De jó, hogy nekem egyszerűbb az életem, a cél egy több napos túra végén a víznek kell, hogy legyen. Ha odáig nem autópálya, hanem valami 90-110-es tempóban nézelődős út, az csak a királyság.
Mostanában dél felé mozgom inkább , Horvátország , Montenegro ,Albánia . Az utóbbi kettő kifejezetten olcsó( még ) ide felesleges lennre bármit is vinni. 10-15 Eur / apartmam egy éjszakára , de reggelivel rendes szálloda 30-35. Boltokban , éttermekben itthoni árak vannak.
Persze , van itthon is szép hely , de két apróság nem nagyon akad:
Tenger , meg rendes hegy. Nekem innen az Alföldről ez a kettő jelenti a TÚRÁT . Biztos az is számít , hogy 12 éve anyagbeszerző vagyok , és furgonnal járom az országot napi szinten , és valami másra vágyom.
Felmentem régebben a Mátrába , meg Dobogókőre , de vicc , hogy 150 km-t darálok oda meg 150-et vissza ,a síkon , az unalomig ismert utakon ,hogy 30 km-t szerpentint lássak , ott meg vagy nekem jön valaki , vagy nem , egy-egy hétvégén.
Ott az északi fertályon ( meg egyébként is ) az útjaink olyan állapotban vannak , hogy nincs szívem már a motort kínozni arra.
Cimborákkal néha még elmegyek egy-egy fél-egy napos túrára , de inkább csak a társaság miatt.
Úgy gondolom, hogy alapvetően 2 véglet van: 1) csak pénzt/bankkártyát viszek és megpróbálok mindent helyben pénzért megoldani, vagy 2) mindent viszek magammal, hogy ne kelljen a helyi ismeretlenben keresgélni. Nyilván az igazság valahol a kettő között van függően a szituációtól, habitustól, pénztárcától, a túra hosszától, stb...
Nem vagyunk egyformák. Te bemész a benzinkútra egy vízért, én még benzinkutat is legfeljebb a nap végén látok. Szóval ezen szerintem nem fogunk összekülönbözni. Az a lényeg, hogy jól sikerüljön a túra, a motor és mi is egyben érjünk haza!
Vadregényes annyit jelent nálam, hogy lehetőleg kinn a természetben, messze a legtöbb lakott településtől, kihívást jelentő, nem könnyen megközelíthető (lásd. navigálás és/vagy terepviszonyok) helyen és még lehet, hogy gyalogolni is kell pár 100 m-t. Rengeteg ilyen hely van Magyarországon. Kb. 370 túracélpontot tartok nyilván, amelyekből kb 60-at kerestem fel idáig. Van még bőven! És persze mindegyik célpont olyan, hogy (a felvétel pillanatában) még nem jártam ott, de valamiért érdekesnek találom. Az eddigi tapasztalat szerint gyorsabban szaporodik a lista, mint ahogy fel tudom keresni őket.
Úgy látom neked is vannak célpontjaid. Ezeket felkeresgetheted a jövőben. Egyik vár nem hasonlít a másikhoz. Mindegyiknek külön története van. Bunkerek is elég változatosak: az egyik vegyvédelmi, a másik légvédelmi, a harmadik híradós, stb... Ha gondolod adhatok még tippeket, de alapvetően mindenkinek magának kell megtalálnia azokat a célpontokat, amik érdeklik, amik motiválják. Bár nem tudom merrefelé jártál már kis hazánkban, de szerintem ne írd még le ilyen könnyen a hazai célpontokat.
A csajos túra során mindenki hozza a feleséget, barátnőt. Ezért alapvetően csajos a túra és egyben meg van a "kötőfék" is. A fiús túra esetében mindenki egyedül van a gépen, ezért ez már jóval tempósabb. Vagyis "férfiak póráz nélkül". :-)
Belföld már nem nagyon hoz lázba , külföldön meg az említett okok miatt nem nagyon kockáztatom a motor és utasa épségét , max egy-egy várhoz , erődhöz , bunkerhez endurozom fel , de csak szerényen.
Ha-ha még el sem indultunk , ne haragudj , de szerintem már a kulacs töltőhely keresgélést sem bírnám , ha szomjas vagyok , kúton vagy kis boltban veszek egy vizet , vagy valami lét... vagy hogy úgy keressünk szállást , hogy mikro legyen a szobában...
Nincs ezzel semmi baj , mindenkinek megvannak a kialakult szokásai , ami bevált , de másnak esetleg furcsa lehet :-)
Részemről pékárút reggel keresek a boltokban , ha nap közben megéhezek , tolok valami szendvicset benzinkúton , vagy büfében , este meg , ha időben becuccoltam valahová , úgyis kimegyek a városba , ott meg szintén van mit enni előbb-utóbb.
Ezt nagyon jól összefoglaltad. Mintha csak én írtam volna. Érdekes ez a "csajos túra"-"fiús túra" besorolás. Ezen még így nem gondolkodtam. Hmmmm... Akkor a te fogalmaid szerint én csajos túrákat szoktam csinálni (mérsékelt sebesség, nézelődés), legfeljebb elviszem a nejemet is rá. :-))
Sziasztok ! Ezt a kajálási mizériát úgy oldjuk meg (nejem+én), hogy reggeli bőséggel. A dobozban ásványvíz és "doppelkeksz". Napközben, csak kávé van. Túl értékes az idő a kajáláshoz. Este viszont valamilyen meleg kaja, de bőven. Túráim során, ha többen mentünk, akkor a kaja, mindig központi kérdés volt. Hiába egyeztünk meg, a reggeli+vacsi kombóba, valaki biztos, hogy kajás lett. Ezzel a napi etap és látnivaló már búrul is. Az utóbbi időben már csak kettesben szervezem a túrákat és így nincs súrlódás, nyafogás és a részvevők által áttervezett túra. Ha más által tervezett túrán veszek részt, akkor meg tudomásul veszem, hogy nem én irányítok és tartom a pofám, alkalmazkodom. Legfeljebb magamba fogalmazom meg, hogy szerintem hogyan kellene és legközelebb nem megyünk együtt. A motoron 3 doboz van, ebben elfér mindenünk. (Még a női felszerelés alap cikke, a hajszárító is.) Ha nagyon sok lenne a cucc, akkor még egy tanktáska szóba jöhet. Előfordult hosszabb túrán, hogy egy adott szálláson, kisebb mosást is megejtünk. A dobozok előnye, hogy zárhatók és ott hagyhatók a motoron. A tanktáskát hátizsákként viszem magammal. A sisakokat a motorhoz zárom. A ruha az egyetlen, ami problémás, de csak abban az esetben, ha nem csillagtúrában nézzük meg a látnivalókat. Máskülönben a dobozok üresek és oda be tudom pakolni a felesleges ruhadarabokat. Kétféle túrát csinálok. 1. Csajos túra. Ebben az esetben mérsékelt sebesség és a nézelődésen van a hangsúly. 2. Fiús túra. Ebben az esetben a motorozás a fő szempont, a látnivalók, csak másodlagosak.
Én még elvagyok kiflin és tejen, de nejem igényli a "rendes" kaját. Mikro szerencsére nem kell a motorra, elég ha a szálláson van. Csak a túra után szoktuk elfogyasztani a meleg kaját, napközben hideg ellátmányon élünk. Pihenni is olyan helyen állunk meg, ahol ember nincs (és belátható időn belül nem is érkezik) a környéken. Egyébként rátapintottál a lényegre: a lehető legelhagyatottabb helyeken mászkálunk, ha csak tehetjük. Lakott településen (falu) csak átutazóban vagyunk. Az én tapasztalatom az, hogy minél kisebb egy falu, annál kisebb esély van bármilyen (és nyitva is tartó) kaja lelőhelyet találni (a söröző, kocsma, fagyizó az nem alternatíva). A közért szintén felejtős, mert vagy már nincs nyitva, vagy már nem lehet pékárut kapni benne. Sőt lassan már a köztéri (kék) kutak is leszerelésre kerültek, de legalább is el vannak zárva. Szóval a vízvétel is egyre problémásabb. Emiatt már nem elég az 1 kulacs, inkább 2 kell a legközelebbi töltési lehetőségig.
Persze nálunk is volt már úgy, hogy: "majd keresünk valamit menet közben". Na ilyenkor szokott eldurranni az agyam, hogy az értékes napi 8-9 órából 2 arra megy el, hogy keresünk, végre találunk, leülünk, rendelünk, várunk, megesszük, fizetünk, wc-zünk, stb... Ehhez túl rövid a 3-4 nap.
Nem gondoljátok kicsit túl ezt a kaját? Vagy milyen környéken motoroztok?
Megállni úgyis meg kell időnként pihenni , utassal meg különösen.
Hamburger , pizza , rántotthús . csevap , gyros , stb . azért kapható gyakorlatilag minden faluban , az már nem okoz túl nagy időveszteséget , amig egy ilyet elkészítenek.
A melegítős kaját én egy motoros túrán százszor bajosabbnak gondolom , ha csak nincs mikro is a dobozban.
Én idősebb vagyok, az anyagcserém lassabb, kevesebb is kell.
Az ünnepnapokon a bevásárlás problémásabb, de az a tapasztalatom, hogy motorozni amúgy is nagyjából turistaszezonban megyek, akkor meg mindig kapok valamit. Pár napig meleg kaja nélkül is simán elvagyok.
Tavaly Senj-ben kifejezett szerencsénk volt, gyalog 8-10 percre voltunk a nagy Konzum áruháztól.
A GS500F-em - mint sport-túra motor - szerintem nem nézett ki rosszul dobozokkal, de nyilván ez egy szubjektív kérdés.
Igazán hosszú túrára (mondjuk 1 hónapnál hosszabb) még nem volt szerencsém elmenni, inkább ünnepnapokkal egybekötött hosszú hétvégékre szoktunk elmenni. Ilyenkor jelent(het) problémát a kaja, úgyhogy előre rendeljük a melegíthető kaját (napi 1 adag / fő). Egyszerűen sajnálom a drága időt a meleg kaja utáni futkározásra (hol találok, mit találok, mennyiért találok). A legegyszerűbb, legkiszámíthatóbb, legolcsóbb megoldás a kaját előre megrendelni és levinni. Eddig bejött ez a módszer! Szóval az egyik doboz kb fele ezzel a kajával van kitöltve.
Nekem ER-6F -em van, nekem nagyon furcsa, amikor egy sporttúra motort teledobozolnak.
Értem a hasznosságát. Nekem oldaltáskám van, nem is igen szándékozok hátsó dobozra költeni. Bár a múltkor akivel voltam, annak a motorján az van, és ahhoz tök jól hozzákötött egy vászon háttáskát.
A sportmotoron van az a srác, aki egy KTM-el járja be az egész Dolomitokat, az írta egyszer, hogy egy tanktáskával és egy nyeregtáskával egy hétre is elmegy.
Tanulni kell ezt még, de két személyre biztosan kell három doboz (táska).
Az élelmiszerrel úgy vagyok, hogy az útra viszek pár szendót, de a horvátoknál és a szlovéneknél is a multik kb. ugyanannyiért adják, mint itthon, tehát kaját cuccolni nem tartom érdemesnek. Amikor Erdélyben voltam, akkor sem láttam különösebb eltérést, nagyon régen a lengyeleknél sem.
A hátsó dobozba megy a motor cucca, plusz a kulacs, harapni való ez+az. Az oldalsó dobozokba a ruha és a tartós élelmiszer. Eddig elég volt ez a helykínálat. Minden lényeges dolgot el tudunk vinni így. 2-nél több nap esetében sem kell több cucc. Mondjuk abban igazad van, hogy a sátras kemping felszerelés otthon marad, ha ketten megyünk, mert szálláson alszunk olyankor.
Szerintem utassal a több napos túra nem lehet túl jó, hiszen fele annyi helyre kétszer több cucc kell. Nagyságrendileg persze. Két napra csak alsógatya meg fogkefe még csak-csak, de amúgy én tutira nem tudom magamat így elképzelni.
Azt látom, ha többen mentünk akárcsak a városban is a robogóval, mindig hülyülés lett a vége, ez nem jó az autópályán.
Amikor négyen mentünk Bled-be tavalyelőtt, már ott széthúzódtunk nemegyszer, mert négy motor, négyféle technikával, négy különböző korú ember. Amikor ültünk a vízparton meg fenn a várban az teljesen jó volt, de amúgy azért voltak olyan helyek, amikor én másképpen oldottam volna meg azt a pillanatot.
A nejemmel évi 3-4 kisebb és 1-2 nagyobb túrát szoktunk lenyomni (nyilván ez idén kevesebb lesz) együtt. A több túrát én is szólóban nyomom. A +1 fő valóban igényel némi kompromisszumkészséget, de szerintem az nem releváns, hogy utasként, vagy motorosként van jelen. A lényegi különbség szerintem inkább azon van, hogy valaki hoz-e utast (legyen az akárki). Utassal másként kell- és illik motorozni. Tehát nem lehet csapatni, lapon fordulni, nehéz terepre bemenni, stb... Szerintem párosban is megy a motoros túrázás, persze az összeszokottság az elengedhetetlen, főleg egy több napos hosszú túrán. Azért vannak erre is szépen példák, elég csak körbenézni az interneten.
A cigi, alkohol és katonás rend tekintetében egyetértek, én is ilyen vagyok. Ha nem egyedül motorozok, akkor szerintem az ideális létszám a: 2 fő. Jó az utas is, de még jobb egy másik motoros, aki nem csak habitusában, hanem motorjában (és itt nem LE-re gondolok) is hasonló (mondjuk) hozzám.
Én elég igénytelen vagyok, egy elég alacsony mértékű körülmény legyen meg, akkor rajtam már nem tudnak kifogni. Tudjak mosakodni, meg ne legyen rohadt meleg, ha egy hétig pizzát eszem, semmi gond.
Egyedül menni én is jobban szeretek, de ilyen messze, idegenben nem szeretnék egyedül, semmi másért, csak és kizárólag pont a lehetséges problémák miatt. Azt is tudom, ezért cserében le kell mondanom valamiről. Azt is tudom már, mindig olyannal kell elindulnom, aki habitusban, érdeklődési körben kb. hasonló mint én. A 206-os legelején a Pisnica tónál én pl. megálltam volna nézelődni, de akivel voltam, az jóval fiatalabb mint én, az meg inkább tekerte, így lemaradtam egy látványról.
A szállásköltségek sem elhanyagolhatóak egy vs. két fő esetében, ugye pont a fele. Dumálni is szeretek.
A régi haverok közül nincs senkinek motorja. Egynek van, az is miattam vette, pontosabban a ráhatásomra, de a srác kurvára megváltozott. Magyarul kényszerpályán mozgok. A feleségem semmilyen kirándulásban nem partner, motorosban meg pláne, úgyhogy én speciel mindenhová egyedül megyek. Azt is látom, hogy ezzel így tökre egyedül vagyok, mindenki tart a feleségétől, akár joggal, akár anélkül. Ezeket elvinni 3-4-5 napra, szerintem a lehetetlenséggel határos.
Ja, cigiszünet. Azokat én roppantul utálom. Alkoholt sem fogyasztok soha, cigit sem, így ezeket nem is tolerálom. Ha megállunk és én kólát iszom a másik meg sört, sz speciel nem érdekel.
Katonás a rendszeretetem, megbeszélünk valamit, azt a végtelenségig el is várom, de be is tartom. Pláne a pontosság az, amire háklis vagyok. Ez egyre nagyobb jellemhiba, a saját környezetemben látom, munkahely, család. Így motoros társat keresni nehéz.
Hát persze , hogy két ember , már tudja segíteni egymást , öt meg méginkább , a szervízkocsi meg vihet mindent , és akár repülővel is lehet menni a motorozós helyre , és a frissen mosott , megtankolt motorokat odakészítik minden reggel a szálloda elé...
Csak az már egy másmilyen túra. Ha ketten állnak össze , az is másmilyen , illetve minél többen , annál "másmilyenebb"
Nehéz helyzet ez , részemről próbáltam többféle felállást. Az a baj , hogy egész életünkben alkalmazkodni kell másokhoz , illetve függünk is másoktól : munkában ,családban ,mindenütt.
Van az az évi pár nap igazi kiszabadulás , akkor el kell dönteni , így akarjuk-e eltölteni ezt is ,vagy valami teljesen más következik.
Minél több az ember , annál több a szokás , habitus , motoros tudás , érdeklődési kör , stb különbség közöttünk , tehát folyamatosan alkalmazkodni kell egymáshoz.
Ez nem tűnik vészesnek , de 4-5 napon keresztül fárasztó lehet , pláne idegenek között.
Részemről nézem az időjárást , és akkor indulok , amikor az adott időszakban kellemes időt jósolnak. Tavaly rohadt esős tavasz volt , Montenegrót hetekkel halasztottam ,mire jó idő lett. Szállást nem foglalok előre , minden napra egy nagyjábóli tervezet van , ott alszom ahol rámesteledik , és a szálláson csinálom meg a másnapi utitervet is , de sokszor ha menet közben másfelé van kedvem menni , akkor változik a dolog. Ami érdekel megnézem , ami nem , ott meg sem állok. Sok km-t megyek ilyenkor , főleg első és utolsó nap , Kotorból pl mindig hazajövök egy futammal , nem zavar hogy éjjel érek haza , a lényeg , hogy este 8-9 körül Belgrádnál fent legyek a pályán , onnan már hazagurulok kényelmesen a sötétben is.
Azért ezt bandázva képtelenség lenne kivitelezni. Ha csak 2-3 fős túrát csinálnék , ebből akkor is már rengeteget kellene engednem. Nem vagyok teljesen antiszociális , de egy naposokat bandáztam rengeteget , és hát ott is érdekes dolgok jönnek elő. Minden rossz indulat nélkül a motorozási habitus , illetve tudás is rögtön kijön . Úgy gondolom én lendületesen megyek ( 40 éve motorozom, és 12 éve fehér !!! furgonnal járok ) a városban is , a szerpentinen meg különösen. Ha most innen az alföldről kiszabadulok valami dombosabb vidékre , persze , hogy nem fogok tötymörögni , meg egy - egy városon is úgy megyek át ahogy motorral illik. Van akinek sok ez , beáll a sorba piros lámpánál ötvenediknek , vagy a külterületen is képes a tsz Ikarus mögé beszorulni 20 km-en keresztül 70-el. Ilyenkor felosztjuk a csapatot , eleje megy ahogy bír és akar , és időnként bevárja a többieket. Ez innentől már gáz , mert belendülsz a szerpentinen , aztán a hegytetőn , vagy az alján várakozol.
De ez kijöhet kajánál ( mért ott eszünk , később álljunk meg , ő még nem éhes , másik már éhenhal stb ) de a cigiszünet , tankolás , pisimegálló , stb, mind alkalmas arra , hogy csak folyamatosan mások ügyeivel foglalkozzak. Vannak akik még fokozzák ezt , mert ők fegyelmezettek , 90 -el akarnak menni cipzár alakzatban , nem előznek még kerékpárost sem záróvonalon , és megállnak minden stop táblánál.
Ketten - hárman marha jót lehet motorozni , ha azonos tudás és habitus van , van olyan , akivel szívesen megyek szerpentinezni is , mert tudom , ha én megyek valahol , akkor ö is jön , vagy ha nem is bír azonnal , a következő pillanatban már ott lesz mögöttem , és nem is fog nekem jönni hátulról. Persze ez fordítva is működik ,ha ő vezet , én is tartom a tempót kint , vagy városban is , és olyankor lehet nagyokat csapatni.
Köszönöm a manuált frenky!Hétvégén szolgálatot tett a teló olaj+szimering+ porvédő cserénél!Vagy beképzelem vagy kicsit jobb lett a kormányzás,de a csere kellett nagyon kezdett dőlni az olaj és elég koszos volt!!És végre ugy néz ki talán sikerült a féket is renberakni,ma volt a teszt!Munkahenger 2.szétszedésre,vízpapírozásra nem produkálta a berahadást!Bár az első szétszedésnél is jó volt 1 napig,majd meglátom használom melóba járásra ,ha az idő is engedi!
A sprayt olvastam, arról pont a két szélsőséget olvastam. engem pont a megelőző megoldást erőltetném.
A kukacot már eldöntöttem, hogy azt mindenképpen veszek és viszek. Ha megyek.
A kitámasztásos módszer jó lehet, de a ER6-nál nem annyira. Én szedtem most ki a kereket gumizáshoz úgy, hogy a lánc maradt a helyén, ki is jött, de nem egyemberes munka. Vagyis a kiszedés még csak-csak, de a visszarakás már melósabb. persze ha leveszem a féknyerget, akkor eggyel könnyebb, de az út szélén már elsírja magát az ember.
Marad a megbízhatónak látszó útszéli házba bekéredzkedés.
Olvastam a neten, hogy pár motoros összeállt és csapatban mentek le valahová, ott összedobták a pénzt, és egyikük valakije egy "szervizkocsival" ment utánuk. Pár cucc is belefért meg pár életmentő szerszámkészlet.
Sprayt , én autóhoz valót viszek , az vidáman fújja fel a motor kereket , akár oldalsztenderen is . A herrnyó készlethez 4-5 patron tartozik , ami szintén ezt a feladatot hivatott teljesíteni.
Ha ki is kell venni a keteket , azt tudni kell a gyári szerszámkészletnek , olyankor törni kell egy vastagabb ágat , amivel a túloldalról megtámasztod a motort úgy , hogy a nagyja súly az oldalsztenderen legyen ,a kerék épphogy megemelkedjen. ( régen gyártott itt valaki pár db csuklós kis szerkezetet , ami dobozba befér , és tudja ezt )
Ha ez mInd kudarcot vallott , akkor jöhet a külső segítség .
Legegyszerűbb esetben egy pumpát csak tud adni valaki előbb-utóbb , lakott területen evidens , kintebb könyörögve nézvén stoppolós :-)
Ha a helyszínen nem javítható , megint két lehetőség van, lakott területen bekéretzkedni valahová , amíg a kereket eljuttatod gumishoz , netán új gumit szerzel valahonnét alkatrészt , vagy ott kell hagynod amig visszatérsz otthonról egy furgonnal , vagy futóval.
És hát a legrosszabb , a lakott területen kívül , helyszínen nem javítható . Akkor meg kell szervezni a szállítást , legközelebbi faluba , legjözelebbi szervízbe, netán haza is.
Mondanom sem kell ,ez mind hatványozódik , ha egyedül vagy egy motorral , hiszen a motort előbb biztonságba kell helyezni csak utána tudsz intézkedni , illetve ehhez nem tudsz mozogni sem tovább...
Ezeket kell látni , és mérlegelni a kockázatot ,műszaki szempontból ,ha valaki egyedül vág neki az ismetetlennek ( persze ott van még egy esetleges baleset veszélye is , de ha azt is részletezzük , inkább itthon maradok , hiszen itt is elég sok lehetőség van )
Bled és Bovec között bejártam végig a 206 -oson , csak visszafelé a Mangarttól hazafelé jövetben. Gyönyörű környék , tele háborús emlékekkel, szuper tájakkal. Ott már nem is őrültködik az ember , a szerpentineken , inkább nézelődős környék .
A műszaki hiba bizony benne van , és egyedül , távol mindentől bizony gázos tudna lenni , az elmaradottabb irányokban meg különösen.
A motorban bízom , a gumi valóban a legnagyobb kockázat.
nálam van spray és a"hernyós" cucc is , de persze csak szúrásra jók , ha kihasad nincs segítség a helyszínen.
Albánia rohamosan építi az utakat és szuper helyek válnak megközelíthetővé (pl. nagy kedvencem SH20 szerpentin brutál tájon vadonat új út ) de sok helyen még a sziklás - köves utak vezetnek gyönyörű helyekre ( pl. Theth ) amit valami enduróval be lehetne vállalni , de a Pilot-road -okkal 1200 km-re otthonról nem nagyon ajánlatos.
Nagyon hosszan az Isonzó mentén, a folyó színe valószínűtlenül kékes-zöld, ilyen színű víz nincs Magyarországon.
Annyira jó volt, hogy legszívesebben robogóval mennék megint végig, úgy többet látnék.
A műszaki hibától félek a legjobban, hiszen még egy defekt is örök életre ott ragasztana a helyszínen.
A hegyekben tapasztaltam kétszer is, hogy úgy esett az eső pár km-en keresztül (de tényleg 2-5 km)m hogy nem is láttam esőfelhőt csak gomolyfelhőt. Nem is értettem mondjuk.