Keresés

Részletes keresés

kilenctizenegy Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2256

"The deities they worshipped were Baal-zebub, Astarte and Dagon, whose names or variations thereof appear in the Canaanite pantheon as well."

 

Itt valami nem stimmel. Baal-Zebub nevében én felfedezni vélem a főníciai Baál istent, márpedig Főnícia messze esett Philisteától ahhoz, hogy a legjelentősebb istenüket a filiszteusoktól vegyék át. Astarte pedig mezopotámiai eredetű, azonos az Akkád Istárral, az Esthajnalcsillag istennőjével.

 

Szerintem a kulturális áramlás iránya valójában fordított: Mezopotámiából Kánaánba, onnan a filiszteusokhoz.

Előzmény: Afrikaans8 (2239)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2255
A sémi nyelveket XX. századi, visszavetítős- kényelmes értelemben értettem. A nyelvészeti okfejtést nem vitatom, nem is tudnám.
Előzmény: kilenctizenegy (2254)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2254

"Ha vastagon, akkor miért hiányoznak a nyelvemlékeik Kánaánból a jelzett időből?"

 

Igen, ez a fő baj, hogy nincsenek értékelhető nyelvemlékeink. A Kánaániták vszleg a déli, feletlen perifériája voltak egy nagyobb kulturának, aminek a súlypontja a mai Szíriában és Libanonban lehetett, az ottani nagyobb, feljettebb városokban. Jerikó elpusztult Jozsué ostromában, tudtommal egyetlen táblát se találtak a kánaánita rétegekben.

 

Egyébként én is hajlok arra, hogy a Kánaán nyelve szemita lehetett, mert a pusztai zsidók nagyon zökkenőmentesen magukba olvasztották őket, az indoeurópai nyelvű filiszteusoknál a befogadás fel se merült, velük csak háborúztak és kiirtották őket. A beszűrődő nyelvemlékek az elhurcolt rabszolgáktól is jöhettek.

 

"És miért tartják Szíriát--Észak-Mezopotámiát--Palesztinát pl. ebben az időben nagyrészt hurritának?"

 

Valószínűleg kevert volt a népesség és hurrita elit uralta őket. A Hurriták anatóliai harcos-lovas nép voltak, ugye?

Előzmény: Afrikaans8 (2238)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2253

"A különböző vízözön mondák melyik vízszintemelkedéshez köthetők azt még egyértelműen senki sem tudja."

 

Én a későbbire tippelek. Nem csak azért, mert az írásbeliség előtti időben egy-kétezer évet könnyebben él túl egy mítosz, mint hat-hétezret, hanem azért is, mert lemodellezték mindkét eseményt, és arra jutottak, hogy a gibraltári beömlés egy száz-százötven éves folyamat volt, míg a Boszprusz átaszakadása valóságos kataklizma, ami elől tényleg menekülni kellett, már ahol lehetett.

 

A másik verzió pedig, hogy valami nagy esőzés egy folyam felsőbb szakaszán áttörte a gátrendszert és elárasztott országnyi területeket. Ez lehetett Mezopotámiában, de egy elmélet szerint a Vízözön a Harappa-kultúra pusztulását és a sumérek onnan való bevándorlását meséli el.

Előzmény: jamaica2 (2216)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2252

"Európai népesség megjelenésére a filiszteusokig nincs bizonyíték, már amennyire Ciprus Európa és azok tényleg onnan jöttek, de ez sokkal későbbi történet.)"

 

Bocsánat, Kréta, nem Ciprus. Összekevertem.

Előzmény: kilenctizenegy (2251)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2251

"Az etnogenezisüket hogyan vázolnád? (Mármint nem a zsidókét, hanem az őelőttük ott élő kánaáni lakosságét.)"

 

Voltak őslakók, akikről nem sokat tudunk. Ők a jégkorszak utáni első stabil telepesek, a vadkecske háziasítói, ők emelték Jerikó eredeti, i. e. IX évezredbeli falait.

 

Őket ki tudja, hány hullám érte és honnan. Vszleg jó pár Afrikából is és Ázsiából is. (Európai népesség megjelenésére a filiszteusokig nincs bizonyíték, már amennyire Ciprus Európa és azok tényleg onnan jöttek, de ez sokkal későbbi történet.)

 

Szóval a presémi lakosság akkor találkozott először szemitákkal, amikor Szargón akkádjai lerohanták a későbbi Főníciát. Valamikor az i. e. II. évezred elején Akkád bevándorlás és/vagy kulturális expanzió érte őket, ez az Ábrahám-legenda alapja. A jövevények nyelvét, kulturáját átvették (más ha korábban nem érte őket már sémi invázió). Nagyjából ez óta beszélhetünk Kánaánról. Aztán az évezred derekán jött a Józsué-féle pusztai zsidók honfoglalása, a kettő összeolvadt és kialakult az ókori zsidó nép, ami egy darabig egyiptomi uralom alatt állt (ez a bírák kora), majd az Egyiptomi Újbirodalom hanyatlásával felszabadult és megalakult Dávid és Salamon királysága.

 

Nagyjából így.

Előzmény: Afrikaans8 (2210)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2250

"meg a kelták történelme annyira homályos, hogy akár Conan a barbár is lehet valós történet.. "

 

Az is volt. Szerepel a kelta ősmitoszokban, Conan a fianna egyik tagja volt. Twettei el vannak túlozva, de semmi olyat nem tartalmaznak, aminek ne lehetett valóságos alapja. A mítoszok szerint viszont kopasz volt. Csak éppen, amikor megképregényesítették és megfilmesítették, kopasz csak az volt, akinek kihullott a haja. Ha ma készülne a film, akkor nem Schwartzanegger játszaná, hanem Vim Diesel. :-))

Előzmény: ouzo (2206)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2249

"Viszont kihagytad azt, hogy akkor mi lett a levitákkal."

 

A királyok korába lépett Izraelben a törzsi struktúrák felbomlottak, helyébe a letelepedett közösség államszervezete lépett, valahogy úgy, ahogy a magyaroknál a honfoglalástól István koráig. Salamon halála után az állam kettészakadt, az északi részt megsemmisítették az asszírok, a déli lakosságát elhurcolták a babiloniak. A papság őrizte a törzsi leszármazás tábláit, valahogy úgy, ahogy a római cenzorok azt, hogy ki a római polgár, azon belül ki a patrícius és ki a plebejus.

 

Amikorra a perzsák legyőzték Nabukodonozort és visszengedték a zsidókat, már senki, sem tudta, hogy eredetileg ki melyik törzsből való volt, a dolog bemondási alapon épült újjá, emiatt jelentőségét veszítette. A törzsekhez tartozást innentől fogva aszerint tartották számon, hogy ki élt a visszatelepülés után az adott törzs vélhető eredeti szállásterületén.

 

Jézusnak azért kellett Betlehemben születnie, mert Dávid törzse Jeruzsálem környékén lakott, Názáret Dávid idején valami betért félzsidó csatlósnép szállásterülete volt. A jóslatok alapján a messiásnak viszont Dávid törzséből, Dávid véréből kellett származnia.

 

"Illetve, hogy mi volt a Józsué könyvében vázolt népirtás."

 

Jerikó stratégiai helyen fekszik, mert két völgyrendszer, az észak-déli Jordán-árok és a kelet-nyugati, somron hegyei és Júdea hegyei közötti völgy találkozásánal van. Ez utóbbi nyugati végében van Jeruzsálem. Aki Jerikót uralja, azé a Jordán-völgy, illetve a Jordán keleti partja és tengerparti sikság közötti egyetlen átjáró. Ez még ma is így van, nem véletlen, hogy az izraeliek csak a szűken vett várost adták át a palesztinoknak, körbe minden irányból izraeli katonai területek és települések vannak.

 

Visszatérve Józsué korába: Jerikó falai egy földrengésben összedőltek az i. e. XVI. század táján. Józsué és népe folyó túlpartjának hegyeit mmár régóta uralhatta, de Jerikót nem tudta ostrommal bevenni. Még a földrengés után is a Jerikóba települt pusztai zsidók együttműködésére volt szükség. Ez a betelepülés szintén hosszabb egymás mellett élést feltételez. Jerikóban lehet, hogy a város stratégiai fekvésére tekintettel a beözönlő puszati zsidók legyilkolták a kánaánita lakosságot, de ez nem lehetett általános gyakorlat. Szvsz a népirtások nagyon el lettek túlozva, elsősorban azért, hog az összeolvadás tényét kilugozzák a történelemből. Magyar párhuzam: mág vitatkoznak rajta, ki mindenkit találtak Árpád honfoglalói a Kárpát-medencében, akik végül beolvadtak.

Előzmény: ouzo (2202)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2248

"pelasgoí-ok"

 

Pelaszgoi a pelaszgosz többes száma

Előzmény: lyesmith (2242)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2247

"A filiszteusok már szemita térségbe érkeztek"

 

Maradjunk annyiban, hogy olyan térségbe, amelyben – néhány gyér írásmutatványt alapul véve – már szemita nyelvűnek tartott etnikumok is élhettek...

Előzmény: lyesmith (2242)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2246

"A hurrik már sémi nyelvű területekre érkeztek"

 

Konkrétan melyekre?

Az akkádokat szerintem hanyagolhatjuk...

 

 

"ind nyelvű lótenyésztő szekerező szövetségeseikkel együtt alapítják meg Mitanni királyságát"

 

Hú, te aztán komoly tudással vagy felvértezve.

Nem szívesen megyek bele ilyen alacsony színvonalú társalgásba, de a kedvedért idemásolok egy részt a méd topik 21. hsz.-ából:

 

"A Kr. e. 1350 körüli időből találtak egy szerződésszöveget, melyben Šattivaza/Mattivaza, Mitanni királya országa isteneire esküszik Šuppilu-liumaš hatti nagykirály előtt. A sorban – az utolsók között – Mi-it-ra, Uru-wana, In-da-ra, Na-sa-at-tita istenek is fel vannak sorolva, „an wenig prominenter Stelle, nahe dem Ende der mitanni-hurrischen Götterlisten”, vagyis kevéssé előkelő helyen, közel a mitanni-hurri istenjegyzék végéhez, ahogy a Reallexikon der Assyrologie (V. kötet, 1976) írja.

 

Mivel a több tucat istennevet felsoroló szöveg végén olvasható négy istennév erősen emlékeztet a Mitra, Varuna, Indra istenek és a Naszátják nevére, melyeket az indek a Védákban jegyeztek le először Kr. u. néhány száz évvel, néhány indogermanista kutató tüstént kijelentette, hogy Mitanninak indoárja vezető rétege volt.

 

Az a kézenfekvő megoldás a derék kutatókban fel sem merült, hogy ezek az istennevek azért kerülhettek a lista végére, mert egy alávetett nép istenei a mitanni nagykirály birodalmának transzcendens lényei közt nyilván nem a legelső sorban kapnak majd helyt…"

 

 

"Kánaánt tartósan nem szállták meg"

 

Ne politikai-katonai megszállásra gondolj...

 

 

"A hurri panteon erősen befolyásólta a hettita vallást"

 

És?

Előzmény: jamaica2 (2241)
jamaica2 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2245
Sokan a pelaszgokat a szárazföldi Görögország görögök honfoglalása előtti népeként gondolják inkább mint krétaiaknak.
Előzmény: lyesmith (2242)
jamaica2 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2244
Sokan a pelaszgokat a szárazföldi Görögország görögök honfoglalása előtti népeként gondolják inkább mint krétaiaknak.
Előzmény: lyesmith (2242)
jamaica2 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2243
Hát a pelaszgokra a krétai nép helyett inkább a honfoglaló BC 1900 görögök előtti népességet gondolnak sokan.
Előzmény: lyesmith (2242)
lyesmith Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2242
A filiszteusok már szemita térségbe érkeztek. A filiszteusok egyébként mükénei görögökkel érkeztek noha lehet hogy régebbi népség Kréta, görög szigetek őslakói a pelasgoí-ok.

Személy szerint azokkal értek egyet akik a filisztusokat (Pelasgoí, Peleset, Palastu, Pilista ) a tengeri népek egyik alkotójának tartják. A trójaiakat legyőző akhájokkal együtt.
Előzmény: Afrikaans8 (2213)
jamaica2 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2241
A hurrik már sémi nyelvű területekre érkeztek és ind nyelvű lótenyésztő szekerező szövetségeseikkel együtt alapítják meg Mitanni királyságát, virágkoruk a BC II évezred első felében volt. Kánaánt tartósan nem szállták meg. A hurri panteon erősen befolyásólta a hettita vallást, mint a filiszteust a kánaánita.
Előzmény: Afrikaans8 (2238)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2240

"a XX században is így értik"

 

Kényelmi szempont. Meg aztán nem is vitatja épeszű ember a "szemita" nyelvek erőteljes akkád jellegét.

 

 

"az ószövetség pontosabb fordításában az akkádot is használják"

 

Hármat találhatsz, hogy miért.

Előzmény: jamaica2 (2236)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2239
Philistine culture was almost fully integrated with that of Canaan and the Canaanites. The deities they worshipped were Baal-zebub, Astarte and Dagon, whose names or variations thereof appear in the Canaanite pantheon as well.
Előzmény: jamaica2 (2237)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2238

"BC III évezredben már a szemíták nyelve vált a többséggé ... Ebben sémi nyelvű térségbe a kánaániták vastagon beleértendők"

 

Ha vastagon, akkor miért hiányoznak a nyelvemlékeik Kánaánból a jelzett időből?

És miért tartják Szíriát--Észak-Mezopotámiát--Palesztinát pl. ebben az időben nagyrészt hurritának?

Előzmény: jamaica2 (2233)
jamaica2 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2237
Idegen isteneket átvenni megszokott dolog volt. Így a Legyek urának sémi nevét átvenni ebbe a dologba tartozik.
Előzmény: Afrikaans8 (2235)
jamaica2 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2236
Ezt a XX században is így értik és az ószövetség pontosabb fordításában az akkádot is használják a filológusok.
Előzmény: Afrikaans8 (2232)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2235
Nem erről beszéltem? De a kánaáni kultúrát tökéletesen magukévá tették (Beél-Zebub stb.).
Előzmény: jamaica2 (2231)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2234
későbbi állapot alapján nevezték el és határozták meg
Előzmény: Afrikaans8 (2232)
jamaica2 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2233
BC III évezredben már a szemíták nyelve vált a többséggé itt Anatóliától délre. Ebben sémi nyelvű térségbe a kánaániták vastagon beleértendők.
Előzmény: Afrikaans8 (2230)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2232
Szögletes látásmódoddal ezt úgysem értenéd. Az akkád jellegzetességek döntő súllyal vannak jelen a III-II. évezredben formálódó "szemita" nyelvjárásokban. Ezért a XIX. században "ráhúzták" az akkádra, hogy szemita. Fordítva gondolkodtak, és lényegében fordítva nevezték meg a dolgokat, mint kellett volna. Megérthető, hiszen pl. a hébert ma is sokan beszélik, de el nem fogadható, mert egy későbbi állapot alapján nevezték el a korábbit. Alapvető módszertani hiba.
Előzmény: jamaica2 (2229)
jamaica2 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2231
A filiszteusokat minoszi eredetű krétaiaknak gondolják a kutatók többsége, akik a tengeri népek támadásakor hagyták el félig már göröggé vált szigetüket. Nem tartják őket sémi nyelvűnek.
Előzmény: Afrikaans8 (2213)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2230

"A sémik a kiszáradó a Szaharához hasonlóan tovább sivatagosodó Arábiából érkeztek"

 

Azok, akik a létrejövő "szemita" nyelvek egyik fő bázisát képezték...

Előzmény: jamaica2 (2227)
jamaica2 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2229
http://wapedia.mobi/hu/Akk%C3%A1d_nyelv Általában mindenki séminek tartja az akkád nyelvet, elég egyedül vagy a véleményeddel.
Előzmény: Afrikaans8 (2223)
Afrikaans8 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2228

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy az akkádnak a szemita jellegzetességek formálódásában vagy módosításában döntő szerepe volt...

Előzmény: jamaica2 (2225)
jamaica2 Creative Commons License 2009.08.25 0 0 2227
A sémik a kiszáradó a Szaharához hasonlóan tovább sivatagosodó Arábiából érkeztek az ott élő hipotetikus euphráteszi, kaukázusi, summér nyelvű elődök még szántóföldi művelésre alkalmas területeire júhnyájjaikkal. BC III évezredre meg a legszámosabban beszélt nyelvé vált itt.
Előzmény: jamaica2 (2225)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!