei az egek; 11 Azok elvesznek, de Te megmaradsz, és mindazok, mint a ruha elavulnak.
Kit kárhoztatott ezzel Pál apostol, hogy közölte az igazságot a társai fölé felkent Fiú Istenről?
Talán nem ugyanezt az igazságot hirdette Izrael Istenéről a 45. zsoltár, amit Pál apostol is idézett évszázadokon keresztül. Nem ezt az igazságot zengedezték évszázadokon keresztül az Úr Házában, Jeruzsálemben? Nem ezt az igazságot erősítette meg maga Izrael Istene, a 82. zsoltárban feljegyzett szavai által, amikor hangsúlyozta az istenek gyülekezetében, hogy az Fenséges Istennek fiai mindnyájan istenek? Hagsúlyozva ezzel, hogy nem ő az egyetlen fia a Fenséges Istennek?
Zsoltárok 82:1 Aszáf zsoltára. Isten (Elohim) áll az istenek (El) gyülekezetében, ítél az istenek (Elohim) között.6 Én mondottam: Istenek (Elohim) vagytok ti és a Felségesnek (Elion) fiai ti mindnyájan: /Károli KSZE/
Nem nyilatkozta ki Izrael Istene az Úr önmagával és a Szent Szellemmel kapcsolatban, hogy Őket kettőjüket is egy Úr Isten küldte, hangsúlyozva, hogy ezt soha se titkolta Izrael fiai előtt?
Ésaiás 48:1 Halljátok ezt Jákób háza, akik Izrael nevéről neveztettek, és Júda forrásából származának, akik az Úr nevére esküsznek, és Izrael Istenét emlegetik; de nem hűen és nem igazán.12 Hallgass rám Jákób és Izrael, én elhívottam, én vagyok az első és én az utolsó. 13 Hiszen kezem vetette e föld alapját, és jobbom terjesztette ki az egeket, ha én szólítom őket, mind itt állnak. 14 Gyűljetek egybe mind, és halljátok meg: Ki jelentette meg közülük ezeket? Az, akit az Úr szeret, elvégzi akaratját Babilonon, és karja lészen a Káldeusokon. 15 Én, én szóltam, és Őt el is hívtam, elhoztam Őt, és áldott lesz útja. 16 Közelegjetek hozzám, halljátok ezt, nem szóltam eleitől fogva titkon! Mióta ez történik, ott vagyok! És most az Úr Isten engem küldött, és az Ő Szellemét. 17 Így szól az Úr, Megváltód, Izraelnek Szentje: Én vagyok az Úr, Istened, aki hasznosra tanítlak, és vezetlek oly úton, amelyen járnod kell.
Kit kárhoztatott az apostol azzal, amikor Jézust nem Istennek hanem, hanem Ádám utáni második embernek nevezte?
1.Kor. 15: 47 Az első ember földből való, földi; a második ember, az Úr, a mennyből való.
Hol mutatta be önmagát Izráel Istene - az istenek között a Felkent(Khrisztosz) - ahogyan a római császárok a maguk istenét definiálták a 380-ban kiadott Ediktumban.
Én kárhoztatom őket azzal, hogy tanuskodom az Istenek Istenéről ,ahogyan az Istenek Istene is tanuskodott önmagáról? Nem ők voltak azok,akik máglyán elégették azokat,akik nem fogadták be az általuk definiált háromságistent?
Hirdessem a Messiás Jézus örök istenségét egy a római császárok által háromságisten modeljének Fiő nevű tagjaként, mitán Ő maga Ember Fiának nevezte önmagát és nem Istennek, és azzal, hogy kizárta azt a lehetőséget is, hogy Ő szellem lenne egyértelművé tette, hogy nem lehet Isten sem, hisz János Evangéliumából tudjuk, hogy Isten csakis szellem lehet?
Lukács 24:39 Lássátok meg az én kezeimet és lábaimat, hogy én magam vagyok: tapogassatok meg engem, és lássatok; mert a szellemnek nincs húsa és csontja, amint látjátok, hogy nekem van! 40 És ezeket mondván, megmutatta nékik kezeit és lábait.
Nem veszed észre, hogy épp Jézus ezen kijelentése miatt tagadják a Róma Főpapja által vezetett egyház teológusai, hogy az Isten Szellem lenne. Mert ha elfogadnák az Isten Szava alapján, hogy az Isten Szellem, és a szellemnek nincs húsa és csontja, ahogyan azt az Úr Jézus tanította,akkor nem tudnák a Róma császárok háromságistenének Fiú nevű tagjaként az Úr Jézust belekényszeríteni.
Nem nem beszélve arról, hogy az Istennel való egylényegűségnek a feltétele, hogy az,aki az Istennel egylényegű szintén szellem legyen. Nem lehet a hús és a csont egylényegű a szellemmel.
Ezért soha nem fogadták el a keleti egyházak korai képviselői azt a képtelen állítást, hogy a Szent Szellem származása alapján egylényegű nem csak az Atyával, hanem a Messiás Jézussal is.
Mert azt tudod, hogy a háromságtannak ez a leglényegesebb pontja kiütötte a biztosítékot a keleti egyházak képviselőinél? Ezért a 691. szeptemberében összehívott zsinaton tiltakoztak a nyugati egyházak képviselői által a 680-ban megtartott Trullai zsinaton történő beszúrás ellen, amely azzal a céllal történt, hogy a Szent Szellemet nemcsak az Atyától, hanem az Úr Jézustól is származtassa.
Végül az ebben a kérdésben fennálló nézetkülönbség miatt következett be a szakadás.
Azzal senkit nem kárhoztatok, ha hirdetem az igazságot az Istenek Istenéről, ugyanúgy, ahogyan azt Ő maga is tette. Ha valakinek az az érzése, hogy az igazság közlése által kárhoztatva van,akkor nem én kárhoztatom, hanem az Isten. DE az Isten se kárhoztat senkit azért, mert tudatlansága miatt magukat keresztényként mutogató tévtanítók hálójába került.
Erre is megadta az Úr Jézus a biztonsági ellenőrzés lehetőségét. Azt mondotta, hogy a tévtanítókat az ő cselekedeteikről lehet felismerni. Ezért én kizártnak tartom, hogy az Istenek Istene , a római császárok és az őket kiszolgáló, képek és szobrok előtt leboruló, embereket máglyán elégető tanítók által iratta volna felül a saját Szavát.
Józsi(kácska) nicktársam már tavaly is nevezett engem többször testvérének, és az Ő olvasata az, hogy “egy (szellemi) lélektől” születtünk szerinte, hiszen valóban nem hisz a lélektől elválasztható szellem létezésében.
Ő a szellemet “szellemi lélek”(szint)-nek nevezi, a lélek olyan magasabb rendű szintjének, amelyik képes az embert Istennel kapcsolatba hozni. Írtam eleget ezzel kapcsolatban Neki is, közben mindvégig tudva azt, hogy csekély az esélye annak, hogy épp én leszek az, aki egy 1700 éve megmerevedett katolikus nézet tarthatatlanságáról meggyőzök egy itt katolikusra hangolt AI-val író katolikus embert.
Józsikácska a ”testvér” megjelöléssel azt mutatja felém, hogy bízik abban, hogy mégis egy szellemi lélek az Atyánk. Mivel csak Isten ismeri az Övéit, emiatt ez elméleti szinten valóban nem zárható ki. Az természetesen szintén érdekes téma, hogy én szellemnek nevezem pl. a János 4.24 alapján az én Atyámat és nem léleknek, vagy szellemi léleknek, de hát ez van jelenleg.
Tavaly ősszel leírtam már Neked a JT topikban, hogy mi az, amivel Veled szemben én egyetértek a katolikusok egyes igeértelmezéseivel.
- Az Atya, Fiú, Szent Szellem nevében való alámerítés számomra is Isten 3 személye (Máté 28.19.), és
- az egy lényegűségük miatt egy Istennek egy Istennek tekintem Őket én is, és
- csak e 3 személynek van ez az egy lényegűsége és Isten minősége szerintem is, emiatt
- csak ez az egy igaz Isten létezik, de 3 személyként, és
- az önmagát az értünk való szolgálata idejére a mennyei valóságából kiüresítő Fiú számomra Jézussal azonos, és emiatt is létezett korábban is és a feltámadása után is isteni természettel.
Mint írtam, én erről Veled vitáztam egy ideg tavaly ősszel a JT topikban, de elengedtem ezeket, mert én nem kárhoztatok senkit sem, aki ezekkel a látásaimmal nem értenek egyet, a kárhoztatást és az elítélést meghagyom azoknak, akik azt gondolják, hogy jogosultak minimum virtuálisan, de akár valóságosan is keresztre feszíteni hozzájuk képest más nézeteket vallókat.
Megítélést kell alkotnunk, ez szó szerint kötelességünk, de az ítélet az Úré, de az is tény az Igében, hogy annak kimondására valóban létezik Krisztus hiteles képviselőinek jogkörük az Ige szerint.
Mármint Krisztus hiteles képviselőinek. Na Nekik igen, Nekik van erre joguk egyes konkrét esetekben. Nekik igen.
Olyanoknak azonban nem, akik valójában csak gondolják magukról azt, hogy Ők Krisztus hiteles képviselői. Az ilyen önjelölt bírák “a saját ítéletüket eszik és isszák” akkor, amikor mások feletti ítélkezősdit játszanak.
Ismétlem, Isten ismeri az Övéit, s nem az emberek mondják meg azt, hogy ki Istené, mert nem azé az, aki fut, s nem azé, aki azt akarja, hanem csak és kizárólag a könyörülő Istené.
Egy szóval sem mondja külön azt az Ige a Dániel 9.27-ben, hogy a 69. évhét utáni pillanatban indul el a 70. évhét.
2 lehetőség van arra, hogy mi indulhat el a 69. évhét után:
- az egyik az, hogy maga a 70 évhét (ezt mondod Te),
- a másik az, hogy szünet van a 69. évhét leteltekor, és emiatt csak a 70. évhét várása indul el ekkor, s nem maga a 70. évhét.
Na Te ezzel az utóbbival még lehetőség szintjén sem számolsz, holott a 70. évhét eseményei nem úgy vannak leírva, ahogyan az első 7 évhét és az utána következő 62 évhét kapcsolata, amelyeknél nincs leírva külön eseménysor az első 7 évhétre, vagy az utána következő 62 évhétre, és nincs odaírva, hogy miért van külön választva az utána következő 62 évhéttől, holott nincs látszólag konkrét esemény a 7 évhét eltelte után, ami elválasztaná a 62 évhéttől!
De az utolsó 7 év kapcsán olyan dolgokat ad elénk az Ige, amelyekhez teljesen külön eseménysor van kapcsolva a Dániel 9.27-ben, ami már önmagában is különlegessé teszi ezt a 7 évet, holott az első 7X7 évet semmi sem teszi különlegessé, és emiatt sincs értelme látszólag elválasztani az utána írt 62 évhéttől.
Tehát az utolsó 7 év el van választva az előtte lévő 7+62 évhéttől, teljesen új eseménysor van elénk adva, míg ilyen külön eseménysornak nyoma sincs a 7+62 évhét választóvonalánál.
Ezért már emiatt is fontos az utolsó évhét külön értelmezése, hiszen külön van elénk adva, még akkor is, ha Ti, és a katolikus Józsikácska igyekeztek egy furcsa értelmezéssel már megtörtént eseményekként értelmezni, holott ez nem áll meg, hiszen a 27. vers több eleme nem értelmezhető a Messiásra.
- és egy héten át sokakkal megerősíti a szövetséget, de
- a hét felén véget vet a véres áldozatnak és az ételáldozatnak, és
- útálatosságok szárnyán pusztít,
- amíg az enyészet
- és ami elhatároztatott, a pusztítóra szakad.
Mert Jézus
- nem erősítette meg konkrét 7 éves időtartamra senkivel sem a szövetségét,
- csak az Ő szolgálatáról értesülők számára és az Őt elfogadók számára vetett véget 3,5 év szolgálata után a véres áldozatnak és az ételáldozatnak, a zsidók még több, mint 3 évtizeden át folytatták ezeket i.sz.70-ig,
- esze ágában sem volt sohasem bármilyen utálatossággal kapcsolatba kerülni,
- esze ágában sem volt emiatt semmiféle utálatosság szárnyán pusztítani Jézusnak,
- semmiféle enyészet nem szakadt rá, hiszen Isten szentje nem látott rothadást az Ige szerint,
- semmiféle “pusztítónak” nem nevezte Jézust a szolgálata alatt az Ige.
A 70. évhétnek ezek az eseményei nem történtek még meg, csak a 26. vers eseményein vagyunk túl.
Az előző írásomban azt is leírtam, hogy azzal sem számolsz még lehetőség szintjén sem, hogy a 69. évhét leteltét Isten úgy számolta, hogy az azon a napon telik le, amikor kimondatott Jeruzsálem újjáépítése, és nem nézi azon belül az órát, a percet, és emiatt akár a kimondás pillanatának letelte előtti percekben, órákban már meghalhatott Jézus, azaz nem várta meg Isten a napnak azon szakának elérkeztét, amikor konkrétan ki lett mondva a 69 évhéttel később az újjáépítési rendelet.
Te ezzel nem számolsz, holott az idő letelte adott napra szól, tehát Isten akár már leteltnek is mondhatta az adott nap elérkeztekor a 69 évhetet.
Na de térjünk vissza a Dániel 9.27-hez, merthogy az előbb szépen sorra vettük, hogy még nem történtek meg Jézus kapcsán azok, amelyek ott le vannak írva.
Sem konkrét 7 éves szerződést nem adott elénk Jézus, nem vetett véget a zsidók számára a véres- és ételáldozatoknak, semmiféle utálatossággal nem került kapcsolatba, semmiféle utálatosság szárnyán nem pusztított a szolgálata során, semmiféle enyészet nem szakad rá, hiszen nem látott rothadást, semmiféle pusztítónak nem nevezte senki sem szolgálata során.
Na de mindezeket elmondhatjuk a 2X1260nap/42 hónap terminust elénk adó Jelenések könyvének és a Dániel 7-nek egyik főszereplőjéről a Fenevad/Antikrisztusról (Jel. 11.3. és utána a Jel. 13.5.), aki bizony Isten szemében azonos a Dániel 7 alapján is, és a 7 dombra épített város (Jel. 17.9.) miatt is a következő fejedelem népével, azaz Rómával.
De Ti semmilyen szinten nem számoltok a Jelenések könyvében leírtakkal, nem számoltok a Dániel 7 és a Jelenések könyve közvetlen kapcsolatával, és a Dániel 12-t sem hozzátok összefüggésbe a Jelenések könyvével.
Márpedig a Jelenések könyvében van leírva a Dániel népére és a Szent Városra kiszabott utolsó 7 év története, akkor is, ha Ti igyekeztek szinte az egész Jelenések könyvét valamiféle misztikum kategóriába beletenni, holott pont ez az a könyv, amellyel Isten szerint minden Krisztust követőnek külön intenzíven kell foglalkoznia az életében, mert ez tartalmazza ennek a világkorszaknak az utolsó jeleit és várható eseményeit.
Na arra leszek kíváncsi, hogy mit tesztek/mondtok, ha egyszer csak azt fogjátok olvasni, hogy a zsidók megegyeztek a világ egyik nagyhatalmú vezetőjével, hogy felépíthetik ismét a templomukat a templom-hegyen Jeruzsálemben, és nagyon rövid időn belül ez meg is valósul majd, hiszen köztudott, hogy ugrásra készen áll minden arra, hogy épülhessen ismét ott templom!
Na arra is kíváncsi vagyok, hogy mit tesztek/mondtok, ha felépül ez a templom, és ismét rendszeres lett a véres- és az ételáldozat, hiszen vörös üsző is van már néhány éve Izraelben, és az összes templomi kellék is elő van készítve.
Bizony, az élet és a Jelenések könyvében leírt valóság simán át fog rajtatok és a Tiétekhez hasonló katolikus állásponton lépni legkésőbb ekkor. Legkésőbb ekkor…
Vámmentes, a 38160-as hozzászólásod 3. pontjával gyakorlatilag kezet ráztál velem, és akaratlanul is lezártad a vitát. Figyeld meg, mit írtál le!
"Szerintem Jézus abban a pillanatban halt meg, amikor pontosan letelt a 69 évhét..."
Lépjünk ki a teológiai vitából egyetlen pillanatra, és nézzük a naptárat. Mi történik abban a hajszálpontos pillanatban, amikor egy időszak maradéktalanul letelik?
Ugyanabban a milliszekundumban elindul a következő időszak. A vasárnap leteltének pillanata egyben a hétfő kezdetének pillanata. A két dolog között nem esik le egyetlen falevél sem, nincs "senki földje".
Ha te magad mondod ki, hogy Jézus hajszálpontosan abban a pillanatban halt meg, amikor a 69. hét letelt, akkor ezzel logikailag épp most jelentetted ki: Jézus halála a 70. évhét legelső pillanatában történt! Egy folyamatos, 70 hetes isteni skálán az előző hét végpontja azonos az új hét kezdőpontjával. Az időmérő átbillent. Ezzel a 3. ponttal hivatalosan is átléptél a 70. évhétbe. Üdvözöllek!
(Csak zárójelben az Ádám-Éva példádhoz: Isten ott azt mondta, hogy „AMELY NAPON” esznek, meghalnak. Ez egy meghatározott időkereten BELÜLI történés. Dániel próféciája viszont úgy szól: 69 hét UTÁN. Óriási különbség. Ne keverd össze azt, ami a doboz nyitva tartása alatt történik azzal, ami a doboz lecsukódásának pillanatában/azután indul!)
De a lényeget te fogalmaztad meg a legjobban a 3. pontodban. Azzal, hogy Jézus a 69. hét pontos leteltekor halt meg, a történelem órája átkattant. Ezzel a mondatoddal lényegében elismerted, hogy a keresztáldozat a 70. évhét történelmének része.
1. Már az első kérdésed is félremegy: a „testvér” szó keresztény használata nem biológiai anyakönyvi kivonat Azzal kezded, hogy számon kéred: miért nevezem a protestánsokat „testvéremnek”. Úgy teszel, mintha a „testvér” szó magyarul kizárólag vérrokont jelenthetne, és mintha minden más használata valami nyelvi visszaélés volna. Ez már indulásként is szűk, lapos és teljesen életszerűtlen. Magyarul a „testvér” szó régóta nem pusztán biológiai testvért jelent. Van vér szerinti testvér. Van hittestvér. Van szerzetestestvér. Van keresztény testvér. Van nemzeti testvériség. Van „testvérek” megszólítás liturgiában, prédikációban, gyülekezeti nyelvben, katolikus, protestáns és ortodox közegben egyaránt. Ha te ezt mind ki akarod irtani a magyar nyelvből, akkor nem bibliai tisztaságot végzel, hanem szótári fűkaszálást. A „testvér” keresztény megszólítás nem azt jelenti, hogy közös az édesanyánk, vagy hogy ugyanabból az anyakönyvi családból származunk. Azt jelenti, hogy a keresztség, a Krisztusba vetett hit, a keresztény hitvallás bizonyos közös alapjai és a kegyelmi rokonság alapján egymást nem pogány idegenként, hanem Krisztus nevét valló emberként szólítjuk meg. Katolikus nyelven ezért beszélhetünk különvált testvérekről is. Nem azért, mert a hittani különbségek lényegtelenek, hanem mert a keresztség és Krisztus neve valóságos kapcsolatot hoz létre. Te ezt úgy kezeled, mintha a „testvér” szó használata csak akkor volna megengedett, ha DNS-vizsgálatot mellékelünk hozzá. Ez nevetséges. A keresztény nyelv nem biológiai laborjegyzőkönyv.
2. Az „atyafi” sem varázsszó, és nem ment meg a saját tévedésedtől Azt mondod, a „testvér” szerencsétlen változata az „atyafi” szónak. Mintha az „atyafi” volna az egyetlen igaz, mennyei hitelesítésű magyar kifejezés, a „testvér” pedig valami romlott katolikus/protestáns nyelvi baleset. Ez megint csak hangzatos, de gyenge. Az „atyafi” szintén rokonsági eredetű szó. Ha a „testvér” ellen az a kifogásod, hogy testi-vérségi eredete van, akkor az „atyafi” ellen ugyanúgy mondhatnád, hogy atyai leszármazásra utal. Egyik sem steril, laboratóriumi teológiai műszó. Mindkettő emberi nyelvből nőtt ki, és mindkettő kaphat tágabb, vallási, közösségi jelentést. A magyar keresztény nyelvben a „testvér” teljesen elfogadott és természetes. Nem azért, mert valaki nem ismeri az „atyafi” szót, hanem mert a „testvér” ma közérthetőbb, élőbb, és pontosan kifejezheti azt a lelki rokonságot, amelyről az Újszövetség beszél. Te itt nem a hitet véded, hanem régieskedő szócsőszködést keversz össze teológiával.
3. Az ἀδελφός etimológiájából nem következik az, amit bele akarsz erőltetni Előveszed az ἀδελφός szót, és diadalmasan magyarázod, hogy eredetileg „ugyanabból a méhből származót” jelent. Még ha az etimológiai megjegyzés iránya nagyjából érthető is, abból sem következik, amit állítasz. Ez az úgynevezett etimológiai tévedés iskolapéldája. Egy szó eredete nem azonos a szó tényleges használatával. Ha így működne a nyelv, akkor minden szó történeti gyökeréhez kellene visszaláncolnunk minden mondatot, és a beszéd rövid úton használhatatlanná válna. A szavak jelentése tágul, változik, képes, közösségi és vallási jelentéseket vesz fel. Az ἀδελφός az Újszövetségben nem kizárólag biológiai fiútestvért jelent. Jelölhet vér szerinti testvért, rokont, néptársat, hittestvért, tanítványt, keresztény közösségi tagot. Az apostolok rendszeresen szólítják így a hívőket. Nem azért, mert mind ugyanabból a fizikai méhből származnak, hanem mert Krisztusban és a kegyelem rendjében közösségben vannak. Te tehát előveszed a szó etimológiai gyökerét, majd úgy teszel, mintha ezzel megsemmisítetted volna az újszövetségi használatot. Nem semmisítetted meg. Csak megmutattad, hogy az etimológiát bunkósbotként használod a szövegkörnyezet ellen.
4. Jézus igenis használja a „testvér” jelentésű kifejezést, és te magad idézed Azt írod: „Jézus nem is használt olyan kifejezést, hogy testvér.” Majd néhány sorral később idézed Máté 12-t, ahol Jézus pontosan arról beszél, kik az ő testvérei. Ez már önmagában is kínos. Előbb kijelented, hogy Jézus nem használt ilyen kifejezést, aztán rögtön hozol egy helyet, ahol Jézus az ἀδελφός megfelelőjét használja. Persze mondhatod, hogy ő nem magyarul mondta, hogy „testvér”. Ez igaz. De akkor ugyanilyen alapon azt sem mondta magyarul, hogy „Atya”, „Isten”, „ország”, „akarat”, „tanítvány” vagy „élet”. Mégsem kezdjük el mindet gyanúsítani, mert magyar szavakkal fordítjuk őket. Amikor a magyar Biblia Máté 12-ben azt fordítja, hogy „testvéreim”, akkor nem torzít, hanem a magyar nyelv egyik természetes megfelelőjét használja. A „fitestvérem, nőtestvérem és anyám” fordítás sem valami gonosz ferdítés, hanem a görög szövegben szereplő hímnemű és nőnemű testvér megkülönböztetésének magyar visszaadása. Jézus nem egy vérségi családfaórát tart, hanem megmutatja: az ő igazi családjához az tartozik, aki az Atya akaratát cselekszi. Ez pontosan a keresztény testvériség alapja. Te pedig valami külön szellemszületési magánrendszert akarsz belőle kipréselni.
5. Máté 12 nem azt tanítja, hogy Jézussal ugyanúgy származunk az Atyától, ahogy ő Azt állítod, hogy Jézus Máté 12-ben azt mondta: aki cselekszi mennyei Atyja akaratát, az vele együtt „egyazon szülőtől való”. Ezzel nagyon óvatosan kellene bánnod, mert itt csúszik át a nyelvi megfigyelésed krisztológiai zűrzavarba. Jézus valóban azt mondja, hogy aki cselekszi az Atya akaratát, az az ő testvére, nővére és anyja. De ebből nem következik, hogy a hívők ugyanabban az értelemben származnak az Atyától, mint a Fiú. A Fiú öröktől fogva születik az Atyától. Mi nem így vagyunk gyermekei Istennek. Mi kegyelemből, fogadott fiúság által, Krisztusban és a Szentlélek által leszünk Isten gyermekei. Ez a különbség döntő. Krisztus természet szerint Fiú. Mi kegyelemből vagyunk fiak. Ő egyszülött Fiú. Mi benne részesedünk a fiúságban. Ő öröktől van az Atyától. Mi időben kapjuk az újjászületés kegyelmét. Te ezt összemosod, mert a rendszerednek szüksége van rá. De a keresztény hit nem engedi összemosni az örök Fiú isteni származását a hívők kegyelmi újjászületésével. Ha ezt összekevered, akkor nem mélyebb vagy, hanem veszélyesen pontatlan.
6. Az, hogy valaki a Szentlélektől születik újjá, nem bizonyítja a te „szellemtest” elméletedet Azt írod, hogy az Atya akaratát csak azok képesek cselekedni, akik ugyanazon Szellemtől születtek. Ezzel önmagában nem volna baj, ha a keresztény újjászületésről beszélnél. A katolikus hit is vallja, hogy az ember a Szentlélek kegyelme nélkül nem tud Istennek tetsző, üdvösséges életet élni. Vallja a vízből és Lélekből való újjászületést. Vallja a kegyelmi fiúságot. Vallja, hogy a Szentlélek belülről újít meg. A baj ott kezdődik, hogy te ezt rögtön belekapcsolod a saját „ember szellemének újjászületése” és „szellemtest” rendszeredbe. Mintha aki nem fogadja el a te külön ember-szellem-szellemtest-Thanatosz-folyosó elméletedet, az tagadná a Szentlélek újjászülő munkáját. Ez hamis. Én nem a Szentlélek újjászülető kegyelmét tagadom. A te magánmitológiádat tagadom. Nem azt mondom, hogy az ember benső, szellemi valóságát nem érinti a kegyelem. Azt mondom, hogy a Biblia nem tanítja azt a külön technikai „szellemtestet”, amelyet te minden szöveg mögé odafestesz. Ez olyan, mintha valaki azt állítaná, hogy az imádság csak akkor igazi, ha elfogadjuk az ő saját angyalenergetikai rendszerét. Aki ezt elutasítja, nem az imádságot tagadja, hanem a rárakott zagyvaságot.
7. A katolikus tanítás igenis vallja az újjászületést, csak nem a te furcsa géptanod szerint Azt mondod, kiderült, hogy én kizárom a Szent Szellemtől az ember szellemének újjászületését. Nem. Ez megint szalmabáb. A katolikus tanítás szerint az ember valóban újjászületik vízből és Lélekből. A keresztségben Isten gyermeke lesz. Megkapja a megszentelő kegyelmet. A Szentlélek templomává válik. Új életre támad Krisztusban. A bűn állapotából átkerül a kegyelem állapotába. Amit kizárok, az a te elméleted: hogy az emberben volna egy külön „szellemtest”, amely valami Thanatosz nevű hatalom fogságában van, majd technikailag áthelyeződik vagy újragyártódik. Ez nem apostoli tanítás. Ez nem János 3. Ez nem Pál. Ez nem katolikus hit. Ez a te saját vallási mechanikád. Ha ezt nem tudod megkülönböztetni, akkor minden vitádban ugyanazt fogod csinálni: aki nem fogadja el a te rendszeredet, arra rásütöd, hogy tagadja a Szentlelket, az újjászületést, az ember szellemi valóságát és Jézus szavait. Ez nem vita, hanem címkézés.
8. Egy protestánst lehet „testvérnek” nevezni anélkül, hogy közös titkunk vagy vérrokonságunk volna A katolikus hit szerint aki érvényesen meg van keresztelve az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében, az bizonyos valóságos, bár nem teljes közösségben áll az Egyházzal. Ha protestáns, akkor vannak súlyos különbségek: szentségtanban, egyházfelfogásban, tekintélyben, Mária-tanban, sok mindenben. Ezeket nem kell elkenni. De ettől még nem lesz pogány idegen vagy Thanatosz ivadéka. A „testvér” megszólítás nem azt jelenti, hogy mindenben egyetértünk. Nem azt jelenti, hogy nincs szakadás. Nem azt jelenti, hogy a protestantizmus tanait elfogadjuk. Azt jelenti, hogy Krisztus nevét valló, a keresztséget hordozó emberről beszélünk, akivel szemben a keresztény szeretet és az igazság kötelessége egyszerre fennáll. Te mindenáron vagy vérségi, vagy titkos szellemtani magyarázatot akarsz. A keresztény válasz sokkal egyszerűbb: keresztség, Krisztus neve, hitvallási közös alap, kegyelmi rokonság, bár sebzett és hiányos közösségben.
9. A „Róma Főpapja által vezetett egyházban semmit sem találtam, ami összhangban volna Jézussal” mondatod nem érv, hanem indulati kiáltvány Azt mondod, nem találtál egyetlen tanítást sem a Róma Főpapja által vezetett egyház tanításai között, amely összhangban volna Jézus vagy Jézus Istenének és Atyjának tanításával. Ez nem cáfolat, hanem nagyotmondás. Olyan, mint amikor valaki kijelenti, hogy az egész világtörténelem téved, csak az ő füzete világít. Komolyan azt állítod, hogy a katolikus Egyház tanításaiból egyetlenegy sincs összhangban Jézussal? Az, hogy egy Isten van? Az, hogy Jézus a Krisztus? Az, hogy Jézus meghalt és feltámadt? Az, hogy vízből és Lélekből kell újjászületni? Az, hogy szeretni kell Istent és felebarátot? Az, hogy bűnbánatra van szükség? Az, hogy a holtak feltámadnak? Az, hogy lesz ítélet? Az, hogy a Szentlélek megszentel? Ezek közül semmi? Ez a mondatod nem a katolicizmust leplezi le, hanem a saját arányérzéked hiányát. Lehet vitázni a katolikus tanítással. Lehet keményen vitázni. De azt mondani, hogy semmi sincs benne Jézussal összhangban, nem bátorság, hanem teológiai vakrepülés.
10. A nagy kezdőbetű nem dönti el, hogy egy szó személynév-e Rátérsz a nagy kezdőbetű kérdésére, és azt mondod: ha személynévről van szó, a magyar helyesírás szerint nagy kezdőbetűvel kell írni. Ez igaz — ha már eldöntöttük, hogy személynévről van szó. De éppen ez a vita tárgya. Nem az következik, hogy ha te személynévnek akarod látni, akkor minden fordító köteles nagy kezdőbetűvel írni. A helyesírás nem előzi meg az értelmezést. Előbb meg kell nézni: a szövegben az adott kifejezés köznévként, megszemélyesített fogalomként, képként, vagy tulajdonnévként áll-e. Csak utána jön a magyar írásmód kérdése. Te ezt fordítva csinálod: előbb eldöntöd, hogy Thanatosz személynév, aztán minden kisbetűs fordítást csalásnak nevezel. Ez körkörös érvelés. Pontosan olyan, mintha valaki kijelentené: „A Bölcsesség személynév, ezért aki kisbetűvel írja, meghamisítja a Bibliát.” Csakhogy a bölcsesség lehet megszemélyesített költői alak, isteni tulajdonság, teremtett rend, vagy krisztológiai előkép, szöveghelytől függően. A kezdőbetű ezt nem oldja meg helyetted. A nagybetű nem ontológiai bizonyítvány. Legfeljebb fordítói értelmezés. Te pedig úgy bánsz vele, mintha a magyar helyesírás volna a mennyország lakcímnyilvántartása.
11. Az ókori görög kéziratok nem a modern magyar helyesírás szerint működtek Ha már magyar helyesírásra hivatkozol, legalább ne felejtsd el: a bibliai szövegek nem modern magyar tipográfiában születtek. Az ókori kéziratok írásmódja nem úgy működött, hogy a szerzők a magyar akadémiai helyesírás szerint szépen eldöntötték: itt nagybetű, ott kisbetű, itt személynév, ott köznév. A modern bibliafordításokban a nagybetűzés szerkesztői és fordítói döntés. Segíthet az olvasónak, de nem maga a kinyilatkoztatás. Ha a fordító „Halál”-t ír, az lehet megszemélyesítés jelzése. Ha „halál”-t ír, az lehet fogalmi fordítás. Egyikből sem következik automatikusan sem eretnekség, sem igazhitűség. Te viszont a modern magyar betűhasználatból akarsz kozmikus személytant csinálni. Ez olyan, mintha valaki a vesszők helyéből vezetné le az angyalok hierarchiáját. Látványos, de nem komoly.
12. A fordítók megtévesztéssel vádolása nem pótolja a bizonyítást Azt állítod, hogy a fordítók egyházuk tévtanításának megtámogatása érdekében írnak kis kezdőbetűt, hogy megtévesszék az olvasót. Ez súlyos vád, és pontosan ezért bizonyítani kellene. Te viszont nem bizonyítod. Csak kijelented. Még rosszabb: ezt a vádat olyan esetekre is kiterjeszted, ahol katolikus, protestáns, ortodox és más fordítók hasonlóan fordítanak. Akkor most mind ugyanannak az összeesküvésnek a részei? Mindenki, aki nem a te „Thanatosz” mániádat követi, szándékos hamisító? Minden fordító, aki a görög thanatosz szót magyarul halálnak fordítja, istentelen? Ez nem szentírásmagyarázat. Ez védekező mechanizmus. Így a rendszered soha nem cáfolható, mert aki mást mond, az szerinted eleve rosszhiszemű. Ezzel viszont nem az igazságot véded, hanem saját magad köré építesz egy vitabunkert.
13. A „János evangéliuma” kifejezés nem azt jelenti, hogy János saját magánvéleményét írta le Azt mondod, téves felfogás, hogy János evangéliuma János evangéliuma, mert az Úr Jézus Istenének evangéliuma volt és maradt. Itt megint egy hamis ellentétet gyártasz. Amikor azt mondjuk, „János evangéliuma”, nem azt állítjuk, hogy János találta ki az evangéliumot. Nem azt állítjuk, hogy János saját magánvallását terjesztette. Nem azt állítjuk, hogy Jézus beszédét János önkényesen lecserélte a saját gondolataira. Azt mondjuk: ez az evangélium János apostoli tanúságtétele szerint maradt ránk. A szerzői-tanúságtételi megjelölés nem versenyez az isteni eredettel. Ugyanígy beszélünk Máté, Márk és Lukács evangéliumáról. Ettől még nem gondoljuk, hogy négy külön saját evangéliumot fabrikáltak Jézus helyett. Az egy evangélium négy apostoli tanúságtételi formában áll előttünk. Ezt a keresztények kétezer éve értik. Te most úgy teszel, mintha leleplezted volna őket azzal, hogy Jézus fontosabb Jánosnál. Köszönjük, erre a kereszténység már az első században is rájött.
14. Az isteni szerzőség és az emberi szerzőség nem zárja ki egymást A fő bajod az, hogy nem érted a sugalmazás katolikus és klasszikus keresztény fogalmát. A Szentírás Isten szava emberi szerzők által. Nem úgy, hogy Isten diktálógéppé fokozta le az apostolokat, akiknek sem stílusuk, sem emlékezetük, sem tanúságuk, sem nyelvük, sem szerkesztői rendjük nincs. És nem is úgy, hogy az emberi szerzők saját ötleteiket adták volna el isteni kinyilatkoztatásként. A sugalmazás azt jelenti, hogy Isten úgy működött az emberi szerzőkben és általuk, hogy amit a mi üdvösségünkért akart közölni, azt valóban közölte. Az emberi szerző valódi szerző marad, de Isten a fő szerző. Ezért lehet János evangéliuma egyszerre János apostoli tanúságtétele és Isten igéje. Te ezt a kettőt szétszakítod. Vagy János, vagy Isten. Vagy emberi szerző, vagy isteni üzenet. Ez nem keresztény gondolkodás, hanem lapos alternatíva. A kereszténység ennél mélyebb: Isten valódi emberi tanúkon keresztül ad valódi isteni kinyilatkoztatást.
15. A Jelenések könyve sem János magánálma, de attól még János könyveként beszélünk róla Azt mondod, a Jelenések könyve sem János üzenetét és gondolatait tartalmazza, hanem Jézus Krisztus Istenének kinyilatkoztatásait. Igen, a Jelenések könyve elején világosan áll: Jézus Krisztus kinyilatkoztatása, amelyet Isten adott neki, hogy megmutassa szolgáinak, amiknek meg kell történniük, és amelyet angyala által elküldött szolgájának, Jánosnak. De ebből nem következik, hogy tilos János könyvének nevezni. Maga a szöveg Jánost nevezi meg tanúként, aki bizonyságot tett Isten igéjéről és Jézus Krisztus tanúságtételéről. János nem forrása a kinyilatkoztatásnak az Atya és Krisztus fölött, de valódi címzett, látó, tanú és író. Ezért beszélünk János jelenéseiről, János apokalipsziséről, Jelenések könyvéről. Ezt te úgy állítod be, mintha aki azt mondja, „János írja” vagy „János könyve”, az elvenné Istentől a kinyilatkoztatást. Nem veszi el. Csak nem hajlandó úgy tenni, mintha János nem volna János.
16. Az „Isten adott neki” kifejezést megint Krisztus lefokozására használod Amikor azt hangsúlyozod, hogy a Jelenések könyve „Jézus Khrisztosz Istenének” kinyilatkoztatása, valójában megint ugyanazt a régi játékot játszod: minden olyan helyet, ahol a megtestesült Fiú az Atyához viszonyul, azonnal Krisztus istensége ellen akarsz fordítani. A katolikus hitnek semmi baja azzal, hogy a megtestesült és megdicsőült Krisztus az Atyától kap küldetést, kinyilatkoztatást, országot, dicsőséget az üdvtörténet rendjében. Ez nem tagadja örök istenségét. A Fiú öröktől az Atyától van, és emberré lett Fiúként mindent az Atya dicsőségére visz. A küldetés rendje nem természetbeli alacsonyabbrendűség. Te minden ilyen szöveghelyet úgy olvasol, mintha az Atya és Fiú viszonyában csak ranglétra létezhetne. Ha az Atya ad, akkor szerinted a Fiú nem lehet egylényegű. Ha a Fiú kap, akkor szerinted teremtmény. Ha a Fiú engedelmeskedik, akkor szerinted nem Isten. Ez az ariánus logika régi rozsdás kulcsa. Sok zárat próbálsz vele feszegetni, de az ajtó nem nyílik.
17. János „nem tehetett hozzá semmit” — igaz, ha a kinyilatkoztatás meghamisításáról beszélsz, hamis, ha az emberi szerzőséget tagadod Azt írod, János a sajátjából nem tehetett hozzá semmit, és el sem vehetett abból. Ha azt érted alatta, hogy János nem hamisíthatta meg Isten üzenetét, akkor természetesen igaz. Egy prófétai könyvhöz nem lehet önkényesen hozzáadni vagy abból elvenni. De ha ebből azt akarod kihozni, hogy János nem valódi emberi szerző, nem tanú, nem fogalmaz, nem rendez, nem ír saját stílusban, akkor hamis. Az evangélium és a Jelenések könyve nagyon is hordozza János tanúságtételének jellegét, nyelvi és teológiai sajátosságait. Ettől nem lesz kevésbé isteni. Éppen ez a Szentírás csodája: Isten emberi nyelven, emberi szerzők által, de tévedés nélkül közli, amit üdvösségünkre közölni akar. A te felfogásodban a sugalmazott szerzőből szinte postás lesz: átvesz egy csomagot, leadja, és semmi köze hozzá. A keresztény felfogás ennél sokkal gazdagabb. János nem forrása az igazságnak Krisztus fölött, de valóságos tanúja és írója annak, amit látott és kapott.
18. A „testvér” vitában te magad igazolod a katolikus használatot A legérdekesebb az egészben az, hogy a Máté 12-re való hivatkozásoddal valójában alátámasztod azt, amit támadsz. Jézus a tanítványaira mutat, és azt mondja: aki cselekszi mennyei Atyja akaratát, az az ő testvére, nővére és anyja. Vagyis Jézus maga tágítja ki a családi nyelvet a tanítványi közösségre. Pontosan ezt teszi a keresztény megszólítás is, amikor valakit „testvérnek” nevez. Nem azt állítja, hogy az illető biológiai rokonom. Nem azt állítja, hogy minden hittani kérdésben egységben vagyunk. Azt állítja, hogy Krisztushoz való viszonya alapján van egy lelki, hitbeli, kegyelmi kapcsolat, amelyet a családi nyelv fejez ki. Jézus használja ezt a képet. Az apostolok használják ezt a képet. Az Egyház használja ezt a képet. Te pedig beállsz a sarokba, előveszel egy etimológiai nagyítót, és kijelented, hogy ez nyelvileg nem tetszik neked. Rendben. Csak ne nevezd ezt Jézus szavainak mélyebb megértésének.
19. A „fitestvér” és „nőtestvér” fordítás nem torzítja el Jézus mondanivalóját Azt mondod, hogy a „fitestvérre és nőtestvérre” való fordítás eltorzítja az Úr Jézus szavainak lényegi mondandóját. Nem torzítja. Máté 12-ben Jézus valóban családi kategóriákat sorol: testvér, nővér, anya. A fordítás ezt adja vissza. A lényegi mondandó éppen az, hogy Jézus a testi rokonság nyelvét alkalmazza a tanítványi engedelmességre. Te azt szeretnéd, hogy a fordítás ne családi nyelvet adjon vissza, hanem a te teológiai magyarázatodat: „egyazon Szellemtől származó”. Csakhogy a fordításnak nem az a dolga, hogy a te rendszeredet beleszuszakolja a mondatba. A fordítás fordítson. A magyarázat magyarázzon. Te a kettőt összekevered, majd a fordítót hibáztatod, amiért nem a te prédikációdat írta bele Jézus szájába. Jézus családi szavakat használ. A magyar fordítás családi szavakat használ. Ez pontos. A te „egyazon Szellemtől való” magyarázatod legfeljebb teológiai értelmezés lehetne, de nem helyettesítheti a szöveg saját képét.
20. A magyar „testvér” szó testi eredete nem teszi alkalmatlanná lelki jelentésre Az egész kifogásod egyik gyökere az, hogy szerinted ha a „testvér” szóban benne van a test és vér eredeti képzete, akkor lelki értelemben nem használható. Ez hibás nyelvszemlélet. A kereszténység állandóan testi, földi, családi és anyagi szavakat használ lelki valóságokra. Atya. Fiú. Születés. Kenyér. Vér. Test. Szív. Út. Ajtó. Pásztor. Nyáj. Mag. Szőlőtő. Ezek mind földi képek, mégis lelki igazságokat hordoznak. Ha a „testvér” testi eredete miatt gyanús, akkor a „születés” is gyanús, az „Atya” is gyanús, a „Fiú” is gyanús, a „vér” is gyanús, a „test” is gyanús. Akkor Jézus fél evangéliumi szókincsét kitilthatnád a templomból. De Jézus nem így beszél. Ő éppen a teremtett emberi valóság képein keresztül közli a kegyelmi valóságot. A katolikus nyelv ezt követi. Te viszont sterilizálni akarod a szavakat, amíg már nem marad belőlük élő beszéd, csak szektás műszótár.
21. A „magyar helyesírás” védelmében előadott érved különösen furcsa attól, aki maga is következetlenül bánik nevekkel és fogalmakkal Te nagyon szigorúan kéred számon a fordítókon a nagy kezdőbetűket. De közben saját szövegedben olyan személy- és fogalomkezelést alkalmazol, amely nem a helyesírásból, hanem a saját teológiai mániádból fakad. Amit te személynek akarsz látni, azt fölemelt nagybetűs szereplővé teszed. Amit ellenségnek akarsz látni, azt névvel ruházod fel. Amit le akarsz fokozni, azt saját terminológiával átnevezed. Ez nem helyesírási következetesség. Ez teológiai jelmezbál. A helyesírás nem arra való, hogy előre eldöntött metafizikai rendszereket kényszerítsünk rá a Bibliára. A helyesírás a nyelvi megjelenítés eszköze. Ha egy fordító a „halál” szót kisbetűvel írja, nem biztos, hogy csal. Lehet, hogy egyszerűen helyesen érzékeli: itt nem tulajdonnév, hanem megszemélyesített vagy fogalmi jelentés áll. Aki ebből rögtön szándékos megtévesztést olvas ki, az nem a magyar helyesírást védi, hanem saját gyanakvását szenteli fel.
22. János evangéliumának nevezni János evangéliumát nem istenkáromlás, hanem normális keresztény beszéd A „János evangéliuma” kifejezés ellen ágálni olyan, mintha valaki felháborodna azon, hogy „Pál levele a rómaiakhoz”, mert hát végső soron Isten igéje. Igen, Isten igéje. És Pál levele. A kettő nem ellentmondás. Ugyanígy: János evangéliuma Isten igéje, Krisztus tanúsága, az evangélium része, és János apostoli tanúságtétele. Ha ezt a különbséget nem tudod kezelni, akkor nem a katolikus felfogással van baj, hanem azzal, hogy a sugalmazást mechanikus diktálássá szűkíted. Az Egyház nem azért mondja, hogy János evangéliuma, mert Jánost Krisztus fölé helyezi. Hanem azért, mert ez az evangéliumi tanúságtétel János neve alatt, János hagyományában, János apostoli tekintélyével áll előttünk. Ez ennyire egyszerű. Nem kell hozzá sem császár, sem pápa, sem összeesküvés, sem Thanatosz a kulcscsomóval.
23. A Jelenések könyvének bevezetése nem támasztja alá a te hierarchikus istenrendszeredet Azt hangsúlyozod, hogy a Jelenések könyve Jézus Krisztus Istenének kinyilatkoztatása. De a szöveg nem azt tanítja, hogy van egy felsőbb Isten, alatta egy „Khrisztosz Isten”, alatta a Messiás, aztán még istenek társai, és ezek között zajlik valami mennyei rangpolitika. Ez a te rendszered, nem a Jelenések könyve. A Jelenések könyve az Atya trónjáról, a Bárányról, a Lélekről, az imádásról, a győztes Krisztusról, az Egyház küzdelméről és Isten végső uralmáról beszél. A Bárány ugyanabban az imádási horizontban jelenik meg, amely Istennek jár. A teremtett világ dicsőíti azt, aki a trónon ül, és a Bárányt. Ez nem henoteista udvartartás. Ez krisztológiai magasság. Te viszont minden Atya-Fiú viszonyt alá-fölérendelő istenlépcsővé torzítasz. Ez nem bibliaolvasás, hanem a saját előfeltevésed ismételgetése.
24. A „sajátjából nem tehetett hozzá” érv nem cáfolja a katolikus álláspontot, hanem azt karikatúrázza Senki nem állítja, hogy János saját kedve szerint hozzátett volna Krisztus evangéliumához. Senki nem állítja, hogy János elvett volna belőle. Te mégis úgy vitázol, mintha a katolikus álláspont az volna, hogy János szerkesztői önkénnyel belenyúlt Jézus üzenetébe. Nem ez az álláspont. Az álláspont az, hogy János sugalmazott emberi szerző. Valódi tanú. Valódi író. Valódi teológiai látással rendelkező apostol. Isten pedig úgy használta őt, hogy írása valóban Isten igéje legyen. Ez nem hozzáadás és elvétel. Ez sugalmazás. Te a sugalmazást úgy kezeled, mintha az emberi szerző minden jelenléte gyanús volna. De ez nem bibliai gondolkodás. Lukács például kifejezetten beszél arról, hogy utánajárt a dolgoknak és rendezett beszámolót ír. Pál levelei nagyon is páli levelek, mégis Isten igéi. A zsoltárok Dávidhoz és más szerzőkhöz kötődnek, mégis sugalmazottak. Az emberi szerző nem veszély az isteni szerzőségre. Az isteni kegyelem nem megsemmisíti az embert, hanem felemeli és használja.
25. A „testvér” megszólítás elleni kirohanásod végső soron nem nyelvi, hanem egyházellenes Ha őszinték vagyunk, itt nem a magyar „testvér” szó a valódi problémád. Nem az etimológia bánt. Nem az ἀδελφός gyökere miatt feszengsz. Az zavar, hogy a katolikus ember nem úgy látja a világot, ahogy te: nem oszt mindenkit azonnal Thanatosz fiaira és saját rendszered állítólagos megvilágosodottjaira. A katolikus ember képes egyszerre kimondani: igen, vannak súlyos tévedések a protestantizmusban; igen, a teljes egyházi egység a katolikus Egyházban van; igen, a hitigazságokat nem lehet relativizálni; és mégis: egy megkeresztelt, Krisztust valló protestáns bizonyos értelemben testvér. Nem teljes közösségben, de nem is pogány idegenként. Ez a katolikus gondolkodás tágasabb, mint a te szektás szűkítéseid. Te vagy teljesen bent vagy, vagy teljesen kint. Vagy elfogadod az ő rendszerét, vagy Thanatosz fia vagy. Ez a gondolkodás nem apostoli szigor, hanem lelki fekete-fehér festékszóró.
26. A katolikus tanítás nem „Róma Főpapjának” magánvallása Újra és újra úgy beszélsz, mintha a katolikus tanítás a „Róma Főpapja” által vezetett emberi vallás volna, amelynek semmi köze Krisztushoz. Ez retorikailag nyers, de tartalmilag üres. A katolikus Egyház nem a pápa magánklubja. A pápa nem új evangélium szerzője. A katolikus tanítás forrása a Szentírás és az apostoli hagyomány, amelyet az Egyház tanítóhivatala őriz és hitelesen magyaráz. Lehet ezt elutasítani, de ha cáfolni akarod, akkor érvekkel kell cáfolni, nem gúnynevekkel. A „Róma Főpapja” kifejezésed csak hangulatkeltés. Arra való, hogy az olvasó fejében pogány füst, császári intrika és templomi bálványok képe jelenjen meg. Csakhogy a hangulat nem bizonyíték. A katolikus hitet nem az teszi hamissá, hogy te baljós címet ragasztasz rá.
27. A saját szavaidban is ott a zavar: egyszer Jézus Atyjáról beszélsz, máskor Jézus Istenéről, aztán ebből istenrendszert építesz A szövegedben újra megjelenik az „Úr Jézus Istene és Atyja” fordulat, amelyet te rendszerint arra használsz, hogy Krisztust alacsonyabb isteni vagy teremtményi szintre helyezd. A katolikus hit pontosan tudja, hogy a megtestesült Fiú emberi természete szerint imádja az Atyát, engedelmeskedik az Atyának, küldetést kap az Atyától, és mindent az Atyának ad át. Ez nem botrány. Ez az üdvtörténet rendje. A baj az, hogy te ebből a Fiú örök istensége ellen érvelsz. Mintha az, hogy Krisztus emberként Atyjához fordul, kizárná, hogy isteni személyében egylényegű vele. De a keresztény krisztológia éppen ezt vallja: ugyanaz a Krisztus valóságos Isten és valóságos ember. Ami embersége szerint igaz róla, azt nem lehet egyszerűen istensége ellen fordítani. Te ezt a különbséget rendszeresen nem tartod meg. Ezért lesz minden mondatodból lépcsőház: fent egy Isten, alatta egy másik isten, alatta egy felkent isten, alatta egy emberi Messiás. Ez nem apostoli hit, hanem teológiai toronyház saját tervezésben, statikai engedély nélkül.
28. Az ἀδελφός kapcsán te magad mutatod meg, miért kell a szövegkörnyezet, nem pedig a szógyök alapján értelmezni Máté 12-ben az ἀδελφός jelentését nem az etimológiai boncasztal dönti el, hanem Jézus mondata. A helyzet világos: Jézus biológiai családja keresi őt; ő pedig a tanítványaira mutat, és a családi szavakat a tanítványi engedelmességre alkalmazza. Vagyis a szövegben éppen a vérségi jelentés tágítása történik. Te pedig mit csinálsz? Visszazárod a szót a vérségi eredet börtönébe, majd ünnepélyesen kijelented, hogy Jézus biztos nem úgy értette, ahogy a jelenet működik. Jézus éppen nem azt mondja: „Csak az az én testvérem, aki biológiailag az.” Hanem azt: „Aki Atyám akaratát cselekszi, az az én testvérem.” Ez a lelki, tanítványi, kegyelmi rokonság megnyitása. A keresztény „testvér” megszólítás ebből a logikából él. Te azzal akarod ezt cáfolni, hogy a szó régen méhre utalt. De Jézus pont a szó családi értelmét emeli át magasabb, tanítványi síkra. Vagyis az érv, amelyet ellenem hozol, valójában ellened dolgozik.
29. A „csak az cselekszi az Atya akaratát, aki egyazon Szellemtől született” állításod fél igazság, amelyet rossz rendszerbe illesztesz Igen, Isten akaratát üdvösséges módon cselekedni a kegyelem és a Szentlélek nélkül nem lehet. Igen, a keresztény élet a Lélekből való élet. Igen, az újjászületés valódi. Igen, az ember benső életét Isten megújítja. Ezek mind igazak. De ebből nem következik, hogy az általad támadott katolikus nem érti Jézust. A katolikus hit pontosan ezt vallja, csak nem a te szellemtestes, Thanatoszos, többistenes keretben. Te úgy teszel, mintha csak két lehetőség volna: vagy elfogadjuk a te rendszeredet, vagy tagadjuk a Szentlélek újjászülő munkáját. Ez hamis kettősség. A katolikus álláspont: a Szentlélek újjászül, megszentel, Isten gyermekévé tesz, Krisztushoz kapcsol, az Egyházba épít, és képessé tesz az Atya akaratának cselekvésére. Amit nem fogadunk el: hogy ehhez egy külön „szellemtest” elméletet, Thanatosz-személytant és henoteista krisztológiát kellene mellékelni. A kegyelemhez nem jár használati utasítás a te kozmikus alkatrészraktáradból.
30. A katolikus válasz végső lényege: nem a szavaid szentebbek, hanem a rendszered zavarosabb A mostani válaszodban sem cáfoltad a lényeget. Nem bizonyítottad, hogy a „testvér” keresztény megszólítás helytelen. Nem bizonyítottad, hogy az ἀδελφός csak biológiai vagy általad meghatározott szellemszármazást jelenthet. Nem bizonyítottad, hogy a magyar nagybetűzés ontológiai bizonyíték. Nem bizonyítottad, hogy a fordítók szándékosan megtévesztenek. Nem bizonyítottad, hogy János evangéliumának nevezni János evangéliumát tévedés volna. Nem bizonyítottad, hogy az isteni sugalmazás kizárná az emberi szerzőséget. Amit tettél, az a megszokott módszered: egy szóból rendszert, egy etimológiából dogmát, egy nagybetűből személytant, egy könyvcímből eretnekségi vádat, egy keresztény megszólításból gyanúsítást faragtál. Csakhogy a keresztény hit ennél józanabb. A hívők Krisztusban testvérek lehetnek anélkül, hogy vérrokonok volnának. Az ἀδελφός jelentése a szövegkörnyezetben tágabb, mint az etimológiai gyökere. A „testvér” magyar szó lelki értelemben teljesen természetes. A Szentlélek újjászülő munkáját a katolikus hit vallja, de nem azonosítja a te „szellemtest” elméleteddel. A nagybetű nem teremt személyt. A kisbetű nem bizonyít hamisítást. János evangéliuma Isten igéje és János apostoli tanúságtétele egyszerre. A Jelenések könyve Krisztus kinyilatkoztatása és János által lejegyzett prófétai könyv egyszerre. A te rendszered mindenütt ott csúszik el, hogy nem bírod elviselni a keresztény hit valódi gazdagságát. Ezért mindent szétszedsz és újracímkézel: testvérből vérségi probléma lesz, Lélekből szellemtani műszaki kategória, fordításból összeesküvés, Jánosból passzív postás, Krisztusból alárendelt mennyei szereplő, az Egyházból csaló gépezet. Ez nem mélyebb bibliaiság. Ez túlfűtött magánrendszer, amely a Szentírás szavait használja díszletnek. A katolikus hit ezzel szemben megőrzi azt, amit te szétszerelsz: egy Isten, egy Úr Jézus Krisztus, egy Szentlélek, egy keresztség, egy kegyelemből fakadó újjászületés, egy apostoli tanúság, és egy olyan keresztény testvériség, amely nem vérrokonságon, nem titkos szellemtesteken, hanem Krisztus kegyelmén alapul.
2. János evangéliuma valóban Jézus beszédét tartalmazza — de ettől még János evangéliuma marad"
Téves felfogás. Az Úr Jézus Istenének az evangéliuma volt és az is maradt,ahogyan a jelenések könyve sem János üzenetét és gondolatait tartalmazzák, hanem a Jézus Khrisztosz Istenének a kinyilatkoztatásai. János a sajátjából nem tehetett ahhoz semmit hozzá, de el sem vehetett azokból.
1. Kezdjük az alapbajnál: a nagy kezdőbetű nem teremt ontológiát".
Ellenben a maygar helyesírás szabályainak ellentmond, ha a személynevet valaki kis kezdőbertűvel írja, még akkor is, ha ezt egyháza tévtanításának megtámogatása érdekében teszi,hogy megtévessze az olvasót. A magyar Bibliafordításokban igenis jelentős szerepe van annak, ha a szavaknak nagy kezdőbetűje van, nemcsak a mondat elején, hanem általában.
Mindben az Isten Szelleme általi teremtés, alkotás, életre, létrehívás a közös, mert Isten szellemén kívül nem képes valós, valódi életet, létezést létrehozni senki sem."
Ezt addig, amíg istentelen valaki nem képes felfogni.
Például Józsikácska-3 elkezdett téged testvérének nevezni.
A magyar testvér szavunk nagyon szerencsétlen változata az atyafi szavunak.
A testvér szóban benne van a testi rokonság ténye. Testvére csak az lehet egy másdik embernek,aki ugyanattól az apától,vagy anyától született.
Tudtommal ilyen kapcsolat Józsikácska-3 és közötted vámmentes nem létezik. Ha igen, akkor elnézést kérek a tévedésemért.
Jézus nem is használt olyan kifejezést, hogy testvér.
A testvér szavunk egy összetétel elhomályosodásából és önállósulásából jött létre.
A szó eredetileg egy mellérendelő összetétel, az egytestvér rövidülése.Szó szerinti jelentése: „Egy test és vér”, ami az ősi elképzelésre vezethető vissza, miszerint a vérrokonok egyetlen közös testből és vérből származnak. A XVII. századtól kezdve a szószerkezet elhagyta az „egy” szócskát, és az utótag (a testvér) önálló főnévvé vált, átvéve a vér szerinti testvér jelentését. A test szó eredetileg törzset, húst, emberi alakot jelentett, míg a vér az öröklődés anyagi hordozóját.
A görög nyelveb a szülő, és gyermek viszont, nem az egy test és egy vér kifejezésből eredeztetik,
hanem az egy szülőtől való származás alapján.
Az ἀδελφός (ejtsd: adelfosz) egy ógörög szó, a görögben szó szerint "ugyanabból a méhből származót" jelent (az a- összekötő előtag és a delphys - méh/anyaöl szavakból).
Ezt a kifejezést az azonos szülőtől való származtatásra utaló "adelfolsz "kifejezést használja Jézus a tanítványair a Máté 12:50-ben.
Máté 12:48 Ő pedig felelvén, monda a hozzá szólónak: Kicsoda az én anyám; és kik az én testvéreim? 49 És kinyújtván kezét az Ő tanítványaira, monda: Ímé, az én anyám és az én testvéreim! 50 Mert aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát, az nékem fitestvérem, nőtestvérem és anyám.
A fitestvérre és nőtestvérer való fordítás eltorzítja az Úr Jézus szavainak lényegi mondandóját.
Az Úr Jézus azt mondotta, hogy aki cselekszi az Ő Mennyi Atyjának az akaratát, az vele együtt egyazon szülőtől való.
Az Úr Jézus mennyei Atyjának akaratát pedig csak azok képesek cselekedni, akik egy azon Szellemtől.
Eddigi írásaidból azt állapítottam meg, hogy ezt te is így értetted meg, hogy az Úr Jézus nem azonos testből és és vérből való közös származásra gondolt, hanem egy azon Szellemtől való születésre.
Miután kiderült, hogy Józsikácska-3 kizárja a Szent Szellemtől az ember szellemének való újjászületését, nem értettem, hogy miért szólongat téged Testvérének, amikor egyértelmű,hacsak nem vagytok vérrokonságban, amiről és nem tudok, illetve ha nincs valami olyan közös titkotok, ami miatt
egy Atyától származnátok.
Te egyszer említetted, hogy vannak olyan dolgok Józsikácska-3 egyházának a tanításában, amivel te egyetértesz? Rá is kérdeztem, hogy áruld már el mi az. DE eddig kérésemre nem reagáltál.
Én ugyanis nem találtam egyetlen olyan tanítást sem a Róma Főpapja által vezetett egyház tanításai között, ami összhagban lenne az Úr Jézus illeltve az Úr Jézus Istenének és Atyjának a tanításával.
1. Kezdjük az alapbajnál: a nagy kezdőbetű nem teremt ontológiát Te abból csinálsz egész kozmológiát, hogy a „halál”, a „Hádesz”, az „Abaddon” és hasonló kifejezések néha megszemélyesítve jelennek meg a Szentírásban. Csakhogy a megszemélyesítés nem bizonyít külön személyes démoni lényt. Ez irodalmi, prófétai és apokaliptikus nyelv. A Biblia tele van ilyennel. A bölcsesség kiált az utcán. A bűn az ajtó előtt leselkedik. A vér kiált a földből. A tenger „mond” valamit. A halál „uralkodik”. A föld „megnyitja száját”. Ezekből te rendre egész névjegykártyás szellemvilágot gyártasz, mintha a Szentírás minden költői képével valamelyik láthatatlan hivatalnok személyi igazolványát akarná bemutatni. A baj az, hogy te nem értelmezed a képet, hanem szó szerint betonba öntöd. És amikor a kép ellenáll, akkor a fordítókat kezded átkozni. Ez kényelmes módszer: ha a szöveg nem azt mondja, amit a rendszered kíván, akkor nem a rendszered hibás, hanem minden fordító, minden egyházatya, minden teológus, minden zsinat, mindenki, csak éppen a te magánmitológiád nem. Ez nem exegézis. Ez nagy kezdőbetűs bábjáték.
2. János evangéliuma valóban Jézus beszédét tartalmazza — de ettől még János evangéliuma marad Azzal indítasz, hogy „Azt akarod állítani, hogy a János evangéliumának nevezett írás János szavait tartalmazza?” Mintha ezzel valami hatalmas leleplezést végeznél. Nem végeztél. Minden normális olvasó tudja, hogy János evangéliumában vannak elbeszélő részek, vannak Jézus szavai, vannak párbeszédek, vannak szerkesztett apostoli tanúságtételek. Ettől hívjuk János evangéliumának. Nem azért, mert minden egyes mondatot János mond ki első személyben, hanem mert az evangélium apostoli tanúságtételként János hagyományához tartozik. Amikor azt mondjuk, hogy „János 3 nem ezt tanítja”, nem azt állítjuk, hogy Nikodémusnak János apostol prédikált a sarokból, miközben Jézus teát főzött. Hanem azt mondjuk, hogy a János evangéliumában közölt Jézus-beszéd szövege nem tanítja a te Thanatosz-szellemtest rendszeredet. Ez a különbség nem bonyolult. Csak akkor válik bonyolulttá, ha valaki mindenáron ködöt akar ereszteni a vitára.
3. János 3-ban Jézus vízről, Lélekről, újjászületésről és Isten országáról beszél, nem Thanatosz nevű szellemőr börtönéről János 3-ban Jézus ezt mondja: aki nem születik vízből és Lélekből, nem mehet be Isten országába. A téma világos: Isten országába való belépés, felülről való születés, hit az Emberfiában, örök élet. Te ebből csinálsz egy olyan rendszert, amelyben a víztől születettek valami hiányos, Thanatoszban rekedt állapotban vannak, és csak egy sajátosan értett „szellemtől születés” emeli ki őket. Csakhogy Jézus nem mondja, hogy „aki csak víztől születik”. A szövegben nem két külön kaszt van: víz-születettek és szellem-születettek. Jézus egyetlen újjászületésről beszél: vízből és Lélekből. A víz és a Lélek nem két egymással versengő klubtagság, hanem az újjászületés egységes kegyelmi valósága. A katolikus értelmezés itt nem valami késő római mesterkedés. Ez a szöveg természetes keresztény olvasata: keresztségi és lelki újjászületés. A víz nem üres külsőség, a Lélek nem privát ezoterikus belső fénycső. A kettő együtt Isten újjászülő cselekvése. Te viszont János 3-at úgy kezeled, mintha Jézus Nikodémusnak nem azt mondaná, hogy újjá kell születnie Isten kegyelméből, hanem azt, hogy létezik egy Thanatosz nevű kozmikus raktárvezető, aki emberi szellemtesteket tárol. Ez nem Jézus tanítása. Ez a te házi gnosztikus műhelyed terméke.
4. A „Thanatosz fiai” kifejezéssel nem bibliai tanítást adsz, hanem saját szektás szótárt gyártasz Azt írod: akik csak víztől születnek és nem születnek szellemtől is, azok nem Isten fiai, hanem Thanatosz fiai. Ez két okból is rossz. Először: János 3 nem mond ilyet. Nem mondja, hogy léteznek „Thanatosz fiai”. Nem mondja, hogy a keresztség csak vízszülés volna, amelyet egy külön, általad definiált szellem-születésnek kell kiegészítenie. Nem mondja, hogy a keresztények kétféle születési rendszerben mozognak. Másodszor: az eredendő bűn valóban Ádámtól jön, de az ember nem egy Thanatosz nevű démon nemzetségébe kerül. Az ember bűnben és halálban van, amíg Krisztus kegyelme ki nem emeli onnan. Ez bibliai. De ebből nem következik, hogy „Thanatosz fiai” vagyunk olyan értelemben, ahogy te beszélsz róla. A Szentírás beszél a harag fiairól, engedetlenség fiairól, világosság fiairól, Isten fiairól. Ezek szövetségi, erkölcsi, lelki állapotokat jelölő kifejezések. Te viszont azonnal családfát rajzolsz egy görög főnév köré. A halálból mitológiai apát csinálsz. Ez nem apostoli teológia, hanem vallási fantasy.
5. Az, hogy a Szentírás a halált ellenségnek nevezi, nem bizonyítja, hogy Thanatosz egy külön személyes szellemlény Igen, a halál ellenség. Igen, a halál uralkodik. Igen, Krisztus legyőzi a halált. Igen, a Jelenések könyvében a Halál és a Hádesz apokaliptikus képként megjelenik. Mindezt a katolikus hit is vallja. A probléma nem azzal van, hogy a halál hatalmát komolyan veszed. A probléma azzal van, hogy ebből egy önálló, személyes, szellemtesteket őrző, kulccsal zörgő, börtönigazgató Thanatoszt fabrikálsz. Pálnál a halál Ádám bűne miatt uralkodó hatalom. Krisztus feltámadása ezt a hatalmat töri meg. A végső feltámadásban a halál teljesen megsemmisül. Ez üdvtörténeti, antropológiai és eszkatologikus tanítás. Nem démonológiai regény. Amikor Pál azt mondja, hogy „utolsó ellenségként eltöröltetik a halál”, akkor nem azt jelenti, hogy Krisztus egyszer majd vállon ragad egy Thanatosz nevű pusztító szellemet, és beledobja a tűz tavába, mint egy rosszul sikerült mitológiai mellékszereplőt. Azt jelenti, hogy a halál mint emberi állapot, ítélet, romlás, elválasztás és Ádám bűnének következménye végleg megszűnik Krisztus győzelmében. Te mindent személyesítesz, mert a rendszerednek személyes ellenség kell. A Biblia viszont nem azért használ erős képeket, hogy te minden képből új istenséget vagy alvilági tisztviselőt csinálj.
6. A fordítók elleni vádad nyelvileg gyenge, történetileg nevetséges, lelkileg pedig mérgező Azt állítod, hogy az „álkeresztény istentelen bibliafordítók” a Róma főpapjának engedelmeskedve eltüntették Thanatosz személyét azzal, hogy „halálnak” fordították. Ez olyan vád, amely egyszerre nagyhangú és üres. A görög „thanatosz” alapjelentése: halál. Ezt halálnak fordítani nem csalás, hanem fordítás. Ha valaki a magyar „halál” szót olvassa, pontosan azt kapja, amit a görög szó alapvetően jelent. Az, hogy egy adott szövegben a halál megszemélyesítve jelenik meg, nem teszi kötelezővé, hogy minden fordító tulajdonnévként kezelje. Ráadásul ez nem katolikus különmánia. Katolikus, protestáns, ortodox, régi és modern fordítások túlnyomó része ugyanígy jár el: a thanatoszt halálnak fordítja. Akkor most mindenki Róma főpapjának titkos ügynöke? A reformátusok is? Az evangélikusok is? A baptisták is? Az ortodoxok is? Az anglikánok is? Még azok is, akik kifejezetten Róma ellen vitáznak? Ez a magyarázatod olyan, mint amikor valaki eltéved az erdőben, majd arra jut, hogy az összes fa összeesküdött ellene.
7. A kis és nagy kezdőbetűk köré épített érvelésed különösen gyenge lábakon áll Azt mondod, a fordítók kis kezdőbetűvel írták a halált és az alvilágot, hogy az olvasó ne vegye észre, itt személyekről van szó. Ez már nem is exegézis, hanem tipográfiai babona. Az ókori bibliai kéziratok írásmódja nem a modern magyar helyesírás szerint működött. A kis és nagy kezdőbetűk mai rendszere szerkesztői, fordítói és nyomdai döntés. Nem lehet egy modern magyar kiadás kezdőbetűiből kozmikus összeesküvést levezetni. Ha a fordító nagy kezdőbetűt használ a „Halálra”, akkor te azt mondod: „lám, mégis személy!” Ha kis kezdőbetűt használ, akkor azt mondod: „lám, el akarják rejteni!” Ez nem érvelés, hanem olyan játék, amelyben minden eredmény előre neked kedvez. Ha fej, te nyersz. Ha írás, a fordító istentelen. Ez a módszer nem a Szentírás tisztelete, hanem a saját elméleted bebiztosítása minden cáfolattal szemben.
8. Jób 28 nem két pusztító szellem társalgási jegyzőkönyve, hanem költői bölcsességi szöveg Jób 28-ban azt hozod fel, hogy az Enyészet és a Halál azt mondják: csak hallomásból tudnak a bölcsességről. Ebből te azt vezeted le, hogy Abaddon és Thanatosz két pusztító szellem, akik tényleges beszélgetést folytatnak. Ez látványos, de rossz olvasat. Jób 28 költői bölcsességi beszéd. Ugyanabban a szakaszban a mélység és a tenger is megszólal. Ha következetes volnál, akkor a mélységet és a tengert is külön személyes szellemlényekké kellene tenned, akik interjút adnak a bölcsesség hollétéről. De természetesen nem ez történik. A szöveg költői megszemélyesítéssel mondja ki: a bölcsesség nem található meg sem a föld mélyén, sem a tengerben, sem a pusztulásban, sem a halálban. Egyedül Isten ismeri útját. Te azonban kiszakítasz két képet a költői szövetből, majd azokból démonológiai tanítást gyártasz. Ez olyan, mintha a Példabeszédek könyvében megszólaló Bölcsesség alapján azt mondanád: a bölcsesség egy külön női istenség, aki konkrét utcacímen szokott kiabálni. Pontosan ilyen abszurd a módszered.
9. Abaddon és Apollüón kérdésében is összekevered a nevet, a jelentést és a személyt A Jelenések könyvében valóban szerepel Abaddon, görögül Apollüón. Ott egy konkrét apokaliptikus alak neveként jelenik meg. De ebből nem következik, hogy Jób 28-ban minden „enyészet” vagy „pusztulás” automatikusan ugyanazt a személyes lényt jelenti. A bibliai szavaknak van jelentésmezőjük. Lehet köznévi jelentésük, lehet képi használatuk, és lehet személynévi szerepük bizonyos szövegben. Te ezt a különbséget rendszeresen eltörlöd. Ha egy szó valahol névként jelenik meg, akkor szerinted mindenhol névként kell kezelni. Ha valahol megszemélyesített, akkor szerinted mindenhol személy. Ha valahol apokaliptikus alakhoz kötődik, akkor szerinted minden előfordulása démonológiai azonosító. Ez primitív szóvadászat. A Biblia nem mágikus lexikon, ahol minden szóhoz ugyanaz a titkos lény tartozik. A jelentést a szövegkörnyezet dönti el. Ezt hívják értelmezésnek. Nálad ez a lépés rendszeresen kimarad, mert a végeredmény már előre készen van.
10. Jelenések 1,18 nem két pusztító szellem kulcscsomójáról szól Jézus azt mondja: nála vannak a halál és a Hádesz kulcsai. Ez hatalmas krisztológiai kijelentés. A feltámadt Krisztusnak hatalma van a halál és a holtak birodalma fölött. Ő az Élő, aki meghalt, de él örökkön örökké. A kulcs a hatalom képe. Krisztus nem alá van vetve a halálnak, hanem ura annak. Te ebből azt akarod kihozni, hogy Jézus két pusztító szellem kulcsairól beszél. De a szöveg lényege éppen nem az, hogy a Halál és Hádesz két külön személyes démon, hanem hogy Krisztus hatalma kiterjed arra, amitől az ember retteg: halálra, sírra, alvilágra, végső fogságra. A kulcs nem bizonyít személyt. A „Dávid kulcsa” sem azt jelenti, hogy Dávid egy ajtó formájú szellemlényt tartott rabságban. A „halál kulcsai” sem azt jelentik, hogy Thanatosz nevű személynek saját portásfülkéje van. A kulcs a hatalom, megnyitás, bezárás, uralom képe. Krisztus az Úr. Ez a kijelentés. Nem az, hogy két görög szó mögé két démoni főosztályvezetőt kell odarajzolni.
11. Jelenések 6,8 apokaliptikus kép, nem személyazonosító jegyzőkönyv A fakó ló lovasának neve Halál, és Hádesz követi. Igen. Ez apokaliptikus látomás. A Jelenések könyve látomási nyelven beszél: lovak, pecsétek, kürtök, csészék, fenevadak, sárkány, parázna város, Bárány, csillagok, angyalok, tengerből jövő szörnyek. Ha mindent úgy literalizálsz, ahogy neked tetszik, akkor pár oldalon belül teológia helyett mitológiai állatkertet kapsz. A Halál mint lovas a halálos ítélet, háború, éhínség, járvány és pusztulás megszemélyesítése. Hádesz követi, mert a halál nyomán jön a holtak birodalma. Ez rettenetes, erős kép. De nem bizonyítja, hogy Thanatosz és Hádesz két önálló pusztító szellem, akiket a fordítók gonoszul elrejtettek. A Jelenések könyve nem azért ad látomást, hogy te mitológiai névjegyzéket vezess. Azért ad látomást, hogy lásd: a történelem ítéletei fölött végső soron Krisztus uralkodik, és még a halál sem autonóm hatalom.
12. Jelenések 20,14 éppen ellened szól: a halál és a Hádesz eltörlése nem két démon kivégzése, hanem az egész halálrend megszüntetése A Jelenések 20 szerint a halál és a Hádesz a tűz tavába vettetik. Te ezt úgy olvasod, mintha két pusztító szellemet dobnának be oda. De a szöveg jelentése sokkal nagyobb ennél: a halál mint ellenség, mint állapot, mint Ádám bukásának következménye, mint emberi végzet végleg megszűnik. Hádesz, a holtak birodalma, a halál rendje többé nem tartja fogva az embert. Jön az új ég és új föld. Nem lesz többé halál. Ez nem kisebb állítás, hanem nagyobb. Te lekicsinyíted a képet azzal, hogy két mitológiai szereplő elpusztítására szűkíted. A keresztény remény nem az, hogy két alvilági hivatalnok állását megszüntetik. A keresztény remény az, hogy Krisztus győzelmében maga a halál szűnik meg. A te olvasatod látványos, de sekély. A katolikus olvasat józanabb és mélyebb: Krisztus nem csupán Thanatoszt veri meg, hanem a halált mint olyan végső ellenséget törli el.
13. Az 1Kor 15-öt megint kifordítod: Pál nem Jézus előre megformált emberi szelleméről beszél Most jön a másik nagy csavarod: az 1Kor 15 alapján azt állítod, hogy Jézus szelleme Ádám után, de még az emberiség világa előtt lett megformálva. Ez merész. Csak éppen Pál nem ezt mondja. Pál az 1Kor 15-ben a feltámadásról beszél. Az első Ádám élő lélekké lett; az utolsó Ádám életadó Lélekké. Az első ember földből való, földi; a második ember a mennyből való. A szakasz témája nem az, hogy mikor gyártották le Jézus emberi szellemét egy mennyei műhelyben. A téma az, hogy Ádám a romlandó, földi, természetes emberiség feje, Krisztus pedig a feltámadt, mennyei, dicsőséges emberiség feje. Pál kifejezetten azt mondja: nem a szellemi az első, hanem a lelki-természeti, azután a szellemi. Ez önmagában szétüti azt a képzelgést, hogy Jézus megváltói alkalmassága egy Ádám után, de az emberiség előtt előre legyártott külön szellemből állna. Pál nem ilyen időrendi spekulációt ad. Ő Ádámot és Krisztust üdvtörténeti fejekként állítja szembe. Az „utolsó Ádám” nem azt jelenti, hogy Jézus szelleme Ádám után valamikor külön elkészült. Azt jelenti, hogy Krisztus az új emberiség feje, aki feltámadásában életet ad. Ő nem Ádám bűnének alávetett ember, hanem az Atyától küldött Fiú, aki valódi emberré lett és győzött ott, ahol Ádám elbukott.
14. A „második ember” nem azt jelenti, hogy Jézus csak a második legyártott emberi szellem Azt írod: Pál kinyilatkoztatta, hogy Jézus Ádám után lett, mint második az emberek közül. Nem. Pál nem ezt mondja olyan értelemben, ahogy te használod. Ha Jézus szó szerint „második ember” volna időrendben, akkor hol van Éva? Hol van Káin? Hol van Ábel? Hol van a teljes emberi nem? Nyilvánvaló, hogy Pál nem számtani sorrendről beszél. Nem arról van szó, hogy Ádám az első sorszámú ember, Jézus pedig a második sorszámú ember, és közéjük valahogy be kell szorítani egy előre megformált szellemet. Ez abszurd. A „második ember” tipológiai és üdvtörténeti cím. Ádám az első emberiség feje. Krisztus az új emberiség feje. Ádámban halál. Krisztusban élet. Ádámban romlandóság. Krisztusban feltámadás. Ádámban földi állapot. Krisztusban mennyei dicsőség. Ebből előre gyártott emberi szellemet levezetni olyan, mintha valaki a „jó pásztor” kifejezésből arra következtetne, hogy Jézusnak Galileában hivatalos juhászengedélye volt.
15. Jézus megváltói alkalmassága nem egy Ádámtól függetlenül gyártott emberi szellemben áll Azt állítod, hogy Jézus azért volt alkalmas a megváltásra, mert szellemét nem Ádám utódaitól örökölte, hanem Isten külön formálta számára. Ebben van egy félig igaznak látszó, de rossz irányba vitt elem. A katolikus hit is vallja, hogy Jézus bűntelen. Vallja, hogy a Szentlélektől fogantatott, Szűz Máriától született. Vallja, hogy nem az eredendő bűn alatt áll. Vallja, hogy valódi ember, de bűn nélkül. Csakhogy a katolikus hit nem azt mondja, hogy Jézusnak valamikor Ádám után, még a történelem előtt külön emberi szellemét megformálták, majd később beletették testébe. Ez nem keresztény tanítás. Ez preegzisztens emberi lélek-elmélet, amely a megtestesülést szétszedi. A keresztény hit szerint nem egy előre elkészített emberi szellem költözött be Mária méhébe. Az örök Ige lett testté. A Fiú vette fel az emberi természetet. Jézus emberi lelke is teremtett, valódi emberi lélek, de személye nem emberi személy, hanem az örök Fiú isteni személye. Ezért mondjuk: egy személy, két természet. Te ezt szétrobbantod. Nálad Jézusból lesz egy előre formált emberi szellem, amelyet egy másik isteni lény használ megváltói projektre. Ez nem apostoli krisztológia. Ez szétesett mitológiai konstrukció.
16. Áriuszt egyszerre dicséred és kijavítod, de mindkét irányban rossz úton jársz Azt mondod, Áriusz helyesen állapította meg, hogy a Messiás nem Isten, de nem értette meg pontosan a Messiás szellemének eredetét. Ez különösen beszédes. Még Áriusznál is sajátabb ariánus akarsz lenni. Áriuszt használod ugródeszkának, aztán őt is félrelököd, mert a te rendszerednek még az ő tévedése sem elég különleges. A keresztény hit szerint Áriusz alapvetően tévedett. Nem azért, mert nem tudta eléggé finomítani a preegzisztens emberi szellem elméletét, hanem azért, mert tagadta a Fiú örök istenségét. A Fiú nem teremtmény. Nem az első teremtmény. Nem félisten. Nem mennyei ügynök. Nem magas rangú szellemi lény. Nem „Isten által felkent isten” egy istenek közötti rangsorban. A Fiú öröktől fogva az Atyától születik, nem teremtetik. Egylényegű az Atyával. Az Ige testté lett. Ez a keresztény hit magja. Amit te kínálsz helyette, az nem megtisztított bibliai hit, hanem ariánus, nesztoriánus és henoteista törmelékből összeragasztott vallási mozaik.
17. A „római császárok által kiképzelt háromságisten” vád történetileg és teológiailag is komolytalan Azt állítod, hogy a Szentháromság a római császárok által kiképzelt modell. Ez régi, poros, rosszul csomagolt antikatolikus propaganda. A Szentháromság nem császári ötlet. A császár nem találta ki, hogy Jézus az Úr. Nem Konstantin találta ki János evangéliumát. Nem a császári udvar írta bele az apostoli iratokba, hogy az Ige Istennél volt és Isten volt az Ige. Nem Damazus találta ki, hogy a keresztség az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében történik. A zsinatok nem kitalálták a hitet, hanem megvédték a hitet a torzításoktól. Amikor az Egyház kimondta, hogy a Fiú egylényegű az Atyával, nem új istent gyártott, hanem megvédte azt, amit az apostoli hit kezdettől vallott: Jézus Krisztus nem puszta teremtmény, nem angyal, nem félisten, hanem az Atya örök Fia, aki testté lett értünk. A te elméleted ezzel szemben nem „eredeti bibliai tisztaság”. Sokkal inkább egy modern magánvallás, amely néhány bibliai kifejezést kiszakít, majd köréjük épít egy külön istenhierarchiát. A császározás csak füstgránát. Arra jó, hogy ne kelljen szembenézned azzal: a Szentírás krisztológiája magasabb annál, mint amit a rendszered elbír.
18. A Zsidókhoz írt levél első fejezete nem azt tanítja, hogy a Messiás Atyja a „Fiú Isten” Azt írod, hogy a Messiás Jézus Istene és Atyja nem más, mint a Fiú Isten, akiről a Zsidókhoz írt levél első fejezete tanúskodik. Ez már nem egyszerű félreolvasás, hanem teljes fogalmi baleset. A Zsidókhoz írt levél első fejezete éppen a Fiú felsőbbségét mutatja be az angyalokkal szemben. A Fiúról azt mondja, hogy általa teremtette Isten a világot, ő dicsőségének kisugárzása, lényegének képmása, ő tartja fenn a mindenséget hatalmas szavával, és megtisztítást szerezve a bűnöktől, a Fölség jobbjára ült. A Fiút Istenként szólítja meg a zsoltári idézetben: trónod, ó Isten, örökkön örökké. A „felkent téged az Isten, a te Istened” kifejezés nem azt jelenti, hogy van egy „Fiú Isten”, aki a Messiás Atyja, és fölötte még valami „Istenek Istene” áll. Ez a zsoltári királyi-messiási nyelv krisztológiai alkalmazása. A Fiú valóságos Isten, és megtestesült Messiásként az Atyához viszonyul engedelmes Fiúként. A szövegben nincs többistenhit, nincs istenek kasztrendszere, nincs külön „Messiás Istene és Atyja mint Fiú Isten”. Amit te itt csinálsz, az a szöveg szétdarabolása. Kivágsz egy fordulatot, majd beilleszted egy henoteista lépcsőházba. Csakhogy a Zsidókhoz írt levél nem isteni társasház alaprajza. A Fiú isteni méltóságának és megtestesült küldetésének apostoli tanúsága.
19. A Szentlélek örök létezése nem cáfolja, hogy a Fiú küldi őt az üdvtörténetben Azt írod, hogy a Szent Szellem sem származhatott a Messiás Jézustól, hiszen már létezett, mielőtt Jézus megszületett. Ez klasszikus fogalomkeverés: összekevered az örök isteni eredést és az időbeli küldést. A katolikus hit nem azt mondja, hogy a Szentlélek Jézus betlehemi születése után kezdett létezni. Ez képtelenség volna. A Szentlélek örök isteni személy. De az üdvtörténetben a feltámadt és megdicsőült Krisztus elküldi a Lelket az Egyháznak. Az, hogy a Lélek öröktől fogva Isten, nem zárja ki, hogy időben elküldetik. Ahogy az sem zárja ki a Fiú örök istenségét, hogy időben elküldetik és testté lesz. Te úgy érvelsz, mintha minden küldés keletkezést jelentene. De ez gyermeteg. Ha az Atya elküldi a Fiút, attól a Fiú nem akkor kezd létezni. Ha a Fiú elküldi a Lelket, attól a Lélek nem akkor kezd létezni. A küldés az üdvtörténetben való megjelenés és működés rendje. Az örök eredés pedig a Szentháromság belső élete. A kettőt összekeverni olyan, mintha valaki az ablakon beáradó fényből arra következtetne, hogy a nap abban a pillanatban keletkezett.
20. Damazus és a „Róma főpapja” történet: hangos állítás, gyenge bizonyíték Azt állítod, hogy I. Damazusra akkor ruházták rá a római császárok a Róma Főpapja címet, miután elfogadta a császárok által kitalált istenmodellt, és Róma többi istenei mellett annak is főpapja lett. Ez nagyívű mondat, csak éppen történetileg nem áll meg. Damazus római püspök volt. A római püspök szerepe nem abból keletkezett, hogy pogány császárok kinevezték volna őt egy frissen kitalált háromságisten főpapjának. A római egyház tekintélye apostoli eredetű, Péter és Pál vértanúságához kötött, és jóval a negyedik századi császárpolitika előtt létezett. A „pontifex maximus” körüli késő antik címhasználat kérdése külön történeti téma, de abból nem lesz igaz, hogy Damazus Róma pogány isteneinek főpapjaként kapta volna a keresztény hit meghamisításának hivatalát. Ez az egész állítás úgy működik, mint egy rossz pamflet: vegyél egy római címet, keverd össze a pápasággal, szórd meg császárokkal, adj hozzá háromságellenes indulatot, és kész a vád. Csakhogy a történelem nem így működik. A történelemhez forrás kell, nem gomolygó gyanú.
21. A „százmilliók máglyahalála” egyszerű történelmi képtelenség Azt írod, hogy másfél évezred alatt emberek százmilliói vállalták inkább a máglyahalált, minthogy megtagadják az igaz Messiást. Ez nemcsak túlzás. Ez olyan arányú képtelenség, hogy már a szám maga is lebuktatja a mondatot. Százmilliók? A késő ókor, a középkor és a kora újkor népességi viszonyai mellett? Antitrinitárius tömegek százmilliói máglyán? Hol vannak a források? Hol vannak a krónikák? Hol vannak a demográfiai nyomok? Hol vannak a városok, ahol ennyi embert elégettek? Hol van ennek a civilizációs lenyomata? Nincs. Mert ez nem történelem, hanem vérgőzös fantáziaszámtan. Voltak üldözések. Voltak kivégzések. Voltak erőszakos és bűnös eljárások. A katolikusnak nem kell letagadnia minden történelmi bűnt ahhoz, hogy megvédje a hitet. De a „százmilliók máglyahalála a Szentháromság elutasítása miatt” nem történelmi állítás, hanem propagandaszörny. Arra való, hogy erkölcsi sokkot kelts, és az olvasót megakadályozd abban, hogy józanul megkérdezze: hol van erre a bizonyíték?
22. Jelenések 6,9–11 nem antitrinitárius mártírok bosszúkiáltása a katolikusok ellen A Jelenések könyvéből idézed az oltár alatt lévő lelkeket, akik Isten igéjéért és tanúságtételükért ölettek meg. Már önmagában figyelmetlenség, hogy ezt Jelenések 5,9-ként jelölöd, miközben az általad idézett jelenet a hatodik fejezetben, az ötödik pecsétnél van. Nem apróság: aki ilyen harsányan vádol mindenkit bibliahamisítással, legalább a saját idézetének helyét találhatná el. De a lényeg még súlyosabb. A szöveg nem azt mondja, hogy ezek a lelkek antitrinitárius, henoteista, ariánus, nesztoriánus vagy Thanatosz-elméletet valló emberek, akiket a katolikusok máglyára küldtek. Azt mondja: Isten igéjéért és tanúságtételükért ölettek meg. Te ezt önkényesen ráhúzod a saját antikatolikus mártírlegendádra. Ez pontosan az a módszer, amely minden vitában előkerül nálad: ahol a szöveg általánosan beszél a mártírokról, te betöltöd őket saját táborod képzelt hőseivel. A Jelenések könyve azonban nem a te felekezeti sértettséged illusztrációs albuma.
23. A Hádeszben várakozó lelkekről szóló állításod sem bizonyít semmit a katolikus tanítás ellen Azt mondod, akik megölték őket, azok lelkei a Hádeszben várják az ítéletet, amely az ezeréves földi királyság után lesz végrehajtva rajtuk. Ez egy premillenista séma, amelyet egyszerűen ráteszel a Jelenések könyvére. De még ha valaki elfogadna is valamilyen köztes állapotot és végső ítéletet, abból sem következik sem a te Thanatosz-személyelméleted, sem a Szentháromság tagadása, sem a katolikus fordítók elleni vád. A katolikus hit is vallja az ítéletet. Vallja, hogy a gonoszok számot adnak. Vallja, hogy a vértanúk igazságát Isten helyreállítja. De nem fogadja el, hogy ebből egy antikatolikus bosszúfantáziát kell faragni, amelyben minden történelmi katolikus fordító, püspök és hívő valami Hádeszben rotyogó összeesküvőként szerepel. Az ítélet Istené. Nem a te vitastílusodé.
24. A „halálállapot” fordítás nem istentelenség, hanem pontos teológiai jelentés lehet Felháborodsz azon, hogy Thanatoszt halálként vagy halálállapotként értelmezik. Pedig sok helyen pontosan erről van szó: a halál mint állapot, hatalom, ítélet, emberi romlás. A magyar „halál” szó nem gyengébb, mint a „Thanatosz”. Sőt, a magyar olvasónak világosabb. A te érvelésedben van egy különös görögszó-mágia: ha magyarul azt mondjuk, „halál”, akkor szerinted lapos, hamis, állkeresztény. Ha azt mondjuk, „Thanatosz”, akkor hirtelen mély, eredeti, leleplező. De a szó görög alakja önmagában nem ad hozzá teológiai tartalmat. A görög szó is jelenthet egyszerűen halált. Aki minden görög szót tulajdonnévként kezel, az nem mélyebb a fordítónál, hanem kevésbé érti a nyelvet. A fordítás nem mindig árulás. Néha éppen az árulja el a szöveget, aki nem fordítani akarja, hanem saját mitológiájának díszletévé tenni.
25. A „Thanatosz tőrei, kötelei, kulcsai” típusú képek nem bizonyítanak személyes lényt Azt mondod, a Szentírás Thanatosz tőreiről, köteleiről, kulcsairól tanúskodik. De a kötelék, tőr, csapda, kulcs mind képi nyelv. A halál kötelei azt jelentik: a halál szorítása. A halál tőrei: halálos veszély. A halál kulcsai: hatalom a halál és holtak birodalma fölött. Ezekből nem következik külön lény. Ha így olvasol, akkor a „bűn zsoldja” alapján a bűnnek pénztárosa van. A „halál árnyéka” alapján a halálnak vetülete van a falon. A „kegyelem trónja” alapján a kegyelem egy bútoron ül. Ez a módszer nevetségessé válik, amint következetesen alkalmazod. A Biblia képekben beszél, mert a valóság mély. Te viszont a képet technikai leírássá silányítod, és azt hiszed, ezzel szó szerintibb lettél. Nem. Csak földhözragadtabb.
26. A „Jézus szelleme Ádám után lett megformálva” tanításod a megtestesülés ellen dolgozik A keresztény hit középpontja nem az, hogy Isten egy külön emberi szellemet formált Jézusnak valamikor Ádám után, majd ezt később egy testbe helyezte. A hit középpontja az, hogy az örök Fiú, az Ige, testté lett. Nem egy emberi szellem lett kiválasztva és felkenve egy istenségek közötti rendszerben, hanem Isten Fia lett emberré. Ha Jézus személye pusztán egy előre formált emberi szellem, akkor nem az örök Fiú testesült meg. Akkor a megváltás alapja meginog. Mert nem Isten jött el értünk, hanem egy különlegesen előkészített teremtmény. Ez nem keresztény evangélium. Ez ariánus irányba húzó, nesztoriánus ízű, henoteista szerkezetű magánkrisztológia. A katolikus hit itt nem valami bonyolult filozófiai luxust véd. A megváltás szívét védi. Csak Isten tud üdvözíteni. És Krisztus valóban üdvözít. Ezért Krisztus nem puszta teremtmény. Aki Krisztust lejjebb tolja, az nem szerényebb krisztológiát kap, hanem gyengébb megváltást.
27. Az, hogy Jézus tanulta az engedelmességet, nem azt jelenti, hogy puszta teremtmény volt Azt írod, hogy Jézus szelleme a testébe tétetett, majd megtanulta az engedelmességet, hogy ellen tudjon állni a kísértőnek. A Szentírás valóban beszél arról, hogy Krisztus szenvedésből tanulta az engedelmességet. De ez nem azt jelenti, hogy Jézus valami előre formált emberi szellem volt, aki egy mennyei próbaidő után sikeresen teljesített. A megtestesült Fiú valóságos emberként élt. Valóságos emberi akarata volt. Valóságos emberi engedelmességet tanúsított. Valóságosan megkísértetett, de bűn nélkül. Ez a keresztény tanítás. A Fiú istensége nem szünteti meg emberségének valóságát. Embersége pedig nem tagadja istenségét. Te azonban mindent arra használsz, hogy Krisztust lefokozd: ha engedelmeskedik, szerinted nem lehet Isten; ha küldetik, nem lehet Isten; ha imádkozik, nem lehet Isten; ha felkenetik, nem lehet Isten; ha szenved, nem lehet Isten. Ez a régi ariánus reflex. Csak új díszleteket tettél mögé.
28. A „nem lehet egylényegű” következtetésed abból fakad, hogy nem érted a természet és küldetés különbségét Azt mondod: ha Jézus szelleme Ádám után lett megformálva, és teste Heródes idején született, nem lehet kezdet nélküli örök Isten, így nem lehet egylényegű Atyjával. Csakhogy az első feltétel hamis. Jézus személye nem Ádám után megformált emberi szellem. Jézus személye az örök Fiú. Az emberi természetét időben vette fel. A személy örök; az emberi természet időben kezdődik. Ez a krisztológiai alapmegkülönböztetés. Aki ezt nem érti, annak minden további mondata félremegy. Igen, Jézus emberi teste időben született. Igen, emberi lelke teremtett. Igen, embersége nem örök. De Jézus személye az örök Fiú. Ezért mondjuk, hogy Mária Isten Anyja: nem azért, mert az isteni természet kezdődött tőle, hanem mert az a személy, akit szült, Isten Fia. Te viszont a természet és személy különbségét összemosod, majd diadalmasan kihirdeted, hogy a katolikus hit ellentmondásos. Nem. Te gyártod az ellentmondást azzal, hogy rossz kategóriákat használsz.
29. A „társai az istenek fölé felkent Isten” formulád nem keresztény hitvallás, hanem henoteista zűrzavar A szöveged végén dicsőíted az „Istenek Istenét”, az „Istene által, társai az istenek fölé felkent Istent”. Ez a megfogalmazás látványos, de teológiailag ingoványos. A Biblia valóban használ olyan nyelvet, amelyben „istenekről”, hatalmasságokról, mennyei lényekről, bírákról, angyalokról, hamis istenekről beszél. De a keresztény hit nem henoteizmus. Nem azt vallja, hogy sok isten van, köztük egy főisten, alatta felkent istenekkel. Egy Isten van. Az egy Istenben három személy: Atya, Fiú és Szentlélek. Nem három isten. Nem istenek családi vállalkozása. Nem mennyei ranglétra. Nem egy főisten és alistenek udvara. A Fiú nem egy társai fölé emelt isten a sok közül, hanem az Atya örök Fia, egylényegű vele. A Szentlélek nem harmadik erő vagy későbbi kisugárzás, hanem valóságos isteni személy. A te formulád azért veszélyes, mert bibliai szavakkal borít be egy nem bibliai istenképet. Ez a legrosszabb fajta tévedés: szent szókészlettel fedett idegen vallási szerkezet.
30. A katolikus hit nem tagadja Jézus emberségét; te tagadod Jézus isteni személyét Gyakran úgy beszélsz, mintha a katolikusok Jézus valóságos emberségét tüntetnék el. Ez hamis. A katolikus hit vallja, hogy Jézus valóságos ember: teste, lelke, emberi értelme, emberi akarata van. Valóságosan született, szenvedett, meghalt, feltámadt. Nem látszatember. Nem isteni színész emberi jelmezben. De a katolikus hit azt is vallja, hogy Jézus valóságos Isten. És pontosan ez az, amit te nem bírsz elviselni. Ezért darabolod fel: külön emberi szellem, külön felkenő Isten, külön Istenek Istene, külön Thanatosz, külön szellemtest-dinamika. A végeredményben Jézus már nem az örök Fiú, aki értünk emberré lett, hanem egy bonyolult vallási gépezet központi szereplője. A katolikus hit egyszerűbb és nagyobb: az Ige testté lett. Nem egy előre gyártott szellem kapott testet. Nem egy alisten kapott megbízást. Nem egy mennyei teremtmény lett sikeresebb Ádámnál. Isten Fia lett emberré, hogy az embert Istenhez emelje.
31. A katolikus fordítások elleni vádad azért is önromboló, mert magad is fordításokra támaszkodsz Folyton azt állítod, hogy a fordítók hamisítanak. Közben te is fordításokból idézel, fordítások szavait elemzed, fordítások kezdőbetűin lovagolsz, és fordítások alapján állítasz fel rendszert. Amikor a fordítás neked kedvez, akkor tanú. Amikor nem kedvez, akkor istentelen hamisító. Ez intellektuálisan tisztességtelen módszer. Ha valóban az eredeti szöveg érdekelne, akkor a szövegkörnyezetet, műfajt, héber és görög használatot, bibliai párhuzamokat, apostoli hitösszefüggést vizsgálnád. Ehelyett kiválasztasz néhány szót, átnevezed őket nagy kezdőbetűs szereplőkké, majd minden fordítót, aki nem játszik veled, árulónak nevezel. Ez nem a Szentírás iránti alázat. Ez a saját rendszered iránti gőg.
32. A Jób 28, Jelenések 1, Jelenések 6 és Jelenések 20 együtt sem adja ki a te Thanatosz-tanodat Összerakod Jób 28-at, Jelenések 1,18-at, Jelenések 6,8-at és Jelenések 20,14-et, majd kijelented: lám, Thanatosz személyes pusztító szellem. Csakhogy ezek a szövegek együtt sem mondják azt, amit te akarsz. Jób 28 költői megszemélyesítés. Jelenések 1 Krisztus hatalmáról beszél a halál és Hádesz fölött. Jelenések 6 apokaliptikus lovas képében személyesíti meg a halált és következményét. Jelenések 20 a halál és Hádesz végső eltörlését mutatja. Ezek együtt világosan tanítják: a halál valóságos ellenség, a holtak állapota valóságos, Krisztus hatalma ezek fölött teljes, és a végén a halál megszűnik. De egyik sem tanítja: Thanatosz egy konkrét pusztító szellem, aki Ádám utódainak szellemtestét őrzi; a fordítók elrejtették a nevét; a katolikus Egyház emiatt istentelen; Jézus pedig egy előre formált emberi szellem, aki nem örök Isten. Ez a következtetési láncod nem lánc, hanem összekötözött madzagdarabok kupaca.
33. A „Róma főpapját szolgáló fordítók” vádja különösen képmutató, amikor a szöveg éppen Krisztus uralmát hirdeti A Jelenések 1-ben Krisztus azt mondja, hogy él örökkön örökké, és nála vannak a halál és Hádesz kulcsai. Ahelyett, hogy térdre esnél a feltámadt Krisztus előtt, te a mondatból fordítói összeesküvést csinálsz. Ez sokat elárul a módszeredről. A szöveg Krisztust magasztalja. Te a fordítókat gyanúsítod. A szöveg Krisztus hatalmát mutatja. Te Thanatosz személyi kartonját keresed. A szöveg vigasztalni akarja az üldözött Egyházat. Te antikatolikus vádiratot barkácsolsz belőle. Ez nem hűség a Jelenések könyvéhez. Ez a Jelenések könyvének felhasználása saját vallásháborús színházad díszleteként.
34. A vízből és Lélekből való születést nem lehet „csak víz” karikatúrává rontani Visszatérve az első mondatodra: „akik csak víztől születnek és nem születnek szellemtől is”. Ez a mondatod azért árulkodó, mert a katolikus tanítást úgy támadod, ahogy az nem is létezik. A katolikus hit nem azt tanítja, hogy elég „csak víztől” születni, Lélek nélkül. A keresztség éppen azért szentség, mert a látható jelben Isten láthatatlan kegyelme működik. A víz nem varázsfolyadék. A Lélek nem opcionális extra. A keresztség vízből és Lélekből való újjászületés. Tehát amikor a „csak víztől születőket” támadod, nem a katolikus tanítást cáfolod, hanem egy szalmabábot csapkodsz. Hangos, látványos, de üres. A katolikus hitben a víz és Lélek nem szétválasztott ellenfelek. Jézus szavai szerint együtt tartoznak az újjászületés misztériumához.
35. A valódi kérdés ez: Krisztus kicsoda? A vitád minden ága ide fut vissza. Thanatosz, Hádesz, Jób, fordítások, Damazus, máglyák, Áriusz, Szentlélek, 1Kor 15 — mind ugyanarra szolgál nálad: hogy Krisztust ne kelljen az örök Fiúként megvallani. Ez a döntő pont. A keresztény hit szerint Jézus Krisztus nem csupán Messiás, nem csupán felkent ember, nem csupán különleges szellem, nem csupán második Ádám mint magasabb teremtmény. Ő az örök Fiú, aki az Atyától születik, nem teremtmény, és aki értünk emberré lett. Valóságos Isten és valóságos ember. Te ehelyett olyan Jézust kínálsz, akit darabokból kell összeszerelni: emberi szellem Ádám után, test Heródes idején, felkenés egy másik Istentől, alárendeltség istenek között, Thanatosztól való külön mentesség, majd életadó funkció. Ez nem apostoli Krisztus. Ez vallási barkácsáru.
36. Összegzés: a rendszered nem mélyebb a katolikus hitnél, csak zavarosabb Összefoglalva: a cáfolandó szöveged nem rendíti meg a katolikus hitet. Még csak közel sem kerül hozzá. Amit nyújtasz, az nyelvi túlmagyarázás, történelmi vádaskodás, tipográfiai összeesküvés-elmélet, ariánus krisztológia, henoteista istenkép és apokaliptikus képek túlliteralizálása. A „thanatosz” halált jelent. Lehet megszemélyesítve beszélni róla, de ettől nem lesz a te szellemtest-elnyelő démonod. A Hádesz lehet a holtak birodalmának képe, de nem kell belőle külön pusztító szellemet gyártani. Jób 28 költői szöveg, nem alvilági párbeszéd-leirat. Jelenések 1 Krisztus hatalmát hirdeti, nem két démon személyazonosságát. Jelenések 6 apokaliptikus látomás, nem démonológiai névjegyzék. Jelenések 20 a halál végső eltörléséről szól, nem a te mitológiai szereplőid kivégzéséről. Az 1Kor 15 nem Jézus előre megformált emberi szellemét tanítja, hanem Ádám és Krisztus üdvtörténeti szembeállítását: Ádámban halál, Krisztusban feltámadás. A „második ember” nem sorszám, hanem az új emberiség feje. A „életadó Lélek” nem azt jelenti, hogy Jézus egy teremtett szellemlény, hanem hogy a feltámadt Krisztus életet adó Úr. A Szentháromság nem római császári találmány. A zsinatok nem új istent gyártottak, hanem megvédték az apostoli hitet. Damazusból nem lesz pogány főpap attól, hogy te dühös mondatokat írsz róla. A „százmillió máglyahalál” pedig nem történeti adat, hanem indulati fantazmagória. A katolikus hit józanabb, biblikusabb és krisztusközpontúbb annál, mint amit te ellene felhoztál. Egy Isten van: Atya, Fiú és Szentlélek. Az örök Fiú testté lett. Krisztus valóságos Isten és valóságos ember. Halálával és feltámadásával legyőzte a bűnt, a halált és az ördögöt. A hívő vízből és Lélekből születik újjá. A halál utolsó ellenségként eltöröltetik. Az örök élet nem Thanatosz-börtönből való szellemtest-kiszabadítás, hanem részesedés Isten életében Krisztus által, a Szentlélekben. Ez az apostoli hit. Amit te kínálsz helyette, az nem mélyebb titok, hanem zavarosabb mese.
Jézus Nikodémusnak nem egy elveszett „szellemtest” technikai újragyártásáról beszél. Nem azt magyarázza, hogy Ádámnak volt valami fényes, láthatatlan szellemteste, amit Thanatosz elnyelt, és most azt kell visszakapni. Ez a te rendszered, nem János evangéliuma."
Azt akarod állítani, hogy a János Evangéliumának elnevezett írás, az János szavait tartalmazza?
Ebben nagy tévedésben vagy. A János Evangéliumaként elnevezett Írás az Úr Jézus beszédét tartalmazza.
Az Úr Jézus pedig beszélt Thanatoszról és azokról is,akik még Thanatoszban vannak, de azokról is,
akiket ki fog szabadítani Thanatoszból.
Thanatosz létezésének a tagadását csak az álkeresztény istentelen bibliafordítók "munkájának" köszönhetően tudod fitoktatni, akik egyházuk Főpapjának engedelmeskedve az emberiség ellenségének nevét halálállapotra fordították. Miközben a Szentírás Thanatosz tőreiről, köteleiről, kulcsairól tanúskodik és maga az Istenek Istene nevezte Thanatosz fiainak az istenteleneket.
Jób könyvében pedig Thanatosz beszélgetést folytat Abaddonnal arról, hogy hol lehet a bölcsesség forása. A Róma főappját és nem a Khrisztosz Istenét szolgáló katolikus Káldi György fordítása szerint az enyészet a halálállapottal beszélget, és nem Abaddon, akinek a neve görögül Apolyon,maygarul pedig Pusztulás.
Jób 28:22 Az Enyészet és a Halál mondják: »Csak hallomásból tudunk róla!«/Káldi György,Neovulgáta/
Majd a SZIT fordítói ráraktak egy lapáttal, Káldi György fordítására és a Thanatosszal beszélő Apolíont
nevet alvilágra változtatták. Így aztán nem két puszító szellem beszélget a Jób Könyve 22. versében arról, hogy hol található a Bölcsesség forrása, hanem az alvilág és a halálállapot.
Szerintük a Hádeszben sem Thanatosz őrzi a gonoszok lelkeit, ahogyan a Szentírásban írva van, hanem a halálállapot őrzi ezeket a lelkeket, csakhogy ki ne derüljön az igazság Thanatosz személyéről.
DE térjünk vissza az Úr Jézus tanúskodására Thanatosz személyével kapcsolatban.
Az Úr Jézus azt állította, hogy nála vannak a Hádesznek és Thanatosznak a kulcsai.
Jelenések 1:18 az élő, bár halott voltam; de íme élek örökkön-örökké; nálam vannak a halálés az alvilág kulcsai. 19 Írd föl tehát, amiket láttál, és amik vannak, és amiknek ezek után kell megtörténniük! /Káldi György,Neovulgáta/
Természetesen ,mindkét kifejezést kis kezdőbetűvel írta, hogy még véletlenül se merüljön fel az olvasóban annak a lehetősége, hogy itt az Úr Jézus két puszítító szellemről beszélt Jánosnak.
A Jelenések 6:8-ban ellenben a SZIT fordítói Thanatosz nevét Halálra fordították, de nagy kezdőbetűvel írták a Halált. Ellenben a Hádesz helyett az alvilágot ültették fel a ló hátára,és kis kezdőbetűvel írták az alvilágot, hogy még véletlenül se ismerje fel valaki, hogy az Úr Jézus a Hádesz nevet viselő pusztító szellemről tanúskodott Jánosnak .
Majd amikor ennek a két pusztító szellemnek, az emberiség ellenségeinek a tűznek tavában való elpuszítításáról prófétált az Úr Jézus , az istentelenek egyházának bibliafordítói a Hádesz esetében
továbbra is alvilágot fordítottak, Thanatosz esetében pedig halált, ügyelve a kis kezdőbetűkre, nehogy azt gondolja az olvasó, hogy két a két pusztító szellem neveiről van szó.
Jelenések 20: 14 A halált és az alvilágot egy tüzes tóba vetették: ez a második halál, a tüzes tó./Káldi/
Jelenések 20: 14. A halált és az alvilágot a tüzes tóba vetették. A tüzes tó a második halál./SZIT/
Nos így trükköztek az Istentelenek egyházának bibliafordítói évszázadokon keresztül, akadályozva az igazság megismerését az emberiség e két ellenségének a kilétével kapcsolatban.
Ezékiel 37 nem János 3 magyarázókulcsa, hanem Izrael helyreállításának látomása
—————————————————-
Ismét ugyanaz a hibád itt is, a halmazelméleti hibádat megismétled.
Nem az a lényeges ugyanis az Ezékiel 37-ben, hogy ott épp Izraelnek Isten szelleme általi helyreállítása, és ismét élővé tétele, életre hívása van leírva, hanem az, hogy ott is Isten Szelleme általi életre hivás, teremtés, élővé tételről, teremtésről van szó.
1. A „halmazelmélet” nem helyettesíti a bibliai exegézist
Köszönöm a válaszodat. Azt értem, hogy te egy közös metszetet próbálsz kimutatni János 3, Galata 4 és Jelenések 12 között, és ezt „szellemtől való szülés/születés” néven foglalod össze. A gond azonban továbbra is az, hogy a Szentírás értelmezése nem puszta halmazelméleti absztrakció. Egy bibliai szöveg jelentését nem úgy határozzuk meg, hogy kiválasztunk belőle egy hasonló hangzású vagy hasonló témájú elemet, majd azt tesszük meg a „lényegnek”, miközben a konkrét szövegösszefüggéseket másodlagossá tesszük.
A katolikus értelmezés nem tagadja, hogy a Szentírásnak van belső egysége. Éppen ellenkezőleg: az Egyház kifejezetten tanítja, hogy a Szentírást ugyanabban a Lélekben kell olvasni, amelyben íródott, figyelve az egész Szentírás egységére, az Egyház élő hagyományára és a hit analógiájára. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a különböző szövegek saját történeti, irodalmi és teológiai hangsúlyait feloldhatjuk egy általános fogalomban. A II. Vatikáni Zsinat és a Katekizmus éppen az egység és a konkrét szövegértelem együtt tartását követeli meg, nem pedig az egyik feláldozását a másik kedvéért.
Más szóval: lehet közös motívumot keresni, de nem lehet a közös motívumot automatikusan a szöveg főértelmévé tenni. János 3-ban az újjászületésről van szó, vízből és Szentlélekből, az Isten országába való belépés összefüggésében. Galata 4-ben Pál a két szövetség allegorikus szembeállításáról beszél: Hágár és Sára, rabszolgaság és szabadság, test szerinti és ígéret szerinti születés. Jelenések 12-ben pedig egy apokaliptikus látomásban megjelenő asszony szüli meg a fiúgyermeket, aki vasvesszővel legelteti a nemzeteket, és Isten trónjához ragadtatik. Ezek között van teológiai kapcsolat, de nem ugyanazt a tételt mondják ki ugyanabban az értelemben.
Ezért nem az a módszertani hiba, ha valaki ragaszkodik a konkrét szövegösszefüggéshez. Épp ellenkezőleg: az a módszertani hiba, ha egy általad megalkotott „közös metszetet” a szövegek fölé helyezel, majd azt mondod, hogy „a lényeg abban rejlik”. A Szentírásban a lényeg nem a mi absztrakcióinkban rejlik, hanem abban, amit Isten a konkrét szövegekben, konkrét személyeken, eseményeken, szövetségeken és képeken keresztül kinyilatkoztatott.
2. A közös motívum valódi lehet, de nem biztos, hogy azonos jelentést hordoz
Abban igazad van, hogy a Szentírásban Isten Lelke életet ad. Ez vitathatatlan. A teremtés, a prófétai megújítás, Krisztus fogantatása, az Egyház születése, a keresztségben való újjászületés és a végső feltámadás mind kapcsolatban állnak Isten életadó Lelkével. Ezt katolikus oldalról nem kell tagadni.
A kérdés azonban nem ez. A kérdés az, hogy ebből következik-e, hogy János 3, Galata 4 és Jelenések 12 azonos értelemben beszél „szellemtől való születésről”. Nem következik.
Ha például azt mondom, hogy Isten Lelke működik a teremtésben, Krisztus fogantatásában, a próféták ihletésében és a hívő megszentelésében, akkor ezzel igazat mondok. De ha ebből azt vezetem le, hogy a teremtés, az inkarnáció, a prófétai ihletés és a keresztségi újjászületés ugyanannak a „szellemi születésnek” az egyenrangú példái, akkor már összemosok különböző üdvrendi valóságokat.
A „Lélek által” kifejezés nem mindenhol ugyanazt a teológiai műveletet jelöli. A Szentlélek ugyanaz az isteni személy, de a Szentlélek művei különbözőek: teremt, éltet, ihlet, megszentel, újjászül, felken, vezet, feltámaszt, egyesít Krisztussal. Ezek nem cserélhetők fel egymással pusztán azért, mert mindegyik mögött ugyanaz az isteni Lélek áll.
3. János 3 nem általános „szellemi születéstan”, hanem újjászületés az országba való belépéshez
Amikor János 3-at idézed, azt mondod, hogy nem az újjászületés szükségességét akarod bizonyítani, hanem csak a „Szellemtől való születés” témájára hozod példaként. De itt éppen ez a probléma: János 3-ban a „Szellemtől való születés” nem választható le az újjászületésről. Jézus nem általánosságban beszél arról, hogy Isten Lelke mindenféle életet ad. Nikodémusnak azt mondja: „ha valaki nem születik vízből és Lélekből, nem mehet be Isten országába” (Jn 3,5). Ez konkrétan az ember üdvösségi állapotának átalakulásáról szól.
Katolikus szempontból János 3 a keresztségi újjászületés egyik alapvető bibliai helye. A keresztség által az ember megszabadul a bűntől, Isten gyermekévé lesz, Krisztus tagjává válik, beépül az Egyházba, és új teremtménnyé lesz. A Katekizmus ezért nevezi a keresztséget a keresztény élet alapjának, a Lélekben való élet kapujának, valamint az újjászületés szentségének.
Ezért nem elég azt mondanod, hogy „én csak a Szellemtől való születésről beszéltem”. János 3-ban a Szellemtől való születés nem egy általános kategória, hanem az ember újjászületése az üdvösség rendjében. Ha ezt a konkrét összefüggést leválasztod, akkor éppen azt veszed ki János 3-ból, ami János 3-ban döntő.
Nem azt állítom, hogy szerinted Jézusnak bűnből kellett újjászületnie. Ezt valóban nem kell neked tulajdonítani. A pontosabb kritika inkább ez: amikor János 3-at ugyanabba az általános kategóriába teszed, mint Krisztus fogantatását vagy a Jelenések 12 fiúgyermekének megszületését, akkor János 3 saját üdvtani és szentségi jelentését gyengíted el. Nem Krisztus újjászületését állítod, hanem túl tágra nyitod azt a kategóriát, amelybe János 3-at beteszed.
4. Krisztus Szentlélektől való fogantatása egyszeri és páratlan esemény
Krisztus fogantatása nem egy példa a sok „Szellemtől való születés” között. Az egyedülálló inkarnációs esemény. Jézus nem úgy lesz Isten Fiává, hogy a Szentlélek újjászülte volna. Ő az örök Fiú, aki a Szentlélek erejéből valóságos emberi természetet vett magára Szűz Mária méhében. Ez nem újjászületés, nem erkölcsi megújulás, nem megtérés, nem bűnből való kiemelés, hanem a megtestesülés misztériuma.
A katolikus hit ezért pontosan különbséget tesz Krisztus Szentlélektől való fogantatása és a hívők Szentlélektől való újjászületése között. Krisztus a Szentlélek erejéből fogant Szűz Máriában mint az új Ádám, és embersége kezdettől fogva telve van Szentlélekkel; a hívő viszont Krisztus teljességéből részesedik kegyelem által. Ez lényegi különbség: Krisztus a fej, mi a tagok; Krisztus a forrás, mi a részesedők; Krisztus az egyszülött Fiú természet szerint, mi fogadott fiak kegyelemből.
Ezért amikor mindezt egy közös „Szellemtől való születés” halmazba teszed, akkor túl gyenge kategóriát választasz. Olyan kategóriát, amelybe túl sok minden belefér, ezért már nem képes megőrizni a különbséget teremtés, inkarnáció és újjászületés között.
5. Galata 4-ben nem általános szellemi szülésről, hanem szövetségi allegóriáról van szó
Galata 4-ben Pál nem egy általános „szellemi szülés-születés” elméletet ad. A szöveg közvetlen vitája az, hogy a galatáknak vissza kell-e menniük a mózesi törvény alá, vagy Krisztusban, az ígéret gyermekeként, a Lélek szabadságában kell élniük. Pál ezért állítja szembe Hágárt és Sárát, a rabszolganőt és a szabad asszonyt, a földi Jeruzsálemet és a mennyei Jeruzsálemet.
Igen, itt valóban megjelenik a „test szerint” és „ígéret szerint” születés különbsége. De ebből nem következik, hogy Galata 4 egyszerűen ugyanarról beszél, mint János 3 vagy Jelenések 12. Galata 4-ben az ígéret szerinti születés azt jelenti, hogy Isten népe nem a puszta testi leszármazás, nem a törvény alatti rabszolgaság, hanem Krisztus ígérete és a Lélek szabadsága alapján áll fenn.
Ez a szöveg valóban fontos a Jelenések 12 egyházi értelmezéséhez, mert a mennyei Jeruzsálem anyai képe összekapcsolható az Egyház anyaságával. De ez nem zárja ki Máriát, és nem teszi a Jelenések 12 asszonyát pusztán egy absztrakt szellemi princípiummá. A katolikus értelmezés éppen azért erősebb, mert nem választja szét azt, amit a Szentírás és az Egyház hagyománya együtt tart: Izrael, Mária és az Egyház anyai misztériumát.
A Lumen gentium kifejezetten úgy beszél Máriáról, mint aki a Megváltó Anyja, Isten Anyja, a Szentlélek temploma, ugyanakkor az Egyház előképe és kiváló mintája; az Egyház pedig maga is anya, mert a keresztségben, a Szentlélek által, új és halhatatlan életre szüli gyermekeit.
6. A Jelenések 12 fiúgyermeke nem puszta „szellemi minőség”
Amikor azt mondod, hogy minden Szellem szerinti születés Krisztusra mutat, ebben általános értelemben igazad van. De ebből nem következik, hogy a Jelenések 12 fiúgyermeke értelmezhető pusztán a Szellem szerint való születés általános képeként.
A Jelenések 12-ben a fiúgyermek nem egy elvont minőség. A szöveg konkrét messiási jeleket ad róla. Ő az, aki „vasvesszővel” fogja legeltetni a nemzeteket. Ez nyilvánvaló utalás a 2. zsoltár királyi-messiási ígéretére. Ő az, akit Istenhez és az ő trónjához ragadnak. Ez Krisztus győzelmére, mennybemenetelére és mennyei uralmára mutat. A sárkány őt akarja elnyelni, de nem tudja, majd az asszony többi gyermeke ellen fordul. Ez a szerkezet nem egy általános újjászületési tanítást ad, hanem Krisztus győzelmét és az Egyház üldöztetésének korszakát mutatja be.
Katolikus olvasatban ez különösen fontos. A Jelenések 12 nem egy jövőbeli hétéves menetrend egyik eleme, és nem is egy általános „szellemi születés” példája. A látomás Krisztus első eljövetelét, győzelmét, mennyei trónra emeltetését és az Egyház jelenkori küzdelmét ábrázolja apokaliptikus képekben. A fiúgyermek elsődlegesen Krisztus. Az Egyház csak Krisztusban, Krisztushoz kapcsolódva, Krisztus testeként részesedik az ő győzelméből.
Ha ezt a fiúgyermeket egy általános „krisztusi, isteni szellemi minőségre” oldod fel, akkor a konkrét messiási referenst gyengíted. Márpedig a Jelenések 12 ereje éppen abban áll, hogy nem egy elvont szellemi folyamatot mutat, hanem a Messiás győzelmét, akit a sárkány nem tud megsemmisíteni.
7. Nem az a vita, hogy Krisztus kimarad-e, hanem az, hogy milyen módon van jelen
Többször mondod, hogy nem hagyod ki Krisztust, mert az egész Ige Krisztusra mutat. Ezt örömmel el lehet fogadni általános hitvallásként. De ez nem válasz a konkrét exegétikai kérdésre.
Nem azt állítom, hogy te szándékosan Krisztus nélküli teológiát akarsz építeni. A gond az, hogy az általad választott fogalmi eljárás Krisztus konkrét bibliai szerepét elvontabbá teszi. Más azt mondani, hogy „minden Krisztusra mutat”, és más azt mondani, hogy „ebben a konkrét szövegben ez a személy Krisztus”. A Jelenések 12 fiúgyermekénél nem elég az általános krisztológiai háttér. Ott a szöveg maga mutatja, hogy a fiúgyermek messiási alak.
A különbség tehát ez: katolikus oldalról nem Krisztust akarjuk „külön” odatenni egy Lélek-központú értelmezés mellé, hanem azt mondjuk, hogy a Lélek műve mindig Krisztushoz köt, de nem szünteti meg a szövegben megjelenő személyes és történeti különbségeket. A Szentlélek Krisztust jelenti ki, de nem oldja fel Krisztus történeti megtestesülését, születését, halálát, feltámadását és mennybemenetelét egy általános „szellemi minőségben”.
A Katekizmus maga is így beszél: a Szentlélek megismerteti velünk Krisztust, és a Fiú és a Lélek küldetése elválaszthatatlan, de a Lélek küldetése az, hogy Krisztushoz egyesítsen, nem az, hogy Krisztus konkrét misztériumait általános spirituális kategóriákká alakítsa.
8. János 1,3–4 nem bizonyítja, hogy minden életadás ugyanabba a kategóriába tartozik
János 1,3–4 valóban azt mondja, hogy minden az Ige által lett, és benne élet volt. Ez alapvető krisztológiai igazság. De ebből nem az következik, hogy minden bibliai életadás, születés, teremtés, újjászületés és feltámadás ugyanazon exegetikai kategória alá vonható.
János 1 a Logosz egyetemes teremtő közvetítéséről beszél. Az Ige által lett minden. Ez azt jelenti, hogy Krisztus nem csupán a megváltásban, hanem a teremtésben is központi. De János 1 teremtéstanát nem lehet egyszerűen rávetíteni János 3 újjászületésére vagy Jelenések 12 messiási születésére úgy, mintha mindhárom ugyanannak a „szellemi születésnek” a példája volna.
Például: az, hogy Krisztus által lett a világ, nem jelenti azt, hogy a világ teremtése ugyanaz, mint a keresztségi újjászületés. Az, hogy Krisztusban van az élet, nem jelenti azt, hogy Ádám életre lehelése ugyanaz a teológiai esemény, mint a hívő ember Krisztus halálába és feltámadásába való beoltása. Az, hogy Krisztus nélkül semmi sem lett, nem jelenti azt, hogy minden „lett” dolog azonos módon értelmezendő.
Itt megint a kategóriák pontosságáról van szó. Katolikus oldalról teljesen igaz, hogy minden kegyelem Krisztuson keresztül jön. De ebből nem következik, hogy minden szöveg, amelyben élet, Lélek, születés vagy teremtés van, ugyanazt a konkrét teológiai állítást teszi.
9. A „nem írom ki Krisztus nevét, mert evidens” válasz nem oldja meg a problémát
Azt mondod, nem kell minden mondatban külön kiírnod Krisztus nevét, mert az egész Ige Krisztusra mutat. Ez önmagában igaz. De a vita nem arról szól, hogy minden mondatban szerepelnie kell-e Krisztus nevének. A vita arról szól, hogy a konkrét szövegben Krisztus milyen módon van jelen.
Ha a Jelenések 12 fiúgyermeke elsődlegesen Krisztus, akkor ezt nem lehet kiváltani azzal, hogy „úgyis minden Krisztusra mutat”. A konkrét azonosítást nem helyettesíti az általános krisztológiai háttér. Sőt, az általános háttér éppen azért fontos, mert segít felismerni a konkrét alakot: a fiúgyermek azért nem puszta szellemi minőség, mert a messiási zsoltár királyi alakját hordozza, és Isten trónjához ragadtatik.
Ugyanez igaz János 3-ra is. Nem az a kérdés, hogy a Szentlélek munkája Krisztushoz kapcsolódik-e. Természetesen kapcsolódik. A kérdés az, hogy János 3 konkrétan miről beszél. És János 3 konkrétan az újjászületésről, vízről és Lélekről, az Isten országába való belépésről beszél. Ha ezt általános „Szellemtől való születés” kategóriává alakítod, akkor nem Krisztust véded, hanem a szöveg konkrétságát gyengíted.
10. Ádám teremtése, Ezékiel 37 és Jób 33 valóban a Lélek életadó működéséről beszél, de nem ugyanarról, mint János 3
A másik fontos állításod az, hogy Ádám teremtése, Ezékiel 37, Jób 33 és János 3 közös pontja az, hogy Isten Lelke életet ad. Ezt az általános állítást el lehet fogadni. Isten Lelke életadó. De ebből megint nem következik az, hogy ezek a szakaszok ugyanazon „születés” azonos példái.
Ádám teremtésénél az ember természetes emberi élete jön létre. Isten megalkotja az embert a föld porából, és élet leheletét leheli belé. Ez a teremtés rendjéhez tartozik.
Ezékiel 37-ben a kiszáradt csontok látomása elsődlegesen Izrael helyreállításáról szól. A csontok életre kelése képszerűen mutatja, hogy Isten képes népét a halálhoz hasonló állapotból újra életre hozni. Ennek lehet tipológiai kapcsolata a feltámadással és a lelki megújulással, de a szöveg közvetlen értelme nem János 3 keresztségi újjászületésének magyarázata.
Jób 33,4-ben Elihu arról beszél, hogy Isten Lelke alkotta őt, és a Mindenható lehelete adott neki életet. Ez ismét a teremtett emberi élet isteni eredetére mutat. Fontos szöveg az ember Istentől való függéséről, de nem azonos azzal, amit Jézus Nikodémusnak mond az Isten országába való belépéshez szükséges újjászületésről.
Tehát a közös állítás igaz lehet: Isten Lelke életet ad. De a te következtetésed túl erős: ebből nem következik, hogy ezek a szövegek ugyanazon „Szellemtől való születés” egyenrangú példái.
11. A „ruach/pneuma” sokrétűsége nem engedi meg az automatikus azonosítást
A bibliai nyelvben a „lélek”, „szél”, „lehelet” jelentésköre valóban összetett. A héber ruach és a görög pneuma jelenthet szelet, leheletet, lelket, szellemet, isteni Lelket. Ezért nagyon óvatosan kell kezelni azokat az érveket, amelyek pusztán a szómező hasonlóságára épülnek.
Amikor Isten Lelke lebeg a vizek fölött, amikor Isten élet leheletét adja Ádámnak, amikor a szél/lehelet életet visz Ezékiel látomásában a csontokba, és amikor Jézus János 3-ban arról beszél, hogy a Lélek ott fúj, ahol akar, ezek között van gazdag bibliai összhang. De az összhang nem azonos az azonossággal.
A katolikus olvasat nem fél a tipológiától. Sőt, a tipológia nagyon fontos. Ádám előképe Krisztusnak. Izrael helyreállítása előképszerűen mutathat a feltámadásra és az Egyház megújulására. A víz, szél, lehelet és Lélek motívumai összecsengenek. De a tipológia nem azt jelenti, hogy a különböző szövegek szó szerinti értelmét egyetlen fogalmi masszává gyúrjuk össze. A tipológia rendet tart: előkép és beteljesedés, teremtés és új teremtés, Izrael helyreállítása és Krisztusban adott kegyelmi élet között különbséget tesz.
12. Az 1Mózes 1,2-ről tett állításod túl sokat mond ki a szöveg alapján
Azt írod, hogy Isten Lelke nem passzívan lebegett a vizek felett, hanem az Atya újabb teremteni akarásának szavát várta. Teológiai elmélkedésként ez érthető lehet, de szigorú exegézisként óvatosan kell bánni vele. A Teremtés könyve azt mondja, hogy Isten Lelke lebegett a vizek fölött. A szöveg nem fejti ki részletesen, hogy ezt a „várakozást” hogyan kell elképzelni, és nem teszi ebből levezethetővé János 3 vagy Jelenések 12 értelmezését.
Katolikus hit szerint természetesen a teremtés a Szentháromság műve: az Atya a Fiú által, a Szentlélekben teremt. De ebből sem következik, hogy minden későbbi Lélek-működés ugyanabba az értelmezési kategóriába tartozik. A teremtő Lélek működése és az újjászülő Lélek működése összefügg, de nem azonos.
Itt megint nem az általános teológiai háttérrel van baj, hanem azzal, hogy túl gyorsan lesz belőle konkrét szövegmagyarázati bizonyíték.
13. Ezékiel 37 nem János 3 magyarázókulcsa, hanem Izrael helyreállításának látomása
Ezékiel 37 valóban rendkívül fontos szöveg. A kiszáradt csontok életre kelése Isten életadó hatalmát mutatja. De maga a fejezet meg is magyarázza a látomást: a csontok Izrael egész házát jelentik, amely reménytelennek és halottnak látja magát; Isten pedig megígéri, hogy megnyitja sírjaikat, visszaviszi őket földjükre, és Lelket ad beléjük.
Ez tehát elsődlegesen szövetségi-népi helyreállítási látomás. Lehet benne látni feltámadási előképet. Lehet benne látni a Szentlélek újjáteremtő munkájának előképét. De nem lehet egyszerűen azt mondani, hogy ez ugyanaz a „Szellemtől való születés”, mint János 3.
János 3-ban Jézus nem csontokról, nem nemzeti helyreállításról, nem Izrael földjére való visszatérésről beszél, hanem arról, hogy az ember nem mehet be Isten országába, ha nem születik vízből és Szentlélekből. A háttérben valóban ott lehetnek ószövetségi megújulási ígéretek, különösen Ezékiel 36–37 világa, de a jánosi beteljesedés már Krisztusban és a keresztségi újjászületésben áll előttünk.
14. Jób 33,4 az ember teremtett életéről beszél, nem az újjászületésről
Jób 33,4 fontos mondat: Isten Lelke alkotott engem, és a Mindenható lehelete adott életet. De ez az ember teremtett életéről beszél. Nem arról, hogy az ember Krisztusban új teremtménnyé lesz. Nem arról, hogy vízből és Lélekből születik újjá. Nem arról, hogy beépül Krisztus testébe. Nem arról, hogy részesedik Krisztus halálában és feltámadásában.
Ezért Jób 33,4 legfeljebb azt bizonyítja, amit senki sem vitat: minden élet Istentől van, és Isten Lelke életadó. De nem bizonyítja azt, hogy János 3, Galata 4 és Jelenések 12 ugyanazon teológiai „halmaz” alapján magyarázandó.
Egy katolikus válasz tehát nem tagadja Jób 33,4 igazságát. Csak azt mondja: ez nem elég ahhoz, hogy a különböző bibliai születés- és életadás-szövegeket azonos jelentésűvé tegyük.
15. Az „új teremtmény” nem egyszerűen „Jézus szolgálata óta ismét létező” jelenség
Azt írod, hogy Jézus szolgálata óta „ismét létezik” Isten Szellemétől való születés. Ezzel a megfogalmazással is gond van. Az új szövetségi újjászületés valóban Krisztusban nyeri el teljességét, de nem úgy, mintha Isten Lelke korábban ne működött volna az üdvösség rendjében. Az ószövetségi igazak sem Krisztustól függetlenül üdvözültek, hanem Krisztus eljövendő érdemei alapján. A Lélek már a prófétákban is működött, már Izraelben is előkészítette az új szövetséget, már a teremtésben is életadó volt.
A helyesebb katolikus megfogalmazás az volna: Krisztus megtestesülésében, halálában, feltámadásában és a Szentlélek kiáradásában az új teremtés elérkezett, és a keresztségben a hívők valóban új teremtménnyé lesznek. Ez nem pusztán Jézus nyilvános szolgálatától „ismét létező” általános spirituális lehetőség, hanem Krisztus húsvéti misztériumának gyümölcse.
Itt is fontos a pontosítás: az új élet forrása nem általánosságban „szellemi születés”, hanem Krisztus halála és feltámadása, amelyet a Szentlélek alkalmaz az emberben, különösen a keresztségben.
16. A Jelenések 12 nem azért fontos, mert egy általános metszetet ad, hanem mert Krisztus győzelmét mutatja
A Jelenések 12 katolikus értelmezésében a látomás középpontja nem egy általános „szellemtől való születés” téma, hanem Krisztus és az Egyház drámai története. Az asszony megszüli a Messiást. A sárkány meg akarja semmisíteni. A gyermek Isten trónjához kerül. A sárkány vereséget szenved. Az asszony pusztába menekül. A sárkány az asszony többi gyermeke ellen hadakozik, akik megtartják Isten parancsait és Jézus tanúságát.
Ez a látomás tehát nem egyszerűen azt mondja: „létezik Szellemtől való születés”. Ennél sokkal konkrétabb és gazdagabb. Azt mondja: a Messiás megszületett, győzött, Isten trónján uralkodik, a Sátán hatalma megtört, de az Egyház földi zarándokútján még üldöztetést szenved. Ez pontosan illeszkedik az amillenarista olvasatba: Krisztus már uralkodik, a Sátán már legyőzött ellenség, de még tombol a történelemben, amíg el nem jön a végső ítélet.
Ha ezt a látomást pusztán egy általános „szellemi szülés-születés” metszetben oldod fel, akkor elveszíted a Jelenések 12 saját apokaliptikus erejét. A látomás nem fogalmi diagram, hanem üdvtörténeti dráma.
17. A „lényeglátás” nem azonos az elvonatkoztatással
Azt írod, hogy „csatlakozz a lényeglátók klubjához”. Udvariasan mondom: a lényeglátás a Szentírásnál nem azt jelenti, hogy a konkrét szövegek fölé emelünk egy absztrakt közös nevezőt. A valódi lényeglátás az, amikor felismerjük, hogy Isten ugyanazt az üdvözítő tervet bontja ki sokféle módon, de közben nem tüntetjük el a különbséget előkép és beteljesedés, teremtés és új teremtés, fogantatás és újjászületés, Krisztus és a Krisztusban részesedő hívők között.
A te „metszeted” részben igaz, de túl általános. Igen, Isten Lelke életet ad. Igen, minden Krisztushoz kapcsolódik. Igen, az új teremtmény valósága központi az evangéliumban. De ebből nem következik, hogy János 3, Galata 4 és Jelenések 12 főértelme ugyanaz volna.
A katolikus olvasat szerint a lényeg éppen az, hogy Krisztusban az isteni élet konkrét történeti módon érkezett el: az Ige testté lett; Máriától született; meghalt és feltámadt; a Szentlelket kiárasztotta; az Egyházat élteti; a keresztségben újjászül; és a történelem végén nyilvánosan beteljesíti országát. Ez sokkal gazdagabb, mint egy általános „szellemi születés” kategória.
18. Összegzés: amit állítasz, részben igaz, de a következtetésed nem áll meg
Összefoglalva: igazad van abban, hogy Isten Lelke életadó. Igazad van abban is, hogy a Szentírás egységes, és hogy minden Krisztusra mutat. Igazad van abban is, hogy János 3, Galata 4 és Jelenések 12 között vannak mély teológiai kapcsolatok.
De nincs igazad abban, hogy ezeket a szövegeket egyetlen „halmazelméleti” metszet alapján kellene értelmezni. Nincs igazad abban, hogy a közös „Szellemtől való születés” kategória volna mindhárom szöveg lényege. Nincs igazad abban, hogy János 3 leválasztható az újjászületés konkrét üdvtani összefüggéséről. Nincs igazad abban, hogy Jelenések 12 fiúgyermeke pusztán egy általános szellemi minőségként kezelhető. És nincs igazad abban sem, hogy Ádám teremtése, Ezékiel 37 és Jób 33 önmagában igazolná ezt az összemosó értelmezést.
A katolikus válasz ezért ez: a Szentlélek valóban életet ad, de a Szentlélek műveit a konkrét üdvtörténeti rendben kell érteni. Krisztus fogantatása nem a hívők újjászületése. János 3 nem általános szellemi születéstan, hanem az Isten országába való belépéshez szükséges újjászületés tanítása. Galata 4 nem puszta szellemi szülésről, hanem az ígéret, szabadság és új szövetség rendjéről beszél. Jelenések 12 pedig nem egy elvont pneumatikus folyamat, hanem Krisztus győzelmének és az Egyház üldözött, de megőrzött állapotának apokaliptikus látomása.
Ezért a te metszeted legfeljebb nagyon általános háttérigazságként fogadható el. Magyarázókulcsként azonban túl tág, túl elvont, és nem őrzi meg a szövegek saját jelentését. A Szentírás nem kevesebbet, hanem többet mond annál, mint amit a „szellemtől való születés” általános formulája ki tud fejezni.
Nem hiszem, hogy a 'lélek' (psyche, anima, Seele, soul) és a 'szellem' (pneuma, spiritus, Geist, spirit) között olyan nagyon élesen elhatárolható különbség lenne. Biztos volt köztük valamilyen különbség, de hogy hogyan különböztették meg a kettőt, az koronként változhatott, a zsidóságnál, az ókori kereszténységben és később a középkorban. De ezek árnyalatnyi különbségek lehettek valójában.
---
A magyarban pedig amúgy is mesterséges a különbség, mert a 'szellem' szó egy nyelvújításkor létrehozott filozófiai kifejezés, a lélek pedig olyan régi, hogy még mindig léteznek az ugor megfelelői (manysi lili, hanti łił).
A kereszténység előtt az ősmagyarok egyes kutatók szerint valószínűleg a kettős/többszörös lélekben (testlélek, szabadlélek, árnyéklélek stb.) hihettek, teljesen más képzeteik, asszociációik lehettek a lélekről. Érdekességképpen, a manysi/hanti ortodox bibliafordításban is Szentléleknek nevezik a Szentlelket (manysi: Ялпыӈ Лылы - Jalpəŋ Lili, hanti: Емăӈ Ԓыԓ - Jemän Łił). Egyszerűen nem volt se itt, se ott jobb szó rá.
1. Kezdjük ott, ahol megint elcsúszol: János 3 nem „szellemtest-javítási kézikönyv”
Jézus Nikodémusnak nem egy elveszett „szellemtest” technikai újragyártásáról beszél. Nem azt magyarázza, hogy Ádámnak volt valami fényes, láthatatlan szellemteste, amit Thanatosz elnyelt, és most azt kell visszakapni. Ez a te rendszered, nem János evangéliuma.
Jézus ezt mondja: „ha valaki nem születik vízből és Lélekből, nem mehet be Isten országába.” A beszélgetés témája az Isten országába való belépés. Nikodémus már természetes módon megszületett. Izrael tanítója. Vallásos ember. Mégis azt hallja: felülről kell születnie. Ez kegyelmi újjászületés, nem antropológiai szerelési útmutató.
Te a szövegbe beleteszel egy egész saját mitológiát: szellemtest, Thanatosz általi elnyelés, Khrisztoszba való beépülés, Élet mint személyes tartomány, Ádám elveszett szellemruhája. Csakhogy János 3-ban ezek nincsenek. Ott víz, Lélek, újjászületés, hit, Isten országa, az Emberfia felemeltetése és örök élet van. A szöveg krisztológiai és üdvösségtani. Te pedig kozmikus anatómiai fantáziát csinálsz belőle.
2. A „lélek” és „szellem” éles szétfűrészelése nem apostoli antropológia, hanem saját rendszered alapköve
Azt mondod, Jézus nem az ember lelkének újjászületéséről beszél, hanem az ember szellemének újjászületéséről. Aztán ebből rögtön tovább lépsz: nem is egyszerűen szellemről, hanem „szellemtestről” beszélsz. Ezzel már régen elhagytad János 3-at.
A Szentírásban a „lélek” és „szellem” kifejezések valóban nem mindig teljesen azonos árnyalatúak. Van, ahol a „lélek” az életet, személyt, belső embert, önmagát jelenti. Van, ahol a „szellem” az ember Isten felé nyitott benső elvét, leheletét, életét, belső irányultságát jelenti. De a Biblia nem tanít olyan rendszeres hármas emberképet, amelyben van egy hústest, egy lélek, és egy külön „szellemtest”, amelyet Thanatosz elnyel, majd Krisztusba kell beépíteni.
A katolikus hit nem tagadja, hogy az embernek van szellemi lelke. Ellenkezőleg: kifejezetten vallja, hogy az ember lelke szellemi és halhatatlan, és hogy az ember nem puszta test. Amit tagadunk, az a te külön „szellemtest”-elméleted, mert azt nem a Szentírás tanítja, hanem te építetted a szavak közé.
3. A katolikus tanítás nem azt mondja, hogy az embernek nincs szellemi valósága
Azt állítod, hogy a katolikusokat arra tanították, hogy az embernek nincs is szelleme. Ez egyszerűen hamis. A katolikus tanítás az embert test és szellemi lélek egységeként érti. Nem materialista. Nem tagadja a lélek szellemi voltát. Nem tagadja, hogy az ember benső élete Isten felé irányulhat. Nem tagadja, hogy az emberben van olyan szellemi princípium, amely által ért, akar, szeret, imádkozik és Istenhez fordul.
A vita nem arról szól, hogy van-e az emberben szellemi élet. Van. A vita arról szól, hogy a Biblia tanít-e egy külön „szellemtestet”, amely Ádámban elveszett, Thanatoszba került, majd Krisztus szellemtestével egyesül. Nem tanít. Ezt te találod ki, majd azt mondod: aki nem fogadja el, az tagadja az ember szellemét. Ez olyan, mintha valaki kitalálna egy negyedik vérkeringést, majd az orvost vádolná azzal, hogy tagadja a vér létezését, mert nem fogadja el a fantáziaszervét.
4. A „szellemtest” szó nálad nem bibliai fogalom, hanem mindent elnyelő gumifogalom
A „szellemtest” kifejezéssel mindent megmagyarázol: Ádám bukását, a ruházatot, az újjászületést, a halálból életbe átmenetet, Róma 8-at, Kolossé 3-at, 1János 3-at. Ez gyanúsan kényelmes. Egy fogalom, amely mindenre jó, általában semmire sem pontos.
A Szentírás beszél testről, lélekről, szellemről, régi emberről, új emberről, belső emberről, külső emberről, feltámadt testről, lelki emberről, szellemi emberről. De ezek nem mind ugyanazt a technikai „szellemtestet” jelentik. Pál „szellemi testről” beszél a feltámadás összefüggésében, de ez nem egy most bennünk lappangó, elveszett fényruha. A „szellemi test” a feltámadt test, amelyet a Szentlélek éltet és dicsőít meg; nem kísértetszerű burok, nem Ádám elveszett öltözete.
Te viszont a „szellemtest” szóval létrehozol egy teljes antropológiai legendát, amelyet utána minden szövegre ráhúzol. Ez nem bibliaértelmezés, hanem saját szótár bevezetése a Bibliába.
5. Ádám nem egy „szellemtestet” veszített el, hanem az eredeti igazságot, kegyelmet és ártatlanságot
Azt állítod, hogy Ádám elveszített egy szellemtestet, amely eltakarta hústestének rútságát, ezért Isten ruhát készített neki. De a Teremtés könyve nem ezt mondja. A bűnbeesés után Ádám és Éva felismerik mezítelenségüket, szégyenük lesz, elrejtőznek, és Isten ruhát készít nekik. Ez a bűn, szégyen, kegyelemvesztés, halandóság és isteni irgalom képe. Nem egy elveszett szellemburok technikai jegyzőkönyve.
Ádám nem azért szégyelli magát, mert eltűnt róla egy szellemruha, és előtűnt a hústest „rútsága”. Az emberi test önmagában nem rút. Isten teremtése jó. A test nem rossz. A szégyen a bűn következménye, nem a test teremtettségének botránya. A katolikus hit itt sokkal egészségesebb: a test jó, a lélek jó, az ember egysége jó, de a bűn megsebzi a természetet, elveszi az eredeti igazságot, és halált hoz.
A te elméletedben gyanúsan testellenes mellékzönge jelenik meg: a hústest rútságát el kellett takarni egy szellemtesttel. Ez nem bibliai teremtésteológia. Isten nem rútságot teremtett, hanem jó emberi testet.
6. A „halálból életbe” fordítás nem állkeresztény hamisítás, hanem pontos üdvösségi nyelv
Azt mondod, helytelenül fordítják úgy, hogy „átmegy a halálból az életbe”; szerinted helyesen: „átmegy Thanatoszból az Életbe”, vagyis Krisztusba. De itt megint fölöslegesen görögösítve misztifikálsz. A görög „thanatosz” egyszerűen halált jelent. Lehet megszemélyesített hatalomként beszélni róla, különösen Pálnál, de attól még a magyar „halál” teljesen jogos fordítás. Nem kell minden görög szót nagy kezdőbetűs kozmikus szereplővé alakítani.
Jánosnál az „élet” valóban mély fogalom. Krisztus maga az élet. Isten örök életet ad a Fiúban. De amikor 1János 3 azt mondja, hogy átmentünk a halálból az életbe, a szöveg nem egy szellemtest helyváltoztatásáról beszél. A szeretet a jel: „mivel szeretjük a testvéreket.” Aki gyűlöl, a halálban marad. A hangsúly nem azon van, hogy egy láthatatlan szellemtest átköltözik egy ontológiai tartományba, hanem azon, hogy a hit és szeretet révén az ember Isten életében részesedik, szemben a bűn és gyűlölet halálállapotával.
A „halálból életbe” tehát nem rossz fordítás. Csak neked nem elég egzotikus, mert a saját rendszeredhez Thanatoszt nagy kezdőbetűs fogolytábor-uralkodóként kell mozgatnod.
7. Thanatosz az utolsó ellenség, de nem a te szellemtest-elnyelő lényed
Az 1Kor 15 valóban mondja: utolsó ellenségként eltöröltetik a halál. A halál ellenség. A halál hatalom. A halál uralma valóságos. De ebből nem következik, hogy Thanatosz egy olyan lény vagy tartomány, amely elnyeli az ember szellemtestét, majd Krisztus szellemtestébe kell abból kiszabadítani. Ez megint a te hozzáadott mitológiád.
Pálnál a halál Ádám bűne miatt uralkodik az emberiségen. Krisztus feltámadása legyőzi a halált. A végső feltámadásban a halál teljesen megsemmisül. Ez az üdvtörténeti és eszkatologikus keret. Nem arról van szó, hogy az emberekben lévő szellemtest Thanatosz birtokába kerül, miközben a hústest és lélek külön programot futtat a földön.
A halálból életbe való átmenet a bűn, kárhozat és halál uralmából az isteni életbe való kegyelmi átmenet. Nem misztikus anatómiai evakuáció.
8. 1János 3 nem a szellemtestről, hanem a szeretet mint életjel valóságáról beszél
Az 1János 3-ban idézett rész lényege egyszerű és súlyos: tudjuk, hogy átmentünk a halálból az életbe, mert szeretjük testvéreinket. Aki nem szeret, a halálban marad. Aki gyűlöli testvérét, embergyilkos, és nincs benne örök élet. Krisztus szeretetét abból ismertük meg, hogy életét adta értünk, és nekünk is oda kell adnunk életünket testvéreinkért.
Ez erkölcsi és kegyelmi szöveg. A szeretet nem mellékes bizonyíték, hanem az isteni élet jele. János nem arról tanít, hogy a szellemtest beköltözött Krisztus szellemtestébe. Arról tanít, hogy a gyűlölet a halál állapota, a szeretet pedig annak jele, hogy Isten élete működik bennünk.
A „lelkét letette” kifejezést te külön kiemeled, mintha az valami bonyolult lélek-szellem rendszeredet igazolná. Csakhogy itt a „lélek” életet is jelent: Krisztus életét adta értünk. Nekünk is készeknek kell lennünk életünket adni testvéreinkért. Ez nem bizonyítja a „szellemtest” elméletet. Legfeljebb azt bizonyítja, hogy Jánosnál a hiteles keresztény élet szeretetben és önátadásban áll, nem szómágiában.
9. A „Krisztus, a mi életünk” nem azt jelenti, hogy a szellemtestünk technikailag belé épül
Kolossé 3-ban Pál azt mondja: „Krisztus, a mi életünk.” Ez gyönyörű és igaz. Krisztus a hívők élete. Benne vagyunk elrejtve, vele támadunk fel, őbenne kapjuk új életünket, és amikor megjelenik, mi is megjelenünk vele dicsőségben. De ez nem a te „szellemtest-beépülés” elméleted.
Pál ugyanebben a szakaszban arról beszél, hogy öldököljük meg földi tagjaink bűnös cselekedeteit, vessük le az óembert, öltsük fel az új embert, aki megújul Teremtője képmására. Ez a keresztény erkölcsi és kegyelmi megújulás nyelve. A keresztségben Krisztussal meghalunk és feltámadunk, az új emberben élünk, és a Lélek által megújulunk.
Te ezt úgy fordítod le: a szellemtest átmegy Thanatoszból Khrisztoszba. De Pál nem ezt mondja. Pál az óember és új ember, bűn és szentség, földi tagok és mennyei élet, Krisztussal való elrejtettség és jövőbeli dicsőség nyelvén beszél. Nem a te misztikus testtani diagramodat rajzolja.
10. Róma 8 valóban beszél „a mi szellemünkről”, de nem a te külön szellemtestedről
Róma 8,16 fontos: a Lélek együtt tanúskodik a mi lelkünkkel vagy szellemünkkel, hogy Isten gyermekei vagyunk. Igen, az ember benső szellemi valósága részt vesz ebben a tanúságban. Igen, a Szentlélek nem külső pecsétként működik, hanem belülről tesz tanúságot. Igen, a fiúság kegyelmi valóság.
De ebből megint nem következik a „szellemtest” elméleted. Pál nem azt mondja, hogy Isten Szelleme az ember szellemtestével egyeztet, majd hitelesíti annak Thanatoszból Krisztusba való átmenetét. Azt mondja: a Szentlélek a hívő benső emberében tanúsítja, hogy Isten gyermeke. Ez a kegyelmi fiúság bizonyossága, nem egy külön antropológiai testelem regenerációs igazolása.
A katolikus hit ezt teljesen vallja. A Szentlélek belülről tanúsít, Isten fiaivá tesz, imádságra indít, megszentel, bűn elleni harcra vezet. De ez a kegyelmi adoptio, nem a te szellemtest-metafizikád.
11. A fiúság Lelke nem bizonyítja, hogy az embernek külön „szellemteste” van
A Róma 8-ban a fiúság Lelke által kiáltjuk: „Abba, Atya!” Ez nem azt jelenti, hogy csak az mondhatja Istent Atyjának, akinek egy külön szellemteste már átment Thanatoszból Khrisztoszba. Azt jelenti, hogy a Szentlélek kegyelme által részesülünk Krisztus fiúi kapcsolatában. Mi fogadott fiak vagyunk Krisztusban. Ő természet szerinti Fiú, mi kegyelemből fiak.
Ez megint a katolikus tanításnak kedvez, nem a te rendszerednek. Mert nálad Jézus is csak egy emberi Khrisztosz, akit valami másik isteni lény tett felkentté. Pálnál viszont a hívők Krisztus örököstársai. A fiúságunk Krisztushoz kötött, nem egy külön szellemtesthez. A Lélek nem egy szellemtest státuszát hitelesíti, hanem Krisztusban adja a fiúság kegyelmét.
12. Az „aioni életet” nem lehet úgy kicsinyíteni, hogy elvesszen az örök élet súlya
Az 1János 3-ban „világkorszakra szóló életet” írsz. Az „aióniosz” valóban kapcsolódik a korszak fogalmához, de az Újszövetségben az „aióniosz élet” nem egyszerűen ideiglenes korszakélet, hanem az Istentől jövő, maradandó, eszkatologikus, örök élet. Ez az élet már most elkezdődik kegyelemben, és beteljesedik az örökkévalóságban.
Te gyakran azért húzod le „korszakosra” a kifejezéseket, hogy ne kelljen elfogadnod a klasszikus keresztény üdvösségtani jelentést. De Jánosnál az örök élet a Fiúban van, és akié a Fiú, azé az élet. Ez nem puszta korszakengedély, hanem isteni életben való részesedés.
13. János 3-ban az „egyszülött Fiú” kifejezés éppen ellened szól
Idézed János 3,16-ot: Isten az ő egyszülött Fiát adta. Majd rögtön azt állítod, hogy hiába hisz valaki a római császárok által kiképzelt Fiúban, ha nem hisz a „Khrisztosz Isten Khrisztoszában, az ember Jézusban”. Csakhogy János 3 nem két szereplőről beszél. Nem azt mondja, hogy Isten adott egy emberi Krisztust, aki egy másik Khrisztosz Istené. Azt mondja: Isten az ő egyszülött Fiát adta.
Az egyszülött Fiú nem pusztán egy emberi Messiás. János evangéliumában az egyszülött Fiú az, aki az Atyát kinyilatkoztatja, aki felülről jött, akiben örök élet van, akit a világ üdvösségére adott az Atya. János 3-at nem lehet úgy olvasni, hogy közben János 1-et elfelejtjük: az Ige testté lett. Nem „a Khrisztosz Isten Khrisztosza” lett ember, hanem az Ige lett testté.
A te olvasatod tehát nem János 3 hűsége, hanem János evangéliumának kettévágása.
14. A „Khrisztoszba való átmenet” igaz lehet misztikus értelemben, de te eltorzítod
A keresztény hit természetesen vallja, hogy Krisztusban élünk, Krisztusba öltözünk, Krisztussal egyesülünk, Krisztus teste vagyunk, Krisztus életében részesülünk. Ez mind igaz. De nem úgy, ahogy te mondod: nem egy szellemtest technikai beépülése Krisztus szellemtestébe.
A Krisztussal való egyesülés kegyelmi, szentségi, hitbeli, szeretetbeli, egyházi, misztikus valóság. A keresztségben Krisztus halálába és feltámadásába kapcsolódunk. Az Eucharisztiában Krisztus testében és vérében részesülünk. A hit és szeretet által Krisztus bennünk él. A Szentlélek által Isten gyermekei vagyunk. Ez sokkal gazdagabb és tisztább, mint a te Thanatosz-Khrisztosz szellemtest-folyosód.
Te fogsz egy igaz magot — Krisztus az életünk, Krisztusban élünk —, majd ráépítesz egy nem bibliai szerkezetet. Ettől a mag még igaz, de a szerkezet hamis.
15. A katolikus újjászületés-tan nem tagadja a bűn elleni harcot és a megigazulást
Azt írod, hogy az újjászületés előfeltétele az igaz hit és a Szentlélek általi megigazulás, a bűnök elhagyása, az óember levetése, az új ember felöltése. Ezzel alapvetően olyan dolgokat mondasz, amelyeket a katolikus hit is vall: hit, kegyelem, Szentlélek, megigazulás, bűn elleni harc, új élet, szeretet, megszentelődés. Csakhogy te mindezt összekötöd a saját szellemtest-elméleteddel és a katolikusok elleni váddal.
A katolikus tanítás szerint az újjászületés a keresztség kegyelmében kezdődik, hitben és szeretetben él, a Szentlélek által formálódik, a bűn ellen harcol, és a megszentelődésben bontakozik ki. Nem automatikus varázslat, nem üres rítus, nem erkölcsi közöny. A keresztség ajándék, amelyet élni kell. A kegyelem valóság, amelyhez együttműködés tartozik. A Szentlélek vezetése szükséges.
Tehát amikor a bűnök elhagyásáról, új emberről, Szentlélek tanúságáról beszélsz, nem a katolikus hit ellen beszélsz, hanem annak sok elemét visszhangzod — csak közben hozzáadod a saját téves antropológiádat és antikatolikus gyűlöletretorikádat.
16. A katolikus Egyház nem máglyahalállal büntette „az ember szellemének megvallását” mint olyat
Azt állítod, hogy az ember szellemének létezését a katolikus Egyház máglyahalállal büntette. Ez történeti és teológiai karikatúra. A katolikus hagyomány mindig vallotta az ember szellemi lelkét. A keresztény filozófia és teológia egyik alapállítása, hogy az ember lelke szellemi, értelmes, halhatatlan princípium. Ha valaki azt állítja, hogy a katolicizmus tagadja az ember szellemi valóságát, az vagy nem ismeri a katolikus tanítást, vagy tudatosan torzít.
Voltak történelmi viták lélekről, testről, feltámadásról, eretnek mozgalmakról, dualista tanokról, spiritista vagy gnosztikus tévedésekről. De az nem igaz, hogy a puszta „embernek van szelleme” megvallását a katolikus hit tagadta volna. Amit tagad, az a test és lélek gnosztikus szétszakítása, a test megvetése, a nem bibliai szellemtest-elméletek, és minden olyan tan, amely az ember egységét vagy Krisztus megtestesülését rombolja.
17. Az ember nem három különálló alkatrészből összerakott vallási gép
A te rendszeredben az ember mintha különálló részegységekből állna: hústest, lélek, szellem, szellemtest, Thanatoszba került rész, földön maradó rész, Krisztusba beépülő rész. Ez nagyon technikai, nagyon színes, de nem bibliai emberkép. A Szentírás az embert egységként látja: testtel rendelkező, lélekkel élő, szellemi hivatású személy. A különféle kifejezések nem mindig külön alkatrészeket jelentenek, hanem az ember különböző aspektusait, állapotait, irányultságait.
A katolikus antropológia ezért józan: az ember test és szellemi lélek egysége. A lélek a test formája, az ember személyes élete. A „szellem” gyakran a lélek Istenre nyitott, magasabb irányultságát jelöli. De nincs külön elveszett szellemtest, amely nélkül az egész üdvösségtan érthetetlen volna.
18. 1Kor 15-ben a Fiú alávetése nem tagadja istenségét
Idézed 1Kor 15-öt: Krisztus uralkodik, míg ellenségeit lába alá nem veti; utolsó ellenségként eltöröltetik a halál; végül maga a Fiú is alávettetik annak, aki mindent alávetett neki, hogy Isten legyen minden mindenben. Ebből te rendszerint azt akarod kihozni, hogy a Fiú nem lehet egylényegű Isten. De ez megint a küldetés és természet összekeverése.
Pál itt a megváltás történeti rendjéről beszél: Krisztus mint feltámadt Messiás és király legyőzi az ellenségeket, köztük a halált, majd a beteljesedett országot átadja az Atyának. Ez nem azt jelenti, hogy istensége szerint alacsonyabb lény, hanem hogy megváltói, messiási küldetésének rendje az Atyára irányul. A Fiú örök istensége és a megtestesült Fiú üdvtörténeti alárendelése nem ellentmondás.
Ha minden alárendeltség természetbeli alacsonyabbrendűség volna, akkor Krisztus engedelmességét, imáját, küldetését, szenvedését és királyi megbízatását mind istenségtagadásként kellene olvasni. Ez az ariánus és szektás félreolvasás régi módszere. A katolikus hit viszont megkülönböztet: a Fiú istensége szerint egy az Atyával; embersége és küldetése szerint engedelmeskedik és mindent az Atya dicsőségére visz.
19. A bűnök elhagyása nem „szellemtest-áthelyezés”, hanem kegyelemből fakadó erkölcsi megújulás
Kolossé 3-ban Pál azt mondja: öldököljétek meg földi tagjaitokat, vessétek el a haragot, gonoszságot, gyalázatos beszédet, ne hazudjatok, vetkőzzétek le az óembert, öltsétek fel az új embert. Ez nagyon konkrét erkölcsi tanítás. Nem misztikus testköltöztetés. Pál nem azt mondja: győződjetek meg, hogy a szellemtestetek átment Thanatoszból Khrisztoszba. Azt mondja: éljetek úgy, mint akik Krisztussal feltámadtak.
A keresztény élet lényege nem az, hogy valaki egy bonyolult belső szellemtest-diagnózist állít fel magáról, hanem hogy hitben, reményben, szeretetben, bűnbánatban, engedelmességben, szentségben él. A szeretet, amelyről 1János beszél, és a bűnök megöldöklése, amelyről Pál beszél, valóságosabb mérce, mint a te misztikus rendszertani kifejezéseid.
20. A „valóságos Isten” és „valóságos Khrisztosz” jelszavad mögött valójában Krisztus lefokozása áll
A végén felszólítasz, hogy segítsünk megismerni a „valóságos Istent” és a „valóságos Khrisztoszt”. Csakhogy a te „valóságos Khrisztoszod” nem az apostoli Jézus Krisztus. A te rendszeredben Jézus pusztán emberi Khrisztosz, akinek szelleme szabadító, de nem az örök Fiú. A te „valóságos Istened” pedig egy istenekkel, istenfiakkal, szellemtestekkel, Thanatosszal és külön Khrisztosz-szereplőkkel benépesített rendszerben áll.
A katolikus hit nem ezt vallja. A valóságos Isten az egyetlen Szentháromság: Atya, Fiú és Szentlélek. A valóságos Krisztus Jézus Krisztus, az örök Fiú, aki testté lett, meghalt, feltámadt, és elküldte a Szentlelket. A valóságos újjászületés nem szellemtest-áthelyezés, hanem vízből és Lélekből való kegyelmi születés, Krisztus halálába és feltámadásába való beoltás, hitben és szeretetben élő új élet.
21. Összegzés: János 3, 1János 3, Róma 8, Kolossé 3 és 1Kor 15 nem a te rendszeredet tanítja
Összefoglalva: János 3 nem az ember elveszett szellemtestének újjászületéséről, hanem vízből és Lélekből való kegyelmi újjászületésről beszél. 1János 3 nem szellemtestnek Thanatoszból Khrisztoszba való átköltözését tanítja, hanem a halálból életbe való átmenet jelét: a testvérek szeretetét. Róma 8 nem külön szellemtestet igazol, hanem azt, hogy a Szentlélek a hívő benső emberével együtt tanúsítja a fogadott fiúságot. Kolossé 3 nem misztikus testbeépülési technika, hanem Krisztusban való új élet, az óember levetése és az új ember felöltése. 1Kor 15 nem Thanatosz szellemtest-raktáráról beszél, hanem a halál mint utolsó ellenség végső legyőzéséről Krisztus feltámadása által.
A te rendszered mindenütt ugyanazt csinálja: a bibliai szavakat nagy kezdőbetűs szereplőkké, titkos testtani kategóriákká és antikatolikus vádirattá alakítja. Thanatoszból személyes fogolytábort, Életből technikai beépülési célt, szellemből külön testet, újjászületésből szellemtest-regenerációt, katolikus tanításból pedig szándékos megtévesztést csinálsz.
A keresztény hit józanabb, mélyebb és apostolibb: az ember bűnben halott, Krisztusban életet kap; a Szentlélek újjászül vízből és Lélekből; a hívő Isten gyermekévé lesz; Krisztus az életünk; a halál utolsó ellenségként eltöröltetik; és mindez nem egy magánmitológiai szellemtest-drámában, hanem Jézus Krisztus halála, feltámadása, kegyelme és Lelke által történik.
4. Ádám teremtése és Ezékiel 37 nem bizonyítja, hogy János 3 természetes születésről beszél
—————————————————-
Egy szóval sem állítottam azt, hogy a “János 3 természetes születésről beszél”.
Mi az amit állítottam a Ádám és az Ezékiel 37 és a János 3 alapján?
Azt, hogy mindhárom Isten szellem általi születés, teremtés, élet adás, mert Isten Szelleme teremtett mindent, és minden életet, csak Isten szelleme és cselekvése által jön létre élet, emiatt Isten Szelleme nem passzív módon lebegett a vizek felett az 1. Mózes 1.2-ben, hanem az Atya újabb teremteni akarásának szavát várva, közte az ember teremteni akarását, amely embert Isten Szelleme tette szellemi leheletként, fuvallatként, szélként élővé és élő lélekké, ahogyan az Ezékiel 37.9-10-ben is Isten szelleme tette élővé az addig élettel nem rendelkező, de már teljesen késznek tűnő, bőrrel hússal, csontokkal kész testet.
Na még egy ige ennek bizonyítására, mert abból sosem elég:
Jób 33.4.Az Istennek szelleme teremtett engem, és a Mindenhatónak lehellete adott nékem életet.
Mindben az Isten Szelleme általi teremtés, alkotás, életre, létrehívás a közös, mert Isten szellemén kívül nem képes valós, valódi életet, létezést létrehozni senki sem.
Vagyis Joshua félisten volt, a spermatermelő szent Izé által:-)
Ami egy roppant speciális, és máshol sosem előforduló lény, csak Joshua mítoszában:-O:-P:-)
Erről mindig az jut eszembe:
Ez egy klasszikus és pikáns vicc, amely több változatban is kering. A legismertebb verzió így szól:Superman dicsekszik Batmannek:– Te, Batman, képzeld, a múltkor ahogy repülök a város felett, meglátok egy gyönyörű, meztelen nőt a háztetőn. Széttárt lábakkal feküdt, és annyira megkívántam, hogy zuhanórepülésben rárepültem, s durr bele!Batman kérdi:– És nagyon meglepődött a nő?Superman válaszol:– Hát eléggé... de közel sem annyira, mint a Láthatatlan Ember!
Mert egész egyszerűen semmilyen szellemi szintű élet keletkezését nem lehet Krisztustól elválasztani, hiszen “3Mindenek őáltala lettek, és nála nélkül semmi nem lett, ami lett. 4Őbenne vala az élet,”(János 1.3-4.).,
Ezt a zsidók 1 az az egy Istennel oldották meg, és lám számukra ez "istenkáromlás", ahogy ez is: "Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam."
“3. Krisztus Szentlélektől való fogantatása nem azonos János 3 újjászületésével
Abban igazad van, hogy Krisztus fogantatása a Szentlélek műve. A katolikus hit ezt teljes határozottsággal vallja: Jézus nem férfi magvából, hanem a Szentlélek erejéből fogant Szűz Máriában. De ebből nem következik, hogy János 3-ban Jézus saját fogantatásának mintájáról beszélne.
Krisztusnak nem kellett újjászületnie.”
———————————————————
Ilyenkor látszik, hogy AI válaszol nekem.
Mert direkt leírtam már többször Neked, hogy jelen esetben a téma miatt pusztán a szellemtől való születésre hoztam fel példaként a János 3-t, és nem az újjászületés szükségességére.
Majd szólok, ha az újjászületni szükségesség lesz a téma a részemről, és majd arra keresek példákat én (is) az Igében, de jelen esetben a Jel. 12 eleje alapján a téma maga a szellemtől való születés, és nem több.
Tehát ne sugalld azt többedszerre se hamisan, hogy én azt állítanám a János 3 idézésével, mintha a bűn nélkül élt Jézusnak szükséges lett volna szellemtől való újjászületésre, mert nem állítottam ilyet, és a János 3-t emiatt nem a bűntől valö újjászületés szükségességének kontextusaként idéztem, hanem szimplán az Isten szellemétől való születés”, mint téma kapcsán.
2. A Jelenések 12 fiúgyermeke elsősorban Krisztus, nem egy elvont szellemi minőség. A Jelenések 12-ben szereplő fiúgyermeket nem lehet egyszerűen a „Szellem szerint való születés” általános képeként kezelni.
————————————————————————-
Szia,
Itt ismét módszertani gondok vannak, hiszen kilépsz az Ige alapjaiból, kereteiből, és ezzel Krisztusból is, ha bármely ”Szellem szerint való születés”-t Krisztuson kívül igyekszel értelmezni, és a vitapartnered kapcsán azt állítod, hogy a vitapartnered így igyekszik tenni.
Mert egész egyszerűen semmilyen szellemi szintű élet keletkezését nem lehet Krisztustól elválasztani, hiszen “3Mindenek őáltala lettek, és nála nélkül semmi nem lett, ami lett. 4Őbenne vala az élet,”(János 1.3-4.)., emiatt én sem tettem ilyet, mert egész egyszerűen nem tehetek ilyet az Ige alapján.
Itt annyira egyszerűen fogalmaz Isten, hogy ez az alap, nem lehet ezt megkerülni, hiszen az Igén belül minden Krisztusra mutat, akkor is, ha nincs leírva az adott helyen külön a neve.
Tehát minden Szellem szerint való szülés és születés Krisztusra mutat, Vele van kapcsolatban, és a Hozzá kapcsolódó emberekkel.
Ha nem írom ki mindenhová Krisztus nevét vagy az Ő “igaz egyháza”/“igaz követői”/“szövetségét igaz módon betartó” fogalmakat, akkor is ugyanarról a szellemi minőségről írok, a krisztusi, isteni szellemi minőségről.
Tehát ne tégy úgy, mintha a vitapartnered lehagyná Krisztus nevét azzal, ha bármely isteni szellem szintű alkotás, teremtés, szülés, születés kapcsán nem írja oda, hogy mindez Krisztussal kapcsolatos, mert ez evidencia az Igében, mert az egész Ige Krisztusra mutat akkor is, ha nincs minden igébe beleírva a neve.
Minden emiatt általa és miatta van számunkra is, minden kapcsolatban áll Vele, akkor is, ha ezt nem írjuk le minden mondatunkban.
Tehát ne tégy úgy, mintha kimaradna Krisztus valósága Isten szellemének munkálkodásakor akkor, ha nincs külön leírva a neve Isten szellemi eseményei kapcsán, hiszen a Szent Szellem is Őt jelenti ki, minden cselekedete Vele kapcsolatos, Őrá mutat, és ez evidencia.
És mivel evidencia, emiatt nem írom bele én sem minden Isten Szellemének cselekedeteit taglaló mondatomba azt, hogy na ez is kapcsolatos Krisztussal, és az ez is, és ez is, hiszen ez evidens.
”Nála nélkül nem lett semmi sem, ami lett, hiszen Őbenne van az élet.“
A gond azonban éppen az, hogy ezzel a János 3, a Galata 4 és a Jelenések 12 konkrét szövegösszefüggéseit egyetlen általános fogalmi rendszerbe olvasztod. Így viszont a szövegek saját hangsúlyai elmosódnak.
——————————————————-
Alapvető módszertani hibát vétesz itt, holott amit leírtam itt, az szimpla halmazelmélet, emiatt alkalmazd Te is így!
A János 3-nak a Galata 4-nek és a Jelenések 12-nek van közös halmaza, közös metszete, ez pedig a szellemtől, szellemi szintű szülés és születés, és ezt akkor is ki kell mondani, ha mindhárom igei példa ezt más konkrét példával adja elénk, azaz léteznek a konkrét példáik miatt “hangsúlyai”.
Tehát vedd észre a közösen kimetszett halmazukat (mindhárom szellemtől, szinten létrejövő szülés), mert az bizony nagyonis létezik, és azzal foglalkozz most külön, hiszen az Ige így működik.
Az Ige ismétel is egy-egy témát újabb és újabb példák által, és a konkrét példák gazdagítják az adott témát és más mélységeit adják elénk.
De közben mindvégig a szemünk előtt kell tartani a közös metszetüket, mert a lényeg abban rejlik.
Jelen esetben a közös metszet maga a krisztusi evangélium, Istennek ama örömhíre, annak felismerése, hogy Jézus szolgálata óta ismét létezik Isten szellemétől való születés, és emiatt teljesen új teremtményként újonnan születhetünk, hátra hagyva ama óemberünket.
Mindezek miatt én a metszetet adtam emiatt eléd, mert a lényeg az bizony az mindegyik esetnél, és Isten is így beszél ezekről a konkrét példáiban.
Csatlakozz hát a “lényeglátók” klubjához ebben az esetben, ezzel foglalkozz, mert a téma jelen esetben ez.🙂
Jézus János 3-ban Nikodémussal beszél. Nikodémus már természetes módon megszületett ember, Izrael tanítója, vallásos ember, mégis azt hallja: „ha valaki nem születik vízből és Lélekből, nem mehet be Isten országába.” Ez nem az ember természetes létrejöttének általános leírása, hanem az Isten országába való belépés feltétele. Jézus nem azt magyarázza Nikodémusnak, hogy minden ember testi megszületése mellett kap valamilyen szellemi életelvet, hanem azt, hogy a természetes, „testtől” való születés önmagában nem elég az üdvösséghez. Szükség van a felülről való, kegyelmi, Lélektől való újjászületésre."
---------------------------------------
Kezdjük azzal, hogy az Jézus nem az ember lekének az újjászületésének a szükségességéről tanúskodott, hanem az ember szellemének az újjászületéséről. Tudniillik nem az ember lelke került az engedetlenség bűne miatt Thanatosz hatalmába, hanem a szellem teste , ami eltakarta a hústetének a rútságát. Nos ennek a szellem testnek kell az Isten Szellemtestnek kell újjászületnie, hogy miután újjászületett a Messiás Jézus váltságának eredményeként átmenjen Thanatoszból, Khrisztoszba az Életbe. Ezt fordítják helytelenül az állkeresztény bibliafordítók úgy, hogy általmegy a halálból az életbe.
Ezt próbálta János elmagyarázni azoknak,akik még nem hisznek.
1. János 3: 14. mi tudjuk, hogy átmentünk a Thanatoszból az Életbe, mivelhogy szeretjük a testvéreket; aki nem szeret, Thanatoszban marad, 15. mindenki, aki gyűlöli a testvérét, embergyilkos, és tudjátok, hogy egy embergyilkosnak sincs birtokában a világkorszakra szóló (aioni) élet. 16. Arról ismertük fel a szeretetet, hogy Ő értünk a lelkét letette, és nekünk is kötelességünk a testvérekért a lelkünket letenni.
Miért írtam nagy kezdőbetűvel az "Életbe" kifejezést? Nos azért, mert az Istentől újjászületett, és Khrisztosz által Thanatoszból kiszabadított emberi szellem test, az Életünkbe Khrisztosz Jézusba épül be, egyesülve az Ő szellemtestével. Nem az ember lelke , se nem a hústeste, hisz az a Földön marad
az ember szellemével együtt végzi az Úr munkáját, hanem a szellemtest az, amit Ádám elveszített
az Édenben, ezért rútságát immár az Isten által készített ruházat takarta el.
Amikor tehát azt olvassuk, hogy hogy valaki átment Thanatoszból az Életbe azaz Khrisztoszba, akkor a szellemtestéről van szó, amit elnyelt Thanatosz az engedetlenség zsoldjaként.
Ezért is tartalmaz az Úr törvénye olyan kijelentéseket a megáltalkodott bűnösök itéleteként, hogy lakozzon Thanatoszban. Vagy legyen Thanatosz fia.
Thanatosz nem más, mint az emberiség ellensége, aki Khrisztosz utolsó ellenségeként van megnevezve a Szentírásban, akinek le kell győzetnie Isten hatalma által.
1. Kor. 15:24 Aztán a vég, mikor átadja a királyságot az Istennek és Atyának; amikor eltöröl minden birodalmat és minden hatalmat és erőt. 25 Mert addig kell néki uralkodnia, mígnem ellenségeit mind lábai alá veti. 26 Mint utolsó ellenség töröltetik el Thanatosz. 27 Mert mindent az Ő lábai alá vetett. Mikor pedig azt mondja, hogy minden alá van vetve, nyilvánvaló, hogy rajta kívül, aki neki mindent alávetett. 28 Mikor pedig minden alája vettetett, akkor maga a Fiú is alávettetik Istennek, aki neki mindent alávetett, hogy az Isten legyen minden mindenben.
János 3:15 Hogy valaki hiszen Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. 16 Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. 17 Mert nem azért küldte az Isten az Ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy üdvözüljön a világ általa. 18 Aki hiszen Őbenne, el nem kárhozik; aki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.
Hiába hisz valaki a római császárok által kiképzelgett istenmodell Fiúnak elnevezett egyik tagjában,
ha nem hisz az Istene által, társai az Istenek fölé felkent Isten Khrisztoszában, az ember Jézusban,
szellemének egyedüli szabadítójában. Az újjászületése előfeltétele ugyanis az igaz hit, és a Stzent Szellem általi megigazulás.
Hogyan születhetne újjá egy katolikus szellem teste , akit egyháza tévtanítói arra tanítanak, hogy az embernek nincs is szelleme. Amikor az ember szelleme létezésének a megvallását máglyahalállal
büntették a Róma Főpapja által vezetett egyházban a háromságisten nevében?
Hogyan tan fogadhatna bárkit is az Isten fiává az emberek közül anélkül, hogy a két szellem , az ember szelleme és az Isten szelleme ebben a kérdésben egyetértésre jusson?
Róma 8:12 Annakokáért atyámfiai, nem vagyunk adósok a testnek, hogy test szerint éljünk: 13 Mert, ha test szerint éltek, meghaltok; de ha a test cselekedeteit a Szellem által megöldöklitek, éltek. 14 Mert akiket Isten Szelleme vezérel, azok Istennek fiai. 15 Mert nem kaptatok szolgaság szellemét ismét a félelemre, hanem a fiúságnak Szellemét kaptátok, aki által kiáltjuk: Abbá, Atyám! 16 Ez a Szellem bizonyságot tesza mi szellemünkkelegyütt,hogy Isten gyermekei vagyunk. 17 Ha pedig gyermekek, örökösök is; örökösei Istennek, örököstársai pedig Krisztusnak; ha ugyan vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt is dicsőüljünk meg.
Kol. 3: 4 Mikor a Krisztus,a miéletünk megjelenik, akkor majd ti is, Ővele együtt, megjelentek dicsőségben. 5 Öldököljétek meg azért a ti földi tagjaitokat, paráznaságot, tisztátalanságot, bujaságot, gonosz kívánságot és a kapzsiságot, ami bálványimádás; 6 Melyek miatt jön az Isten haragja az engedetlenség fiaira; 7 Melyekben ti is jártatok régenten, mikor éltetek azokban. 8 Most pedig vessétek el ti is mindazokat; haragot, fölgerjedést, gonoszságot és szátokból a káromkodást és gyalázatos beszédet. 9 Ne hazudjatok egymás ellen, mivelhogy levetkeztétek amaz ó embert, az ő cselekedeteivel együtt. 10 És felöltöztétek amaz új embert, aki megújul annak képére és hasonlatosságára, aki teremtette azt.
Nos ezt kell tennie annak,aki azt akarja, hogy szellemteste átmenjen Thanatoszból az Életbe, azaz Khrisztoszba. Ha megszabadult mindezen bűneitől és megigazítatott, majd szellem teste újjá született,
az Isten Szelleme által, és ha erről Isten Szelleme az ember szellemével együtt tanúbizonyságot tesz, akkor mondhatja valaki Istennek, hogy Abba Atya, és csak akkor mondhatja,hogy átment Thanatoszból, az Életbe, azaz Khrisztoszba.
SEGÍTSÜNK A RÓMA FŐPAPJA ÉS EGYHÁZA TÉVTANÍTÓI ÁLTAL MEGTÉVESZTETT EMBEREKNEK MEGISMERNI AZ IGAZSÁGOT A VALÓSÁGOS ISTENRŐL,ÉS A VALÓSÁGOS KHRISZTOSZRÓL,HOGY
Nem cseréltem ki semmilyen szavakat, ugyanazt írom e téma kezdetétől.
Minden módosítás az eredeti álláspontom még teljesebb kifejtését szolgálja, és nem csere, hanem pontosítás, hogy mégértsd más és más szemszögekből is azt, amely példával nem vagy hajlandó foglalkozni, hiszen annyira egyszerű, hogy mindenki számára világossá teszi ezt az egész kérdést.
Merthogy a 69 liter üzemanyag elfogyása, letelte pillanatában áll le az autó motorja is, és ugyanígy halt meg Jézus is, pontosan akkor, amikor a kiszabott idő letelt.
Én ezt mondom kezdettől, és erre a példámra már nem reagálsz napok óta, pont amiatt, mert egyszerű és könnyen érthető, és az én állításomat igazolja.
Számomra furcsa az az erőlködésed, hogy igyekszel NEM megérteni a 69 évhét letelte kapcsán elé adott igei és sima formális logika szintjén eléd adott példákat, vagy akár teljesen nem is foglalkozni azokkal az azokra írt gépi válaszaidban.
1. Amikor letelik az ideje valaminek, amikor kifogy a 69 liter üzemanyag, pontosan akkor leáll a motor, mert akkor letelik a rendelt idő, ennyire egyszerű ez.
2. Ádáméknak azt mondta Isten a tiltott gyümölcs kapcsán, hogy ”amely napon ejéndel arról, bizony meghalsz.(1. Mózes 2.17.)
Itt látszólag Isten túl hamar intézkedett, nem várta ki a nap végét, mert bizony Ádámék szellemi szintű halála, Isten közvetlen szellemi jelenlététől való elválasztása azonnal megtörtént a bűnesetkor, azonnal nyíltak meg a szemeik, azonnal ébredtek rá a mezítelen voltukra, azonnal rejtőztek el a bűntudatuk miatt Isten elől, holott a nap még javában tartott, még csak ekkor kezdődött az alkonyat.
Akkor most mit fogsz Te ebben a helyzetben csinálni!?
Mész majd reklamálni Istenhez, hogy miért volt annyira inkorrekt, hogy azonnal adott bűnérzetet és változást az ember lelkébe, és nem várta meg a nap végét?
Ugyanígy történhetett Jézus halála is, azonnal, amikor az idő letelt, azon a napon halt meg, amelyik napon letelt a 69 évhét.
Én nem fogok Istenhez szaladgálni reklamálni abban az esetben sem, hogy ha Jézus halála Ádámék esetéhez hasonlóan a 69. évhét utolsó napján a Jeruzsálem újjáépítésének kimondásához képest úgy történt, hogy a kimondás napjától számított 69 évhét napja elkezdődött, de az azon a napon belül az eredeti kimondás órája, pillanata előtti pontos időpont még nem érkezett el a 69 évhét letelte napján, és Jézus már meghalt.
Én nem fogok Istenhez szaladgálni reklamálni abban az esetben sem, ha lett volna még pár perc hátra a 69 évhétből a letelte napján, és Jézus megis már halott volt, hiszen Ádáméknál többszörösen sem várta meg Isten az adott nap teljes elteltét.
Ádámék sem reklamáltak a lebukásuk után, hogy Isten, várjunk még, nem telt le az egész nap, nincs még éjfél, hanem tudomásul vették, hogy az számít, hogy melyik napon történik meg a cselekedetük, és azon belül a megcselekvés pillanata számít.
3. Mindezek alapján én ismét leírom az álláspontomat.
Szerintem Jézus abban a pillanatban halt meg, amikor pontosan letelt a 69 évhét a Jeruzsálem újjáépítésének engedélye kimondásától számítottan, mert ekkor telt le és be ez az idő pontosan.
Intellektuális tisztességtelenségre: amikor valaki szándékosan kiforgatja a másik szavait, mert a tényekkel szemben alulmaradt.
A vitakultúra hiányára: ahol az érvek ütköztetése helyett a cél a másik hiteltelenítése egy kitalált (szalmabáb) váddal.
A tévedés beismerésének képtelenségére: amikor az egó védelme és a saját, megdőlt elmélethez való görcsös ragaszkodás fontosabbá válik, mint a bibliai szöveghűség vagy maga az igazság.
Itt tehát nincs szó klinikai személyiségzavarról, mindössze egyszerű szellemi gőgről és komoly érvelési deficitről.
----------------------------------------------
Igen, jól látod. Pontosan ezek a tulajdonságok jellemzik azokat a H.N. Adventistákat, akik még nem tértek meg az Isten Szavának hazugsággá változtatásának a bűnéből, és még nem hagyták el a H.N. Adventista bálványszervezetet.
Mert az Isten akaratát megcselekedni képes szülés az “ígéret” és “Szellem szerint való” származás, és ezt nem a Sárák, a Máriák adják hozzá, hanem Isten Szelleme, emiatt nevezi az Ige “Szellem szerint való” származásnak, születésnek."
Ebből egyenesen következik, hogy akik csak víztől születnek és nem születnek szellemtől is,
azok nem Isten fiai, hanem Thanatosz fiai, mivel örökölték az engedetlenség bűnét.
A Messiásról azonban azt mondja az apostol, hogy Ő nem Földből lett, mint Ádám, hanem
Istentől, azaz szellemtől született, még mielőtt Ádámnak gyermekei születtek volna, vagy ahogy az apostol írja, még még a Világ alapítása előtt.
És ez volt az, amit az állkrisztusi tévtanítók nem értettek meg, mint például Áriusz, aki helyesen állapította meg, hogy a Messiás nem Isten, de nem tudatosította, hogy nem az Ég és a Föld megalapítása előtt formált neki az Istenek Istene emberi szellemet, hanem csak Ádám megteremtése
után, még mielőtt Ádám utódaiból az emberiség világa megalapozódott volna.
1. Kor. 15: 45 Így is van megírva: Lőn az első ember, Ádám, élő lélekké; az utolsó Ádám életet adó Szellemmé.
Pál ezen szavaiból következtette ki Áriusz, hogy a Messiás Jézus szelleme már húsvér emberként való megszületése előtt létezett, de mivel állkrisztusi volt, aki nem az evangélium hírdetése által kezdett hinni a Messiás Jézusban, mint Szabadítóban, nem jutott értelemre és figyelmen kívül hagyta Pál apostol további szavait, ami kizárta azt a téves elképzelést, hogy az Úr Jézus származása örök.
Pál ugyanis azt is kinyilatkozta, hogy Jézus Ádám után lett, mint második az emberek közül.
És ez igaz akkor is, ha csak a szelleme lett közvetlenül Ádám után megformálva.
1. Kor. 15: 47 Az első ember földből való, földi; a második ember, az Úr, a mennyből való.
A Messiás Jézus szelleme habár az emberiség világának megalapítása előtt lett Isten akaratából megformálva,mert nem örökölhette Ádám engedetlenség bűnének a következményeit, de ez által lett
alkalmas a Megváltásra, hisz Thanatosznak nem volt hatalma felette. Szellemét ugyanis nem Ádámtól örökölte,hanem az Isten külön szellemet formált a számára,amely aztán amikor hústestébe tétetett
az Istene és Atyja akaratából, megtanulta az engedelmességet, hogy amikor a kisértő megkisértette,
ellen tudjon állni és ne essen ugyanabba a bűnbe, amibe Ádám beleesett.
A Messiás Jézus alkalmassága a Megváltásra, azaz az emberiségnek a Thanatosz hatalmából való megszabadítására az által lett biztosítva, hogy szellemét ne Ádám utódaitól örökölje, hanem Isten akaratából lett és nem férfiú akaratából.
Az ember Jézus származásáról szóló bizonyságtétel hittel és hamisítatlanul való befogadása megóvja az embert attól, hogy egy a római császárok által kiképzelgett háromságisten modelljében higyjenek.
Mert ha a Messiás Jézus szelleme Ádám szelleme után lett megformálva, és emberi teste pedig Heródes uralkodása idején asszonytól született, nem lehet őt kezdet nélküli örök istenként említeni.
Így nem is lehet egylényegű Istenével és Atyjával. Ráadásul a Messiás Jézus Istene és Atyja nem más, mint a Fiú Isten, akiről az apostol a héberekhez írott levelének első fejezetében tanúskodik.
A Messiás Jézus nem születhetett ugyanattól az Istentől, akitől Izrael Istene és Atyja a Fiú Isten született. Ellenkezőleg a Messiás szellemét Izrael Istene és Atyja a Fiú Isten formálta, azután, hogy Ádám az engedetlenség bűnébe esett.
Ezen kívül a Szent Szellem sem származhatott a Messiás Jézustól, hisz a Szent Szellem már létezett,
mielőtt a Messiás Jézus megszületett volna.
A Róma Főpapja által képviselt, de a római császárok által kiképzelgett háromság istenmodell a Szentírás alapján valótlan, nem létező istennek bizonyul.
I.Damázra akkor ruházták rá a római császárok a Róma Főpapja címet, miután az elfogadta a római császárok által kiképzelgett istenmodellt, és Róma többi istenei mellett annak is főpapja lett.
A Messiás Jézus származásáról szóló hiteles beszámoló kizárja a háromságisten modelljének létjogosultságát.
Ezért volt szükség arra, hogy a római császárok törvényt hozzanak, hogy annak elutasítása máglyahalállal büntettetik. Ennek ellenére a háromságisten kiképzelgését követő másfél évezred alatt
emberek százmilliói vállalták inkább hústestüknek máglyatűzön való eleven elégetését, minthogy megtagadják az igaz Messiást és a Messiás Istenét és Atyját, az Istene által, társai az istenek fölé felkent Istent.
Lelkeik azóta is bosszúért kiáltanak.
Jelenések 5:9 És mikor felnyitotta az ötödik pecsétet, látám az oltár alatt azoknak lelkeit, akik megölettek az Istennek Igéjéért és a bizonyságtételért, amelyet kaptak. 10 És kiáltának nagy szóval, mondván: Uram, te szent és igaz, meddig nem ítélsz még, és nem állasz bosszút a mi vérünkért azokon, akik a földön laknak? 11 Akkor adatának azoknak egyenként fehér ruhák; és mondaték nékik, hogy még egy kevés ideig nyugodjanak, amíg beteljesedik mind az ő szolgatársaiknak, mind az ő atyafiaiknak száma, akiknek meg kell öletniük, amint ők is megölettek.
Azok lelkei pedig, akik megölették őket a Hádeszben várják az ítéletet, ami az ezer éves földi királyság után lesz végrehajtva rajtuk.
DICSŐSÉG AZ ÚRNAK,AZ ISTENEK ISTENÉNEK,AZ ISTENE ÁLTAL TÁRSAI AZ ISTENEK FÖLÉ FELKENT ISTENNEK!