Keresés

Részletes keresés

Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 125
Kisebbik kutyámmal nem tudom mit kezdjek.5 éves. Őt akartam ivartalaníttatni de az orvos lebeszélt róla.Nagyon allergiás a kutyus.Már rengeteg szteroidot kapott. El is hízott. Félő az ivartalanítás után még jobban.
Előzmény: babydevil (121)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 124
Az Egyetemen nem kötelező most már a nyelvvizsga?
Előzmény: Törölt nick (122)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 123
Igazad van. Nekem 10 évesen nem vállalták a kutyust,mert öreg.
Előzmény: babydevil (121)
babydevil Creative Commons License 2007.01.05 0 0 121
Hát én végignéztem a barátnőm 10 éves lánykutyájának a gennyes méhgyulladásos állapotát, az adta meg a végső elhatározást (bár addig is olvastam a témáról), hogy Zsebit ahogy lehet ivartalanittatom. Nekem akarom, hogy ilyesmi miatt valaha az életben is szenvedjen. Kölköket meg semmiféleképp nem akarnék amúgy se.
Előzmény: Jerzsa (119)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 119
Ezt látod lehet, nem tudom.14 éves lassan a kutyám és még ivaros. Majdnem gyereknek kaptam és sajnálom,hogy akkor nem ivartalanítottam.Nálunk is az álvemhesség a probléma.Eleinte nem is volt annyira gond mint most,hogy öregszik.Nem látszik nála már a tüzelés, viszont nagyon erős tüneteket produkál álvemhesség alatt. Nyárunk már nyugtatózni kellett, mert nagyon elhúzódott és a tündéri kutyám már kezdte tőlünk is védeni a lakást.A tapétáról nem is beszélve.
Előzmény: babydevil (118)
babydevil Creative Commons License 2007.01.05 0 0 118

Lánykutyáknál pl. azért ajánlják a teljes ivartalanitást (ha valaki soha nem akar majd kölköket), mert 6 éves koruk után ha nincsenek ivartalanitva, viszont egyszer sem szültek, akkor elég sok esetben lesz gennyes méhgyulladásuk. Amibe bele lehet pusztulni, ha nem ismerik fel és kezelik iőben.

Úgyhogy én is megváromZsebi tavaszi 2. tüzelését, aztán Ő is meg lesz operálva.

Makkáknál nem tudom mi a helyzet, mi Gomolykát 6 hónaposan ivartalanittattuk.

Előzmény: Jerzsa (116)
babydevil Creative Commons License 2007.01.05 0 0 117

 

Bár ez itt offtopic, de ha már annyit irtam róluk, hát megmutatnám, hogy kiket is gyógyitottam ott meg:

 

Gomolyka a 10 éves makkalány

és

Zsebibaba a 11 hónapos beagle kutty:-)

Az én Drágaszágaim.

Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 116

Javíts ki légyszíves ha valamit rosszul írok. Kutyáknál nem tudom mi okozhatja a mellékvesedaganatot. De mostani tudásom szerint a görényeknél ha pl. ivarérettség előtt ivartalanítják a mellékvese átveszi a hormontermelés szerepét és később ebből alakulhat ki a mellékvese daganat.Az elején írtam most érik be az első ivartalanított csapat.Idén olyan göriknél is találtak problémát akik felnőttnek lettek ivartalanítva de eltelt kb. másfél év azóta.Sajnos vagy szerencsére még nekünk is új ez a betegség.De kint Amerikában sajnos már a kölyköket úgy adják el a kereskedésben,hogy ivartalanítva vannak és ott gyakoribb is a mellékvesedaganat.

Tavaly volt róla szó,hogy imlantátummal kezelhetők talán.Hát csak a tüneteket mulasztja el.nem lesz kopasz a göri , esetleg megszünik az ivaros viselkedés.De ma a betegséget nem szünteti meg. illetve olvastunk olyat,hogy ha az elején elkapják mikor még csak megnagyobbodott akkor talán.Ezt még nem tudjuk biztosan.De egyetlen esély a gyógyulásra ha eltávolítják a megnagyobbodott mellékvesét.És persze így kap hormonkészítményt.kb. ennyit tudunk most.De még most várjuk a fejleményeket a mütött göriről.

Ivartalanításnál itt megint nem tudom a kutyát és a macskát, hogy náluk előfordul-e, de a görénynél ha nincs rendesen kivéve minden és " kipucolva" képes regenerálódni és ivartalan állat újra tüzelhet.Szintén tavaly műtöttek olyan görit aki több éve ivartalan és petefészke visszanőtt amin ciszta is volt.Más az ivarzásuk is mint a kutyának vagy a macskának.Szezonális állatok, tavasztól őszig ivarzanak.Már valaki lejjebb írta,hogy a 3 hetes tüzelést túltüzelés követi.ha később párosodik akkor álvemhesség, majd  után újra tüzelés.Hormont sem ajánlatos nekik adni sűrűn ,mert gyakori a gennyesméhgyulladás.A kutyáknak azért nem ennyire komlikált szerintem.

Altatást úgy értettem,hogy kisállatnak számítanak és nagyon könnyen túlaltathatják őket.Ezért a legtöbb orvos műtét során géppel altatja.Persze lehet injekcióval is de ott nagyon pontosan kell számolni az adagolást.

 

Előzmény: Wet RinR (109)
Greylupus Creative Commons License 2007.01.05 0 0 115

Ez így van.

A vadászgörények orvoslásának is jelenleg egy "bibliája" van:

James G. Fox (1998): Biology and Diseases of the Ferret, Lippincott, Williams & Wilkins

De sajnos annyira magas az ára, hogy nagyon kevés állatorvos tudja/akarja beszerezni.. Ráadásul angol nyelvű.. hogy egyszer ez magyarul is megjelenjen és minden állatorvos számára elérhető legyen, hát az nagy vágyálom..


 

Előzmény: Wet RinR (113)
babydevil Creative Commons License 2007.01.05 0 0 114

Szia!

Bocsánat, én nem tudom, hogy Zsolt kicsoda, sőt senkiről sem tudom itt, hogy ki-kicsoda:-)

Nekem sincs nagyon közel Érdről, de kocsival jó esetben fél óra alatt azért ottvagyok.

Amikor éccaka mentünk ügyeletben, akkor sikerült 10 perc alatt végiggyorshajtanom ezt a távot:-DD

De tényleg merem ajánlani Őket, ha valakinek csak egyszer segitek az állatkáján már annyival is, hogy tudja, hogy van ott is éjjel nappal orvosi ellátás, na már akkor is  megérte.

És annak ellenére, hogy asszem hajnali 2-fél három tájékán csöngettünk be, és sirás közben csak annyit birtam bemekegni a kaputelefonon, hogy én asszem életveszélyben van a kutyám, aztán már csak sirni birtam, ennek ellenére nem voltak morcosak, nem vágtak pofákat. Pedig velem tényleg nem jártak jól, a siráson kivül nem jött ki belőlem más. Még jó, hogy jött velem a férjem is, Ő legalább el tudta mondani a történetet végig.

Bár annak idején megfogadtam, hogy sose teszem be hozzájuk többet a lábam, de ez egész más miatt volt. 2004. júniusban vittük a macskát valamiért szintén este 10 körül hozzájuk.Makka jobban lett, megkönnyebbülve jövök ki makkahurcibával a kezemben tőlük az ajtón. És akkor megcsúsztam a lépcsőjükön és akkorát zakóztam, hogy szarrá tört a bokám.Hirtelenjében 2x megműtötték, telerakták vasakkal. Aztán 4,5 hónapig mankóztam...akkor azt moondtam, hogy a környékr se megyek többet.

De az élet másképp hozta, ami egyrészt nem volt jó, másrészt viszont él a kutya.

 

Előzmény: eMM (110)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 113

eMM!

Igen, sajnos szakmánk nagy szégyene, hogy legalább középszintű angol vagy német nyelvtudás nélkül nem nagyon lehet boldogulni. Egyetlen kisállat belgyógyászati könyv van, de már az sem tekinthető frissnek, ráadásul mivel az egész belgyógyászatot felölei, nem is olyan részletes, mint pl. egy macska bőrgyógyászati könyv. Viszont sebészeti, ultrahangos, EKG-s vagy röntgen témában egyáltalán semmi. Mivel egy valamirevaló külföldi szakkönyv 20 ezer forinttól indul (a határ tényleg a csillagos ég, múltkor egy kiállításon megtetszett egy remek ultrahangos könyv, 200 ezer lett volna) egy kicsit is igényes állatorvosnak komoly vagyonok fekszenek a könyvtárában.

Zs

Előzmény: eMM (80)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 112
Biztos nem rutin itt.De úgy tudom Dr. Szabó Zoltán is 2 ilyen műtétet csinált.Majd a többiek kijavítanak ha tévedek a számban.Még csak most kezdtek ezzel a témával foglalkozni az orvosok.
Előzmény: Wet RinR (109)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 111
Ugyan már Zsolt ne légy már ilyen mimóza.:)
Nézz át a polidilibe ott mexerezheted a kellő edzettséget,halgass egy vén kövületre,legalábbis a mi a fórumot illeti.
Ámbár azért nem vagyok én már mai gyerek.Ennek lehet örüni,én épp nem azt teszem.
Előzmény: Wet RinR (109)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 110
Már volt értelme a topicnak!
Kösz de nekem ez a világvége. Ennél még a Zsolt is közelebb esik.:)
De hátha másnak hasznos lesz.

Előzmény: babydevil (107)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 109

Jerzsa!

Örülök, hogy legalább részben szimpatikusak a hozzászólásaim, mert mindig nagyon nehezen viselem, ha egy ilyen fórumos véleménykülönbség durva személyeskedéssé fajul.

Amit a műtéti technikákról írtam, azt inkább a görény mellékveséjén elvégzendő beavatkozásokra értettem. Az emlős állatok ivartalanítási műtétei alapvetően fajtól függetlenül ugyanazokat a technikákat alkalmazzák, vagyis ha egy kicsit utánaolvasunk az altatási finomságoknak, illetve a faji sajátosságoknak, akkor szinte(!) mindegy, hogy milyen állat a páciens. Viszont a mellékvese ennél sokkal rázósabb dolog, még kutyában sem nagyon piszkáljuk, ezért írtam, hogy ennek a technikának az elsajátítása görényen már komoly nehézségekbe ütközne, főleg, ha még anatómiai akadályai is vannak.

Zs

Előzmény: Jerzsa (86)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 108
nem vak ez a kutya csak bátor! Bocs:)
Előzmény: Tima2 (103)
babydevil Creative Commons License 2007.01.05 0 0 107

"Akkor ez a Juhász féle klinika volt a Beagle-os dolog?" Igen, Zsebibabát, a bejglinket ott hozták vissza az élő kutyák sorába. És az is biztos, hogy valóban szeretettel és jól bántak a kutyuval az egy hét alatt, mert ahányszor jött egy srác (Ő sétáltatta, meg tisztogatta a kanült, stb stb), a kutya csóválta a farkincáját, kifejezetten örült neki. Kicsit féltékeny is voltam rá:-))

Egy a lényeg: Zsebi azóta is él, virul, rossz mint az ördög, szóval igazi bigli fajta:-)

 

Sőt, Gomolykát, a makkámat is ott hozták rendbe. Náluk derült ki,hogy van egy sörét nagyon rossz, operálhatatlan helyen a gerincében (volt egy vén fasz hátsó szomszédunk a régi házunknál, aki rendszeresen lövöldözött a verebekre, de ezek szerint néha makkákra is. Hálistennek azóta meghalt az öreg...és én nem sajnálom cseppet se). Amikor éccaka odavittük az ügyeletre, megröntgenezték, kapott injekciót . Hálistennek az elmúlt 4-5 év alatt semmi baj nem volt vele.

"mellesleg" folyamatosan van orvosi ügyeletük is...

 

Úgyhogy én jó szivvel ajánlom őket:

 

Dr Juhász Tamás Állatklinika

tel: 310-1106, 310-1554

Bp.XI.ker.Péterhegyi út 46.

Előzmény: eMM (42)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 106
az a vicc hogy ez nem vicc.Az itteni fősarlatán se tartott, és amikor még anno rákérdeztem hogy olja e közölte hogy itt ilyen nincs.Mondanom sem kel hogy vesztettem el leukózisban cicát és most is fertőzött az állomány.Igen hát így már valóban felesleges.Pedig neki lett volna pénz.A hülye kreténje.

Előzmény: Ginipig (102)
Ginipig Creative Commons License 2007.01.05 0 0 105

Ez kicsit olyan, mint a "macska nem a fogát váltja, mert a macskák nem váltanak fogat, ők a végleges fogakkal születnek. Az, hogy némelyikből kettő van neki, fejlődési rendellenesség miatt van." Mindezt arra a kérdésre, hogy "Doktor úr, hogy vizsgálta meg az állatot ivartalanítás előtt, ha az sem tűnt fel, hogy még kölyök?"

 

(Mielőtt vki félreértené: az alap helyzet az volt, hogy leadták a cicát dokinál azzal, hogy az átmeneti befogadó majd ott átveszi és az egyezség az volt, hogy az orvosi költségeket az ex-gazdi állja. Így kerülhetett sor erre a beszélgetésre.)

Előzmény: Jerzsa (104)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 104

Nem semmi. :D Gondolom az mellékes volt,hogy a kutyának azért a szaglása jó.

Előzmény: Tima2 (103)
Tima2 Creative Commons License 2007.01.05 0 0 103

Én is találkoztam már kézrá(se)tétellel diagnosztizáló dokival.

Muris volt.

Befogadtam egy vak kutyát. Hihetetlen jófej volt, sokszor póráz nélkül sétáltunk, csak szólni kellett neki hogy vigyázz. Ha nem szóltam, bizony koccant a fának, kocsinak.

Egyszer kiszökött a kertből és elindult megkeresni.  Telefonáltam az önkormányzatnak, beszéltem a boltosokkal és meg is lett a kutya. Valaki azt mondta, hogy elütötte/megkoccolta egy autó. Bár nem látszott rajta sérülés, azért elvittem dokihoz. Mivel akkor még nem ismertem a környék állatorvosait, úgy döntöttem jó lesz bárki, csak lássa doki.

Nos én mellékesen megemlítettem, hogy a kutya vak. A kis tacsi ült a vizsgálóasztalon, doktorbácsi elhúzta a kutya orra előtt a tenyerét, mire az, gondolom a légmozgást, szagot érezve, elfordította a fejét, épp abba az irányba, amerre az állatorvos keze elmozdult.

A doktor úr erre kiállította a diagnózist: De hisz ez a kutya LÁT!

Mi tagadás, ennek nagyon-nagyon megörültem, mert végre kiderült, hogy nem vak, hanem csak egy hülye, mazohista kutyám van, aki direkt nekiszalad minden elébe kerülő tárgynak:))

Anyagilag viszont nem akart lehúzni.

 

 

Ginipig Creative Commons License 2007.01.05 0 0 102

Azzal teljesen egyetértek, hogy ne tartson, aki már az oltást is sajnálja, vagy nincs tisztában azzal, amiért kell.

 

De, hogy a topikhoz is köze legyen: megyeszékhely és a doki (az egyik leggyakrabban ajánlott doki!) nem tart leukózis elleni oltást, mert "felesleges". Szóval, hülyeségért nem kell a gazdikhoz fordulni. :(

Előzmény: eMM (99)
Ginipig Creative Commons License 2007.01.05 0 0 101

Ha élő állatot szállítanak befűtik a csomagteret.

Előzmény: eMM (100)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 100
Csomagtérben?
Mért fagyasztott görényt rendeltél?:)
Előzmény: Greylupus (97)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 99
Faluhelyen az ivarzó macska talál magának párt.Ha történetesen nőstény a cica akkor hamarosan lesz egy aranyos cicaalom is.Nincs aranyosabb a jétszadozó kismacskáknál nade ha a további sorsuk nem biztosított akkor nem szabad őket felvállalni.(nekem eddig mindig sikerült de mostmár ivartalanítunk illetve Covinanozunk.ezért lehet hogy lassan el is fogynak a cicáink:()
Oltás.Hát ha majd jól megharapja a gazdit a veszett macskája és ő is súlyos kínok között hal bele a vészbe akkor majd elmélkedhet.
Persze ez ma már valószínütlen, de ne tartson állatot az olyan aki legalább az alapoltásokat nem adatja be az állatának.
Előzmény: Ginipig (92)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 98
kell még nekik vérvétel és valami oltás is de ezt nem tudom pontosan. Ami két héten belül történik elkerülendő a karantén.De majd az Állatorovosunk itt kijavit.
Előzmény: Jerzsa (96)
Greylupus Creative Commons License 2007.01.05 0 0 97

Tudomásom szerint nem kell - legalábbis nekem még sose szóltak az ellenőrök miatta.

Igen, a repülőhöz sok papír kell amúgy is:), de nem mindegy, hogy a fedélzeten lehet fenn a közeledben, vagy lenn a csomagtérben.. (a fedélzeten való utazáshoz ezer más kritériumnak is meg kell felelniük az állatoknak).

Előzmény: eMM (93)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 96
Útlevél, Chip
Előzmény: eMM (93)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 95
meglepő és mulattságos
Előzmény: Greylupus (94)
Greylupus Creative Commons License 2007.01.05 0 0 94
és egy ivarzó hímgörénnyel meg még vadabb együtt élni:)))))
Előzmény: Ginipig (92)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!