Keresés

Részletes keresés

horakulum Creative Commons License 2017.04.11 0 0 4186

Ja, és persze nem a Klímapont az eladónk...

Előzmény: horakulum (4185)
horakulum Creative Commons License 2017.04.11 0 0 4185

Én már kínomban lassan tényleg disszertációt írhatnék... Tudom, hogy hajlamos vagyok nagyon földhözragadt lenni, meg szőrszálhasogató, és rugalmatlan is, de a szabálytisztelés a személyiségem része, nem tehetek róla.

 

Kedves dr.Klíma! Emlegeted a kék kártyát...kék kártya. KÉK kártya.

 

Nos, én tavaly egy olyan jótállási jegyet kaptam a 60 hónapos garanciára - ami a beüzemeléstől számítódik - hogy annak a végén nem kék, hanem ZÖLD kártyaszám szükségeltetik. Akkor most hogy is van ez?

 

És még mindig "lojális" vagyok a vidéki eladó céghez, nem nevesítek, mert nem vagyok "ártó" ember. Még mindig "csak" a tisztánlátás a célom azzal, hogy ide írogatok.

 

Mellékelve két képen láthatjátok a jótállási jegy - egyáltalán így hívják ezt még???? nem garanciajegy? - két oldalát, kitakarva a pecsét és az aláírás minden lublikából, valamint a másik oldalon a szerviz központ neve és elérhetősége...A legnagyobb poén, hogy a jegy hátulján Midea készülék szerepel, mikor nekünk nem is az van... :o Honnan szalajtották ezt a papírt? Nézzetek rá légyszi! Érdekel a véleményetek.

 

Utolsó kérdés. Segítsetek nekem kérlek! Ha végül úgy döntök, hogy az utolsó munkafázist, azaz a kültéri felfúrását a közel 20 cm-es szigetelésre, a végső összeszerelést, és gázzal feltöltést egy "kék kártyással" végeztetem, akkor 2 készülék esetén mi az az ár, ami korrekt ezért a munkáért, mert mi már így is buktunk ezen az egészen, nem is keveset (kb. 50 ezer forintot eddig és szerintem a készülékek hivatalos garanciáját is) Szóval, szeretném tudni, mennyi a korrekt ár a két kültéri felszereléséért. Az "eddigi szerelőnk" 30 ezret kérne még el, erre rákérdeztünk tavaly, mikor feltette a beltériket és becsövezett. Sejtem, hogy itt is bukni fogunk pénzt... :(

 

És még hátravan, hogy találnom kell egy szakembert, aki elvállalja...

 

1. Szóval mondjatok egy árat, ami korrekt ár

                         és

2. Véleményezzétek légyszi a garancia papírt, mert nekem utóbbi is sántít, persze az egész ügyön kívül.

 

Köszönöm előre is!

 

 

Előzmény: Dr. Klíma (4181)
Horyzeli01 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 4184

Ezt mindkét oldalon lehetne faragni, egyrészt csökkenteni az adminisztrációs terheket és a felesleges köröket a hatóság oldaláról, a szakemberek részéről pedig a fejekben rendet tenni (tisztelet a kivételnek) és gondolkodásmódot váltani, ne a kiskapukat keresse mindenki és ne a hatósági ellenőrzés legyen a rendre tartás elve

Azt már én is megtanultam, hogy műszaki ellenőr kell a nagy beruházásnál ahol több szakma találkozik, olyan ellenőr aki szintén nem a kiskapukat keresi, felveszi a pénzt és sz@rban hagyja az ügyfelet.. sajnos az egész rendszerben minden szinten ez van, plusz pénzhiány, szakemberhiány, lesz@rom hozzáállás (itt is tisztelet a kivételnek) :-(

Előzmény: klimakiraly (4183)
klimakiraly Creative Commons License 2017.04.06 0 0 4183

Mert minden szabály/törvény/rendelet annyit ér amennyit betartatnak belőle. Szerencsénkre klímarendőrség nincs .... mondjuk a polgári rendőrségnek sincs szerintem pénze benzinre, így őket is alig látni ... nem hogy egy szinte költségvetés nélküli szakipari ellenőrzésnek.

 

(tegnapi story, jönnek bejárásra az okosok, mit látnak nem rakták kötésbe a gipszkarton ... hát tényleg nem a gipsz meg az üvegszál tartja össze hanem az hogy eltolásban van felrakva ... 1%-os probléma ... persze én is eltolásban raktam volna, de mindenki erőlködik 1%-ért.

 

AZ egyik se tűnik fel hogy az állpadló le van ragasztva és egy darab kábel sem lehet látni 1000m2-en. Igaz vagy 50 munkaállomás lesz rajta. A gyengeáram/hálózat szerelők akkor érkeztek mikor elkezdték lerakni a padlót. Kérdezték hogy most akkor ők hogy? Nem érdekel nekünk határidő van rakni kell ... levonultak azóta nem láttuk őket ... hogy lesz ebből működő épület ... kabaré ... :-) és ez nem a szakembereken múlik, ha nem a sok okoson.... csak az a baj minket járatnak le kétkezi munkásokat.)

Előzmény: Horyzeli01 (4182)
Horyzeli01 Creative Commons License 2017.04.05 0 0 4182

Miért mindig csak a szar kivitelezésről hallani? Hogyhogy egy füzetkébe írják a dolgokat a be/le/szét/összeszerelők? Egyik feléről túl van adminisztrálva mert mindent le kell jelenteni a készülékkel kapcsolatban, ennek ellenére ilyen alapvető dolgok a szürke ködbe vesznek és a tehetetlen vevő csak a mérget eszi.. ha ilyen szigorú a szabályozás, miért nem tűnnek már el az ilyen cégek?

Emiatt van az hogy mindenkinek gyomorgörcse van ha már szakembert kell hívni valamire

Előzmény: horakulum (4180)
Dr. Klíma (X) 2017.03.23 0 0 4181

Kevés ennyire figyelmes és a legjobb tudása szerint alaposan körbejáró ügyféllel találkozni. Sajnálom, hogy így alakulnak a dolgaid. Egy ékes példája annak, hogy mennyire kiszolgáltatott az ember... Én mindenképp ragaszkodnék a számlához, munkalaphoz és a szerelő fényképes kék kártyájának felmutatásához. Ha nincs neki, akkor nem is engedném, hogy hozzáérjen a rézcsőhöz. Ha engedékeny leszel, akkor a legvégén Te fogsz csak rosszul járni. A papírok nem oldják meg a minőségi munkavégzési gondokat, azok csak arra jók, hogy probléma esetén legyen egy kis kapaszkodód. A beltéri szerelést és anyagfelhasználását látva nem mondanám "klímaszerelőnek" akárki is csinálta. A kültéri csövezés is siralmas... nem lesz szép a végeredmény.

 

Fordulj a klímaberendezés magyarországi, gyártói képviseletéhez. Mond el a problémád a berendezés papírozásával, beüzemelésével, garanciális aggályaiddal kapcsolatban.

 

kitartást...

Előzmény: horakulum (4180)
horakulum Creative Commons License 2017.03.22 0 0 4180

 

Hát, a történetünk most fog folytatódni. A ház szigetelése elkészült, tavaly decemberben levonult az kivitelező. 

A kültérit most kezdik el az emberek visszaszereltetni, mi még nem tettük meg, de már időszerű A témától a gyomrom görcsbe rándul, mert még mindig azt érzem, hogy most sincs későn változtatni.

Ugye a történetünk kacifántos és immáron régi is, lassan egy éves is, de törekedjünk ugye a korrekt megoldásra.

 

Én aggódom, mert a szigetelés vastag, kb. 17-18 cm, tehát ennél nagyobb csavarra lesz szükség, ami erőkarként elviseli a klíma terhét. Félek leendő üzemeltetőként, mert:

- aki szereli - nem én választottam- és nincs hivatalos képesítése erre, papírja semmiképpen. Az adott vidéki régióban információk szerint nincs olyan szerelő fellelhető közelségben, akinek van. A szüleimnél egyébként Ő már felszerelte a rendszert, de az vidéki ház, mi a fővárosban vagyunk. 

- félek, hogy ne essen tehát senki fejére a kültéri, mert az akkor kinek a felelőssége lesz, ha a szerelő nekem semmit sem ír le, vagy alá, hogy vállalja akkor a munkájáért a felelősséget???

- megtudhatom-e valahonnan, hogy a nálam beüzemelésre kerülő klíma a mo.-i forgalmazónál szerepel-e bárhol?

- a kapott garanciajegy nem is a Daikin klímára szól és nincs rá írva gyári szám sem, így szerintem nem ok, és különben is, senki sem fogja aláírni.

- ha most felszereli ezt a szerelő - nem mondok rá rosszat különben, de jót sem tudok, a szüleimnél egyelőre működik a rendszer háromnegyed éve - és én nem tudom üzemeltetőként bizonyítani, hogy kivel csináltattam, akkor az az én felelősségem? Ha valami gond van, engem vesznek elő? Egyáltalán, elővehetnek?

 

Találtam a NKH oldalán most valami 2017-es tervet, ami ellenőrzésekről szól.

http://nkvh.kormany.hu/download/7/d2/c1000/Ellenorzesi_terv.pdf

Most akkor ezek az ellenőrzések akár magánszemélyeket is érintheti?

 

Én már arra gondoltam, hogy kihívok egy hivatalos szerelőt, aki le is papírozza nekem a munkáját és vele szereltetem fel a két klímát. Ugyan, ezzel bukom az eladó garanciáját a készülékekre, de úgy érzem, alapban is buknám, hisz az Ő általa ajánlott szerelő sem papíroz le semmit, tehát hogyan bizonyítanám, hogy bizony ő szerelte fel nálunk a rendszert és helyezte üzembe? Amikor erre rákérdeztem a szerelőnél, azt mondta, hogy ők vezetik ezt egy füzetbe...Aham...Szóval, akkor itt végül semmi sem hivatalos és nem hogy olcsóbb lett volna ez a projekt, hanem jól ráfáztunk, mindenféle szempontból.

 

Sosem voltam felelőtlen ember, de ez a terület még nagyon új volt. Nos, egy életre megtanultam a klíma vásárlás, és telepítés vevőnek átkos vonatkozásait. Ha nem olvastam volna órákon, napokon át előtte erről az egészről, akkor most verném a fejemet a falba, de nem teszem, mivel legjobb tudásom szerint utánajártam.

 

A mai napig nem találom leírva azt az állítást semmilyen rendeletben, hogy az én gépemet nem kell regisztrálni, mert 2015-ös gépek...Áh....

 

Bocsi, ha valakit untat ez a téma, de ígértem, hogy jelentkezem a folytatással és itt is vagyok.

 

Két kép, hogy állunk most. Két készülék van tehát. A maradék szerelési költség 30 ezer forint lesz, azaz a kültérik felfúrása, és a gázzal feltöltés, tényleges beüzemelés. Ha mással csináltatnám most már, gondolom többet kérnének el...

 

De mondom, már semmi sem érdekelne, csak tudjam, hogy évekig jól szolgál majd. Ja, a csövezés a szigetelés alatt fut végül, a kivitelező emberei figyeltek rá, tartottuk a kapcsolatot, de végül a házban többeknek hol kívül fut, hol belül van a lakáson, úgyhogy kár volt a nagy hajcihő, mert semmi sem lett egységes társasház szinten, valamint nem lett meg a valamilyen konzolos egységes megoldás sem. Semmiről nem született semmilyen írásos, de még szóbeli szabályozás sem, ment mindenki a maga feje után. A közös képviselőt most kérdeztem, ő csak annyit kért, hogy a szigetelést ne bontsa meg a klímszerelő...Amit nem is értek, hisz miért bontanák meg, ha egyszerűen csak egy furat kell, azon kívül pedig semmi???

 

u.i.: Arra gondoltam még, hogy egy e-mailben megkérdezem az eladótól, hogy mi lesz a helyzet a garanciával, ha az általa ajánlott két szerelő (egyik ki sem ment a szüleim megkeresésére) sem írja alá az egyébként sem erre a készülékekre szóló garancia lapot, mint beüzemelő aláírása... De ha nem válaszol, akkor gondolom egyértelmű, igaz? 

 

Előzmény: Dr. Klíma (4175)
Dr. Klíma (X) 2017.02.11 0 0 4179

ha nem olvastad az előző video leírását, akkor ennek a címe sugall valamit :)

 

Előzmény: vmm.hu (4178)
vmm.hu Creative Commons License 2017.02.10 0 0 4178

A klíma lehet, hogy prémium, de a telepítésről ez nemigen mondható el.

Előzmény: Dr. Klíma (4177)
Dr. Klíma (X) 2017.02.09 0 0 4177

Így olvaszt le egy fűtésre tervezett Daikin Altherma LT hőszivattyú. 

Nem véletlen a prémium jelző...

Dr. Klíma (X) 2016.11.15 0 0 4176

falfúrás....avagy majdnem minden klímaszerelésnél megtörténik :)

 

Dr. Klíma (X) 2016.10.21 0 0 4175

igen, jöhetnek a képek...

 

Ha úgy érzed, akkor vagy én, vagy más klímás felvállalja a véleményét. 

Nem szeretem, mikir disznó módon átverik az ügyfeleket.... Nem számít, hogy olcsón, vagy drágán dolgozik valaki...csak legyen becsületes

Előzmény: horakulum (4174)
horakulum Creative Commons License 2016.10.18 0 0 4174

Köszi Dr. Klíma!

 

DE a kílmás"unk" nem választott klímás, hanem ráutaló magatartással ránk kényszerített klímás. A történet a klíma megvásárlásától indul, amit igen hosszú lenne leírni és már nincs is hozzá lelkierőm.

 

Igen, én is azt érzem, hogy szabálytisztelő, gondos és korrekt vevőségem ellenére engem és a családomat is megvezették, csupán az anyagiak miatt, gondolom...Ami neki ha megérte, Isten lássa lelkét, csak nekem ne okozzon kárt vele.

 

Megjegyzem, cseppet sem olcsóbb ez a projekt, mintha egy netről választott, mindent hivatalosan elvégző, lepapírozó klímás cég csinálta, akikkel pl. a vásárlás előtt "szemeztem", pl. a b..a klíma - gondolom reklámozni nem lehet - akiktől már 60 ezerrel olcsóbban szereztem volna a gépeket és mindenre hivatalos garanciát vállalnak, és lepapíroznak.

 

Engem már magával a vásárlással kényszerhelyzetbe hoztak és onnantól csak az Ő embereiket is "vehettem igénybe", hisz ki szerel szívesen klímásként olyan gépet, amit nem nála, vagy általa vásároltak. Így a kérdés eldőlt. Ügyes volt az eladó, jól megvezetett, még jogszabályokat is meghivatkozott, amiknek én utána is néztem, de olyan ügyesen és körmönfontan fogalmazott, hogy amikor ezzel kapcsolatban visszakérdeztem - mivel nem találtam meg a rendelet szövegezésében a hivatkozott részt -  akkor is vágta a választ. Elhitette, hogy megbízható. Ennyi a történet.

 

Én már csak egyet szeretnék. Hogy ne legyen semmi gond az egésszel és szolgáljon ki hosszú éveken át közel fél milláért. A szerelési díj sem olcsóbb, annyiba jön ki, mint amennyiért egy hivatalos szerelés kerül, de itt semmiről nem kapok igazolást, papírt. Csak az adott szó létezik, ami tudom jól, vitás esetben, xart sem ér...Nos, ennyi a mi történetünk.

 

Ha érdekel valakit, amikor készen lesz a rendszer, csinálok újabb képeket és beszámolok az üzemelésről. 

 

Előzmény: Dr. Klíma (4166)
horakulum Creative Commons License 2016.10.18 -1 0 4173

Köszi és a megnyugtatni próbálást is. Most már a vesztesek nyugalmával figyelem az eseményeket...

 

Kész, eldöntött a helyzet.

 

Sajnos laikusként is meg tudom ítélni, hogy csakis akkor fog kiderülni a csövezés épsége a szigetelés alatt, amikor már minden készen lesz, le lesz a ház színezve, és jön a klímás, hogy felfúrja a konzolokat, feltegye a kültérit és beüzemelje a rendszert. Nos, ha akkor nem fog működni, akkor szerintem így jártunk lesz...Ugyanis leírni nem fog senki semmit, a kivitelező is csak szóban nyilatkozott...

 

Amivel persze én kitörölhetem a hátsómat... :(

 

 

Előzmény: Törölt nick (4165)
Dr. Klíma (X) 2016.10.11 0 0 4172

A Daikin Altherma LT hőszivattyú nem csak kényelmes és biztonságos, de gazdaságos fűtést is biztosít a részedre. (megfelelő berendezés - megfelelő anyagok felhasználása - megfelelő beüzemelő szakember) esetén

 

Nem szégyen, ha szakembereket hívsz már a telepítéshez is..... persze a javítás is jó üzlet (nekünk), de mindenki jól jár, ha már a kezdetektől biztos kezekben van a hőszivattyúd...

 

Menekülj azoktól, akik mindenhez értenek és a házad fűtési rendszerén kívül a hőszivattyúd is beszerelik... vagy elektromos hálózatod kiépítik, esetleg ügyes kertészek :)

 

 

 

 

 

windy12 Creative Commons License 2016.10.02 0 0 4171

Oppá!

Előzmény: Törölt nick (4169)
Dr. Klíma (X) 2016.10.02 0 0 4170

Ahol szükség van rá, ott hétvégén is a rendelkezésre állunk.

Daikin Altherma LT hőszivattyú üzembe helyezése

 

 

Ha szükséged van profi Daikin Altherma hőszivattyú telepítőre, beüzemelőre....esetleg szervizesre, akkor keress bátran.

24-48 órán belől garantált kézfogás....

 

érdekességek minden oldalról..

https://www.youtube.com/user/SzekeresFeri/videos

 

elérhetőségeink:

http://www.frigotrade.hu/klima/munkatarsak.php

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.30 0 0 4169

Miröl is ismernéd fel az alucsöves szerelést? Szigetelt burkolatban van az is.

Bár vannak "olcsó" előreszigetelt, fehér redős csövek amikról lehet sejteni. Hogy olyanból van-e rézcsöves azt nem tudom...

Előzmény: Vfogasz (4167)
jegycsere Creative Commons License 2016.09.30 0 0 4168

Sziasztok!

 

Klímát szeretnék telepíttetni, a képen látható a hely ahol ki lennének vezetve a csövek az erkélyre. A nyílászáró padlótól-plafonig ér. Itt, hogy lehet megoldani a kivezetést? Mert ugye itt nem egy egyenes faláttörésről van szó, valahogy ki kell kerülni az ablakot...

Megköszönném ha valaki válaszolna.

Szegedről van szó, ajánlani tudnátok valakit a kivitelezésre?

 

 

 

Vfogasz Creative Commons License 2016.09.29 0 0 4167

Sokan mondják hogy ez a jövő... De amúgy miért hátrányosabb? Azért előnyösebb gondolom mert olcsóbb nem? Amúgy még soha nem láttam egyetlen egy szerelést sem alumíniumos cuccal pedig mindenfele járok és nézem mindig a szebbnél szebb kivitelezéseket. Tudsz feldobni pár képet ilyen gyöngyszem szerelésről? Érdekelne... 

Dr. Klíma (X) 2016.09.29 0 0 4166

ok

 

Nem lesz egyszerű dolgod....  Sajnos a betett kép alapján azt kell mondjam, hogy a választott klímásod is inkább a könnyebb megoldást választja...igaz olcsóbb is, de még messze áll a tökéletes kivitelezéstől... 

 

Nem, vagy csak nagyon kevesen fogják neked írásban adni, hogy miért mit válallnak.... ez egy olyan korszak, mikor a vevő megtévesztése érdekében semmi sem szab határt.

 

Ma egy másik klímás által le lettünk "hülyézve", mert milyen elmaradiak vagyunk, hogy még rézcsővel szerelünk, mikor az alu csöves klímaszerelés a jövő... Ő már vagy 4 éve csak azzal telepít....

Én meg kb 4 éve járok alu csöves telepítéseket javítani (bár láttam már olyat is, mely hibátlanul működik) .... jellemzően rengeteg perem leszakadás, perem repedés, hűtőközeg szivárgás, kondenzációs helyen kilukadást láttam .... a megtört hajlításról nem is beszélve

Előzmény: horakulum (4163)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.29 0 0 4165

Nyugi! Túlaggódod a dolgo(kat)t előre!

Tökéletesen meg lehet oldani a szigetelés alatt kívül is a cső elvezetését. Igen vannak kockázatok, de alapvetően semmi igen-nem érv nincs ellene.

Élvezd a lakásodat bent, mert szép! Csatornával nem olyan szép.

Ha beüzemeléskor nem lesz gond, akkor akár évtizedekig nem kell ahhoz a csőhöz hozzányúlni.

Ha mégis, akkor a szigetelést kivitelező állja(!) majd a szavát és javítja. Minnél hamarabb történjen meg a szerelés.

Vakolat, szigetelés javítható, gyári szinek esetén színhelyesen. Meg sem látszik.

Szigetelésre kívülről utólagosan minden további nélkül, kívülről feltehető a konzol és a kültéri. Vannak megfelelő hosszú csavarok és dűbelek hozzá. A szigetelés teherbírása sem gond, lakossági klíma méretben. Nekem 25 cm szigetelésre került a ház kivitelezés után fel a kültéri, semmi gondja 5. éve.

 

A kondenz sajnos cumi, ha utólag változtattak, ezt kb leszarnám. Max hosszó csövet tetetnék, amivel a házfaltól távolabb, lehetőleg nem feltünő helyre csöpog....

 

Előzmény: horakulum (4164)
horakulum Creative Commons License 2016.09.29 0 0 4164

Kedves Vfogasz!

 

Köszi, nagyon szép ez a kialakítás és én bele is mentem volna (hisz sokkal megnyugtatóbb ez a megoldás), de pont az a baj, hogy már késő!!! a mi szempontunkból, hisz benne a pénzünk a csövezésben és ismétlem, több soron egyeztettünk az elnökkel és magával a kivitelezővel, még jóval a munkálatok megkezdése előtt. Szó sem volt arról, hogy ki hol csövezhet, pedig ezt már akkor, a közgyűlés alkalmával szerintem fel kellett volna vetni. Csak arról volt szó, hogy a lyukak..., mikor legyenek kifúrva. Csövezésről és egyéb további részletről semmit, de SEMMI információ nem volt.

Mi a lakásunk szétverése és felújítása során is többször egyeztettünk, hogy ne származzon sem nekünk kárunk, se ne menjünk (bocs, magyartalan voltam, most már nem javítok :) ) a szövetkezet vagy a ház érdekeivel szembe. Nos, ma reggel úgy éreztem, teljesen felesleges volt az egész, és hogy a végén még mi jövünk ki úgy ebből az egészből, hogy mi csináltassuk meg újra, és nekünk verjék szét megint az ablak körüli részt, és fizessünk megint anyagköltséget és munkadíjat.

Hát, ebből most már rohadtul elegem van! És tudjátok mit? Legyen tőlem NKH, de akkor azt is szabályozzák le - csakis a megfelelő szakmai személyekkel egyeztetve!!!! és csakis józan szakmai alapokon - hogy milyen építményen milyen formában lehet klímát telepíteni. Tudom, ez nem életszerű, hisz nincs két egyforma építmény, de akkor legalább valaki vegye a fáradtságot, és a régi panel épületek esetén szabályozza ezt le. Biztosan nem látom laikusként jól, de kicsit most elegem lett...Ráadásul fázunk a lakásban, hisz a szigetelés még nincs fent, a klíma meg kültéri nélkül, nem fűt...

 

Még egy kérdésem lenne.

 

Az egyik lakó, akinek más klímás fúrta a leendő lyukat, beszéltem vele tegnap este...mondom neki, hogy nálatok hogy van kialakítva? Azt mondja, belül van a csövezés, mert ha később meghibásodna és szerelni kellene, akkor ugye könnyebb hozzáférni (ez tény, különben alpinista kell kb...). És kérdezem, de mi hibásodhat meg a csövezésen a lakáson belül a csatornában? Aszongya, kilyukadhat... :o Ez igaz? Tényleg kilyukadhat egy szakszerűen és megfelelően telepített csövezés???? :o Mert olyat már láttam, asszem itt, hogy tényleg kilyukadt, elkorrodált, de annak oka a szigeteletlenség volt és az emiatt bekövetkező cső izzadás, és az kültéren volt..

 

A kivitelező szerint nyugodjunk meg, hagyjuk úgy a telepített csövezést, ahogy kialakította a klímás, le ne szedjük és ők vigyázni fognak a szigeteléskor, dübelezéskor, és ha bárminemű kárt okoznának, akkor orvosolják, megtérítik, megoldják. Ezzel a fószerral több soron beszéltem már, több soron lehülyézte már magánban a kk-őt.

 

Ja, és a legújabb... hogy vigyük belül a kondenzvizet. Vödrözzünk! Aham. NEEEEEEEEEEM. Most már nem fogom ezt csinálni. Miért nem akkor szóltak, amikor verték szét a lakásunkat és mondtuk, hogy lesz klíma? Majd ha leírták volna és megkövetelik egységesen mindenkitől, akkor ok. De így már rohadtul nem ok.

 

Azt mondta anno az elnök, mikor direkt!!!! rákérdeztem, hogy a kondenzvíz elvezetés történhet-e kívülre, hogy miért ne történhetne? De mondom, mintha máshol ezt nem engedélyeznék...és ráeshet a színezésre. Azt mondja, miért, az eső nem esik rá? Most meg kiderül, hogy ugyanez az ember gyökeresen mást mondott a kivitelező klímásának, amikor rákérdezett erre a témára, mégpedig azt, hogy a kondenzvíz elvezetés nem történhet lakáson kívülre...WTF????

 

ÍRJÁK le, csesszék meg! Elegem van...

 

Utólag engem felelősségre nem vonjanak egy szóbeli tájékoztatás alapján, és akkor akarnák szétveretni velünk a rendszert, amikor már kifizettünk rá egy valag pénzt????

 

Majd írjátok már meg légyszi, aki tudja, ismeri, hogy alapvetően mi a módi szigetelés alatt lévő házaknál a klíma kialakításra? Szóval, hogyan csinálják? És már leszigetelt házak esetén? Érteni szeretném...Vagy küldjetek csak linket, mert én eddig érdemi szakmai infót nem találtam.

 

Előzmény: Vfogasz (4162)
horakulum Creative Commons License 2016.09.29 0 1 4163

Dr. Klíma

 

Ne viccelj! Ez egy fórum, nincs beszámolási kötelességed. :) Majd amikor odajutsz. Pihenj csak.

 

De a helyzet val. most már magától is eldől. Ma reggel már majdnem idegösszeroppanást kaptam, mert ahány felelős emberrel beszéltem ebben a témában - közvetlen a kivitelezést és házat érintő kapcsolati személyek- annyifélét mondtak. Agyrém volt. Még maguknak is ellentmondtak. :o Pedig én, mi, ritka jó lakók módjára az első perctől - sőt még a lakás jogi és fizikai birtokbavétele előtt - mindenben kikértük a véleményüket, tanácsukat és jó, szabálytisztelő felnőttek módjára cselekedtünk. Erre a végére olyan ellentmondások kerekedtek, hogy csak néztem és ment fel a vérnyomásom...

 

Erre mondom azt én, hogy ha valamit szabályozni akarnak, akkor tegyék, de szakmai alapokon, jól átgondolva és a lakóközösséggel is megszavazva, hogy az mindenkire kötelező érvényű legyen és aztán adják írásba, mert abból ért a nép, és az a biztos, valamint kötelező erejű. Ennyi. A pontosabb részleteket nem is írom le, mert kár a karakter leütésért...

 

 

Előzmény: Dr. Klíma (4161)
Vfogasz Creative Commons License 2016.09.29 0 0 4162

 

Remélem jól raktam be a képeket :) Szerintem nálad egy ilyen megoldás lenne a megfelelő. Így nincsen semmi probléma , hibaforrás kizárva a kültéri mögött pedig ki kell vinni. Nálam így van megoldva :) A ház falát nem szabad elcsúfítani csövezéssel. Én csak felhasználói szinten és hobbi szintem foglalkozom vele de szerintem a te megoldásod semmi képen nem megengedett. Sok helyen látom én is hogy ne dekor csatornázzuk meg a lakást kifúrja a lyukat aztán kit érdekel hogy kint hogy csavarodnak a csövek meg hogy néz ki... ( nálunk a panelban van egy olyan klíma amelyiknek minden egyes csöve más más lyukon megy ki , gondolom nem volt egy normális vastag fúró felye :D ) Az egy dolog, de így a csövezésnek sem esik semmi bántódása és a teljesítményt sem fogja befolyásolni. 

Dr. Klíma (X) 2016.09.29 -1 1 4161

Hajnal 3 korkeltem, most ejfel van....reggel 5 kor kelek...

talán megérted, hogy miért csak hétvégén fogok válaszolni...vasárnap, mert szombaton még regenerálódom csak:(

 

Előzmény: horakulum (4160)
horakulum Creative Commons License 2016.09.28 0 0 4160

No, itt egy pár kép...

 

Van, ami a szigetelés megkezdése előtt készült és van, ami mostani állapot, nem időrendben sikerült feltöltenem.

Szemből nem tudok egyelőre képet megosztani, de majd pótolom, lefotózom, azon látszik, hogy a csövezés íve olyan, hogy pont a párkány sarkánál ível, tehát nem derékszögben fordul a függőleges részről a vízszintesbe, a kültéri egység helyéig. Szóval, ebből "gazdálkodunk"...

 

 

 

horakulum Creative Commons License 2016.09.28 0 0 4159

Szia Dr. Klíma!

 

Köszönöm a részletes válaszodat és a kérdésemre szánt idődet.

 

Képeket fogok feltölteni, most már van asztali gépünk, meglesz a fényképezőm csatlakozó kábelje is...

 

A helyzetből a lehető legjobban szeretnénk kijönni és nem mi szívni laikus felhasználóként. Most már ezt a helyzetet kell megoldanunk.

 

Kérdésem. Akkor mi az a legjobb technológia, amivel hőszigetelt házakra klímát telepítenek, mert erről nem nagyon találtam a neten?

Illetve a mi esetünkben szerinted, szerintetek mi lenne a legjobb megoldás. Még nincs szigetelés a csöveken, még nincs rajta és még mehet kívül is, a klímásunk azt mondta, meg tudja oldani,  van annyi "ráhagyás" anyagban és létezik toldás is ez ügyben.

A szigetelés vastagsága jelentős, maga a párkány 35 cm körül lesz. A szigetelő anyag 16 cm EPS+többi réteg rajta.

A klímásunk azt mondta, hogy a létező legnagyobb gyári konzol 55 cm, ami akkor sem lenne elég, ha ezt most a szigetelés alá, közvetlen a homlokzatra szerelnék, ugyanis ha 55 cm, akkor 16 cm az EPS, 1-2 cm a réteg rajta, az már 18 cm, a klíma kb. 30-35 cm, és még mögötte is kellene hagyni 15-20 cm-t legalább...Szóval... :o

 

A kivitelező korábban hülyeségnek tartotta, amit a szövetkezet akart, hogy legyen egy külön tartó konzol felszerelve valamilyen módon a házra, és akkor arra mennének rá a klíma tartó konzolok. Azt mondta, a homlokzatba fúrva közvetlen, sokkal erősebb a konzol. Ok. De most meg azt mondja, mivel ilyen plusz konzolos megoldás nem született, hogy simán be lehet fúrni a szigetelésen keresztül a klíma konzolt és ennyi. Ok, de mekkora csavarral????

 

Hát, én nem vagyok nyugodt és sok a hibalehetőség. Volt alkalmam megrendelőként megismerni az építőipar mélységes bugyrait és félek, baj esetén senki sem vállalja majd a felelősséget... :(

 

A nekem okozott kárt pedig (készülek kihasználhatatlansága, újracsövezés elllehetetlenülése, a munkadíjak, készülékek ára), közel fél millió forint értékben, gondolom, majd senki nem akarja megtéríteni...

 

Hát, így állunk most. Most még változtathatok rajra, vihetem belül is a csövet, újabb 60 ezerért és szétcseszik a frissen vakolt, festett falaimat, de ez sem érdekel már, mert nagyságrendileg akkora érték, hogy lehet így vállalok kisebb kockázatot...

 

Milyen megoldási lehetőségek akadnak itt?

 

Köszi mindenkinek a tanácsot, segítséget!

 

Előzmény: Dr. Klíma (4158)
Dr. Klíma (X) 2016.09.27 0 0 4158

Szia

 

Nem akarlak elszomorítani, de ez az az eset, mikor a hülye kivitelező és a fosós közös képviselő találkozik és megegyeznek abban, hogy mi a legegyszerűbb megoldás.... tiltsunk mindent....

Meg van az a technológia, mellyel a hőszigetelt házakra klímát lehet telepíteni.... garanciával, mindennemű párazárási probléma és hőhíd probléma nélkül...

 

Az tény, hogy nagyon sok klímás van, aki nem tud megfelelő módon telepíteni, de most nem abból kell kiindulni, hogy a "söpredék" klímás elcsesz valamit és az miatt akkor tiltsunk be mindent...

 

Szerintem sokkal több problémát okoz ha a falon kívül vezetgetik (hasraütés szerűen) a csöveket és azt szigetelik le. .... Elég nagy esély van rá, hogy a tiplizéskor belefúrjanak egybe..... elég nagy esély van rá, hogy nem megfelelően javítják körbe és akkor a hőkamerán máris kimutatható.... elég nagy esély van rá, hogy az agyonképzett szigetelő segédmunkások elmozgatják úgy a csövet, hogy az nem lesz jó (sem hosszban, sem hajlítási ívben)..... és már olyanról is tudok, mikor a klímás a konzol felrakásakor a saját csövét fúrta el....

 

Szét kell nézni, hogy egyesek hogy szerelnek kondenzvíz elvezetést.....Na ha ezt szigetelés alá teszik, akkor nem kell csodálkozni, ha a földszinten a szellőző indító sornál csöpög majd az 5-en levő klíma nedüje...

 

legyenek becsövezve a klímák, de legalább kifúrva a csöveknek való furatok, mert a szövetkezet a későbbiekben nem fogja engedélyezni a szigetelés átfúrását, mert akkor az már nem lesz garanciális. A kifúrt lyukak felett megkönnyítik a szigetelést.

Ez így hülyeség ahogy van....akinek az elkövetkező 3-4 hónapban nem lesz klímája, az honnan a francból tudná, hogy milyen készülékhez csövezzen elő a szerelő  (miliméterekben illik beszélni, nem pedig centikben...) Mi a fasért kell egy lyukat fúrni a falon, mikor lehet hogy évekig nem is lesz klíma ??? állatság....

 

A lényeg, hogy mi időben beszereztük a klímát, még a nyáron - nem kellett volna persze - fogalmunk sem volt, hogy ennyivel olcsóbb lesz majd szezonon kívül, de ügyes volt az eladó...Most 60 ezerrel lennénk már beljebb...Mindegy, ez már megtörtént. Két készülékről van szó.

 

A klíma gyártási és egyéb költsége ugyanaz nyáron is mint télen.... gyors rábeszéltek, ez azért nem teljesen korrekt ilyen szempontból...Akciózni az akciózik, aki ezzel tud munkát bevonzani magának.... a magyar ugrik az akcióra....mögöttes dolgok nem érdeklik

 

 

Szigetelt panel háznál én csakis belől engedném a csövek elvitelét....a kültéri klíma mögött engedném a fal átfúrását...annak helye is egységes lenne, ablak alatt, középen....

időmből ennyi futotta :(

 

 

Előzmény: horakulum (4156)
Vfogasz Creative Commons License 2016.09.27 0 0 4157

Dobj fel pár képet :)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!