Keresés

Részletes keresés

zia48 Creative Commons License 2013.05.15 0 0 1564

Én a fogtechnikát emlegettem, feltéve ha nem akarsz nagyfőnök, vagy műszakvezető lenni. Ha a hallássérült megelégszel azzal, hogy csak alkalmazott legyen, nyugis lehet az élete. Bele viheti egyéni ízlését, stílúsát a munkájába. Vannak akik művészi szinten tudják mintázni, formázni a szebbnél szebb fogakat. Nyugatabbra jobban megbecsülik őket, mint itt nálunk. Igaz, egyre nehezebb kezdő fogtechnikusnak állást találni.

Előzmény: Pötyi71 (1562)
zia48 Creative Commons License 2013.05.15 0 0 1563

Kedves Pötyi! "Az egésznek az alapja, hogy a nem halló ember letudja írni a halló embernek, hogy mit hall. "-

Értem, de mit kell hallanod? Mi a hangforrás? Van bent rádió, Cd lejátszó, vagy ő beszél?

Előzmény: Pötyi71 (1561)
Pötyi71 Creative Commons License 2013.05.15 0 0 1562

Volna egy javaslatom. Miután nagyon változik ez a világ, és nekünk is folyton változnunk kell benne. Arra lennék kíváncsi, hogy melyek azok a szakmák, amelyek nagyon passzolnak hozzánk, hallássérültekhez.

Pötyi71 Creative Commons License 2013.05.15 0 0 1561

Kedves Zia! Igen, én írtam. Az egésznek az alapja, hogy a nem halló ember letudja írni a halló embernek, hogy mit hall.  A halló pedig észreveszi, hogy mit nem hall a másik.Abból fogja tudni melyik frekvencián kell állítani. Mikor monodm neki, hogy olyan mintha üvegpohárból beszélnének, állít rajta. Vagy erősen hallom az s hangomat, vagy berezonál az egész fejem a magas hangtól, stb. Mivel nekem analógom van, egyikünknek sincs könnyű dolga.Mindketten izzadunk....

Előzmény: zia48 (1560)
zia48 Creative Commons License 2013.05.14 0 0 1560

Kedves Pötyi! Ha jól emlékszem Te azt írtad, hogy meg voltál elégedve a beállítással, kötélből voltak az akusztikus idegei. Vagy tévedek, nem Te írtad? Légyszi írd le hogy csinálták! Pozitív vélemények is érdekelnének. Előre is köszi, zia

Előzmény: Pötyi71 (1553)
zia48 Creative Commons License 2013.05.14 0 0 1559

Sebattinak:

Nálam ez a leírás a nyerő. :-) Ahányszor elolvasom, annyiszor nevetek.

 „Beállitja a tag egy csendes szobában, majd utána:
- Hogy hall vele?  (ül ott és néz rám..)
- Mit kell hallani?

- Hát engem...  (és ott ül és hallgat ..)

Hát ennyi ész szorul beléjük, nem kevés! Nincsen semmi más. Se zajgép,se  beszéd, de egy nyamvadt rádió stb. sincs”

 

zia48 Creative Commons License 2013.05.14 0 0 1558

Bocsi! Utolsó hsz.-nál lemaradt, hogy Kedves Szebatti! Neki szól.

zia48 Creative Commons License 2013.05.14 0 0 1557

Légyszi részletezd, mi kaotikus a beállításban??? Éppen ez a téma érdekel a legjobban.

Szeretnék kidolgoztatni szakemberekkel egy más beállítási verziót, ami nekünk tetszik. azt már tudom, hogy nekem személy szerint mi tetszene, de nem vagyok biztos benne, hogy másnak jó lenne, vagy sem.

Tehát írd le kérlek a Te kritikádat, és azt is, hogy csinálnád jobban. Üdv. zia

 

Előzmény: sebatti (1555)
zia48 Creative Commons License 2013.05.14 0 0 1556

Kedves PTCA! Sajnálom, hogy ismét eltűntél a fórumról. Hiányzol. Te vagy a műszaki zseni – nincs kitől bármit is megkérdezzünk a hallókákkal kapcsolatosan. Most például érdekelne, hol találhatnék információt az interneten arról, milyen „frekiken” csicseregnek a madarak, - csapódik be az ajtó, - robog egy motorkerékpár,  stb. Mindig mondják, „jegyezze fel észrevételeit!”, de mi van, ha feljegyzem, mondom, de az akusztikus sem tudja, hol, milyen frekvenciánál kell igazítania.

Lehet, ezért nem sikerült nekem soha egy készülék beállítás sem, spec. igényekkel álltam elő. Kértem, hogy ne őrjítsen meg a fogászati turbina hangja, és a kompresszor zaja. Szörnyűség volt egész munkaidő alatt hallgatni. Ha sikerült tompítani, akkor elmentek a többi zajok is, amire szükségem lett volna (mikromotor hangja, hangjelzéses kütyüké, de még a beszédhangok is. Most újra lelkierőt gyűjtöttem, kivettem a fiókból jobbfüles készülékeimet. Egyiknek  „csak” az a baja, hogy 1-2 órás viselés után még a fogaim is fájnak tőle, plusz ki kell venni evés előtt, mert rágómozdulatokra „csámcsog” a fülemben. Ez a Siemens prisma CIC;  a másiknál (Phonak Savia) az volt a baj amíg még fogászkodtam, hogy nem fért el a fülkagylómon együtt a szemüveg szára és a készülék. Mihelyt oldalra fordítottam a fejem (márpedig ez egy gyakori póz) csüngött, csak az illeszték tartotta, és én rettegtem, hogy kiesik a páciens ölébe. Hm….., ciki lett volna. Otthon nem bírtam vele elviselni a férjem mennydörgő hangját. Most már végérvényesen letettem a lantot, (fúrókat), de mi legyen a mennydörgéssel? Az én hangom normális, más női hang szintén.. Vajon hány frekin mennydöröghet a Zuram? (hozzátartozóim szerint nem kiabál, normálisan beszél.) Bármilyen beállítást kértem anno, csak rosszabb lett. Vissza kellett kérjem a jelenlegi alapbeállítást. Most mit tegyek? Hallgassam a mennydörgést, vagy 41 év után váljak el a Zuramtól? Vagy próbálkozzak máshol egy újabb beállítással? Hol? Azt sem tudom, hogy szabad-e társítani egy jobbos Phonak Savia fülmögöttit egy balos Siemens CIC-el, amit rendszeresen tudok viselni, mert nem nyom, még enni is lehet vele.  Esetleg térjek vissza a jobbos Siemens prismára, hogy legyenek párban a ballal, de akkor újra kéne csináltatni a készülék házát, mert ebben a mostani formában elviselhetetlen. Hol vállalnálak ilyesmit? új készülék eladásra szakosodtak. Mi a véleményed PTCA?

Más téma: Tudom, hogy nem volt fair részemről a REHA kérdéssel offenzivát indítani. Ti technikai kérdésekről, kütyükről csevegtetek, de mit tehettem volna? Kütyükhöz én nem értek. Nyitottam volna új topicot, de a fórum könyvtárszerkezetében egy emelettel fönnebb –Fül-orr-gége- nagy betűkkel ki van írva, hogy ÚJ TOPIKOT NEM NYITHAT. Van ott külön fülmosás, fülzúgás topic, de több nem lehet. Hová ülhettem volna be a REHA-kérdésesel, ha nem a „Hallásproblémák”-hoz, ami akkor már 3 hónapja halódott, és vallom, hogy a REHA ebbe a komplex hallásprobléma témakörhöz tartozik.  MEA MAXIMA CULPA!, vagy „Kérek szépen bocsánatot, többet nem leszek rossz”.- Gyermekkoromban így kellett bocsánatot kérjek Édesanyámtól.   Légyszi bújj elő! Hálás vagyok Neked, hogy megnyitottad ezt a topicot. Ha Te nem jössz vissza, akkor én istenbizony örökre elmegyek. Üdv. Zia

sebatti Creative Commons License 2013.05.14 0 0 1555

Nekem Resorund Dot10 van a még halló fulemre. Más készüléket nem próbálta, tapasztalatom nincs. A beállítás kaotikus, szivesen csinálnám magamnak. Van valakinek ötlete,

zia48 Creative Commons License 2013.05.14 0 0 1554

Kedves Erinaceus! Őszintén örvendek sikerednek, kitartásodnak, és hogy megtaláltad életed párját. A macskáidért nem irigyellek.:-) Pfúj! Csak a kutyákat szeretem.

 Nem lehetett könnyű „púppal a hátadon” versenyt futni a hallókkal az ELTÉ-n. Nagyon nehéz nekem elképzelni, hogy lehetett hallássérülten megtanulni angolul. Engem elriasztott a kiejtés, mert nem úgy beszélnek, ahogy leírják, és mindig féltem, hogy félrehallom. Tudtál jól jegyzetelni az egyetemi évek alatt? Nekem elég sok bajom volt vele.

„Ma már nem a magyar-angol szakot választanám egyetemnek, de oda jártam (ELTE), -írod.

Ma már nem a fogorvosit választanám, de oda jártam – írhatom én. Utólag okosabbak vagyunk. Nekem csak kényszermegoldás volt, miután kiderült, hogy nem folytathatom a zeneművészetit. Küzdelmes 38 munkaév áll mögöttem.  Egyetlen hallássérültnek sem merném ajánlani ezt a pályát. Ha már fogászat, jobb lett volna a fogtechnika. Ott a munka „tárgya” csak gipszminta, ami nem fél, és nem „nyavalyog”. :-) Na de nem panaszkodok, túléltem.

Előzmény: Erinaceus (1552)
Pötyi71 Creative Commons License 2013.05.14 0 0 1553

Nekem is csak úgy megy a beszélgetés, akár magyarul. akár más nyelven, ha látom az illetőt...

Előzmény: Erinaceus (1552)
Erinaceus Creative Commons License 2013.05.14 0 0 1552

Kedves Zia!

 

Azt hiszem, a körülményekhez képest nem panaszkodhatok.

Szüleim és alsó tagozatos tanárnőmnek is köszönhetően egyrészt 3 éves koromtól (1976) volt rendes jó hallókészülékem, mertem és tudtam rendesen kommunikálni, normál iskolába jártam.

Ma már nem a magyar-angol szakot választanám egyetemnek, de oda jártam (ELTE), végül az angolt elvégeztem. Volt is és van is állásom, munkám. Szeretetben élek a feleségemmel és macskáinkkal.

 

Van gondom a hallással, persze - ha "zajos buli" van, nehezen tudok beszélgetni. Vagy autóban, buszon. Angolul ugyan jól tudok (ezt egyéves amerikai iskolába járás alapozta meg 14 éves koromban), de a tévében nehezen értem (rádióban pláne... de ott a magyart is sokszor). Ezt tudomásul véve élek, teszek-veszek :)

Előzmény: zia48 (1551)
zia48 Creative Commons License 2013.05.14 0 0 1551

Kedves Erinaceus!

Nagyon szomorú, elég későn vonták ki forgalomból a Sztreptomicint, sok gyerek esett áldozatául. Az én esetemben is nyomoztunk, nem-e kaptam esetleg azt, de kiderült, hogy valami más lehetett.

Nagyon szűkszavúan írsz magadról. Ezek a hercek, decibelek csak a füleidről adnak információt, Rólad semmit. Fiatal vagy? Van hallókád? Elégedett vagy vele? Hallani szeretnél jobban, vagy jelelni? Millió kérdést feltehetnék, de nem teszem. nem akarnék tolakodó lenni, De…. TE értékesebb vagy, mint a füleid, melyek cserben hagytak. Írj valamit magadról! Legyen szép napod! zia

Előzmény: Erinaceus (1550)
Erinaceus Creative Commons License 2013.05.13 0 0 1550

igen, valószínű, hogy én is ettől lettem hallássérült... ez van...
a mély hangokat 30-40, 1K felett 2-3K Hz-ig már 70-90-dB-el hallom csak... 4K felett semmi...

Előzmény: Crish77 (1548)
Pötyi71 Creative Commons License 2013.05.13 0 0 1549

Ez lesz az! De ez már nem változtat semmit rajtam. Perelni már késő. Szerencse, hogy sikerült megtanulnod beszélni. Nekem is van beszédhibám, természetesen. Mikor a gyerekemet az óvodában a logopédus visszaakarta tartani az iskolából,mert nem beszél rendesen bementem hozzá. Első mondata az volt, hogy Anyukának is szüksége lenne logopédiára. Kérdeztem tőle, hogy tanított már meg siket embert tisztán beszélni? Tipikus beszédhibám van, és nem vette észre. Ennyit erről. Mondtam, hogy mivel én vagyok sokat a gyerekkel. tőlem tanult beszélni. De kifogja nőni, ahogy nagyobb lesz. Természetesen nekem lett igazam. Szóval nagyon résen kell lenni mindenhol és mindenkor.

Előzmény: Crish77 (1548)
Crish77 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 1548

Egy kis böngészéssel rátaláltam:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sztreptomicin

ő a bűnös. 

Crish77 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 1547

Szia Pötyi!

Nekem mondták már párszor a gyógyszer nevét (én is azt kaptam, csak hamarább, születésemkor). De nem bírtam megjegyezni.

Ez egy bivalyerős antibiotukum. Mindent kiírtott, de ez volt a mellékhatása. Valami S betűs.

Előszeretettel adták gyerekeknek a 70-es években. Én még tudok pár emberről aki ettől lett hallássérült. Én is rendes iskolába jártam, csak azzal a hátránnyal hogy négy éves koromig nem tanultam meg beszélni. Így nem is remekeltem. Később annál inkább. :-) Édesanyám mesélte, hogy mikor először elvitt hallásvizsgálatra, beállítottak a sarokkal szembe. Szavakat kellett volna visszamondanom. Elküldtek minket, hogy vigyen vissza, ha megtanultam beszélni. hoppááá.

Crish

Pötyi71 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 1546

Kedves Zia. Köszönöm a jókívánságaidat. Mail ment.

Előzmény: zia48 (1545)
zia48 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 1545

Kedves Pötyi! Elárulnád hol van az a kedves hölgy, akinek kötélből vannak az idegei. Privátban is megtehetnéd, ha nem akarod ide írni. Sok sikert a munkahelyeden, megérdemled, hogy elismerjenek. nehéz hallássérülten érvényesülni.

Előzmény: Pötyi71 (1543)
zia48 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 1544

Jó olvasni, a pozitív példát, mármint azt, hogy kellőképpen tudod hasznosítani a hallókát telefonálásnál is. Kívánom, hogy legyen sok örömed gyermekeidben!

Előzmény: Crish77 (1542)
Pötyi71 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 1543

Az én hallóidegeimet négyéves koromban kapta szét valamelyik antibiotikum. Neve a mai napig rejtély. Az életemet továbbra is hallók között éltem, azóta is. Általános iskolába volt nehezebb beiratni a szüleimnek, mert féltek a pedagógusok. De az első osztályt is dicsérettel végeztem, így a továbbiakban már nem volt gond. Belátta mindneki, hogy nem az agyammal. hanem a hallásommal van baj. A rendszerváltás nekem rosszkor jött:Szovjetunióba készültem az egyetemre, de már nem lehetett kimenni. Elkezdtem dolgozni, egy cégnél. Itt szépen haladtam a ranglétrán, de.. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a hallásom sokat romlott, és áthelyeztek másik munkakörbe. De ezt is túléltem. De nem adom fel, nem az a típus vagyok.

Gyerekkoromban a hallókészülék beálltás nagyon pöpecül ment, az biztos. Nekem nem jött be a digitális, ezért még analógom van. Iszonyú nehezen ment a legutolsó beállítás. Nem bántani akarom a kishölgyet, mert nagyon kedves volt és őszinte velem. Megmondta, hogy analógot eddig talán egyszer kellett beállítania.... Szerencsére kötélből vannak az idegei.

Sokszor van, hogy nem gondolnak a hallássérültekre. Vérvételen voltam egyszer. Kiabálták a neveket. Egy kis ablakból, nem is láttam a hölgyet. Szájról olvasok én is, mint a legtöbb hallássérült. Na, mondom magamban: tuti utolsó leszek, mert senki nem fog szólni, hogy én jövök. Gyorsan kilestem a sorszámokat, amit a kezében tartott mindenki. Szemben velem volt az előttem lévő sorszám. Megmenekültem! A hölgy után felálltam, és odamentem az ablakhoz. Engem szólítottak. De még jó a szemem! Utána nem tudom mit találok ki.

Crish77 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 1542

Kedves Zia48!

 

Érdekes "játék" lehet a cd, egy napig biztos elszórakoznék vele.

Én sokszor tapasztalom azt pl telefonon, hogy kell egy kis idő egy-két szó, hogy "ráhagnolódok" az illető beszédére. És általában az az idő, míg elmondja kicsoda micsoda. Sokszor előfordult, hogy nem is tudtam kivel beszélek. De szépen letárgyaltuk, mennek biciklitúrára ekkor és ekkor menjek én is. De akkor pont nem tudok. Majd máskor. szia-szia... azóta sem tudom ki volt, mert az elején nem értettem a bemutatkozását. Utólag meg ciki lett volna megkérdezni. Ha kiírja a számot tudom, és minden szót értek az elejétől fogva. Mintha memorizálnám kinek milyen a beszédstílusa, hova teszi a hangsúlyokat stb.. döbenetes mire képes az emberi agy.

Az új digitális készülékkel még mindig rádöbbenek, hogy mi minden meg nem értek, ami eddig elképzelhetetlen volt. Mivel nekem zömében a magas tartomány esik ki, és a fiam most hét éves cérna hangocskával (már amikor nem üvölt)... szegénykének rengeteget visszakérdeztem. Most erre nincs szükség, csak akkor ha más zajforrás megzavar. Most folyamatosan csititom, hogy ne kiabálj! A kicsi még nem beszél, de idő kérdése. Most már itt az ideje, hogy elkezdjen.

Crish

 

Előzmény: zia48 (1541)
zia48 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 1541

Kedves Crish77

Nagyon igazad van. Végtelenül sajnálom, hogy nem tudtad befejezni a főiskolát. Számomra is adódnak kellemetlen élethelyzetek a családban. Nem azért, mert nem szeretnek eléggé, vagy nincs bennük elég empátia, hanem azért, mert eszükbe sem jut, ill. nem tudják folyamatosan észben tartani, hogy én hallássérült vagyok. Én pedig nem is várom el tőlük, hogy álljanak a fejükre miattam, nekem kell alkalmazkodni, mert ez az én keresztem, nem az övéké, nekem kell cipelni. Ha segítenek, az jó, köszönöm.  Tiédhez hasonló élethelyzet:  :-)

Mi van a dobozban?-kérdem

Lőszer – válaszolja. Egyetlen szó, semmi szókapcsolat, hogy következtetni tudjak valamire.

Micsoda??? –kérdem.

Válasz: Lőszer 1x, 2x, 3x, és én még mindig nem értem. Sem szinoníma nem jut eszébe, sem bár egyetlen szó, amit hozzákapcsolt volna. Amikor istentudja hányadszor sem értettem, akkor mosolyogva hozzátette, hogy - puskához. Ahá, most már értem. Ha elemeznénk fonetikailag, van rá magyarázat, hogy miért nem értettem. Szájrólolvasási lehetőség kilőve, mert ez egy olyan szó, amit kimondhatunk úgy, hogy az ajkak résre nyitottak, de semmi-semmi ajakmozgás.

Visszatérve a Te problémádhoz: „Mai napoig a csúcstecnologiával együt a d-t-g keverése fent áll. Jobb hilyán elkönyvelnek külföldinek. Mert rengeted akarattal majdnem hibátlanul beszélek.”

A d-t felpattanó zárhangok, zöngés-zöngétlen párok. Gyakran előforduló jelenség hallássérülteknél a „zöngétlenítés”. Hallottam olyan számítógépes logopédiás programról, ami gyermekeknek készült, de felnőtt is „szórakozhatna” vele. Mikrofont kell kapcsolni a számítógéphez, és mondani pl. buta-buda; tán-dán, tata-dada, és így tovább. A betűket mindaddig füst takarja, amíg a t, vagy d beszédhang kiejtése tökéletes. ekkor a füst eltűnik a képernyőről.  Rövid idő alatt, gyakorlással elérhetnéd, hogy tekintsenek magyarnak, ne külföldinek. :-)  Persze, ha Te is akarod. Én tisztán beszélek, mert saját hangomat tisztán hallom, de van egy székelyes akcentusom, amit hamar észrevesznek, és ki is mondják. "Na és?"-gondolom, de nem mondom ki. Nem foglalkozom vele, van ennél sokkal több és fontosabb megoldandó problémám.

Továbbá: a hallóka beállítást is érdemes lenne finomítatni erre a t-d hangpárra, vagy egyébre, mert egy szakképzett akusztikusnak tudnia kell/kéne, hogy ezek a beszédhangok melyik frekvencián rezegnek. (finomhangolás, finombeállítás kérdése, hogy jól differenciálni tudhassunk) Vajon ezek a gyorstalpaló tanfolyamok felkészítik-e  őket ezekre a finomításokra?.

A hallástérnin szógyakorlatait persze profikkal (szinészekkel) érdemes bemondatni.”- írod.

Én is így gondoltam, ha gyakorló CD-t akarok csinálni, de ennél is többre becsülöm az élő tiszta beszédet. Én vennék egy-két-három órát hallókaillesztés után egy rehabilitációs szakembertől, aki nekem bemondaná ezeket a szavakat, hogy lássam 10-ből hányat értek félre első alkalommal, hányat egy-két hetes otthoni  CD-s gyakorlással, aztán vissza még egy órára a szakemberhez, aki százalékban megmondaná, mennyit javult beszédértésem. Persze, a jelenben se CD, se szakember. Előbbinek tervezetét 8 évig fiókban tartotta egy hallókaszalonos hölgy, kinek  csak a hallókaeladás az érdeke.

Nos, ilyesmikről álmodozom. Kéne hallókaillesztés utáni utókezelés, kéne hozzá szakember. Nemsokára lesznek. Egyre többen lesznek, ha mi is akarjuk! Ha nem akarjuk eléggé, akkor marad ez a néhány „első fecske”, akiket a hallókaszalonok vagy beengednek, vagy sem, hogy a mi érdekünkben beleszóljanak munkájukba. 

Crish77 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 1540

Kedves Zia48!

Milyen jól mondod te is: hülyének nézik az embert. Köztudat aki "aki süket az hülye is".

Nekem a családom nagy része (kivéve Édesanyámat") mostanában döbbent rá, hogy nem is vagyok hülye. És ez a családom. Akkor idegentől mit várjak?

Mai napoig a csúcstecnologiával együt a d-t-g keverése fent áll. Jobb hilyán elkönyvelnek külföldinek. Mert rengeted akarattal majdnem hibátlanul beszélek. De a szövegkörnyezetből is sokat szűrök, mégha nem is értek minden szót. 

Pl. sokat lovaztam fiatalabb koromban. Egy csajszit megkérdeztem, hogy hol a másik

"Festéket kever." néztem nagyon kiragoztam hogy ugyan miért... nevetve kijavított, hogy nem festéket kever, hanem kecskéket terel. Teljesen egybecseng. hangsúlyból sokmindent lehet találgatni (ősz, őz, őr és sorolhatnám)

(főiskolai tanulmányom emiatt törd derékba, hogy "addig úgysem engedem át, míg meg nem tanul rendesen magyarul" ez annyira ledöbbentett, hogy kikérni sem tudtam magamnak. Ma már 10 évvel később nem hagytam volna annyiba. De később mindig okosabb az ember. Mindenesetre nem felejtette, tényleg nem engedett át.

A hallástérnin szógyakorlatait persze profikkal (szinészekkel) érdemes bemondatni.

Ja... nekem legutóbb nem is volt szövegértés, sem készülékkel sem anélkül... csodálkoztam is.

Crish

Előzmény: zia48 (1539)
zia48 Creative Commons License 2013.05.11 0 0 1539

Kedves Crish77!

Pusszanat az alábbi mondatodért:

"Olyanokat kéne kiképezni, akik szintén ezzel élnek. A csuszka huzogatást meg mindenk meg tudja tanulni."

Milyen igazad van!!!! németországban hallássérültek is lehetnek "audioterapeuták".

Minket hülyének néznek a hallók, pedig nem az agyunkat, hanem a hallásunkat vesztettük el. Sokkal türelmesebben húzogatnánk a számítógépes görbéket, mint a gyorstalpalós tanfolyamosok, akiknek fogalmuk sincs arról, mit jelent hallássérültnek lenni. Nehéz eseteket mi jobban meg tudnánk oldani. EGYETLEN dolog, ami akadály lehet, ha valaki már ott tart a halláskárosodában, hogy beszéde is romlott "zöngétlenit", mert már nem hallja a saját hangját, kiesett az önkontroll, akkor nem jó, ha ő mondja be a hallástréning szógyakorlatait. Na, ezt nehéz magyarázni, nemtom elég érthető-e.

Előzmény: Crish77 (1537)
zia48 Creative Commons License 2013.05.11 0 0 1538

Kedves Évszakok! Kezdek örvendezni, hogy szóba álltok velem. :-)

Igazad van! Ez a nagy bajunk, hogy torzítva halljuk a szavakat, de nem ismerem el, hogy abszolút reménytelen a helyzetünk, amióta kitalálták a jó kütyüket. Csak annyit ismerek el, hogy ötvenszer annyit kéne hallóka-illesztés után hallástréningezzünk, mint a CI-sek. Az agy sokmindent be tud fogadni, ha noszogatják. Jól  felépített hallástréninggel lehet noszogatni.  Attól függ az eredmény, kinek mennyi ideje, és mennyi türelme van hozzá. De ha képes kifizetni többszázezer forintot a kütyüért, akkor legyen türelme sokat-sokat hallástréningezni, hogy hasznosítsa azt.

Saját tapasztalataimra alapozva az alábbi akadályokat látom, ami miatt a fent leírtak nem valósulhatnak meg:

  1. Optimálisan beállított készülék. Na látod kedves Évszakok, mennyit segítettél nekem? Mostanig mindig a  „jól beállított” kifejezést használtam. Hiba volt. Jól beállítani a mi esetünkben nem lehet, irreális lenne ez az elvárás, de meg kell keresni az adott esetre a legoptimálisabbat. Ha első beállításnál a beszédértés 10%-os, a másodiknál csak 8%, akkor a hallokás vegye észre, hogy vissza kell állítani, próbáljon más variációt. Tesztelni, százalékban kimutatni a beszédértést különböző beállítási variációkban komoly feladat, nem lehet vak tyúk módjára  csinálni. Én úgy vélem, hogy szakemberekkel ki kell dolgozni egy módszert, hogy az akusztikus százalékban tudja megmondani, hogy ezzel, azzal, amazzal a kütyüvel, és ezzel-azzal amazzal a beállítással hány százalékos a beszédértés. Te azt a kütyüt veszed meg, azzal a beállítással amelyikkel a hallásod és beszédértésed a legoptimálisabb, és utána rajtad múlik, hogy mennyire leszel ügyes, szorgalmas, hogy hallásodat/beszédértésedet  tovább fejleszzed.  Összegezve, optimálisan beállított készülék alapfeltétel. Amíg nem érzem, nem tudom, hogy megkaptam-e a számomra legoptimálisabban beállított kütyüt, addig bizonytalan vagyok. Hülyeséggel nem kívánnám tréningeztetni az agyamat.  Ennyi!
  2. Komoly hallástréninget végezni egyedül nagyon nehéz. Segítségre lenne szükség. Én pl. szívesen fizettem volna egy hallásrehabilitációs szakembernek 10-20 órát a többszázezer Ft-os kütyüm megvásárlása után. Úgy, ahogy egy nyelvtanárnak óradíja van, lehetne neki is X összeg/óra a munkadíja. Döntse el a páciens, hogy igényli-e a szolgáltatást, vagy sem. Ha több ember igényelné, akkor ki kéne harcolni, hogy a TB járuljon hozzá. (Ami engem felháborít, hogy 2004-ben már elkezdtem harcolni  ezért a lehetőségért, de mindenhol süket fülekre találtam.) HA hallókaillesztés után meghatnánk a kezdeti lökést/segítséget egy szakembertől, akkor  utána CD-re írt feladatokkal is lehetne tréningezni. Továbblépve tanfolyamokat is lehetne szervezni. Még nagyobbat lépve üdülni lehetne REHA-centrumokban, ahol a hasznosat a kellemessel ötvözhetnénk. A Bükkben is lehetne olyan REHA-centrum, mint Rendsburgban. – Na elég! Ismét álmodozok. Egyedül nem tudok harcolni érte.
  3. Tapasztaltam, hogy egyedül nem vagyok képes hallástréningezni. Míg a kisgyermekeknél megoldható a családban, felnőttekkel nem müxik. Ezt bizonyítani is tudnám. KELL a szakember! Egyébként sem szívesen fertőzném a családi hangulatot nyavalyámmal. Mint ahogy elmegyünk fodrászhoz, kozmetikushoz, úgy oldhatmánk meg házon kívül is ezt a problémát, és menjünk haza mosolyogva szeretteink közé. így gondolom én.
  4. Az ELTE  Bárczi Gusztáv gyógyped. szégyelhetné magát, hogy mostanig nem törődött az idegi halláskárosodást szenvedett felnőttek megsegítésével, akkor sem, amikor szépen kértem 2004-ben. Most valamilyen sugallatra elkezdték a képzést. Ha mi csak hallgatunk, nem igényeljük, akkor továbbra is csak a PÉNZ lesz az úr a hallókakereskedelemben.

 

Kedves Évszakok! Nyavalygásokat szeretnék gyűjteni nicknévvel, hogy tudjam megmutatni ott fent a magasban, nem vagyok egyedül ezzel a problémával, mint ahogy mostanig hittem, mert elhitették velem. Másképp nem tudok asztalhoz ültetni szakembereket, hogy dolgozzunk ki közösen egy tesztelhető kütyübeállítási módszert. Van elképzelésem, van egy külföldi minta alapján készített tervem, csak finomítani kéne szakemberekkel, hogy zöld utat kaphasson. Támogatásotok nélkül nem tudom, és nem akarom csinálni. Ennyi!

Előzmény: Évszakok (1535)
Crish77 Creative Commons License 2013.05.11 0 0 1537

Sziasztok!

Akkor leírom mégegyszer.

Ebben a témában sok-sok negatív élmény ért, most talán nem is írnám le ezt mégegyszer. Akadna bőven, és hosszan lehetne fejtegetni A mit fejtegettem is előzőleg, de nem tudom hova lett. És nagyon siránkozni sincs értelme. 

Röviden csak annyi, hogy ha már kéretlenül kaptuk ezt az állapotot, miért kell már mndenhová lapos-kuszásba esekedni kegyeikért. Mert valljuk be, ez van.

 

Most a készülék beállításra szorítkoznék most.

30 év analóg után kaptam most egy digitálist. Paráztam is rettenetesen tőle, mert sok rossz kritikát olvastam, a analógról digitális átállásról.

Többet próbáltam.

első beállítás-próba-finomítás-próba-vissza az elsőt. Szinte kivéltel nélkül.

Amit a számítógép állított be az volt a jó. 

Miért?

Mert egy jól halló embernek, fogalma sincs arról miről beszélünk, bármennyire is próbálnak együtt érezni velünk.

Olyanokat kéne kiképezni, akik szintén ezzel élnek. A csuszka huzogatást meg mindenk meg tudja tanulni.

"új hangokat tanulni kell"- hát persze, akik először kapnka készülékekt. Az egyikre azt hittem új hangokat hallok, míg rájöttem, hogy csak gyerjed mindenre. Pedig az jó volt, jobban hallottam háttérzajban mint a halló férjem, csak mindenre sipitozott amit csak én hallottam. Mikor mondtam, csak kikerekedett szemmel nézett, hogy nem érti. Miért értené, egyszer sem rakta a fülére.

Végülis másikat választottam, ez is gerjed néha, de melyik nem?

 

Nos röviden ennyi.

 

ui. az előző hozzászólásom ha esetleg mégis megjelenne egy idő után valami csoda folytán... részetesebben fejtem ki a dolgokat.

Crish77 Creative Commons License 2013.05.11 0 0 1536

Sziasztok!

Az előbb kifejtettem a DE-t

De nem jelent meg. Mi lehet? Túl sokáig írtam?

Crish

Évszakok Creative Commons License 2013.05.11 0 0 1535

Kedves Zia48!

 

CI-t többek között azoknak ajánlják, akiknek ép vagy viszonylag ép hallóidegük van. Ezért gondolom, számukra könnyebb a beállítás, mint azoknak, akiknél idegi hallásvesztességük van. Több ismerősömnek CI-je van, ők kivétel nélkül jobban hallanak, jobban értik a beszédet, mint én. 

Előzmény: zia48 (1534)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!