Keresés

Részletes keresés

novakszab Creative Commons License 2020.12.16 0 0 27061

Igen! De kezdőként nem javaslom a dekokciót,  kezdetben lesz elég gondod a többi folyamattal. Ha már rutinból meg minden akkor belevághatsz.

Előzmény: wlatti (27060)
wlatti Creative Commons License 2020.12.16 0 0 27060

Sziasztok,

kezdőként a sörfőzés tanulmányozásánál egy kérdés merült fel bennem:

a dekokciós cefrézésnél az alapcefrét addig hőn kell tartani amíg a dekokciós részt melegítem?

Előre is köszönettel

Attila

Latya (K.L.) Creative Commons License 2020.12.15 0 1 27059

mail ment

Előzmény: Jokerit5000 (27058)
Jokerit5000 Creative Commons License 2020.12.15 0 0 27058

Szia, meg van még? Írtam emailt korábban.

Előzmény: Latya (K.L.) (27057)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2020.12.12 0 0 27057

Egyszer használt sörfőző készletemet és csatos sörösüvegeimet elcserélném   2 doboz 0,5 literes Pilsner Urquell-re vagy 1 üveg jobbfajta IPA-ra.  Helyszín Budapest XIV. kerület.
Egyszer kipróbáltam, de nincs sok türelmem a vele járó pepecselésre. Egy ( a főzés) illetve még egy ( a kóstolás) bulit  -ennyiért -  másnak talán megér.....


A főzéshez szükséges maláta és komló nincs a csomagban, azt neked kell összevadászni, de a közeli sörfőző boltban ( https://olaszsped.com/ ) tudsz venni hozzávalókat. A készlet gyári receptje és leírása itt: https://brooklynbrewshop.com/pages/instructions-brewdog-punk-ipa , video pl. itt: https://www.youtube.com/watch?v=DW0Fd9JxU0Y 

Tótikám Creative Commons License 2020.12.08 0 0 27056

Hirdeted máshol is ? Esetleg kép ?

Előzmény: gyapot vfr800 (27055)
gyapot vfr800 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 27055

Sziasztok sörösök!

Lenne egy cornélius 5 körös hűtő csapom hozzá való hordókkal,érdekelne valakit?

 

KecskemétiRobi Creative Commons License 2020.12.05 0 0 27054

Köszönöm

Előzmény: Tótikám (27053)
Tótikám Creative Commons License 2020.12.04 0 2 27053

Ahogy írod mindenki másképp csinálja. Komlópellet: mind két módszernek van előnye és hátránya,kezdetben talán zsák.Élesztő: sejt szám ami igazán fontos ,18-20l  1.050 esetén 1 zacskó (láger 2 zacskó ) ,valamint az alapos levegőztetés. Kelesztés esetén nem tudom pontosan mire gondolsz, esetleg rehidratálásra ? 100ml forralt 35C -be vízbe bele szórni kb 30 perc. Fertőtlenítés nagyon fontos. Palackozás: szűrés egyértelmű nem , helyette cold crash . Erjesztő vödörből palackozás ,palackozó szifonnal érdemes. Átfejtés abban az esetben ha a palackozó cukrot oldatban bele rakod a vödörbe, majd palackozol .Hátrányok: cold crash esetén lassabban lesz szénsavas, átfejtéskor oxidációt kockáztatsz. Hasznos lehet Sorforum blog  régi írásai valamint a FAKU,  Csapon podcest  adásai .

Előzmény: KecskemétiRobi (27052)
KecskemétiRobi Creative Commons License 2020.12.04 0 0 27052

Sziasztok!

 

Egy lehet megosztott kérdéseket tennék fel kezdőként a folyamat elejétől:

1. komlópellet - komlózsákba tegyem be vagy csak öntsem be?

2. por éleszető - szórjam rá vagy 30-40percel előtte kelesszem be?

3. palackozás előtt fejtsem át(szűrjem le) vagy simán erjesztő vödörből palackozhatom.

 

Vagy ahogy a dal is szól "mindenki másképp csinálja..." és mind jó megoldás.

 

Köszi!

Robi

 

Hank Evans Creative Commons License 2020.11.20 0 1 27051

Gondolom ez a fajta volt: https://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_30&products_id=173&zenid=846422c15e7c2e138a46cd0808fa6782

Nekem ez a típus egy idő után kicsit megkeményedik, ráadásul ha a vödrön a lyuk nem szabályos, vagy túl nagy, akkor valóban nem tömít rendesen. Nekem segített, ha körbetekertem teflonszalaggal. Amúgy ez a tömítés https://fozohaz.eu/kotyogo-tomites.html megbízhatóbb, de mivel nem csak rugalmasabb, hanem puhább is, könnyebben szakad.

 

Mindenesetre örülök és sok sikert!

Előzmény: KecskemétiRobi (27050)
KecskemétiRobi Creative Commons License 2020.11.19 0 0 27050

Meglett a probléma oka hiába az erjeszto vödör hoz adott gumi tömítés a kotyogo köré nem zárt rendesen eresztett, korbekentem olvasztott viasszal és most működik.

Előzmény: Hank Evans (27048)
KecskemétiRobi Creative Commons License 2020.11.17 0 0 27049

Köszönöm szépen a választ. Próbálkozom még egyszer csak jó lesz, nem adom fel.

Előzmény: Hank Evans (27048)
Hank Evans Creative Commons License 2020.11.17 0 0 27048

Elég összetett dolgokat kérdeztél így elsőre, a válasz rengeteg mindentől függ.

Milyen élesztőt használtál, mikor jár le a felhasználhatósága, hogyan tároltad, milyen hőmérsékletű volt az élesztő, illetve a sörlé amikor beoltottad, levegőztetted-e a sörlét, stb.

Száraz élesztővel nem szokott probléma lenni akkor sem, ha csak egyszerűen rászórod, persze a hidratálás sokat segít, de kizárólag forralt és lehűtött vízzel. 24 órán belül azért mindenképpen illene beindulnia az erjedésnek; ha hidratáltad, pláne ha startert csináltál, akkor sokkal hamarabb. Érdemes kalkulátort használni, pl.: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Ezen túl nem árt ellenőrizni az erjesztőtartály tömítését, mert az is lehet, hogy nem zár rendesen (volt olyan is, hogy valaki nem a rávaló fedőt kapta a vödörre) és nem a kotyogón távozik a CO2, miközben vígan erjed a sörlé. Érdemes mérni a fajsúly változást.

A rézcső spirált alaposan meg kell mosni, fertőtleníteni szerintem nem szükséges (nem árt), viszont a forralás bejezése előtt kb. 15-20 perccel rakd bele a sörlébe, az kellően fertőtlenít.

Előzmény: KecskemétiRobi (27047)
KecskemétiRobi Creative Commons License 2020.11.17 0 0 27047

Sziasztok!

Kezdőként kérdeznék, elsőként egy recept csomaggal próbálkoztam, aztán egy kész recept szerint válogattam össze az alapanyagokat de most sem indult be az erjedés a kotyogás. Vasánap főztem, tegnap hétfő este beoltottam megint.

Kérdésem hogy kb mennyi idő után szokott beindulni?

Valamint a réz cső spirált mennyire kell elfertőtleníteni előtte?

Az élesztőt csak simán rászórjátok, vagy langyos vízben előtte 30-40- percig kelesztitek, vagy cefrelével kelesztitek előtte mielőtt beleöntitek?

Köszönöm!

R.

 

humi81 Creative Commons License 2020.11.16 0 0 27046

Köszönöm!

Előzmény: Tótikám (27045)
Tótikám Creative Commons License 2020.11.16 0 0 27045

Általában nagy makkos a jó. Hasznos lehet  Gyakori kérdésekre válaszok kezdőknek azaz A FAKU.

Előzmény: humi81 (27044)
humi81 Creative Commons License 2020.11.15 0 0 27044

Sziasztok. Rendeltem egy kezdő sörfőző szettet. A benne levő korona záró alkalmas a borsodis üveg lezárása?

Tótikám Creative Commons License 2020.11.14 0 1 27043

Próba verziót érdemes letölteni ,30 napig lehet próbálgatni .

Előzmény: becherovka83 (27042)
becherovka83 Creative Commons License 2020.11.13 0 0 27042

Köszönöm! A breewfather alap verzió is tudja ezt a funkciót, vagy csak a prémium?

Előzmény: Tótikám (27041)
Tótikám Creative Commons License 2020.11.12 0 1 27041

Breewfather magyarul is elérhető.

Előzmény: Tótikám (27040)
Tótikám Creative Commons License 2020.11.12 0 1 27040

Elsősör letölthető anyagok vízkezelés. Jonh Palmer, Scott Janisch . RO víz (ABC Zoo ro szűrő ).Sőrtevező most talán a legnépszerűbb breewfater ,megadja és kiszámolja a hozzá adandó sókat.  Tips For All-Grain Brewers

I have only scratched the surface of what there is to know about water chemistry and mash pH. Read chapter 15 in How To Brew (John Palmer, Brewers Publications, 2006) or chapter 5 in the Water book (John Palmer and Colin Kaminski, Brewers Publications, 2013) to learn more about both.

Előzmény: becherovka83 (27036)
Tótikám Creative Commons License 2020.11.12 0 0 27039

Sajnos a nagyok palackozó élesztőt használnak.De azért vannak kivételek pl. búza esetén Andofer,belgák közt is vannak. Gugli a barátunk , korábban voltak táblázatok a használhatókról.

Előzmény: macracanta (27037)
becherovka83 Creative Commons License 2020.11.12 0 0 27038

Amennyiben a HB is azon nagyüzemiek közé tartozik, akik pasztörizálják a söreiket, akkor nem érdemes foglalkozni vele, hiszen ebben az esetben már csak élettelen élesztősejtek úszkálnak zavarosságot keltve. Ha nem, akkor megér egy próbát, bár én max a hecc kedvéért kísérleteznék vele. Ha költséghatékonyság miatt gondoltál erre, akkor a rá fordított energia/idő biztos több, mint az a 6-800 forint, amibe egy csomag száraz élesztő kerül. Amúgy sem hiszem, hogy a HB olyan extra búzaélesztőt használna, ami miatt megérné a rá fordított energiát...

Előzmény: macracanta (27037)
macracanta Creative Commons License 2020.11.11 0 0 27037

Sziasztok, szaporította már valaki a HB búza aljára tapadt élesztőt a búzasöréhez? megéri a vele való küszködést vagy használjak bolti élesztőt?

becherovka83 Creative Commons License 2020.11.10 0 0 27036

Tudtok ajánlani valami irományt, amiben benne vannak a sörfajtákhoz való pontos víz paraméterek? Eddig csak az ismertebb sörfőző tájegységek vizeinek paramétereire találtam rá, de szeretnék valami pontosabb meghatározást találni, mert gondolom hiába lágy a pilseni és viszonylag keményebb a müncheni víz, ha módosítják azokat sörgyártás előtt... A rendelkezésre álló kemikáliák gyakorlati használata is érdekelne, ha van róla valami egyszerűbb összefoglaló. Narzisst olvastam, az is nagyon hasznos volt, utólag is köszönöm a tippet!

Tótikám Creative Commons License 2020.11.07 0 0 27035

Brew tools, braumeister, (ferrari) grafader (mercedes), brewmonk és társai. Ferrari kategóriának külső fűtőszála van.Esetleg brewfather tervező. Hasznos lehet csapon .hu podcest  , gépekről infó .

Előzmény: szabolacko (27034)
szabolacko Creative Commons License 2020.11.06 0 0 27034

Sziasztok. Néhány éve főztem már jó pár sört konyhában, főzőlapon, de új helyre költöztünk és az asszony féltette az új konyháját, meg nekem sem volt kedvem már órákig a fazék mellett állni, de az otthon főzött sör íze még mindig a számban van.

Most viszont van egy kis dugipénzem gépre, de többször, több fórumon olvasom, hogy leég bennük a maláta, vagy bármilyen más ok miatt nem az igaziak ezek a gépek. Tudnátok nekem ajánlani tapasztalatok alapján megbízható sörfőző gépet?

Lehetőleg minél önállóbb legyen, mert az idő drága és lehetőleg problémamentes legyen a folyamat. A pénz is számít, de nem akarom pl. a 120 ezrest megvenni, ha van jobb drágábban. Ha van értelme szánok rá többet is nem akarok szívni vele hosszú távon. 25-30 liter körüli elég lenne. Köszönöm előre a válaszokat.

becherovka83 Creative Commons License 2020.11.03 0 0 27033

Minden esetre tényleg érdekes, hogy a lager élesztővel hamarabb beért mint az ale élesztővel. Lehet hogy 9 hónap után a lager élesztő valóban bomlásnak indult, míg az ale nem. Vagy egyszerűen csak a lager élesztő bomlása eredményez ízromlást és az ale nem befolyásolja a további érést.

Előzmény: Tótikám (27031)
becherovka83 Creative Commons License 2020.11.03 0 0 27032

Na akkor csak kell építenem egy sörös pinyót. Akkora hűtőt nem akarok üzemeltetni csak a sör miatt, nyáron hűtés nélkül pedig nem tudom másképp az ajánlott hőfokot produkálni. A tégla már úgyis meg van hozzá. :)

Igen, mondjuk a portereknek és a stoutoknak kivétel nélkül jól áll az érés, ezt én is tapasztaltam. 

Előzmény: Tótikám (27031)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!