Keresés

Részletes keresés

Jani301 Creative Commons License 2026.06.01 0 0 54559

Az úgy megy valószínűleg .

Előzmény: vaskukac (54558)
vaskukac Creative Commons License 2026.06.01 0 0 54558

Egyben kihoznám, ha még nem törték össze.

Köszönöm!

Előzmény: Jani301 (54557)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54557

Csipegetőkanállal rakodnak , késszán nincsen rajta , tokmány sem .

Megkérdezhetem a telepvezetőt , de leginkább a gépesen múlik . Tulajnak ez egy doboz cigit sem számít  , a markolók közt nem igen lehet bontani .

Mik a szándékaid ? Egyben gondolom vihető , de nincsen biztos helyen ott semmi .

Volt hogy mire megfordultam ,már a törőben volt egy eszterga .

Sokáig biztosan nem lesz meg .

Hetente biztosan bemegyek , de hétfőn akkor rákérdezek .

Előzmény: vaskukac (54556)
vaskukac Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54556

Fene aki megeszi, annak idején ezt a hirdetést néztem, de eltűnt, és azt hittem elkelt.

Próbálj meg légy szíves utána kérdezni, hátha nem törik össze addig!

Köszönöm!

Előzmény: Jani301 (54545)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54555

Egyébként kösz ! Meglett apám kiscsepeljének  blokkja , meg egy majdnem komplett fej a legújabb billenős asztalú FO ra , hozzá egy jó B18 as kúpú ,nem is görbe orsóval . Meg még egy csomó dolog .

Kell az a pálesz ,felfújtam magam ,beljebb pakoltam ,egy kis helység ajtójából :)

Előzmény: tycon2 (54541)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54554

Sok ilyen videót láttam . 

Egy olyat is ahol azt mutatta nem fog stimmelni a végén a fogszám . Még előmunkálva is ugrott fogat .

Előzmény: szimizso1 (54550)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54553

Talán kb 2 éve lehet feltettem ide a rajzot . De nem tudok itt keresni . Talán 24 fogú 

Egyelőre még a csigát sem találom ,az jó volt .

Van egy rendes nagyobb gép is abba lehet összehozok valami hajtást . 

Nagyhasú lomis kolléga levette róla a csigahajtást a méhben ,hajtó kereket elszórták .

Asztalát a csipegetőkanál összenyomorgatta ,de az már helyre van állítva .

Nemrég néztem fűnyíró önjáró hajtást de az lehetett kb 20 fogú . 

Köszönöm szépen  felajánlást !  Ha igazán kell ,biztosan megoldom .

Előzmény: Vetesi75 (54551)
Vetesi75 Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54552

Az osztókör és a fejkör kerületének különbsége 2*Pí*M. Sugár irányban felejtős. Érintő irányban fogást véve még a matek is kijöhet.

Előzmény: szimizso1 (54550)
Vetesi75 Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54551

Tapasztalat, hogy jó érzés egy szalagfűrészt birtokolni. A szomszédok idegrendszerére is jó hatással van, mert lényegesen kevesebbet van elővéve a flex. A fűrészlap is tud visítani , de az elviselhetőbb.

A csigakerék rajzát, ha megtalálod megoszthatnád, hátha valahol belebotlok egy hasonlóba, amit be tudnál építeni.   (20 fogú ? 2M? 2,5M? Dp.? Furat, tengelytáv?)

Előzmény: Jani301 (54547)
szimizso1 Creative Commons License 2026.05.30 0 0 54550

Régebben láttam egy videót a youtubeon, ahol egy menetfúróval készítettek csigakereket egy kis menetes tengelyhez. Nagyon egyszerűen készült. A csigatengelyhez méretezett bronz gyűrűt készítettek, és a késtartó tengelyét használták a szabadonfutó csigakerék tengelyének. A tokmányba befogták az adott méretű menetfúrót, és a csigakeréknek valót a gyűrű szélességének a közepéhez igazították a magasságot a menetfúróhoz képest. Majd egyszerűen elindították az esztergát, és közelítettek a menetfúróhoz. A menetfúró forgácsolta a gyűrűt, és közben forgatta. Addig mentek a fogással, amig a menetfúró rádiuszáig el nem értek.

Előzmény: Jani301 (54549)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.30 0 0 54549

"Szöszmötöltem vele vagy egy fél órát, de végül olyan jól sikerült hogy a marónak befűrészelgetett másik csiga szinte csak a sorját vitte le amikor a végén összejárattam a szabadon futó csigakerékkel."

Itt írta . Ez az a szabadonfutó , lefejtőmarás utánzat ,amit gördülő marásnak hívok ,egy régi szakkönyv alapján .

És valóban szépen dolgozik .

Előzmény: jalpar (54548)
jalpar Creative Commons License 2026.05.30 0 0 54548

Szép, mint minden, ami a kezed alól kikerül!

A fogazáshoz szögbe állítottad a vertikálfejet? Vagy egyenes fogakkal is jó a kapcsolat?

Miért kellett két csiga? Vagy, ha az csak egy csiga, akkor mi az a hiátus a közepén?

Előzmény: Csuhás (54532)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.30 0 0 54547

Igazad van mint mindig :)

Sok olcsó újabb csigahajtásnál szinte csak egy ferdefogú kerék a bronz csiga .

Rosszul esett tegnap a beszólás , nem is emlékszem mikor ittam felest utoljára :) De hát , ki hogy gondolkodik ugye :(

Igazából leginkább a szomszédaim egészségi állapotán segítene a szalagfűrész . Kevesebben kapnának agyvérzést :)

Ma bemutatkoztam egy új szomszédnak :) Gazsi ismerőseim nem bírtak kihozni a szűk lépcsőn , fordulóval , egy kidobott vegyes kazánt . Egy kis falasencúg meg egy lánc , már rég kint van ,szét akarták flexelni ... Ingyen segítettem ,semmit nem ér szinte az egész .

Közel vagyok a hetvenhez , de nem hinném hogy néhány tonnás gép még gondot okozna .

Változtak a prioritások .  Jobban érdekel már hogy rendet tegyek legalább magam után , de így is marad egy kisebb méh telep :(

De az agyagedény 40x40 es zártszelvényt megívelem még mankóval is , van már vagy 100 kiló anyag hozzá .

Nem esztergálgatnék csapágyházakat , csak lesz valami a "raktárban" :) 

Hatlukú teherautó első kerékagy 50 es csapágyfurattal ,egyik patika a másikat csapágyháznak akartam ,de egy anyagból van a csapágy külső gyűrűjével ... (dupla kúpgörgős ) A kapu kész lesz ,csak van még annyi időm :( 

Prakside kis flex is van , vagy őt ,egy még megy :) De van márkás is ,a beszólók kedvéért , de jobban  kijövök a kilenc ezres praksidékkel .

Előzmény: Vetesi75 (54546)
Vetesi75 Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54546

"gördülő lefejtéssel akartam" Szerintem majdnem mindegy, mert a hengeres csigával az is csak pontszerűen érintkezik.

Előzmény: Jani301 (54543)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54545

https://szerszampiac.hu/hirdetes/sokszogeszterga-2461534

Törölték már a hirdetést ,de ez a gép az ,

Előzmény: Jani301 (54536)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54544

Talán szabadszentkirályon árulták sokáig . Az volt furcsa hogy a szegnyereghez is meg egy meghajtó tengely . 

220 / KILÓ ABBAN AKÁR TUDOK SEGÍTENI ,HA MÉG MEGLESZ . A bontogatást azt nem nagyon szeretik ,de nem biztos hogy lehetetlen . A főorsóház tetején vannak kapcsológombok , a géptáblát láttam ,én .

Előzmény: vaskukac (54537)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54543

Gördülő lefejtéssel akartam , de a lendületem az fogyott el igazán ,meg hát úgyse kell már .

Előzmény: Csuhás (54539)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54542

Na ,ez nem volt szép ! Megpróbáltam ,csak már a lefejtő maró gyártásnál elakadtam . :)

Haver meg komplett működő gépet vett a méhbe .

De van flex ... ha annyira zavar hogy megkérdeztem .

Meg hát majd megpróbálom elővenni a keretes fűrészem .

Eh , akkor elmondom nemrég komplett osztófejet ,csúccsal sem hoztam már el a méhből sem .... na . 

Ez rosszul esett azért ! Ok nem kell semmi ,még ingyen  sem ,még ha fizetnek sem ,basszus !

Előzmény: tycon2 (54541)
tycon2 Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54541

Tetszik, hogy ha valaki csinál valamit, akkor már mint a muslica, rögtön kiszagolja a pálinkát, hogy neki is töltsenek.

rferi Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54540

Értem, akkor tényleg semmi szükség rá.

Előzmény: Csuhás (54538)
Csuhás Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54539

Neked vannak gépeid, osztófejed, időd?, stb. szerintem belevághatsz az elkészítésbe. Kb olyan mint egy szimpla fogaskerék marás. A trükk az hogy olyan ütőkést kell köszörülni ami a csigával megegyező átmérőn fut. Én modulmaróval belemartam egy vastagabb alu lemez szélébe egy teljes fog profilt, azután azt használtam a kés köszörüléséhez sablonnak. Szöszmötöltem vele vagy egy fél órát, de végül olyan jól sikerült hogy a marónak befűrészelgetett másik csiga szinte csak a sorját vitte le amikor a végén összejárattam a szabadon futó csigakerékkel.

Csuhás Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54538

Eredetileg a fej fúró szerűen volt használható, az egyik képen látható négyszög végű karral, ami ide is átrakható volt. Nem volt igazán használható, mert elég durva hajtást adott, és nem volt visszahúzó rugó. Alig alig használtam. Ezt váltottam ki a csiga hajtással.

Előzmény: rferi (54534)
vaskukac Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54537

Ha tényleg sokszög eszterga, akkor szerinted hozzá lehetne vajon jutni valahogy, legalább egyes alkatrészeihez?

Nem sok maradt belőlük valóban, úgyhogy kár érte, ha ott végzi... A sajátjaimon kívül összesen háromról tudok országos szinten. Persze nem ismerhetek mindent...

Egy viszont biztos, a prototípusok, meg a 0 szériából 1-2 gép kap még pár évtizedet, ha rajtam múlik. :)

Előzmény: Jani301 (54535)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.28 0 0 54536

Az esélytelenek nyugalmával kérdezem . Kis szalagfűrészhez csigát nem csináltál még ?  Valahol volt rajzom is , de ki tudja megtalálom e már .

Szép lett egyébként az előtolás hajtás !

Jani301 Creative Commons License 2026.05.28 0 0 54535

Pár napja van a méhben egy E400 atomatásítottnak néztem . Ma beszéltem haverommal ,felvilágosított hogy az sokszög eszterga ..,.. Hát szerintem ebből nem sok maradhatott ...

rferi Creative Commons License 2026.05.28 0 0 54534

Egy ilyen vertikálfejen van olyan megoldás, mintha asztali, vagy oszlopos fúrógép lenne, hogy karral tudod a főorsót süllyeszteni lefelé?

És ezt váltottad ki ezzel a csigás áttételes, tekerőgombos megoldással?

A BF20 kismarógépen is ilyen a függőleges előtolás, azzal a plusz - és nagyon klafa - lehetőséggel, hogy ezt a tekerőgombos részt ki lehet kapcsolni, és csak a karral adni az előtolást - mintha fúrógép lenne.

A megoldás amúgy baromi egyszerű: a kar az agyával ugyanazon a vízszintes tengelyen van, mint ami az előtolást csinálja a fejben, de a külső szélén. A kar tudja forgatni ezt a tengelyt. A fej testénél van a csigás rész, mint nálad. A csiga nem tudja forgatni a tengelyt. Az előtolótengelyben van egy tengelyirányú anyamenet, amibe egy jó nagy fejű szorítócsavar megy kívülről. Ha ezt a szorítócsavart meghúzzuk, akkor dörzskapcsolattal összekapcsolja a csigakereket a kar agyával, és akkor a csigakerék forgása átadódik a karnak, ami forgatja az előtolótengelyt --> megy az előtolás a homlokoldalról a tekerőgombbal. Ha lelazítod a csavart, akkor egy rugó széttolja a csigakereket és a kar agyát, megszűnik a dörzskapcsolat, és csak a karral lehet fúrni.

tycon2 Creative Commons License 2026.05.28 0 0 54533

Nekem van azt hiszem egy csigahajtásom, annakidején egy húsdaráló meghajtáshoz kaptam, de dream maradt.. Mostanság ki lesz dobva. Nincs húsom. Meg van egy kész kínai? húsdaráló gépem, de tévedett egy nagyot a belső fogazást darálta le. Azt is kidobom dobozzal, stb. Pedig a motorja oda-vissza forog. Vagyis kolbászból lehet ólban röfit csinálni vele.

Csuhás Creative Commons License 2026.05.28 0 3 54532

Régen nem írt senki, ezért megosztom a hosszú hétvége eredményét: Készítettem a marógépem vertikál fejére egy csigakerekes előtolást. ( Régen egy ME250 fejet használtam azon nagyon kényelmesnek találtam ezt a megoldást ) Egy talált csigahajtásból indultam, de az a 3 bekezdés miatt nem

volt önzáró, így készítettem egy bekezdésű kerék párt. Pár képet felrakok, hátha valaki kedvet kap egy hasonló megoldásra.

default6 Creative Commons License 2026.05.23 0 0 54531

Végül leköszörültem három megjelölt fogból 0.2 körül. Ettől szépen ki lehetett billenteni. Utána esztergán kióráztam és minden fog hegyéből leszedtem ennyit. Kb az látszik, hogy a méret növekedése a fogak deformációja miatt volt.

Mindenkinek kösz az ötleteket!

Előzmény: default6 (54485)
MUM.21 Creative Commons License 2026.05.21 0 0 54530

Szia !

A gyári beállítás löketét nem tudom . A mostani kb. 70-90mm .

Üdvözlettel  MÜM.21

Előzmény: Vetesi75 (54525)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!