Nem tudja valaki meddig van vágányzár a 390-es vonalon WAGROWIEC és POZNAN között? a vonatok kerülő útirányon át, egy mostanában nem használt összekötő vonalon közlekednek a vágányzár ideje alatt (395-ös vonal).
De részben igen. Ennek a vonalnak az északi része pályaállapotra hivatkozva állt le. A youtube-on láthatsz is vezetőállásról készült filmet, iszonyatos sarkos ívekkel, girbegurba sínekkel. Ezt a déli részt végiggyalogoltam, a betonaljak legalább 2/3-a ketté van törve...
Kb. 2004 körül adta le a PKP ezeket a kisvasutakat. Két végkifejlet lett, vagy átvette valaki (önkormányzat, SKPL, stb.), vagy leállt. Ma már nincs PKP kisvasút.
Utaslétszám? Egyre kevesebb. 2000 körül itt még a reggeli vonat tele volt iskolásokkal. Később már nemigen. De máshol is ezt tapasztaltam. Gryficében két szerelvény ingázott 3 kocsival, egyenként kb. 5-10 utassal... Így aztán a legtöbb helyen egyedül árválkodnak a járművek, a pálya. Vagy már az sem...
És amint a képen is látszik, ha van párhuzamos buszjárat, az önkormányzat előbb-utóbb megunja pénzelni a kisvasuti személyforgalmat.
Ahogy elnézem, a lengyel kisvasutak nem a műszaki ellehetetlenülés miatt múlnak ki (Magyarországon általában ez a vasutak fő haláloka, lásd nyíregyi pálya és járművek), más oka lehet a leállításuknak. A kecsói vagy a nyíregyi kisvasút a seggét verné örömében a földhöz, ha 45-50 kilós GEO-s pályája lenne...
- Mekkora utaslétszámot tapasztaltál a leállítás előtti lengyel kisvasutakon?
- Állami vasút üzemeltette őket, vagy már korábban átvette más vállalkozó? Mennyire jellemző hogy az államvvasút átad más üzemeltetőnek kisvasutat, mellékvonalat Lengyelo-ban?
- Mi lesz a leállított kisvasutak pályájával, járműveivel?
Kérdésem, az lenne, hogy nem tudtok e valamilyen oldalt, menetrendet, ahol a Lengyel vasútvonalak, viszonylatok km távolságai fel vannak tüntetve, mert a PKP netes metrendjében nincs benne.
Igen és ez csak 4 nap termése. Egyre színesebb, érdekesebb. Sajnos sok minden egyúttal eltünőfélben van (pl. dízelmozdonyos személyvonatok, emeletes vonatok, egyes kisvasutak), de azért van miért kimenni körülnézni.
A képek Bialosliwieben és környékén készültek, ahol hosszú idő után egy hétre újra megindult a rendszeres forgalom. Ez egy valaha 192 km hosszú 600 mm-es hálózat megmaradt része. A Zninből érkezett gőzös mellett számos német vendégjármű is szinesítette a palettát. Kitakarították a járható 10 km-t és a menetrendi vonatotkon felül (amik sajnos csak 4 km-en ingáztak) igazi Feldbahntreffen alakult, konvojban vonulással, hajtányozással, meg mindennel, ami ehhez tartozik. Egyszóval szuper volt!
Szerintem sincs okuk panaszra. Ha összehasonlítjuk a Budapest környéki ingákat- és ide nem csak a kirakatgépeket értem, hanem mondjuk a Mizsei vonal Bhv-it meg a HÉV motorvonatait is a Koleje Mazowickie és a többi hasonló magántársaság stockjával, hááát...