Keresés

Részletes keresés

TTNora Creative Commons License 2009.09.03 0 0 104

Tavaly én is karikákra vágtam, de így hosszában, négyfelé könnyebb kiszedni a magházat.

Előzmény: Törölt nick (103)
TTNora Creative Commons License 2009.09.02 0 0 102

Ne add fel, figyeld az időjárást, ha jön egy pár napos száraz, napos idő, próbáld ki újra pár szem paradicsommal.

Működik, hidd el.

Előzmény: Törölt nick (100)
TTNora Creative Commons License 2009.09.02 0 0 101
Szerintem igen, nálunk tiszta víz már hajnalban minden.
Előzmény: Törölt nick (100)
TTNora Creative Commons License 2009.09.01 0 0 99

Idén lett nekem is először ilyen száraz a paradicsom, szóval én sem vagyok szaki.

Úgy olvastam, hogy vagy üvegbe, olajjal meglocsolgatva, vagy textilzacskóban kell tartani.

Nekem olívaolaj között van üvegben, szárított oregano és bazsalikom van közte, meg egy-két fokhagyma gerezd.

 

Előzmény: dalma53 (97)
TTNora Creative Commons License 2009.09.01 0 0 98

Idén lett nekem is először ilyen száraz a paradicsom, szóval én sem vagyok szaki.

Úgy olvastam, hogy vagy üvegbe, olajjal meglocsolgatva, vagy textilzacskóban kell tartani.

Nekem olívaolaj között van üvegben, szárított oregano és bazsalikom van közte, meg egy-két fokhagyma gerezd.

 

Előzmény: dalma53 (97)
dalma53 Creative Commons License 2009.09.01 0 0 97
Vegul en is kitettem meg a napra, aztan meg szaradt egy kicsit, zorgosre. Most egy csavaros uvegben a spejzban van. Csinaljak meg vele valamit? vagy jo igy?
Előzmény: TTNora (93)
TTAMAS Creative Commons License 2009.08.31 0 0 94
Mármint friss, lédús paradicsomot akarsz olajban nyersen eltenni? Azt nem lehet, megromlik.
Előzmény: Törölt nick (88)
TTNora Creative Commons License 2009.08.31 0 0 93

Biztos aszalógép függő a dolog, de nekem tavaly nem jött be. Amit ráírtak, hogy hány óra, az nagyon kevés volt, nem is sikerült a paradicsom sem.

Egész nap zúgott, fogyasztotta az áramot, idén az olcsó nappal gyönyörűre sikeredtek.

Előzmény: Törölt nick (87)
TTNora Creative Commons License 2009.08.31 0 0 92

Így egyben én inkább fagyasztani szoktam. Úgy teszek el minden évben lecsónak valót, hogy összevágom a paprikát, zacskóba teszem és melléteszem a szükséges mennyiségű paradicsomot is egyben.

 

Előzmény: Törölt nick (88)
TTNora Creative Commons License 2009.08.31 0 0 91

kivetted a magházát? illetve azt kocsonyás belsejét? éjszakára behozod?

 

Nekem az utóbbi adag - elég nagy lucullusok voltak - 3 nap alatt lettek kész. Egy pár darab maradt kicsit puhább, azt behoztam szombatra a lakásba, vasárnap újra ki és kész is lett.

 

Előzmény: Törölt nick (86)
dalma53 Creative Commons License 2009.08.29 0 0 89

Biztos lehet, de rengeteg olaj kell hozzá, és ha olivát használsz, az nagyon megdrágitja.

 

Ti már most olajba teszitek az aszalt parit?

Előzmény: Törölt nick (88)
TTNora Creative Commons License 2009.08.28 0 0 85
TTNora Creative Commons License 2009.08.28 0 0 84
Az alma, körte nálam is ragadós maradt, gondolom a cukortól.
Előzmény: Törölt nick (81)
TTNora Creative Commons License 2009.08.28 0 0 83

Én addig hagyom a napon, amíg nem "zörög". :-)

A múlt héten én se lucullusból csináltam, az kb 2 nap alatt kész lett, de elég kicsik voltak.

Most lucullus van a napon, ezek nagyobbak, a harmadik napja. Szerintem estére az is jó. Ha nem, marad kint tovább.

Spórolok a fagyasztós hellyel, mert még sok másnak kell majd oda beférnie.

Szerintem fontos a sötét tepsi, nagyon átforrósodik a napon, az még alulról is süti őket.

Előzmény: Törölt nick (81)
dalma53 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 82

Tőletek  kedvet kapva a hétvégén én is aszaltam.. A kerek, hagyományos pari még csak-csak elment, de a lucullus, hát..... csak a héja maradt. Az enyém sem egészsen zörgös.

Most probából kitettem a napra 3 szem kimagozott szilvát. Lesem a fejleményeket!

Törölt nick Creative Commons License 2009.08.25 0 0 80

Tényleg jól néz ki az az aszaló - meg az ára. De abban is túl lapusak a tálcák.

Én most szilvával bajlódok - akkorák (kaptam őket, de a szilva többnyire mind túl nagy ), hogy akkor sem férne el a tálcán, ha felezném. De nem felezem, mert akkor sok leve elfolyik. Próbáltam úgy is valamelyik évben.

Úgyhogy a szilva negy része rácson, leszúnyoghálózva a napon várja, hogy sorra kerüljön - a gépbe csak minden második polcot tudom betenni. Így persze dupla annyi energiát pazarolok rá, mint amennyi egy normális tálcamagasságnál kellene.

Nem csak a szilvával van baj, a sárgabarackkal is volt, pedig azt feleztem. Tavaly a fügét is alig bírtam belelapogatni. Legközelebb, ha aszalógépet kell venni, erre is figyelni fogok.

Előzmény: y*4 (78)
TTNora Creative Commons License 2009.08.24 0 0 79

Elkészültek hétvégén a paradicsomok! :-) Nem raktam alá rácsot, de csak azért, mert nem volt annyi rácsom, ahány tepsim. Nem nagyon engedett levet, elég jó, húsos paradicsom volt. A második nap estére el is készült, zörgősre száradt.

Beraktam egy befőttes üvegbe, olíva olajjal, szárított bazsalikommal, oreganóval, és fokhagyma gerezdekkel.

Nagyon köszi! Szerintem csinálok még egy adagot én is, a hétre még jó időt mondanak.

Előzmény: Anikó48 (69)
y*4 Creative Commons License 2009.08.22 0 0 78

Sziasztok!

Én is gondolkodom az aszaláson, de a bolti aszalók legtöbbjének van pár gyenge pontja.

Először is, nincs rajtuk hőmérséklet-szabályozó... ez fontos lenne, mert sokaknak számít (pl. nekem is), hogy milyen hőmérsékleten aszal. 43-44 fok felett a gyümik elvesztik enzim-, és vitamintartalmukat... néhány gépen van fokozatkapcsoló, na de hogy hány foknak felel meg 1-1 fokozat, azt ki tudja?...

Aztán másik gond, hogy ha pl. gyümölcslapot akarok aszalni, akkor az első tálca még oké. De a felette lévőkhöz már nem jut el egyenletesen a hő és lég, mert ugye a gyümölcslap nem áteresztő (nem lyukas).

 

Tehát az ideális aszalógép olyan lenne, ami

1. hőfokszabályzós,

2. nem alulról, hanem hátulról/oldalról fújja a levegőt

 

Tudtok-e ilyen gépről, ami nem kerül ennyibe, mint ez:

http://www.egeszseges-elet.hu/?page=item&cat=2.22&item=1056

(ilyen lenne ideális)

Anikó48 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 75
Kápia paprikát aszaltam már, nagyon jó lett. Azt nem olajba tettem, csak úgy úvegbe. Nem sokat, csak próbaképpen. Aztán bántam hogy nem többet csináltam, úgyhogy idén még a kertben azt is termesztek hogy minél több legyen.De ezt az aszalt paprikát , csak főtt és sült ételekbe használtam. Lehet hogy idén rakok el olajba is úgy mint a paradicsomot.
Előzmény: Törölt nick (74)
Anikó48 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 73
Attól függ hogy mekkora a paradicsom két vagy három felé. Nem karikára, de lehet hogy az aszaló gépbe az a jó.A két vagy három felé azt jelenti, hogy hosszába kell vágni.
Előzmény: Törölt nick (70)
Anikó48 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 72
Attól függ, hogy mekkora a paradicsom én két vagy háromfelé vágom hosszába. Nem karikázom, lehet hogy az aszalógépbe úgy a jobb. Ezt nem tudom.
TTNora Creative Commons License 2009.08.19 0 0 71

Nagyon köszi minden infót, nekilátok!

 

Előzmény: Anikó48 (69)
Anikó48 Creative Commons License 2009.08.18 0 0 69
kb 6-8 kg, pontosan nem tudom mert vettem is és a kertben termett is . Hűtőgép rácson aszalom, alatta tálca, mert első nap a só miatt sok levet enged, ezt kitörlö. m. Ezen a héten jó aszaló idő lesz szombatig. Szóval 5 rács lett tele. Ez már a pincében pihen üvegbe rakva. Ma szint.én csináltam egy adagot valamivel több paradicsomból, mert 6 rács van tele. Reggel kitörlöm a tálcákat és mehet a napra. Szóval a füszereknek tényleg száraznak kell lennie. Csak a fokhagyma nem száraz .A bazsalikom és a csili az saját termésem, ja és a fokhagyma is.
Előzmény: TTNora (67)
-carcass- Creative Commons License 2009.08.18 0 0 68
Tegnap nekiálltunk és teleraktuk a gépet almával.Szuper lett, mondanom se kell, egy darab nem maradt.:-D Következik a paradicsom.
TTNora Creative Commons License 2009.08.18 0 0 67

Értem, köszönöm! És hány kiló paradicsomból láttál neki, hogy ilyen sok üveg lett?

Meg azt kérdezném még, hogy ahogy utánaolvastam, írják sokan, hogy friss fűszert nem szabad mellé tenni, nehogy az romoltassa meg az egész üveg tartalmát.

Te is szárított bazsalikommal csináltad?

Előzmény: Anikó48 (66)
Anikó48 Creative Commons License 2009.08.17 0 0 66
vigyázz az alapanyagra! Csak vastaghusú /pl. lucullus, san marsano/ paradicsom jó, mert előfordul, hogy csak a száraz héja marad. Én ma tettem üvegbe az aszalványt fűszerekkel/fekete és piros bors csilipaprika, bazsalikom, fokhagyma/ és olajjal.Holnap lezárom az úvegeket és mehetnek a pincébe. 11 üveg lett és csinálok ezen a héten egy ugyanekkora adagot.
Előzmény: TTNora (65)
TTNora Creative Commons License 2009.08.17 0 0 65

ilyen egyszerű? én meg az aszalógéppel kínlódtam...

Kaptam tegnap egy vödör paradicsomot, a feléből levet főztem, a másik feléből megpróbálom az aszalást.

Anikó48 Creative Commons License 2009.08.15 0 0 64
Napon szárítottam /most is szárítom/. Üvegbe, olajba füszerekkel raktam el. Tavaly tettem el csatos aromatartó üvegbe olaj nélkül is. Főzéshez használtam /leves, pörkölt stb.../. A lényeg, hogy jól be legyen sózva aszalás előtt, mert az is tartósít.
chilii Creative Commons License 2009.08.11 0 0 63
Sziasztok! Én tavaly és az idén is aszaltam paradicsomot, de kint a napon. Hosszúkás fajtát (Roma vagy San Marzano) kettévágtam, a magját kikapartam, finoman besóztam, fekete tepsire rakosgattam és tüllel letakarva ment ki a "bioszoláriumba" :) 2-3 nap elteltével mentek üvegbe, tettem bele pár gerezd fokhagymát, néhány bazsalikom levelet és felöntöttem olíva olajjal. A tavalyiból most fogyott el az utolsó adag. Nagyon finom lett, saját paradicsomot használtam hozzá. Van egy apróbb szemű fürtös paradicsomom (Borghese), azt teljesen ki lehet szárítani "zörgősre" azt egy csuporban tároltam, csak egy papírtörlővel letakarva. Kenyérbe sütöttem úgy, hogy használat előtt vízbe áztattam.
Előzmény: -carcass- (57)
TTNora Creative Commons License 2009.08.11 0 0 62
mennyi ideig volt aszalógépben a paradicsom? nekem tavaly 10 óra alatt semmi nem történt. :-(
Előzmény: Anikó48 (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!