Keresés

Részletes keresés

káttya Creative Commons License 2007.02.12 0 0 439

sziasztok!

 

csirkemájra van esetleg valami jó ötletetek? időm nincs sok (szokás szerint), de már fel kell használni.

 

köszi

K.

tasha Creative Commons License 2007.02.11 0 0 438
Alice, nekem ez még mindig bevált:

40 dkg liszt
3 dkg éleszto
2 fott burgonya
1 ek olaj
1/2 dkg só
langyos tej
olaj

Élesztot a tejben megfuttatjuk, csipet cukorral. Liszt közepébe öntjuk, hozzáadjuk a fott, áttört burgonyát, 1 kanál olajat és langyos sós tejjel lágy tésztát dagasztunk. 2x-re kelesztjuk, tenyérnyi darabkban kisutjuk.

Nemrég írtam, a kefíres/tejfölös nekem is kemény lesz, nem tudom, miért :( pedig régebben sikerult az a recept is, de most már csak ezt a krumplist fogom készíteni, kicsit macerásabb, de finom lesz.
Előzmény: AliceCsodaországban (437)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.02.11 0 0 437

Holnap vagy a krumplifőzeléket, vagy a paprikás krumplit fogom csinálni, megpróbálom a javaslatodat! :-)

Ja, és igen, a sárgaborsó főzeléket én is füstölt hús levébe szándékoztam megfőzni (majd ha megfőzöm ugye, pillanatnyilag nincsen is itthon, de általában minden olyasmit amit be kell áztatni főzés előtt füstölt hús levében főzök meg , pl bab, lencse, sárgaborsó ).... Nem tudo leírtam e, hogy én  hogyan főzöm a lencsét, nem akarok dicsekedni, de az egész család imádja   komolyan secperc alatt elfogy egy 6 literes lábos belőle!

 

Szóval Lencseleves: egy zacskó lencsét megtisztítok. Én úgy csinálom, hogy fémtálcára egy-egy maréknyit kiszórok, kicsit rázogatom, hogy szétterüljön, így azonnal lehet látni, hogy hol van benne kavics vagy búzaszem vagy akármi, azt kiszedem, a többit tiszta tálba... a végén forró vízet öntök rá, jól elkeverem benne, leöntöm róla, ezt megismétlem 3-4szer (a csapból jön a meleg víz jelzem, ez így értendő), majd forró vízben hagyom állni legalább másfél-két órát, ezalatt duplájára, háromszorosára dagad.  És nem kell róla az első főzővizet leönteni, mert éppen elégszer át lett mosva igen meleg vízben (állitólag kesernyés lesz, ha ne öntik le róla).

Mikor megdagadt, megint átmosom, majd beleöntöm egy lábosba, felöntöm füstölt hús levével ( a füstölt húst előző nap megfőztem, a húst benne hagytam kihűlni, másnap az esetleges fagyott zsírt a tetejéről leszedem, elvégre nem vagyunk disznóhizlalda... :-))) ), belenyomok legalább egy fej áttört fokhagymát, 3-4 babérlevelet, és felteszem főni. MIkor a lencse megpuhult, beleszórom a kockákra vágott füstölt húst, sima tejföllel behabarom, éééééés kész!! Nagyon egyszerűnek tűnik? Az is, és nagyon nagyon finom így.  Azért nem habarom tejfölös liszttel, vagy azért nem rántom, mert a lencse a későbbiekben még jobban megdagad, és akkor már olyan csuszpájz lesz belőle, így meg nem.

 

 

Más:

Viszont me megcsináltam a lángost, amit ebben a topicban olvastam (valaki a mindmegettéről copyzta be) , és nem lett jó. Kemény lett, és ha abban a pillanatban melegen nem esszük meg, akkor negyed óra mulva olyan lett mint a csizmatalp. Pocsék lett na. Pedig pontosan azt és annyit raktam bele amennyi oda volt írva, meleg helyen kelesztettem, meg is kelt jó duplájára... de most már dühös vagyok, legközelebb nem rakok bele se tejet, se tojást, és nem csinálok egy kilónyi lisztből csak fél kilóból, és csak élesztő lesz benne, só, olaj és víz. Esetleg némi reszelt főtt krumpli.

Előzmény: Lovászi (433)
Lovászi Creative Commons License 2007.02.11 0 0 436

A héten elhatároztam, hogy kifőzöm a fagyasztóból a cuccokat, mert le kéne engedni végre, de kinti fagy nélkül problémás mindent biztonságba helyezni az akció idejére.

A választás a fagyasztott szeletelt paprikára, paradicsomra + némi darált húsra esett. A következő kaja készült belőle:

Kis füstölt szalonna megpirít, rá 1 fej apróra vágott hagyma, rá a szeletelt paprika, majd a darált hús, végül a paradicsom. Mivel elfelejtettem venni hozzá tollhegy tésztát, gyorsan csináltam hozzá galuskát, amit végül beleraktam a cuccba, és összemelegítettem. A fiúk tejföllel ették, én anélkül, finom volt.

VKOrsi Creative Commons License 2007.02.11 0 0 435
akkor hasonló nálatok is a párosítás :D
mi veszprém-békés vagyunk :D :D :D

bár a fehér krumplifőzeléket náluk még sosem láttam... igaz krumplifőzeléket sem.
Előzmény: Lovászi (434)
Lovászi Creative Commons License 2007.02.11 0 0 434
Gyerekkoromban (Zala) csak ezt a fajta krumplifőzeléket ismertem, itt az Alföldön ismertem meg a sápadtat, mert a párom (Békés megye) csak úgy eszi, ő a paprikásat nem ismerte :-)
Előzmény: VKOrsi (408)
Lovászi Creative Commons License 2007.02.11 0 0 433

Alice, próbáld meg legközelebb, hogy teszel a paprikás krumpliba majorannát! Isteni íze lesz tőle. (Amúgy pünkt ugyanúgy csinálom, ahogy Te :-)

 

A sárgaborsó főzeléket én mindig füstölthús levével csinálom, vagy ha az nincs, akkor 1 füstölthús ízű kockával csinálom. Sokkal finomabb úgy.

Előzmény: AliceCsodaországban (387)
VKOrsi Creative Commons License 2007.02.11 0 0 432
Köszi :D
nálunk áztatott kenyér van benne, és nincs paprika :)
de a pároméknál is paprikásan csinálják.

OK és akkor negyedkiló húsból készült rudakban sütöd.

No, jövő hétvégén megpróbálom. :)
Előzmény: Angiszeged (430)
tasha Creative Commons License 2007.02.11 0 0 431
Orsi, valami ozgerinc-szeru formába egyszeruen leteszel egy réteg bekevert fasírt húst, aztán rá hosszában a fott tojások és betakarod a maradék hússal. Szerintem 1 óra elég neki 180 fokon, de tudod nézni közben.

Nálunk krumplileves, túróstészta volt a hétvégén, meg kókuszos kocka. Utóbbi kivételével nem macerás kaják :))
Előzmény: VKOrsi (429)
Angiszeged Creative Commons License 2007.02.11 0 0 430

Ugyanúgy begyúrod, mint az olajban sütős verziót (ezt is sokféleképpen szokták, én: darált hús, tojás (negyed kg-ként 1db), só, bors, pirospaprika, olajban fonnyasztott hagyma, annyi zsemlemorzsa, amennyit felvesz )

 

Lehet a közepébe tojást, kolbászt tenni, én ritkán szoktam.

 

Sütőben először letakarva sütöd 180 fokon 1 órát kb, utána 200fokon légkeveréssel még egy felet, de most ezt abszolút hasraütésszerűen mondtam, még sosem mértem az időt. Ha sokáig sütöd, akkor nem marad nyers biztosan, de a tuti módszer (kenyérsütésnél is), sütőből kivesz, megfordít és aljába csipked, én onnan szoktam kóstolni.  

Előzmény: VKOrsi (429)
VKOrsi Creative Commons License 2007.02.11 0 0 429
érdekes módon egész normálisan megeszik a céklát, felszelem és rászúrják a villára... de persze nálunk még előke van minden evésnél :)
(Te ezt a vasat nem is tudtam....)

hánykolódás: én 1szer sem hánytam Lilivel, de hányingerem még simán heti 2-3 napon van. ca. 16. hét környékén csökkent ennyire a szám előtte 6 napot volt :D
nekem a gáz, hogy este nagyságrendekkel rosszabb ill. akkor semmi sem veszi el, mert reggel a reggeli után ált. jó lesz a gyomrom.

én így egyben fasírtot még sosem sütöttem. Karcsi mindig nyaggat, hogy kemény tojásos belsőset szeretne, de én meg nem tudom, hogy kell.
mennyi idő kell így a fasírtnak?
Előzmény: Angiszeged (428)
Angiszeged Creative Commons License 2007.02.11 0 0 428

Nálunk is nagyon céklásak a csajok:))). Tele van vassal, tök jó, h eszik, de nálunk csak bugyiban szabad:DDD

 

ma is hipergyors ebéd készült:

 (Orsi, te is hánykolódsz még??? 16.hetes múltam és még mindig, ilyenkor a főzés nagyon GRRR)

 

Fasírtot sütöttem még a héten, amikor a krumploifőzeléket, ilyenkor én min. 1kg húsból sütöm, 4 rövid kis rudat sütök meg a sütőben és ami nem fogy el (3 rúd), azokat lefagyasztom és mindig tudok elővenni, ha főzeléket főzök.

Na, ehhez készült ma zöldbabfőzelék, kemény negyed órát álltam a konyhában:D

 

Előzmény: VKOrsi (427)
VKOrsi Creative Commons License 2007.02.11 0 0 427
nálunk is egyszerű ebéd van ma.

(2+2fő)
hagymakrémleves: ez ca. 3 fej v.hagymát, 1 kisebb krumplit kockára vágva felteszek ca. 2 liter alaplével, vagy ennyi vízzel + kockával. Fő ca. 30 percet, majd tejföl+kevés tejszín keveréke bele, egyet forral, turmixba bele.
kenyérre sajtot olvasztok, kockákra vágom és ez a tetejére.

krumplipüré - hagyományos módon

paprikás, tejszínes, sajtos hús: enyhén klopfolt csirkemellet paprikás lisztbe forgatok, rálöttyintek annyi tejszín+tejföl keverékét, hogy épp ne lepje el, sajt reszel a tetejére, ca. 200 fokon aranybarnára sütöm.

és cékla :) vagyis Máté nagyjából céklát eszik ilyenkor céklával :) esetleg egy kis céklát mellé :)
monkat Creative Commons License 2007.02.11 0 0 426

Hm, nagyon jól hangzik!

 

Kipróbáltam a Csőben sütött tengeri halat, nagyon finom lett.

 

 

Vasárnap délutánra egy kis muffinozás:

 

Kókuszos muffin: 30 dkg liszt, 1 cs.sütőpor, 15 dkg cukor, késhegynyi só,2 tojás, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 1 dl olaj, 15 dkg kókuszreszelék,1 evőkanál van.porcukor

 

Sütő 175 fok, légkeveréses 155 fokra.

Száraz, nedves hozzávalókat külön - külön összekeverni. Mélyedéseket kivajazni, vagy papír bele, 15-20 percig  sütjük.tetejére van,p.cukorba kevert kókuszreszelékkel megszórni.

 

 

Túrós muffin:30dkg liszt, 1 cs sütőpor, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 cs.van.cukor, 4 tojás, 10 dkg.tehéntúró, 2 dl natúr joghurt

 

sütő:180fok, légkeveréses:160 fokra.

Külön-külön keverni:Liszt+sütőpor+van.cukor

                                Vaj+cukor habosra+tojások+túró, végül joghurt bele

                                Apránként beleöntjük a lisztes keveréket

 

Formákba, majd 20-25 perc alatt megsütjük

 

 

Jó étvágyat!

 

Előzmény: Angiszeged (425)
Angiszeged Creative Commons License 2007.02.10 0 0 425

Ma nagyon gyors ebédet készítettem, mert inkább kimentünk a jó időben az udvarra.

pulykamellet felszeleteltem, só+bors+pirospaprika ment rá (nekem egy kis sószóróban ez ki van keverve), majd 1 felvert tojásba forgattam a husikat és egy jénaiba terítettem a szeleteket. Beszórtam sok sajttal, majd leöntöttem az egészet főzőtejszínnel. Betoltam a sütőbe és készre sütöttem.

Csak rizst pároltam mellé, szintén a gyors módszerrel: rizst megpirítom egy vastag falú edényben, 1leveskocka, majd forralt vízzel felöntöm, fedő rá, elzár. (dupla mennyiségű víz kell, mint a rizs)

 

Angiszeged Creative Commons License 2007.02.07 0 0 424
No, ma majorannásat főztem, kössz, hogy emlékeztettél, rég főztem már így. Isteni lett!!! Asszem soha többé nem főzöm babérosan:)
Előzmény: AliceCsodaországban (403)
monkat Creative Commons License 2007.02.06 0 0 423
szajtos helyett szaftos
Előzmény: monkat (422)
monkat Creative Commons License 2007.02.06 0 0 422

Nálunk ÉMo. is van borsópörkölt, jó szajtos, és nokedlivel esszük.

Fincsi.(Bár még tejföllel nem próbáltam.)

 

 

A krumlifőzeléket mi nem rántjuk be, hanem habarjuk, hagyma benne az nálunk is ok.

 

Zöldborsófőzelék nálunk szintén tejjel készül és édes.

Előzmény: VKOrsi (413)
VKOrsi Creative Commons License 2007.02.06 0 0 421
ilyen típuúsúakat én régóta csinálok. ezek a gratin-ok. v.mi zöldség alulra, rá a besamell és sajt, majd sütögetés. a párom annyira nem rajong érte :)
merthogy nincs benne hús.... a pizzasonka szerinte nem az :) a húsnak legyen vastagsága.
Előzmény: Maggancs (420)
Maggancs Creative Commons License 2007.02.06 0 0 420

nekem az új nagy felfedezésem a "brüsszeli brokkoli"

 

mirelit brokkoli besamell mártással sütőbe be, rá három féle sajt.  Főzés nélkül kell betenni, különben leves lesz nagyon. (a mártás: 3 ek olvasztott vajra 3 ek liszt, felönteni 3 deci tejjel, tűzről lehúzva bele 1 tojás és fél pohár tejföl majd a reszelt sajt fele)

 

Húsevőknek pizzasonka bele vagy sült hús mellé, vegáknak meg hajában sült krumpli...

 

Álomfinom és pár perc.

pataporc Creative Commons License 2007.02.06 0 0 419
Én is így csinálom a krumplifőzeléket, csak még egy kis ppaprika és egykis vaj is megy bele... úgy marha finom, hogy a krumplit egészen hajszálvékony karikára vágom.

Asszem ma sárgaborsófőzelék lesz, ha már megtudtam, hogy ilyen egyszerű. :)
Előzmény: Angiszeged (406)
reginana Creative Commons License 2007.02.05 0 0 418
Nálunk (Békésből Zalába, majd Baranyába szakadt hazánkfiainál) Paprikás krumpli darabos (nincs összetörve), kicsit bővebb lére eresztve, köménymaggal, kolbász, ha van, galuskát szaggatunk bele. Van, hogy egy-két tojást ütünk bele, jól elkeverjük, felforraljuk. (Egytálétel.)
Pároméknál H. Biharban csak krumpli van benne, kissé összetörve, lé nélkül, és csak köretnek eszik.
Előzmény: tasha (389)
Angiszeged Creative Commons License 2007.02.05 0 0 417

Mert hagymás rántást kell készíteni, avagy belefőzheted ebbe is a kezdeteknél az aprított hagymát, mire kész szétfő.

De, ha a rántás hagymás, akkor azt már át kell szűrni.

Előzmény: AliceCsodaországban (410)
VKOrsi Creative Commons License 2007.02.05 0 0 416
a mienk sűrűbb, nem nagyon folyik a leve, mint a paprikások :)
Előzmény: hodográf (415)
hodográf Creative Commons License 2007.02.05 0 0 415
Na, ezt még soha nem hallottam..... De ennek olyan igazi főzelék-állaga lesz.....
Előzmény: VKOrsi (413)
VKOrsi Creative Commons License 2007.02.05 0 0 414
köszi, Angi is beírta a receptet... na én meg még ilyet nem ettem sosem :D :D
Előzmény: hodográf (412)
VKOrsi Creative Commons License 2007.02.05 0 0 413
ezt nálunk borsópaprikásnak hívják és mi rizzsel esszük.
van a borsópörkölt változata, az nincs habarva és ugyanúgy rizzsel megy.
Előzmény: hodográf (411)
hodográf Creative Commons License 2007.02.05 0 0 412
Tejfölösen, babérlevéllel, és olyan sápatagra... (Én sehogy amúgy, mert ez az egy módja tán a krumplinak, amit nem szeretek...)
Előzmény: VKOrsi (408)
hodográf Creative Commons License 2007.02.05 0 0 411
Először én is megdöbbentem, aztán megkóstoltam :) Több emberrel szerettettem már meg így a borsót...

Egy fél kilónyi mirelit borsóhoz: apróra vágok egy jó fél fejnyi fokhagymát, kis olajon megfuttatom, rászórom a pirospaprikát. Rá a borsót, vízzel felöntöm, sózom, puhára főzöm. Ha már kész, akkor vízzel elkevert liszttel (kb egy evőkanálnyi) behabarom, majd már a tűzről levéve belekeverek egy tejfölt.
Előzmény: Angiszeged (407)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.02.05 0 0 410

KÖszi!

De nem értem ezt a mondatot a sárgaborsónál: "hagymát leszűrve" - milyen hagymát? Mert ha egészben kell még bele egy hagyma akkor oké, de ha a afokhagymáról van szó, én azt általában fokhagymanyomón átnyomva teszem bele akármibe, így nem vsz el egyetlen gerezd íze sem.

(A mi családunk imádja a fokhagymát...)

Előzmény: Angiszeged (406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!