Király vagy! Pont ma beszéltem vele, hogy elfelejtettük veled megbeszélni.. de nem gond mert a kioldó úgyis jön hamarosan. Te viszont nem vagy feledékeny :-)
Kioldó miatt úgyis jön hozzánk a Balázs, így hamarosan eljut hozzám. A többit majd megbeszéljük. Szóval kösz!
Akkor első feltételem az lesz, hogy spotlámpás helyen nem fotózok ! :-D
A 12mm akkor győzött meg amikor megnéztem mennyi a különbség az eddigi 15mm-em és a 12 között. Tudom... 3mm :-) Ami nem tűnik soknak, csak épp pont annyira hogy olyan dolgok is ráférnek amik a másikra nem. Mert volt olyan hogy a 15mm kevés volt. A halszem meg nem erre való. SZóval amíg nincs 12mm-nél nagyobb "értelmes" látószög, addig jó lesz ez.
Egyébként a 10-20-as Sigmának nem volt baja a fényekkel, igaz annak nem raktak ilyen félgömböt az elejére. Az lazán szűrőzhető, bírja a szembefényt is. No nem búslakodom. AKi van annyira lüke hogy telézni szeretne és ff-re vált, az meg is érdemli a további kiadásokat is :-)
Hm, hát ez kemény cucc. A sarkait ki kéne kötni a gépvázhoz, nehogy elvigye a szél :-)
Az I-es széria volt nálam többször is kölcsönbe 1-2 munkához, annak azért volt baja. Nem mondom, a II-est is le kell rekeszelni, ha éles képet akarsz, de a régivel pl egy spotlámpákkal megvilágított konferenciateremnél minden egyes fényforrásnál retusálni kellett a becsillanás-hegyeket. Ez speciel nekem fontosabb, mint hogy tudok-e szűrőt faragni rá :-)
Persze nem kell panaszkodni, ha 12mm-ert akarok, úgysincs más alternatíva :-)
Most vettem, de ez még az első széria boltban ragadt példánya. Tudom hogy van különbség a I és a II széria között, csak azt nem hogy mi :-D Ha valamikor összefutunk, össze tudjuk hasonlítani a két szériát, igaz Mp-ben +9-el te fogsz nyerni. Elsőre tetszik a cucc... igaz értelmes felhasználási területet majd csak a hétvégén keresünk neki. Azt viszont látom hogy az eddigi ekv 15mm és a mostani 12 között az a 3mm néha sok tud lenni.
A hátsó szűrőtartóról vagy keresek mindjárt képet a neten, vagy lefotózom a sajátom.
12-24 első vagy második verzió? Nekem az utóbbi van, értelemszerűen C bajonettel. Ennek a dobozában nincs semmilyen fémlapocska, és az obi hátulján sincs szűrőrögzíthéshez használható pont. A használati útmutató sem tesz róla említést, pedig kitér a Nikon, Sony bajonettes változatok sajátosságaira.
Ma reggel végre volt időm... a P Cokin szett felejtős, ha elé tartom az obinak akkor is kilát mellette két oldalon :-) Szóval buktam a szettet... illetve nem, mert másra még jó lesz.
Viszont elővettem a 12-24 dobozát és a használati útmutatót. A doboz alján van egy kis fém lapocska. EZ biza a sablon... mert a hátsó lencse mögé kell betenni a zselés szűrőt. Szóval mégiscsak szűrőzhető ez a kismalac a buborékos ormányával :-)
Mit értesz normális FF váz alatt? A D3 szenzorának egyáltalán nincs kiugró dinamikája, 12,2 EV. Még a D90-esemé is nagyobb ennél. Az D5mkII még 12 EV sincs.
Egy nem hívővel kár is lenne vitatkozni (keményvonalas szűrőpárti vagyok, hehe), de megnyugtatlak, hogy a polár ultraszéles látószögön sem haszontalan. Persze nem árt ha az égbolt nem üres, vagy ha mégis, akkor nem nagy részét foglalja el a képnek, de ha ezek a feltételek teljesülnek, akár egy GND 2-est vagy 4-est (0.3 vagy 0.6) is helyettesíthet.
Való igaz, de egy normális FF vázban van annyi dinamika, hogy ritkán legyek rászorulva az átmenetes szűrőre. Amennyit kell tökölni a félszűrővel annyi idő alatt lehet akár exposort is lőni :-)
Ha sokat videóznék, akkor biztos hogy jobban számítana a szűrőzhetőség.
Ha ND kell, abból szerintem lehet találni nagyobbat is (filmes felhasználásra biztos van), csak az a kérdés, mennyit ér meg neked :-)
C 24-70-em van, az problémamentes, de nem vagyok egy nagy szűrőmániás, gyakorlatilag csak polárt szoktam felcsavarni, ha nagyon kell. Ultra nagylátóra ez amúgy sem játszik, ott a már amúgy sem lehet egyenletesen eget kékíteni.
UV és protect szűrőt csak akkor használnék, amikor salakmotorversenyt mennék fotózni, tehát soha. :-)
Az átmenetes szűrők hatása utánozható LR/PS-ben, de jobb szeretm azt amikor a helyszínen nyerek 3Fé-t felül.. és még LR/PS-ben is 4Fé-t :-)
Az ND meg néha nagyon kell. Van ND8-as lapszűrőm, ki kell próbálnom mit tudok vele kezdeni. Gyanítom semmit, mert az eleve "kocka", és a 12mm túl széleset lát. Ha pedig bemegy a fény akkor máris cseszhetem. Azért van 12mm-es nagylátóm hogy azon használjam- szóval igazad van a 20mm az már nem UWA. AZ csak olyan nagylátócska.
A 10-20-t eddig gond nélkül tudtam szűrőzni, de ez az FX lapka most megtréfált. 14mm-től kirajzolja ugyan a 10-20 a ff lapkát, de a szélek nem az igaziak. Maradt a 12-24 mint lehetőség.
Ma este kipróbálok valamit ha lesz időm... és ha összejön akkor maradok a Cokin lapszűrőknél :-) Előre nem akarom lelőni a poent mit találtam ki, de jobb mint ha kézzel kellene odatartanom a lapot.
AMi viszont probléma hogy a jó kis B+W ND1000-es is mehet majd piacra, mert erre az obira nem lesz igazán jó :-(
Urak, nem szívesen zavarnám meg a kedélyes csevegést a 12-24 szűrőzéséről FF gépen, révén én is érintett vagyok. Mégis behoznám ide ama mellékes információt, hogy a Stigma 12-24 mindkét verzióján a levehető napellenző az APS-C gépeken való használatra lett kitenyésztve. FF gépen 20mm-ig frankón belelóg a sarkokba, innentől viszont előjön a kínzó kérdés, hogy miért is próbálunk erre lapszűrőt applikálni, ha pont az érdekes gyújtótávon (gyk.: 12mm :-) nem lehet szűrőzni?
A magam részéről lakónikus egyszerűséggel oldottam meg a dolgot, a 12-24-el nem szűrőzök. Polárt nem lenne érdemes rátenni, ekkora látószögnél csak ront a helyzeten, az átmenetes félszűrők... nos erre jó a Lightroom :-). Egyedül az ND-nek látnám értelmét, de amihez az kell, ott többnyire állványozni szokás, így akár elé is lehet tartani a lapkát.
Emberedre akadtál, a full frame széleslátók lapszűrőzésébe alaposan beleástam magam, amikor kijött a 16-35 VR.
A megoldás: Lee.
Már legalábbis a filtertartó rendszere. Mert sokkal közelebb van az obihoz, a széleslátószögű adaptere egyenesen hátrafelé terjed. 1-2-3-stb. darabos tartót is össze lehet rakni, egyesével. 82mm-re is rámegy. Filterméretük egyféle van, 100mm-es, ami a Cokin Z-pro mérettel egyezik meg. (az X-pro 120mm.) A Lee 150mm-es, 14-24 Nikkorra való extremitásáról itt ne beszéljük, annak a tartó rendszere is valami 500 dolcsi, hát még a szűrők rá és úgy tudom, kizárólag ezen objektívhez tervezték.
Persze ki tudja, hogy egy Lee tartó a Sigma 12-24-en hány mm-ernél kezde belógni, ilyen setupról még nem is hallottam.
Elsőre én is... mert olyan a kupakja mint a 10.5-es Nikon halszemnek, egy a fix napellenzőre rácsúsztatható kupak. De kiderült a turpisság, a kupak sima 82-es, amit le is lehet venni. És allatta feltárul a méregdrága szűrőknek való foglalat. Most a Cokin rendszerrel leszek bajban. P méretű 3-as és 1-es tartóm, meg pl 77-es adapterem van. De ez meg 82-es. És a P lapok sem elég szélesek :-( SZóval lehet hogy meg a teljes rendszer. Az X verziót meg nem veszem meg mert túl drága... habár a többi cucc sem olcsó :-( A franc ebbe a hobbyba :-D
Így néz ki szűrőzve, az adapter kupak.
És itt látszik, hogy a front sapka simán levehető külön.
A 12-24-nek a kupakja a front sapka alatt menetes. 82-es szűrőméret. Hát nem a legolcsóbb az tény :-) De normál szűrőmenet, direkt erre a célra. Polárnak, UV-nak, bárminek.
- Samyang 8mm f/3.5NIKON AE halszem objektívet, tehát a chipes verziót. Alapos személyes kipróbálásnak szeretném alávetni vásárlás előtt, ezért Baranya és Somogy megye előnyben!
- Hoya R72 infravörös filtert 77mm-es méretben
ELADÓ:
- Nikon D80 váz dobozában, gyári tartozékaival, közel 25.000 expóval, magyarországi beszerzésű. Egyetlen hibája, hogy a hátsó gumilap megnyúlt és levált (típushiba), házilag van visszaragasztva. Kipróbálható Baranya és Somogy megyében, megbeszélés alapján.
Aki nem alkudozik, annak hozzá való Hama vezetékes távkioldót adok mellé ajándékba (szintén dobozzal, papírokkal).