Keresés

Részletes keresés

Molledura Creative Commons License 2006.05.19 0 0 480

Sziasztok!

 

Volt valakinek már olyan amilyen nekem?:-)

Pár napja tök kemény a hasam, és ha alul jobb oldalt benyomom, még valami párcentis kicsit mozgatható keményet is érzek. Amúgy más bajom nincs, csak hogy kemény a hasam.

 

Mi a manó lehet ez?:-)

 

DonQHote Creative Commons License 2006.04.06 0 0 479

Helló!

 

Segítséget szeretnék kapni az alábbi ügyben.

A higanyos lázmérőnk leesett és eltört. Persze ez a gyerekszobábban történt.
A szétguruló cseppecskéket összegyűjtöttük és egy igen erős porszívóval még át is porszívóztuk. A szoba szalagparkettás, nincs szőnyeg. A porzsákot mindjárt kidobtuk.

Azt szeretném megtudni, mire kellene most egy kicsit jobban figyelni, azért, hogy bármiféle mérgezést vagy effélét elkerülhessünk.

Mi az a mennyiség, amely mérgezést okozhat?


Ismereteim szerint a higany bőrön át fölszívódhat, illetve a gőzeit belélegezve okoz problémát (pl. hajhullás)

A szobát egyébként egy napig szellőztettük.

 

Gyermekkoromban én is törtem el hőmérőt, akkor kénport szórtunk rá, úgy szedtük föl. Valamiért (tán épp a higanyos hőmérők miatt) volt otthon a sok vegyszer mellet kénpor is!

DonQ*

tucsok13 Creative Commons License 2006.03.15 0 0 478

Sziasztok.

 

Kérdésem lenne csak. Apósom bekerült kórházba (Tárogató u), és az orvost aki kezelte korábban áthelyezték. Én nem értek hozzá pontosan mi a baj (szívbeteg, és mozgásszervi / izületi betegségei vannak) de sógornőm egészségügyes és szerinte egy jó általános belgyógyászt kéne találni aki kezelné a kisöreget.

Tudtok esetleg ajánlani valakit? Nem baj ha nem a Tárogatóban...

 

Köszi 

afintha Creative Commons License 2006.03.13 0 0 477
es mit mond az orvosa?
Előzmény: Verka76 (476)
Verka76 Creative Commons License 2006.03.13 0 0 476

Sziasztok!

 

Tudnátok segíteni a következőkben. Vagy nem tudom hova kellene beírnom?

A nagymamámnak (79 éves) sokat fáj a feje (a homlok tájékon) és ingadozik a vérnyomása. Mi a véleményetek a vérnyomás értékeiről? Vérnyomás csökkentésre Covarex 4 mg, reggel 1,5 tablettát szed. 

Pár érték:

 Nap

Óra, perc

Vérnyomásérték

 

Pulzus

Megjegyzés

 03. 07.

19:30

144/58

75

 

 03. 08.

14:45

148/56

73

 

 

19:00

167/58

66

fáj a feje (homloka)

 03. 10.

6:30

163/57

66

fáj a feje

 

17:00

162/61

70

nem fáj a feje !

 

20:00

144/66

82

 

03. 11.

11:30

129/56

71

fáj a feje

 

20:00

134/65

103

 

03. 12.

10:30

148/56

81

 

 

12:45

144/53

72

fáj a feje

 

20:00

132/61

77

 

03. 13.

17:00

133/58

69

 

 

Köszi.

kkmd Creative Commons License 2006.03.08 0 0 475
Akkor ezek szerint csak pánik reakcióról lenne szó?
Előzmény: TamásD (468)
afintha Creative Commons License 2006.03.06 0 0 474
Nagyon ritka es korrekt volt TA reszerol, ha visszahivott es beszeltetek.

Haladni kell a kivizsgals utja, ha egyik helyen nem megfelelo szamotokra az eljaras, akkor mashoz erdemes menni.

Tovabbra is azon az allasponton vagyok, hogy a hibak igen jelentos resze az eu-rendszer mukodesebol adodik, es annak mukodtetese pedig az EuM/ANTSZ hataskore.
Peldaul jo kerdes ugyanis az, hogy miert is volt annyira sok telefonthivasa ugyeleti idoben. Ez azokra a helyekre jellemzo, ahol a dolgozok tulterheltek (a rendszer kiagyaloinak es mukodtetoinek koszonhetoen).

Szakmai resszel kapcsolatosan:
EKG, sziv-UH, laborvizsgaltok alapjan lehet kepet alkotni a sziv teljesitmenyerol, valamint a vernyomasrol.





Előzmény: cimbóka (473)
cimbóka Creative Commons License 2006.03.06 0 0 473

Köszönöm. Nem sok híja volt!!!!!!!!!! Mármint annak, hogy még a kezemben van a szerettem élete. Ez tény. Nem is vitatta senki.

Miután ma felhívtam a betegjogi képviselőt- akinek elmondtam az esetünket-, visszahívott dr T.A.Annyit mondott, hogy szerinte alapos volt stb. Aztán elmondta, hogy nagyon sajnálja, és gondolja ezek után nem kívánjuk a további kezelést. Kérdeztem, hogy vont-e le tanulságot az esetből. Azt mondta, hogy igen.Hogy tényleg belátta-e a hibáját, vagy csak a felelősségrevonástól, esetleg pertől félt-e, nem tudom. Aztán a betegjogi képviselő is visszahívott, hogy szeretnénk-e a klinikán másik orvost, vagy vizsgálatot soron kívül stb. Nem hiszem.

Most a fél adag gyógyszerekkel is kissé túl alacsony még a vérnyomás, és a pulzus. Azért nem vészes, várni kell pár napot, hátha beáll. A szomszéd város szakrendelőjében holnap megy teljes laborba. Ma doktornő csinált egy "mezei" EKG-t, és hál'Istennek, úgy tűnik, a szívvel nincs nagy vész. De azért megyünk kardiológiára.

Tudom, hogy nem az orvostól függ, hogy milyen a műszerezettség. De megfelelő műszeres vizsgálat nélkül nem kellett volna átállítani egy új gyógyszerre, hiszen várhatott volna, nem volt életveszély. Ezen kívül valamit nagyon rosszul mérhetett fel, ha az általa előírt dózisnak a fele is soknak tűnik kissé. Így hát 50%-ot tévedett. Ez nem kevés! És majdnem tragédia lett a tévedésének következménye.

Az utolsó mondatodat ezek után nem értem igazán. Sajnos nem ez a tapasztalatom. Tudnék mesélni saját esetemet is, de felesleges. Nincs szinte olyan család, ahol ne lenne valamilyen nagyon rossz tapasztalat. Persze talán több a jó, csak az eü-ben 1 tévedés = 1 élet.

 

 

Előzmény: afintha (472)
afintha Creative Commons License 2006.03.06 0 0 472
Nagyon sajnalom. Azt gondoltam, a SE I. Belklinikan legalabb alaposan megvizsgaljak a ferjedet.

Az eszkozos vizsgalatok eredmenyei (UH, EKG, labor) mindig nagyon fontosak. Csodalkozom, hogy nem tortent ilyen vizsgalat.

"Egy klinikai hipertónia rendelőben miért nincs egy olyan készülék, ami a mi kis vidéki orvosunknak van?"

Ugy tunik, nincs. Ez nem a kezeloorvos hibaja, o is a rendelkezesre allo anyaggal es eszkozokkel dolgozik. Ez az egyetem, valamint az ANTSZ hibaja, hogy ilyesmit megengednek.

Tovabbra is a sajat kezedben van a szeretteid elete, azt Toled senki el nem fogja venni.
Előzmény: cimbóka (470)
cimbóka Creative Commons License 2006.03.05 0 0 471

És még valami: Nincs olyan , hogy "célvérnyomás"? Amit alapos mérlegelés után határoz meg az orvos, mint elérendő értéket? Ez az orvos orosz rulettet játszott ehelyett. Csak nem a saját életével!

Nem kéne ezt az esetet szóvá tennen az illetékes főorvosnál?Vagy ez a normális eljárás ,és én vagyok a hülye?

Apukám 2 éve úgy halt meg, hogy az egyikk vérnyomáscsökkentő gyógyszer tartós szedésének mellékhatásaként lelassult a szívműködése(azt hiszem 40 körülire) és agyi infarktusa lett. Még 5 napot élt!

Előzmény: cimbóka (470)
cimbóka Creative Commons License 2006.03.05 0 0 470

Folytatom, mert féltem, hogy közben elszáll a hsz, olyan hosszú lett. Elnézést, de ki kell írnom magamból és a véleményetekre is kiváncsi vagyok.

Kérdéseim:

-egy egyszerű sztetoszkópos vozsgálattal tényleg megállapítható az, hogy a szív teljesen rendben van? Akkor minek az EKG, UH stb?

- Nem felelőtlen dolog így gyógyszert váltani? Hát mennyivel tudott ő többet az állapotáról, mint a háziorvosunk, aki miatt elmentünk hozzá?

-Nem kellett volna figyelembevenni, hogy léböjt kúrázik?Gondolom, hogy a teljesen üres gyomorból más a felszívódás .Nem? Meg valamennyire csak legyengítette, bár ő nem érezte.

- Tényleg egy 60/30-as vérnyomás nem veszélyes, a 45-ös pulzussal? Erre elég azt mondani, hogy majd jobban lesz?

-Egy klinikai hipertónia rendelőben miért nincs egy olyan készülék, ami a mi kis vidéki orvosunknak van? Amivel egy előzetes gyors , de mégis megalapozott diagnózist lehet csinálni?

-Szakszerűen és szabályszerűen járt el az az orvos?

- Létezik egyáltalán olyan orvos, aki van annyira lelkiismeretes és jó szakember, hogy az ember bátran rábízhatja a szerettei életét? Lassan kezdek kételkedni ebben.

Pedig én aztán vettem a fáradtságot, ahogy korábban ajánlottátok. Kezembe vettem a sorsunkat,nem vártam a sült galambot. Mégis majdnem tragédia lett belőle.

Hát tényleg nagyon kiváncsi lennék, hogy mi a fentiekről a véleményetek. Előre is köszönöm.

 

Előzmény: cimbóka (469)
cimbóka Creative Commons License 2006.03.05 0 0 469

Ígértem, hogy beszámolok a klinikai vizsgálatról.

Sajnos nagyon kellemetlen- ez a legenyhébb kifejezés- ért. Az orvos, aki a telefonban olyan készségesnek tűnt, ott alig figyelt ránk ill .a férjemre. Igaz hogy közben egyfolytában telefonált, merthogy ő volt az ügyeletes. Dehát ezt előre tudta és ő adta meg az időpontot.

 A vizsgálat az anamnézis (jól írtam?) felvételével kezdődött, majd 2 vérnyomásmérés és egy stetoszkóppal történő vizsgálat következett. Mondtam, hogy a férjem erőteljes fogysztásba kezdett, és épp léböjt kúrát csinál magának néhány napja.Laborba és EKG-ra márc.21. -ére adott időpontot, és hozzá 3 hét múlva kellene visszamenni. Nem hiszem, hogy mennénk. A fentiek alapján ő már kijelentette, hogy a férjemnek rendszeresen jelentkező mellkasi feszítő érzése nem a koszorúértől van.(?) Az eddigi gyógyszerei helyett pedig újakat írt fel. Magyarázat semmi, esetleges előzetes figyelmeztetések semmi, amikor kérdezni akartam valamit, hát.......lerendezte 2 semmitmondó szóval. Hát elragadtatva nem voltam, de- gondoltam- biztos ez itt így megy és hát nem csacsogni jöttünk ugyebár.

Kiváltottam a gyógyszereket. Másnap reggel, amikor felkeltem láttam, hogy a férjem nagyon odavan. Bevette az új gyógyszereit, és rettenetesen rosszul lett. A vérnyomása leesett 60/30 (!)-ra. Alig élt. Gyorsan kávé, nyomtam le a fejét. Hívtam az orvost. Annyit mondott : majd rendbejön, feküdjön le ,és másnap felet vegyen be az egyik gyógyszerből. Na ettől nem estem hasra. A helyi gyermekorvosunkat hívtam fel, aki egyben felnőtt háziorvos is, és idős kora ellenére most is állandóan tanul, képzi magát . És igazi orvos-ember. Nem vette fel a telefont, de egy óra múlva visszahívott. Ragaszkodott hozzá, hogy eljöjjön. Itt volt egész délelőtt. Hozott egy monitort. Kiderült, hogy a pulzus 45/sec között van és nem változik. A vérnyomás közben feljebb ment 80/60 körülire. A drnő hozott egy holte órát, amivel EKG-t lehet csinálni, csak épp akkor kapta és a számítógépünkről nem tudtunk igazán értékelhető jeleket levenni. Annyit azért megállapított vele, hogy a koszorúér betegségére utaló jelek vannak. Konzoltált a szomszédos kórház kardiológusával, mindkét gyógyszert a felére fetették le, vízhajót elhagyva. Az állapota lassan javult.Most vérnyomás 100/80 körül, pulzus 65/sec. Azt hiszem nem az igazi. Ma már a csökkentett adagot vette be. Holnap megyünk EKG-ra és aztán tovább, ha kell.

Előzmény: TamásD (468)
TamásD Creative Commons License 2006.02.28 0 0 468
NEm hiszem, hogy bármiféle hypoxiával járna. Hiszen stresszhelyzetben a szapora pulzus épp azért van, hogy a létfenntartáshoz szükséges szervek, így az agy is több vérhez, ezáltal több oxigénhez jusson.

TamásD
Előzmény: Anyatigrincs (467)
Anyatigrincs Creative Commons License 2006.02.28 0 0 467

TamásD!

Elfejtettem megkérdezni, hogy amikor az ember annyira ideges, pulzus az egekben, járhat ez valami agyi hypoxiával, mert én úgy érzem, hogy nem normális, hogy ennyire képtelen vagyok koncentrálni a fontos dolgokra, és csak az alapokra, név, stb vagyok képes emlékezni... másokat a vizsga előtti drukk inkább doppingol, jobban teljesítenek mint egyébként, engem szabályosan megdermeszt...

Előzmény: TamásD (462)
kkmd Creative Commons License 2006.02.28 0 0 466

Ha ez a kumulalodas mar 2 hete megy, akkor kell hogy talaljon idot _napkozben_ az illeto, hogy felkeressel orvosat.

 

Azt, hogy kumulálódni fog, nem volt előrejelezhető. Annak aki alaphelyzetben is állandóan stresszel, és ideges és emiatt tachikard, az nem fog ilyen "apróságokkal" orvoshoz rohangálni, mert csak azt a jó tanácsot kapja (kapta!!!), hogy "nyugodjon meg". Ezt meg úgyis tudjuk. Akkor meg minek terhelni az orvost, a beteget, az egészségügyet :(((( mikor ezzel fizetik ki a pácienst?

Ilyenkor csak bízhat az ember, hogy majd elmúlnak a "gyengébb" tünetek, ha már orvosi segítséget nem kap rá:(((  Aztán meg jött a rosszullét...

Előzmény: afintha (465)
afintha Creative Commons License 2006.02.27 0 0 465
Ha ez a kumulalodas mar 2 hete megy, akkor kell hogy talaljon idot _napkozben_ az illeto, hogy felkeressel orvosat.
Előzmény: kkmd (458)
afintha Creative Commons License 2006.02.27 0 0 464
a faradtsag a magasvernyoas betegsegnek kovetkezmenye is lehet (es mas ok miatt is lehet). Kivizsgalasas utan tobbet tudunk majd.
Előzmény: cimbóka (460)
Anyatigrincs Creative Commons License 2006.02.27 0 0 463
Állítólag nem lesz intubálás, frac. cur. lesz, (alapesetben:)))), ha minden probléma mentesen zajlik, mert ugyebár bármi lehet !) és ez nem vesz 8-10 percnél többet, mikor érdeklődtem a műtét menete felől, akkor a doki azt mondta, hogy nem lesz intubálás. Arra sem mindott semmit a belgyógy., hogy 96 volt a pulzus, és az EKG szerintem nem volt tökéletes SR, bár gondolom az nem lényeges annyira, hogy ilyen izgatottan nem volt mindenhol P hullám. A kardiológus csak hallott:)))), mert telefonon beszéltünk.
Előzmény: TamásD (462)
TamásD Creative Commons License 2006.02.27 0 0 462
Nehéz ügy. Az aktív ajakherpes nálunk önmagában is altatási ellenjavallat, mert ha intubálnak, akkor a lélegeztetésnél szétterjedhet a teljes tüdődben, amitől akár súlyos légúti vírusfertőzést lehet szerezni. Persze ez ritka, dehát kizárni sosem lehet.
Szerintem a GERD-nek ill. a vesemedencegyulladásnak az altatáshoz kevesebb köze van, de a szív eredetű betegségeket jó lett volna elmondani. Ha tényleg kis mértékűek, akkor ezek sem zavarnák az altatást, de ezt döntse el az altatóorvos. Persze ha kardiológus látott, ahogy írtad, akkor ő csak mondta volna, ha nem javasolja a műtétet.
Én azt tanácsolnám, hogy ha van rá mód, hívd fel az orvosodot, és kérdezz rá. Ha máskor nem, legalább a műtéti előtti nap, amikor bemész vagy közvetlenül a műtét előtt mond meg neki (főleg a herpest).

TamásD
Előzmény: Anyatigrincs (461)
Anyatigrincs Creative Commons License 2006.02.27 0 0 461

Nagyon sürgős!!!

Kedves TamásD vagy aki orvos és olvassa!

 

Örülnék, ha tudnátok válaszolni! Szerdán lesz altatásos rutin nőgyógy. műtétem és a mai belgy. vizsgálaton annyira ideges voltam, hogy mikor az előzetes műtéteket kérdezték csak arra feleltem ( tonsill. orrsövény) és a mitrális prolapszust, aorta regurg.I., GERD -II, krón. vesemedencegyulladást elfelejtettem teljesen, mivel sem panaszom sincs, se gyógyszert nem szedek, így ezek bele sem kerültek az anamnézisbe! Viszont a kardiológus javasolta az antibiotikus profilaxist, így most ezt kitől kapom meg???A stressztől herpeszem is sorozatban kijött, erre a házidoki írt Acyclovirt, amit még a műtét utánig szednem kell. Befolyásolja-ez az altatást?

Köszi:))))

cimbóka Creative Commons License 2006.02.24 0 0 460

Kedves afintha!

Köszönöm a tanácsaidat. Sokat segítettél. A férjem- ha minden jól megy- kedden, vagy szerdán fekszik be a klinikára kivizsgálásra. Most már türelmetlen vagyok, szeretném minél előbb jó kezekben tudni. Ma hallottam, hogy az, hogy esténként szinte elájul már 8-9 órakor, vagy előbb , az is összefügghet a betegségével és nem feltétlenül attól van, hogy elfárad. Nem is értettem, hogy most télen- amikor neki jóval kevesebb a munka- ugyan mitől annyira fáradt, hogy előbb elalszik, mint a 4 éves gyerekünk? Szóval lehet, hogy ez is ezzel függ össze? Hát remélem kiderül hamarosan , és leginkább azt remélem, hogy nem nagy a baj.

Az előzőekhez nincs mit hozzátennem.Talán csak annyit: a magyar emberek egészségi állapota, test és táplálkozási kultúrája nem hasonlitható- az emlegetett - svédekéhez. Elesettek vagyunk, lestrapáltak, egészségtelenül táplálkozunk, mert szegények vagyunk................... Talán segíteni kéne abban, hogy ez ne így legyen. Csak ez a segítség egyelőre nem látszik mutatkozni.:-((((((( Én legalábbis így látom.

Előzmény: afintha (453)
Nophene Creative Commons License 2006.02.22 0 0 459

 

Üdvözlet!

 

Sokszor olvastam itt nagyon hasznos tanácsokat,most szeretnék kérni két problémámra!Az egyik,hogy állandóan magas a pulzusom(90-110)között még nyugalmi állapotban is.Cardiologus azt mondta,hogy alkati sajátosság.Hm..EKG,egész napos vérnyomásmérés,stb,rendben.Ez engem nem nyugtat meg.

A másik probléma a kellemetlen szájíz.Nem társul rossz lehelettel,de néha édes,néha keserű,olykor meg olyan mintha valami fémet szopogatnék.Amalgám töméseim kicserélve,rossz fog nincs,epehólyag szintén nincs.Gyomorsavam az viszont évek óta kínoz,de csak úgy két-három hete jelentkeztek ezek a tünetek.Néha ég a szájpadlásom is.Roppant kellemetlen.Gastroenterologus azt mondta,ne törődjek vele.Mégegyszer:Hm...Vérképem rendben van.

Lehetséges,hogy valami hiány okozza vagy estleg szervi megbetegedés? Talán tud valaki valamilyen támpontot adni,hogy milyen irányba induljak el,kihez forduljak?

Köszönettel veszek minden tanácsot

kkmd Creative Commons License 2006.02.22 0 0 458
Van benne valami, csak a fene se gondolja, hogy a nappali "hiszti" majd éjszaka fog kumulálódva jelentkezni sleep-time-ban:))) , mikor minden rendes ember inkább alvással tölti az iccakát...
Előzmény: TamásD (457)
TamásD Creative Commons License 2006.02.22 0 0 457

Igen, indokolt. De ha ugyanez a beteg elmondja, hogy már hetek/hónapok óta időnként rosszullétei vannak, és nem gondolt arra, hogy egyszer munkaidőben befáradjon a kórházba kivizsgálásra, hanem megvárja, amíg éjjel 3-kor tényleg nagyon rosszul lesz, akkor már sokkal kevésbé lesz őszinte az orvos együttérzése.

 

TamásD

Előzmény: kkmd (456)
kkmd Creative Commons License 2006.02.22 0 0 456

Na, így álljon le az ember orvosokkal vitatkozni, rögtön a földbe döngölik:))))))))

 

Abból indultam ki egyébként, hogy az ismerőseim zöme valóban nehezen fordul orvoshoz.

 

A fent említett példákhoz természetesen nem volt szerencsém, különben nem reklamáltam volna.  Én csak azokat védem, akik ugyanolyan esendőnek érzik magukat, mint én is, ha pont az éjszaka kellős közepén jön rájuk a rosszullét, amikor is az ember hatványozattabban él meg minden rosszullétet, testi-lelki nyavalyát, gondolom épp a sötét, a csend, az ingerszegény környezet miatt.

 

Példa: indokolt-e hajnali 3-kor orvost hívni, ha a páciens rosszullétre, émelygésre, ájulás közeli állapotra ébred, és WC-re menet el is ájul, de néhány sec. után magához tér, mellkasi diszkomfort, hideg végtagok, szabálytalan pulzust észlelünk?

 

A lehetséges esetek skálája végtelen, de az ember ilyenkor ( tudod, éjszaka!) rögtön a legrosszabbra gondol, s máris az ügyeletet tárcsázza... jogosan?

Előzmény: TamásD (455)
TamásD Creative Commons License 2006.02.21 0 0 455
Vizitdíj, vagy legalábbis első körben ügyeleti díj/felár, akármi. Olyan, mint amit a patikában mindenki természetesnek tart, hogy éjszaka a gyógyszer árára rájön valamennyi felár.
Felháborító, hogy az emberek (és nem csak a sötétfehér félék hanem a jól szituált vállakozók is) teljesen természetes módon este 11-kor jelentkeznek azzal, hogy 3 napja fáj a hasuk meg egy hete kijött az aranyerük. Aztán persze jön a sablonszöveg:
"Dokikám, hiszen maguk úgyis itt vannak". "Jáj doktor úr, napközben olyan sokát kell várni". "Ilyen álllapotban nem mertünk nekimenni az éjszakának az anyuval". stb, stb.

Akárcsak egy jelképes, mondjuk 500Ft is gondolkozásra késztetné az emberek nagy részét, aki meg tényleg akut ellátásra szorul, azt egyrészt a kis összeg nem vágná földhöz, másrészt valóban ki lehetne találni valamilyen kompenzációt (levonni a TB járulékból, stb).

TamásD
Előzmény: bes (454)
bes Creative Commons License 2006.02.21 0 0 454
teljesen komolyan gondolom hogy jót tenne az eü-nek, az eü ellátásnak a vizitdíj :)
és természetesen az ellátottaknak is.
Előzmény: kkmd (451)
afintha Creative Commons License 2006.02.21 0 0 453
egyetertek.
Előzmény: bes (449)
afintha Creative Commons License 2006.02.21 0 0 452
"Ezt magad sem gondolod komolyan! Ki menne el akkor orvoshoz, ha a min bérből még további vizitdíjat is kellene fizetni? Vagy éljenek a gazdagok? Hisz épp az a baj, hogy pont a rászorultabbak tudnak a legkevesebbet a betegségekről, hogy mikor kell orvoshoz fordulni és csak akkor mennek el, mikor már tök mindegy, hogy mennek vagy nem."

Ez igy abszolute nem igaz.

Gondolom te sem szeretnel lenni annak az orvosnak a helyzeteben lenni, akit minden egyes ejszaka kihivnak egy olyan helyre, ahol aztan kiderul, hogy vagy:
- babatapszert kellene irnia
- napkozben magat "agyondolgozo" betegnek "nincs ideje" orvoshoz menni bajaval
- "ha mar itt van a doktor, irjon legyen szives multivitamint is a kozgyogyra"

A vizitdij bevezetese egyes orszagokban drasztikusan csokkentette az indokolatlan hivasok szamat.

Lehetseges lenne kompenzacios rendszer kialakitasara, ahol UTOLAG a biztosito eldonti, hogy mi szamitott indokolatlannak es indokolt hivasnak, es az indokolt hivasd vizitdijat visszateriti.

Velemenyem szerint nincs kulonseg orvoshoz forulasi hajlandosag tekinteteben a szegeny es gazdag retegek kozott. Abban viszont mar van, hogy utana milyen minosegu ellatashoz jutnak.
Előzmény: kkmd (451)
kkmd Creative Commons License 2006.02.21 0 0 451

ezért jó lenne pl. egy mérsékelt "vizitdíj" )

 

Ezt magad sem gondolod komolyan! Ki menne el akkor orvoshoz, ha a min bérből  még további vizitdíjat is kellene fizetni? Vagy éljenek a gazdagok? Hisz épp az a baj, hogy pont a rászorultabbak tudnak a legkevesebbet a betegségekről, hogy mikor kell orvoshoz fordulni és csak akkor mennek el, mikor már tök mindegy, hogy mennek vagy nem.

És óriási kihasználatlan lehetőségek vannak az emberek tájékoztatásában.

 

Bizony ám! És szerintem nem a brossúrán lenne a lényeg, hanem akár a tantervbe kellene belevenni pl. a tánc és dráma, meg médiaismeret helyett az egészségtant, mert az előzőeket senki nem vesz komolyan csak tölteléktantárgyak, de ennek legalább értelme lenne!!!

Előzmény: bes (449)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!