Keresés

Részletes keresés

motor-os Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52017

Ha meg nagyon meleg van, az a tarhonyaszárító hőség.

Előzmény: halaloszto (52014)
halaloszto Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52016

biztos vannak iskolák. nekem is úgy kényelmes, hogy ha pontos akarok lenni, akkor ráfogok a pengére.

Előzmény: motor-os (52015)
motor-os Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52015

Nekem is feltűnt, hogy csorba az él.

Máshol azt mondták, hogy a késnek csak a nyelét fogjuk.

Előzmény: halaloszto (52012)
halaloszto Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52014

Nagybátyám mindig mondogatta, hogy nagyon sanyarú gyerekkora volt. Állandóan dolgoztatták a ház körül, még a tarhonyát is neki kellett dagasztania.

Előzmény: motor-os (52009)
Paco155 Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52013

Láttam.  Viszont szépen látszik a videón, hogy hogyan kell ezt a fajta kést fogni.   Minden mást hanyagoltam.  Amúgy valószínűleg komolyan gondolják, mert a bácsi arcát láttam már máskor is tévében.... 

Előzmény: halaloszto (52012)
halaloszto Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52012

De ez komoly?

Tiszta hullámos a kése, és az éle olyan karcos, hogy a nagyapám kaszakövén finomabbra élezem.

Előzmény: Paco155 (52000)
rferi Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52011

Én nagyanyám is dettó!

Elképesztő miket tudtak!

De ő is nagy családra tartott háztartást.

Előzmény: d_feco (52004)
d_feco Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52010

Biztos. Az kapás növény.

 

A legenda úgy tartja, hogy az öreg paraszt hazament a kocsmából - nem egészen józan állapotban. Majd úgy  határozott, hogy ő most pedig elveti a fehérbabot. Felment a padlásra, lehozta a zsák babot és elvetette. De az az istenért nem akart kikeli. Pár nap múlva az asszony úgy döntött, hogy tarhonyaleves lesz ebédre. Hát a tarhonya már nem volt meg, de cserébe ott volt egy zsák fehérbab...

Előzmény: motor-os (52009)
motor-os Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52009

Ez biztos?

A tarhonya nem fán terem? 😂😂😂😂😂

Előzmény: d_feco (52006)
d_feco Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52008

A cérnametéltet azóta nem vagyok hajlandó megenni, mióta ebédeltünk. Húslevest. Cérnametélttel. Az érzékenyebb gyomrú emberek ne emeljék ki a lentebbi szöveget a láthatatlanságból.

 

Szóval eszünk, a cérnametélt fele a bendőben, fele még rágás alatt. Erre a mostohafater megszólalt: Eszembe jutott erről a tésztáról, hogy pont így nézett ki a disznó belében az a sok giliszta. Jó étvágyat kívánok, merre lehet itt szarni?

 

A 'pina alakú tészta' nálunk is akad. A túróscsuszához, vagy a krumplistésztához is itthon készül a tészta. A  káposztás tészta meg szerintem az ördög találmánya. Vagy csak túl sokáig ettem a mostoha 'finom' főztjét. Szélesmetélt is készül, illetve ún. gyufatészta és aprókocka is - ez utóbbiakhoz van gép is. :) Nem muszájból csináljuk, hanem azért, mert nem járunk úgy, mint anno a teszkós nyolc tojásos tésztával, amit visszahívtak, mert állati eredetű  fehérjét nem talált benne a nagybetűs hivatal... Meg jobb is. Azon kívül, hogy szerintem ma is be kell hoznom vagy húsz tojást...

Előzmény: VargaRoland (52007)
VargaRoland Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52007

Tarhonya nálunk nem volt menő, azt megvettük a boltban, nem volt hozzá eszközünk.

Volt viszont pár menő dolog: cérnametéltből kilométereket tekertem le kis kézi készséggel. Gyakran csináltunk apró, rombusz formájú levestésztát, illetve káposztás és sonkás tésztának való tésztát is. Ezekből tényleg csak akkor vettünk boltit, ha nagyon muszáj volt.

Egy egy "tésztagyártási nap" után a házban található összes ágyon ezek száradtak szép tiszta abroszon :)

Előzmény: d_feco (52006)
d_feco Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52006

S akkor még nem is említettem a foktői iparművészet csúcsát, a tarhonyát. Begyúrt a mama kettő-három kiló lisztből egy kevés tésztát és egy óra múlva ott volt a nagy rakás tarhonya. Sajnos azt sohasem sikerült megfigyelnem, hogy mit művészkedik a rostával, mert annyira gyorsan csinálta. De még azt sem tudom megcsinálni, hogy a nyújtódeszkán gyúrjam össze a csuszát - nálam össze kell kenni még egy edényt...

Előzmény: VargaRoland (52005)
VargaRoland Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52005

Én nagymamám dettó. Kézben tartva bevágta a "teteje" felől gyakorlatilag négyzetrácsosra, majd egyszerűen leszeletelte, mai napig nem tudom utána csinálni :) Mondjuk én csak 5-ünkre főzök, azt se minden nap, így nem érzem a szükségét annak, hogy kigyakoroljam az ipari hagymaaprítás művészetét, de minden elismerésem annak, aki magáénak tudja ezt a készséget :)

A csipetke nálunk nem volt gyakori tétel az asztalon, a mieink csigatészta gyártásban voltak nagyon rutinosak, elképesztő sebességgel csinálták úgy, hogy közben nyugodtan beszélgettek, oda se néztek.

Előzmény: d_feco (52004)
d_feco Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52004

Ahogy a lenti késekkel összefüggő videókat elnéztem, eszembe jutott öreganyám, amikor a disznótorra készült, vagy ép ebédet főzött. Megfogta a kezében a hagymát (vöröshagyma és/vagy fokhagyma), villámgyorsan megpucolta, majd úgy kézből összemetélte a békanyúzóval, de olyan apróra, mintha le lenne darálva a késes aprítóval. No, ez a mutatvány nekem eddig semmiféle késsel nem sikerült... Nemhiába, gyakorolta. 8-9 személyre kellett főznie minden nap. A csipetke is csak úgy folyt ki a markából, néha kettő kiló lisztből készítette el...  

rferi Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52003

Ezen viszont azt látom, hogy az él vége bentebb van az élnél. Ez nem tud letámaszkodni!

Ez jöhet!

Előzmény: Paco155 (52000)
rferi Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52002

Vicces.

Pont ezen a videón is látszik, hogy a kés élének kb egy harmada nem tud vékony dolgokat elvágni a nyél felőli végén,mert még ezen a videófelbontáson is látom, hogy ott rés van, mert az élezetlen részen hamarabb letámaszkodik a penge, mint az élezetten.

Előzmény: motor-os (51997)
Computerguru Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52001

Gratula és üdv a klubban! :)

 

Nyilván minden késre igaz, de a Wüsthof késeknél azt tapasztaltam, hogy csak akkor működnek jól, ha szuperélesre vannak élezve. Az ócskább (élezetlen) kések jobban vágnak, mint egy életlen Wüsthof.

Sok paradicsomot eszünk, főleg szezonban és én a paradicsom vágásánál szoktam tapasztalni, ha már nem elég éles valamelyik kés. :)

Előzmény: motor-os (51991)
Paco155 Creative Commons License 2021.09.06 0 0 52000

A séfkést amikor megfogod akkor eleve két ujjad a pengét fogja. Pont ott szorítod ahol az a vastagodás van, az ujjad alatt meg ugyebár úgysem akarsz vágni. :)   

A Konyhakés Nem Játék / Főzősuli - Zsebszakács - YouTube

Ez a kés egy Wüsthof classic ikon ahogy nézem, azt figyeld hogyan fogja. 

Előzmény: rferi (51996)
pali923 Creative Commons License 2021.09.05 0 0 51999

Ha már oldalas, akkor itt a klasszikus: https://youtu.be/bAA58u3arWE?t=5733

:))

Előzmény: d_feco (51980)
motor-os Creative Commons License 2021.09.05 0 0 51998

Lehetőleg az íves rész végéig befejeződjön a vágás.

Előzmény: motor-os (51997)
motor-os Creative Commons License 2021.09.05 0 0 51997
Előzmény: rferi (51996)
rferi Creative Commons License 2021.09.05 0 0 51996

Én is.

Csakhogy rendszeresen előfordul, hogy ezen az élezetlen részen letámaszkodik a kés, és emiatt nem vág végig a nyél felé például vékony dolgokat, mint mondjuk petrezselyem.

És akkor szórakozok vele, hogy megtaláljam a részt, ahol már vág.

Előzmény: motor-os (51995)
motor-os Creative Commons License 2021.09.05 0 0 51995

Ízlések és.....

Én inkább a késél elejével dolgozom.

Előzmény: rferi (51994)
rferi Creative Commons License 2021.09.05 0 0 51994

Vessetek a mókusok elé, de nekem valamiért nem jönnek be az olyan kések, aminek a karikázott részen olyan a kialakítása, mint ennek itt.

Totál bénázom vele ha ott nem fut ki az él végig

Előzmény: motor-os (51991)
Paco155 Creative Commons License 2021.09.05 0 0 51993

Akkor az előre eltervezett kereteden is belül maradtál, illetve olyat vettél ami a szíved vágya.   Így kell ezt csinálni.  :)

Előzmény: motor-os (51991)
Pillanatragasz Creative Commons License 2021.09.05 0 0 51992

Jó estét kollégák , esti mese következik. Molnár Tibor A kiskakas gyémánt félkrajcárja.Részlet
KUKKURIGÓ tÖRÖK CSÁSZÁR ADD VISSZA A GYÉMÁNT FÉLKRAJCÁROMAT , KUKKURUGÓ TÖRÖK CSÁSZÁR ADD VISSZA A GYÉMÁNT FÉLKRAJCÁROMAT , KUKK ....Itt van vazeg csak fogd mán be azt a hülye pofádat.
A kiskakas aztán csaknem fogta be a hűlye pofáját úgy hogy most...


Itt a mese vége , ne feledjétek ... meg kell . jó éjszakát.

motor-os Creative Commons License 2021.09.05 0 0 51991

Igaz! Megfogadtam a tanácsod és ezt vettem meg.

Igaz nem ennyiért. Használtan 20 ezerért. Egy fiatalembertől, aki elhagyta a szakács szakmát.

Nem nagyon látszik rajta a használat.

Előzmény: Paco155 (51669)
motor-os Creative Commons License 2021.09.05 0 0 51990

Nem is ott tartják. Szerintem.

 

Előzmény: Nobody1 (51989)
Nobody1 Creative Commons License 2021.09.05 0 0 51989

Felcsúton ma nagy buli lehet. Elmennék, de qrva messze van. Na meg nem is lettem meghívva...

Előzmény: BJaca (51988)
BJaca Creative Commons License 2021.09.05 0 3 51988

Nekem szeptember 1 a kedvencem:

Előzmény: Nobody1 (51987)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!