Keresés

Részletes keresés

Diótörő Creative Commons License 2023.02.24 0 0 1390

Biztos tudod, hogy a Gleason egy 10-es skálán mérik, nálad 3+4=7, vagyis eléggé virulens,de nálam ez 4/5, vagyis kilenc és még sincs bajom. Az ISUP egy 4-es skálán elég alacsony,nálam 3-as volt.

A robot technikáról hallottam, majd megnézem a videót, nagyon nem különbözhet a kézitől, de ott megszabadulsz a lehetséges legtöbb prosztata állománytól.

Hallottam olyat, hogy az illetőnek rákos volt, de " burkon " belül maradtak a rákos sejtek, így " uram,nem ebben fog meghalni " mondta a dokija.

Döntsél mielőbb, aztán irány a műtő:-) Nem kell félni, nem érzel semmit sem, az epidurális érzéstelenítés tesz róla.Egy Lidocainnal még a tű beszúrását sem fogod érezni.

A legszarabb, hogy a műtét után 7-8 napig katéter van bent és azt rendszeresen öblítgetik, nehogy elduguljon a véres szöszök miatt. Úgy nyúlkálnak az ember répájánál, mintha nem is a Tied lenne. Na eleget nyavalyogtam.

Előzmény: Optimista hajótörött (1389)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.24 0 0 1389

Jó a leírás, kicsit rémisztő, de nyilván megfelel a valóságnak. Ez egy hagyományos nyílt műtétről szól, nekem lenne lehetőségem az ún. da Vinci robot műtéthez, ami a hasfalon keresztül távirányítású karokkal történik. Ezt nehéz felfogni az egyszerű halandónak, de állítólag sokkal precízebb mozdulatokat lehet vele elvégezni és ez most a csúcstechnika.

 

https://www.youtube.com/watch?v=QjCP-gGblHI

 

Nálam a Gleason 3+4, az Isup 2 volt.

 

Előzmény: Diótörő (1388)
Diótörő Creative Commons License 2023.02.24 0 0 1388

Ez egy jó, de nem kellemes cikk a műtétről:

https://www.uzsoki.hu/sites/default/files/Transvesicalis%20prostatectomia.pdf

Szerencsémre én már ezen túl vagyok, mint írtam az éveken keresztül jóindulatúnak titulált prosztim 5 %-a rákosnak bizonyult. Bőár nagy részét a műtét során eltávolítják, de azért marad benne ( maradhat ) rákos sejt. Ezt egyelőre nem mutatta ki egyetlen vizsgálat sem.

 Neked a biopszia után mennyi volt a Gleason és ISUP szám, mert az eléggé fontos.

Előzmény: Optimista hajótörött (1387)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.23 0 0 1387

Nekem azt mondták, hogy eltávolítják a prosztit, az ondóhólyagot és a környező nyirokmirigyeket.

Ezek után mit várjon az ember, ha 7 év után is kiújulhat a semmiből. De lehet, hogy ott maradt egy kis gócpont, amit nem vettek észre és az újult ki.

A sugár az nem nézelődik, rombol mindent, ami a környéken van. Jóllehet ép sejteket is tönkretesz, de ha eltávolítanák az egész prosztit, azok akkor sem maradnának ott.

Az egészben számomra az a kérdés, hogy a proszti körül lévő záróizmok mennyire maradnak épen és működőképesen?

Előzmény: Diótörő (1386)
Diótörő Creative Commons License 2023.02.23 0 0 1386

Teljes eltávolítás nincsen, mert a prosztin megy át a húgyvezeték, tehát csak körülfaragni lehet.

Nekem utólag derült ki, hogy vannak rákos részek a kioperált részen, miközben éveken keresztül jóindulatú proszti megnagyobbodásnak titulálták.

Emiatt szedtem egy évig hormon tablettát, de most abbahagyatták és kéthavonta kell mennem PSA mérésre annak ellenére, hogy sem két cT, sem egy MRI nem mutatott ki áttétet.

Tehát még az MRI sem mutat mindent, ezt éppen az OOI-ben mondta a doki, mert elég egy parányi kis góc és már is tovább terjed.

Ott várakozva mondta egy pasi, hogy hét !! évvel a műtétje után kezdett terjedni a rák és emiatt kell járnia sugár kezelésre.

Én a műtétre szavaznék, aztán úgyis figyelik az ember élete végéig.

Előzmény: Falckman (1384)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.23 0 0 1385

Nem tudom. A Klinikán is és az Onkológián is ezt a két fő opciót említették.

Olvastam, hogy bizonyos esetekben a műtét kizárt, nálam ez azonban nem áll fenn.

A másik, hogy valószínűleg ezek az újabb radiológiai technikák koncentráltabbak és hatékonyabbak mint a korábbiak. Ezért van az, hogy elviekben egy több területből összeálló konzílium személyre szabottan képes tanácsot adni. Ezt szeretném én is elérni, legalább legyek tisztában a pro- és kontra érvekkel.

Előzmény: Falckman (1384)
Falckman Creative Commons License 2023.02.22 0 0 1384

Én csak olyat ismerek, hogy a prosztatát teljesen eltávolítják ilyenkor. Miért merül fel a sugárkezelés ?

Előzmény: Optimista hajótörött (1383)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.21 0 0 1383

Ma beugrottam az Onkológiára körülnézni. A betegfelvételhez mentem, mint új fiú, elmondtam mi járatban vagyok, szeretnék beszélni valakivel, aki a leleteim alapján szakmai tanácsot tud adni a műtét vs. sugárkezelés dilemmámhoz. Nyilván a kis hölgy csak egy adminisztrátor, nem mélyült el az orvostudomány bugyraiban, és beutalt a sugárterápiára.

Itt találkoztam az orvossal, akinek ugyanezt a kérdést tettem fel, de ő is csak a saját szemszögéből volt hajlandó válaszolni, a belső vagy külső besugárzás alternatívájában. Mint kiderült, a belső a Brachyterápia, a külsó a CyberKnife. Mondjuk nekem eleve a CyberKnife a legszimpatikusabb, de ahhoz, hogy ő tudjon javaslatot tenni, ill. szerinte melyik a hatékonyabb az én esetemben, kellene csinálni egy ultrahangot, ami ebben az esetben a végbélen keresztül történik. Na jól van, ha már itt vagyok, beneveztem erre is, március 16-ra kaptam időpontot. Ebben már van tapasztalatom, a biopszia is ilyen ultrahang vezérelt volt.

 

Két dolgot viszont nem értek. Mi a fenének csináltattam CT-t, MRI-t, korábbi ultrahangot, stb. ha ezekre a leletekre a kutya nem kíváncsi? Direkt elvittem a DVD-ket, oda is adtam őket.

A másik, hogy értetlenkedve hallgatta, hogy a honlapon az szerepel, hogy a döntés előtt egy széles körű konzílium ül össze a klf. szakterületekről. Lehet persze, hogy ez egy másik részlegben van, és ehhez külön be kell jelentkezni a Daganatsebészeti központba? Majd felhívom őket is.

Előzmény: Optimista hajótörött (1382)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.13 0 0 1382

OK köszi, még nem nagyon vagyok jártas ezen a felületen, de megvan:)

Előzmény: metal 32 (1381)
metal 32 Creative Commons License 2023.02.13 0 0 1381

e-mail cim ha megadták a Nick név alatt van.

Előzmény: Optimista hajótörött (1379)
maxnicki Creative Commons License 2023.02.13 0 0 1380

Nyilvános 

Előzmény: Optimista hajótörött (1379)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.12 0 0 1379

megadod a címed?

Előzmény: maxnicki (1378)
maxnicki Creative Commons License 2023.02.12 0 0 1378

Írjál mailt és akkor tudunk beszélni 

Előzmény: Optimista hajótörött (1377)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.12 0 0 1377

Engem nagyon érdekelnek a tapasztalataid.

Nekem azt mondták, eltávolítják a teljes prosztatát, a körülötte lévő nyirokmirigyeket és az ondóhólyagot.

Kb 7-10nap bentfekvés, katéterrel, ha minden simán simán megy nem kell utána tovább hordani. Ugyanakkor a kockázatok között nem hallgatták el a libidó csökkenést, vizelettartási problémákat. Nálam a dolgot még az is komplikálja, hogy októberben volt egy kétoldali lágyéksérv műtétem, mindkét oldalra behelyeztek egy hálót. Erre az volt a válasz, hogy az nem szokott probléma lenni, simán átszakítják. No most akkor mit fog ezután tartani, ha kiszakadt a háló?

 

Kérdéseim, hogy hogy zajlott a műtét, mennyi idő alatt, és valójában milyen utóhatásokkal járt nálad? Mennyire viselt meg fizikailag, lelkileg?

Javasoltak-e emellett további kezelést, sugár, kemo?

Előzmény: maxnicki (1375)
metal 32 Creative Commons License 2023.02.11 0 0 1376

Az urulógiai klinikán nincs robot technológia,de végeznek ilyen jellegű mütétet.A mellettük lévő  Transzplantációs klinikán van  robot technológia  és ott végzik a mütétet az urulógia orvosai.

Előzmény: Optimista hajótörött (1374)
maxnicki Creative Commons License 2023.02.11 0 0 1375

Sziasztok

nekem tavaly augusztusban volt a műtétem da vinci robottal

ha van kérdés szívesen válaszolok 

Előzmény: Optimista hajótörött (1374)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.11 0 0 1374

valószínűleg igazad van, megnéztem a honlapjukat, ott  egy 3D-s cuccról beszélnek, erről még nem is hallottam:

 

Az osztály rendelkezik a működéséhez szükséges, minimumfeltételekben előírt műszerekkel, eszközökkel. Ezen felül flexibilis endoszkópos eszközök, lézeres kőzúzó, lézeres prosztataműtétek végzésére alkalmas eszközök, csúcstechnológiájú laparoszkópos eszközök illetve az országban egyetlen 3D laparoszkópos videorendszer segíti a betegek gyógyulását.

Előzmény: Falckman (1373)
Falckman Creative Commons License 2023.02.10 0 0 1373

Azért gondoltam, hogy a Dél Pestiben lenne a műtét, mivel a robot asszisztáltat írtad és urológián csak ott van ilyen ha jól tudom.

Előzmény: Optimista hajótörött (1372)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.09 0 0 1372

Nem, a Klinikán egy fiatal orvos, a nevét nem tudom, hogy illendő-e említeni, (ha nagyon érdekel privátban megírom) igazából csak háromszor találkoztam eddig vele, egyszer az első konzultáción, másodszor a biopszián, és most a leletek kiértékelésén, de az igazat megvallva nem tudtam vele kiépíteni egy bensőséges kapcsolatot. Jóllehet rengetegen vannak mindig az ambulancián és idő sincs minderre. Attól még lehet, hogy jó orvos, a biopszián elég empatikus volt velem.

 

De még nem döntöttem el, hogy műtét, vagy sugár. Az OOI-ban van egy pár korszerű sugaras módszer, CyberKnife,

LDR brachyterápiás kezelés, stb. Be akarok menni ide is, hogy lássam mivel biztatnak. Van esetleg valakinek ezek közül tapasztalata?

Igazából az a titkos tervem, hogy keresek egy hatékony sugárzást és utána a kemo-t kihagynám.

Előzmény: Falckman (1371)
Falckman Creative Commons License 2023.02.09 0 0 1371

A Dél Pestiben operálnának ? Melyik orvos ?

Előzmény: Optimista hajótörött (1370)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.07 0 0 1370

Na feladták a leckét nekem is.

Tegnap megjött a csont izotóp eredménye is, szerencsére nem mutatott ki áttétet ez sem és múltkori CT sem.

Ma berongyoltam a jó hírekkel a dokihoz, de engem is a műtéttel vagy sugár + antitesztoszteron kezeléssel biztatott. A műtét kétféle lehet - milyen gáláns, hogy lehet választani akárcsak a fagyizóban - szóval vagy robot vezérelt, vagy hagyományos nyílt. Szerinte a robot kevesebb tortúrával jár, de a végeredmény kockázatai ugyanazok.

Egy cikkben azt olvastam, hogy ilyen berendezés csak kettő van az országban, és tavaly januárban helyezték üzembe őket, úgyhogy nem tudom, ennyi idő alatt mekkora rutinra lehet szert tenni a dokiknak?

Mindenesetre bemegyek az OOI-be is egy kicsit körülszaglászni a sugár kezelés mibenlétét.

Előzmény: pusztafaszi (1358)
pusztafaszi Creative Commons License 2023.02.05 0 0 1369

Szia!

 A sugárkezelések alatt kb 2 óránként kellett mennem,de alig jött valami. Ez főként éjjel volt idegesítő. Nappal jött még hozzá a hasmenés is,arra kaptam gyógyszert.Jelenleg másfél évvel a sugár után valamit javult a helyzet,3-4 óránként kell mennem,viszont a mennyiség most sem valami sok. Néha sürgető inger,de van,hogy nem. A hasmenés rendeződött,bár néha előjön azért. A sugárkezelések után volt egy ultrahang és vérvétel. Az ultrahanggal a prosztata méretét nézték,a vérvételnél meg a psa értéket ami nálam 0.008 alatt volt. Ezekből meg állapították,hogy hatásos volt a kezelés,egyelőre további teendő nincs radiológiailag. Ha a psa 2.0 fölé menne akkor lesz majd góckeresés,egyéb vizsgálatok,kevesebb érték esetén nem tudják kimutatni a jelenlegi berendezésekkel,hogy hol a baj. Injekciókat az onkológián kapok,még van hátra 3 aztán psa figyelés.

Előzmény: Fatelep57 (1368)
Fatelep57 Creative Commons License 2023.02.05 0 0 1368

Szia,  pusztafaszi.

 

Kérdésem volna feléd mivel te régebb óta kapod a kezeléseket hogyan alakult a vizelet tartás, milyen gyakran kell menni és tudod-e szorongatni?  Én nappal kb. 1,5 -2,5 óránként járok WC-re, de ha érzem, hogy menni kell nem bírom sokáig tartogatni, éjszaka kb. 2,5-4,5 óra, amit kibírok, persze mind ez attól is függ mennyi folyadékot iszok. A székletnél is az van, ha menni kell akkor menni kell nem bírom sokáig szorítani, de ezt napi egy alkalommal letudom. Sugár után volt-e valamilyen kontrol vizsgálatod, ha igen akkor mi és ki kérte? Köszönöm.

MGB 1967 Creative Commons License 2023.02.04 0 0 1367

100% biztonságra soha nem tudsz menni.* Az illető 80 éves, akkor már jóval lassabban terjed a rák. Én megcsináltattam a PCA3 vizsgálatot, ami 80%-os bizonyossággal zárja ki a rákot. Ez kombinálva az MRi-vel, ezen két negatív eredmény alapján már közel teljes bizonyosságot ad (persze még mindig nem 100%), hogy nincsen rákos megbetegedés.       

 

*A patológiai vizsgálatok szerint minél idősebb egy férfi, annál valószínűbb, hogy prosztatarák alakul ki. 40 éves férfiakban panaszt és tünetet nem okozó prosztatarák 3 %-ban fordul elő, 80 éves korban ez már 59 %. Annak valószínűsége, hogy egy férfiban élete során prosztatarák alakul ki, 24,2 %. Ennek egy része soha nem kerül felfedezésre. Klinikai jelentősége nem a nyolcvan év felett kialakult prosztataráknak van, – legtöbben meg sem érik ezt a kort, hanem az 50-es évek második felében, a 60 év felett kórismézett daganatos betegeknek. Az utóbbi évtizedben növekedett az átlagéletkor, enyhén növekvő életszínvonal mellett a 70 év felettiek között is számtalan, egyébként jó általános állapotú, életvitelében aktív prosztatarákos beteg gyógyításával is számolhatunk."

Előzmény: Diótörő (1365)
MGB 1967 Creative Commons License 2023.02.04 0 0 1366

Szia, 

 

Írtam mailt.

 

Üdv.

Előzmény: koczcsa (1364)
Diótörő Creative Commons License 2023.02.04 0 0 1365

Nekem  volt vagy 10 évvel ezelőtt egy biopszia, ami negatív lett és emiatt örökké jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak hívták a bajomat.

Aztán másfél éve jött egy vizelet elakadás, ami miatt 7 hónapig katéter volt bennem ( senkinek sem kívánom ).

Majd jött egy radikális proszti eltávolítás, ami után megállapították, hogy a proszti 5 %-a rákos és a sejtek elérték a felszínt.

Ráadásul majdnem a legagresszívabb fokozatot értem el, Gleason 4/5.

Úgyhogy csak lassan azzal a jóindulatú besorolással. Tudom, ezt az orvosok mondják.

Ha Turp, vagy Rezüm lett volna a beavatkozás, már nem biztos, hogy élnék.

Manapság két CT és egy MRI után állítólag nincs áttét, de a doki ( Urológiai Klinika ) szerint még az MRI sem ad biztos eredményt, mert elég csak egy kis gombostűfejnyi rákos cucc, ami aztán aktivizálódhat.

Egy év után abba kellett hagynom a hormon szedését és kéthavonta PSA labor majd megmutatja, hogy elindult-é valami csúnya dolog.

A Papának eredményes megoldást kívánok.

Előzmény: koczcsa (1364)
koczcsa Creative Commons License 2023.02.03 0 0 1364

Kedves Mindeki,

 

Segítséget kérek tőletek. Műtét illetve döntés előtt állunk. Jóindulatú megnagyobbodás, 80 év, 65ml, általános jó egészség, és aktív életvitel. Nagyon gyengén jön a vizelet, nem halogatható. Urolift implantátumot nem találok itthon... Ami elérhető az a  REZÜM beavatkozás. A lehetséges öt intézémény közül melyik ajánlott, és melyik nem? Jó lenne olyan orvost találni, aki kellő tapasztalattal bír, mivel viszonylag új technika. Nem találok hiteles beszámolót a valódi sikert, mellékhatást, és minden mást fogylembe véve. Hozzátok fordulva minden építő gondolatot szívesen fogadok ! Van aki már átesett ezen ( MGB 1967 fóumtárs ).

Esetleg olyan gyógyszeres kezelés ami csak külföldről beszrezhető, itthon nincs a köztudatban?

Minden segítséget előre köszönök !!

Privátban a  koczcsa@gmail.com  címen vagy itt.

 

Köszönettel.

Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.02 0 0 1363

az komoly, legalább volt valami pozitív látszata is ennek a tortúrának

Előzmény: pusztafaszi (1362)
pusztafaszi Creative Commons License 2023.02.01 0 0 1362

Psa ,és tesztoszteron szint mérést csinálnak közben. Nekem a psa a sugár és a hormon blokkoló hatására lement 16.5-ről 0,008 alá,vagyis a mérhetetlen tartományba.

Előzmény: Optimista hajótörött (1361)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.01 0 0 1361

Mondjuk azt nem értem, hogy a 39 sugár után miért nem végeztek valami kontrollt, hogy az hatékony volt-e? Ha nem volt hatékony, szóba jöhet a kemo.

De eddig úgy tudtam, hogy vagy sugár vagy kemo a kezelés menete. A kettő együttes halmozásáról még nem hallottam.

Előzmény: pusztafaszi (1360)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!