Keresés

Részletes keresés

Zimizumi Creative Commons License 2005.04.19 0 0 65

köszi :-)))

Ezek szerint te már beirattad Csibét? Nálatok nem riogattak helyhiánnyal, túljelentkezéssel, stb?

Előzmény: Coge (64)
Coge Creative Commons License 2005.04.18 0 0 64

Zimi,

nem tudom, mindenhol ugyanazt kérik-e, nálunk:

- gyerek születési anyakönyvi kivonat, lakcímkártya (személyi számmal), TAJ kártya,

- szülők személyi ig., lakcímkártya

- ha frissen költözöl (mint mi :-), akkor valami igazolást, hogy addigra ott fogsz lakni.

 

Cöge

Előzmény: Zimizumi (63)
Zimizumi Creative Commons License 2005.04.18 0 0 63

Sziasztok!

Nem tudjátok véletlenül, hogy milyen papírokat kell vinni a beiratkozáshoz? Lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat, mégvalami?

Zimizumi 

Gica70 Creative Commons License 2005.04.14 0 0 62

Éowyn

Gratulálok a Babához, jó egészséget mindannyiótoknak!!!

Ti már akkor jól haladtok ovi ügyben és az is jó, hogy azt mondod, hogy majd januártól dolgozni fogsz (csak ne akarjanak majd munkáltatóit kérni). 

Gica

Előzmény: Éowyn75 (40)
portáska Creative Commons License 2005.04.14 0 0 61
A szörnyű az egészben, hogy vannak olyan kerületek, vagy területek, ahol meg szinte az utcán fogdossák össze a gyerekeket, csak, hogy járjon valaki az óvodájukba.
portáska Creative Commons License 2005.04.14 0 0 60
Amit te likneltél abban az van, hogy velveheti, nem köteles felvenni, és megtaláltam azt is, amire a mi igazgatónönk hivatkozott, ami tényleg azt írja, hogy öt évesen kötelesek csak felvenni, de még akkor lehet helyhiányra hivatkozni, íme,amit találtam:

1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról
24. § (1) Az óvoda hároméves kortól az iskolába járáshoz szükséges fejlettség eléréséig, legfeljebb hétéves korig nevelő intézmény. Az óvodai nevelés a gyermek neveléséhez szükséges, a teljes óvodai életet magában foglaló foglalkozások keretében folyik.
(2) A gyermek - ha e törvény másképp nem rendelkezik - ötödik életévének betöltésétől kezdve óvodai nevelés keretében folyó, iskolai életmódra felkészítő foglalkozáson köteles részt venni.
(3) Az iskolai életmódra felkészítő foglalkozások ideje legfeljebb napi négy óra.


2003. évi LXI. törvény
a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról

18. § (3) A gyermek - ha e törvény másképp nem rendelkezik - abban az évben, amelyben az ötödik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni.

40. § A Kt. 65. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik, illetőleg ahol szülője dolgozik. Az óvodai felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. Ha az óvodába jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekek számát, az óvodavezető, több óvoda esetén az óvoda fenntartója bizottságot szervez, amely javaslatot tesz a felvételre. Az óvoda - beleértve a kijelölt óvodát is - köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki e törvény 24. §-ának (3) bekezdése alapján köteles óvodába járni, ha lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található (kötelező felvételt biztosító óvoda). A kijelölt óvoda [30. § (4) bek.], ha nem látja el a kötelező felvételt biztosító óvoda feladatait, csak helyhiány miatt tagadhatja meg a gyermek felvételét. A kötelező felvételt biztosító óvoda - ha a gyermek betöltötte a harmadik életévét - nem tagadhatja meg a hátrányos helyzetű gyermek, továbbá annak a gyermeknek a felvételét, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény 41. §-a alapján jogosult a gyermek napközbeni ellátásának igénybevételére, illetve akinek a felvételét a gyámhatóság kezdeményezte.”


Vagyis, még akkor is elutasíthatnak, ha öt vagy hat éves a gyerek..... :o((((((
Gusztustalan egy helyzet.
Előzmény: odibaby (58)
odibaby Creative Commons License 2005.04.14 0 0 59
Nálunk pl. az a probléma, hogy hiába van az a szabály, hogy elöször a területileg odatartozó gyerekeket kell felvenni, most azért nem veszik fel a lányomat, mert még nem töltötte be a 3-at, aztán mire betölti (december), addigra már szépen feltöltötték a helyeket. Patthelyzet.
odibaby Creative Commons License 2005.04.14 0 0 58
1993. évi LXXIX. TÖRVÉNY
a közoktatásról
65. § (1) Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Óvodába az a gyermek vehető fel, aki a harmadik életévét az adott év december 31. napjáig betölti. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti. Az újonnan jelentkező gyermekek fogadása az óvodai nevelési évben folyamatosan történik. latot tesz a felvételre. A kijelölt óvoda [30. § (4) bekezdés] a gyermek felvételét csak helyhiány miatt tagadhatja meg.

És pont ez az utolsó mondat a buktató. Helyhiányra bármikor hivatkozhatnak. :-(
Előzmény: portáska (56)
portáska Creative Commons License 2005.04.13 0 0 57
holnap rá keresek, hogy van e erről törvény és majd jelzem, hogy mit találtam, ha érdekel titeket.
portáska Creative Commons License 2005.04.13 0 0 56
Nem olvastam végig a topicot, de egy dolgot tudok, lehet, hogy a Vekerdy úr úgy gondolja, hogy fel kell venni a gyerekeket, én is így tudtam, amíg a mi igazgatónőnk fel nem világosított. Nálunk XX. kerületbe sok a gyerek, így aki szeptemberre nem töltötte be a 3 évet nem biztos, hogy be tud kerülni, abba az ovodába legalábbis, amelyikbe mi körzetileg tartozunk, megjegyzem a kerületünk egyik, ha nem a legjobb ovodája. Szóval rendeletileg, törvényileg az ovodának kötelezően csak azokat a gyerekeket kell felvennie, akik a következő év szeptemberében tankötelesek, és elsősorban a körzetébe tartozó gyerekeket kell felvennie. Hogy ez kerületi rendelet-e azt már nem tudom, de nem hiszem. Az állami óvodákra valszeg ugyanaz vonatkozik.
PUMUKLI Creative Commons License 2005.04.13 0 0 55
Az én kislányom is gazdagréti oviba jár, a legfelsőbe (Szivárvány). Én csupa jót tudok róla mondani, vannak érdiek és börsiek is, úgyhogy lehet remény.:-) Nincs nyílt nap, bármikor bemehetsz, szétnézhetsz, mindig van vki, aki tájékoztat. Nem tudom, milyen elképzeléseid vannak, úgy tudom, hogy nem indul kicsoport, csak vegyesek lesznek. ( Egy azonos korúakból álló csoport van, ahová az én lányom is jár, ez most a középsős csoport, valszeg csak akkor indul újra kicsi, ha ők iskolába mennek.) Viszont nem kell hazavinni a GYEs-es anyukának délben a gyereket.:-)
Előzmény: odibaby (53)
To_be Creative Commons License 2005.04.13 0 0 54
Odibaby,
Az én kislányom Gazdagréti óvodába járt, a középsőbe a három közül, a Törökugrató útiba. Már iskolás, úgyhogy nem túl új az ezzel kapcsolatos info, de nagyon szeretett oda járni, az óvónénik helyesek voltak és a vezető óvónéni is tetszett. A másik két óvodát is megnéztem akkor, a Csikihegyek utcairól is jókat hallottam. Mivel az óvodák még akkor épültek, amikor sok gyerek volt Gazdagréten, azóta viszont öregszik a lakótelep, érdemes személyesen elmenni és érdeklődni, általában van hely. A kollégám is Budaörsől oda hozza be mindkét gyerekét, gond nélkül felvették őket 1 illetve 3 évvel ezelőtt. Szerintem hívd fel a vezető óvónőt és beszélj meg vele egy találkozót.
Üdv,
To_be
Előzmény: odibaby (53)
odibaby Creative Commons License 2005.04.13 0 0 53
Van valakinek konkrét tapasztalata Dél-Budai ovikkal kapcsolatban? Föleg olyan érdekelne, ahol nem-kerületi gyereket is bevesznek.
(a lányom decemberben lesz csak 3, de mivel májusban születik a kistesó, a bölcsiböl kiteszik, az itteni - Börsi - oviba meg kizárt, hogy felvegyék: itt is alapból küldik el a kicsivel otthon levö anyukákat, ráadásul szeptemberben feltöltik a helyeket, esély sincs arra, hogy a decemberi gyerek oda járhasson)
A Gazdagrétiröl hallottam, hogy esetleg ott van hely, de magáról az oviról senki nem tudott semmit sem mondani. :-(
Matiba Creative Commons License 2005.04.11 0 0 52
Az az évvesztes gyerek, aki máj. 31-ig nem tölti be a 6. évét. Ovinál a hármat.
Előzmény: llb (46)
Benibuc Creative Commons License 2005.04.08 0 0 51
Úgy látszik, a 4 órás székpakolás más helyen is jellemző. Szerencsére a jó idővel  nálunk már délután is kiviszik a gyerekeket az udvarra. Jól érzik magunkat, játszanak, szaladgálnak. Együtt van az összes csoport, így nem feltünő (a csoportszobával ellentétben), hogy kiért jöttek már és hányan várják, hogy odaér-e lóhalálában anya vagy apa a munkából, vagy átkerül a vegyes csoportba fél 5-kor. 
Gabeszka Creative Commons License 2005.04.08 0 0 50

Úgy tudom május 6 az idei beiratkozási nap (lehet, hogy kerületenként eltérő).

 

Szerintem ez a maximális telítettség minden kerületben jellemző (és gondolom vidéken is). Ha már kevesebb gyerek születik, nehogy már végre kisebb létszámú csoportok legyenek, inkább adjuk el az ovikat és adjunk ki kevesebb fizut!:-((

Nálunk a megengedett 25 helyett 26-27 gyerek van csoportonként (bár peremkerület)

Itt is teszik fel a székeket 4után, de még szívesen foglalkoznak a gyerekekkel és szívélyes a hangulat. Ez 5 után meredeken zuhan...

 

Sajnos sok helyről hallottam, hogy a gyes-en otthon lévő anyukát határozottan megkérik, vigye haza ebéd után az ovisát.

Engem nyáron kértek meg, mikor 2hónapos volt Berni ("anyuka, olyan kevesen vagyunk és olyan sok a gyerek, ugyan tartsa már otthon a fiait" - jó hogy hozzá nem tette, hogy úgyis annyi gondot okoznak. Nem baj, ettől a nőcitől lelépünk suliba:)

Benibuc Creative Commons License 2005.04.08 0 0 49
Május 31, de szerintem az óvodánál nem számít. Nálunk az volt a rendszer, hogy aki idén betölti a 3. évet és szobatiszta szeptemberben, az kezdheti az ovit. Ahova Beni jár, ott korcsoport szerint vannak külön, az évveszteseket mini csoportba tették, miután úgy is 4 évig fognak járni és az iskolánál már számít az évvesztesség.
Előzmény: llb (46)
tudásvár Creative Commons License 2005.04.08 0 0 48

Új weboldal a láthatáron!
Tudasvar.hu
magatartási és tanulási zavarok kezelése
Beszédtechnikai problémák javítása(dadogás, pöszeség stb. . . )

Képesség fejlesztés
Hamarosan ingyenesen letölthető módszertanokkal próbálunk segíteni felmerülő problémákon.
Kérjük írjon, és szívesen adunk felvilágosítást.
e-mail címünk:

 

logopedus@tudasvar.hu


weboldal:
http://www.tudasvar.hu

http://www.dadogas.hu

http://www.posze.hu

KataMama Creative Commons License 2005.04.06 0 0 47
úgy tudom, most május vége a határvonal, de szülői kérésre (és gondolom, alkalmasság esetén) aug végéig bevehetik. (Anno én az aug végével még épp befértem, de tudom, hogy változott.)
Előzmény: llb (46)
llb Creative Commons License 2005.04.06 0 0 46
mondjátok már meg nekem, hy mikortól évvesztes a gyermek?
KataMama Creative Commons License 2005.04.06 0 0 45

Sziasztok, valamikor idén mi is, meg barátnőmék is óvodát váltunk, és játszik a XVI. ker is. Viktorya, légyszi a mailemre áruld el ezt a 136 %-os ovit a "kedves" óvónénivel. (Érdekelnének pletykák a többi környékiről is.) Nagyon köszi.

Ami a legszebb, kinéztem pár ovit, egyikben kérdezem telefonon, hogy nyílt nap? Kedves vezető közli, hogy hát a beíratkozás hetében körül lehet majd nézni az óvodában... Kösssssssz, addigra kivagyok vele az összes vizekből.

Gondoltam, megosztom, hátha valakinek hasznos lesz: mostani vezető óvónénink azt a tanácsot adta az óvodaválasztáshoz, hogy gyerek nélkül sétálgassak de/du-i levegőztetések környékén az ovi udvara környékén (haha, dekönnyű 1,5 óra tömegközlekedéssel-távolságból...), hogy feltűnés nélkül megfigyelhessem a gyerekeket, és az óvónőket. Azt mondta, hogy ha csoportos traccsparti van, akkor az már gáz... (mondjuk még nem láttam olyan ovit, ahol ne lett volna... lehet, hogy csak nekem volt ilyen balszerencsém?)

Előzmény: viktorya (39)
llb Creative Commons License 2005.04.06 0 0 44
mzs,
még azt is csinálom, hy ovi közeli játszóra járunk Norcival, és ott beszélgetek anyukákkal, akiknek a csemetéjük a kiszemelt oviba jár. ők is sok mindent tudnak mesélni, sőt valamikor a gyerkőc is regél ovónénikről stb. :)
Előzmény: llb (42)
llb Creative Commons License 2005.04.06 0 0 43
viki,
mi a XVI. kerületben lakunk. elárulod nekem melyik az a 136% telítettségü ovi?
tudsz jó ovit ajánlani?
Előzmény: viktorya (39)
llb Creative Commons License 2005.04.06 0 0 42
mzs,
a következők jutnak most eszembe:

milyen csoportok vannak? (vegyes, korosztályos stb.)
hány csoport van?
mennyien vannak egy csoportban?
mennyire rugalmas reggel az érkezési időpont?
meddig vannak nyitva?
mit csinálnak rossz/jó időben? (rossz időben mit csinálnak bent?)
mennyit vannak kint az udvaron?
vannak e egyéb foglalkozások? (pl. úszás, néptánc, cirkusz..stb.)
csendespihenőhöz kapcsolódó kérdések (mennyi a csendespihi, min alszanak, mi van akkor ha nem alszik a gyermek stb.)
mik a felvételi követelmények? (elvileg csak a szobatisztaság és a 3. éves oltás lehet)
esetleg ha papír kell, miféle?
élt. mi a reggeli/ebéd/uzsi?

hát ezeket kérdezgettem én meg.




Előzmény: mzsperx (41)
mzsperx Creative Commons License 2005.04.06 0 0 41
llb, mi mindent kérdeztél meg?
jó felvértezni az embernek magát egy okos lisátval.
nekem pl az jutott eszembe: mekkorák a csoportok?

mi 13. ker, esetleg itt ismer valaki ovit?
Éowyn75 Creative Commons License 2005.04.06 0 0 40

Igen, megszületett Zsombor március 28-án! Eredetileg 30-ára volt tervezve a császár (az orvos az első császár után most is ezt javasolta), de végül előbb jött.

Amúgy a beiratkozásnál, még ha ki is derül, hogy van egy pici, azt mondhatom, hogy én januártól, mikor Zsófit oviba akarom adni, már dolgozni fogok félállásban, és a picivel a nagyi lesz otthon. Nem? Amúgy most kiderült, hogy van egy ovi a közelben, ahova nagyon jó "protekciónk" van, és állítólag oda biztos beveszik Zsófit, ráadásul jó ovi is és aranyos az ovónéni is.

A védőnő meg azt javasolta, jelentkezzünk az összes környékbeli oviba, az egyikbe akkor csak bejut.

Előzmény: Gica70 (29)
viktorya Creative Commons License 2005.04.03 0 0 39

Ez a négy óra utáni kép ( székek asztalon, felmosóvödör bekészítve, ovónéni idegesen járkál fel-alá, játék nuku ) rendszeresen fogad minket is. Sőt!          Egyszer ebéd előtt vittem el a gyereket az oviból és a következő szöveget hallottam az ovónénitől: - Gyerünk pakolni, siess!

Kérdezik a gyerekek: -Miért? Mire az ovónéni: - Csak!!!   Hát azt hittem, hogy nem jól hallok. Sajna iszonyatosan sietnünk kellett a gyerekkel orvoshoz, szívesen rákérdeztem volna nála, hogy milyen hozzáállás ez. Bár evvel az ovónénivel több szülőnek is volt kisebb afférja. ( XVI kerület, 136%-osan feltöltött óvoda ).

Az a tapasztalatom, hogy az ovi és az iskola szereti "kozmetikázni" kicsit magát, amikor felvételi időszak van. Néha nem árt váratlanul beállítani a nap különböző szakában, hogy pontosabb képet kapjál. Bár tudom, hogy sokszor ez kivitelezhetetlen. Nekem szerencsém van, hogy gyesen vagyok a kicsivel, és a legkülönbözőbb időpontokban mentünk a nagyobbért így elég sok dologra felfigyeltem. Végülis rájuk bízzuk a gyereket, nem árt, ha tudjuk, hogy mi történik nap közben.   

üdv: v

Előzmény: Benibuc (37)
brummadra Creative Commons License 2005.04.03 0 0 38

Szia! Igen, valóban inkább konkrét oviajánlót szerettem volna :). De úgy látszik nagyon pici az esély, hogy olyanokat fogjunk ki, akik épp az adott környéken laknak, járnak oviba. Hiszen egy ovi létszáma kb. 100 fő. Mindenesetre jó lenne, ha konkrét ovikról is írnátok, ahova jár gyerekek vagy ismerős. Lassan végiglátogatom a környéket, de így elég hasraütéses a dolog. Van ahol a külcsín nagyon tetszik, de lehet, hogy épp kifogok egy morc, 16h00-kor "lejáró" óvónénit.

Igazából nem tudom, hogy lehetne jól szűrni, hiszen inkább az ovivezető fogadott, és nincs ötletem, hogy közeledjek a leendő lehetséges ovónénihez. Ebben is várnám az öregek tanácsát.

sziasztok

Brumma

Előzmény: Benibuc (37)
Benibuc Creative Commons License 2005.04.03 0 0 37

Talán a topicnyitónak nem pont az volt a célja, hogy a már óvódás gyerekeink nehézségeit megismerje, bár ezek is fontos szempontok az óvódakeresésnél, ha nem is derül ki rögtön.

Nálunk 1/2 5-ig van a "saját-csoport" óvónéni, utána összevont. Én dolgozom és habár nagyon rendes a főnököm és eljöhetek előbb, legtöbbször 1/4 5 - 1/2 5 között  érek oda. A legtöbb esetben a következő kép fogad (az egyik óvó néninél csak): az összes kisszék felpakolva a kisasztalokra, takarításhoz előkészítve, egy-két gyerek (köztük persze a kisfiam is szegény) ül a padon az óvó nénivel, aki nem mesél már ilyen későn, nem játszik velük, hanem várja, hogy fél 5 legyen. Akkor a "maradékot" átviszi az összevontba és már mehet is haza.  Nem tudom, hogy a többi gyerek hogy viseli, de az én kisfiam nagyon nem szeret az összevont csoportba menni, ők a legkisebbek az oviban, minicsoport, évvesztes háromévesek. Lelkileg viseli meg őket. Minden reggel mondja, hogy érjek oda, amíg ott van az óvó néni.

Valahol megértem, hogy lejár a munkaideje, siet haza stb. de nem kéne sugároznia a gyerekek felé már 4 óra után, hogy mindjárt vége a napnak. Ezek a kicsik még nem tudják pontosan, hogy mennyi az idő, látják, hogy lassan szállingóznak haza a társaik, de ha lefoglalná őket bármivel és nem az órát figyelné, akkor nem foglalkoznának az összevont csoportba átmenés szörnyű terhével.

 

Tisztelem azt az anyukát, aki írt az önkormányzatak és az óvóda vezetőnek, de én valahogy még nem jutottam oda, hogy szóljak, mert még több, mint 3 évig lesz ez az óvó néni és nem akarom, hogy Benivel szúrjon ki. Ezen kívül, ha minden ighaz, októberre lesz kistestvére és akkor korábban fogok tudni menni érte. Bár ezzel csak a mi problémánk oldódik meg, a többi társáé nem.

 

Megint hosszú lettem, de erről a témáról lassan disszetációt tudnék írni.

Benibuc

Előzmény: viktorya (36)
viktorya Creative Commons License 2005.04.03 0 0 36

Ezt az összevont csoportba nem vihetjük a nagyobbat, nálunk is elkezdték bevezetni, de néhány anyuka fellázadt! Sőt! Elméletileg karácsony és újév között is ki kell nyitni az ovodát, ha igény van rá. Egy anyuka nem kapott szabit, és el akarták küldeni a kerület másik felében lévő oviba a csemetéket. Ez itt a XVI kerben elég körülményes közlekedésügyileg. Erre az anyuka írt egy dörgedelmes levelet az önkorm-nak és az ovi vezetőjének. Na, kénytelenek voltak kinyitni. Mondjuk azért nem irígylem a gyerekeket azóta, szívatják is őket az oviba rendesen. De hát kéremszépen miért is van az ovi? Tán nem azért, hogy amíg a szülő dolgozik, a gyerekre vigyázzanak? És mi van azzal, aki délutános műszakban dolgozik? És ha a törvény vagy rendelet vagy mi a szösz kimondja, hogy a 3.életévét betöltött gyereknek joga van oviba járni, mindenféle korlátozás nélkül! A nyári szünetben meg fel kell ajánlani a körzeti központi ovit annak, aki nem tudja megoldani az 5 hét szabit. Mert ugye azért annyira nem vagyunk "gyerekbarát" ország.

Nálam is bepróbálkozott az ovi, de kértem, hogy mutassanak egy akármilyen rendeletet, ami kötelez engem arra, hogy a nagyobb gyerek csak fél napig lehet az oviba. Hát nem tudtak ilyet. Így egész naposak lettünk.

Az ovónők próbálkoznak mindennel, de nem szabad mindennek bedőlni. Senki men kötelezhet arra, hogy ebédidőben az esetleg éhes picivel vagy utánna alvás helyett az szaladj a nagyért.

üdv: v

Előzmény: Benibuc (35)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!