A 35/a-ban álló pénzre úgy gondolok, hogy az olyan pénz, aminek sosem lesz más dolga, minthogy állampapírban legyen, amíg csak létezik a családom.
Az iráni háború alatt 2x vettem belőle, először asszem 100,2-őn, majd az említett 98-valamennyin. Befixálni 7-7,2% hozamot nyilvánvalóan kevésbé kockázatos befektetés, mint befixálni mondjuk 5,5%-ot a háború után. Elfogadom, ha valaki nem kedveli ezeket a papírokat, csak azzal nem értek egyet, hogy a háború vége a jó vételi alkalom, ha mégis akarunk belőlük. Pont a háború teremtett jobb vételi alkalmat (előtte 106%-on volt a 35/a). Sok évre meg úgysem mondhatjuk, hogy na most nincs gáz a világban, most merhetünk bármit.
A személyes kedvenc 35/a eladási nettója majdnem 109% per pill. Ha lenne egy olyan helyzet, hogy lelkes a piac a választás miatt + iráni béke, akkor még feljebb menne. Ezzel szemben vagy 2-3 hete volt olyan nap, amikor 98,5% körül volt, és én köszöntem szépen az alkalmat. Kockázatos az intézményi fix, ha megdrágul jó hírektől csak még kockázatosabb.
egyre több elemző szerint a ft hosszú távon erős maradhat, jó eséllyel a 350-360 ft közötti sávban. azaz vége a forint 2008 óta tartó leértékelődésének, miután új cél van, az euró bevezetése, és ez a cél erősen támogatja a forint stabilitását. plusz előbb-utóbb akár 17 Mrd euró is érkezhet az EU-tól.
Ha már Zsiday, konkrétan emlékszem a 2014-benarra a posztjára, amelyben az olcsó ingatlanokra hivta fel a befektetők figyelmét.
Egy konkrét példám is van, nem emiatt, de épp akkor vett egy ismerős egy másfélszobás panellakást Óbudán, a Harrer Pál utcában 8,9 millió forintért. Ez ma alsóhangon 60 millió Ft...
Fix kamatozású papírt szerintem az iráni konfliktus lezárása után érdemesebb venni, addig fennáll a kockázat, hogy az extra magas energiárak komoly károkat, a tervezettnél magasabb inflációt okozhatnak.
És érdemes megszívlalni Zsiday szavait, hogy mostantól a forint már olyan mint az euró.
Kenytelenek, hiszen le van irva. Illetve a forint a hatterben nem szunik meg, mivel szamtalan dolog eseteben forintban vannak meghatarozva adatok, csak az arfolyam lesz orokre fix.
Ha most veszel 2051/G-t és tételezzük fel hogy 2031-ben bevezetik az eurót akkor ezzel az államkötvénnyel mi lesz? Átszámolják aktuális árfolyamon az értékét euróra és arra adja továbbra is éveként a 4% kamatot?
ami még fontos, jó eséllyel át kell értékelni az eurós magyar állampapírok vételét. a ft nagyon erős lett az euróval szemben (most kb 363 Ft) és elemzők a 350 Ft-os árfolyamot sem tartják kizártnak. azaz mindenki bukóban van, és még nagyobban lesz. ezért is kell diverzifikálni.
€ bevezetéses szálban a szakmai rész is lánctörlés áldozata lett, remélem így - politikusok emlitése nélkül - elfér már
Tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott konkrét dátum is: 2030-2031, de ezt még vizsgálják. Ennek egyik előfeltétele az árfolyamstabilitás, 2 éven át +/-2,25%, illeve a kamatkonvergencia is - ami kamatcsökkentést jelent, ez tegnap el is kezdődött, kb. fél százalekot estek a hosszú referenciahozamok múlt héthez képest.
Zsiday a dátumokban valamivel óvatosabb, de fantáziát lát a hosszú, fix állampapírokban: