Igen, ennyi a digi utómunka szerintem is... Mióta riporterkedem, még ennyire sincs időm, de izgalmas úgy fotózni, hogy meg KELL hogy legyen a közölhető kép már a CF-en is. Néha sikerül. :)
Más: Megvettem ma Miskolcon a 17-40 L obit. Fél éves, ránézésre azt is elhinném h zsír új, tényleg tökéletes. 140k HUF. Szerintem ez jó ár. Egyetlen hátránya, hogy amerikából jött. Persze egy L optika elvileg elég megbízható. Remélem.... :)
Utómunka: komolyan érdekel, hogy erről a fotós iskoládban mi a látás.
Szerintem is kell utómunka pl.:
- kontraszt, szintek beállítása,
- szinezet finom korrigálása, ha a fehéregyensúly nem volt pontos,
- a kép megvágása,
- fekete-fehér konverzió,
- élesítés,
- apróbb zavaró foltok (pl. szenzorszennyeződés vagy zavaró apróbb becsillanás) kiretusálása.
Nekem még belefér vignettálás hozzáadása is, bár sajnos ezt még nem tudom megcsinálni.
Ezen kívül több szoftveres módosítás - bármennyire is jó - számomra a mű fotográfiai lényegét veszi el. A Fotóvilágon sok olyan kép van, amit úgy megdolgoztak, hogy az már valami digitális illusztráció, de nem fotó lett. Pl. nézzétek meg ezt a képet (előtte és utánna példája).
Ez már nem fotográfia, hanem foto-szoftver-gárfia. :-)
Egyrészt azt kell(ene) digivel fotózni amire alkalmas, másrészt én az utómunkára nem fektettem hangsúlyt (utómunka? az mi..), pedig hozzátartozik. A filmnél is van utómunka a laborban.
Nikon? :-))) Nem, sokba kerülne egy komplett váltás. Kissé átformálja a látásmódomat a suli. NAgyobb formátumban is gondolkodom, és persze a digiből is többet lehet kihozni. Minden gépnek meg van a maga területe, amiben jó, ezt jobban szem előtt fogom tartani. Jó a kompakt, a bridge, a DSLR, a közép- és nagyformátum, mind jó, csak nem ugyanarra.
BArátnőnek venni kell valami ajándékot. Elvinni vacsorázni, meglepni az ajándékkal, aztán ha már olvadozik lovagiasságod miatt, mellékesen megemlíted, hogy vettél egy új obit. :)
17-40 L nem elado? multkor mondtad h gondolkozol rajta. mondjuk kozben en eldontottem, hogy beruhazok egy uj darabra. max. nem lesz karacsony. :) de ez kis aldozat azert a jo kis uvegert. remelem a baratnom is igy gondolja...
Sziasztok! Nem vagyok egy PS zseni, ezért meg szeretném kérdezni.
Hogy lehet azt Photoshopban megcsinálni, hogy pl. a képnek csinálok egy fehér keretet a rajzvászon megnövelésével, de - mivel a kép szélein vannak fehér részek - a kép szélei körül egy vékony fekete csíkot is húzok.
Már próbálkoztam a rétegekkel, de nem sikerült. Lehet úgy pl., hogy létrehozok egy fekete réteget, ami pár pixellel nagyobb, mint a kép, és azt a kép mögé helyezem?
Egész jó galéria, nagy százalékban tetszenek a képek. Este megnézem rendes monitorral is, mert ez rettenet sötét. A "lyukkamerára" ki és hogy fúrt lyukat?
Én is nagyon szeretnék tanulni valami értelmes suliban, de egyelőre csak a fotóvilágra töltöm fel a képeimet, de ott - bár ezt az érintettek mindig bőszen tagadják - szinte lehetetlen normális értékelést kapni, ha nem vagy a belső kör tagja.
Mondjuk a képek megtekintésének száma valamit jelez. Értek már meglepetések.
Újpesten a Török György-féle suli van. Meggyőzött az előadók (oktatók) névsora. Eddig - bár nagyon az elején vagyunk - totál nem bántam meg. Csak az utazgatás... holnap a Budai várnál lesz gyakorlat (vár bevétele, várvédők feladatai stb. :-))
Ja, Olajos Tamásnak 20d-je van, és alacsony. A szőke Rövid hajú esetleg Sipeki Peti szintén a Kelettől? A kövér 30d-s, szintén alacsony meg én vagyok a Naplótól. :)
Most a Happy Art-on sok fotóst láttam és próbálom belőni, ki lehet. Világosabb (talán szőkés) rövid haja van? Mert az alacsony fekete hajú srác a Canonnal az a keletmatyis, Olajos Tamás. Igaz?