Segítséget kérnék. Van egy campingaz lávaköves grillem. A lecsepegő zsírtól rendszeresen meggyullad a lávakő és nagyon füstöl. Néztem a kerámia brikettet. Használ valaki ilyet? Milyen? Ez megoldás lehet a problémámra?
Jaja. . .amit nem latsz, az egy kis racs az aljan. Az also reszre begyomoszolod az ujsagpapirt, felulre meg a brikettet. Egy alagyujtas, es mire az ujsag eleg, izzani fog a brikett. Ha veszel kettot, akkor a nagyobb tuzet is ebben tudod elokesziteni, es az kitart akarmeddig is sutsz. Igy 20 perc kell a husrakesz parazshoz.
Hűmekkoramiez? Már Zsur is valami hasonlót mutogatott odaát, de mintahogy azokról a fényképekről sem derül ki semmi, úgy erről sem jön át így ránézésre, mi is akar lenni valójában és hogy müxik...
Mivel nálunk a grillezés még kezdetleges, ezért egy alap kérdésem lenne!
A faszén előkészítésével és begyújtásával kapcsolatban lenne a kérdésem, hogy mit csinálok rosszul?
A faszenet belerakom a grill sütőbe, grill gyujtó olajjal belocsolom jó bőven, hagyom hogy beigya a faszén az olajat, és begyújtom.
Aztán mikor elalszik a láng, még várok vele egy pár percet, hogy az olaj teljesen elégjen, és jöhet a sütés, de a faszén az nem izzik, csak forró, és a teteje fehér és hamus. Rosszul csinálunk valamit vagy ilyennek kell lennie?
Kell hozzá karaj, kolozsvári szalonna és kisebb méretű hagymák.
Fűszer: só, bors, fokhagyma
(4 nyárshoz kb 1 kg hús, 0,5 kg szalonna és 8-10 hagymácska)
A karajszeleteket vékonyra verjük és kis 3x3 cm méretű négyzetekre vágjuk, egy tál alját beborítjuk velük, sózzuk, borsozzuk, és jó alaposan bekenjük fokhagymával. Aztán újabb réteg hús, só, bors, fokhagyha, mindez addig, amíg el nem fogy a hús.
A szalonnából is ekkora, vékony szeleteket vágunk.
a kis hagymákat felszeleteljük. Kb akkorák legyenek, mint a hús és szalonna szeletek.
Mikor ezzel megvagyunk, nyársakra húzzuk.
Sorrend: hús, szalonna, hús, hagyma, megint hús......végére hús.
Jó szorosan.
Parázson megsütjük. Isteni, ahogy a szorosan egymás után húzott husi, szalonna és hagyma összesül. Kovászos uborkával és fehér kenyérrel a legtutibb.
Probald indirekt tuzon sutni a szarnyasokat (oldalast is) es akkor tobabb sutotd, egeszen addig amig a hur elvalik a csontrol.
Az alap pac valami savas anyag es so, bors. Ha csirkemell szeletet grillezel (csont bor nelkul) akkor azt sutes elott 10-3 perccel megsozod, borsozod es meglocsolod citromlevel. Grill elott jol lecsurgatod es a forro grillre teszed. Egyszer forditod csak - amikor mar szp szine van, kb 6-8 perc. A masik oldal szinten.
Ha hust sutsz jo minosegu marhahust vegyel, es probalkozz szaraz fuszeres bedorzsolessel, (so, bors, ha van hagymapor, paprika - de nekem csak a so eleg). Sutes elott par csepp olajjal kend at a hust, szord ra a fuszert es tuzre vele.
Tehát szó szerint amit olvastam: "Egy nagyobb tálban erre a (páccal) bekent húsmennyiségre rászórok egy-két kanál keményítőt, s az egészet összekeverem, majd egy lapos tálcára teszem, ahonnan a szeletek egyenesen a rácsra kerülnek majd".
Asszem megkockáztatom, de egy-két szeletet kiveszek belőle és anélkül csinálom meg, hogy össze tudjam hasonlítani.
Nem akartalak megbántani, ne úgy értsd! Én csak írtam, hogy a keményítős módszer egy kínai alap fogás, ott a kenményítő, fehérje, só keverékébe forgatják a húst, de azt ők wokban való sütésnél csinálják. Grillezésnél ezt nem hallottam, mármint, hogy ilyen jellegő pácot kevernének, a keményítő viszont -állagából és szerepéből adódóan- egy védőburkot képez(het) a húson, ami esetleg jobban benntartja a nedvességet. Ekkor viszont nem kell fehérje, viszont jöhet helyette bármi, amit szeretsz (hagyma, fűszerek, zöldek stb.)
comad azt írta, hogy érdemes élesztőt keverni a PÁCba, hogy a hús zamatos maradjon. erre írtad a te módszeredet. én meg mindösszesen azt nem értettem, hogy amit te írtál az maga a pác, vagy pedig egy esetleges plussz lépés, ami megakadályozza, hogy kiszáradjon a hús.
Ez A pác :) Igazándiból a kínaiak ezt a fajta előkészítést, vagy pácolást wokban készült húsokhoz csinálják (max 30 percig lehet benne, különben a só elkezd dolgozni rendesen).
Üdv! Most olvasom, hogy pulyka- vagy csirkemell rövid idejű pácolásánál érdemes étkezési keményítőt tenni a páchoz, amely sütésnél egy olyan fedőréteget alakít ki, amely segítségével benn maradnak az ízanyagok. Pont ezt készülök csinálni, de nem is tudom. Vélemény?
1 evőkanál ázsiai szezámolaj, plusz 1-2 evőkanál a kenegetéshez
1 szelet (1 cm vastag) friss gyömbér, tisztítva, kicsit szétnyomva
1 zöldhagyma, tisztítva, kicsit szétnyomva
teás füstölőkeverék a kacsához (elhagyható)
1, Az aprólékra nem lesz szükség, tegyük el más alkalomra. A kacsa testüregéből és nyaktájáról távolítsuk egy a hájat. Folyó hideg víz alatt öblítsük le kívül-belül a kacsát, csöpögtessük le, azután kívül-belül itassuk le róla a nedvességet papírtörlővel. Távolítsuk el a villacsontot.
2, Készítsük elő a pácot. Vegyítsük össze egy tálban a szójamártást, a mézet, az ötfűszerport, a zúzott fokhagymát egy evőkanál szezámolajjal és keverjük meg.
3, Tegyük a kacsa hasüregébe a gyömbért, a zöldhagymát, az összevágott fokhagymát 1 evőkanál pác kíséretében és ebből a nyak felől is öntsünk a testüregbe 1 evőkanálnyit. Formázzuk meg a kacsát. Tegyük a sütőtálba, öntsük le a megmaradt páclével és a bőrét óvatosan szurkáljuk meg húsvillával. Takarjuk le, tegyük hűtőszekrénybe pácolódni legkevesebb 6, de inkább 24 órára, közben időnként forgassuk meg a húst.
4, Készítsük elő a grillezőt forgónyársas sütésre és melegítsük forróra. A faszenes grillező közepébe tegyünk zsírfogó tálcát.
5, Húzzuk nyársra a kacsát. A faszenes grillezőben, amikor kellően felmelegedett, tegyük a szénre a forgácsot és a teakeveréket. A faszenes grillezőbe 1 óra elteltével 18 friss széndarabot kell tenni. Illesszük be a nyársat a forgószerkezetbe és kapcsoljuk be a motort. Addig grillezük a kacsát, amíg bőre sötét aranybarna színt kap, a húsa pedig porhanyós lesz, ehhez 1 óra 30perc-2 óra szükséges. Az első óra elteltével kenjük meg olajjal és 15 percenként ismételjük meg. Ha a kacsa átsült, a húshőmérő a felső comb legvastagabb részébe szúrva kb.80C-ot mutat.
Tea füstölőkeverék
1/3 csésze fehér rizs
1/3 csésze fekete tea
1/3 csésze barna cukor
2 db fahéj
3 szem csillagánizs
3 mandarinhéjcsík
Az összes hozzávalót keverjük össze egy kis tálban.