Szellemes, amit írsz, de talán nem ártana a Csoóri-írást alaposabb szövegelemzésnek kitenni.
Valahogy így:
"Akárhova lépünk, kő csikorog a lábunk alatt. Akárhova nézünk, korhadozik az ég fölöttünk, mint az üresen maradt istállók mennyezete. Meg szeretnénk határozni a helyzetünket, szélben és napsütésben, de nem tudjuk, mert a nyelv elmenekül előlünk"
Ezzel kezdődik. Micsoda teátrális felütés. Kár, hogy szemérmetlenül hazug. És nem csak a zavaros költői képek már-már tehetségtelen halmozása miatt, de tételesen is. Nem igaz ugyanis, hogy mindenütt "korhadozik az ég fölöttünk".
Azt meg, hogy mit jelent: "a nyelv elmenekül előlünk" - érettségi tételnek nem adnám fel, mert bukna az egész évfolyam. És ezt pont egy költő írja?
És aki aláírta a "levelet", vajon hogyan érti (és ért egyet) ezzel a mondattal?
infantilis faszsagnak neveznem amit csinalnak, nem hazudozasnak.
Jó, akkor tfh nem hazudtak egy kicsit és nem totál hülyék történelemből és mondjuk politikafilozófiából, hanem infantilizmus tört rájuk. De ez további kérdéseket vet fel. Ezek a bácsik/nénik koruknál fogva már alkalmatlanok a racionális gondolkodásra, és akkor innentől valóban vállalhatatlanok, vagy olyan helyzetet teremtettek körülöttük, amiben aztán a tudatalatti rettegése felülírta a józan észt? Az ilyen helyzet kialakulása 3 évvel a választások előtt mennyire elfogadható? Mit gondoljunk ezután a mezei értelemmel ellátott jobboldali embertársainkról, ők mit gondolhatnak ha ők is ezt a helyzetet érzékelik, avagy kik és hogyan kreálthattak ezen, zömmel nagyszerű emberek közt ilyen feszültséget? Mért engedtek ennek a nyomásnak?
tegnap talalkoztam egy kavehazban Egeszsegugyi Reformmal, a szomszed asztalnal ult Proletar Diktatura es az 1830-as kolerajarvany, raadasul az egyik pincer valamikor Foldrenges volt Kolumbiaban. szerintem az Egeszsegugyi Reform profilbol inkabb Pregitzer Fruzsinara hasonlit, de valoban van valami belole a Proletar Diktatura erettsegi fotojabol..
harciaskodnak a bacsik meg a nenik, ennyi az egesz. infantilis faszsagnak neveznem amit csinalnak, nem hazudozasnak.
egyebkent ha megkerdezed az alairok jelentos reszet, erdekes dolgokat fognak mondani, hogy ok nem teljesen ertenek egyet ezzel meg azzal, de igy talaltak fontosnak meg ugy, es kulonben is oszod, meg mitomen. volt olyan alairo aki kerek-perec kijelentette, hogy nem ert egyet azzal amit alair.
Na, hát ez a legalja. Aláírta, oszt' jónapot. Utólag magyarázni, hogy ő nem egy gyémántfokozatú támogató aláíró, csak egy pártoló aláíró, az nem megy.
Aki aláírta, aszerint a jelenlegi eü reform rosszabb, mint a proletárdiktatúra volt. Ennyi.
Na de mégis mi késztet egyébként átlagon felüli képességű embereket arra, hogy aláírjanak egy olyan szöveget, amivel nem értenek egyet? Válasz lehet a politikai hazugságra a saját személyes hazugságom? Ha pedig a szöveg lényegével egyetért, akkor meg miféle értékrend húzódik fejében (összevetni a proletárdiktatúrát az egészségügy átalakításával stb). Nem mondhatjuk rá, hogy uraim, önök vagy belehazudtak az éterbe egy nemesnek gondolt eszme nevében, vagy teljesen hülyék úgy egyébként történetice, politice és filozófice?
mi az, hogy a nevsor demokrata szamara vallalhatatlan ? ez a masik oldali hulyeseg. van par necces egyed a listan, mint mondjuk Dobrentei Kornel, vagy Szuros Matyas, de ugy altalaban miert nem lehetnenek vallalhatok ezek az emberek ? Freund Tamas, Madl Ferenc, Martonyi Janos, Stumpf Istvan valamifele szelsojobboldali ize lenne, akit demokrataknak el kell utasitania ? esetleg Pozsgay Imre, aki azert a maga modjan eleg sokat tett a rendszervaltasert ? a szoveg eleg hulye. egyebkent ha megkerdezed az alairok jelentos reszet, erdekes dolgokat fognak mondani, hogy ok nem teljesen ertenek egyet ezzel meg azzal, de igy talaltak fontosnak meg ugy, es kulonben is oszod, meg mitomen. volt olyan alairo aki kerek-perec kijelentette, hogy nem ert egyet azzal amit alair.
Érdekes vízió. Vajon Csoóri (a Márciusi Charta) és a Fidesz között milyen összefüggést vélsz felfedezni? A Demokratikus Chartát egykoron 0rbán és a teljes akkori parlamenti frakciója aláírta. Ők most az Internacionálát énekelve egymást fogják a börtönbe kisérni? :o)
Kellene az Árpád-sávos zászló (nosztalgiából, hiszen jó pár rokonomat lőtték a Dunába az alatta masírozó vérmagyarok)!
A vekker-polgári-fokozat meg pláne...
a döntés azoknak a kezében van, akik nem Orbán Viktorra szavaztak, mert ha rá szavaztak volna, már nem "ezzel a kormánnyal" köllene hadakozniuk azoknak, akik amúgy is rá szavaztak; ha ez nem világos, akkor nem vagy értelmiségi :-)
no, most ha mindazok, akik nem megátalkodott kommunista, liberális, idegenszívűségük, hanem azok általi megtévesztésük miatt nem szavaztak Boldogító Nemzetmegváltó Orbán Viktorra (azaz akiket megtévesztettek fenti galádok) mind lemondanának teljesen indokolatlan zsigeri ellenszevükről mindig-igazat-mondó Orbán Viktor és szektájával szemben, akkor olyan de olyan többség jönne létre, hogy a (kormány)döntés lehetségessé válna, egy abszolút demokratikus, europer puccs és/vagy népfelkelés által; ha ez nem világos, akkor nem vagy értelmiségi :-)
akik pedig azonosulnak [ezt én sem értem teljesen :-( ] a kormánnyal, vagy nem tesznek meg mindent annak érdekében hogy másoknak hasonlóan és azonosulva elmenjen a józan eszük, azok sem nem értelmiségiek, sem nem megtévesztettek; ha ez nem világos, akkor nem vagy értelmiségi :-)
Ez a Márciusi Charta magukat hazafinak képzelő jobboldali értelmiségiek közös köldökvakarása, mely kielégíti elfojtott tudat alatti kényszeres orbánimádatukat, és az elnyomás téveszméjében szenvedő agyon oskolázott kevés IQ-t felmutató agyukat. Célja, hogy az értelmiségeket még jobban megossza, s a felelősségüket, a kialakult zűrzavaros helyzetben elhárítsa, illetve másra ruházza.
aki értelmiséginek tartja magát, nem azonosulhat ezzel a kormánnyal, hanem megtesz mindent annak érdekében, hogy azok a megtévesztett jóhiszeműek, akik még e kormányban hisznek, hasonló következtetésre juthassanak, hisz valójában, az ő kezükben van a döntés
Személyesen tüntetem ki az árpádsávos vekker polgári fokozatával, aki hézagmentesen értelmezni tudja ezt a mondatot ;)))
Átnéztem a névsort, mondhatom jó csapat. Igaz sokan hiányoznak belőle de ami késik nem múlik!
Kedves pergynt!
Természetesen nincs ezzel a névsorral semmi probléma. Önmagában garantálja, hogy senki nem fog utólag csatlakozni hozzájuk, akit én valamennyire is becsülök.
"Elválik a szar a májtól!", ahogy ezt mi magyarok mondani szoktuk. :o)
Én úgy látom, mondandójában ez a beszéd ugyanolyan egyértelmű, mint az öszödi a sajátjában.
Igen, egyértelmű. Az mért baj?
Mindazonáltal nem látom értelmét ezen vitatkozni, mert láthatóan zárt a mítosz a fejedben
Na, ezzel meg én nem tudok vitatkozni. Ha így látod a fejemet belülről, hát így látod :)))
hogy értelmezni, és nem dorongolni akarod a topikcím dokumentumát.
Köszönöm, jól tudom értelmezni, ebből következik a dorongolás. Meg a kacaj, főleg.
Csoóri általános iskolázása (akire azért még évszázadok múlva is emlékezni fogunk) tűnt az elfoghatónál nagyobb önbizalomnak a részedről.
Egyrészt alkotmányos jogom, másrészt semmit nem tudsz arról, mint produkálok IRL, uho az, hogy neked mi tűnik minek, nem releváns.
Márha azok a törvények egyáltalán 'beadódnak''.
No nem, az áprilisi törvények márciusiak, Kossuthék március 15-én reggel, a pesti forradalomtól függetlenül, sőt azt megelőzve "beadott" programjából lettek. Áprilisinak azért hívják, mert a király akkor hagyta jóvá.
aki tehát nem azonosul az aláírókkal az nem is értelmiségi. az embernek két választása van, vagy azt mondja a tisztelt aláíróknak, hogy lófasz a seggetekbe, vagy azt, hogy tudjátok mit cicák, nem vagyok értelmiségi, és plusz mintegy bónuszként lófasz a seggetekbe.
" aki értelmiséginek tartja magát, nem azonosulhat ezzel a kormánnyal, hanem megtesz mindent annak érdekében, hogy azok a megtévesztett jóhiszeműek, akik még e kormányban hisznek, hasonló következtetésre juthassanak, hisz valójában, az ő kezükben van a döntés "
Csak a legundorítóbb rosszindulattal lehet az erőszakot feltételezni Csóriról.
Előástam a szabadságharc 50 éves évfordulóján kiadott könyvet: "Pozsonyban a parlamenti kormány iránti törvényjavaslat készült, de fennakadt a felső tábla ellenállásában!"
Bizony a pesti utcán lendítették tovább a törvényeség kerekeit!
GyF KISZ titkársága idején mág forradalmi ifjúsági napokon a forradalmi harc túlzásait dicsőítettük!