Garadnát, mint friss áru beszerezhetőségének helyét említettem - asztán majcsak leend bejle valami:) Az nagyon igaz, hogy a hal ízét sem szabad elnyomni holmi fűszerekkel. Só, bors, citromfű ágacska a belsejébe és vajon kisütni. Pár csepp citromlé elkenve a felszínén sem rontja el. Különlegesen finom vajban átsütött vargánya szeletekkel, de a legutóbbi ételem (pisztráng kenyérgomba mártással) is sikeres volt.
Gyerekkorom balatoni nyarait jutattja eszembe a keszeg. Kiskorom óta eszem a halat és emlékezetem szerint a balatoni keszegben sose volt szálka, miután úgy megsütötték, hogy meg lehetett enni. Én is így csinálom.
Nyáreste: gyertya, sötétség, már semmi kánikula, kellemes hüvösk és szél. Keszegek kisütve, bor behűtve. Nyugi....nyugi....
Ami hipermerkatekben kapható, az a szivárványos, szilvásváradi pisztráng. Nagyon jóízű, de szerintem minden halnak a kulcsa, a fűszerezés. Fokhagyma, petrezselyem, meg kinek mi.
Az. Brown trout: sebes pisztráng. Ez őshonos Európában, ritkán kapható, fogni kell.
Rainbow trout: szivárványospisztráng. Ez tőletek származik, ezt tenyésztik piaci halnak, általában ezt lehet vásárolni. Alacsonyabb az oxigénigénye és melegebb vizet is elvisel. Pár éve - mint nem őshonos fajt - tilos természetes vízbe telepíteni.
Nagyon finom hal. Pisztrangkent soha nem ettem - troutkent sem sokat, de amit igen, az nagyon jo volt.
Kedvencem (JP) most sutott, egeszben, a hasaba tett egy csokor fuszernovenyt, es so-oliva olaj. Be a sutobe... Talalaskor levette siman a boret mint egy pulcsit, es ott volt az omlos hus... ki szeretnem probalni nagyon.
Időnként lehet kapni előhűtött állapotban (nem csonttá fagyva, csak dideregnek) - el is kapkodják őket - jobb, mint a fagyott. És tudod, nekem a "szomszédomban" van Garadna bi-bíííí -))
Rengeteg helyen van akciósan nyáron. Vettem már 900 Ft-ért kilóját, de általában úgy 1000 körül. Azt már le sem merem írni az igazi halrajongók között, hogy nyári estéken balatoni keszegeket sütögettünk és kárászokat is. ( 600 körül kilója pl. a Corában. Szinte szálkáig sütve és egy ( két) üveg tolnai Irsai Olivér kiséretében. Ezt csak abban variáltuk, hogy volt, amikor Varga féle Juhfark kisérte a halakat lefele.
Közben nézelődtem és találtam egy magyar halas nagyker-t, aki kiszolgál magánszemélyeket is. Náluk kapható tengeri sügér, elsőre ez volt a legszimpatikusabb, méret,származás, stb alapján, csak kicsit drága; 3ezer felett van kg-ja, nekünk meg kb 1,5 kg kellene. Így marad a pisztráng ami Te is ajánlottál 1700ft ért. :) Plusz ezt könnyeben be is tudom szerezni. Köszi a tippet!
TTAMAS!
Attól még hogy nincs tengerünk, lehet olyan vállalkozás, aki élő tengeri halat importál, igaz eddig még nem találtam ilyet... :)